www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Pt cze 20, 2025 10:31 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 524 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 35  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn lis 02, 2015 11:35 am 

Teoretycznie może być to wywołane zjawiskiem mozaiki genetycznej (krótko po zapłodnieniu w czasie podziałów komórek dochodzi do błędu w czasie podziału i powstają dwie linie komórek różniących się pod względem genetycznym, które później tworzą jeden organizm).
Czasami gdy w jednej z linii dojdzie do utracenia chromosomu Y (posiadającego gen warunkujący płeć męską) i dodatkowo jeśli z jednej linii komórek rozwinie się mózg, a z innej narządy płciowe, to teoretycznie mogą wystąpić takie zaburzenia jak te pokazane z filmie. Nam na zajęciach z genetyki prezentowali jeden przypadek takiego dziecka (ogólnie jest to niezwykła rzadkość), ale tam wykonano badania zaraz po urodzeniu i (z tego co pamiętam, ale mogę się mylić) zoperowano narządy płciowe, wdrożono leczenie hormonami, itp., aby ujednolicić rozwój w kierunku jednej płci.

Trzeba pamiętać też o tym, że nie tylko geny, ale także środowisko, wychowanie, hormony płciowe i inne czynniki też wpływają na rozwój mózgu, więc nie można wszystkiego tłumaczyć genetyką. Dobrym przykładem może być tutaj inna choroba genetyczna, w której człowiek rodzi się z genami męskimi, ale ma genetyczną wadę receptora dla testosteronu i cały organizm (z wyjątkiem wewnętrznych narządów płciowych) rozwija się tak jak u kobiety. Dziewczynki z tą chorobą rozwijają się jak wszystkie inne dziewczynki i najczęściej orientują się, że coś jest nie tak dopiero, gdy zbliżają się do dorosłości i okazuje się, że nie mają miesiączki.

"Tak mówi Pan Bóg: Nie z waszego powodu to czynię, domu Izraela, ale dla świętego imienia mojego, które bezcześciliście wśród ludów pogańskich, do których przyszliście." Ks. Ezechiela 36:22, BT.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn lis 02, 2015 12:28 pm 

Nikt nie wątpi ,że są różne dysfunkcje spowodowane choćby czynnikami genetycznymi, choć wydaje mi się ,że różne rzadkie zjawiska przyrodnicze próbuje się by "udowadniać" różne dziwne ideologie oraz "obalać" chrześcijaństwo. Raczej nie są groźni ci co mają jakieś nietypowe DNA, a ci co robią z tego polityczny użytek. Z drugiej strony wydaje mi się ,że współczesna kultura promując różne alternatywne wzorce rodziny, filozofie i style życia sama uaktywnia nietypowe skłonności u ludzi, stąd być może bierze się wysyp nietypowych ludzi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn lis 02, 2015 12:43 pm 

Jako chrześcijanie musimy uważać na to co mówi się w mediach. W telewizji zło często nazywa się dobrem i wynosi na piedestał a dobro jest karcone.

Żyjemy w czasach gdy dzieci od najmłodszych lat mają dostęp do internetu i telewizji. Rodzice w większości to nieodrodzeni ludzie, którzy przyzwalają na zło. Nie wiele rodziców wychowuje swoje dzieci w posłuszeństwie, karności i uczciwości. W większości przypadków dzieci otrzymują to czego chcą od rodziców a pewne rzeczy po prostu je ranią i mają konsekwencje. Niestety są rodzice, którzy np. pozwalają lub nakłaniają chłopców do ubierania się w dziewczęce ubrania lub dziewcząt do ubierania w męskie. Biblia wyraźnie mówi, że jest to obrzydliwość i takie zachowanie ma swoje konsekwencje.

„Kobieta nie będzie nosiła ubioru męskiego, a mężczyzna nie ubierze szaty kobiecej, gdyż obrzydliwością dla Pana jest każdy, kto to czyni.” V Mojż 22:5

Są przypadki, że dzieci mają kontakt ze złym środowiskiem, które ma na nie wpływ. Mogą to być sami rodzice, którzy świadomie odrzucają Boga.

