www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Śr cze 18, 2025 11:19 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 259 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 18  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt kwi 18, 2014 8:43 am 

Cytuj:
Pastorzy i liderzy większości naszych zborów podjęli osobiste i wspólnotowe działania zmierzające
do nadania ewangelizacji znacząco wyższego priorytetu w życiu osobistym i w służbie Kościoła. To
samo czynią liderzy wielu bratnich kościołów, w tym również katolickich wspólnot wywodzących
się z ruchów duchowej odnowy i nowej ewangelizacji
. Zainteresowanie „festiwalową” formą
ewangelizacji oraz liczba chętnych do uczestnictwa rośnie z dnia na dzień.

Dla prezbitera Bajeńskiego najwyraźniej katolickie odnowy i ruchy związane z "nową ewangelizacją" są bratnimi społecznościami. No comments.

Cytuj:
Niestety dają się też słyszeć złe wieści. Docierają do nas wiadomości o tym, że niektórzy
chrześcijanie nie tylko sami nie uczestniczą, ale też robią, co potrafią, aby zniechęcać do FN innych.
Jedni są przekonani, że ich metody ewangelizacji są znacznie bardziej, a może nawet jedynie
skuteczne. Tym ewangelizatorom z głębi serca życzymy obfitego „owocowania” tego, co wiernie
zasiewająnni nie znając faktów, a opierając się na plotkach, domysłach i półprawdach zamiast dopytać u
źródła oskarżają organizatorów o różnego typu bratanie się z tymi, którzy są „nie nasi”, czy jak to
określili uczniowie Jezusa z tymi, którzy „z nami nie chodzili”. Tych zachęcamy słowami samego
Mistrza: „Nie zabraniajcie im…” Poza naszymi wyznaniami Chrystus ma jeszcze sporo swoich
uczniów.

Tak to przekręca się Słowo Boże. 38 Wtedy Jan rzekł do Niego: «Nauczycielu, widzieliśmy kogoś, kto nie chodzi z nami, jak w Twoje imię wyrzucał złe duchy, i zabranialiśmy mu, bo nie chodził z nami». 39 Lecz Jezus odrzekł: «Nie zabraniajcie mu, bo nikt, kto czyni cuda w imię moje, nie będzie mógł zaraz źle mówić o Mnie. 40 Kto bowiem nie jest przeciwko nam, ten jest z nami. 41 Kto wam poda kubek wody do picia, dlatego że należycie do Chrystusa, zaprawdę, powiadam wam, nie utraci swojej nagrody(ew. Marka 9)
Sam fakt, że ci ludzie nie chodzili z Jezusem i jego uczniami nie znaczył, że trwali w zwiedzionych, fałszywych naukach. Ma się to nijak do sytuacji "bratania się" z ludźmi, którzy tkwią w herezjach i nie są odrodzeni z Ducha!
Cytuj:
Jeszcze inni robią to ze złej woli. W niektórych środowiskach i oczywiście na internetowych forach
można spotkać gorliwców, którzy w imię walki o swoje „jedynie słuszne i głęboko uduchowione
opinie” odżegnują od czci i wiary kogo się tylko da, obrzucają błotem i wypisują złośliwości pod
adresem swoich przełożonych w Panu, powielają fałszywe świadectwa i stronnicze oceny. Tych ani
słuchać ani naśladować, ani nawet tolerować nie należy. Takie działania należy napiętnować, a tak
postępujących upominać i dyscyplinować.

Jesli ktoś RZECZYWIŚCIE "wypisuje złośliwości i obrzuca błotem" to należy go upomnieć za formę. Jednakże mam wrażenie, że to celowa hiperbola, mająca za zadanie deprecjonowanie przeciwników. Spotkałam się w necie z wieloma wypowiedziami krytycznymi wobec FN, ale nie zauważyłam, zeby większość z nich była przedstawiona w sposób "stronniczy i kłamliwy". Raczej były to rzeczowe argumenty zaniepokojonych wierzących. No i oczywiscie zaznaczono tutaj największy grzech, jakiego może się dopuścić czlonek większosci dzisiejszych zborów: złośliwości pod adresem SWOICH PRZEŁOŻONYCH. Lojalność przede wszystkim! "Przełożeni" poza wszelką krytyką! I jaka instrukcja: takich należy dyscyplinować i upominać!

ZA CO? Za to, że dążą do PRAWDY? Za to, że nie chcą stawać ramię w ramię ze zwiedzionymi ludźmi? Za to, że martwi ich stan Koscioła Bożego? Za to, że pragnęliby ratować katolików i innych poprzez głoszenie im PRAWDY?

