wujcio napisał(a):
Nie szukaj argumentów, na usprawiedliwienie pracy na czarno, a to że zus za duży, a to brak kapitału, umiejętności, marne dzieciństwo itp itd.
Brak kapitału to nie problem, problemem jest brak pomysłu jak na ten kapitał zarobić.
Powiem Ci, że masz częściowo rację, że dobry pomysł może wiele. Na przykład w czasie głodu w Izraelu opisanego w księdze Rut( lub za Achaba)- gdyby wtedy wymyślili nawadnianie kropelkowe nie mieliby problemu z utrzymaniem się, a tak musieli wyemigrować. Tak samo Abraham, Jakub z rodziną .Ale niestety ten system wynaleziono w Izraelu w XX w.
Gdyby brak kapitału nie był problemem tylko pomysł,znaczyłoby to że kryzysy nie zależą od czynników zewnętrznych (susza, głód, spadek akcji na giełdach itp), ale od fluktuacji pomysłowości społeczeństw leżących w ich mózgach. W Polsce wyjechało ok 2 mln ludzi w ostatnich latach, z reguły młodzi z marzeniami ale ambicją i zdrowiem do podjęcia pracy. Skoro tu nie znaleźli jej, czy to znaczy, że wg tego co piszesz byli głupsi ?A 2 mln w kraju bezrobotnych też powinni coś wymyśleć nawet jak nie ma miejsc pracy ? A jak w powiecie np szydłowieckim bezrobocie osiąga prawie 40 % , to świadczy to o słabszej kondycji umysłowej tamtych mieszkańców ?
Niestety jak mówi sam Jezus "ubogich zawsze mieć będziecie". Więc ubóstwo ale i choroby, niezaradność były, są ,i będą zawsze wśród nas.
Cytuj:
To, że w jednym kraju coś jest dozwolone, a w drugim to samo zachowanie jest karalne nie oznacza, że mamy przyzwolenie robienia rzeczy, za które władza danego kraju karze. Bóg będzie nas "rozliczał" z tego czy praw w kraju, w którym żyjemy przestrzegamy
Jak Bóg może rozliczyć taki przypadek, który nam się przydarzył. Samochód miał żarówki w światłach , z którymi na teren Niemiec nas nie wpuszczono. Zmieniliśmy żarówki i było ok. Gdyby teraz ktoś przejechał z takimi, gdy nie ma kontroli na granicach to czy to grzech, czy tylko nieposłuszeństwo przepisom tego kraju ?
Będąc w różnych krajach są różne terminy obowiązku meldunkowego. Jeśli go przekraczamy to grzech czy nieposłuszeństwo przepisom danego kraju ?
Cytuj:
Gdzie jest nasza wiara i ufność, że Bóg zaspokoi nasze potrzeby i nie będzie to kosztem łamania prawa i nie przestrzegania przepisów podatkowych itp. w danym kraju? Ja widzę w Piśmie Boga innego, niż to rysuje się z niektórych wpisów. Widzę Boga takiego, którego znali też różni bohaterowie wiary, niebojący się stracić życia swego, a cóż dopiero pracy...
I masz rację bo takim On jest. Mnie zaspokajał nieraz w cudowny sposób i wierzę, że innych też.
Jednak Bóg ma też inne atrybuty (i to nas pewnie różni w tej dyskusji). Jest nim miłosierdzie, które "góruje nad sądem"
Cytuj:
Jr 9:23 bw "Lecz kto chce się chlubić, niech się chlubi tym, że jest rozumny i wie o mnie, iż Ja, Pan, czynię miłosierdzie, prawo i sprawiedliwość na ziemi, gdyż w nich mam upodobanie - mówi Pan.
.
Cytuj:
Jk 2:13 bw "Nad tym, który nie okazał miłosierdzia, odbywa się sąd bez miłosierdzia, miłosierdzie góruje nad sądem."
Miłosierdzie boże idzie przed sądem, góruje nad nim i pod tym kątem Bóg działa na ziemi. Ja wiem o tym(na mnie to pokazał nieraz) ,że bóg jest po pierwsze miłosierny. Ponieważ wprowadza miłosierdzie , prawo i sprawiedliwość na ziemi to sprawdza też, kto łamie te zasady. I patrzy jednakowo na i króla, bo nie ma względu na osobę. Jeśli władze nie mają miłosierdzia np. łamiąc prawo ubogiego, sieroty i wdowy, odbędzie nad nimi sąd bez miłosierdzia.
