www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Śr cze 18, 2025 1:27 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 496 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 34  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 10, 2009 7:31 pm 

wujcio napisał(a):
[
Swoją drogą czy możesz to uzasadnić ?

Pytanie było wprawdzie do Smoka pozwolę sobie jednak zacytować Biblię na poparcie tego co Smok napisal:

Biblia Warszawsko-Praska (1997) 1J:

1J 2:18-27
Dzieci, to już ostatnia godzina i Antychryst, tak jak słyszeliście, już nadchodzi. Pojawiło się bowiem wielu antychrystów i po tym poznajemy, że to już ostatnia godzina.
(19) Ludzie ci wyszli co prawda spośród nas, lecz w rzeczywistości nie należeli do nas. Gdyby bowiem należeli do nas, pozostaliby z nami. Odeszli zaś po to, żeby się okazało, iż nie wszyscy są z nami. (20) Wy natomiast zostaliście namaszczeni [Duchem] Świętym i wszyscy znacie całą prawdę. (21) Dlatego też ja nigdy nie pisałem, że nie znacie prawdy, bo ją w rzeczywistości znacie. A żaden fałsz nie może zrodzić się z prawdy. (22) Któż tedy jest kłamcą? Otóż ten, kto nie uznaje, że Jezus jest Mesjaszem. Prawdziwym Antychrystem jest ten, kto nie uznaje ani Ojca, ani Syna. (23) Każdy, kto nie uznaje Syna, nie ma też nic wspólnego i z Ojcem. Kto zaś uznaje Syna, jedno stanowi także i z Ojcem. (24) Dlatego starajcie się trwać przy tym wszystkim, co usłyszeliście na początku. Jeżeli zachowacie w waszym postępowaniu to, co słyszeliście od początku, będziecie trwać w łączności z Synem i z Ojcem. (25) A On sam przyobiecał nam życie wieczne. (26) Napisałem wam to wszystko o tych, którzy usiłują was zwieść na manowce. (27) Wy zaś starajcie się o to, by pozostawało w was zawsze namaszczenie otrzymane od Niego.
1J4:1-6
(1) Najmilsi, nie wierzcie zbyt łatwo każdemu, kto twierdzi, że pozostaje pod działaniem ducha, lecz postarajcie się zbadać, czy chodzi rzeczywiście o Ducha Bożego. Wiecie przecież, że istnieje na świecie wielu fałszywych proroków. (2) A oto, po czym poznaje się Ducha Bożego: każdy, kto uznaje, że Jezus Chrystus przyszedł na świat w ciele, jest z Boga.
(3) Nie ma zaś nic wspólnego z Bogiem ten, kto nie uznaje Jezusa. Pozostaje on raczej na usługach Antychrysta. Słyszeliście kiedyś o tym, że ma przyjść. Otóż on już przebywa na świecie.
2J1:6-8
(6) Miłość sprowadza się ostatecznie do tego, żeby zachowywać Jego przykazanie, o którym usłyszeliście już na samym początku, by według niego postępować.
2J 1:7-8
Na świecie zaś pojawiło się już wielu pseudonauczycieli nie uznających tego, że Jezus Chrystus przyszedł [na świat] w ludzkim ciele. Każdy z nich jest prawdziwym zwodzicielem i Antychrystem.
(8) Dokładajcie więc wszelkich starań, byście nie stracili tego, coście zdobyli za cenę tak wielkiej pracy; czyńcie wszystko, by sobie zasłużyć na pełną zapłatę.

Wiele i wróżnych miejscach było wyjaśniane co to znaczy, że Jezus Chrystus (JHWH zbawiciel) przyszedł w ciele.

Okazuje się jednak, że duchy zwodnicze potrafią działać wspólnie, byle przeciw prawdzie
I markus razem z nimi :evil:
Zastanow się chłopie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 10, 2009 7:54 pm 

Widać dziś słowa Pawła nie robią już takiego wrażenia na wierzących:
"Zabiegam bowiem o was z gorliwością Bożą; albowiem zaręczyłem was z jednym mężem, aby stawić przed Chrystusem dziewicę czystą, obawiam się jednak, ażeby, jak wąż chytrością swoją zwiódł Ewę, tak i myśli wasze nie zostały skażone i nie odwróciły się od szczerego oddania się Chrystusowi. Bo gdy przychodzi ktoś i zwiastuje innego Jezusa, którego myśmy nie zwiastowali, lub gdy przyjmujecie innego ducha, którego nie otrzymaliście, lub inną ewangelię, której nie przyjęliście, znosicie to z łatwością." [2Kor 11:2-4]

"Jeżeli bowiem nie oszczędził Bóg gałęzi naturalnych, może też nie oszczędzić i ciebie. Przyjrzyj się więc dobroci i surowości Bożej. Surowość [okazuje się] wobec tych, co upadli, a dobroć Boża wobec ciebie, jeśli tylko wytrwasz w [kręgu] tej dobroci; w przeciwnym razie i ty będziesz wycięty." [Rz 11:21-22]

EDIT:
Ja jeszcze do Matana w sprawie hebrajskiego-moje sugestie dotyczą Twoich wybiórczych tłumaczeń i nie podawania pełnego znaczenia "szoresz". Teologicznych dysput nie proponowałam, a tylko zweryfikowanie swoich błędów u kogoś kto jest specjalistą od języka. Ale widzę, że lepiej Ci uciekać od światła. Proponując kontakt ze znawcą języka hebrajskiego dawałam Ci do zrozumienia, że Twoja powtarzana interpretacja jest niepełna, a miejscami błędna. A znaczenie "echad" sam możesz sprawdzić:
http://www.blueletterbible.org/Bible.cf ... JV#conc/24
http://www.blueletterbible.org/Bible.cf ... KJV#conc/4
[wystarczy kliknąć w słowo "echad", a program pokaże miejsca jego użycia w Piśmie, ja tu na forum już o tym też pisałam]
Możesz sobie zaprzeczać znaczeniu ELOCHIM, ale nie zmienisz sensu tych miejsc z Pisma, gdzie Bóg występuje łącznie jako jako JHWH-ELOCHIM, albo tylko jako JHWH - JEŚLI CHCESZ TAKIE MIEJSCA W BIBLII POZNAĆ TO MYŚLĘ, ŻE ZNALAZŁABYM na to TROCHĘ CZASU [pewnie i nie tylko ja], ale już w osobnym temacie. A na prezentowane dotychczas uniki nie mam ochoty.

