www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Śr cze 18, 2025 2:45 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 10:26 pm 

Florianku...
Cytuj:
Ten mój artykół powinien przekonać wszystkie szczere dzieci Boże,
Obawiam się, że jeśli adresowałeś ten post do szczerych dzieci... to wybraleś złe miejsce. Wywołasz tylko stos, gdzie lis będzie dalej bełkotał coś na temat ŚJ i przykładał zapałkę. Nic więcej. To taki typ. Znasz porzekadło: napluj głupiemu w twarz a ten powie, że deszcz pada? No to właśnie masz do czynienia z takim przypadkiem... :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 10:30 pm 

itur jak Ty kcesz żyć w wiecznym strachu, że nadejdzie taka chwila i Ty nie zahcowasz się po chrześcijańsku- to sobie żyj

ja codzinnie ćwicze mój charakter, aby byc gotowy na takie sytuacje, a także jestem ufny Pismu świętemu, które zapewnia nas:

Cytuj:
Cytuj:
Dotąd nie przyszło na was pokuszenie, które by przekraczało siły ludzkie; lecz Bóg jest wierny i nie dopuści, abyście byli kuszeni ponad siły wasze, ale z pokuszeniem da i wyjście, abyście je mogli znieść.

itur-zapewne jesteś dobrą chrześcijanką- absolutnie nie chcę Cie osądząc, ale zastanów się- czy aby czasem nie za bardzo rozzielasz na praktyke-życie, a nauki słowa Bożego-teorię :?: :?

Jeżeli tak, to zmień myślenie i pamiętaj, że Słowo Boże jest żywe -Hebrajczyków4:12-moja mama kocha mnie najbardziej na świecie i jak czasem rozmawialiśmy o takich sytuacjach, to w przypływie emocji stwierdziła, że za swoje dzieci oddałaby zycie lub zabiła, lecz gdy na spokojnie przemyślała sprawe, doszła do wniosku, że nie była by w stanie zabić-to owoc Ducha być miłosiernym nawet dla wrogów, postaraj się o niego-jego nigdy nie za wiele
pozdrawiam :D

niech Pan Jezus i Jehowa błogosławią Tobie na wieki, abyś umiała rozwiązywać najtrudniejsze problemy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 10:39 pm 

Cytuj:
Widze, że jest tu wielu nieszczerych chrześcijan, któzy stwarzają pozory pobożności, ale się jej naprawdę zapierają, dużo mówią o Bożej łasce, lecz czynią ją tanią, mówią o chrześcijaństwie, a najchętniej podpalali by stosy i szli mordowac na fronty

Kochanienki, piszesz samą prawdę, przenajświętszą, bo Twoją. Nawet nie wiesz, jak bardzo pragnę spalić Cię na stosie lub zamordować na froncie - o niczym innym nie marzę. Skad znasz moje najskrytsze myśli? Prorok jaki? A najlepsze jest to: widzę wielu nieszczerych....
Skoro widzisz wielu, a raptem Smok, Itur i ja wypowiedzieliśmy się przeciw bzdurkom pacyfistrycznym, to Ty faktycznie 'widzący' jesteś.

Cytuj:
Niestety, ale wielu z was drodzy forumowicze ukazuje tym samym, że posiada ducha zwodniczego oraz jest dziećmi szatana diabła, a nie Boga z nieba

Znowu widzisz wielu? Jedno muszę Ci przyznać, z każdym akapitem osądzanie wychodzi coraz barwniej, hehe.

Cytuj:
Możecie mówić językami, prorokować, lecz i tak wszyscy zostaniecie spaleni w dzień sądu Mateusza 7:21-23-jeżeli nie przyjmiecie Bożego spojrzenia na wojny

No, wreszcie konkrety. Tyś prawie, jak mędrzec z Watchtower. Zapomniałeś jeszcze postraszyć Armagedonem. Już myslałem, że to apogeum Twoich wyroków, ale gdzie tam, jest jeszcze imienna dedykacja dla liska:

Cytuj:
Lisie osądzając tak pacyfistów bardzo ciężko zgrzeszyłeś-mam nadzieję, że się upamiętasz-jeżeli nie-trafisz do jeziora ognia, gdzie miejsce takich kłamców jak Ty (Objawienie 21:8 )

No, braciszku, tu pojechałeś extra. Mogę Cię zapewnić, [ale niestety Ty takim kłamcom, jak ja, nie uwierzysz] - nie potrafiłbym pacyfistom grozić jeziorem ognia z powodu ich bzdurnych pogladów.

