www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Pt cze 20, 2025 10:24 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 524 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 35  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt mar 29, 2016 9:23 pm 

O ten patronat Ci chodziło?

Załączniki:
napoddaszu.JPG
napoddaszu.JPG [ 23.02 KiB | Przeglądane 10713 razy ]
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr mar 30, 2016 7:29 am 

Taaa... Ogólnie to ekumeniczne wydarzenie.

Przyp.9:10

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr mar 30, 2016 5:30 pm 

Wydarzenie jest ekumeniczne, organizowane przez katolików, i nie tyle chodzi o patronat, co o danie sygnału katolikom, że KK wyraził zgodę (aprobatę). Przy braku takiej zgody część katolików mogłą by mieć opory, a tak - skoro biskup wyraził zgodę, to wszystko jest ok.

Ale ta zgoda ma dwa końce i ja z uporem maniaka zapytam. Czy starsi zborów, z których pochodzić będą " nie katolicy " - przyklaskują tej inicjatywie, bo skoro w wydarzeniu bierze udział np. "Na poddaszu", czy "ChnNews" to rozumiem, że tak ? Panowie może czas "wyjść z cienia" i powiedzieć wprost - tak, jesteśmy zaangażowani w ekumenizm i bierzemy w nim udział, a zatem droga do powrotu do KK jest otwarta. W tej chwili nie zmuszamy innych wierzących do uczestniczenia w ekumenizmie, ale popieramy tych, którzy to robią i sami chcemy brać w tym udział.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt kwi 01, 2016 12:13 pm 

"Pakiety pielgrzyma" - ceny do 760 złotych

"Na razie wiadomo tylko tyle, ile wierni zapłacą za tzw. "pakiety pielgrzyma". Zapewniają one jedzenie, nocleg, ubezpieczenie i transport. Te mają kosztować od 190 do 760 złotych w zależności od rodzaju. Za możliwość pracy przy ŚDM 2016 mają płacić też wolontariusze. Tutaj ceny wahają się od 50 do 300 złotych.

Organizatorzy tymczasem chętnie chwalą się, że w czerwcu z okazji do Rzymu wyruszy pielgrzymka motocyklistów. Ci mają przekazać papieżowi Franciszkowi kask oraz białą kurtkę z logiem Światowych Dni Młodzieży."

http://wiadomosci.onet.pl/krakow/chaos- ... wie/7phsfs

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: N kwi 03, 2016 10:43 pm 

Ja usłyszałem ostatnio jakie ceny osiągają mieszkania na wynajem na ŚDM w Krakowie:) Mojemu przyjacielowi ( niestety nie nawrócony, lecz głosiłem mu i Biblię też dostał, oby Pan go pociągnął do siebie ), jego kolega polecił, aby wynajął swoje mieszkanie na ten czas:)

Zgadnijcie jaką cenę usłyszałem - mieszkanie 3 pokojowe ................

25 tysięcy PLN:) nic tylko wynajmować:)))

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn kwi 04, 2016 1:32 pm 

GT napisał(a):
25 tysięcy PLN:) nic tylko wynajmować:)))
Apage satanas :evil:

Mieszkanie mam, i to w Krakowie. Ale wynajęcie w takim celu? Nawet za największe pieniądze? Toż to nie byłoby nawet "wątpliwe moralnie". To by było "niewątpliwe moralnie". Nawet nie pisz takich rzeczy, bo ktoś jeszcze uwierzy, że warto.

Ale gdyby się okazało, że jacyś pielgrzymi nie mają gdzie głowy złożyć, to można ugościć. I chlebem się podzielić. I Dobrą Nowiną. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn kwi 04, 2016 5:00 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
To by było "niewątpliwe moralnie".

Z pewną nieśmiałością zapytam :wink: a nie powinno być "niewątpliwie niemoralne" ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn kwi 04, 2016 6:30 pm 

wujcio napisał(a):
Smok Wawelski napisał(a):
To by było "niewątpliwe moralnie".

Z pewną nieśmiałością zapytam :wink: a nie powinno być "niewątpliwie niemoralne" ?

albo "wątpliwe moralnie" :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn kwi 04, 2016 6:51 pm 

Ej, bo to właśnie już nie jest wątpliwe, tylko gorzej. Niewątpliwe zupełnie. Moralnie :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn kwi 18, 2016 4:31 pm 

Trochę stary artykuł, ale aktualny.

https://www.wprost.pl/421202/Ewa-Blaszc ... ch-organow

"Śmierć pnia mózgu nie istnieje. Lekarze transplantolodzy pobierają organy od żywych ludzi."