Myślę, że przed takimi, którzy wstrzymują prawdę należy ostrzegać. I przed takimi, którzy zamieniają zbory Boże we wszetecznicę. Z drugiej strony cieszę się, bo skoro widzę takie reakcje znaczy to,że duża grupa osób musiała dostrzec zagrożenie i interweniować.
Teraz jest czas oddzielenia. Ostatni dzwonek, zeby opuścić chore zgromadzenia kierowane ludźmi nieosadzonymi w prawdzie, a kierującymi się niebiblijnymi, a światowymi standardami. Potem będzie trudniej.
-----------------------------------
A zamieszczony fragment filmu(teraz dopiero obejrzałam) po prostu świetny! :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt kwi 18, 2014 11:46 am 

Owieczka napisał(a):
A zamieszczony fragment filmu(teraz dopiero obejrzałam) po prostu świetny! :mrgreen:

I prawdziwy w kontekście FN. Mój komentarz na Facebooku FN, pod oświadczeniem rady, został usunięty zaraz po opublikowaniu...

"Albowiem nie wstydzę się Ewangelii Chrystusowej, jest ona bowiem mocą Bożą KU ZBAWIENIU każdego, kto wierzy" Rzym. 1:16; www.kuzbawieniu.pl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt kwi 18, 2014 11:37 pm 
Wiecie co, naprawdę moją gorącą modlitwą jest, by Pan okazał łaskę, i żeby dał się znaleźć tym, którzy przyjdą Go szukać na tym festiwalu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt kwi 18, 2014 11:46 pm 

Wklejam wypowiedź pewnego pastora.

pastor napisał(a):
W środę skończyliśmy kurs Chrześcijańskie życie i świadectwo, w ramach przygotowania do Festiwalu Nadziei.
Wsłuchuję się w opinię na temat tego wydarzenia. Po części podzielam entuzjazm zwolenników ale też niektóre obawy przeciwników. Chociaż sam przeciwnikiem nie jestem. Nie chcę studzić rozbudzonego entuzjazmu i obalać argumentów przeciwko. Chcę po prostu podzielić się, dlaczego zdecydowałem się zaangażować z kościołem w tym przedsięwzięciu.
1.Uznałem, że jest to wydarzenie, które może wywrzeć wpływ na Polskę. Bez idei, że to jest to wydarzenie, które przyniesie przełom i przebudzenie, ale że będzie miało swój istotny wkład w budowaniu ewangelicznej świadomości w Polsce.
2.Ponieważ spodziewałem się, że pozytywnie przyjmie to wydarzenie hierarchia Kościoła Katolickiego, co otworzy drzwi dla tysięcy osób do wzięcia udziału w FN, które byłyby zamknięte na zaproszenie z naszej strony (kościoły ewangeliczne). W poparciu KK dla festiwalu widzę możliwość, a nie zagrożenie. Osobiście nie jestem zwolennikiem szukania takiego poparcia, a jeżeli już jest... to raczej traktuje to jako otwarcie drzwi a nie przeszkodę. Oczywiście, że nie wiemy, co będzie dalej z ludźmi, którzy odpowiedzą na wezwanie ewangelii. Ale to, że nie wiemy, nie oznacza, że Bóg nie ma dla nich planu i nie będzie dalej w poszczególnych osobach wykonywał swojej pracy.
3.Liczyłem, że jest to wydarzenie, dla którego środowisko ewangeliczne się zjednoczy aby jak najlepiej wykorzystać tą możliwość. A to byłby chyba precedens w naszej rzeczywistości.Nie myślę nawet o zaangażowaniu wszystkich ale o postawie. W najgorszym przypadku wstrzymaniu się z komentarzami i ocenami po wydarzeniu.
4.Ponieważ umożliwi mi to przyjrzeniu się, jak organizuje się takie wielkie przedsięwzięcia. Ludzie, którzy robią to od lat. Być może mają jakieś doświadczeni i mądrość, jak podejść do ewangelizacji jako procesu, w którym zawarte są poszczególne etapy, począwszy od kształtowania postawy ewangelizacyjnej w wierzących, rozbudzania modlitwy o niezbawionych, budowania z nim relacji, po samo wydarzenie, a następnie jak prowadzić zbawionych w uczniostwie. Może jest szansa żebym czegoś nowego się nauczył i pomoże mi to w budowaniu kościoła ? Pomyślałem, że nie chcę stracić tej możliwości"

Kiedy wierzącym odebrano prawo oceniania po owocach?

