www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Wt cze 17, 2025 7:51 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 9:56 am 

adminie... a potem lisie...

Nie zakładaj, gdyż ton dyskusji w tym wątku na peno będzie daleki od ducha pacyfizmu, przynajmniej z udziałem lisa :lol:
Czyli tak jak przewidywałem, lisie armaty w stronę ŚJ :lol:
Pomęczył mnie tym wywodem na przepisywanie ale sam przepisuje jakieś gnioty z sieci, ehhh, cóż za polityka. Pięknie odwróciłeś uwagę od tematu a skupiłeś się na swoim ulubionym, nękaniu innych.
Cytuj:
władza świecka nosi miecz i może nim się posługiwać w słusznej sprawie z pełną akceptacją niebios.

Średniowieczne hasełka, co? Tylko spróbuj wyjaśnić, która wojna jest w słusznej sprawie i która strona ma słuszność :lol: :lol: Takie zdania jakie serwujesz nie tylko pokazują Twoje oblicze (widocznie nie tylko na salach ŚJ tak śmierdzi) ale ukazują perfidną chęć wmnipulowania Boga w dawanie upustu swoim ochotom wyżycia się bez strachu przed konsekwencjami. I tak mamy klasyczny przypadek typu: "Chcesz zrobić coś złego? Powiedz, że tak chce Bóg a poczujesz się lepiej..."
A co do cytowania... czy zdanie traci sens, gdy je zacytuje? Wiem, że Tobie wszystkie mądrości rodzą się w głowie i chyba nic nie czytasz bo i po co. Masz awersje do przekonania się do tego, co ktoś mówi albo napisał? Ja niestety nie mam takiego umysłu jak Ty i czasami muszę coś poczytać...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 1:43 pm 

Cytuj:
Lisie wszystko fajnie ale nieźle popłynąłeś i chyba sam nie do końca wystawiłeś sobie najlepsze świadectwo w zakresie czytania....

KOGUT NAPISAŁ BEZ LITERÓWKI Razz
Napisał "W wojnie" a nie "O wojnie" - troche donkiszotem poleciałeś i z wiatrakami walczyłeś...

Hubert, nie kompromituj się, ja Ciebie proszę.
Czego nie zrozumiałeś? Kogut zerżnał żywcem z podręcznika [mam w domu i sprawdziłem] 'Prowadzenie rozmów na podstawie Pism' z literówkami wydawcy:
'w wojnie' oraz 'Apologja'. Taki z niego masoreta brooklynski. Nie Kapujesz? Gość nie myśli. Od myślenia jest 'świadek wierny', czyli Ciałko Kierownicze z Brooklynu. Inni jakoś potrafią poprawić literówki [co pokazałem we wklejce], ale nie nasz forumowy ŚJ. Jak z takim rozmawiać? Skoro nie widzi prostych błędów i je ręcznie [100%] przepisuje, a gada z Tobą za pomocą broszurek?

Ostatnio edytowano Pt lut 23, 2007 2:02 pm przez lis, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 2:00 pm 

Cytuj:
Średniowieczne hasełka, co? Tylko spróbuj wyjaśnić, która wojna jest w słusznej sprawie i która strona ma słuszność

Średniowieczne hasełka?
Posłuchaj, wyznawco Strażnicy, zanim Ci odpowiem, napisz, czy czujesz się Polakiem? Przykład będzie adekwatny do odpowiedzi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 2:20 pm 

Czuję się Polakiem. Teraz czekam na olśnienie (czyli Twoja odpowiedź).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 2:24 pm 

Kogut napisał(a):
Czuję się Polakiem. Teraz czekam na olśnienie (czyli Twoja odpowiedź).
Będzie odpowiedź, na olśnienie nie liczę.
Przykład stosunkowo współczesny:
Wojna obronna w 1939 z Niemcami, jako agresorami i awanturnikami Europy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 4:28 pm 

lis napisał

Cytuj:
Chrześcijańki pacyfista, który zapomniał, że władza świecka nosi miecz i może nim się posługiwać w słusznej sprawie z pełną akceptacją niebios. Nawet nie będę cytował, sam sobie znajdź.
Jezus nigdy nie potępiał żołnierzy tylko dlatego, że nimi byli. Nie namawiał też do porzucenia żołnierskiej profesji. Pacyfistyczne bzdurki śmierdzą salami królestwa śJ. Wygląda na to, że masz mały wybór.

lisie :?

