ad Jarek
cytuję ty bardzo mądry tekst z pism KOścioła Baptystów w Giżycku
Cytuj:
Pytanie Agnieszki:
Chciałabym się za pytać co miał na myśli Jezus w słowach w Marka 4, 11-12?
11. I odpowiedział im Jezus: Powierzono wam tajemnicę Królestwa Bożego; tym zaś, którzy są zewnątrz, wszystko podaje się w podobieństwach,
12. Aby patrząc, widzieli, a nie ujrzeli; i słuchając słyszeli, a nie rozumieli, żeby się czasem nie nawrócili i nie dostąpili odpuszczenia.
Czy Jezus nie chciał aby ludzie rozumieli Biblię? Czy nie chciał żeby się nawrócili?
Odpowiedź
Biblia w wielu miejscach jest trudna do zrozumienia, bądź zawarte tam sformułowania wydają się kontrowersyjne - tak jak o listach ap. Pawła pisze ap. Piotr ... są w nich pewne rzeczy niezrozumiałe, które, podobnie jak i inne pisma, ludzie niewykształceni i niezbyt umocnieni przekręcają ku swej własnej zgubie. 2 Piotr. 3:16
Nie ma żadnej wątpliwości, że Bóg chce, aby wszyscy ludzie byli zbawieni i doszli do poznania prawdy.(1Tym. 2:4) Trudno jest odpowiedzieć na pytanie, co miał Jezus na myśli mówiąc te słowa, a raczej cytując proroka Izajasza. Na pewno nie należy rozumieć tych słów dosłownie, że Bóg nie chce, aby ludzie się do Niego nawrócili. Ja rozumiem te słowa w ten sposób, że tak "ciężkie" sformułowania mają wstrząsnąć słuchaczami to tego stopnia, że się opamiętają i zaczną nie tyle słuchać, co słuchać rozumiejąc, co się do nich mówi. Ma to pobudzić ich do zastanowienia się nad swoim położeniem wobec Boga, że tak naprawdę go nie widzą, chociaż na niego patrzą. Nie wystarczy widzieć tylko fizycznymi oczyma, słyszeć tylko fizycznymi uszami. Jest pod tym coś głębszego, wewnętrzne oczy i wewnętrzny słuch. Oto jak powiada Dawid w Psalmie 62:12 Jeden raz przemówił Bóg, A dwa razy to usłyszałem, ...
Nasze słuchanie Bożego słowa nie powinno być takie jak uczniów w szkole, że jednym uchem wlatuje, a drugim wylatuje i nic z lekcji nie pozostaje, chociaż słuchali cały czas. To co Bóg do nas mówi musimy usłyszeć również swoim sercem, nie tylko uszami. Jeśli zwykłe, proste słowa napomnienia nie dają oczekiwanego rezultatu, wówczas sięga się po bardziej dobitne słowa i sformułowania z nadzieją, że słuchacz wreszcie to zrozumie sercem.
To krótkie wyjaśnienie na pewno nie jest satysfakcjonujące, mam nadzieję w późniejszym terminie odpowiedź rozszerzyć
mam nadzieję, że pojmiesz o co idzie
ad Smok
smoku, czy już zdobyłes tę cechę, która mają np. sJ? czytanie tego, co sie kce, a tego co pisze wszystkieog to juz nie???
czyzbys nie zobaczył mojego postu o miłosci mojej do paulosa?
czys nie widział, zem napisał tam, ze Jehowa kocha takze jego?
ogien z nieba chce aby spadł na niego-ogien miłosierdzia i opamietania-ale to czasem musi przyjsc przez cierpienie i sąd !!
a apostołowie wtedy kcieli sprowadzic ogien zniszczenia , a ja kcę ,,smutku ku opamiętaniu"
wiec to twoje porównanie wogóle nie ma żadnego sensu
nie wiem czy to takie trudne dla Ciebie....bo człowiek jestes mądry i widze ze Ducha masz, wiec nie wiem co Cie zaslepiło, ze nie widzisz, ze Jezus Paulosa jst INNY
on nie ma jakiegos drobnego innego wyobrazenia o NIm!!
On uwaza, ze
1) Jezus bardzo chce pewną grupę ludzi zniszczyc-tak po prostu-tak sobie wybrał
2) Jezus nie umarł za wszystkich-nie chcę aby kazdy był zbawiony
ej sory.....
ale TY, który piszesz takie cos jak ,,czy Jezus eucharystyczny i Jezus Chrystus to ta sama osoba" chyba powinienes szybko sie skapnąc o co chodzi.....
widac jak ktos chce miec klapki na oczach to je bedzie miał
jak ktos przekłada przyjazn/sypatie do ludzi nad PRAWDĘ to juz nie moja wina
moze Ty sie zastanów nad soba , nad swoim zbawieniem, czy trwasz w Prawdzie, a nie od razu, ze ja zły, niemiłosierny grzesznik!!
czy jak Jezus rzekl do Piotra ,,zejdz mi z oczu szatanie" to zgrzeszył? był niemiłosierny?
taka wg Ciebie jest milosc?