itur napisał(a):
Hmmm..... Lisie i Smoku. Piszecie, ze warunkiem potrzebnym do chrztu Duchem Swietym jest pragnienie, niemal takie jak wody na pustyni... Czy jest to zasada? czy mozna otrzymac ten chrzest bez pragnienia? Bo slyszalam np. takie swiadectwa, gdzie ktos mowil mniej wiecej tak: "ja poprosilem kiedys o chrzest Duchem i wlasciwie zapomnialem o tym, nie prosilem pozniej... po jakims czasie, jak sie sam modlilem, przyszedl Duch Swiety, zaczalem mowic jezykami..."
Nie słyszałem jeszcze o przypadku, żeby Duchem Świętym został ochrzczony człowiek, który nie szuka Boga i któremu na poznaniu Boga nie zależy. Ponieważ to Jezus Chrzci Duchem Świętym, należy Mu zostawić "wolną rękę" jeśli chodzi o moment ochrzczenia Duchem danej osoby. Jeśli ktoś spotkał już Jezusa, to moim zdaniem powinien liczyć z Jego słowami z Łuk. 11:5-13 i Dz. Ap. 1:4
"(...) oczekujcie obietnicy Ojca, o której słyszeliście ode mnie; Jan bowiem chrzcił wodą, ale wy po niewielu dniach będziecie ochrzczeni Duchem Świętym"
Nie bardzo rozumiem podejście typu "poproś i zapomnij", ale w tych sprawach jest mnóstwo najdziwniejszych porad, więc chyba mnie już nic nie zdziwi.
Zdarza się, że ktoś szuka Boga i jest z różnych powodów nieświadomy, że istnieje coś takiego jak chrzest Duchem. Trudno, żeby go wtedy pragnął i oczekiwał. I bywają sytuacje, w których Bóg zaskakuje ludzi takim chrztem. Zarówno Lis jak i ja mówiliśmy do Terebinta, któryjest juz świadomy, że coś takiego istnieje, tylko na razie ma lekko "pomieszane".
Cytuj:
Aha, wlasnie, jeszcze jedno... Bo mi sie cos przypomnialo... Ludzie czasem mowienie jezykami stawiaja na rowni z chrztem w Duchu: "mowie jezykami, no to znaczy, ze jestem ochrzczony Duchem Swietym". Tam, gdzie kiedys bylam, wzywano do modlitwy nie o chrzest Duchem, tylko zeby dostac jezyki!! I ludzie je dostawali, ale czy to jest chrzest Duchem Swietym?? czy rozumiecie o co mi chodzi? Byly wezwania do wyjscia do modlitwy o jezyki!!
A może ktoś sobie jakoś terminologię pomylił? Bo ja czytam w Biblii, że dar języków jest jednym z przejawów chrztu Duchem Świętym.