www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest N cze 15, 2025 6:58 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: So sty 21, 2012 1:53 pm 

Owieczka napisał(a):
Cytuj:
Co to jest LEGALIZM? Kiedy nawołuje się do przestrzegania przykazań Pańskich jest się często nazywanym LEGALISTĄ. '' Jeśli mnie miłujecie przykazań moich przestrzegać będziecie'' -Jezus.

No to znajdź mi w Słowie Bożym takie przykazania:
* nie będziesz farbowała włosów swoich
* będziesz chodziła jedynie w spódnicy, bo to jedynie jest strój kobiecy ustanowiony dla wszystkich kobiet na przestrzeni wieków
* nie będziesz nosiła żadnych ozdób
* nie będziesz patrzyła w lustro
* nie będziesz nosił krawata
* nie będziesz kupować sobie przedmiotów z jakimikolwiek podobiznami, bo nie wolno robić podobizn niczego, zatem garnek wymalowany w kwiaty stłuczesz i wyrzucisz
* nie dasz dziecku zabawki do rąk- nie psuj własnego dziecka przez próżne zabawy
* nie ubierzesz małej córeczki w sukienkę z falbanką- nie karm jej próżności
* nie odzywaj się kobieto, jeśliś w gronie braci, kobietom nie godzi się odzywać
* nie założysz stroju w kolorze czerwonym- czerwień budzi obrzydliwość
* nie wolno ci grać w gry zespołowe- ludziom prawdziwe pobożnym nie przystoi zajmować się sportem, rzecz to pospolita
* wyrzuć telewizor, radio i Internet z domu swego, powinna ci wystarczyć Biblia i modlitwa

i parę innych, pozbieranych z różnych zborów o charakterze legalistycznym...

A przestrzegać PRAWDZIWE przykazania Pańskie jak najbardziej należy. Dziecko Boże ma wyryte je w sercu (przynajmniej powinno) i nie chce grzeszyć.

Co do poprawiania wyglądu przez farbowanie piór i makijaż to wg. mitologii hebrajskiej jest za wprowadzenie tych praktyk odpowiedzialny anioł AZAZEL :twisted: Po co zresztą poprawiać Pana Boga? Co do spódnic to uważam to za najwyższy wzór przyzwoitości u chrześcijanek. PRZYZWOITOŚĆ jest w Słowie Bożym. Krawat z garniturem uważam za coś eleganckiego i godnie prezentujące ambasadorstwo Chrystusa. Bert Clendennen mawiał: 50 lat temu Zielonoświątkowca można było rozpoznać na ulicy. Co do odzywania się kobiet w zborze apostoł Paweł jasno nauczał :roll: Co do medii w domu: Telewizja może uzależniać i spowodować straty finansowe przez wydawania pieniędzy na płyty DVD lub Blu Ray. W internecie też jest masa brudów, ale i rzeczy pożyteczne. Radio całkowicie OFF - muzyka świecka. O reszcie przykazań się nie wypowiem, bo są dla mnie dziwne.....

"Bez prorockich objawień naród dziczeje....''Księga Przysłów 29:18a

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So sty 21, 2012 2:08 pm 

No to Ci zadam pytanie:
czy jeśli ja farbuję włosy(zdarza mi się), jeśli czasem słucham wiadomości w radiu, czasem włożę spodnie( damskie, w męskich nie chadzam), zdarza mi się zrobić sobie delikatny makijaż - to znaczy, że NIE PRZESTRZEGAM Bożych przykazań i NIE UŚWIĘCAM się?

Co do odzywania się kobiet w zborze- kobietom nie wolno nauczać. A ja pisałam o rozmowie towarzyskiej. Są takie zbory(podobno), gdzie kobietom nie wypada się odzywać, jeśli bracia rozmawiają...

Cytuj:
Co do poprawiania wyglądu przez farbowanie piór i makijaż to wg. mitologii hebrajskiej jest za wprowadzenie tych praktyk odpowiedzialny anioł AZAZEL

Nie zauważyłam, aby to w Piśmie potępiano. A baśnie mnie nie interesują...no chyba, że jako ciekawostka. Paweł pozwala się kobietom przyozdabiać, pisze, żeby to robić z umiarem.

Cytuj:
Po co zresztą poprawiać Pana Boga?

OK Jak ci zęby wypadną, to nie wstawiaj nowych. Tak ma być, nie poprawiaj po Panu Bogu! :mrgreen:

[
Cytuj:
quote]Co do spódnic to uważam to za najwyższy wzór przyzwoitości u chrześcijanek.PRZYZWOITOŚĆ jest w Słowie Bożym.