"Lecz na dom Dawida i na mieszkańców Jeruzalemu wyleję ducha łaski i błagania. Wtedy spojrzą na mnie, na tego, którego przebodli, i będą go opłakiwać, jak opłakuje się jedynaka, i będą gorzko biadać nad nim, jak gorzko biadają nad pierworodnym." [Zach. 12:10] KTO TO MÓWI?
http://www.blueletterbible.org/Bible.cf ... JV#conc/10
PISMO PODAJE WSKAZANIA O ZŁOŻONOŚCI NATURY JEDNEGO JHWH. Unikanie merytorycznych odpowiedzi do pytań o Pismo wydaje się potwierdzać regułę, że Duch Święty prowadzi DO PISMA, a duchy antychrysta od PISMA.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 10, 2009 10:57 pm 

wujcio napisał(a):
Wawelski napisał(a):
W sprawach duchowych błędne poglądy mogą doprowadzić do utraty wiary

Swoją drogą czy możesz to uzasadnić?

"Lecz byli też fałszywi prorocy między ludem, jak i wśród was będą fałszywi nauczyciele, którzy wprowadzać będą zgubne nauki i zapierać się Pana, który ich odkupił, sprowadzając na się rychłą zgubę" [II Piotra 2:1]

"A człowieka, który wywołuje odszczepieństwo [heretyka], po pierwszym i drugim upomnieniu unikaj, wiedząc, że jest on przewrotny i grzeszy, i sam na siebie wyrok wydaje" [Tyt. 3:10-11]

wujcio napisał(a):
Cytuj:
Jezus nie powiedział, że idzie do "Boga naszego" (Jego i uczniów) ponieważ dla Niego Ojciec jest Bogiem w sensie autorytetu, ale nie w sensie natury, a dla uczniów jest Bogiem w sensie jednym i drugim.

A skąd ty bierzesz sens: autorytetu i natury?

Z Biblii. A dokładniej ze znaczenia słowa "elohim" w różnych kontekstach. Mojżesz został ustanowiony bogiem dla faraona w sensie autorytetu, ale w sensie natury był takim samym człowiekiem jak faraon [II Mojż 7:1]. Ojciec jest Bogiem Jezusa w takim samym sensie autorytetu, pozostając Mu równy w sensie natury. Natomiast Bogiem w sensie natury i autorytetu jest Jezus dla człowieka jako jego Stwórca i Pan.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 10, 2009 11:09 pm 

Henryk napisał(a):
Smok Wawelski napisał(a):
Henryk napisał(a):
1Tm 2:5 Br "Jeden jest bowiem Bóg, jeden jest także Pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek Chrystus Jezus,"

Dokładniej:

"Jeden jest bowiem Bóg, jeden jest także Pośrednik między Bogiem a ludźmi, Mesjasz człowiek JHWH Zbawiciel"

Pośrednikiem między Bogiem a człowiekiem jest Bóg i człowiek w jednej Osobie czyli Mesjasz. Dlatego może pośredniczyć w obydwie strony. Teraz jasne?

Jeżeli ma być dokładnie to proszę cytować za interlinearnym wydaniem

Grecko-polskie wydanie interlinearne z definicji nie może używać hebrajskich określeń w każdym zdaniu, ale nawet ono definiuje Jezusa w innych miejscach jako "Ja jestem" [JHWH] [Jan 8:58], jako imię Jezusa kojarzy z hebrajskim JHWH Zbawicielem [Mat. 1:21], a greckie "Christos" tłumaczy jako "Mesjasz" [Jan 1:41]. Natomiast interpretacja Pisma w hebrajskim (czyli oryginalnym) kontekście kulturowym i znaczeniowym pokazuje, że werset, na który się powołujesz, tak naprawdę przeczy temu, co chcesz udowodnić.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: re
PostNapisane: Śr lut 11, 2009 12:29 am 

Dla Henryka mam jeszcze do przemyslenia opracowanie porownujace pzeklad SJ , falszujacy teksty dotyczace boskosci Jezusa, osobowosci Ducha św. Opracowanie porownuje tekst PNS z oryginalnym tekstem Biblii

http://www.piotrandryszczak.pl/PNS.html

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 11, 2009 3:44 am 

Marcus witam cię serdecznie ! Dziękuję za świadectwo...

Co do Smoka to ja przestałem odpowiadać na każdą jego myśl ...chyba to nie ma sensu...ale jedna myśl Smoka i innych nie daje mi spokoju a jest bardzo ważna...smok napisał gdzieś (sorry ale nie potrafie cytować jestem bardzo kiepski z kompa) ale chodziło mu o to ze odkrył "niesamowitą" rzecz że demony maja jedną wspólną cechę "nie wyznają że Yeshua to przychodzący JHWH w ciele"...
Dobrze się składa bo rozmawialem Z ludzmi którzy kilka lat zajmowali się bardzo poważnie okultyzmem i byli szatanistami...kiedy przeczytałem im to "odkrywcze" zdanie Smoka to oni bardzo się zdziwili że któs doszedł do takiego absurdu...powiedzieli o tym że demony oraz wszyscy szataniści dobrze wiedzą kim jest JHWH a kim Jego Syn Yeshua...
demony nie wyznają nigdy że JHWH przyszedł w ciele jako Yeshua bo to poprostu nieprawda (nawet w momencie jak już są zmuszone przez egzorcystę do opuszczenia i mówienia prawdy np. ujawnienia swego imienia itp..)..one nie walczą bezpośrednio z JHWH wcielonYm bo to by była najwieksza głupota i zginęły by w tej samej sekundzie...one walczą czy raczej próbują walczyć właśnie z Jego Pomazańcem Mesjaszem i wszystkimi istotami które Mu służą...przygotowują też siły przeciwko Pomazańcowi i Jego sługom na ostateczna bitwę :
"oni mają jeden zamysł a potęgę i władzę swa oddali bestii...Ci będą walczyć z Barankiem ale Baranek ich zwycięży bo jest Panem panów i Królem królów..." obj.17;13-14 i dalej
"oto biały koń a ten co na nim siedzi ma imie Wierny i Prawdziwy
On sprawiedliwie sądzi i walczy..."
"...a imię Jego Słowo Boże a wojska które Mu towarzyszyły są z nieba..."
a potem po 1000 królestwie :

"gdy minie tysiąc lat z wiezienia swego szatan zostanie wypuszczony i wyjdzie by zwieść narody Goga i Magoga by ich zgromadzić na bój..."

