www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Wt cze 17, 2025 8:58 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 20, 2005 4:59 pm 

tzn.? bez grzechu?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 20, 2005 5:22 pm 

Tego nie powiedziałam .Zacytowałam śłowa Pisma. I List do Koryntian7,14 :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 20, 2005 5:23 pm 

Kubek woda nikogo nie zbawia i nie zmyje ani jednego grzechu.
Grzech zmywa krew.
Kościól katolicki lansuje tanie zbawienie. Wystarczy pokropienie wodą i gotowe.
Pokuta, przyjecie jedynej ofiary za grzech jaka jest przelana na Golgocie krew Jezusa staja sie niepotrzebne.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 20, 2005 5:52 pm 

Bea napisał(a):
Grzech zmywa krew.
Pokuta, przyjecie jedynej ofiary za grzech jaka jest przelana na Golgocie krew Jezusa staja sie niepotrzebne.

Nikt nie twierdzi ze woda zmywa grzechy. Tylko Krew Jezusa zmywa grzechy, Biblia jednak mowi zeby przyjac chrzest na odpuszczenie grzechow.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 20, 2005 5:54 pm 

kristina napisał(a):
Tego nie powiedziałam .Zacytowałam śłowa Pisma. I List do Koryntian7,14 :)

wiec jak to jest z tymi dziecmi. jak moze sie zbawic dziecko ktore nie rozumie evangelii ani grzechu ani nawrocenia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 20, 2005 6:07 pm 

A jak Ty rozumiesz ten werset??Dzieci wierzącego rodzica sa święte.Gdy osiągna dorosłość same wyznaja Jezusa Panem i ochrzczą sie.Tak je to rozumiem. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 20, 2005 6:15 pm 

kubek napisał(a):
Bea napisał(a):
Grzech zmywa krew.

Nikt nie twierdzi ze woda zmywa grzechy. Tylko Krew Jezusa zmywa grzechy, Biblia jednak mowi zeby przyjac chrzest na odpuszczenie grzechow.

Powiedz prosto i jasno: Czy ty wierzysz że chrzest zmywa grzechy z grzechem pierworodnym włącznie?
Przyjmujesz nauczanie KK w sprawie chrztu czy nie? ...bo juz nie wiem jak własciwie z toba jest :roll:
Biblia o chrzcie mówi dużo np."kto uwierzy i ochrzci się zbawiony bedzie, ale kto nie uwierzy bedzie potepiony" M 16,16
Zbawiona jest według tego fragmentu osoba która uwierzyła i dała sie ochrzci a osobie która nie uwierzyła nic, nawet chrzest nie pomoze.
W dziejech pokuta poprzedza chrzest "pokutujcie a ochrzcijcie sie" Dz2,36
Nigdzie nie powiedziano jednak że woda zmyje wasze grzechy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 20, 2005 7:08 pm 

kubek napisał(a):
a co sie dzieje z dzieckiem pomiedzy przyjsciem na swiat a swiadomym wyznaniem wiary? czy moze byc zbawione?
jesli chodzi o podparcie mojego rozumowania Slowem Bozym, to jedynie moge podac przyklad Korneliusza ktory ochrzcil caly swoj dom. no i analogie ST, kiedy Bog mowi idz i obrzezaj kazdego chlopca w swoim domu.

Co sie z nim dzieje? Nie wiem.
Mysle, iz rodzice (swiadomie wierzacy i praktyjkujacy swoja wiare), powinni ,,przekazac'' dziecku swoja wiare jak najszybciej (i prawo Boze), do tego momentu winni sie modlic i ufac Panu iz dziecko jest ,,uswiecone, spowodu wierzacego rodzica'' .
Pozatym JHWH jest wielki, wspanialy, milosierny i jest miloscia.
Tak wiec nie powinnismy sadzic iz niewinne dzieciatka bedzie wrzucal do jeziora ognistego jedynie za to, ze sie urodzily. Ale to moja prywatna opinia.