Cytuj:
Lisie jesteś człowiekiem niesłuchającym napomnień- a to oznacza śmierć wieczną-gdyż będziesz trwał w swych ciężkich grzechach

Brawo. Florianek wypełnił procedurę napominania z Mat 18. Co prawda pominął parę kroków, ale co tam. Mam śmierć wiieczną zagwarantowaną. Nawet Jezus nauczał, że zatwardzialec - 'jeśliby zboru nie usłuchał, niech będzie dla ciebie jak poganin i celnik' - nie twierdził, że od teraz oczekuje go tylko śmierć wieczna.
Pa, spij dzieciątko smacznie, jutro dowalisz wszystkim pozostalym heretkom z grubej rury.
:lol:

Ostatnio edytowano Pt lut 23, 2007 10:43 pm przez lis, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 10:40 pm 

kcesz... kcesz... juz ktos tak pisal na tym forum... :roll: Arche18 :!:
I po co te florianki-przebieranki? :lol:

Mozesz byc spokojny, nie zyje w strachu. Boj sie lepiej Ty, zebys takich chwil nie doczekal, bo mozesz sie zdziwic... 8)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 10:44 pm 

pierwsze odezwy były tak ogólnie-czemu je zastosowałeś do siebie :?: :roll:

może coś w tym jest :?:

niestety,ale nie widze z Tobą sensu dalszej dyskusji, jesteś człowiekiem niesmacznym :roll:

nie będę wiecej pisał o Tobie i o Twoich cechach-jeżeli w czymś Cię osądziłem niesprawiedliwie-przepraszam-ale nie wiem czy jest za co tak naprawdę

dziękuje za ten ironiczny, pełen chrześcijanskiej dojrzałosci post, wiesz Lisie, mi jest poprostu smutno, jak tak pieszesz do ludzi

sam taki byłem i wiem skąd to się bierze- z grzechów wewnetrznych i frustracji

pal licho, czy jesteś chrześcijaninem, czy nie

BĄDŹ CZŁOWIEKIEM

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 23, 2007 10:59 pm 

Cytuj:
kcesz... kcesz... juz ktos tak pisal na tym forum... Arche18
I po co te florianki-przebieranki?

Itur, trzeba słownym być, nie kłamać, jak lis, co do piekła trafi, bo w wojsku był i jeszcze śmie o władzy pisać, że nosi miecz i sługą jest Boga tobie ku dobremu

Arche skrobnął w ostatnim poście:
Cytuj:
Nie będe tu juz pisał na tym forum, rozstajemy się w pokoju, życze wszystkiego dobrego........

w pokoju wrócił i się reaktywował, jak kciał, to kciał.

Cytuj:
nie będę wiecej pisał o Tobie i o Twoich cechach-jeżeli w czymś Cię osądziłem niesprawiedliwie-przepraszam-ale nie wiem czy jest za co tak naprawdę

Gadasz, jak niezrównoważony - chłopie zdecyduj się, wysyłasz mnie do piekla na śmierć wieczną, czy przepraszasz?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 24, 2007 8:06 am 

Przeprosiłem Cię za to, że może nieostrożnie Cię oceniłem-nie za to, że mam takie podejście do wojska

Nie wiem czy udajesz osobę nieumiejąca logicznie myśleć, czy taką jesteś, ale w Piśmie świętym, w liście do Rzymian 13 czytamy o włądzy która karze za zło a nagradza za dobro-taką władzą jest policja a nie wojsko-to po pierwsze