kto zamknął szatana w więzieniu i potem go na jakiś czas znowu wypuści ...szatan zbuntował się przeciwko JHWH ale z Nim nie może bezpośrednio walczyć ...Jego walka z JHWH to kłamstwa blużnierstwa podważanie miłości Boga i sprawiedliwości...natomiast z ludzmi szatan walczy bezpośrednio -zabija niszczy związuje opętaniem demonami... JHWH dał mu czas by udowodnił swe tezy (ze JHWH nie jest Miłością i Sprawiedliwością i by ci którzy chcą poszli za nim itp.) Pamiętajmy że to JHWH strącił go na ziemię to Wszechmogacy zamyka go w wiezieniu kiedy chce i wypuszcza kiedy tak sam zdecyduje...jak wiec stworzenie upadły anioł może podjąć bezpośrednią walkę z JHWH Wszechmogącym Bogiem...przecież szatan też wie- kim jest JHWH...gdyby Yeshua był wcielonym JHWH to dochodzimy do absurdu...znaczyło by to że sam JHWH wygania i mówi bezpośrednio do demonów...a wszędzie demony mówią "synu człowieczy czemu nas dręczysz lub czemu nas wyganiasz itp...Jezus wygania demony "palcem Bożym" tj. mocą Ducha Świętego

"I spocznie na Nim Duch JHWH Duch mądrości i rozumu Duch rady i mocy Duch poznania i bojażni dla JHWH" Izaj.11;2
- czy wcielony w ludzkie ciało JHWH wygania "palcem Bożym" demony i uzdrawia chorych... czy sam JHWH potrzebuje mocy Ducha JHWH o którym pisze Izajasz... skoro sam jest Wszechpotężnym JHWH który napełnił Yeshuę Swym Duchem...co za bzdury... teologia ludzka potrafi jednk wszystko "wytłumaczyć" gratulacje z góry za nast posty...
inna sprawa nasuwa się tez - dlaczego ten zbuntowany anioł który zna swe siły i wierzy że może zwyciężyć Boga nie walczył już tam w niebie bezpośrednio z JHWH a dał się strącić na ziemię...Jezus pokonał już diabła ale o tym wie na 100% sam Jezus i my wierzący...sam rozmawiałem z szataniską i zadałem to pytanie "jak szatan może jeszcze wierzyc że pokona Jezusa" odpowiedziała mi "bo on w swej pysze wie że jedynie nie może pokonac JHWH a innych nawet samego Syna Bożego wierzy że pokona" zdziwiłem się ale to samo potwierdzili mi inni ...to dziwne ale faktycznie gdyby w to nie wierzył to po co kusił by Jezusa na ziemi i po co w przyszłości wypowie Mu ostateczną walkę...szataniści (nawróceni w większości) powiedzieli mi też że antychryst
wciąż podważa że zbawiciel przyszedł w ciele ludzkim że to nie ten Jezus z Nazaretu...I o tym mówi też Jan...ale nie ma nawet takiej opcji że Yeshua to JHWH w ciele...Mesjasz to Syn Boga sługa JHWH który przyszedł na ziemię by pokonać królestwo szatana i oddać Chwałę Swemu Ojcu...w Nim mieszkają atrybuty Ojca Boga ...On jest napełniony Jego Wszechpotężną Mocą i Światłem...ale Yeshua to nie JHWH w ciele...imię Yeshua znaczy JHWH ZBAWIA ale wiele imion hebrajskich jakie nosili ludzie ma w sobie znaczenia związane z JHWH ...Jezus przyszedł wypełnić misję zbawienia...przez Niego JHWH zbawił ludzkość dlatego Jego imię Jahweh zbawia...Z tego co pamiętam to np.imię Yozue też chyba to samo znaczy ...
Jednak Syn Baranek zostaje tak wywyższony przez Ojca że i Jemu należy się Chwała i cześć i uwielbienie...On to zasiadł po prawicy samego JHWH...zauważmy że usiadł po prawicy gdyż Ojciec Go tak wywyższył...
...pytałem kiedyś ortodoksyjnych Żydów czy możliwe jest w kontekscie słów z ST "a Swej Chwały nie oddam nikomu mówi JHWH" żeby JHWH wywyższył tak Jezusa i czy to nie sprzeczne z tym cytatem ... ...odpowiedzieli że to możliwe bo Mesjasz jest jedynym wyjątkiem a Bóg Wiekuisty postanowił Go tak wywyższyc by nawet sami aniołowie oddawali Mu ChwałE"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 11, 2009 4:16 am 

Aha przepraszam że nie odpowiedziałem Ani-iszy w sprawie prawdziwego znaczenia słów Ehad czy Elohim...znam już od dawna te tłumaczenia które proponujesz a które są tłumaczeniami bądz chrześcijan którzy mają ugruntowane poglądy co do dogmatu trójcy lub niektórych nawróconych Żydów (Chwała Bogu) którzy przyjęli zgodzili się z trójcą...szanuje to i błogosławię...wiedz jednak że te tłumaczenia nie są jedyne...proponuję abyś kiedyś posłuchała na temat słowa Ehad z innych zródeł porozmawiała z innymi ortodoksyjnymi rabinami którzy wierzą w Yeshuę którzy najlepiej się na tym znają...ja sam nie dam rady ale poproszę kogoś by spróbował porozmawiac na ten temat też...
pozdr też innych z tego forum
szalom

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: re
PostNapisane: Śr lut 11, 2009 9:14 am 

matan napisal:
Cytuj:
Co do Smoka to ja przestałem odpowiadać na każdą jego myśl ...chyba to nie ma sensu...ale jedna myśl Smoka i innych nie daje mi spokoju a jest bardzo ważna...smok napisał gdzieś (sorry ale nie potrafie cytować jestem bardzo kiepski z kompa) ale chodziło mu o to ze odkrył "niesamowitą" rzecz że demony maja jedną wspólną cechę "nie wyznają że Yeshua to przychodzący JHWH w ciele"...

Rozumienie imienia Jezus wynika z analizy tekstu Pisma. Wielu bylo Jezusow w I wieku, ale imie Jezus nie jest dla ewangelistow przypadkowe.
W Mateuszu czytamy (Mt1.21)

,, Porodzi Syna, któremu nadasz imię Jezus, On bowiem zbawi swój lud od jego grzechów . A stało się to wszystko, aby się wypełniło słowo Pańskie powiedziane przez Proroka: Oto Dziewica pocznie i porodzi Syna, któremu nadadzą imię Emmanuel, to znaczy: Bóg z nami. Zbudziwszy się ze snu, Józef uczynił tak, jak mu polecił anioł Pański: wziął swoją Małżonkę do siebie, lecz nie zbliżał się do Niej, aż porodziła Syna, któremu nadał imię Jezus. "

Ewangelista idzie tu dalej niz prorok Izajasz WYJASNIA czytelnikom znaczenie imienia Emmanuel. Jezus jest ,,Bogiem z nami"
Jezus jest JHWH ZBAWICIELEM jak wynika wiersza 21.
Nadanie imienia bylo wiec nieprzypadkowe.

