Cytuj:
Pastorzy i liderzy większości naszych zborów podjęli osobiste i wspólnotowe działania zmierzające
do nadania ewangelizacji znacząco wyższego priorytetu w życiu osobistym i w służbie Kościoła. To
samo czynią liderzy wielu bratnich kościołów, w tym również katolickich wspólnot wywodzących
się z ruchów duchowej odnowy i nowej ewangelizacji. Zainteresowanie „festiwalową” formą
ewangelizacji oraz liczba chętnych do uczestnictwa rośnie z dnia na dzień.
Dla prezbitera Bajeńskiego najwyraźniej katolickie odnowy i ruchy związane z "nową ewangelizacją" są bratnimi społecznościami. No comments.
Cytuj:
Niestety dają się też słyszeć złe wieści. Docierają do nas wiadomości o tym, że niektórzy
chrześcijanie nie tylko sami nie uczestniczą, ale też robią, co potrafią, aby zniechęcać do FN innych.
Jedni są przekonani, że ich metody ewangelizacji są znacznie bardziej, a może nawet jedynie
skuteczne. Tym ewangelizatorom z głębi serca życzymy obfitego „owocowania” tego, co wiernie
zasiewająnni nie znając faktów, a opierając się na plotkach, domysłach i półprawdach zamiast dopytać u
źródła oskarżają organizatorów o różnego typu bratanie się z tymi, którzy są „nie nasi”, czy jak to
określili uczniowie Jezusa z tymi, którzy „z nami nie chodzili”. Tych zachęcamy słowami samego
Mistrza: „Nie zabraniajcie im…” Poza naszymi wyznaniami Chrystus ma jeszcze sporo swoich
uczniów.
Tak to przekręca się Słowo Boże. 38 Wtedy Jan rzekł do Niego: «Nauczycielu, widzieliśmy kogoś, kto nie chodzi z nami, jak w Twoje imię wyrzucał złe duchy, i zabranialiśmy mu, bo nie chodził z nami». 39 Lecz Jezus odrzekł: «Nie zabraniajcie mu, bo nikt, kto czyni cuda w imię moje, nie będzie mógł zaraz źle mówić o Mnie. 40 Kto bowiem nie jest przeciwko nam, ten jest z nami. 41 Kto wam poda kubek wody do picia, dlatego że należycie do Chrystusa, zaprawdę, powiadam wam, nie utraci swojej nagrody(ew. Marka 9)
Sam fakt, że ci ludzie nie chodzili z Jezusem i jego uczniami nie znaczył, że trwali w zwiedzionych, fałszywych naukach. Ma się to nijak do sytuacji "bratania się" z ludźmi, którzy tkwią w herezjach i nie są odrodzeni z Ducha!
Cytuj:
Jeszcze inni robią to ze złej woli. W niektórych środowiskach i oczywiście na internetowych forach
można spotkać gorliwców, którzy w imię walki o swoje „jedynie słuszne i głęboko uduchowione
opinie” odżegnują od czci i wiary kogo się tylko da, obrzucają błotem i wypisują złośliwości pod
adresem swoich przełożonych w Panu, powielają fałszywe świadectwa i stronnicze oceny. Tych ani
słuchać ani naśladować, ani nawet tolerować nie należy. Takie działania należy napiętnować, a tak
postępujących upominać i dyscyplinować.
Jesli ktoś RZECZYWIŚCIE "wypisuje złośliwości i obrzuca błotem" to należy go upomnieć za formę. Jednakże mam wrażenie, że to celowa hiperbola, mająca za zadanie deprecjonowanie przeciwników. Spotkałam się w necie z wieloma wypowiedziami krytycznymi wobec FN, ale nie zauważyłam, zeby większość z nich była przedstawiona w sposób "stronniczy i kłamliwy". Raczej były to rzeczowe argumenty zaniepokojonych wierzących. No i oczywiscie zaznaczono tutaj największy grzech, jakiego może się dopuścić czlonek większosci dzisiejszych zborów: złośliwości pod adresem SWOICH PRZEŁOŻONYCH. Lojalność przede wszystkim! "Przełożeni" poza wszelką krytyką! I jaka instrukcja: takich należy dyscyplinować i upominać!
ZA CO? Za to, że dążą do PRAWDY? Za to, że nie chcą stawać ramię w ramię ze zwiedzionymi ludźmi? Za to, że martwi ich stan Koscioła Bożego? Za to, że pragnęliby ratować katolików i innych poprzez głoszenie im PRAWDY?
Myślę, że przed takimi, którzy wstrzymują prawdę należy ostrzegać. I przed takimi, którzy zamieniają zbory Boże we wszetecznicę. Z drugiej strony cieszę się, bo skoro widzę takie reakcje znaczy to,że duża grupa osób musiała dostrzec zagrożenie i interweniować.
Teraz jest czas oddzielenia. Ostatni dzwonek, zeby opuścić chore zgromadzenia kierowane ludźmi nieosadzonymi w prawdzie, a kierującymi się niebiblijnymi, a światowymi standardami. Potem będzie trudniej.
-----------------------------------
A zamieszczony fragment filmu(teraz dopiero obejrzałam) po prostu świetny!