Pan sprawdza naszą desperację w uchwyceniu się prawdy i czy chcemy ufać Jemu czy naszym "Nauczycielom"... Ci, którzy znajdą Go na FN muszą wykazać dużo determinacji, żeby zanurzyć się, a nie utknąć na płyciźnie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: N kwi 20, 2014 4:13 am 

Pozwolę sobie zacytowac z FB słowa pastora Dariusza Suszka z KZ w Świdnicy

Cytuj:
"Festiwal Nadziei na Pepsi Arena w Warszawie (14-15.06) coraz bardziej wygląda na ekumeniczne dzieło zamieszania. Sami organizatorzy tłumaczą się z tego w sposób, który osobiście mnie zatrważa: "W związku z licznymi zapytaniami dotyczącymi współpracy chrześcijan różnych wyznań w ramach przygotowań do Festiwalu Nadziei informujemy, że szeroko pojęta współpraca środowisk chrześcijańskich była od początku jednym z celów Festiwalu, niezależnie od kraju, w jakim on się odbywał. Współpraca ta dotyczy każdego, dla którego przesłanie Ewangelii o zbawieniu dzięki dziełu Jezusa Chrystusa (poprzez śmierć na krzyżu i zmartwychwstanie) jest absolutnie fundamentalne. Wszystko inne jest drugorzędne i pozostaje kwestią interpretacji wyznaniowej danego kościoła."

Co stało się z naszym umiłowaniem całego Pisma świętego ? Przecież ono całe jest natchnione (2Tym.3,16) ! Gdzie się podziało umiłowanie Prawdy, które ma moc uchronić nas przed zwiedzeniem i kłamstwem ? (2Tes.2,10).
Jak można mówić, że wszystko inne z Biblii poza śmiercią na krzyżu i zmartwychwstaniem jest tylko "kwestią interpretacji wyznaniowej danego kościoła" ? To jest zwiedzenie i nie chcę mieć w tym udziału.

Kiedy 19 lat temu opuszczałem Kościół katolicki z Biblią w ręku jako moją jedyną odpowiedzią "dlaczego zostawiam posługę kapłańską", WIERZYŁEM, ŻE SĄ KOŚCIOŁY, dla których Biblia jest najwyższym i jedynym autorytetem w sprawach wiary i moralności... Obecny czas "hurra-ekumenizmu" jaki ogarnia wielu ewangelicznych chrześcijan zdaje się tym przekonaniem mocno potrząsać.

Piszę o tym, bo nie chcę dłużej milczeć i nie dawać pozoru, że możliwa jest jedność chrześcijan, którą usiłuje się zbudować na fundamencie innym niż tylko "całe Pismo". Jest to jest zwiedzenie !

Jezus jest Drogą, Prawdą i Życiem. On modlił się do Ojca o to abyśmy byli poświęceni prawdzie przez Niego i w prawdzie Jego Słowa (Jan.17,17). Dlatego nawet miłość bez Prawdy staje się zwiedzeniem....

"Ojcze...poświęć ich w prawdzie twojej; słowo twoje jest prawdą" (Jan.17,17)"

Przypominam i zachęcam noych czytelników tego tematu do zapoznania się ze stanowiskiem pastora Krzysztofa Osieckiego z KChB z Wejherowa, które znajduje się pod adresem: http://duchowygps.pl/artykuly,111,krzys ... vadis.html

Przy okazji zwracam się z apelem do innych pastorów, bądźcie odważni, Nie uczestniczcie i nie wciagajcie swojej trzody w tą tragiczną mieszaninę. Bóg wyraźnie w Słowie Bozym mówi, że jest przeciwny tak pojmowanej jedności. Nie uwiarygadniajcie KRK, nie dawajcie parasola ochronnego dla błedów i herezji głoszonych przez ten kościół.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn kwi 21, 2014 12:11 pm 

Hanneli napisał(a):
Wiecie co, naprawdę moją gorącą modlitwą jest, by Pan okazał łaskę, i żeby dał się znaleźć tym, którzy przyjdą Go szukać na tym festiwalu.
Myślę, że to powinno być modlitwą nas wszystkich. Nie w tym jest problem - chodzi o to, żeby ci, którzy Go będą szukać, nie zostali pożarci przez wilki w owczych skórach jeszcze zanim się na nowo narodzą albo jako bezbronne niemowlęta - a dopuszczanie ekumenistów do dzieła głoszenia prawdziwej ewangelii kończy się kompromisem i głoszeniem ewangelii "wynegocjowanej" między stronami zaangażowanymi w przedsięwzięcie. Oddanie kogokolwiek pod opiekę "doradców-ewangelizatorów" z krk jest moim zdaniem czynem duchowo karalnym, a ci, którzy to zrobią, mogą mieć na rękach krew niejednej osoby.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn kwi 21, 2014 12:32 pm 