Cytuj:
Dobrze się składa bo rozmawialem Z ludzmi którzy kilka lat zajmowali się bardzo poważnie okultyzmem i byli szatanistami...kiedy przeczytałem im to "odkrywcze" zdanie Smoka to oni bardzo się zdziwili że któs doszedł do takiego absurdu...powiedzieli o tym że demony oraz wszyscy szataniści dobrze wiedzą kim jest JHWH a kim Jego Syn Yeshua...
demony nie wyznają nigdy że JHWH przyszedł w ciele jako Yeshua bo to poprostu nieprawda

budowa nauk biblijnych w oparciu o wyznania demonow to dziwna praktyka, katolicka zreszta Swietnie ukazuje to film ,,Egzorcyzmy Emili Rose" (dokumentalny rowniez). Demony tam ,,wyszly" na odglos krokow najswietszej panienki.
Nie odniosles sie do wersetow, a budujesz nauke na wyznanich egzorcystow.

Cytuj:
Mesjasz to Syn Boga sługa JHWH który przyszedł na ziemię by pokonać królestwo szatana i oddać Chwałę Swemu Ojcu...w Nim mieszkają atrybuty Ojca Boga ...On jest napełniony Jego Wszechpotężną Mocą i Światłem...ale Yeshua to nie JHWH w ciele...imię Yeshua znaczy JHWH ZBAWIA ale wiele imion hebrajskich jakie nosili ludzie ma w sobie znaczenia związane z JHWH ...Jezus przyszedł wypełnić misję zbawienia...przez Niego JHWH zbawił ludzkość dlatego Jego imię Jahweh zbawia...Z tego co pamiętam to np.imię Yozue też chyba to samo znaczy ...

Pokretna argumentacja. Ewangelista wyjasnil, co znaczy to imie i dlaczego nadano je dziecku.
Nie przez niego JHWH zbawil ludzkosc, tylko JHWH ZBAWICIEL zbawil ludzkosc.
Antytrynitarze musza ciagla ,,obchodzic" tekst Pisma i jego proste, doslowne rozumienie- ,,Ojciec jest w jednosci ze mna", ,,Przez niego JHWH zbawil ludzkosc", ,,bogiem bylo slowo", ,,Pan moj i bog moj".
Czegos takiego nie ma w tekscie !!!!!!!

Pomine juz cala twoja opowiesc w parciu o watki biblijne.
Jezus - JHWH W CIELE mogl byc narazony na pokusy, stad szatan chcial miec na niego wplyw.
Unizenie Syna BOZEGO z miłosci do nas, narazilo go na pokusy, cierpienie i smierc. Bylo to spowodowane dobrowolnym przyjeciem na siebie ograniczen ludzkiej natury.

,,On to, istniejąc w naturze Bożej, nie skorzystał ze sposobności, aby być na równi z Bogiem, (7) lecz sam siebie poniżył, przyjąwszy naturę sługi. Stał się podobny do ludzi i w zewnętrznej postaci uznany za człowieka. (8) Uniżył samego siebie, stał się posłuszny aż do śmierci i to śmierci krzyżowej. (9) Dlatego też Bóg wywyższył Go ponad wszystko i darował Mu imię, które jest ponad wszelkie imię, (10) aby na imię Jezusa zginało się każde kolano w niebie, na ziemi i pod ziemią, (11) i aby wszelki język wyznawał, że Jezus Chrystus jest Panem ku chwale Boga Ojca."

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 11, 2009 10:23 am 

Smok Wawelski napisał(a):
matan napisał(a):
mają oni na co dzień Jego błogosławieństo i miłość ...nie piją już nie ćpają nie biją żony nie kradną i nie cudzołożą...znam ok 200-300 osób w Polsce prawdziwych chrześcijan którzy np. nie wierza w doktrynę trójcy lub piekła jako wieczne męki ale są prawdziwie nawróconymi ludzmi a większość z nich jest też ochrzczona Duchem Świętym i ma Jego dary...nawet wśród świadków znam kilku wspaniałych ludzi którzy całym sercem kochają Pana i śmiało mogę wydać świadectwo o nich ze są w pełni nawróconymi ludzmi i chrześcijanami (dużo lepszymi ode mnie)...

Bez komentarza. Chyba zostawię komentarz Poszukiwaczowi Prawdy.

Nie pozostaje mi nic innego jak odesłac do mojego świadectwa .
http://www.ulicaprosta.net/forum/viewtopic.php?t=840

Russelistą byłem od urodzenia . Wiem skąd wzięła się ta nauka i wiem że jest ona fałszywa . Głosi innego Jezusa - nie Boga Wszechmogącego a anioła - stworzenie Boże . Biblia mówi że będzie wielu Jezusów ale ten prawdziwy jest jeden . Przypominam również że z uczynków nie bedzie zbawiony żaden człowiek choćby nie palił i nie pił przez całe życie . Ja odkad pamiętam mówiłem ,że kocham Jezusa i Boga . Odkad pamiętam modliłem się i co z tego ? Starałem się zyć uczciwie , i co z tego ? Wiedziałem że umarł na krzyży za moje grzechy i mówiłem ,że w to wierzę i co z tego ?
I tak musiałem sie nawrócić i narodzic na nowo przez wiarę i poznac tego prawdziwego Jezusa Chrystusa - wcielonego Boga JHWH - Słowo które było w łonie Ojca i stało sie ciałem .
Nie może być tak ,że jednemu Duch Święty mówi ,że Jezus to JHWH a drugiemu że to anioł . Jednemu głosi takiego a drugiemu innego Jezusa i wszyscy sie cieszą . Duch Swięty zawsze mówi prawdę . Ktoś z tych dwóch jest okłamywany . Mówienie że i jeden i drugi wierzy w prawdziwego Jezusa jest po prostu nielogiczne . To kłamstwo . Mam prawo tak powiedzieć bo wierzyłem w to kłamstwo że Syn Boga to stworzenie Boże . Dlatego dziękuję Bogu że wyrwał mnie z tego i pozwolił poznać prawdę - Prawdziwego Jezusa Chrystusa -stworzyciela nieba i ziemi który stał sie człowiekiem aby umrzeć na krzyżu za moje grzechy .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 11, 2009 12:07 pm 

