Tadragh1 napisał(a):
Marek komentuje tradycję żydowską SPRZECZNĄ z Pismem.
Starsi nie wprowadzali nauk sprzecznych z Pismem, lecz dodawali tzw. "drugi mur" czyli własne przykazania mające na celu chronić przed złamaniem przykazań samej Tory. W ten sposób pojawiły się nakazy ludzkie DODANE do Pisma. Nikt nie poważyłby się złamać przykazania Tory wprowadzając naukę sprzeczną z jej treścią. Dlatego Jezus wystąpił właśnie przeciwko
naukom ludzkim przekazywanym dalej - czyli przeciw tradycji [Mar. 7:1-13]. Sam mówił, żeby trzymać się tego, co "napisano" [7:7] oraz ganił niektórych za to, że nie znają Pism ani mocy Bożej [Mat. 22:29] i otworzył uczniom umysły, aby zrozumieli Pisma, a nie Tradycję [Łuk. 24:27, 45].
Cytuj:
Tradycja KK nie jest z Pismem sprzeczna.
Skąd wiesz? Przeczytałeś całą Tradycję? Co to jest i gdzie można to przeczytac, żeby sprawdzić?
Powołam się może na jeden przykład jawnej sprzeczności Tradycji KRK z Pismem, żeby nie mnożyć potem dygresji. Celibat. Jawnie sprzeczny z I Tym. 3:2 i I Kor. 9:5, a także zapowiedziany jako "nauka szatańska" w I Tym. 4:1-3. Przykładów jest więcej, ale zostańmy na razie przy tym.
Cytuj:
2 Tm 2,1-2: Tak więc, synu mój, bądź silny łaską, którą mamy dzięki zjednoczeniu z Chrystusem Jezusem. To zaś, co usłyszałeś ode mnie w obecności wielu świadków, przekaż ludziom godnym zaufania i zdolnym nauczać także innych.
1 Kor 11,1-2: Bądźcie naśladowcami moimi, tak jak ja jestem naśladowcą Chrystusa. Pochwalam was, bracia, za to, że we wszystkim pomni na mnie jesteście i że tak, jak wam przekazałem, zachowujecie tradycję.
To, co usłyszeli od Pawła bezpośredni adresaci listów, nie zostało zachowane dla potomnych w formie spisanej, więc po prostu jest nieweryfikowalne. Trudno zachowywać coś, czego tak naprawdę się nie zna. Poza tym, od dawien dawna istniała zasada, żeby trzymać się tego, co napisano:
"A ja odniosłem to do siebie samego i do Apollosa przez wzgląd na was, bracia, abyście na nas się nauczyli nie rozumieć więcej ponad to, co napisano" [I Kor. 4:6]
Ciekawy artykuł na temat rozumienia pojęcia "tradycja" we wczesnym Kościele znajduje się tutaj:
http://www.bereanbeacon.org/articles/so ... church.htmCytuj:
Czy Paweł dodawał coś do Słów Bożych w sensie Przysłów 30?
Dodawał w sensie progresywnego objawienia. Komu ono zostało dane?
"Czytając to, możecie zrozumieć moje pojmowanie tajemnicy Chrystusowej, która nie była znana synom ludzkim w dawnych pokoleniach, a
teraz została przez Ducha objawiona
jego świętym apostołom i prorokom" [Ef. 3:4-5]
To, co pisał Paweł, nie było sprzeczne z wcześniejszymi Pismami, a sam Paweł i inni autorzy Pism Nowego Testamentu zaświadczali swoim życiem i nauczaniem o własnej wiarygodności "świętych apostołów". Dlatego Paweł mógł powiedzieć do adresatów: "Bądźcie naśladowcami moimi, jak i ja jestem naślawodcą Chrystusa" [I Kor. 11:1]. Nie da się tego powiedzieć o instytucji KRK.
Jezus powiedział apostołom, że Duch Święty im przypomni wszystkie Jego słowa [Jan 14:26], a Kościół obowiązuje nauka apostolska [Dz. Ap. 2:42], czyli podana i zatwierdzona przez samych apostołów [II Piotra 3:16] w formie weryfikowalnej czyli spisanej i dostępnej. Trudno polegać na czymś, co jest niedostępne dla wiernych i na co niewiarygodna moralnie instytucja powołuje się jako na źródło danego jej objawienia od Boga, którego ona sama mieni się depozytariuszem. W dodatku niektóre znane elementy tego "objawienia" są jawnie sprzeczne z objawieniem autentycznym zawartym w Pismach.
Żeby było jeszcze "śmieszniej", źródłem części Tradycji są dokumenty, które zostały sfałszowane jak fałszerstwa symmachiańskie, czy pseudo-dekrety izydoriańskie, które posłużyły do umocnienia niebiblijnej idei prymatu papieskiego. Pseudo-dekrety zawierają "wcześniejsze wypowiedzi papieży". W pierwszej części znajduje się 60 sfałszowanych "listów papieskich" z okresu wczesnego chrześcijaństwa. W części drugiej zawarto sfałszowany akt tzw. Donacji Konstantyńskiej. W części trzeciej mamy dekrety papieży od Sylwestra I do Grzegorza I lub II, spośród których 48 sfałszowano. Progresywne objawienie?

Cytuj:
To była odpowiedź na zdanie Marck5: "Czy można tam znaleźć jakąkolwiek naukę nie skażoną fałszem i praktykowaną tak jak w Biblii?" Ty również w Swojej wypowiedzi przyznajesz, że można. Tylko o to chodziło.
Wiele mądrości ludzkiej można znaleźć na świecie. Tylko ona nie jest objawieniem danym od Boga.
"Napisano bowiem: Wniwecz obrócę mądrość mądrych, a roztropność roztropnych odrzucę. Gdzie jest mądry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czyż Bóg nie obrócił w głupstwo mądrości świata? Skoro bowiem świat przez mądrość swoją nie poznał Boga w jego Bożej mądrości, przeto upodobało się Bogu zbawić wierzących przez głupie zwiastowanie" [I Kor. 1:19-21]
Pozdrawiam,
Smok