Co do pisma z Dz o Korneliuszu, moznaby zalozyc taka interpretacje, ze caly dom tzn takze i nieswiadome dzieci. Biorac jednak reszte pism, (coby niebudowac nauczania na jednym wersecie, wlasciwszym jest miec wiecej ,swiadkow') widzimy, ze wszedzie ludzie najpierw uwierzyli i upamietali sie i wtedy byli chrzczeni, a chrztu niemowlat niema ani jednego przykladu jak i nauki o rodzicach chrzestnych itp.
Pozatym Jezus pwoeidzial,, Idzcie i GLOSCIE ewangelie...'' niemowleta nierozumia ewangelii, niczego nierozumia, ,,kto uwierzy (tej ewangelii) i da sie ochrzcic, uratowany bedzie''.

Biorac powyzsze, jak i inne dowody i przeslanki wziete z Biblii, nie zamierzam ,,chrzcic'' swoich dzieci, lecz je kochac, trenowac i wychowywac w bojazni i w milosci Bozej, aby gdy przyjdzie ich wiek ku uwierzeniu, nie mialy z tym problemu.

Takze uwazam iz chrzest/zanurzenie powinno nastapic przez calkowite zanurzenie w wodzie.

Jesli ludzie uwazaja, wierza i parktykuja inaczej, to juz nie moja rzecz, nie moge i nie chce niklogo potepic itp, kazdy bedzie sadzony przez Pana, jak szukal prawdy. (ja sam tak wierzylem, i wielu jeszcze zmieni swoje zdanie)
Ja jedynie moge powiedziec iz to lub tamto nie jest zgodne z nauka naszego Pana Jezusa zawarta na kartach Nowego Testamentu.
I ja nie zamierzam w tym uczestniczyc/pomagac, aby nie potwierdzac falszywej nauki.

Pozdrawiam serdecznie
Liafail

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 20, 2005 8:35 pm 

Teraz tak sobie myślę że wrzyscy ochrzczeni w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego będa musieli być jeszcze raz ochrzczeni :D bo to nie jest prawidłowy chrzest i mają problem . Ale skoro mają dalej katolickie zrozumienie to po co to zmieniać religia kocha religię ! :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 21, 2005 8:25 am 

Jozue napisał(a):
Teraz tak sobie myślę że wrzyscy ochrzczeni w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego będa musieli być jeszcze raz ochrzczeni :D bo to nie jest prawidłowy chrzest i mają problem . Ale skoro mają dalej katolickie zrozumienie to po co to zmieniać religia kocha religię ! :(

Jedni mają katolickie myślenie a inni magicze.
Jestem anabaptystka do szpiku kości jeżeli chodzi o chrzest. Zastosowanie jednak formułki "w imie Ojca i Syna i Ducha Świętego" które znajdziemy w Biblii, " w imie Jezusa" lub połaczenie tych dwuch w jedną nie nadaje mocy mogacznej chrztowi.
Chrzest w wieku dorosłym, osoby która świadomie uwierzyła w Jezusa nie jest zabiegiem magicznym w którym zanurzenie i wypowiedzenie formuły daje jakieś cudowne własciwości i moce osobie chrzczonej.
Jeżeli chcesz się upierać przy poprawnośći formuł to właściwie tylko w trzeciej wersji, czyli połączenia dwuch które znajdziemy w Biblii jest zastosowaniem się "dosłownie" do Pisma.
Co zrobisz więc: dasz sie ochrzcic po raz kolejny?
Masz problem Jozue, cedzisz komara, szukasz drzazg w oczach braci by wykazać im że coś nie tak z nimi.
Różnica pogladów to jedna sprawa i na tm forum dyskusja jest mile widziana ale dyskusja to argumenty.
Przedstaw swoje z Biblia w ręku dlaczego taki chrzest jest niewłaściwy i co nowego wniesie ponowny z zastosowaniem formuły uznawanej przez ciebie za słuszną.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 21, 2005 12:25 pm 

Bea napisał(a):
kubek napisał(a):
Bea napisał(a):
Grzech zmywa krew.

