http://www.stacja7.pl/article/2846/Rok+ ... reforma/58Cytuj:
Encyklika i adhortacja
.
.
„Marzę o wyborze misyjnym zdolnym przemienić wszystko, aby zwyczaje, style, rozkład zajęć, język i wszystkie struktury kościelne stały się odpowiednim kanałem bardziej do ewangelizowania dzisiejszego świata niż do zachowania stanu rzeczy” - wyznaje Franciszek. Kościół ma być w „permanentnym stanie misji”. Wymaga to rezygnacji z wygodnego przekonania, że „zawsze się tak robiło”. Za każdym bowiem razem, „gdy staramy się powrócić do źródeł i odzyskać pierwotną świeżość Ewangelii, pojawiają się nowe drogi, twórcze metody, inne formy wyrazu, bardziej wymowne znaki, słowa zawierające nowy sens dla dzisiejszego świata”. Franciszek postuluje, by od ołtarza mówiło się bardziej o łasce niż o prawie, bardziej o Jezusie niż o Kościele, bardziej o słowie Bożym niż o papieżu... Chodzi mu o wyrażanie niezmiennych prawd w sposób pozwalający przylgnąć do nich sercem. Wszelkie struktury kościelne mają stać się bardziej misyjne. Dlatego papież zachęca je „do wejścia w zdecydowany proces rozeznania, oczyszczenia i reformy”. Także papiestwo i centralne struktury Kościoła powszechnego są wezwane do tego nawrócenia. Franciszek ponawia więc prośbę bł. Jana Pawła II o pomoc w znalezieniu nowego sposobu sprawowania prymatu.
Cudnie, już się wzruszam, KRK będzie głosił łaskę, Jezusa i Słowo Boże...
Jak pójdę do katolików z Ewangelią, to mi powiedzą, że przecież znają. Już teraz jest ciężko tłumaczyć, a co dopiero....
Plus modlitwy o pokój i
Cytuj:
Żywność dostępna na świecie wystarczyłaby do nakarmienia każdego” - stwierdził papież. Wezwał do modlitwy o „łaskę ujrzenia świata, w którym nikt będzie już musiał umierać z głodu”.
Kurczę, a w Królestwie Niebios z głodu nikt nie umrze, nie będzie łez, wojen i cierpienia. Szkoda, że o tym nie powie. Świat już za Papą szaleje, jeszcze jakiś mały cudzik by się przydał, może na kanonizacji JPII... Wiecie co- naprawdę żarty się kończą. Modlę się o moją niezbawioną rodzinę.
I jeszcze to mam ciągle przed oczami, dowcip, czy słowa prawdy:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... 654&type=1