1) mało znasz Biblie- NT nie daje prawa chrześcijanom zabijać, a władzy daje prawo karać za przestepstwa, nie koniecznie zabijać

2) Jezus nie potępił narkomanów- Twoja logika jest osłabiająca :roll:

3) Twoja wypowiedź świadczy tylko o Twoim żałosnym poziomie, chamswie i rozgoryczeniu na cały świat :? wiesz, ja już wole sobie porozmawiać ze sJ niz osobami takimi jak Ty

4) wybór mam duży, bo wiele chrześcijan nie bierze udziału w wojnach

czemu administrator pozala na taki poziom rozmów :?:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 5:27 pm 

Lisie, proszę Cię o więcej szacunku dla adwersarza - nawet jeśli jego poglądy wydają Ci się niedorzeczne. Niczego nie zwojujesz obrażając kogokolwiek.

Florianek napisał(a):
1) mało znasz Biblie- NT nie daje prawa chrześcijanom zabijać, a władzy daje prawo karać za przestepstwa, nie koniecznie zabijać

Florianku, przykazanie mówi o zakazie mordowania z premedytacją, a nie o zakazie zabijania. Dlatego nie ma ono nic wspólnego z pacyfizmem. Jeśli czytasz po angielsku, to polecam:

http://www.tektonics.org/lp/nokilling.html

Mordowanie [hebr. racah] nie było kategorią związaną z wymiarem sprawiedliwości ani z wojną. Wyraz ten pojawia się w Biblii tylko kilka razy, w przeciwieństwie do "nakah", który to wyraz oznacza zabijanie w innym znaczeniu niż morderstwo z premedytacją i jest użyte w ST prawie 500 razy - między innymi w ramach ówczesnego prawa.

Druga sprawa: Paweł pisze, że władza "nie na próżno miecz nosi" [Rzym. 13:4]. Nie przypuszczam, żeby te słowa sugerowały pacyfizm ówczesnej władzy. Zresztą fakty historyczne raczej takiego pacyfizmu nie potwierdzają.

Trzecia sprawa: Rzeczywiście nie widać w NT żadnych "pacyfistycznych" przykazań. Ani Jan Chrzciciel nie nakazał żołnierzom porzucenia służby (mówił tylko, żeby poprzestali na żołdzie), ani Jezus nie mówił tego setnikowi, ani Piotr Korneliuszowi. Paweł stosował w nauczaniu aluzje militarne i nie brzydził się ich. Chrześcijanie pierwszych wieków mieli pod tym względem wolność wyboru i wielu z nich służyło w armii.

Krótko mówiąc, nieprawdą jest, jakoby pacyfizm był poglądem, którym odznaczają się "prawdziwi chrześcijanie". Prawdziwi Świadkowie Jehowy tak, ale prawdziwi świadkowie Jezusa niekoniecznie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 7:42 pm 

Cytuj:

Nie będę się powtarzać, bo Smok mnie uprzedził. Przyjmij uwagę madrzejszych o różnicy znaczeniowej słów: zabijać i mordować.
Wstawki typu:
'mało znasz Biblię' stosuj sobie na ulicy, bynajmniej nie Prostej, bo na mnie nie robią żadnego wrażenia - przynajmniej, gdy słyszę je z Twoich ust.
Cytuj:
2) Jezus nie potępił narkomanów - Twoja logika jest osłabiająca

A cóż to za dziwoląg? Dodam, że Jezus nie potępiał prostytutek, pijaków, i innych grzeszników. I co? Nadal moja logika jest osłabiająca?

