www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Pn cze 16, 2025 4:38 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 127 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 15, 2008 1:14 pm 
Synu, nie warto było Ci to pisać (cytować), bo Kościół jest tam gdzie Chrystusowi. Gdzie Chrystusowi w Duchu i Prawdzie a nie w nazwie. Zatem wszelkie tego typu stwierdzenia jak to:
"Istnieje zatem jeden Kościół Chrystusowy, który trwa w Kościele katolickim rządzonym przez Następcę Piotra i przez biskupów w łączności z nim"
są omijaniem tej prawdy. Kościół jest już tam, gdzie dwóch lub trzech w imieniu Jego a nie tam gdzie się powie że jest. Nie my ustanowiliśmy Kościół i nie my decydujemy o jego ramach i kształcie. My możemy jedynie utożsamiając się z Chrystusem, będęc z Nim połączeni jak z mózgiem stawać się jednością z Synem i Ojcem a przez to jednością z tymi, którzy także samo utożsamiaja się w Duchu z Nim. Ta jedność jest naturalna. Spotykam np. nigdy sobie nie znanego człowieka z nieznanej denominacji, ale będącego w Chrystusie szczerze, całym sercem stwierdzam że istnieje między nami jedność, której nie budowałem, ale którą trzeba wtedy pielęgnować. Każda inna jedność jest sztuczna, nie duchowa, ludzką reką zbudowana a zatem marna i pusta.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 15, 2008 2:30 pm 

Nowy zacytowałem bo Axanna prosiła o cytat i linka.

Dodatkowo dominum iesus nie jest dokumentem o katolickim rozumieniu ekumenii a o katolickim rozumieniu kościoła :) ale jakoś nie mam ochoty spierać się o to czy ekumenizm jest diabelski czy nie...
O ekumenizmie jest "Unitatis redintegratio" czyli "o przywracaniu jedności". W końcu Jezus modlił się o to aby "byli jedno".

jesli komuś chce się rzucić okiem to prosze:
http://www.archidiecezja.lodz.pl/czytelni/sobor/de.html

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 15, 2008 2:31 pm 

Axanna napisał(a):
Dziękuje za tekst i linka, ale co masz na myśli, mówiąc "pastw się"? Nad kim mam się pastwić i po co... nie rozumiem... :roll:

Nad tym tekstem wykazując ile w nim babilonu, nieprawości i nieprawdy :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 15, 2008 2:53 pm 

Syn Marnotrawny napisał(a):
dominum iesus nie jest dokumentem o katolickim rozumieniu ekumenii a o katolickim rozumieniu kościoła :)

Ależ oczywiście. "I nikt nam nie wmówi, że czarne jest czarne, a białe jest białe"... :D

Syn napisał(a):
O ekumenizmie jest "Unitatis redintegratio" czyli "o przywracaniu jedności". W końcu Jezus modlił się o to aby "byli jedno". (...) Jesli komuś chce się rzucić okiem to prosze

Rzuciłem okiem i cóż widzę?

"Mimo to odłączeni od nas bracia, pojedynczo lub w swoich Kościołach czy Wspólnotach, nie cieszą się tą jednością, jakiej Jezus Chrystus chciał użyczyć hojnie tym wszystkim, których odrodził i jako jedno ciało obdarzył nowym życiem, a którą oznajmia Pismo św. i czcigodna Tradycja Kościoła. Pełnię bowiem zbawczych środków osiągnąć można jedynie w katolickim Kościele Chrystusowym, który stanowi powszechną pomoc do zbawienia. Wierzymy mianowicie, że jednemu Kolegium apostolskiemu, któremu przewodzi Piotr, powierzył Pan wszystkie dobra Nowego Przymierza celem utworzenia jednego Ciała Chrystusowego na ziemi, z którym powinni zjednoczyć się całkowicie wszyscy, już w jakiś sposób przynależący do Ludu Bożego."