Powiedz prosto i jasno: Czy ty wierzysz że chrzest zmywa grzechy z grzechem pierworodnym włącznie?
Przyjmujesz nauczanie KK w sprawie chrztu czy nie? ...bo juz nie wiem jak własciwie z toba jest :roll:
Biblia o chrzcie mówi dużo np."kto uwierzy i ochrzci się zbawiony bedzie, ale kto nie uwierzy bedzie potepiony" M 16,16
Zbawiona jest według tego fragmentu osoba która uwierzyła i dała sie ochrzci a osobie która nie uwierzyła nic, nawet chrzest nie pomoze.
W dziejech pokuta poprzedza chrzest "pokutujcie a ochrzcijcie sie" Dz2,36
Nigdzie nie powiedziano jednak że woda zmyje wasze grzechy.

powiem wprost, wierze w nauke KK. Krew Jezusa zmywa grzechy, dzieje sie to podczas chrztu. a potem kazdorazowo kiedy wyznajemy swoje grzechy z zamiarem upamietania (to takie niekatolickie slowo)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 21, 2005 12:29 pm 

liafail napisał(a):
Co do pisma z Dz o Korneliuszu, moznaby zalozyc taka interpretacje, ze caly dom tzn takze i nieswiadome dzieci. Biorac jednak reszte pism, (coby niebudowac nauczania na jednym wersecie, wlasciwszym jest miec wiecej ,swiadkow') widzimy, ze wszedzie ludzie najpierw uwierzyli i upamietali sie i wtedy byli chrzczeni, a chrztu niemowlat niema ani jednego przykladu jak i nauki o rodzicach chrzestnych itp.
dlatego ze dzieje opisuja przypadki nawrocen, czyli osob doroslych. ja wierze ze tak jak Korneliusz ochrzcil caly swoj dom tak prawdopodobnie wiekszosc tych ktorzy sie wtedy nawaracali chrzcila swoj dom. wydaje sie to oczywiste, skoro brzezali swoje dzieci na znak wejscia w przymierze tak tez chrzcili swoje dzieci na znak wejscia w Nowe Przymierze.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 21, 2005 1:30 pm 

kubek napisał(a):
wydaje sie to oczywiste, skoro brzezali swoje dzieci na znak wejscia w przymierze tak tez chrzcili swoje dzieci na znak wejscia w Nowe Przymierze.

Kubek, obrzezanie i chrzest to dwie różne sprawy.
Zwróć uwage że oberzezanie dotyczyło tylko chłopców żydowskich.
Żydzi byli uczestnikami Przymierza z racji urodzenia, nie wyboru.

Cytuj:
powiem wprost, wierze w nauke KK. Krew Jezusa zmywa grzechy, dzieje sie to podczas chrztu. a potem kazdorazowo kiedy wyznajemy swoje grzechy z zamiarem upamietania.

Katechizm mówi że " Chrzest jest bowiem w szczególny sposób sakramenten wiary ponieważ jest sakramentalnym wejściem w życie wiary","Pobudza do udzielenia odpowiedzi wiary" .(1236)
Aby odpowiedziec trzeba umieć mówić.
Aby uwierzyć trzeba być troche bardziej dorosły niż maluch w pieluchach.

"Bo jeźli ustami wyznasz że Jezus jast Panem i uwierzysz w sercu swoim że Bóg wzbudził go z martwych zbawiony będziesz."Rz10,9
Zgodnie z tym fragmentem konieczne jest wyznanie ustami (własnymi ustami) i uwierzenia by być zbawionym.
Zwróc uwagę że nie ma tu dodane- i koniecznie ochrzcij się by zmyć grzechy.
W co mamy uwierzyć?
"Najpierw bowiem podałem wam to, co i ja przyjąłem, że Chrystus umarł za grzechy nasze wegług Pisma i że został pogrzebany i że dnia trzeciego został z martwych wzbudzony"1Kor15,3-4

Katechizm 1237 mówi że osoba chrzczona "w sposób wyraźny wyrzeka sie Szatana" potem wyznaje kandydat do chrztu wiare Kościoła.
Jak to moze ten warunek spełnić niemowle?