Cytuj:
3) Twoja wypowiedź świadczy tylko o Twoim żałosnym poziomie, chamswie i rozgoryczeniu na cały świat Confused wiesz, ja już wole sobie porozmawiać ze sJ niz osobami takimi jak Ty

No i widzisz. Zarzucasz mi żałosny poziom, chamstwo i rozgoryczenie - kiedy ja zwróciłem się do Ciebie z takimi słowami?

Cytuj:
4) wybór mam duży, bo wiele chrześcijan nie bierze udziału w wojnach

To jest mizerny argument. Liczy się Słowo Boże, a nie poglądy tzw. 'wielu chrzescijan'. Masz Biblię, czytaj np. Rzym 13.

Cytuj:
czemu administrator pozala na taki poziom rozmów

Słuszne pytanie, zwłaszcza w obliczu Twoich słów o chamstwie, które mi wciskasz. Przyganiał kocioł garnkowi - wersję biblijną znasz?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 8:46 pm 

Cytuj:
Smok: Paweł pisze, że władza "nie na próżno miecz nosi" [Rzym. 13:4]. Nie przypuszczam, żeby te słowa sugerowały pacyfizm ówczesnej władzy. Zresztą fakty historyczne raczej takiego pacyfizmu nie potwierdzają.

Dodam jeszcze drobną uwagę. Tzw. pacyfizm rodzi anarchię, ewentualnie jest dobrą dla niej pożywką. A tzw. pacyfiści, między innymi śJ, są zakłamanymi obłudnikami, którzy garściami czerpią z porządku publicznego zabezpieczanego przez służby policyjne i wojskowe. To są służby, które jeśli czynią dobro i strzegą porządku - Paweł nie wahał się określić, iż są na służbie u Boga, nam ku dobremu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 9:16 pm 

Na czym ta obłuda polega skoro płacą podatki? To chyba 'cezarowi' taką obłudę można zaliczyć, gdyż z moich pieniędzy finansuje armię na obcej ziemi i wcale nie w obronie ojczyzny. Wnioskuję, że nie wszystko co 'Cezar' wymyśli jest do aakceptowania przez chrześcijan. Gdyby w każdym przypadku decyzje Cezara były zgodne z wolą Boga to chrześcijanie dawno przestaliby głosić Chrystusa, gdyż właśnie to im zakazano odgórnie. Czy tu też powiesz, że ta decyzja 'władzy za sprawą Boga' był wyrazem niebios? 'Słuchać bardziej musimy Boga niż ludzi' - tak odpowiedzieli apostołowie Sanhedrynowi-władzy od Boga. Apostołowie też korzystali z tzw. Pax Romana a tu masz! Taki bunt. Czyżby anarchia zaczęła się od apostołów? Lisie... bełkot z Twoich ust... a 'zakłamani obłudnicy' to 'zrodzeni z ducha' głoszący miłość a z drugiej strony ubrani w mundur wojskowy i dający się manipulować generałowi w jego głupiej wojnie, wpierając nam... bardziej usprawiedliwiając siebie tym, że Bóg to aprobuje. Oj bełkot, bełkot...
PS. Byłeś w wojsku? Czy Ty wiesz co mówisz?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 9:37 pm 

Cytuj:
Na czym ta obłuda polega skoro płacą podatki?

Widzisz, jak się rozmawia z jehowitą? Napisałem wprost, dlaczego jesteście obłudni, a Ty robisz unik i płaczesz, że podatki płacisz i to na armię, która nie broni Twojej ojczyzny [???!!!]. Zanim naciśniesz 'wyślij' przeczytaj, coś spłodził. Jesteście obłudni, bo korzystacie, jak wszyscy z porządku zabezpieczanego przez władzę 'co miecz nosi' - a plujecie, że 'nosi'. Ale co mnie obchodzi zdanie jakiejś sekty, która na temat Rzym 13 kilka razy błyskała coraz to 'nowym światłem' - za każdym razem innym. Nie prowokuj mnie, bo tu zaraz wkleję cuda strażnicowe na ten temat i spłoniesz ze wstydu, jeśli go masz.