Po drugie owszem jest ona na usługach Boga, tylko w jakim sensie? świat stworzony przez Pana Jezusa Chrystusa był doskonały i złączony jak ludzki organizm-doskonale. Grzech poprzerywał wiele naturalnych połączeń (stawy, kości). Policja jest wiec sztucznymi połączeniami, lecz aby cały organizm nie rozsypał się przed wyzdrowieniem (świat przed jego końcem) muszą byc uznawane niedoskonałe metody działania, akie jak policja. Dlatego chrzescijanin ma byc im posłuszny. zauwaz ze włądza jest na urżędzie Bozym i ma się mscić za zło, a do chrzescijan Paweł napisał pare wersów przedtem, ze mają pozostawic zemste Bogu (który obecnie działa w spoób niedoskonały przez policję). Na usługach Boga w ST był także król babiloński. Czy Izraelici mieli prawo wobec tego się do niego przyłącztc?? Odpowiedz sobie sam-tak samo nie mają prawa chrzescijanie byc w policji, o wojsku już nie mówiąc. pamiętaj, że jak Piotr chciał bronic Jezusa, to nie tylko Jezus sie przeciwstawił Mu, ze nie moze tego robi, bo się nie wypełnią Pisma, ale także dlatego, z ,kto mieczem wojuje, od miecza ginie" Chrzescijanie mają byc jak owce na rzex prowadzone-wiem, to jest głupie, moze i dla Ciebie- bo to jest zakryte przed tymi, którzy idą na zatracenie, a prawdziwi chrześcijanie to widzą

Wypraszam sobie porównywanie mnie do sJ, nie naleze do tej Organizacji, jestem chrześcijaninem, po prostu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 24, 2007 10:27 am 

Cytuj:
Florianek/Arche: Nie wiem czy udajesz osobę nieumiejąca logicznie myśleć, czy taką jesteś, ale w Piśmie świętym, w liście do Rzymian 13 czytamy o włądzy która karze za zło a nagradza za dobro-taką władzą jest policja a nie wojsko-to po pierwsze

Ponieważ zarzucasz mi brak logicznego myślenia i po raz drugi wciskasz czytelnikom tezę o władzy z Rzym 13, jako policji, z wykluczeniem wojska - muszę zareagować.
Po pierwsze, nie ma w Rzym 13 słowa: policja, nie ma również słowa: wojsko. Jest słowo wladza [gr. exousia].
Władza dysponuje aparatem przymusu i porządku, jakim jest zarówno dzisiejsza policja, jak i wojsko. [można dodać straż miejską, i tym podobne służby]
W jaki sposób doszedłeś do wniosku, że Paweł pisał o policji, a nie wojsku - uznaję za o owoc Twego logicznego myślenia.

A teraz mały dowodzić biblijny na obalenie kolejnej Twojej bzdurki.
W Mat 8:9 czytamy:
Bo i ja jestem człowiekiem podległym władzy [gr. exousia] i mam pod sobą żołnierzy; i mówię temu: Idź, a idzie; innemu zaś: Przyjdź, a przychodzi; i słudze swemu: Czyń to, a czyni.

Wystarczy? Czy coś jeszcze dodac?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 24, 2007 10:51 am 

Niestety, nie znasz Pisma świętego ani Mocy Bożej i interpretujesz na własną zgubę :? :x

w Piśmie świętym czytamy o takich osobach jak Ty:

a cierpliwość Pana naszego uważajcie za zbawienną, jak to również umiłowany nasz brat Paweł według danej mu mądrości napisał do was, (16) jak również we wszystkich listach, w których mówi o tym. Są w nich trudne do zrozumienia pewne sprawy, które ludzie niedouczeni i mało utwierdzeni opacznie tłumaczą, tak samo jak i inne Pisma, na własną swoją zgubę.

