www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Śr cze 18, 2025 7:39 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 127 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 20, 2008 9:28 pm 

Ani-isza, dzięki za odpowiedz :) Chyba źle się wyraziłam, gdyż pisałam w odniesieniu do posta Smoka Wawelskiego, szczególnie nawiązując do tego: "Niedługo będzie tak, że ostry obłęd będzie powszechnym zjawiskiem w Kościele, a trzeźwi ludzie zejdą do podziemia" - szczerze mówiąc trochę mnie to przeraża, bo już teraz poniekąd wydaje się być tak źle, że gorzej być nie może...
Ale póki co, masz racje, trzeba mieć wspólnotę... (ciekawe do jakiego momentu :roll: ). Jak na razie, dzięki Jezusowi, moja przestrzeń życiowa nie jest ograniczona z powodu dysfunkcji ... czego? :D ... z powodu niepełnosprawności.
Pozdrawiam :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 20, 2008 9:49 pm 

Axanno, witaj na forum :)

Axanna napisał(a):
A co mają robić ci, którzy nie mają w domu trzech, a nawet dwóch?

Modlić się i prosić, żeby Bóg kogoś przydał. Proście, a będzie wam dane. Czasem można poznać kogoś nawet przez forum. :wink:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 20, 2008 10:29 pm 

:wink:

ps.: do Axanny: "dysfunkcja narządów ruchu" (kończyn górnych i/lub dolnych)
a Pan przyznał się do pragnienia poznania GO np. tak:
Dz.Ap. 8:26-37
no i wielu jest po miastach, co czytają Pisma i szukają Pana 8)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 21, 2008 9:41 am 

I wrażenie i trochę obserwacji.
Kiedy patrzę na wielu chrześcijan dziś i ich słucham, zauważam dominującą tendencję: liberalne traktowanie Pisma, pobłażliwość dla grzechu( pojmowana jako "miłość"), niechęć do konfrontacji z prawdą.
Z drugiej strony- brak mocy Bożej( nieważne, czy społeczność ma się za charyzmatyczną czy nie- w charyzmatycznej dużo jest gadania o darach i mocy, preparowane są nawet świadectwa, wyznania,ale tak naprawdę to tylko...gadanie).
Nie ma uzdrowień, pororoctw, nauczanie jest marne( wybiórcze- a co się wybiera, to zależy od zboru. W jednych akcent jest na tym, że Bóg jest dobry i nas kocha, w innych akcent jest na uświęceniu( niby dobrze, ale znów- nie ma nauki o chrzcie Duchem, nikt nie napełnia się Duchem, z czasem można wpaść w depresję...).
Generalnie jednak mało kto chce się rozprawiać z grzechem we własnym życiu. Każdy człowiek zostaje doprowadzony do momentu, kiedy musi "puścić" coś, co ukochał, a co jest złe i grzeszne. U jednych będzie to jakiś nałóg, u innych narcyzm, jeszcze u innych cielesna pożądliwość, wszystko jedno,co. I wtedy taki człowiek zaczyna robić uniki( bo nie chce z tego pokutować, oddać to Bogu). A skoro czuje, że jest nie w porządku, zaczyna liberalnie podchodzić do grzechu w ogóle. Będzie mówił, że napominanie w kościele nie jest dobre. Zacznie dużo mówić o tolerancji. Wzywać do "miłości bliźniego". Omijać niektóre fragmenty Słowa Bożego lub interpretować je po swojemu( jak mu wygodniej). Im dłużej to trwa , tym gorzej. To tak, jakby niewyznany i nieodpokutowany grzech go oślepiał. Z czasem przestaje go nawet zauważać... :(

Najczęściej słyszę też: "Jakim prawem mnie upominasz!" czy: "jak śmiesz tak mówić, skoro ty sama na pewno jesteś grzeszna!"

Zapewne, jestem grzeszna. Ale kiedy Paweł mówił, abyśmy byli czujni, napominali się nawzajem, dopoki trwa to "co nazywa się dziś", to nie mówił tego do bezgrzesznych ludzi...

Potem to już idą oskarżenia o osądzanie innych i brak miłości.

I tak to wyglada...
A na spotkaniu w s z y s c y przystępują do Wieczerzey, podnoszą rączki, śpiewają , tylko jakoś sam na głos się nie modli...A po spotkaniu każdy zabiera się w swoją stronę, a jeśli się napatoczy na kogoś to pyta "A co tam w pracy?".