Cytuj:
" Ratujesz ubogiego przed silniejszym, A ubogiego i biednego przed łupieżcą jego."Ps 35:10 bw "
Cytuj:
Ps 109:31 bw "Bo staje po prawicy ubogiego, Aby go wybawić od tych, którzy go osądzają."
Cytuj:
Prz 28:15 bw "Ryczącym lwem i zgłodniałym niedźwiedziem jest bezbożny władca dla ubogiego ludu."
Cytuj:
Am 8:4 bw "Słuchajcie tego wy, którzy depczecie ubogiego i tępicie biednych kraju, mówiąc:"
Cytuj:
Job34:18 bw "Tego, który do króla mówi: Nicponiu! a do dostojników: Złoczyńco!"
Mowa jest też w kilku miejscach o prawach ubogich , oto jeden przykład
Cytuj:
Jr 5:28 bw "są otyli i opaśli, przekroczyli nawet miarę złego; nie dbają o prawo o sprawę sieroty, aby się jej dobrze wiodło, nie bronią prawa ubogich."
Nie może być tak, że władca robi co chce, ustala podatki, tak, że duża część ludu nie daje sobie rady, a Bóg daje mu nieograniczoną prokurę i oprócz władcy On sam każe tych , którzy nie dają rady płacić, jak przestępców prawa Bożego.
Jak władza łamie prawa biednych, to Bóg im jeszcze dorzuci potępienie za grzech nieposłuszeństwa ??? Czy takie jest przesłanie Biblii ?
Zatem bogaty lepiej sobie poradzi , bo go stać i pewnie jest mądrzejszy w procedurach z prowadzeniem działalności itp.A biedacy, chorzy , nieudacznicy no cóż, przykra sprawa ,nie dla was niebo bo zawaliliście z US.
Cytuj:
Jk 2:5 bw "Posłuchajcie, bracia moi umiłowani! Czyż to nie Bóg wybrał ubogich w oczach świata, aby byli bogatymi w wierze i dziedzicami Królestwa, obiecanego tym, którzy go miłują
Cytuj:
Jk 2:6 bw "Wy zaś wzgardziliście ubogim. Czyż nie bogacze ciemiężą was i nie oni ciągną was do sądów?"
Cytuj:
Mt 19:24 bw "A nadto powiadam wam: Łatwiej wielbłądowi przejść przez ucho igielne niż bogatemu wejść do Królestwa Bożego."
Wiemy o prześladowaniach chrześcijan. Były całe podziemne społeczności , które się chowały przed władzą.W Rzymie żyli w katakumbach, w Kapadocji całe miasto wydrążone w skałach, chowali się w dolinach niedostępnych gór, w jaskiniach. Jak oni wtedy płacili podatki ? Przyszli sobie do miasta do urzędu zapłacili podatek podając imię i mogli spokojnie odejść ? Zapewne nie pokazywali się w urzędach.
A jeśli byli usprawiedliwieni w niepłaceniu podatków , to czy tylko w takich przypadkach na masową skalę to uchodzi ? A co z przypadkami o mniejszej skali , gdy podstawowe potrzeby są zagrożone ?
Cytuj:
Widzę Boga takiego, którego znali też różni bohaterowie wiary, niebojący się stracić życia swego, a cóż dopiero pracy.
"Niebojący się stracić życia.." powiadasz. To jeśli niepłacenie podatków jest grzechem ZAWSZE, powiedz mi dlaczego wymienieni przeze mnie prześladowani nie poddali się karze utraty życia doczesnego, aby nie stracić życia wiecznego z powodu nieopłacenia podatków.
A jeśli władza przesadzi w ucisku i prawo jest złe wg Boga, to jak może potępić ludzi, że złamali złe prawo ?
Rafał przy okazji pytanie do Ciebie osobiste. Czytałem jak nie zaszczepiłeś dzieci na świnkę, odrę i różyczkę (ja zresztą też). Jak to się ma do posłuszeństwa władzy według Ciebie. Oczywiście wiadomo, że intencją tego prawa jest wyeliminowanie chorób w społeczeństwie , czyli działałeś nie w duchu prawa.