W Rzymian 13 nie pisze polica, lecz władza, lecz z kontekstu możemy wywnioskować, że nie chodzi tam o wojsko (które ma walczyć z innymi) lecz policję, która ma karać złoczyńców, którzy są w państwie :

Albowiem rządzący nie są postrachem dla uczynku dobrego, ale dla złego. A chcesz nie bać się władzy? Czyń dobrze, a otrzymasz od niej pochwałę. (4) Jest ona bowiem dla ciebie narzędziem Boga, [prowadzącym] ku dobremu. Jeżeli jednak czynisz źle, lękaj się, bo nie na próżno nosi miecz. Jest bowiem narzędziem Boga do wymierzenia sprawiedliwej kary temu, który czyni źle.

w jakim sensie wojsko prowadzi nas ku dobremu? policja tak, bo dzięki niej odrzucamy grzech i złe uczynki.

nawet jeżeli widzisz w Rzymian całą władze, to nie znaczy, ż chrzescijanie moga brac w niej udział, bo chrześcijanie nie sa z tego świata

w Piśmie świętym czytamy:

człowiek panuje nad człowiekiem ku jego szkodzie”! (Kaznodziei 8:9)

A Jezus przywołał ich do siebie i rzekł: Wiecie, że władcy narodów uciskają je, a wielcy dają im odczuć swą władzę. (26) Nie tak będzie u was
(Mateusza 20:25-26b)

Komu podlegają wszystkie rządy ludzkie w sensie oddziaływania na nie najsilniejszego :?:

Diabeł zaprowadził go więc wysoko i w jednej chwili pokazał mu wszystkie królestwa zamieszkanej ziemi, (6) i rzekł do niego: "Dam ci całą tę władzę oraz ich chwałę, gdyż została mi przekazana i daję ją, komu chcę. (Łukasza 4:5-6)

ale głosimy mądrość Bożą tajemną, zakrytą, którą Bóg przed wiekami przeznaczył ku chwale naszej, (8) której żaden z władców tego świata nie poznał, bo gdyby poznali, nie byliby Pana chwały ukrzyżowali.

W Dziejach aposotlskich czyatmy, że władcy tego świata raczej nie chcieli słuchać dobrej nowiny :cry: :(

Tak więc istotnie- władza państwowoa jest w pewnym sensie na suługach Boga, my mamy obowiązek płacić podatki (jeżeli są one rozsądne) oraz być jej posłuszni (gy jest zgodna z Prawem Bozym-inaczej obowiązuje zasada: tzreba barzdiej słuchac Boga niz ludzi)

Widzisz Lisie, ja mam 19 lat i czeka mnie wojsko, idę na studia, wiec mnie chyba ominie, ale ja i tak, jezeli będzie potrzeba powiem, ze nie mogę walczyć, bo jestem zołnierzem Jezusa-tak jak Jan Chryzostom :P :) :)

Lisie, ja naprawdę jestem żołnierzem i wojownikiem, i co dziennie zabijam- a wiesz kogo :?:

samego siebie-Galatów 2:20

Myślę, ze przestaniesz głosić te herezje i wejdziesz do grona dzieci Bożych, lecz jeżeli nie- to jak mawiał Jan Wesley-nie mogąc Cię przekonać Pismem świętym-pozostawiam Cię Bogu i moim modlitowm-a nie mieczowi-widzisz, Ty nawet jakbyś mnie zaczął bić, to ja bym Ci nie oddał :P

widzisz, taki już jestem, ja, głupi Jasiu, ale nie martwię się tym, nie raz mnie w życiu wyśmiano za pobożność :cry: - ale pociesza mnie to, że Duch święty-Duch chwały mieszka we mnie i Bóg uważa mnie za mądrego :D :D pozdrawiam wszystkich i życze miłej soboty :P

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 24, 2007 1:07 pm 

Florianku, tekst Piotra "Są w nich trudne do zrozumienia pewne sprawy, które ludzie niedouczeni i mało utwierdzeni opacznie tłumaczą, tak samo jak i inne Pisma, na własną swoją zgubę" można również zastosowac do Ciebie, więc nie bądź taki szybki w ocenianiu czyjegoś poznania.

