www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Pn cze 16, 2025 10:56 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 259 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 18  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn maja 12, 2014 10:24 am 

"Wszystko inne jest drugorzędne i pozostaje kwestią interpretacji wyznaniowej danego kościoła."

W Radzie Festwialu Nadziei jest Ksiądz prałat Roman Trzciński – duszpasterz akademicki z parafii św. Jakuba w Warszawie delegat Archidiecezji Warszawskiej do Zespołu ds. Nowej Ewangelizacji przy Episkopacie Polski.

Maryja jest Matką Jezusa - Syna Bożego...
Maryja jest służebnicą Pańską...
Maryja jest obecna w dziejach Kościoła...
Maryja jest Królową Polski...

Dziś święto religijno-narodowe...
Obchodzimy rocznicę Konstytucji 3 maja...
Ale jest to uroczystość Królowej Polski...
Modlitwą obejmujemy wszystkich Polaków...

Kto spożywa moje Ciało i pije moją Krew, trwa we Mnie, a Ja w nim...

Bóg do tego stopnia chce być w jedności z człowiekiem...
Ustanawia Eucharystię, aby przez pokarm Ciała i Krwi być w sercu człowieka...
Człowiek karmiąc się Eucharystią jest w zanurzony w Bogu...
Comunio czyli zjednoczenie miłosne Boga i człowieka...

Ks. Roman Trzciński
cytaty z bloga księdza Romana

O świętości Jana Pawła II

"Tak uważam i ja: Jan Paweł II jest święty. Jako człowiek był niezwykły. Jego oblicze świeciło, oblicze Ojca niebieskiego, jego modlitwa to wulkan, jego słowa przeszywały i dotykały sedna, jego otwartość na ludzi i gesty wychodzenia poza protokół świadczyły o jego charyzmatyczności; to, że Duch Boże go prowadził i się nim posługiwał. W tym wszystkim był taki naturalny i skromny. Nic sobie nie przypisywał, choć cuda się działy w jego obecności. Raczej prosił, aby nie mówić o tym. Janie Pawle II jesteś święty i mnie pobudzasz, abym podążał do świętości. Dziękuję Ci."

Ks. Roman Trzciński
cytat z FB księdza Romana

Wielka sobota to cisza i święcenie pokarmów...
W koszyczkach najważniejsze są jajka...
Jajko jest symbolem nowego życia...
Dzielić się jajkiem do znak przynależności...

Ks. Roman Trzciński
cytat z FB księdza Romana

http://ksroman.blogspot.com/search?q=matka
http://ksroman.blogspot.com/search?q=eucharystia
https://www.facebook.com/xromantrzcinski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt maja 16, 2014 11:20 am 

A widzieliście ten spot??? https://www.youtube.com/watch?v=EKpJkFxR65c
Zacytuję komentarz jednego brata:

"cieszyć się życiem, czerpać pełnymi garściami, oddać życie, koncerty, nie musi żyć jak dawniej, popłakała się, jest nadzieja, porażka zastąpiona zwycięstwem, relacja z Bogiem, przełamanie relacji, grupy wsparcia, nadzieja w Chrystusie, niespożyta energia, dzielenie się nadzieją, nadzieja uwolniona w życiu innych. ZERO O GRZECHU I POWODACH ŚMIERCI JEZUSA"

Zobaczcie, olbrzymi nacisk na tu i teraz. Wszystko ulega naprawie. Ale nawet odnośnie tu i teraz nie są uczciwi, bo gdyby byli, to by podali też, że:

wszyscy, którzy chcą żyć pobożnie w Chrystusie Jezusie, prześladowanie znosić będą.
Bo, jak liczne są cierpienia Chrystusowe wśród nas, tak też i przez Chrystusa obficie spływa na nas pociecha.
Poczytujcie to sobie za najwyższą radość, bracia moi, gdy rozmaite próby przechodzicie,
I kto nie bierze krzyża swego, a idzie za mną, nie jest mnie godzien.

Nie jest uczeń nad mistrza ani sługa nad swego pana; wystarczy uczniowi, aby był jak jego mistrz, a sługa jak jego pan; jeśli gospodarza Belzebubem nazwali, tym bardziej jego domowników!

Tylko czy taka, prawdziwa ewangelia, przyciągnie tłumy na Festiwal??? Wizja realnej możliwości utraty pracy, przyjaciół, rodziny, nazwania BELZEBUBEM i sekciarzem, co często występuje po prawdziwych nawróceniach, nie jest atrakcyjna....

Spot kończy się informacją: "Przedstaw Jezusa twoim przyjaciołom". Czy to jest ten sam Jezus, którego znamy z kart Pisma Świętego???