Cytuj:
Oj bełkot, bełkot...

Ulżyj sobie, ulżyj, nie masz nic nowego do powiedzenia na temat Rzym 13. I żadnego cytatu Jezusa, ani apostołów o potępieniu służby wojskowej.

Cytuj:
Byłeś w wojsku?

Byłem, a nawet miecz nosiłem. A Ty byłeś?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 9:51 pm 

ahoj :)

widzę, że jest tu wielu ludzi,którzy próbują poprzez wykręcanie Pism stwierdzić, że można zabijać, co jest niepraawdą :?

lecz po to mamy Pismo Święte, aby wykazywać ludziom Prawdę Bożą i ja to uuczynię z chęcią :D :D :D

Po pierwsze, Jan Chrzciciel nie zabronił żołnierzom służby, lecz podał konkretne wskazania, gdyż mówił on do ludzi, którzy jeszcze byli pod zakonem :shock: :!: Czy teraz widziecie, że nie można takiego argumentu dawać ludziom, którzy uważają się za chrześcijan :?: :idea:

Poza tym w Piśmie świętym czytamy w wielu miejscach, że dzieci Boze-chrześcijanie nie mogą zabijać innych ludzi i czynić im zła, ani uprawiać jakiejkolwiek przemocy :idea:

W Ewangelii Mateusza 5:43-48, gdzie wypowiada się sam Pan Jezus z nieba, czytamy takie słowa:

Słyszeliście, że powiedziano: Będziesz miłował swego bliźniego, a nieprzyjaciela swego będziesz nienawidził. (44) A Ja wam powiadam: Miłujcie waszych nieprzyjaciół i módlcie się za tych, którzy was prześladują; (45) tak będziecie synami Ojca waszego, który jest w niebie; ponieważ On sprawia, że słońce Jego wschodzi nad złymi i nad dobrymi, i On zsyła deszcz na sprawiedliwych i niesprawiedliwych. (46) Jeśli bowiem miłujecie tych, którzy was miłują, cóż za nagrodę mieć będziecie? Czyż i celnicy tego nie czynią? (47) I jeśli pozdrawiacie tylko swych braci, cóż szczególnego czynicie? Czyż i poganie tego nie czynią? (48) Bądźcie więc wy doskonali, jak doskonały jest Ojciec wasz niebieski.

Jakże możemy zabijać (nawet w obronie) swych napastników, kiedy my may ich miłować i być raczej prześladowani niż walczący :?: :!: :? :idea:

W liście drugim do Koryntian w rozdziale 10, w wierszu 3 czytamy takie oto słowa:

Chociaż bowiem w ciele pozostajemy, nie prowadzimy walki według ciała

Mimo wielu aluzji do wojska, Paweł zawsze wspomina je jako wojsko duchowe, prowadzące duchowe wojny, a nie wojska cielesne, będące na usługach księcia tego świata-szatana diabła :shock: :!: -Jana 8:44

Prawdziwi Chrześcijanie nie są częścią tego świata (Jana 17:16) oraz ich Królestwo (a więc i ojczyzna) nie jest stąd (Jana 18:36). Jakże więc mogą walczyć w obronie ziemskich krajów, służąc nacjonalizmowi, zamiast Bogu z nieba :( :cry: :?:

Pan Jezus skarcił Piotra, gdy ten dobył miecza w Jego obronie oraz ukazał, że taka forma pomagania na nic się nie rpzyda chrześcijanom, a tylko wyjdzie im na złe :?