I masz cel ekumenizmu katolickiego. Czy nadal nikt nie przekona Cię, że czarne jest czarne, a białe jest białe? :?:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 15, 2008 3:01 pm 

Nie do końca się zrozumieliśmy - oczywiście, że część zapisów w dominum iesus ma podobną wymowę co w dekrecie o ekumenizmie, jednak miejmy dyskusję uporządkowaną.
znam ten zapis - w końcu chodzi o to aby odłączonych przyłączyć (a raczej aby się przyłączyli :))... ALe gdzie w tym diabelstwo i podstęp? Przecież KK głosi to OFICJALNIE!
Ja już raczej gorzej oceniam kościoły protestanckie, które pod płaszczykiem ekumenizmu wyrywają owieczki z KrK za pomocą słów wytrychów "Jedność w duchu" i "skoro masz Jezusa kościół Ci niepotrzebny" - chodź z nami :)

Tak bardzo często widziałem ekumenizm made in protestant's ;)

Jakikolwiek ekumenizm można budować wyłącznie na PRAWDZIE. Także na prawdzie wobec własnych zamiarów. Dlatego KrK nie głosi swoich zamiarów POTAJEMNIE. Ogłasza je. Można dialog podjąć, można odrzucić jak Ty. Mozna poszukać wspólnych płaszczyzn (na przykład z prawosławiem jedność doktrynalna jest w 99%) a mozna odrzucić. Oczywiście, że rozumiem Cię gdy odrzucasz ekumenizm - nie po to wyszedłeś aby wracać a także nie widzę wielkiego pola wsólego KrK ze Smokiem który głosi eucharystie największym bałwochwalstwem w dziejach chrzescijaństwa :)
Ja oczywiście się z Tobą nie zgadzam ale tak to już bywa w zyciu...

Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 15, 2008 3:26 pm 

Jakikolwiek ekumenizm można budować wyłącznie na PRAWDZIE.

"... łaska i prawda przyszły przez Jezusa Chrystusa." [ J 1:17]

"Wtedy powiedział Jezus do Żydów, którzy Mu uwierzyli: Jeżeli będziesz trwać w nauce mojej, będziecie prawdziwie moimi uczniami i poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli." [J 8:32]

mie ma innej PRAWDY ponad tę objawioną w Biblii

"A Duch wyraźnie mówi, że w późniejszych czasach odstąpią niektórzy od wiary i przystaną do duchów zwodniczych i będą słuchać nauk szatańskich, uwiedzeni obłudą kłamców..." [1Tm 4:1-2]

nauka głoszona przez "kościół/religię rzymsko-powszechną" nie jest zgodna z nauką Jezusa i z nauką Biblii

"Wy macie diabła za ojca i chcecie spełniać pożądania waszego ojca. Od początku był on zabójcą i w prawdzie nie wytrwał, bo prawdy w nim nie ma. Kiedy mówi kłamstwo, od siebie mówi, bo jest kłamcą i ojcem kłamstwa." [J 8:44]

"Albowiem tajemna moc nieprawości już działa, tajemna dopóty, dopóki ten, który teraz powstrzymuje, nie zejdzie z pola. ( 8 ) A wtedy objawi się ów niegodziwiec, którego Pan Jezus zabije tchnieniem ust swoich i zniweczy blaskiem przyjścia swego. (9) A ów niegodziwiec przyjdzie za sprawą szatana z wszelką mocą, wśród znaków i rzekomych cudów,
(10 ) i wśród wszelkich podstępnych oszustw wobec tych, którzy mają zginąć, ponieważ nie przyjęli miłości prawdy, która mogła ich zbawić."
(11) I dlatego zsyła Bóg na nich ostry obłęd, tak iż wierzą kłamstwu, (12) aby zostali osądzeni wszyscy, którzy nie uwierzyli prawdzie.
.." [2Tes 2:7-11]

:) :) :wink: :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 15, 2008 4:21 pm 

1. Celem wilczej ekumenii katolickiej jest przyłączenie (połknięcie) innych kościołów (Czerwonych Kapturków) do "jedynie słusznego" kościoła rzymsko-katolickiego.

2. Na poziomie takim jak "Prochrist" nikomu się o tym nie wspomina, tylko promuje się wspólną "ewangelizację" robiąc wrażenie szukania jedności w sensie partnerskim - tutaj krk przebiera sie za Babcię i wysyła przedstawicieli Odnowy, a nie inkwizycję (nie te czasy!).

3. Kiedy Czerwony Kapturek zobaczy, że Babcia ma trochę za duże zęby, będzie już za późno, bo przecież Kapturek uznał Wilka za brata i teraz nie może już ewangelizować członków bratniego kościoła, czyli uprawiać prozelityzmu. Pacta sunt servanda.