Florianek napisał(a):
W Rzymian 13 nie pisze polica, lecz władza, lecz z kontekstu możemy wywnioskować, że nie chodzi tam o wojsko (które ma walczyć z innymi) lecz policję, która ma karać złoczyńców, którzy są w państwie

O ile wiem, to w imperium rzymskim nie było policjantów, tylko żołnierze. Byli gwardziści, pretorianie, legioniści - ale oni wszyscy byli żołnierzami. Nie było policji jako osobnej służby. Fragmenty, które podajesz [Mat. 20:25-26; Kazn. 8:9; Łuk. 4:5-6] dotyczą władzy jako takiej, której istnienia i potrzeby nikt nie zaprzecza. Chyba nie jesteś anarchistą?

Ani Jezus, ani apostołowie nie przewracali świata do góry nogami i nie robili rewolucji społecznej. Chodziło o zmianę natury duchowej. Wojen i wojsk nie będzie dopiero w Erze Mesjańskiej, bo dopiero wtedy przekują miecze na lemiesze. Miłowanie nieprzyjaciół jest nakazem związanym z osobistym życiem, uświęceniem i relacjami indywidualnymi, a nie ze służbą wojskową czy wojną.

Florianek napisał(a):
niech Pan Jezus i Jehowa błogosławią Tobie na wieki, abyś umiała rozwiązywać najtrudniejsze problemy

A to interesujące... :wink:

Jeśli chodzi o fakty historyczne i stosunek Wczesnego Kościoła do służby wojskowej. Florianku, jestem prawoe na 100% pewien, że w swoim poście zacytowałeś tekst pochodzący z serwisu "Racjonalista", nie podając źródła. Nieładnie. Tak się nie robi. Jeśli już dziecko Boże powołuje się w rozmowie z innymi dziećmi Bożymi na przeciwników chrześcijaństwa, niech ma odwagę przyznać się do tego. Podaję źródło dla porównania:

http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,1256

Fakty historyczne nie mówią jednoznacznie o tym, czy istniał jakiś zakaz służby wojskowej, a wielu chrześcijan służyło w armii, co przyznaje sam Tertulian:

„Przeto mieszkamy na tym świecie razem i nie gardzimy forum, nie gardzimy targowiskiem, używamy kąpieli, chodzimy do waszych magazynów, warsztatów (...) Spotykamy się razem z wami na okrętach, razem odbywamy służbę wojskową, razem uprawiamy rolę i razem prowadzimy handel” [Tertulian „Apologetyk” 42,3]

„Od wczoraj jesteśmy, a wszystko co macie już zapełniliśmy: miasta, wyspy (...) nawet wojskowe obozy, cechy w Rzymie i na prowincji, pałac, senat, forum. Wam zostawiliśmy tylko [wasze] świątynie” [Tertulian „Apologetyk” 37,4]

„Krzyczą, że całe miasto myśmy obsiedli, że na wsi, w warowniach, na wyspach są chrześcijanie” (j/w. 1,7).

Klemens Aleksandryjski. (ur. 150) nie zakazuje służby wojskowej:

Wiara zaskoczyła cię w armii, to słuchaj dowódcy, który nakazuje ci sprawiedliwość” [„Napomnienie do Greków” 10:100]

Ignacy (†107) pisał tylko: „Unikaj rzemiosł nieuczciwych” [„Do Polikarpa” 5:1].

Zachowało się też do dziś wiele napisów nagrobkowych żołnierzy rzymskich - chrześcijan z II w. Innym powodem dla którego wielu chrześcijan nie wstępowało do wojska było to, że w tym czasie legiony Cezara były nastawione nie na obronę mieszkańców lecz na podbijanie nowych terenów i tłamszenie tych narodów, które chciały wyzwolić się spod okupacji rzymskiej. To miał na uwadze Justyn Męczennik (ur.100), którego cytuje „Prowadzenie rozmów...” (s.194): „My, cośmy myśleli tylko o wojnie, mężobójstwie i wszelkiej niegodziwości...”. Chrześcijanom nie była zaś nigdy obca służba, która broniła niewinne dzieci, bezbronne kobiety i starców. Judaizm czasów Chrystusa jak i Biblia nie zakazywały służyć w wojsku, bo Korneliusz będąc żołnierzem jest „pobożnym i bojącym się Boga” (Dz 10:2) a inny z żołnierzy określony jest jako „pobożny” Dz 10:7.