"Albowiem nie wstydzę się Ewangelii Chrystusowej, jest ona bowiem mocą Bożą KU ZBAWIENIU każdego, kto wierzy" Rzym. 1:16; www.kuzbawieniu.pl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt maja 16, 2014 11:39 am 

Spot przesiąknięty egocentryzmem i propagujący konsumpcyjne korzyści wynikające z relacji z Bogiem. Spot skierowany na człowieka a nie na Boga, który jest tu przedstawiony jako ktoś, kto zapokaja braki w nieudanym życiu, aby można było się cieszyć pełnią życia i radością, takiego życia, jak pokazują w spocie. Gdyby to była prawda, to Paweł i Piotr, i Jakub, i męczennicy za wiarę mieliby najbardziej przegrane życie ze wszystkich. Jezus nie umarł po to, żebyśmy mieli fajne życie i dużo pieniędzy i przyjaciół, ale po to, żebyśmy nie zostali potępieni na wieki w jeziorze ognistym za nasze grzechy. Spot nie mówi pełnej ewangelii, ale przedstawia cukierkowy obraz szczęśliwego i dostatniego życia. Kładzenie nacisku na sukces w doczesności (sprawy tymczasowe) i nie wspominanie ani słowem o ratunku od potępienia w wieczności (sprawy wieczne) jest nie fair. Wygląda na to, że wieczność jest zbyt abstrakcyjnym tematem.

Moim zdaniem wyśmienity spot reklamowy na potrzeby imprezy masowej jaką jest FN. Pełny profesjonalizm. Wszystko jest na swoim miejscu.

Z punktu widzenia ewangelii i prawdy Słowa Bożego jedna wielka manipulacja emocjami widzów, którzy mają przyjść i zobaczyć jak jest fajnie i wesoło.

Ostatnio edytowano So maja 17, 2014 11:44 am przez poszukiwacz prawdy, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt maja 16, 2014 2:13 pm 

mass media ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt maja 23, 2014 9:21 pm 

Dzisiaj jechałem metrem do pracy i na jednej ze stacji zauważyłem billboard promujący Festiwal z wizerunkiem Billy Grahama.
Reklama Festiwalu Jezusa wisząca obok innych od których mi niedobrze jak rano na któryś spoglądam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn maja 26, 2014 7:26 am 

Organizatorzy mają do zaoferowania produkt, Festiwal Nadziei, to muszą go reklamować. Co by było bowiem, jakby stadion się nie zapełnił??? :roll:

"Albowiem nie wstydzę się Ewangelii Chrystusowej, jest ona bowiem mocą Bożą KU ZBAWIENIU każdego, kto wierzy" Rzym. 1:16; www.kuzbawieniu.pl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt maja 27, 2014 7:50 am 

Na stronie FN, wczoraj umieszczono komunikat: "O Festiwalu Festiwal Nadziei to wydarzenie organizowane przez Fundację Festiwal Nadziei i Stowarzyszenie Ewangelizacyjne Billy’ego Grahama we współpracy z Kościołami nurtu ewangelicznego, Kościołami Ewangelickimi i Kościołem Rzymskokatolickim. Ekumeniczny i ponadwyznaniowy charakter Festiwalu daje możliwość spotkania ludzi dla których Bóg, ewangelia i człowiek stanowią wartości najwyższe."

Szczera deklaracja czy prowokacja :?:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt maja 27, 2014 10:03 am 

Andrzejku, jest to po prostu DEKLARCJA. A z niej możemy śmiało wnioskować - dla organizatorów FN ważne są wspólne dla wymienionych kościołów SŁOWA - Bóg i ewangelia. Nie ma natomiast żadnego znaczenia JAKI BÓG (prawdziwy Jezus czy Jezus Eucharystyczny) i JAKA EWANGELIA (ewangelia zapisana w Piśmie Świętym czy ewangelia według Rzymu).
Bardzo dobrze, że sprawa się polaryzuje. A imprezka będzie przednia... Przecież "dają gwarancje dobrego programu, jasnego przekazu ewangelii, świetnej muzyki i profesjonalnej realizacji programu.". Z tym jasnym przekazem ewangelii oczywiście się nie zgadzam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt maja 27, 2014 10:07 am 

Dzisiaj się zastanawiam nad "ogólnoświatowością" tego przedsięwzięcia... wszędzie napisy "with pastor Franklin Graham" jego zdjęcia, spoty reklamowe z jego wizerunkiem, jak na dobrej kampanii wyborczej. najczęściej spotykane słowo w nagłówkach to, greater, great, mega... Tu Franklin, tam Franklin, wszędzie Franklin... czy mamy nowego apostoła ?? czy rzeczywiście chodzi tutaj o Pana Jezusa ?? Ja mam wiele wątpliwości...