pastor napisał(a):
2.Ponieważ spodziewałem się, że pozytywnie przyjmie to wydarzenie hierarchia Kościoła Katolickiego, co otworzy drzwi dla tysięcy osób do wzięcia udziału w FN, które byłyby zamknięte na zaproszenie z naszej strony (kościoły ewangeliczne). W poparciu KK dla festiwalu widzę możliwość, a nie zagrożenie. Osobiście nie jestem zwolennikiem szukania takiego poparcia, a jeżeli już jest... to raczej traktuje to jako otwarcie drzwi a nie przeszkodę. Oczywiście, że nie wiemy, co będzie dalej z ludźmi, którzy odpowiedzą na wezwanie ewangelii. Ale to, że nie wiemy, nie oznacza, że Bóg nie ma dla nich planu i nie będzie dalej w poszczególnych osobach wykonywał swojej pracy.
To jest jakaś masakra... :shock:

To tak, jakby apostoł Paweł ucieszył się, że jego ewangelizacja będzie pozytywnie przyjęta przez "arcyapostołów" [II Kor. 11:5; 12:11] głoszących innego Jezusa w innym duchu [II Kor. 11:2-4], bo to spowoduje, że więcej ludzi będzie słuchać Ewangelii. W dodatku, owi "arcyapostołowie" będą współpracować z Pawłem i zostaną zaproszeni jako "doradcy-ewangelizatorzy", a potem ludzie, którzy usłyszą Ewangelię od Pawła, zostaną im oddani pod duchową "opiekę".

A Pan Bóg będzie wykonywał w nich pracę, bo ma dla nich plan. Otóż diabeł też ma dla nich plan. Dlatego posyłał zwodzicieli wszędzie tam, gdzie Paweł głosił Ewangelię. Dlatego sieje kąkol tam, gdzie Bóg sieje pszenicę. A pastor przyjmuje siewców kąkolu do swego zespołu i traktuje to jako otwarcie drzwi, a nie przeszkodę.

Ostry obłęd postępuje niestety. Tym bardziej, im bliżej końca.

"Kto czyni nieprawość, niech nadal czyni nieprawość, a kto brudny, niech nadal się brudzi, lecz kto sprawiedliwy, niech nadal czyni sprawiedliwość, a kto święty, niech nadal się uświęca. Oto przyjdę wkrótce, a zapłata moja jest ze mną, by oddać każdemu według jego uczynku. Ja jestem alfa i omega, pierwszy i ostatni, początek i koniec. Błogosławieni, którzy piorą swoje szaty, aby mieli prawo do drzewa żywota i mogli wejść przez bramy do miasta. Na zewnątrz są psy i czarownicy, i wszetecznicy, i zabójcy, i bałwochwalcy, i wszyscy, którzy miłują kłamstwo i czynią je. Ja, Jezus, wysłałem anioła mego, by poświadczył wam to w zborach. Jam jest korzeń i ród Dawidowy, gwiazda jasna poranna. A Duch i oblubienica mówią: Przyjdź! A ten, kto słyszy, niech powie: Przyjdź! A ten, kto pragnie, niech przychodzi, a kto chce, niech darmo weźmie wodę żywota.

"Co do mnie, to świadczę każdemu, który słucha słów proroctwa tej księgi: Jeżeli ktoś dołoży coś do nich, dołoży mu Bóg plag opisanych w tej księdze; a jeżeli ktoś ujmie coś ze słów tej księgi proroctwa, ujmie Bóg z działu jego z drzewa żywota i ze świętego miasta, opisanych w tej księdze. Mówi ten, który świadczy o tym: Tak, przyjdę wkrótce. Amen, przyjdź, Panie Jezu!"
[Obj. 22:11-20]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn kwi 21, 2014 8:33 pm 