Szanowny Matanie,

Widzę, że będę musiał cierpliwie odpowiadać na kłamstwa, które szerzysz - może sam coś zobaczysz, ale głównie robię to ze względu na innych czytelników, żeby nie dali się zwieść Twoją fałszywą teologią. Ostrzegam Cię jednak po raz drugi, że łamiesz regulamin forum, nie odnosząc się do argumentacji adwersarzy, a zamiast tego pod pozorem dyskusji głosząc swoje poglądy tak, jakby tutaj był jakiś "słup ogłoszeniowy". Notoryczne łamanie regulaminu forum może spowodować wdrożenie procedury dyscyplinarnej, o której możesz przeczytać w regulaminie.

matan napisał(a):
Co do Smoka to ja przestałem odpowiadać na każdą jego myśl ... chyba to nie ma sensu...ale jedna myśl Smoka i innych nie daje mi spokoju a jest bardzo ważna... smok napisał gdzieś (sorry ale nie potrafie cytować jestem bardzo kiepski z kompa) ale chodziło mu o to ze odkrył "niesamowitą" rzecz że demony maja jedną wspólną cechę "nie wyznają że Yeshua to przychodzący JHWH w ciele"... Dobrze się składa bo rozmawialem Z ludzmi którzy kilka lat zajmowali się bardzo poważnie okultyzmem i byli szatanistami... kiedy przeczytałem im to "odkrywcze" zdanie Smoka to oni bardzo się zdziwili że któs doszedł do takiego absurdu... powiedzieli o tym że demony oraz wszyscy szataniści dobrze wiedzą kim jest JHWH a kim Jego Syn Yeshua... demony nie wyznają nigdy że JHWH przyszedł w ciele jako Yeshua bo to poprostu nieprawda (nawet w momencie jak już są zmuszone przez egzorcystę do opuszczenia i mówienia prawdy np. ujawnienia swego imienia itp..).. one nie walczą bezpośrednio z JHWH wcielonYm bo to by była najwieksza głupota i zginęły by w tej samej sekundzie... one walczą czy raczej próbują walczyć właśnie z Jego Pomazańcem Mesjaszem i wszystkimi istotami które Mu służą...

Sorry, ale znowu mataczysz. Rozumiem, że nie masz argumentów biblijnych - to się zdarza, tylko trzeba wyciągać z tego wnioski. Jeśli chodzi o test Janowy, to po pierwsze usiłujesz udowodnić, że Jan napisał coś, co nie ma sensu, a po drugie albo czegoś nie rozumiesz, albo znowu chcesz czytelników okłamać. Duchy antychrysta wiedzą, że Jezus to wcielony JHWH Zbawiciel przybyły w ludzkim ciele jako Mesjasz, ale Go nie wyznają jako takiego, bo "wyznać" to znaczy powiedzieć to, w co się wierzy, a one nie wierzą w prawdziwego Jezusa. Owszem, wiedzą że jest i drżą przed Nim, ale Go nie wyznają. Dlatego właśnie test Janowy pozwala rozróżniac duchy antychrysta od duchów pochodzących od Boga, ale nie służy do wyrzucania demonów. Mam wrażenie, że kłamliwy duch, pod wpływem którego teraz jesteś, usiłuje uniemożliwić jego rozpoznanie poprzez odpowiednie "maskowanie". Nic z tego. Swoją drogą, cieszę się, że myśl o tym, iż nie przechodzisz testu Janowego nie daje Ci spokoju. Zatem jest nadzieja i sens dalszego pisania. :)

Zauważ jeszcze jedna ciekawą rzecz: duchy stojące za fałszywymi naukami chrystologicznymi różnych osób (Oliwka, Henryk, Ryś i Ty) mówią rzeczy wzajemnie sprzeczne na temat natury Jezusa, a więc wszystkie nie mogą mówić prawdy. WSZYSTKIE wyznają, że "Jezus Chrystus przyszedł w ciele", ale ŻADEN Z NICH nie wyznaje, że "JHWH Zbawiciel przyszedł w ludzkim ciele jako Mesjasz". I strasznie się przed tym bronią. Nie wyznają tego o czym mówi Jan, bo w to nie wierzą jako duchy kłamliwe. Dla ojca kłamstwa prawda nie jest prawdą - jesteś w stanie to zobaczyć?

matan napisał(a):
Yeshua był wcielonym JHWH to dochodzimy do absurdu... znaczyło by to że sam JHWH wygania i mówi bezpośrednio do demonów... a wszędzie demony mówią "synu człowieczy czemu nas dręczysz lub czemu nas wyganiasz itp... Jezus wygania demony "palcem Bożym" tj. mocą Ducha Świętego

"A gdy przybył na drugą stronę, do krainy Gadareńczyków, zabiegli mu drogę dwaj opętani, wychodzący z grobów, bardzo groźni, tak iż nikt nie mógł przechodzić tą drogą. I poczęli krzyczeć tymi słowy: Cóż my mamy z tobą, Synu Boży? Przyszedłeś tu przed czasem dręczyć nas?" [Mat. 8:28-29]

Zbudowałeś sobie sam teorię, a następnie ją obaliłeś. Wcielenie oznaczało wyrzeczenie sie pewnych atrybutów przez odwiecznego Syna Bożego, o czym czytamy w Flp. 2:5-8, ale nie wyrzeczenie się Jego Boskiej natury. Dlatego jako Ten, który sie uniżył i przyjął postać sługi wyganiał demony palcem Bożym, będąc całkowicie zależnym od Ojca na czas swojej ziemskiej misji.

matan napisał(a):
"I spocznie na Nim Duch JHWH Duch mądrości i rozumu Duch rady i mocy Duch poznania i bojażni dla JHWH" Izaj. 11;2
- czy wcielony w ludzkie ciało JHWH wygania "palcem Bożym" demony i uzdrawia chorych... czy sam JHWH potrzebuje mocy Ducha JHWH o którym pisze Izajasz... skoro sam jest Wszechpotężnym JHWH który napełnił Yeshuę Swym Duchem... co za bzdury... teologia ludzka potrafi jednk wszystko "wytłumaczyć" gratulacje z góry za nast posty...

