Smok Wawelski napisał(a):
Bez wylania krwi nie ma odpuszczenia grzechów. Jeśli Baranek Boży miał być ofiarą za całą ludzkość i zgładzić grzech, nie mógł być człowiekiem. Natomiast Izajasz 53 mówi wyraźnie o Jego śmierci ofiarnej.
Skad taki wniosek? Czyzby zydzi do chrystusa i Żydzi po chrystusie którzy nie uwierzyli w mesjasza nie mają odpuszczanych grzechów? Według mnie to wierutna bzdura. Jakoś w ST nie ma nieustannego poczucia o NIEPRZEBACZANIU JHWH. Raczej co chwile są słowa, że nie jest pamiętliwy jeśli się tylko do niego nawrócą.
W Iz 1, 15-18 jest wyraźnie napisane:
Choćby wasze grzechy były jak szkarłat,
jak śnieg wybieleją;
I nie ma mowy o jakimś ofiarniczym umieraniu kogokolwiek dla przebłagania...
"Lecz on zraniony jest za występki nasze, starty za winy nasze. Ukarany został dla naszego zbawienia, a jego ranami jesteśmy uleczeni. Wszyscy jak owce zbłądziliśmy, każdy z nas na własną drogę zboczył, a Pan jego dotknął karą za winę nas wszystkich. Znęcano się nad nim, lecz on znosił to w pokorze i nie otworzył swoich ust, jak jagnię na rzeź prowadzone i jak owca przed tymi, którzy ją strzygą, zamilkł i nie otworzył swoich ust" [Iz. 53:5-7]
"Oto psy otoczyły mnie, Osaczyła mnie gromada złośników, Przebodli ręce i nogi moje. Mogę policzyć wszystkie kości moje... Oni przyglądają się, sycą się mym widokiem. Między siebie dzielą szaty moje I o suknię moją los rzucają. Ty zaś, Panie, nie oddalaj się! Mocy moja, pośpiesz mi z pomocą!" [Ps. 22:17-20]
Co do Izajasza - Mesjasz będzie cierpiący też...
Co do Psalmu Dwaidowego to ewidentność jego mesjańskości jest wysoce wątpliwa gdyż po uwaznym wczytaniu rzeczywiście raczej bym się przychylił do tezy że to Dawid pisze o sobie
"Ty jesteś moim Bogiem od łona mojej matki, " - 22,11
"Ocal od miecza moje życie, " - 22,20
Co zaś do dzielenia szat - to właśnie owe "dzielenie skóry na niedźwiedziu" przez przeciwników Dawida.
I jeszcze wiele innych fragmentów z tego psalmu, które przeczą "mesjańskości"
No to w takim razie kiedy będzie cierpiał, skoro ma przyjść jako zwycięzca?
A czy ja mówię, że wogóle będzie jakiś mesjasz i czy Żydzi mają rację - szczerze wątpię wogólę w prawdziwość ich legend zawartych w Piśmie.
"Lecz na dom Dawida i na mieszkańców Jeruzalemu wyleję ducha łaski i błagania. Wtedy spojrzą na mnie, na tego, którego przebodli, i będą go opłakiwać, jak opłakuje się jedynaka, i będą gorzko biadać nad nim, jak gorzko biadają nad pierworodnym" [Zach. 12:10]
No to weźmy Zachariasza na tapetę bo już mnie męczy jak chrześcijanie wyrywają własnie to zdanie z całego rozdziału. Jakby "przebodlenie' miało WSZYSTKO ROZSTRZYGNĄĆ. Swoją drogą ciekawy jestem jaki henrajski wyraz jest w Torze odnośnie tego przebodlenia i czy oznacza on TYLKO przebicie gwoździem.
ale do rzeczy
O tym przebodleniu jest mowa W OWYM DNIU co przebodlą ale są też inne wskazówki w tym rozdziale co się stanie W OWYM DNIU
W owym dniu uczynię Jeruzalem ciężkim głazem* dla wszystkich ludów. Każdy, kto go spróbuje podnieść, dotkliwie się pokaleczy. Wszystkie narody się zgromadzą przeciw niemu. zach 12,3
W owym dniu - wyrocznia Pana - porażę każdego konia trwogą, a jeźdźca obłędem*. Lecz na naród judzki spojrzę łaskawie, wszystkie zaś <konie> pogan porażę ślepotą zach 12, 4
W owym dniu sprawię, że wszystkie ludy, które targnęły się na Jeruzalem, będą zniszczone zach 12, 9
A dopiero potem jest w owym dniu wyleją ducha pobozności... i ten dalszy cytat apologetyki chrzescijańskiej
Jeśli JHWH mówi co zrobi W OWYM DNIU to znaczy ŻE WSZYSTKO zrobi w OWYM DNIU a nie TYLKO pozwoli zabić syna i pogardzić nim a reszte tekstów o swoim władztwie i pogrążeniu przeciwników Izraela odpuści sobie...
ALe przecież łatwiej jest zginąć niż zwyciężyć... czyż nie?
I dalej Zachariasz, już PO WYLANIU I PRZEBODZENIU:
"W owym dniu będzie wielki płacz w Jeruzalem, podobny do płaczu w Hadad-Rimmon na równinie Megiddo*.
12 I płakać będzie [cały] kraj, każda rodzina oddzielnie.
Rodziny z domu Dawida oddzielnie -
i ich niewiasty oddzielnie.
Rodziny z domu Natana* oddzielnie -
13 Rodziny z domu Lewiego oddzielnie -
Rodziny z domu Szimejego* oddzielnie -
14 I wszystkie pozostałe rodziny, każda rodzina oddzielnie -
i ich niewiasty oddzielnie. "
W OWYM DNIU NIC Z TYCH PŁACZÓW NIE BYŁO - pod krzyżem płakało pare osóg lub grupka wiernych wyznawców. Nawet Ewangeliści nie wspominają aby płacz byłpowszechny i Żydzi boleli nad tym co zrobili...
Nic z tych rzeczy...
Agnostyku, odnoszę wrażenie, że ostatnio poziom Twoich postów jakby się obniżał. Natomiast ich ilość rośnie. Co Ty właściwie chcesz osiągnąć?
Kazdy ma prawo do swoich opinii. Szkoda tylko, że kierowanych pewnym nieobiektywnym spojrzeniem uprzedzonego chrzescijanina