On zaś odpowiedział: Błogosławieni są raczej ci, którzy słuchają słowa Bożego i strzegą go. - Ewangelia Łukasza 11:28

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn kwi 18, 2016 8:13 pm 

Ewa95 napisał(a):

"Śmierć pnia mózgu nie istnieje. Lekarze transplantolodzy pobierają organy od żywych ludzi."

Akurat śmierć pnia mózgu istnieje, tylko problem polega na tym, że ciała ludzi to są nie identyczne maszyny z jednej fabryki, więc każdy choruje i umiera trochę inaczej..., dlatego nigdy nic nie da się stwierdzić na 100% (ale np. na 99,99%). Co jakiś czas na świecie pojawiają się (dosłownie) pojedyncze przypadki nieprawidłowego stwierdzenia śmierci pnia mózgu i robi się z nich taką aferę, że słuchając mediów można dojść do wniosku, że takie pomyłki są powszechne.

Stwierdzenie śmierci pnia mózgu jest zawsze kontrowersyjne dla rodziny, bo po stwierdzeniu śmierci serce dalej bije, a oddech jest dalej podtrzymywany przez respirator.

Przy stwierdzaniu śmierci pnia mózgu m.in. zespół lekarzy musi stwierdzić dwukrotnie (z przerwą 3h) całkowity brak jakichkolwiek, nawet śladowych odruchów wymagających zachowania funkcji jakichkolwiek struktur pnia mózgu. W razie wątpliwości wykonuje się badania dodatkowe, potwierdzające m.in. brak przepływu krwi przez mózg (co samo w sobie doprowadza do śmierci średnio po 4 minutach).

Prof. Talar jest wybitnym specjalistą w swojej dziedzinie, którą jest rehabilitacja i wybudzanie ludzi ze śpiączki... Tylko w zwykłej śpiączce mózg działa i każdy neurolog może to wykazać prostymi badaniami.

"Tak mówi Pan Bóg: Nie z waszego powodu to czynię, domu Izraela, ale dla świętego imienia mojego, które bezcześciliście wśród ludów pogańskich, do których przyszliście." Ks. Ezechiela 36:22, BT.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn kwi 18, 2016 9:12 pm 

Mateuszek napisał(a):
Ewa95 napisał(a):

Akurat śmierć pnia mózgu istnieje, tylko problem polega na tym, że ciała ludzi to są nie identyczne maszyny z jednej fabryki, więc każdy choruje i umiera trochę inaczej..., dlatego nigdy nic nie da się stwierdzić na 100% (ale np. na 99,99%). Co jakiś czas na świecie pojawiają się (dosłownie) pojedyncze przypadki nieprawidłowego stwierdzenia śmierci pnia mózgu i robi się z nich taką aferę, że słuchając mediów można dojść do wniosku, że takie pomyłki są powszechne.

Stwierdzenie śmierci pnia mózgu jest zawsze kontrowersyjne dla rodziny, bo po stwierdzeniu śmierci serce dalej bije, a oddech jest dalej podtrzymywany przez respirator.

Przy stwierdzaniu śmierci pnia mózgu m.in. zespół lekarzy musi stwierdzić dwukrotnie (z przerwą 3h) całkowity brak jakichkolwiek, nawet śladowych odruchów wymagających zachowania funkcji jakichkolwiek struktur pnia mózgu. W razie wątpliwości wykonuje się badania dodatkowe, potwierdzające m.in. brak przepływu krwi przez mózg (co samo w sobie doprowadza do śmierci średnio po 4 minutach).

Prof. Talar jest wybitnym specjalistą w swojej dziedzinie, którą jest rehabilitacja i wybudzanie ludzi ze śpiączki... Tylko w zwykłej śpiączce mózg działa i każdy neurolog może to wykazać prostymi badaniami.

Dziękuje za poprawę, nie sprawdziłam w innych źródłach. Mój błąd. Przepraszam i głupio mi trochę.

On zaś odpowiedział: Błogosławieni są raczej ci, którzy słuchają słowa Bożego i strzegą go. - Ewangelia Łukasza 11:28

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt kwi 19, 2016 10:48 am 

Ewa95 napisał(a):
Dziękuje za poprawę, nie sprawdziłam w innych źródłach. Mój błąd. Przepraszam i głupio mi trochę.

Nie musi być ci głupio. Po prostu zalinkowałaś ciekawy artykuł. Środowisko medyczne na świecie i jak widać również w Polsce nie jest w 100% zgodne w tej materii.
Faktem jest, że ludzie są wybudzani ze śpiączki również po stwierdzeniu "śmierci pnia mózgu", po zastosowaniu ponoć pewnych procedur. A "śmierć pnia mózgu" musi być wykazana nieraz bardzo szybko, ze względu na wykorzystanie organów do przeszczepu. To stwarza pole do pomyłek i nadużyć, niestety.