Patrz wyżej. Nie przyjmujesz nauczania o Wcieleniu Syna Bożego, który jako Stwórca nieba i ziemi zstąpił z nieba i stał się człowiekiem, nie przestając być Bogiem. To nie jest teologia ludzka. To jest nauczanie Pisma [Flp. 2:5-8; Jan 3:13; 8:58; Hebr. 1:8-12; 7:3 i inne]. Pewne fragmenty mówią o Mesjaszu jako Słudze Pana i pokazują Go jako Syna Człowieczego w naturze ludzkiej. Inne mówią o Nim jako o Wcielonym JHWH. Jeszcze inne o obydwóch Jego naturach. Nazywanie tego bzdurami jest dla Ciebie niebezpieczne. Jeśli czegoś nie rozumiesz, to zapytaj. Jeśli nie chcesz czegoś przyjąć, to bądź gotowy na rzetelną dyskusję. Jeśli nie chcesz dyskutować, bo już wszystko wiesz, to nie wchodź na forum dyskusyjne.

matan napisał(a):
inna sprawa nasuwa się tez - dlaczego ten zbuntowany anioł który zna swe siły i wierzy że może zwyciężyć Boga nie walczył już tam w niebie bezpośrednio z JHWH a dał się strącić na ziemię... Jezus pokonał już diabła ale o tym wie na 100% sam Jezus i my wierzący... sam rozmawiałem z szataniską i zadałem to pytanie "jak szatan może jeszcze wierzyc że pokona Jezusa" odpowiedziała mi "bo on w swej pysze wie że jedynie nie może pokonac JHWH a innych nawet samego Syna Bożego wierzy że pokona" zdziwiłem się ale to samo potwierdzili mi inni ... to dziwne ale faktycznie gdyby w to nie wierzył to po co kusił by Jezusa na ziemi i po co w przyszłości wypowie Mu ostateczną walkę...

Nie rozwadniaj dyskusji i nie zmieniaj tematu. Jesli zaczniesz uczciwie dyskutować w ważniejszych sprawach, to porozmawiamy i o tym.

matan napisał(a):
szataniści (nawróceni w większości) powiedzieli mi też że antychryst wciąż podważa że zbawiciel przyszedł w ciele ludzkim że to nie ten Jezus z Nazaretu... I o tym mówi też Jan...

Po pierwsze, punktem odniesienia w dyskusjach na tym forum jest Biblia, a nie wypowiedzi satanistów - ani byłych, ani obecnych. Po drugie, test Janowy nie polega na tym, żeby "przepuszczać" przez niego wszystkie duchy zwodnicze wyznające historyczną prawdę (bo to żadna sztuka). Po trzecie, test Janowy nie mówi o "Jezusie z Nazaretu" - przeczytaj sobie jeszcze raz I Jana 4:2-3.

matan napisał(a):
ale nie ma nawet takiej opcji że Yeshua to JHWH w ciele... Mesjasz to Syn Boga sługa JHWH który przyszedł na ziemię by pokonać królestwo szatana i oddać Chwałę Swemu Ojcu... w Nim mieszkają atrybuty Ojca Boga ...

Widzisz, i tutaj duch zwodniczy, któremu uwierzyłeś, zaczyna się "zapętlać". Atrybuty Boga mogą mieszkać wyłącznie w Bogu, ponieważ wynikają z Jego natury. Takie atrybuty jak preegzystencja Syna Bożego, moc stwórcza, niezmienność Jego natury, wszechwiedza, wszechmoc - wszystkie są w Biblii opisane i dotyczą Ojca, Syna oraz Ducha Świętego. A jednak Pismo mówi, że Bóg Wszechmocny jest Jeden, choć jest to jedność złożona. Zakazuje również wyznawania innego boga obok Jednego JHWH elohim.

matan napisał(a):
On jest napełniony Jego Wszechpotężną Mocą i Światłem... ale Yeshua to nie JHWH w ciele...

Pismo mówi wprost, że to JHWH został przebity [Zach. 12:10; Jan 19:34] cytowaliśmy nawet dosłowne tłumaczenie oryginału Zach. 12:10, które o tym mówi. Zach. 14:5 mówi, że nogi JHWH staną na Górze Oliwnej, gdy przyjdzie w ciele ratować Izraela. Ps. 110:5-7 mówi, że JHWH przyjdzie w ciele sądzić narody. Sam Jezus mówi osobie, że JEST zanim był Abraham i używa w tym miejscu Imienia Bożego, co widać po reakcji słuchaczy [Jan 8:58]. Joel pisze, że wezwanie imienia JHWH daje zbawienie [Joel 3:5], a Paweł cytuje ten fragment i wskazuje, że JHWH to Jezus [Rzym. 10:13] Ozeasz i Zachariasz pisą, że JHWH zostanie posłany przez JHWH [Oz. 1:1-7; Zach 2:12-13]. Czytaj Pismo zamiast słuchać zwodniczych nauk Ariusza i innych heretyków.

matan napisał(a):
imię Yeshua znaczy JHWH ZBAWIA ale wiele imion hebrajskich jakie nosili ludzie ma w sobie znaczenia związane z JHWH ... Jezus przyszedł wypełnić misję zbawienia... przez Niego JHWH zbawił ludzkość dlatego Jego imię Jahweh zbawia...

"A urodzi syna i nadasz mu imię Jezus [JHWH zbawia]; albowiem On zbawi lud swój od grzechów jego" [Mat. 1:21]

ON ZBAWI, a nie "przez Niego JHWH zbawi". Dlatego On miał zostać tak nazwany, a nie inaczej. Imię oznacza również charakter i naturę danej osoby.

matan napisał(a):
Z tego co pamiętam to np.imię Yozue też chyba to samo znaczy ...

Owszem, tylko że Jozue jest typem Jezusa. Podobnie jak arcykapłan Jozue z Księgi Zachariasza.

matan napisał(a):
Jednak Syn Baranek zostaje tak wywyższony przez Ojca że i Jemu należy się Chwała i cześć i uwielbienie...On to zasiadł po prawicy samego JHWH... zauważmy że usiadł po prawicy gdyż Ojciec Go tak wywyższył...