Klemens Rzymski (†101), pisząc ok. 95r. o wojsku, chwalił uległość żołnierzy wobec dowódców [„List do Kościoła w Koryncie” 37], a Justyn Męczennik (ur.100) wspominał żołnierzy, którzy angażują się z wiarą i poświęcają swe życie („Apologia” I:39,5). O biorących udział w bitwie w 174r., chrześcijanach-żołnierzach pisał w „Historii Kościoła” (V:5,1-6) Euzebiusz (ur.260) oraz wspomniany przez niego Tertulian (ur.155) „Apologetyk” (5,6), „Do Skapuli” (4). [źródło: W. Bednarski "W obronie wiary"]

Bardziej obiektywny historycznie tekst na ten temat znajdziesz tutaj:

http://historica.com.pl/index.php?secti ... 843&page=1

Ja osobiście nie chciałbym służyć w armii i nie wyobrażam sobie tego, ale nie mam podstaw, żeby zakazywać tego innym. Służba wojskowa nie zawsze była i nie zawsze jest związana bezpośrednio z walką. Uważam, że wolność sumienia w tej sprawie jest po prostu rozwiązaniem najlepszym. Agresywny pacyfizm i wrzucanie do piekła osób o odmiennych poglądach w tej kwestii uważam za przejaw fanatyzmu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 24, 2007 2:36 pm 

Cytuj:
Jeśli już dziecko Boże powołuje się w rozmowie z innymi dziećmi Bożymi na przeciwników chrześcijaństwa, niech ma odwagę przyznać się do tego.

Szczególnie, gdy autorem jest taki wróg wiary w Boga, jak Agnosiewicz. Ja to nazywam jehowickimi metodami. Każdy tekst i autor jest dobry, by dowalić:
'odstępczym córkom babilońskim, które czeka zagłąda' [cytat z Florianka/Arche]. Cel uświęca środki. Zaraz pokaże, że nawet diabelskie.

Cytuj:
Florianek/Arche:
Komu podlegają wszystkie rządy ludzkie w sensie oddziaływania na nie najsilniejszego?

Jakbym broszurkę jehowity czytał. Zaraz dowiesz się prawdy.
Oto ona:

Cytuj:
Diabeł zaprowadził go więc wysoko i w jednej chwili pokazał mu wszystkie królestwa zamieszkanej ziemi, i rzekł do niego: "Dam ci całą tę władzę oraz ich chwałę, gdyż została mi przekazana i daję ją, komu chcę.

Biedaczek cytuje Diabła na poparcie swojej bzdurki. Innymi słowy cytuje ojca kłamstwa na poparcie swojej tezy. Chciałbym zapytac mojego sędziego [co mnie już kilkakrotnie oskarżył i wrzucił do piekła] - w którym to miejscu Pisma Bóg przekazał władzę wszystkich królestw ziemi Szatanowi?
Oczekuję na pilną odpowiedź.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 24, 2007 2:55 pm 

argumentów Smoka nawet nie będę analizował :? -ok, Smoku, jeżeli prowadzisz tak samo podwójne życie jak piszesz, że można prowadzić, to właśnie Ty, co wszystkim zarzucasz herezje przeczytaj sobie cały rozdział 2 Listu do Rzymian
:shock:
Lis, w Piśmie świętym czytamy, że szatan jest bogiem tego świata, tego nie powiedził żaden diabeł czy świadek Jehowy, ale Paweł aposotł, z nim też się nie zgodzisz :?: :?: jakże Ty mało znasz Pismo święte :cry: :cry: :cry: nic dziwnego, że tłumaczysz na własną zgubę..ale tak mało znając, przynajmniej byś sie nie kompromitował-jak rozumiesz słowa o szatanie jako bogu tego świata :?:

Nie wiem czemu, ale uważasz mnie za członka Organizacji z Brooklynu-oświadczam Ci, że modlę się do Pana Jezusa Chrystusa i zachęcam Cię do takiej modlitwy, czy takie coś robi świadek Jehowy :?:

Smoku nie wiem co Cię zdziwiło, że użyłem imienia Bożego- czy tego chcesz, czy nie używali go chrześcijanie przez tysiaće lat, i to nie w formie Jahwe, ale właśnie Jehowa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 24, 2007 3:04 pm 

Cytuj:
argumentów Smoka nawet nie będę analizował

I słusznie, po co się przemęczać?