1241 "Namaszczenie krzyżmem podczas chrztu oznacza dar Ducha Świetego(...) Stał sie on chrześcijaninem, to znaczy namaszczonym Duchem Świetym, wszczepionym w Chrystusa"
KK usiłuje wszystko wmieszać w chrzest.
Chrzest w wodzie i ten w Duchu to dwie różne rzeczy a dary Ducha nie są dawane przez pomazanie czoła olejkami.
Wszczepieni w Chrystusa jesteśmy nie na podstawie jakichś działań ludzkich np. chrzest ale przez wiarę i dzieki Jego krwi.

1244 "Biała szata ukazuje że ochrzczony przyoblekł sie w Chrystusa i zmartwychwstał z Chrystusem"
Kubek, te miliony pijaków, złodzieji, prostytutek są przobleczone w Chrystusa?! Do tego zmartwychwstały już z Chrystusem?!

1257 "chrzest jest konieczny do zbawienia. Kościł nie zna oprócz chrztu innego środka, by zapewnić wejście do szczęścia wiecznego"
1258"Kościół zawsze zachowywał głębokie przekonanie, że ci którzy ponoszą śmierć za wiarę, nie otrzymawszy chrztu, zostają ochrzczeni przez swoja śmierc dla Chrystusa i z Chrystusem. Chrzest krwi podobnie jak chrzest pragnienia, przynosi owoce chrztu nie bedąc sakramentem."
Coś jest niezbędne i jedynie zbawcze lub nie.
Nie można mówić raz tak raz siak, jak komu wygodnie.
Pismo nie mówi że chrzest jest konieczny i jedynie on ma moc zbawczą.
Mówi z to o konieczności wiary, pokuty i wyznania. Chrzest jest niejako ukoronowaniem tego i publicznym postawieniem kropki nad "i', mówi stare umarło, teraz żyję dla Chrystusa.

1263"Chrzest odpuszcza wszystkie grzechy, grzech pierworodny i wszystkie grzechy osobiste, a także wszelkie kary za grzechy"
Sam sakrament zmazuje grzechy. Tak twierdzi KK.
Nie krew Jezusa.
To co się stało na krzyżu została zamkniete w innym obrzędzie jakim jest msza.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 21, 2005 1:49 pm 
Bea napisał(a):
Katechizm mówi że " Chrzest jest bowiem w szczególny sposób sakramenten wiary ponieważ jest sakramentalnym wejściem w życie wiary","Pobudza do udzielenia odpowiedzi wiary" .(1236)
Aby odpowiedziec trzeba umieć mówić.
Aby uwierzyć trzeba być troche bardziej dorosły niż maluch w pieluchach.

Katechizm 1237 mówi że osoba chrzczona "w sposób wyraźny wyrzeka sie Szatana" potem wyznaje kandydat do chrztu wiare Kościoła.
Jak to moze ten warunek spełnić niemowle?

Oj ludziska, ludziska. Doczytaj Bea, ze paragrafy, które cytujesz dotyczą CHRZTU DOROSŁYCH zamieszczone w Katechizmie. Odnośnie chrztu dzieci są inne artykuły.
Prosze nie rób z KK wariatów (już lepiej głoś jak SMok, że KK CELOWO I ŚWIADOMIE zniekształca prawdę :P )

Nigdy nie zrozumiem, jak można głosić, że dopiero tysiąc sześćset lat po Chrystusie pojawili się ludzie, którzy odkryli prawdę i tylko oni jedynie interpretują właściwie pismo.
ALe niech wam bedzie o nieomylni :roll:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 21, 2005 1:52 pm 

Hubertok a po co niby wymyslono instytucje rodziców chrzestnych? By warunek był spełniony.
Ktos te wiarę musi wyznac jak berbec nie może :lol:

No i nie mieszaj w głowach innym.
1236 i 1237 mówia o chrzcie ogólnie.
O chrzcie dorosłych mówią te po 1247-49

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1