Syn Boży będąc w postaci Bożej w niebie dobrowolnie sie uniżył i przyjął postać sługi, stając się również Synem Człowieczym [Flp. 2:5-8]. Dlatego Ojciec Go wywyższył. Znowu wracamy do wcielenia i uniżenia Syna Bożego. Zanim świat powstał, Syn przyjmował chwałę od Ojca [Jan 17:5]. Natomiast uwielbienie należy się wyłącznie Bogu Jedynemu.

matan napisał(a):
...pytałem kiedyś ortodoksyjnych Żydów czy możliwe jest w kontekscie słów z ST "a Swej Chwały nie oddam nikomu mówi JHWH" żeby JHWH wywyższył tak Jezusa i czy to nie sprzeczne z tym cytatem ... ...odpowiedzieli że to możliwe bo Mesjasz jest jedynym wyjątkiem a Bóg Wiekuisty postanowił Go tak wywyższyc by nawet sami aniołowie oddawali Mu ChwałE"

A powiedzieli Ci, DLACZEGO Mesjasz jest wyjątkiem? I ciekaw jestem, dlaczego szukasz odpowiedzi u nieodrodzonych Żydów - tylko po to, żeby potwierdzili Ci to, o czym jesteś przekonany? Może poszukaj odpowiedzi u odrodzonych Żydów, którzy Jezusa znają - a w środowiskach Żydów Mesjanistycznych unitarianie są uważani za heretyków. Ciekawe, prawda?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: re
PostNapisane: Śr lut 11, 2009 1:01 pm 
tomasz napisał(a):
Markus nie rozumiem twojej postawy. W imie osobistych niecheci rezygnujesz z obrony prawdy?
Naprawde wszystko ci jedno, co kto glosi byle by fajnie brzmialo?

Witaj Tomaszu.
Nie do końca wiem czego nie rozumiesz w mojej postawie lecz postaram się wyjaśnić.
Jak mogłeś przeczytać, napisałem wcześniej krótkie świadectwo, jaki to efekt u mnie spowodowało połączenie studiowania psalmów ze słuchaniem zespołu P.D. Wypowiedziałem się również czym w moim przypadku okazał się w/w zespół i jakie mam ogólnie zdanie na jego temat.
I TYLE Tomaszu. Dziwi mnie gdzie Ty mogłeś w tym wyczytać, że piszę to w imię jakichś osobistych niechęci.

Zacytowałeś z mojej wypowiedzi ostatnie zdanie skierowane do Matana i na jego podstawie wyciągnąłeś wnioski, że rezygnuję z obrony prawdy.
Myślę, że w cytowanym przez Ciebie zdaniu niema żadnych podstaw do takich wniosków, ale mniejsza z tym... To jest tylko forum i mogłeś po prosty źle odebrać.

Żeby jednak rozwiać wątpliwości to oświadczam, że Tak- zależy mi na obronie prawdy!
O jakiej prawdzie piszesz Tomaszu? O tym, czy Jezus jest Bogiem?
Oczywiście, że JEST.
Ośmielę się też wspomnieć, że czytając wcześniejsze wpisy Matana, nigdzie nie zauważyłem by ten twierdził coś innego...
Owszem, pisał, że nie uznaje nauki o trójcy, ale czyż niema do tego prawa?
Wszak w Biblii niema nigdzie takiego pojęcia... Czy fakt, że stara się sam poukładać relacje Ojciec-Syn-Duch czyni z niego od razu fałszywego brata, którego należy zaszczuć? Czy raczej osobę szczerze szukającą o czym sam Matan wielokrotnie wspominał.
Być może się mylę, ale tak właśnie myślę o tym myślę na chwilę obecną, a jak ktoś z tego powodu ogłosi mnie fałszywym bratem omotanym przez duchy zwodnicze to myślę, że Bóg go kiedyś z tego rozliczy.

Tomaszu, prawda jest również taka, że Matan został ostro zaatakowany już od samego początku [jego poglądy- tak ładniej brzmi].
Nikt nawet nie podjął wysiłku by z nim NORMALNIE porozmawiać,dokładnie wypytać co i jak on myśli, by móc się do tego odnieść.
No bo po co prawda? Przecież tak łatwo jest wylać na człowieka kubeł pomyj, przecież my "wiemy", że taki ktoś może być potencjalnie niebezpieczny...
Piszecie tu o Panu Jezusie... Hm... Jakoś nie potrafię sobie wyobrazić Jezusa nacierającego w ataku w imię obrony jedyniesłusznej "prawdy", a wszystko w specyficznej otoczce wyniosłości i potępienia..
Raczej czytam w Biblii u Jezusie nauczającym również za pomocą zadawania pytań. Pytań, które mają na celu zmusić do myślenia adwersarza co do którego jest obawa czy aby nie jest po złej stronie.

Czy wyście zapomnieli już jak się normalnie rozmawia, bez wzajemnego bombardowania wersetami i epitetami...
I nie chodzi mi o żaden ekumenizm, czy bratanie się z ludźmi ewidentnie zwiedzionymi. Mam nadzieję, że rozumiesz i nie wyczytasz znów czegoś czego tu nie napisałem.

salamandrus napisał(a):
Okazuje się jednak, że duchy zwodnicze potrafią działać wspólnie będąc przeciw prawdzie i markus razem z nimi :twisted:
Zastanów się chłopie.

Tiaaa... chłopie powiadasz...
Salamandrus to rodzaj męski, a na awatarku kobieta...
Hm... babochłop jakiś? :D

Rozumiem, że to Ci Pan objawił, że Marcus współdziała z duchami zwodniczymi?
No bo jeśli nie to gratuluję odwagi!
Lubisz rzucać wersetami to i pewnie znasz ten o rozliczeniu z wypowiadanych słów?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 11, 2009 3:20 pm 

Drogi Marcusie!

Po pierwsze chyba nie przeczytales dokladnie wypowiedzi Matana z ktorych jasno wynika ze nie czyni on Syna rownym Ojcu a wiec nie uznaje Go Bogiem a to jest sprawa pierwszorzedna i nie ma w niej miejsca na poblazanie stad i sluszna postawa Smoka.
Po drugie twoje swiadectwo posrod polemiki ktora sie wywiazala bylo poprostu nie na miejscu i nie dziwia mnie reakcje innych forumowiczow. Dla mnie bylo ono swoistym poklepywaniem po plecach kogos kto niebezpiecznie pochyla sie nad przepascia. Dlatego ze jak pisalam wczesniej bedac zwiastunem dla innych mozna byc samemu odrzuconym.
Po trzecie nazywanie babochlopem innej forumowiczki to jak dla mnie jest wlasnie bombardowanie epitetami i "buzki" tu w niczym nie pomoga. Przypomne ci tez o postawie Jezusa ktory nie przebierajac w slowach zganil Piotra ktory stanal nie po tej stronie co trzeba mowiac "idz ode mnie precz szatanie". A mogl przeciez zadac mu jak to napisales pare pytan co by ten sie zastanowil nad swoim mysleniem.