FN na całym świecie tam gdzie jest staje się Festiwalem Niezgody, dzieli zbory, kościoły a nawet rodziny. Odnoszę wrażenie, że ktoś "po trupach" chce dojśc do jakiegoś celu, jakiego (?) myślę, że już niedługo to zobaczymy bardzo wyraźnie. W protestach nie jesteśmy jako Polacy osamotnieni. W języku angielskim jest sporo artykułów krytycznych wobec tej inicjatywy, kilka udało się przetłumaczyć na język polski.

The Greater Toronto Festival of Hope
http://www.billygraham.ca/festival-of-hope.aspx

Three Rivers Festival
http://www.threerivershope.org/

Festival of Hope with Franklin Graham
http://www.wdcxradio.com/9-12-14-Festiv ... m/18222982
http://elpasofestival.org/
http://hopefestival.ge/ge/english
http://crossmap.christianpost.com/news/ ... o-cry-5401
http://billygraham.org/story/hope-at-th ... n-ukraine/

Icelanders Protest Evangelist Franklin Graham By Reserving Tickets To His Festival With No Intention Of Showing Up
http://www.ibtimes.com/icelanders-prote ... on-showing

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt maja 27, 2014 11:12 am 

aolsza napisał(a):
FN na całym świecie tam gdzie jest staje się Festiwalem Niezgody, dzieli zbory, kościoły a nawet rodziny. Odnoszę wrażenie, że ktoś "po trupach" chce dojśc do jakiegoś celu, jakiego (?)

Może o to właśnie chodzi, tzn. FN jest narzędziem do oddzielenia jednych od drugich.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr maja 28, 2014 9:58 am 

Dostałem na maila informacje o "Marszu dla Jezusa" w Warszawie. Cytuję fragment:

W ogólnopolskim Marszu dla Jezusa po raz pierwszy oficjalnie wezmą udział przedstawiciele kościoła Katolickiego. Dzięki porozumieniu i jedności polskich chrześcijan co do intencji Marszu organizatorzy spodziewają się frekwencji sięgającej nawet 10 tysięcy osób. Oznacza to, że będzie ponad 2 razy więcej ludzi niż rok wcześniej, kiedy to w przemarszu wzięło udział około 4 tys. osób - głównie protestantów. Jak co roku impreza będzie miała charakter pokojowy. Jej celem jest promowanie pozytywnych chrześcijańskich wartości i zwrócenie uwagi na potrzebę prowadzenia moralnego życia poświęconego Bogu. „Jest to marsz dla, a nie przeciw. Wskazuje na drogę, czyli Chrystusa i na to, że nie ma dobrych alternatyw” - twierdzi pastor Jerzy Przeradowski, członek komitetu organizacyjnego. Według niego najważniejsze jest wspólne uwielbienie Boga, wykraczające ponad tradycje i podziały.

Szok, jak to wszystko szybko idzie.
Janie Husie i Williamie Tyndale! Daliście się niepotrzebnie spalić na stosie, a trzeba było wspólnie uwielbiać Boga, wykraczając ponad tradycje i podziały!
Marcinie Lutrze! Protestować ci się zachciało, a wystarczyło promować pozytywne wartości chrześcijańskie!
Waldensi i inni! Tworzyliście podziały, zamiast po prostu prowadzić moralne życie poświęcone Bogu, bez niepotrzebnej krytyki KRK i odrzucenia autorytetu papieża!

Przepraszam za ironiczne słowa, ale widząc ohydę, która się dzieje, i do której zachęcają przywódcy kościelni (wilki w owczych skórach) przyszło mi to do głowy...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr maja 28, 2014 10:09 am 

idzie i szybko i gładko... test został zaliczony na szóstke, test ten pokazał, że już czas na pojawienie się na scenie Antychrysta. Obawiam się, że pierwszymi którzy go uznają nie będą to księża katoliccy, ale będą to kaznodzieje protestancy i ewangeliczni. A całe to diboliczne ziwedzenie przyjdzie z niegdyś "ewangelicznej" Ameryki. Ktoś powiedział, że dzisiejsza kazalnica przygotowuje raczej wiernych na powitanie Antychrysta zamiast na powrót naszego Pana Jezusa Chrystusa. Jest tym wiele bolesnej prawdy... idźmy razem, bo w jedności siła... tylko czyja siła ??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr maja 28, 2014 3:09 pm 