A oto jeden z tych, którzy byli z Jezusem, wyciągnął rękę, dobył miecza i ugodziwszy sługę najwyższego kapłana odciął mu ucho. (52) Wtedy Jezus rzekł do niego: Schowaj miecz swój do pochwy, bo wszyscy, którzy za miecz chwytają, od miecza giną. (Mateusza 26:51-52)

Odnośnie Rzymian 13-tam wyraźnie pisze, że prawo do karania złoczyńców ma policja, a nie wojska mają prawo do wojen :!: :!:
Poza tym prawdziwi chrześcijanie nie mszczą się Rzymian 12:19

Apostoł Piotr w swym pierwszym liście, w rozdziale drugim w wersach 210-23 napisał:

Do tego bowiem jesteście powołani. Chrystus przecież również cierpiał za was i zostawił wam wzór, abyście szli za Nim Jego śladami. (22) On grzechu nie popełnił, a w Jego ustach nie było podstępu. (23) On, gdy Mu złorzeczono, nie złorzeczył, gdy cierpiał, nie groził, ale oddawał się Temu, który sądzi sprawiedliwie

Widze, że jest tu wielu nieszczerych chrześcijan, któzy stwarzają pozory pobożności, ale się jej naprawdę zapierają, dużo mówią o Bożej łasce, lecz czynią ją tanią, mówią o chrześcijaństwie, a najchętniej podpalali by stosy i szli mordowac na fronty :? :cry:

Niestety, ale wielu z was drodzy forumowicze ukazuje tym samym, że posiada ducha zwodniczego oraz jest dziećmi szatana diabła, a nie Boga z nieba :( :(

Możecie mówić językami, prorokować, lecz i tak wszyscy zostaniecie spaleni w dzień sądu :!: Mateusza 7:21-23-jeżeli nie przyjmiecie Bożego spojrzenia na wojny :!: :idea: :arrow:

W Starym testamencie była inna mentalnośc, poza tym nie cała Boża Prawda była objawiona, i wreszcie Bóg miał swój wybrany naród-w Nowym testamencie nie ma już żądnych usprawiedliwień do działań zbrojnych

W Piśmie świętym czytamy:

My wiemy, że przeszliśmy ze śmierci do życia, bo miłujemy braci, kto zaś nie miłuje, trwa w śmierci. (15) Każdy, kto nienawidzi swego brata, jest zabójcą, a wiecie, że żaden zabójca nie nosi w sobie życia wiecznego. 1 Jana 3:14-15

Lisie osądzając tak pacyfistów bardzo ciężko zgrzeszyłeś-mam nadzieję, że się upamiętasz-jeżeli nie-trafisz do jeziora ognia, gdzie miejsce takich kłamców jak Ty (Objawienie 21:8 ) :cry:

Lisie jesteś człowiekiem niesłuchającym napomnień- a to oznacza śmierć wieczną-gdyż będziesz trwał w swych ciężkich grzechach :x

W Piśmie świętym czytamy:

Kto mądry, niech słucha i pomnaża naukę, a rozumny niech zdobywa wskazówki Przypowieści 1:5

Jeżeli chodzi o pierwszych chrześcijan-nie mogli oni uczesticzyć w służbie wojskowej, o czym czytamy w wielu źródłach historycznych:

Zacznijmy od świadectwa samego biskupa rzymskiego, Hipolita, który pisał w Tradycji apostolskiej (pocz. III w.): "Żołnierzowi w służbie gubernatorskiej należy zwrócić uwagę, że nie wolno mu zabijać ludzi (wykonywać wyroków śmierci), nawet gdyby otrzymał taki rozkaz; o ile nie chciałby się na to zgodzić, trzeba go odesłać z powrotem. Dostojnik posiadający prawo miecza lub wysoki urzędnik miejski uprawniony do noszenia purpury, mają albo zrezygnować z godności albo odejść. Zarówno katechumena, jak wiernego, który chciałby wstąpić do wojska, należy wyrzucić, gdyż byłoby to lekceważeniem Boga

Tertulian (ok. 155- ok. 220), napisał dziełko przeciwko służbie wojskowej chrześcijan, pt. De corona (O wieńcu), w którym wyraża również swe radykalne poglądy w kwestii kary śmierci i przelewu krwi. Zapytuje się tam: "Jakże ten, komu nie wolno mścić własnych krzywd, — czyli chrześcijanin — może wykonywać karę śmierci i tortury, więzić i zakuwać innych w kajdany."