Cytuj:
Lis, w Piśmie świętym czytamy, że szatan jest bogiem tego świata, tego nie powiedził żaden diabeł czy świadek Jehowy, ale Paweł aposotł, z nim też się nie zgodzisz

Kochany, Ty masz kłopoty z prostym tekstem, i to drukowanym.
Ja nie przeczę, że Szatan nie jest bogiem tego swiata. Zatem z Pawłem zgadzam się w zupełnosci. Wracam do pytania, które pominąłeś. Gdzie jest napisane, że Bóg przekazał władzę wszystkich królestw ziemi Szatanowi?
Tylko bez ściemniania proszę. Bo na razie widzę, że bardziej wierzysz ojcu kłamstwa w tym temacie. To Diabeł powiedział, że przekazano mu władzę nad wszystkimi królestwami ziemi. Sklamał. Nie podpinaj się pod kłamstwo.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 24, 2007 3:11 pm 

argumentów Smoka nie będę analizował, bo sa prostackie
gdybym miał jego pychę to bym pewnie mu zasugerował, że nigdy tak naprawdę nie narodził się z Ducha, skoro takie brednie gada

wiesz, ja nie widze celu przekonywania kogoś do tego, ze tak samo nasze zycie ma byc prywatnie i publicznie- jak ktos tego na podstawie Biblii nie widzi to dlatego, ze poprostu sobie zamknął oczy

dlaczego sądzisz, że szatan w tamtym przypadku kłamał :?: co prawda wyrywał z ontekstu Słowo Boze, ale jednak go nie przeinaczał

czemu Bóg przekazał szatanoi te królestwa?
z księgi Rodzaju dowiadujemy się, że Bóg przekazałświat ludziom, a oni, stopniowo deprawując sie stali sie sługami szatan
świat Bozy stał się "padołem łez" tak więc szatan jest jak najbardziej jego władcą, słów ,przekazał" oczywiscie nie mozna brac dosłownie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 24, 2007 3:40 pm 

Cytuj:
czemu Bóg przekazał szatanoi te królestwa?

Ty nie mnóż kolejnych pytań, które jeszcze bardziej Ciebie pogrążają. Bóg nie przekazał Szatanowi władzy nad królestwami ziemi. Kłamstwo Diabła [o przekazaniu] skutkuje następującym wnioskiem: wszyscy królowie ziemscy [monarchowie, prezydenci, premierzy, ich gabinety, etc] podlegają Diabłu i sprawują władzę w jego imieniu. To jest kompletna bzdura, rodem z broszurek jehowickich. Słyszałeś o zasadzie dwóch/trzech świadków?
Poniżej masz trzech na obalenie kłamstwa Diabła:

Dn 4:14 Bw "Na rozstrzygnięciu stróżów opiera się ten wyrok, a sprawa jest postanowiona przez świętych, a to w tym celu, aby żyjący poznali, że Najwyższy ma moc nad królestwem ludzkim; daje je, komu chce, może nad nim ustanowić najuniżeńszego z ludzi."

Dn 4:29 Bw "Będziesz wypędzony spośród ludzi, będziesz mieszkał ze zwierzętami polnymi, trawą jak bydło będą cię karmić i siedem wieków przejdzie nad tobą, aż poznasz, że Najwyższy ma władzę nad królestwem ludzkim i że je daje temu, komu chce."

Dn 5:21 Bw "I został wypędzony spośród ludzi, a jego serce stało się podobne do zwierzęcego; zamieszkał z dzikimi osłami, karmiono go trawą jak bydło i jego ciało było zraszane rosą niebieską, aż poznał, że Bóg Najwyższy ma władzę nad królestwem ludzkim i ustanawia nad nim, kogo chce."

Najwyższy ma władzę nad królestwem ludzkim - rozumiesz?
Nie Diabeł, ale Bóg.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1