Widywałam bardzo nieprzyzwoite spódnice i bardzo przyzwoite spodnie. A to, że Ty uważasz...No, cóż. To Twoje zdanie. Ja mogę mieć inne.
Cytuj:
Krawat z garniturem uważam za coś eleganckiego i godnie prezentujące ambasadorstwo Chrystusa.

No tak, kobiecie nie wolno założyć skromnego naszyjnika, ale mężczyzna może sobie pozwolić na ozdabianie krawatem... 8)
Cytuj:
Co do medii w domu: Telewizja może uzależniać i spowodować straty finansowe przez wydawania pieniędzy na płyty DVD lub Blu Ray. W internecie też jest masa brudów, ale i rzeczy pożyteczne. Radio całkowicie OFF - muzyka świecka. O reszcie przykazań się nie wypowiem, bo są dla mnie dziwne.....

Jak ktoś ma problem i tendencje do uzależnienia się, to niech usuwa tv czy net z domu. Ale nakazywanie tego wszystkim jest chyba nadużyciem? W radiu parę fajnych audycji słyszałam. Lubię też posłuchać muzyki klasycznej, bardzo lubię np. Bacha. Coś w tym złego? Straty finansowe na płyty DVD...? No, chrześcijanin to raczej nie poszaleje...mało jest propozycji dla nas...filmy wiadomo, jakie są. Ale mam nagrania nabożeństw, kazań, konferencji, i parę chrześcijańskich filmów i jakoś mi nie żal tych wydanych pieniędzy.... :)

Ostatnio edytowano So sty 21, 2012 2:24 pm przez Owieczka, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So sty 21, 2012 2:23 pm 

A ja myślę, że nie ma najmniejszego sensu ustalać ani list "obrzydliwości przed Panem" ani list "rzeczy dozwolonych" i narzucać ich innym. Granicę między życiem świętym a światowym każdy ma w swoim sercu, a ponieważ różnimy się między sobą- nasza świętość też będzie miała różne odcienie. Jesteśmy powołani do wolności- tylko zarazem odpowiedzialni za korzystanie z niej.

Ile nam wolno? Wszystko! (1 Kor 6,12). Nie wszystko przynosi korzyść.

Co do makijażu i ubioru- to moim zdaniem Bóg jest wielkim Estetą. Widzę to choćby w szczegółowych opisach wystroju Świątyni.
Polemizowałabym z tym, czy "brzydkie, ale naturalne" to najwyższy wyraz świętości. Dla mnie bywało świadectwem zmiany życia usunięcie szpecącej brodawki, włosów w nosie, czy schudnięcie :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So sty 21, 2012 2:25 pm 

Cytuj:
A ja myślę, że nie ma najmniejszego sensu ustalać ani list "obrzydliwości przed Panem" ani list "rzeczy dozwolonych" i narzucać ich innym. Granicę między życiem świętym a światowym każdy ma w swoim sercu, a ponieważ różnimy się między sobą- nasza świętość też będzie miała różne odcienie. Jesteśmy powołani do wolności- tylko zarazem odpowiedzialni za korzystanie z niej.

Dokładnie tak! Problem w tym, ze są tacy, co te listy ustalają, a potem wymagają, aby zakazów przestrzegać i za pomocą tych nakazów i zakazów definiują uświęcenie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So sty 21, 2012 2:26 pm 

Owieczka napisał(a):
No to Ci zadam pytanie:
czy jeśli ja farbuję włosy(zdarza mi się), jeśli czasem słucham wiadomości w radiu, czasem włożę spodnie( damskie, w męskich nie chadzam), zdarza mi się zrobić sobie delikatny makijaż - to znaczy, że NIE PRZESTRZEGAM Bożych przykazań i NIE UŚWIĘCAM się?

Co do odzywania się kobiet w zborze- kobietom nie wolno nauczać. A ja pisałam o rozmowie towarzyskiej. Są takie zbory(podobno), gdzie kobietom nie wypada się odzywać, jeśli bracia rozmawiają...

Odpowiem po żydowsku(najnowsza moda w kościele :wink: ) Jeśli niewiasta NIE POPRAWIA PANA BOGA to jest legalistką? Jak byś zakładała męskie spodnie( ale tylko krój lata 90 te lub firmy DALLAS) będziesz przyzwoiciej wyglądać niż w dzisiejszych damskich?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So sty 21, 2012 4:20 pm 

Cytuj:
Odpowiem po żydowsku(najnowsza moda w kościele ) Jeśli niewiasta NIE POPRAWIA PANA BOGA to jest legalistką?