Jan Talar jest na pewno kontrowersyjną postacią, co nie znaczy, że na 100% nie ma racji...
http://wyborcza.pl/1,87648,14778670,Bij ... zwlok.html

"Albowiem nie wstydzę się Ewangelii Chrystusowej, jest ona bowiem mocą Bożą KU ZBAWIENIU każdego, kto wierzy" Rzym. 1:16; www.kuzbawieniu.pl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt kwi 19, 2016 1:38 pm 

Ewa95 napisał(a):

Nie ma sprawy. Nie wszyscy się muszą na wszystkim znać. ;)

Stwierdzenie śmierci pnia mózgu nie jest takie zupełnie proste, bo trzeba wykluczyć też pewne przyczyny, które mogą odwracalnie dawać podobne objawy (np. zatrucie niektórymi lekami). W tym miejscu można się najłatwiej pomylić, dlatego w zespole musi być anestezjolog, który zna się dobrze na lekach działających na mózg, bo na co dzień z nimi pracuje.

Ta procedura została wprowadzona, żeby po pierwsze umożliwić przeszczepianie narządów (które miałoby jakikolwiek sens teoretycznie najwyżej 30 minut po zatrzymaniu krążenia, a większość chirurgów nie zdąży wykonać zabiegu tak szybko), a po drugie, żeby uniknąć takich absurdów, gdy ktoś ma całkowicie zniszczony mózg i jego ciało jest sztucznie podtrzymywane przy życiu i leży czasem nawet miesiącami lub latami pod respiratorem, aż dojdzie do zapalenia płuc, sepsy, wstrząsu septycznego i zatrzymania akcji serca.

Czasami te kontrowersje wynikają też z tego, że mózg wykazuje bardzo minimalne zdolności regeneracyjne. Są na świecie znane pojedyncze przypadki, gdy np. ktoś się zakrztusił i nie oddychał kilkanaście minut (teoretycznie doprowadza to do niedotlenieniowego zniszczenia całego mózgu), potem udało mu się przywrócić krążenie i podłączono respirator, a później stwierdzono śmierć pnia mózgu. Jednak pozostał jakiś czas pod respiratorem i później w czasie ponownego badania pnia mózgu okazało się, że jakiś pojedynczy ośrodek pnia mózgu jeszcze działa (np. odłączono respirator i po kilku minutach uruchomił się ośrodek oddechowy i człowiek zaczął powoli sam oddychać). Wtedy taki człowiek zgodnie z prawem "zmartwychwstał" i nie jest już martwy, tylko w głębokiej śpiączce i zazwyczaj żyje bez żadnej poprawy tak długo, aż zabiją go powikłania sztucznej wentylacji, np. zakażenie.

Ogólnie jest to na razie najlepsza znana metoda łącząca w rozsądny sposób krótki czas i niezawodność. Z punktu widzenia transplantologii oczekiwanie na znane 100% objawy śmierci (np. plamy opadowe po zatrzymaniu krążenia) zupełnie uniemożliwiłoby wykonanie przeszczepiania.

"Tak mówi Pan Bóg: Nie z waszego powodu to czynię, domu Izraela, ale dla świętego imienia mojego, które bezcześciliście wśród ludów pogańskich, do których przyszliście." Ks. Ezechiela 36:22, BT.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt kwi 19, 2016 4:12 pm 

Osobiście widzę tu dwa różne tematy, związane z linkowanymi artykułami:

Pierwszy, to wrażenie, że ich autorzy nie do końca rozróżniają (świadomie lub nie) śmierć mózgu od śpiączki mózgowej i na tej rozmazanej granicy budują atrakcyjność swojego materiału.(Mateuszku?)

Drugi, to ogromne dylematy moralne, które istotnie będzie przeżywał każdy, kto z tematem przeszczepów zetknie się nie w teorii, lecz kiedy trzeba naprawdę decydować. Bo wtedy się okazuje, na ile ta teoria nas przekonuje, zresztą tak, jak Mateuszek napisał wyżej.

Troszeczkę dotknęliśmy tego problemu w rozmowie z GrainTraderem w wątku o wyborach. Podawałam wtedy transplantację organów jako jedno z zagadnień, na temat których Biblia milczy, a przynajmniej nie mówi wprost, i co do których można jedynie wyprowadzać wnioski z ogólnych przesłanek.

Idąc dalej, uważam że to jest dobry przykład na fakt, że żeby podjąć decyzję zgodną z Bożą wolą, w temacie konkretnego przeszczepu, trzeba być pewnym Bożego prowadzenia. Bo dotykamy rzeczy, która z Biblii nie wynika wprost, a medycyna jeszcze nie wie wszystkiego. Myślę, że nie umiałabym podjąć takiej decyzji jako osoba niewierząca.

To moje zdanie, oczywiście.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 524 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 35  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1