Cytuj:
Gdy odkrywa normalny człowiek swoje korzenie stara się je poznać lepiej.
Nie rozumiesz po co? Naprawde?
Beo,rozumiem i akceptuję,chodziło mi jednak o dorabianie do tego duchowości.
Cytuj:
Teraz pomyśli: nawróca się człowiek dla którego Bóg nie miał znaczenia, jego korzenie być może też. Poznaje Pana i dociera do niego że jest nie tylko duchem ale i według ciała częścią tej historii o której czyta w Biblii.
Gdyby do ciebie dotarło to to naprawde byłoby ci to obojętne i nic nie znaczyło? Rolling Eyes
Uwierz mi,było by obojętne.Naprawdę.Mogę być takim dziwakiem?
Cytuj:
Taaa.. i dzieci nie uczyłbyś mówić po polsku, nie mówiłbyś im nic o historii kraju z którego pochodzą a w ramach asymilacji doskonałej przeszedłbyś całkowice na kuchnie tubylczą.
Ja nic takiego nie sugerowałem.To już tylko twoje wnioski.Pisałem o chęci asymilacji,ale nie o całkowitym odrywaniu się od korzeni.
Cytuj:
Wiesz co Adamie, przeczytaj ze zrozumieniem to co napisała wyżej Ani_isza, Smok, Jarek.
Jesteś nastawiony jak często na atak i krytyke każdego kto ma inne zdanie niz ty.
Wyżej cytowano już Pawła i było pisane o wolności w Panu.
Chcesz mieć wolniść w świetowaniu bądz nie ? Daj innym te wolność.
Smutno mi,że i ty dorabiasz mi intencje,których nie mam.Chcę tylko zrozumieć,by kochać mocniej,by nie robić różnicy.Może i dziwnie pytam,ale pytam a nie atakuję.
Wiesz co,człowiek najeżony na wszystko nawet pytanie o godzinę odczyta jako atak.Cechuje to ludzi niepewnych swego stanowiska.Co ja na to poradzę?
Cytuj:
Święcisz dni/nie świetujesz, jesz/nie jesz miesa itp czynisz to dla Pana. Mamy taka wolnośc w Panu wiesz o tym?
A wiesz,że wiem

Przychodzi na nasze społeczności od 3 lat adwentysta.Jeszcze nigdy nie tknąłem jego sabatu i nie mam zamiaru,choć jego sabat w porównaniu do mesjanistycznego jest bez sensu.On z pogan więc nie ma podstaw do obchodzenia sabatu,oni jak najbardziej.Skoro więc jestem wyrozumiały dla niego,to tym bardziej do żydów.Nie mam z tym problemu.
Cytuj:
Jesteś przecież z Katowic to wiesz jak w twoim byłym zborze traktowano nawroconych Żydów.
No cóż......, na to tylko odpowiem tak
Powtórzę.Przez 26 lat mojego chrześcijaństwa absolutnie nigdy,ani osobiście,ani ze słyszenia nie spotkałem się z informacjami o jakimkolwiek złym traktowaniu nawróconych żydów w jakimkolwiek zborze.
A o konkrety z Katowic bardzo proszę proszę na priva.
Cytuj:
A mnie jest smutno gdy słucham opowieści ludzi którzy zostalo najpierw zepchnięci na margines zboru a w końcu potraktowani jak persona non grata dlatego że byli narodzonymi na nowo Żydami i nie chceli pluć na swoje pochodzenie, tradycje i naród bo tego oczekiwali od nich narodzeni na nowo poganie.
Czy spotkałaś takiego nawróconego żyda,któremu biblijnie wierzący chrześcijanie kazali pluć na swoje pochodzenie,naród i tradycje??????

Chyba przesadziłaś,siostro.
Cytuj:
Gdy będziesz czytał historie Józefa, Abrahama, proroctwa Izajasza, Daniela przypomnij sobie ze to częś "tradycji żydowskiej' która jak napisaleś " nie ma w sobie nic, zupełnie nic, co pomogłoby przybliżyć się do Boga".
Pisząc ''tradycja żydowska''miałem na myśli obrzędowo-świąteczną część tej tradycji a nie to,o czym piszesz.Przepraszam za nieprecyzyjne zdanie.
Pisząc,za Pawłem,ani świętowanie,ani nieświętowanie nie przybliża nas do Boga.Uważasz,że jest inaczej?
Cytuj:
Jeszua - tak ma na imie Boży Syn Wink
Drażni Cię brzmienie tego imienaia w jezyku Biblii?
Oj.... moze czas doszukać tu się jakiegoś drugiego dna, duchowych przyczyn tej awersji? Laughing Laughing Laughing
Dobrze,ze to był żart,Bea.
Ale tak na poważnie,Jeszua,to imię Syna Bożego w hebrajskim brzmieniu.I tyle.Nic więcej.Czyżbyś uważała,że wypowiedzenie tego imienia w języku hebrajskim coś ułatwia,ulepsza lub zmienia?
Cytuj:
Ja mówie do znajomych obcokrjowców używając brzmienia ich imienia w ich ojczystym języku.
Ba! Boga nazywam często tak jak mówi o nim Pismo uzywając hebrajskiego Adonaj, Szaddaj, Elochim itd.
Jestem wiec pretensjonalna Bea Wink
Jezus nie jest obcokrajowcem.Jest mój.Nie polski,ale mój.Tak jak i ja nie jestem Jego jako polak,tylko jako Adam.
Wybacz,Bea,ale dla mnie zbyt częste operowanie hebrajskimi słowami w modlitwie jest pretensjonalne i egzaltowane.Takie mam zdanie i tyle.
Dlaczego?Bo
zawsze zachowywali się tak nieco nawiedzeni i przeduchawiający wierzący.Co ja na to poradzę,że takie miałem do tej pory doświadczenia.
Cytuj:
A spotkałes , (w realu, nie na forum wirualnie) nawrconego Żyda lub Żydówke? Mam wrażenie że nie.
Co do drugiego pytania to postawie je inaczej:dlaczego w Polsce nawracja sie głównie kobiety a mężczyzni nie?
Spotkałem nie jednego.Mam nawet takiego w grupie.Klasyczny wręcz izraelita

(trzeba by pomyśleć o obrzezaniu go.Poważnie piszę).
Ci żydzi,których spotkałem kiedyś,byli normalnymi członkami zborów i żyli tam spokojnie.Od kilku lat na forach spotykam jednak innych żydów (a raczej żydówki).Napastliwe,nawiedzone,narzucające swoje jedynie słuszne poglądy wszystkim chrześcijanom,pod przykrywką duchowości siejące totalne herezje i ujawniające od czasu do czasu w sposób bardzo wybuchowy swoją nieodrodzoną naturę.Co ja poradzę,że innych do tej pory nie było.
Ani_isza jest pierwszą spokojnie przedstawiającą swoje przemyślenia osobą.To daje nadzieję,że takich jest więcej.Czyli szczerze szukających a nie przeginających.
Nie zauważyłem,by w Polsce nawracały się częściej kobiety.Zauważyłem jednak,że często rządzą w zborach za plecami mężów i skutki tego też odczułem.[/code]