Nie, dopóki nie uważa, że k a ż d a niewiasta, która p r a w d z i w i e się uświęca, musi tak czynić, jak ona. Mi nie przeszkadza, że ktoś sobie narzuca taki styl. Czemu temu komuś mają przeszkadzać moje spodnie i mój makijaż, skoro zachowuję w tym umiar?

Poza tym nie podoba mi się sformułowanie "poprawia Pana Boga", bo zawiera odpowiednią sugestię...Nie poprawiam, podkreślam, oprawiam, ozdabiam. Z umiarem i powściągliwością. Jak tu jeden z braci napisał, piękno nie jest złe. Ale jak się komuś wszystko tylko z jednym kojarzy...( nie piszę tu o Tobie, ale niestety najczęstszym argumentem jest: "a co, chcesz mężczyzn uwodzić?"
Bóg nigdzie w Słowie nie zabronił się ozdabiać ani używać kosmetyków.

Cytuj:
Jak byś zakładała męskie spodnie( ale tylko krój lata 90 te lub firmy DALLAS) będziesz przyzwoiciej wyglądać niż w dzisiejszych damskich?

A spodnie damskie są różne, mniej i bardziej przyzwoite, można sobie coś wybrać. Tak samo jest ze spódnicami.

To co, odpowiesz mi na moje pytanie "po polsku"?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So sty 21, 2012 5:19 pm 

Dokładnie Owieczko, nie każdy który mówi:
- ze względu na Mesjasza, nie będę pił alkoholu - jest legalistą. Legalistą będzie człowiek tóry zacznie osądzać tych, którzy takiego postanowienia nie podjęli. Legalistą będzie człowiek ( poznałem takiego ) który mówi że nie będzie spożywał wina w czasie pamiątki, bo kiedyś podjął się takiego zobowiązania. Można żyć w uświęceniu, można wpaść w sidła jak faryzeusze, którzy prawdopodobnie mieli dobrą motywację, chcieli żyć w uświęceniu. Ale stworzyli system, który ich zniewalał, i jeszcze osądzali tych którzy żyli inaczej. To co dotyka niektóre społeczności uświęceniowe, to legalizm - czy może bardziej, neofaryzeizm, ale także pewna kropla elitaryzmu i pychy z niego wypływająca.
Dobrze jest jest przestrzegać Bożych przykazań, dobrze jest je interpretować w duchu Mesjasza, ale nie dobrze jest dodawać coś czego tam nie ma.

Co to za sekciarskie społeczności że kobietom nie wolno mówić. Pamiętam we moim macierzystym zborze próbowali coś takiego uchwalić... bojkot sióstr dobrze zrobił kilku osobom na tronach biskupich :/

T.S.CHRISTWEAPON a wolno używać protez? czy to nie będzie poprawianie Boga? A wolno dzieci do inkubatorów po urodzeniu wkładać? A wspomniane zęby? a perfum wolno używać? Czy może najlepszą i najszlachetniejszą wonią jest własna woń?...

K.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So sty 21, 2012 5:59 pm 

TS, mam prośbę: Uzasadniaj swoje wypowiedzi Słowem Bożym, zamiast mitologią żydowską. A jeśli odpowiadasz "po żydowsku", to niech to będzie rzeczywiście po żydowsku. Pokaż na podstawie Słowa Bożego, czy Twoje twierdzenia są zasadne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So sty 21, 2012 6:26 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
TS, mam prośbę: Uzasadniaj swoje wypowiedzi Słowem Bożym, zamiast mitologią żydowską. A jeśli odpowiadasz "po żydowsku", to niech to będzie rzeczywiście po żydowsku. Pokaż na podstawie Słowa Bożego, czy Twoje twierdzenia są zasadne.

Dlaczego mam tego nie robić, skoro Apostoł Juda robił: cytował Henocha oraz Wniebowzięcie Mojżesza. Odpowiadam po żydowsku PYTANIEM NA PYTANIE.
Dlaczego bronisz CHRZEŚCIJAŃSKICH EMANCYPANTEK? Czyżby i twoja kobieta szła w świat? I bronisz takich zachowań żeby mieć spokój w domu. Słowo Boże mówi o skromności, przyzwoitości, łagodności, ale mówi też o STROJACH NIERZĄDNIC oraz o makijażu Izebel. Nie będę cytował, bo są tu chyba sami wyjadacze SŁOWA. To są naprawdę czasy ostateczne, bo i chrześcijaństwo staje na głowie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So sty 21, 2012 6:35 pm 