4. Gajowy przyjdzie dopiero wtedy, gdy Wilk pochłonie te Kapturki, które nie miały umiłowania PRAWDY. Ale to już będzie eschatologia.

Nieodrodzonym zwiastuje sie Ewangelię, bo dialog moża sobie prowadzić na temat pogody lub polityki. A tych ludzi trzeba ratować. Zamiary krk nie są znane większości Czerwonych Kapturków - ciekaw jestem, co by było, gdyby podczas posiedzenia komitetu założycielskiego akcji "Prochrist" przedstawiciel krk wyjawił ekumeniczne cele jego instytucji. Ile Czerwonych Kapturków zostałoby na sali?

Nie zauwazyłem, żeby protestanci stosowali jakieś "wytrychy" ewangelizując katolików rzymskich. Jeśli ktoś tak robi, udając "jedność w duchu" [JAKIM DUCHU?], to źle robi po prostu. Kościół jest potrzebny, ale jako wspólnota ludzi odrodzonych, głosząca żywego Chrystusa i prawdziwą ewangelię. Krk się tutaj nie kwalifikuje, co widać, słychać i czuć w naszym pięknym kraju.

Szukanie wspólnych płaszczyzn odrodzonych z nieodrodzonymi jest możliwe. Możemy na przykład razem obejrzeć mecz piłkarski. :wink:

Pozdrawiam równie serdecznie :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 15, 2008 4:31 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
Szukanie wspólnych płaszczyzn odrodzonych z nieodrodzonymi jest możliwe. Możemy na przykład razem obejrzeć mecz piłkarski. :wink:

Pozdrawiam równie serdecznie :D

albo zjeść obiad :) Na co czekam z przyjemnością, bo to już niedługo.

Również pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 15, 2008 4:35 pm 
Teraz cały świat mówi o jedności, jako lekarstwu na wszelkie jego bolączki i problemy-globalizacja. Takie czasy, takie trendy, taki duch.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 15, 2008 5:11 pm 

nowy napisał(a):
Teraz cały świat mówi o jedności, jako lekarstwu na wszelkie jego bolączki i problemy-globalizacja. Takie czasy, takie trendy, taki duch.

Wolałbyś żeby kościół dzielił na MY i ONI, wrogowie, przeklęci, diabły piekielne, babilon, nierządnica, sodoma i opętanie, bałwochwalcy, nierzadnicy, niewierni? i tak dalej i tak dalej
To dopiero niezły duch, nie widzisz tego?...
Jasne lepiej zamiast poszukiwania jedności ulec zachęceni Lutra by świat chrześcijański "umył ręce we krwi kardynałów, papiezy i innych mętów z rzymskiej Sodomy", lub niektórych ówczesnych teologów KrK by unicestwić Lutra "tej zgubnej bździny szatana, z której smród bije w niebiosa"

Taki mieliśmy kiedyś dialog :) Wiem, że niektórym i dzisiaj on odpowiada ale ja się na niego nie piszę ;)
Jestem zwolennikiem podejścia Erazma który pozostając katolikiem pisał "Będę znosił ten Kościół, dopóki nie znajdę lepszego (...) nie żegluje najgorzej ten, kto trzyma kurs pośrodku"

Bogu niech będą dzięki za Erazma... Oczywiście mógł on takie rzeczy wypisywać bo pewnie był nieodrodzony :)

Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 15, 2008 5:24 pm 

Bogu niech będą dzięki za Erazma... Oczywiście mógł on takie rzeczy wypisywać bo pewnie był nieodrodzony :)

Szkoda, że nie dziękujesz Bogu za Jego Słowo i za Pawła, który był ewidentnie odrodzony i pisał coś całkowicie przeciwnego do Erazma. Pewnie dlatego, że był odrodzony.

