ZoeLov napisał(a):
ps jakoś nie udało mi się użyć opcji (cytuję)
nie wiem jak
Witaj ZoeLov, tu pogotowie cytatowe
Cytaty można wstawiać dwojako:
1. W wypowiedzi na forum, którą chcesz zacytować wybierasz opcję „cytuj” w prawym górnym rogu okna. Pokaże ci się cała wypowiedź, do której się odnosisz, zapisana w takim specjalnym skrypcie. Z tej wypowiedzi wymazujesz to, co jest ci niepotrzebne, pozostawiając słowa, do których konkretnie chcesz się odnieść. Ważne, żeby pozostawić na początku cytatu znacznik [ quote] i na końcu odpowiednio znacznik [ /quote]. Rób to bez spacji w nawiasie, ja musiałam tutaj dać, żeby nie zafałszować obrazu.
Może to również wyglądać tak: [quote=”Nick użytkownika”] tekst- tekst- tekst [/quote]
(Sprawdź najpierw na podglądzie, czy wygląda to tak, jak powinno).
2. Przygotowujesz sobie całą wypowiedź w edytorze tekstu – np. w Wordzie. Wszystko wtedy robisz „ręcznie”. Kopiujesz z forum wypowiedź, którą chcesz zacytować. Wpisujesz sam znacznik [ quote] bez spacji, wklejasz wypowiedź, którą chcesz zacytować, zamykasz znacznikiem [ /quote] bez spacji, dopisujesz własną wypowiedź, zaznaczasz całość, kopiujesz i wklejasz w pole postu na forum.
Sprawdzasz na podglądzie, czy jest OK, wysyłasz.
Mam nadzieję, że jest to w miarę jasne. Jak się admin zgodzi, to możemy poćwiczyć.(Ach, te nauczycielskie nawyki
)
Spróbuj zacytować tę moją zieloną wypowiedź.Powodzenia!