Przyznaję jedną rzecz. Atrykół czytałem pobierznie i pewnie do niego będę wracał. Ale mam do niego niezmienny stosunek, jest tendencyjny.
"Czyż nie powinniśmy zawdzięczać "tworzenia rezultatów" Bogu, a nie sprytnemu marketingowi? Przecież Biblia mówi, że "mądrość tego świata jest u Boga głupstwem". Ludzkie "mądre" metody mogą służyć ludzkim celom, lecz zderzają się z celami Bożymi. [I Kor. 3:19-20; Przyp. Sal. 3:5-7]."
W sumie na tym stwierdzeniu się opierają zarzuty wobec Ricka Warrena. Problem w tym, że czytam jego książkę i nic takiego tam nie widzę. Rick zachęca do szukania, odkrywania na nowo, niezmiennego celu dla kościoła. Kładzie nacisk na niezmienność przesłania ewangelii. Mówiżc o nowych formach, nie mówi mi co mam robić, ale zachęca do twórczego działania. Dla mnie jest to zachętą, a jak czytam taki mądry artykół to zastanawiam się gdzie ja jestem. Może już jestem ciężko zwiedziony, bo chcę zakładać nowe zbory, widzę jaka pustynia jest wokół mnie. To że kościół Saddleback rozwinął się tak szeroko, to mam zwalić to na sprytny marketing? A jeśli ktoś nawet stosuje skuteczne metody, to co, czy tylko diabeł ma używać dobrych narzędzi? Czemu mam z góry zakładać, że to co oni robią w Saddleback, nie jest kierowane Duchem Świętym? Jestem tam, widziałem? Opierając się jedynie na czyichś stwierdzieniach, łatwo popaść w krytykanctwo. Osobiście książka "Kościół świadomy celu" jest dla mnie zachętą i dobrą lekturą. Nie jest fundamentem.
Hebr. 13:8-9 8. Jezus Chrystus wczoraj i dziś, ten sam i na wieki. 9. Nie dajcie się zwodzić przeróżnym i obcym naukom; dobrze jest bowiem umacniać serce łaską, a nie pokarmami; tym, którzy o nie zabiegali, nie przyniosły one pożytku.
Jeśli ktoś chce bazować właśnie na książkach, to faktycznie może czepiać się Warrena, bo jego pisma to nie Biblia. Jeśli zaś opieram się na Słowie Bożym, to taka książka jest dla mnie wspaniałym świadectwem i zachętą, a przy tym odświeża mi moje spojrzenie na kościół.
Może i się mylę, ale zacznijmy wreszcie patrzeć szerzej a przestańmy dzieliś włos na czworo, bo to niczemu nie służy. Czy mamy stać się kolejną hermetyczną sektą posiadającą jedyną prawdę?[/i]
_________________ Oto miłujesz prawdę chowaną na dnie duszy I objawiasz mi mądrość ukrytą.
|