Do Festiwalu zostały już tylko 17 dni. Chciałbym zachęcić wszystkich odwiedzających naszą stronę do modlitwy o to, co przez najbliższe tygodnie będzie się działo w Polsce.
Proponuję tematy modlitwy:
1. O łaskę prawdziwego nawrócenia dla niewierzących, który szukając Boga, przyjadą na Festiwal Nadziei.
2. O wszystkich doradców i innych głoszących lub wyjaśniających ewangelię, żeby nie polegali na własnej mądrości, wskazówkach, schematach, materiałach, regulaminach i innej wiedzy zdobytej na szkoleniach, ale dali się prowadzić Duchowi Świętemu i głosili prawdziwą ewangelię, mówiąc całą prawdę w miłości.
3. O wierzących uczestników: O tych, którzy jadą tam w prostocie serca, bez zastanowienia, bo jakiś "autorytet" ich do tego namówił lub po prostu z niewiedzy, aby nie dali się zwodzić i zapragnęli lepiej poznawać Jezusa Chrystusa i jego nauki, niezależnie od tego, czego ludzie ich uczą. O tych, którzy uczestniczą, ale mają wątpliwości, aby Bóg pomógł im znaleźć potwierdzenie prawdy, żeby przekonał ich do swojej właściwej drogi. O tych, którzy jadą z przekory, żeby przeciwstawić się "hejterom" i udowodnić, że wszystko jest tutaj w porządku oraz o wszystkich przywódców, organizatorów, itp., aby Bóg dał im łaskę upamiętania.
4. O nas, czyli wszystkich sprzeciwiających się takim festiwalom. Żebyśmy wszyscy jeszcze lepiej dawali się przemieniać na obraz Jezusa Chrystusa i byli w jedności, nie pozornie, ale abyśmy poddali się Bogu, aby mógł przekonywać nas wszystkich do swojej prawdy. Szczególnie o to, abyśmy nie tylko dobrze mówili, ale też czynili. Byśmy mogli być dobrym świadectwem dla naszego otoczenia, głosić prawdziwą ewangelię i być zachętą dla innych wierzących, którzy nie podzielają naszego zdania. Także o miłość i mądrość w rozmowach z ludźmi wierzącymi, którzy popierają ekumenizm.

Co dla człowieka jest niemożliwe, dla Boga jest możliwe. :wink:

Na koniec jeszcze takie krótkie przemyślenia. Ostatnio przypomniał mi się fragment z Ks. Jeremiasza 2:12-13:
"Przeraźcie się, niebiosa, nad tym, zadrżyjcie i zatrwóżcie się bardzo! - mówi Pan - gdyż mój lud popełnił dwojakie zło: Mnie, źródło wód żywych, opuścili, a wykopali sobie cysterny, cysterny dziurawe, które wody zatrzymać nie mogą."

Dla każdego, kto porzucił "źródło wód żywych" i od dłuższego czasu błądzi po pustkowiach umierając z pragnienia, każda brudna woda, którą znajdzie, wydaje się być najpyszniejszym napojem... bo tymczasowo ratuje mu życie. Dla niego możliwość przyłączenie się i czerpania z "dziurawej cysterny", to szczyt dobrodziejstwa, więc kiedy już taką znajdzie, to wszystkich szczerze do niej zaprasza... Prawdopodobnie nie zrozumie nikogo, kto będzie chciał mu zamknąć drogę do tej "dziurawej cysterny", jeśli równocześnie nie poczęstuje go czystą "wodą żywą". Czy mu ta woda zasmakuje, to już inny problem..., ale pamiętajmy o mówieniu o drodze wyjścia, zawsze wskazując na Jezusa Chrystusa, a nie tylko zniechęcając do podążania w przeciwnym kierunku.

"Tak mówi Pan Bóg: Nie z waszego powodu to czynię, domu Izraela, ale dla świętego imienia mojego, które bezcześciliście wśród ludów pogańskich, do których przyszliście." Ks. Ezechiela 36:22, BT.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr maja 28, 2014 4:47 pm 

Amen.

Módlmy się też o to, żeby Bóg zachował tych, którzy się rzeczywiście nawrócą, a zostaną skierowani pod "opiekę" katolickich "doradców". Żeby wreszcie poznali prawdziwego Jezusa, zamiast "głębiej poznać Jezusa Eucharystycznego" w wyniku zwodniczej katolickiej propagandy. Żeby zaczęli poznawać Słowo Boże i robić z niego właściwy użytek.

I o to, żeby ewangeliczni chrześcijanie, którzy jeszcze nie dostali ostrego obłędu, zobaczyli różnicę między Ewangelią prawdziwą a fałszywą, między światłością a ciemnością, między chodzeniem z Bogiem a religią.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt maja 30, 2014 7:44 am 

Artykuł o Festiwalu Nadziei: http://www.kuzbawieniu.pl/artykuly/ostr ... ch-skorach

Warto przeczytać i zastanowić się.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 259 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 18  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1