makabi napisał(a):
Cytuj:
Mnie pochodzenie żydowskie pani profesor i jej męża wcale nie przeszkadza, Tobie też nie powinno.
mnie absolutnie tez nie przeszkadza, ale lubie wiedziec z kim mam do czynienia, bo to jakze czesto implikuje jego poglady. Takie rzeczy powinny byc jawne wsrod elit, bo niewielu jest ludzi, ktorzy potrafia wzniesc sie ponad poglady swoich przodkow. Ilu jest np potomkow "czerwonych braci", ktorzy popieraja partie patriotyczne? Nie przypominam sobie.
Stwierdzenia typu "
pewnie ma stypendium" (czyli mozliwe) cie Smoku oburza. ale oskarzanie Polakow o odpowiedzialnosc za Holocaust juz nie. O naiwnosci!
Jeśli ktoś wygłasza jakieś poglądy, to dyskutuj z jego poglądami, zamiast się zastanawiać, czy jest Żydem i przez kogo jest opłacany. Oburza mnie sugerowanie komuś nieuczciwości i dyskutowanie o jego pochodzeniu zamiast o jego poglądach - uważam, że jest to podłe i niegodne chrześcijanina.
Oburza mnie również celowe mieszanie indywidualnej odpowiedzialności z nienawiścią wobec całego narodu, czyli w tym przypadku z antysemityzmem. Mam również alergię na ignorancję:
makabi napisał(a):
W sferze panstwowosci Polska moze szczycic sie tym, iz polskie legalne wladze nigdy nie wystapily przeciwko Zydom.
Słynna operacja deportacji Żydów z Polski pod hasłem "Żydzi na Madagaskar" była pilotowana przez rząd Rzeczypospolitej. Twoje twierdzenie jest tak samo prawdziwe jak bajki lisa o tym, że w Polsce nigdy nie było pogromów.
Podsumowując, uważam, że obaj zachowujecie się tak, jakbyście wprawdzie sami nie pisali na murze antysemickich haseł, ale jakoś Wam to nie przeszkadza, a nawet mówicie tym samym językiem co antysemiccy "graficiarze" i próbujecie ich usprawiedliwić, zdeprecjonować tych, którzy o głośno mówią krzywdach Żydów na naszej ziemi (na pewno sami są Żydami albo są opłacani przez Żydów), odwracając uwagę od tematu i nieudolnie powołując się na Pismo. Tymczasem Bóg nie traktuje Izraela tak samo jak wszystkie inne narody i tak pozostanie, dopóki istnieje ta ziemia i to niebo. Żydzi pozostają wybrani i umiłowani, a Kościół powinien z tego wyciągnąć wnioski, skoro uczestniczy w Nowym Przymierzu zawartym z domem Izraela i domem Judy. Jeśli Bóg miłuje Żydów jako naród, to my też powinniśmy, bo chcemy tego czy nie, są gałęziami szlachetnego drzewa oliwnego, które Bóg ma moc ponownie wszczepić. Świat ich nienawidzi, bo diabeł ich nienawidzi. To jest oczywiste. A Kościół powinien wspierać Żydów przyłączając się do Boga, zamiast przyłączać się do świata choćby werbalnie. Ewangelia jest napierw dla Żyda, a potem dla Greka [Rzym. 1:16]. Ciekawe, jak w ogóle będziecie głosić Ewangelię "najpierw" Żydowi, skoro uważacie, że nie jest uprzywilejowany, że antysemityzmu w Polsce nie ma, że morderstwa Polaków na jego narodzie były jednostkowe, że pogromów w Polsce nigdy nie było, a tak w ogóle to oni sami są sobie winni, bo "rządzą światem". Natomiast chętnie im opowiecie prawdę o działalności "zażydzonego NKWD" i morderców jak Berman czy Morel.
Fakty są dla nas niewygodne i dobrze, że wychodzą na jaw. Rzucanie się na tych, którzy je ujawniają, nie ma najmniejszego sensu. Jeśli Gross podaje błędne liczby, to zostaną zweryfikowane przez innych badaczy. Ale nie chowajmy głowy w piasek i nie udawajmy, że w Polsce powszechnie ratowano Żydów, ale mordowano ich i wydawano tylko "jednostkowo". To jest po prostu kłamstwo. I jeśli coś możemy zrobić jako Kościół, to nauczajmy na temat Izraela tak jak mówi Słowo Boże, bo antysemityzm w Kościele również jeszcze trzyma się mocno. I można by jeszcze wyjąć na chwilę głowę z piasku, zajrzeć na jakiekolwiek forum w internecie, a następnie przynajmniej spróbować wystąpić w obronie Żydów, którzy są tam opluwani na potęgę przez naszych "nie-antysemickich" internautów.