Mat.16,23a "A On, obróciwszy się, rzekł Piotrowi: Idź precz ode mnie, szatanie! Jesteś mi zgorszeniem..."

Pozostajac zniesmaczona i zaniepokojona,
Gabi

2Tm 3:16 "Całe Pismo przez Boga jest natchnione i pożyteczne do nauki, do wykrywania błędów, do poprawy, do wychowywania w sprawiedliwości,"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 11, 2009 5:52 pm 

MARCUS DZIĘKUJE CI Z CAŁEGO SERCA BO TAK BARDZO CZEKAŁEM NA słowa pełne MIŁOŚĆi NA TYM FORUM W IMIENIU JEZUSA !

Tym razem chciałbym odp Tomaszowi i innym...jest różnica między ludzmi którzy przestali ćpać pić cudzołożyć kraść a nawet zabijać (znam takich) i nigdy nie wiążą tej zmiany z bezpośrednią ingerencja Boga ale z np. odwykami psychologią samozaparciem itp...a ludżmi którzy nawrócili się którzy zostali dotknięci Miłością i Mocą Boga którzy postawili na pierwszym miejscu Yeshuę i od tego czasu nastąpiła niesamowita zmiana...oni wciąż (ci którzy wytrwali) łączą swoje trwanie w kompletnej zmianie życia z Panem Jezusem i codziennym Jego prowadzeniem...ci ludzie modlą się poszczą mają ciągły kontakt z Panem...odpowiedzcie wiec jaki Jezus działa w ich życiu bo przypominam że wielu z nich nie uznaje trójcy i tego że Yeshua to wcielony JHWH że Yeshua jest równy JHWH...oni uznnają Jezusa każdego dnia jako swego Pana i Zbawiciela jako Władce całego ich życia jako Mesjasza i jedyną Drogę Prawdę i życie... Przeżywają tez chrzest Duchem Świętym i czasami są obdarzani Jego darami...Nasz basista Łukasz Reising jest choćby tego najlepszym przykładem...był wieloletnim alkoholikiem związany na maxa imprezy muzyka...jego żona(od lat członek Jednoty BP) i inni wciąż walczyli o niego i po wielu latach nastąpił cud Boży...Łukasz się całym sercem nawrócił i dziś jest bardzo bardzo pożądnym i poważnym chrześcijaninem...żona i dzieci wszyscy nawróceni...wszyscy też są członkami Jednoty Braci Polskich z Wrocławia do dziś gdzie nauka o trójcy jest uważana za niezgodną z Biblią i nauką pierwszych chrześcijan...odpowiedzcie jaki Jezus działa w Łukaszu i w jego rodzinie jaki Bóg i Ojciec tam od wielu lat działa...jaki Jezus wiec działa w takich chrześcijanach i we mnie ...czy Ci co wierza w trójce jedynie kochają Jezusa a inni nie tylko Go nie kochają ale mają społeczność i błogosławieństwo od fałszywego Jezusa a więc i od fałszywego Boga Ojca..."kto czci Syna ten czci i Ojca"
Ja Łukasz i wielu nam podobnych |"nie trynitarzy" odpowiemy z całym przekonaniem serca i tego co widzieliśmy że:
chrześcijanie którzy wierzą w trójcę a naprawdę nawrócili się i żyją wg Jego przykazań są naszymi braćmi i zapewne w ich życiu działał i działa Prawdziwy Jezus Chrystus...niech będą błogosławieni HalleluJAH !!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 11, 2009 6:01 pm 

"Wszystkie drogi człowieka wydają mu się czyste, lecz Pan bada duchy" [Przyp. Sal. 16:2]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 11, 2009 7:38 pm 
Gabi napisał(a):
Drogi Marcusie!

Po pierwsze chyba nie przeczytales dokladnie wypowiedzi Matana

Całkiem możliwe, że mogłem coś przeoczyć. Więc skoro Ty przeczytałaś dokładnie, proszę wskaż mi miejsce w którym Matan pisze wprost, że Jezus nie jest Bogiem.

Gabi napisał(a):
Po drugie twoje swiadectwo posrod polemiki ktora sie wywiazala bylo poprostu nie na miejscu i nie dziwia mnie reakcje innych forumowiczow. Dla mnie bylo ono swoistym poklepywaniem po plecach kogos kto niebezpiecznie pochyla sie nad przepascia.

Wiesz, zaskoczyłaś mnie teraz. Nigdy dotąd nie wpadłem na to, że świadectwo działania Boga (prawdziwe) może okazać się "nie na miejscu" w ocenie chrześcijan.
Jak widać naiwnie wierzyłem, że opowiadanie świadectw niezależnie od sytuacji, zawsze przynosi chwałę BOGU...

gabi napisał(a):
Po trzecie nazywanie babochlopem innej forumowiczki to jak dla mnie jest wlasnie bombardowanie epitetami i "buzki" tu w niczym nie pomoga.

Hm... Salomon powiadał, że co zasiejesz, to zbierać będziesz...
Ale masz rację, nic mnie tutaj nie usprawiedliwia, nawet poczucie humoru.

gabi napisał(a):
Przypomne ci tez o postawie Jezusa ktory nie przebierajac w slowach zganil Piotra ktory stanal nie po tej stronie co trzeba mowiac "idz ode mnie precz szatanie". A mogl przeciez zadac mu jak to napisales pare pytan co by ten sie zastanowil nad swoim mysleniem.

Mat.16,23a "A On, obróciwszy się, rzekł Piotrowi: Idź precz ode mnie, szatanie! Jesteś mi zgorszeniem..."

Chyba troszkę Ci się tutaj pomieszało w interpretacji tego wersetu, bo taka argumentacja jest w tym przypadku chybiona...
Już sam wstęp jest zły ponieważ Jezus nie zganił Piotra jak twierdzisz.
Powiedział: "Idź ode mnie precz SZATANIE", a nie powiedział- idź ode mnie precz Piotrze.
Nie powiedział też w tej sytuacji, że oto Piotr jest zwiedzionym fałszywym bratem i należy go bezwzględnie potępiać... Mało tego, Piotr nadal był apostołem, jednym z najbliższych, wybranym przez Boga.

Dobrze zacytował Smok Salomona, niech PAN bada duchy...
A my powstrzymajmy się od osądów i oskarżeń jeśli nie mamy stuprocentowej pewności.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 496 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 34  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1