"Nie chodźcie w obcym jarzmie z niewiernymi; bo co ma wspólnego sprawiedliwość z nieprawością albo jakaż społeczność między światłością a ciemnością? Albo jaka zgoda między Chrystusem a Belialem, albo co za dział ma wierzący z niewierzącym? Jakiż układ między świątynią Bożą a bałwanami? Myśmy bowiem świątynią Boga żywego, jak powiedział Bóg: Zamieszkam w nich i będę się przechadzał pośród nich, I będę Bogiem ich, a oni będą ludem moim. Dlatego wyjdźcie spośród nich i odłączcie się, mówi Pan, I nieczystego się nie dotykajcie; A ja przyjmę was I będę wam Ojcem, a wy będziecie mi synami i córkami, mówi Pan Wszechmogący" [II Kor. 6:14-18]

Synu, widzę, że brakuje Ci solidnych argumentów, bo zaczynasz zarzucać nowemu coś, czego nigdy nie napisał ani on, ani ja na przykład. Kościół to wyłącznie ludzie odrodzeni, więc nie ma dzielenia kościoła na odrodzonych i nieodrodzonych.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 15, 2008 5:37 pm 
Synu, przemawia przez Ciebie humanizm, wedle którego najwyraźniej wierzysz że ludziom może udać się sztuka zjednoczenia, by pod wspólnymi sztandarami.....Ta wiara jest dość powszechna.
To oczywiście nawet pięknie brzmi, tylko ma jedną małą wadę, jest utopią.
Ja jedność rozumiem(o czym już pisałem) w Chrystusie a nie pod takim czy innymi szyldami, ideami. I wedle nauk Chrystusa nie twierdzę że należy, tych co nie znami, to w pień. Nigdzie tak nie napisałem i nawet nigdy w życiu tak nie myślałem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 15, 2008 6:26 pm 

nowy napisał(a):
Synu, przemawia przez Ciebie humanizm, wedle którego najwyraźniej wierzysz że ludziom może udać się sztuka zjednoczenia, by pod wspólnymi sztandarami.....Ta wiara jest dość powszechna.

Błąd. Nigdy tak nie uważałem. Nawet KrK w deklaracjach tak nie głosi. Jedność może być TYLKO za sprawą Ducha Świętego a nie ludzi. Ja sobie na przykład nie wyobrażam jedności i nie wiem jak ona po ludzku może być osiągnięta i czy może być kiedykolwiek. To wie tylko Bóg.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 15, 2008 6:29 pm 

Szkoda, że nie dziękujesz Bogu za Jego Słowo i za Pawła, który był ewidentnie odrodzony i pisał coś całkowicie przeciwnego do Erazma. Pewnie dlatego, że był odrodzony.

"Nie chodźcie w obcym jarzmie z niewiernymi; bo co ma wspólnego sprawiedliwość z nieprawością albo jakaż społeczność między światłością a ciemnością? Albo jaka zgoda między Chrystusem a Belialem, albo co za dział ma wierzący z niewierzącym? Jakiż układ między świątynią Bożą a bałwanami? Myśmy bowiem świątynią Boga żywego, jak powiedział Bóg: Zamieszkam w nich i będę się przechadzał pośród nich, I będę Bogiem ich, a oni będą ludem moim. Dlatego wyjdźcie spośród nich i odłączcie się, mówi Pan, I nieczystego się nie dotykajcie; A ja przyjmę was I będę wam Ojcem, a wy będziecie mi synami i córkami, mówi Pan Wszechmogący" [II Kor. 6:14-18]

Uzywasz tego cytatu jak cepa ale zdumiewa mnie jak mozna uwazać katolików za niewierzących, niechrześcijan i tak dalej. Ja uważam się za chrześcijanina, wyznaję Jezusa jako Pana ale mam tą skazę, że jestem katolikiem. Jak rozumiem jestem niewiernym i nie będziesz chodził ze mną w jarzmie - cóż przynajmniej zjemy obiad i podyskutujemy. :D

I tylko nie cytuj tekstu "Nie każdy kto mówi Panie...." ;) bo to cytat zawsze obosieczny a ja nie mam ochoty uzywać go przeciw komukolwiek z tego forum, choć mógłbym. Bo niby dlaczego nie? Nie odpowiada mi ich(Two9ja teologia), Wyznają Pana, prorokują, czynią cuda...ale czemu by im nie przywalić cytatem ;)

Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 15, 2008 6:34 pm 

Męczy mnie to Twoje złośliwe założenie :P Skąd konstatacja, że nie dziękuję Bogu za Pawła (OJ nawet nie wiesz jak :) - nie muszę być mesjańskim żydem dzięki niemu, he he) i oczywiście dziękuję Bogu za jego Słowo - zarówno w Piśmie jak i to wcielone.

Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 127 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1