Tak mniej więcej wygląda dzisiaj kościół- to efekt mojego podsumowania z paru zborów, które mialam okazję w niedalekiej przeszłości odwiedzić.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 21, 2008 2:52 pm 

Uff! Przeczytałam całą dyskusje wreszcie i absolutnie się nie zgadzam ze Smokiem, gdy piszę: "OK, nie ma sensu dyskutowac dla samej dyskusji." Jeszcze jak ma sens! Że, po pierwsze, sama dyskusja jest pouczająca (bardzo!), a po drugie, jak to fajnie mieć świadomość, że ten ekumeniczny obłęd nie zakaził jeszcze wszystkich umysłów doszczętnie i że są tacy, którzy nie tylko nie poddają się tej fali, lecz mają odwagę stawać w obronie prawdy, narażając się na szykany i oskarżenia o "brak (jakże inaczej) miłości" :D :D :D
Jak fajnie jest was poznać! Ciesze się, że tu jestem :P
Grażynko, czy my się przypadkiem nie znamy? Bardzo mi kogoś przypominasz :) Zgadzam się z Tobą, ale sugerowałabym trochę więcej optymizmu : "opadłe ręce i omdlałe kolana znowu wyprostujmy"! Bo nie jesteśmy sami, a z nami jest Ten, który mocniejszy jest niż świat.
Och, jak ja was kocham ! :P

P.S. Dziękuje bratu, który mnie zaprosił :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 21, 2008 4:05 pm 

Znamy się...Miło mi powitać Cię na moim ulubionym forum... :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 21, 2008 7:20 pm 

Tak, Axanno, masz tu więcej znajomych niż myślisz... Pozdrowienia dla Jacka D. :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 21, 2008 9:38 pm 

Ha-ha, wiem kim jesteś! Ale niespodzianka :D Ach wot wy gdzie wszyscy! Paczcie ich, ludzie! Budują się sobie tutaj, a ja nic nie wiem, ciekawe, ciekawe, kogo jeszcze spotkam :P

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 21, 2008 11:15 pm 

:D Witaj Axanno :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So mar 22, 2008 4:20 pm 

ale zmieniliscie temat, bylo o PROCHRIST a zrobiły sie pozdrowienia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N kwi 13, 2008 5:50 pm 

Mojego znajomego ojciec był cztery razy co najmniej i był zadowolony, a należy do grupy zupełnie nie ekumenicznej, wręcz cudem było to że poszedł i wiem że akurat w jego przypadku PROCHRIST przyniosły bardzo pozytywne owoce. A myślę, że to jest najważniejsze.

Jak ktoś to powiedział... po owocach poznacie :)

Czy ktoś coś słyszał więcej na temat PROCHRIST ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N kwi 13, 2008 6:05 pm 

quster napisał(a):

A jak długo trzeba w tym przypadku czekać na owoc i czym on jest? Czy sama ekumenia jest pozytywnym owocem? Czy pojawiły się już w życiu ojca Twojego znajomego jakieś trwałe owoce? Na czym one polegają? Bo jeśli chodzi o to, że ktoś gdzieś poszedł, to na razie trudno mówić o owocu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N kwi 13, 2008 6:11 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
quster napisał(a):

A jak długo trzeba w tym przypadku czekać na owoc i czym on jest? Czy sama ekumenia jest pozytywnym owocem? Czy pojawiły się już w życiu ojca Twojego znajomego jakieś trwałe owoce? Na czym one polegają? Bo jeśli chodzi o to, że ktoś gdzieś poszedł, to na razie trudno mówić o owocu.

Smoku więcej optymizmu i cierpliwości :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N kwi 13, 2008 6:22 pm 

quster napisał(a):

Quster, powiedz mi, czy powinienem wykazywać cierpliwość i optymizm w sprawie pojawienia się pozytywnych owoców nauczania lub praktyki, które są sprzeczne z Pismem Świętym?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 14, 2008 12:01 am 

Smok Wawelski napisał(a):
quster napisał(a):

Quster, powiedz mi, czy powinienem wykazywać cierpliwość i optymizm w sprawie pojawienia się pozytywnych owoców nauczania lub praktyki, które są sprzeczne z Pismem Świętym?

Co jest sprzeczne ? słucham ? :) czyli byłeś albo oglądałeś przekaz satelitarny Prochrist ? i słyszałeś nauczanie ?

Jestem ciekawy bo ja słyszałem tylko zdanie dwóch osób. Chętnie posłucham twoje wrażenia.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 127 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1