Koriel napisał(a):
Dokładnie Owieczko, nie każdy który mówi:
- ze względu na Mesjasza, nie będę pił alkoholu - jest legalistą. Legalistą będzie człowiek tóry zacznie osądzać tych, którzy takiego postanowienia nie podjęli. Legalistą będzie człowiek ( poznałem takiego ) który mówi że nie będzie spożywał wina w czasie pamiątki, bo kiedyś podjął się takiego zobowiązania. Można żyć w uświęceniu, można wpaść w sidła jak faryzeusze, którzy prawdopodobnie mieli dobrą motywację, chcieli żyć w uświęceniu. Ale stworzyli system, który ich zniewalał, i jeszcze osądzali tych którzy żyli inaczej. To co dotyka niektóre społeczności uświęceniowe, to legalizm - czy może bardziej, neofaryzeizm, ale także pewna kropla elitaryzmu i pychy z niego wypływająca.
Dobrze jest jest przestrzegać Bożych przykazań, dobrze jest je interpretować w duchu Mesjasza, ale nie dobrze jest dodawać coś czego tam nie ma.

Co to za sekciarskie społeczności że kobietom nie wolno mówić. Pamiętam we moim macierzystym zborze próbowali coś takiego uchwalić... bojkot sióstr dobrze zrobił kilku osobom na tronach biskupich :/

T.S.CHRISTWEAPON a wolno używać protez? czy to nie będzie poprawianie Boga? A wolno dzieci do inkubatorów po urodzeniu wkładać? A wspomniane zęby? a perfum wolno używać? Czy może najlepszą i najszlachetniejszą wonią jest własna woń?...

K.

W poprawianiu Pana Boga chodziło mi o oszustwo w wyglądzie zewnętrznym. Jeśli kobieta jest piękna, to najskromniej ubrana będzie piękna i nie musi się farbować. Pamiętam jako dziecko miałem bajkę FARBOWANY LIS o oszuście co zwodził zwierzęta w lesie. Kiedy umyto go w WODZIE wszyscy zobaczyli prawdę. A PROTEZY i Inkubatory to nie poprawianie Boga( Pan by nie chciał aby komuś ''szufladka'' wypadła), tylko to skutek skażenia grzechu. Własny smród to są odchody bakterii, które żerują np. pod pachami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So sty 21, 2012 6:38 pm 

No nie...proszę. NIE JESTEM EMANCYPANTKĄ. Może dla wyjaśnienia:
* nakrywam głowę do modlitwy
* jestem posłuszna mężowi ( i w ogóle uważam, że to dobra nauka: że żona ma być mężowi uległa, a on jest głową i przywódcą w domu)
* zgadzam się z nauką Pawła, że kobiecie nie wolno nauczać w zborze i pełnić roli przywódczej( czyli wykluczam możliwość pełnienia przez kobietę funkcji brata starszego/pastora i nauczyciela Słowa Bożego).

Doczekam się odpowiedzi na moje pytanie do T.S.CHRISTWEAPON :
Cytuj:

Aha...jeszcze to:
Cytuj:
W poprawianiu Pana Boga chodziło mi o oszustwo w wyglądzie zewnętrznym. Jeśli kobieta jest piękna, to najskromniej ubrana będzie piękna i nie musi się farbować.

Kobieta jest kobietą, nawet ta, która jest piękna lubi się trochę ozdobić. Jeśli czyni to z umiarem i jest skromna, to ja nadal nie rozumiem, co w tym złego. Toż nie piszę tu o chirurgach plastycznych, botoksach, doklejaniu włosów, czy czymś takim. Nie piszę o kobietach, które godzinami siedzą u kosmetyczek i wydają fortunę na środki do upiększania czy na fryzjera. Piszę o normalnych, przeciętnych kobietach, które mają wyczucie estetyczne i dbają o swój wygląd. Jakie znów oszustwo...ojej...

Ostatnio edytowano So sty 21, 2012 6:59 pm przez Owieczka, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So sty 21, 2012 6:41 pm 

Cytuj:
Dlaczego mam tego nie robić, skoro Apostoł Juda robił: cytował Henocha oraz Wniebowzięcie Mojżesza. Odpowiadam po żydowsku PYTANIEM NA PYTANIE.
Dlaczego bronisz CHRZEŚCIJAŃSKICH EMANCYPANTEK? Czyżby i twoja kobieta szła w świat? I bronisz takich zachowań żeby mieć spokój w domu. Słowo Boże mówi o skromności, przyzwoitości, łagodności, ale mówi też o STROJACH NIERZĄDNIC oraz o makijażu Izebel. Nie będę cytował, bo są tu chyba sami wyjadacze SŁOWA. To są naprawdę czasy ostateczne, bo i chrześcijaństwo staje na głowie...