Orygenes w swej apologii wymierzonej przeciw Celsusowi (połowa III w.): "My chrześcijanie walczymy więcej, niż inni, dla cesarza; prawda, że nie idziemy za nim na wojnę, nawet kiedy nam to rozkaże, ale tworzymy dla niego armię pobożności i wspomagamy go naszymi modłami" (Przeciw Celsusowi, VIII, 73).

Ten mój artykół powinien przekonać wszystkie szczere dzieci Boże, jednak pamiętajmy, że wielu nadal będzie nazywać się chrześcijanami i utrzymywac bezbożny pogląd na te sprawy-powinniśmy się od takich osób odseparować, gdyż tak czytamy w Piśmie świetym - 1 Kor 5:11

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 10:06 pm 

Teoria, teoria, teoria... Tylko ciekawe jakby sie zachowal taki "pacyfista" w praktyce... Na wojnie, w tlumie, taki gosc moze sobie ewentualnie postrzelac w niebo i udawac, ze walczy i dociagnac jakos do konca walk... Ale dajmy na to, na tejze samej wojnie, inna sytuacje: do domu "pacyfisty" wdziera sie szaleniec, przeladowuje bron i mierzy w zone, dzieci... za chwile wystrzela ich jak kaczki... a maz-"pacyfista" obserwuje to z ukrycia, ma kolo siebie czyjas, porzucona bron, wystarczy siegnac... I niech mi zaden nie mowi, ze nie strzeli w leb temu gosciowi, bo "kocha swoich nieprzyjaciol" :shock:
Tak, nie wolno zabijac, mordowac, jestem przeciwko wojnom, zabijaniu, ale nie wiem, nie wiem jakbym sie zachowala, gdyby to dotyczylo moich bliskich... Sprobujcie chociaz wyobrazic sobie taka sytuacje...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 10:15 pm 

ahoj itur :) :D

cieszę się niezmiernie, że jesteś przeciw wojnie i przemocy- już to dobrze o Tobie świadczy :!: :) :D :D

sytuacja, którą podałaś jest trudna, lecz i w takiej sytuacji mamy rady w Pisma świętego :)

w Piśmie świętym czytamy o możliwości ucieczki przed przemocą (Mateusza 24:16), ratowaniu się dzięki władzom państowym (Dzieje 22:25) lub oddać życie za braci (1 Jana 3:16) -tak więc mąż może zasłonić własną piersią swe dzieci dając im możliwośc ucieczki-cóż za poświecenie :!: to moga zrobić tylko namaszczenie Duchem chrześcijanie :!: :!:

czy teraz, gdy już wiesz, co radzi nam w takich sytacjach Pismo święte będziesz mu posłuszna :!: :D :D
pozdrawiam
-wasz Florianek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 10:24 pm 

Trata rata... trele morele... :roll:
Taaa....... Po prostu wezma i uciekna, tak prosto spod lufy broni :shock:
Albo malzonek najspokojniej w swiecie pojdzie do salonu, wezmie telefon i zadzwoni do wladz po pomoc... :roll:
Albo podejdzie do drania, zasloni dzieci i zone, sam dostanie kulke, a oni sobie spokojnie odejda... :roll:

Tu decyduja ulamki sekund...
Bogu dziekujcie forumowi, teoretyczni pacyfisci, ze nie zyjecie w czasie wojny... Ja tez dziekuje, bo nie mam zamiaru nikogo zabijac, ale w sytuacjach kryzysowych czlowiek potrafi sie zachowac roznie, bardzo dziwnie i dla siebie nieprzewidywalnie i nawet jak ma ustalone, twarde zasady postepowania, to potrafi je zlamac...

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1