W 1922 roku protestanci pisali tak:
http://othertongues.neostrada.pl/web/art/CC/CC.pdf

http://othertongues.neostrada.pl/web/art/bapt/msza.pdf

http://othertongues.neostrada.pl/web/art/bapt/ust.pdf

Dziś piszą tak:
"Proponujemy przywrócić bądź wprowadzić następujące tytuły:
dla Przewodniczącego Rady Okręgu: Prezbiter Okręgu
dla Przewodniczącego Rady Kościoła: Biskup Kościoła
dla Vice-Przewodniczącego Rady Kościoła: Biskup pomocniczy
Obecne nazwy przywódców Kościoła i Okręgów są mało komunikatywne i nie budują prestiżu Kościoła. I tak np. przedstawianie się: „Przewodniczący Rady Kościoła” nie budzi poza naszymi kręgami żadnego jasnego odzewu – zazwyczaj muszę to dotłumaczać. Poza tym, to termin za długi i przez to nieporęczny w różnych sytuacjach (np. dyskusji). Proponowane tytuły dodatkowe – bo nie chcemy likwidować tych, które istnieją - są zarówno biblijne, krótkie, jak i społecznie komunikatywne oraz budujące nasz autorytet."
http://www.webcitation.org/6OyptBpiP

"słit focia" z przyjaciółmi:
http://www.gdansk.franciszkanie.pl/wp-c ... iczny1.jpg

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn kwi 21, 2014 9:42 pm 

Trzyczęściowy artykuł na temat budowania bez Boga:
http://www.tiqva.pl/bezdroa-bdu/166-zwi ... ystusa-cz1
http://www.tiqva.pl/bezdroa-bdu/174-zwi ... ystusa-cz2
http://www.tiqva.pl/bezdroa-bdu/176-zwi ... ystusa-cz3

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt kwi 22, 2014 8:49 am 

Tutaj jest kolejne interesujące kazanie na temat Festiwalu Nadziei: Kolejny głos rozsądku: http://chwz.gliwice.pl/download/Krol_Amasjasz.mp3

I jeszcze to: "Kosciół bez Chrystusa"
https://www.youtube.com/watch?v=AhlkBEnMTnc
http://www.idzpodprad.pl/index.php/comp ... -chrystusa

pozdrawiam
AO

Miejce odwagę :!:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt kwi 22, 2014 1:25 pm 

A jednak są i tacy, którzy nie tylko, że nie wchodzą w to, ale przestrzegają publicznie innych.

Znalazłem na razie:

- Krzysztof Osiecki, pastor misyjny Zboru w Sopocie (choć w swym kazaniu nie zabrania w tym uczestniczyć, kto chce)
link: http://ewangelia-wejher.pl/Kazania/Wpis ... Vadis.html
- Marian Biernacki z Gdańska
link: "Trzymajmy się mocno zdrowej nauki" wygłoszone w sobotę, 19 kwietnia 2014 na http://www.radiopielgrzym.pl/

Mnie to bardzo zbudowało. Czy znacie też innych pastorów, którzy mówią tej imprezie NIE?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt kwi 22, 2014 2:58 pm 

Samuelu przeczytaj kilka wątków z tego tematu powyżej, a najlepiej całość, tam jest wszystko, co do tej pory w polskim Internecie ukazało się na temat FN.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt kwi 22, 2014 3:30 pm 

aolsza napisał(a):
Samuelu przeczytaj kilka wątków z tego tematu powyżej, a najlepiej całość, tam jest wszystko, co do tej pory w polskim Internecie ukazało się na temat FN.

Dzięki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt kwi 22, 2014 3:35 pm 
Smok Wawelski napisał(a):
Hanneli napisał(a):
Myślę, że to powinno być modlitwą nas wszystkich. Nie w tym jest problem - chodzi o to, żeby ci, którzy Go będą szukać, nie zostali pożarci przez wilki w owczych skórach jeszcze zanim się na nowo narodzą albo jako bezbronne niemowlęta - a dopuszczanie ekumenistów do dzieła głoszenia prawdziwej ewangelii kończy się kompromisem i głoszeniem ewangelii "wynegocjowanej" między stronami zaangażowanymi w przedsięwzięcie. Oddanie kogokolwiek pod opiekę "doradców-ewangelizatorów" z krk jest moim zdaniem czynem duchowo karalnym, a ci, którzy to zrobią, mogą mieć na rękach krew niejednej osoby.
Wiemy, że jest problem i wiemy, na czym polega. To właśnie dlatego jest mi tak bardzo ciężko na sercu, gdy myślę o tych ludziach, którzy przyjdą tam szczerze szukając Boga...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt kwi 25, 2014 2:27 pm 

Nie bardzo pamiętam ale wydaje mi się , że Billy Graham w książce pt "Siedem grzechów głownych" pominął bałwochwalstwo.
Czy ktoś może mi to potwierdzić ? Gdyby tak było to ksiązka byłaby bardzo dobrym przykładem ukłonu we wiadomym kierunku.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 259 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 18  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1