T.S. ale czy stroje nierządnic to spodnie? Czy nie za daleko idące wnioski wyciągasz? Czy każdy makijaż jest zły? I co to znaczy chrześcijańska emancypantka? Siostra która mówi że nie pozwoli się zniewolić przez dziwnych mężczyzn? Czy nie głową żony jest mąż? Jeśli jakiś mąż jej pozwala ubierać spodnie, to czemu inny - nie mąż - miałby jej tego zabraniać, albo jakaś siostra? Czegoś chyba nie rozumiem...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So sty 21, 2012 6:46 pm 

Komplikujecie proste drogi.
Podobnie jak Owieczka jestem posłuszna męzowi.\
Robią czasami pasemka na włosach bo mąż to lubi,
Lubi jak ładnie i schludnie się ubieram.Sam kupuje mi dobre perfumy,
CZy jestem nieposłuszna Bogu,Prowadzę dom,świadczę ludziom,moglę się o chorych a oni zdrowieą.
Nie wysuwam się przed mężą.
Dzielicie włos na milion cześci.j

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So sty 21, 2012 6:46 pm 

Owieczka napisał(a):
Cytuj:
Odpowiem po żydowsku(najnowsza moda w kościele ) Jeśli niewiasta NIE POPRAWIA PANA BOGA to jest legalistką?

Nie, dopóki nie uważa, że k a ż d a niewiasta, która p r a w d z i w i e się uświęca, musi tak czynić, jak ona. Mi nie przeszkadza, że ktoś sobie narzuca taki styl. Czemu temu komuś mają przeszkadzać moje spodnie i mój makijaż, skoro zachowuję w tym umiar?

Poza tym nie podoba mi się sformułowanie "poprawia Pana Boga", bo zawiera odpowiednią sugestię...Nie poprawiam, podkreślam, oprawiam, ozdabiam. Z umiarem i powściągliwością. Jak tu jeden z braci napisał, piękno nie jest złe. Ale jak się komuś wszystko tylko z jednym kojarzy...( nie piszę tu o Tobie, ale niestety najczęstszym argumentem jest: "a co, chcesz mężczyzn uwodzić?"
Bóg nigdzie w Słowie nie zabronił się ozdabiać ani używać kosmetyków.

Cytuj:
Jak byś zakładała męskie spodnie( ale tylko krój lata 90 te lub firmy DALLAS) będziesz przyzwoiciej wyglądać niż w dzisiejszych damskich?

A spodnie damskie są różne, mniej i bardziej przyzwoite, można sobie coś wybrać. Tak samo jest ze spódnicami.

To co, odpowiesz mi na moje pytanie "po polsku"?

Myślę że dziewczyno masz jakiś swój styl. Ale swój styl mają punki, popersi oraz skiny i metalowcy. Jeszcze raz zacytuję CLENDENNENA:'' 50 lat temu Zielonoświątkowca można było poznać na ulicy'', a teraz stan duchowy poznać można jedynie po uczestniczeniu w życiu kościoła( grupy modlitwy, ewangelizacja, służba bezdomnym i więźniom), bo w Niedziele nie odróżnisz bezbożnika od wierzącego, wyłączając parę osób co nakrywają głowy i są ubrane odświętnie. Biblia mówi: Nie dawajmy W NICZYM ZGORSZENIA: Żydowi, grekowi, ani ZBOROWI BOŻEMU.

Ostatnio edytowano So sty 21, 2012 8:04 pm przez T.S.CHRISTWEAPON, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So sty 21, 2012 6:56 pm 

Koriel napisał(a):
Cytuj:

T.S. ale czy stroje nierządnic to spodnie? Czy nie za daleko idące wnioski wyciągasz? Czy każdy makijaż jest zły? I co to znaczy chrześcijańska emancypantka? Siostra która mówi że nie pozwoli się zniewolić przez dziwnych mężczyzn? Czy nie głową żony jest mąż? Jeśli jakiś mąż jej pozwala ubierać spodnie, to czemu inny - nie mąż - miałby jej tego zabraniać, albo jakaś siostra? Czegoś chyba nie rozumiem...

Czy Marilyn Monroe, która reklamowała jeansy w latach pięćdziesiątych, to była wierząca? Spodnie które wpijają się w waginę, krótkie stany które odsłaniają tyłek i stringi w ławkach kościelnych to chrześcijaństwo? Jeśli mąż pozwala się ubierać żonie w świecki sposób, to chyba coś z nim nie w porządku? Względy żony dla męża niech zostaną w domu. Rozumiesz już?

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1