Bóg stworzył człowieka; mężczyznę i kobietę, nic pomiędzy. 1 Mojż 1:27. Dlatego od samego poczęcia stajemy się albo kobietą albo mężczyzną. Są przypadki kiedy fizycznie dziecko rodzi się z zaburzeniami narządów zewnętrznych lecz to nie decyduje o płci dziecka gdyż to już zostało zdecydowane przez Boga przy poczęciu.

Gdy zaczynamy kwestionować Bożą decyzję przykładowo chcąc zmienić własną płeć to innymi słowami mówimy Bogu, że to my wiemy lepiej co dla nas jest dobre.

Człowiek może mieć pragnienie cudzej żony w sercu lecz wiemy, że nikt nie rodzi się cudzołożnikiem, podobnie ma się sprawa z pedofilią czy homoseksualizmem. Mamy do czynienia z wyborem grzechu, który często jest podsycany przez media czy inne środki.

Dzieci są najbardziej podatne i dlatego biada temu, które je gorszy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn lis 02, 2015 5:09 pm 

Pax, to co mówisz jak najbardziej się zgadzam, ale nie wiemy jak te konkretne dzieci chowały się od najmłodszych lat. Pytanie: jeśli nie było wpływów zewnętrznych, to czy jest to możliwe , by same z siebie poczuły, że są jakby w innym ciele? Z Bożej perspektywy jest to dla mnie trudne do pojęcia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn lis 02, 2015 6:36 pm 

Żyjemy w skażonym świecie, zawsze jest jakiś wpływ zewnętrzny czy to ze strony świata zjawisk widzialnych czy tych niewidzialnych. Dlatego w Słowie Bożym czytamy aby dzieci wychowywać w posłuszeństwie, karności, uczciwości itd. Ktoś lub coś zawsze będzie miał/o wpływ na dzieci i lepiej byłoby aby to byli ludzie chodzący z Bogiem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn lis 02, 2015 9:19 pm 

Ewa95 napisał(a):
Podobno
"Naukowcy opracowali technologię, która przy użyciu impulsu magnetycznego do mózgu „uwalnia” ludzi od wiary w Boga. Bezinwazyjna praktyka pozwala stymulować mózg i czasowo stłumić ludzkie myśli dotyczące Boga czy patriotyzmu. Naukowcy używając metalowej cewki stworzyli silne pole magnetyczne wokół przyśrodkowej kory czołowej mózgu, która jest aktywna w przypadku zagrożenia oraz stymuluje ludzkie przekonania i poglądy.''

Ja jak zwykle trochę poniewczasie w tym temacie, albo i trochę obok, ale sądzę że warto. Chciałabym Wam opowiedzieć, czego byłam świadkiem nie tak dawno, a co teraz uspokaja mnie w kwestii zagrożeń płynących z powyższych technologii. Otóż pewien znany mi brat, człowiek wierzący doznał jakiś czas temu poważnego uszkodzenia mózgu. Uszkodzenie to objawia się zazwyczaj m.in niekontrolowaną agresją, w tym przeklinaniem, wyrzucaniem z siebie potoku niecenzuralnych słów. Działo się tak z wszystkimi pozostałymi chorymi na oddziale. Gadali straszne rzeczy i nie panowali nad tym.

Mój brat też nie kontrolował wtedy tego co mówił, ale nie powiedział ani jednego wulgarnego, ani agresywnego słowa. Był w tym świadectwem dla wszystkich w szpitalu, chociaż jego świadomość była bardzo ograniczona w tym czasie. Wierzę, że był to owoc przemienionego umysłu. Nie wpłynęło na niego mechaniczne uszkodzenie. Naprawdę można było się budować widząc go w chorobie.
Zatem...nie na wszystko mają wpływ ci , którzy myślą, że go mają, choć ludzki mózg jest ciągle tajemnicą...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt lis 03, 2015 9:32 am 

My mamy w okolicy wierzącego starszego Pana :) który podczas choroby stracił pamięć, jak wybudził się ze śpiączki jedyne co pamiętał to to że kocha Boga i jest Jego dzieckiem :) ciekawe co nie ? :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So sty 02, 2016 8:45 am 

