Koriel napisał(a):
Szalom i Tobie Talmidzie.
więcej napisałeś o swoim koniu niz o sobie

ja taki bardziej bezpośredni jestem niż czający się, więc muszę zapytać, kim dla Ciebie jest Jeszua z Nazaretu? Mesjaszem, prorokiem, figurą typiczną?
Odpowiedź na to pytanie pozwoli mi się w mniej lub bardziej wymagający sposób do Ciebie odnieść
Koriel
Szalom!
Współczuję z powodu ręki. Dziękuję też za serdeczne słowa powitania. Witam raz jeszcze wszystkich. Miło mi, że są tu jeszcze inne osoby darzące szczególną sympatią koniki. Stąd też ten osiołek pojawił się jako mój Awatar, a przy okazji osiołki to nader biblijne stworzonka, czyż nie?
A co do pytania, kim dla mnie jest Pan Jezus? Rozumiem, że ten mój nick wzbudza takie zainteresowanie. Talmid (podobnie trochę brzmi jak talmud bo to od tego samego rdzenia pochodzi). Talmid to po hebrajsku uczeń. A więc Pana Jezusa uważam oczywiście za proroka i to prawdziwego, jest też moim osobistym Zbawicielem (Mesjaszem) i Mesjaszem - Pomazańcem Obiecanym. Ale jest też moim Panem. Apostoł Paweł napisał w Liście do Rzymian 9 Jeżeli więc ustami swoimi wyznasz, że JEZUS JEST PANEM, i w sercu swoim uwierzysz, że Bóg Go wskrzesił z martwych - osiągniesz zbawienie, (Rz 10:9). Ale kiedy mówimy, że Jezus jest Panem, to wówczas brzmi tak nieprzekonująco, bo przecież każdy z nas jest panem albo panią dla innych. Ale kiedy uświadomimy sobie, że Apostoł Paweł był Żydem, że chociaż pisał ten list po grecku to jednak myślał po hebrajsku, wówczas to zabrzmi tak: Jezus jest ADONAJ. Prawda, że brzmi inaczej? I nawet znaczy więcej.

A zatem, konkludując, Jezus jest moim Adonaj.