"Bądź grzeczny, jeśli chcesz dostać kredyt - czy Chiny urzeczywistnią koszmarną wizję przyszłości?"
http://technologie.gazeta.pl/internet/1 ... li.html#MT
Skojarzyło mi się z Apokalipsą Ap 13:17 bw "i że nikt nie może kupować ani sprzedawać, jeżeli nie ma znamienia, to jest imienia zwierzęcia lub liczby jego imienia." - chodzi mi o pewien kierunek, w którym zmierza świat, niestety dzieki komputerom. Jesteś "grzeczny" to ok., nie, a to będą restrykcje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So sty 02, 2016 1:08 pm 

Już wkrótce zacznie się masowy exodus Żydów ze wszystkich krajów zachodnich:

http://wiadomosci.onet.pl/prasa/wojna-w ... ach/j2bxn2

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz sty 07, 2016 2:58 pm 

No, to mamy jasność:

https://www.youtube.com/watch?v=-6FfTxwTX34

Ciemność widzę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz sty 07, 2016 4:37 pm 

Ciemność? :-) wcale mi nie do śmiechu, ja widzę raczej początek końca albo rychłe przyjście Pana, oby jak najszybciej :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt sty 08, 2016 8:07 am 

Skoro święty KRK Alfons Liquori i jemu podobni, pozwalają swoim księżom kłamać i zapierać się własnej wiary w swój kościół dla dobra tegoż, to co się dziwić, że Franciszek kłamie i mataczy ?
Wszak to jezuita, a oni mają z tym najmniejszy problem.
Nie udało się całego świata przyprowadzić do KRK ogniem i mieczem, to trzeba się dogadać i stworzyć jedną religię kłamstwem i obłudą, zabijając zdrowy rozsądek adwersarzy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt sty 08, 2016 4:33 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
No, to mamy jasność:

https://www.youtube.com/watch?v=-6FfTxwTX34

Ciemność widzę.

To samo już w naszym rodzimym języku:
http://www.deon.pl/religia/serwis-papie ... -boga.html

"Tak mówi Pan Bóg: Nie z waszego powodu to czynię, domu Izraela, ale dla świętego imienia mojego, które bezcześciliście wśród ludów pogańskich, do których przyszliście." Ks. Ezechiela 36:22, BT.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt sty 08, 2016 8:59 pm 

Świeżynka ( jeden z braci poinformował ):

https://www.youtube.com/watch?v=TnkCBHqoxjc

Franciszek: "Wiara w Boga nie jest konieczna do zbawienia wystarczy ze będziesz dobrym człowiekiem"

Naprawdę przed tym trzeba ostrzegać i głosić ludziom niewierzącym bądź tym, którzy wierzą w nieomylność papiestwa i jedyną słuszną religię jaką jest Watykan. Rozesłałem to znajomym nie nowonarodzonym z komentarzem i odesłaniem do Ew.Jana 3:17-19

WŁOS SIĘ JEŻY...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So sty 09, 2016 10:40 am 

Nie za bardzo rozumiem, to wszystko jest już wiadomym od dawna.
Już nawet poprzedni papież stwierdzał, iż wszyscy ludzie są dziećmi jednego Boga. Był też ekumenistą itp. itd. Przecież cały ten ekumenizm to nic innego jak budowa jednej religii, czy też włączenie wierzących chrześcijan pod berło papieża.

Pozwolę sobie na osobisty komentarz. Nie tu jest problem.
W starożytnym Rzymie mogłeś sobie wierzyć w to co chciałeś, mogłeś wyznawać różnych bogów, różne religie, mogłeś sobie wierzyć w Jezusa - problem pojawiał się w momencie, w którym nie chciałeś uznać, iż cysorz jest panem - to było nie o przyjęcia !
Jakie wyznanie, albo nie wyznawanie jakiego podglądu, będzie uznane za "prawowierne", co ( który pogląd ) spowoduje, iż wierzący w Jezusa będą uznani za nieprawowiernych ? Ale to pytanie nie w tym wątku, to tak przy okazji. :)

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 524 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 35  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1