Przebrnąłem przez te
23 strony i myślałem, że oczopląsów dostanę

.
Zgadzam się całkowicie z Wawelskim odnośnie tego, że
Izrael,
to ...
Izrael (zarówno ta część, która obecnie jest niezbawiona, jak i ta, która weszła w Nowe Przymierze) i każde inne twierdzenie jest jakimś rodzajem teologii zastępstwa. Gdzie ktoś, z różnych przyczyn (a to poglądów społecznych, kulturowych, narodowych, czy teologicznych) próbuje usilnie w miejsce Izraela wcisnąć Kościół.
Na tych 23 stronach, gdy czytam wciąż te same fragmenty Słowa Bożego, nawet gdyby na nich nie było dodatkowego, wyjaśniającego komentarza Wawelskiego, Święty Bóg ukazuje swoje Słowo w jasnym i precyzyjnym świetle, przy którym nie trzeba się gimnastykować, kombinować i próbować udowadniać niczego na siłę, jakiejś teologii zastępstwa.
Wawelski, dziękuję. Myślałem, do tej pory, że jestem w miarę cierpliwy. Ale chyba psychika by mi siadła (jak każdemu innemu), gdybym miał 1000 razy pisać to samo, a strona przeciwna wciąż "o migdałach i rodzynkach".
V Mojż. 32:48-52 "Tego samego dnia przemówił Pan do Mojżesza tymi słowy: Wstąp na górę Abarim, górę Nebo, która jest w ziemi moabskiej naprzeciw Jerycha, i
spójrz na ziemię kanaanejską,
którą daję synom izraelskim na własność; Na górze, na którą wstąpisz, umrzesz i zostaniesz przyłączony do swojego ludu, jak umarł Aaron, twój brat, na górze Hor i został przyłączony do swojego ludu.
Za to, że sprzeniewierzyliście mi się pośród synów izraelskich przy wodach Meriba w Kadesz, na pustyni Syn, za to, że nie uczciliście mnie jako świętego
pośród synów izraelskich;
Tylko z daleka zobaczysz ziemię, lecz tam nie wejdziesz,
do ziemi, którą Ja daję synom izraelskim"
Ta ziemia, jest obiecana tylko i wyłącznie
synom izraelskim, bo tak zapowiedział Pan.
We fragmencie powyżej, Izrael jeszcze nie objął swej ziemi w posiadanie i była dla nich nieodległą przyszłością.
Nie powtarzam też już wymienionych fragmentów, które traktowały o tej ziemi, w 1000-letnim okresie, jako należnej w przyszłości jedynie
synom izraelskim.
Co do kwestii wielkiego ucisku, który był tylko zaznaczony w tym wątku, to wielka prośba o zapodanie linku, jeżeli już na ten temat rozmawialiście.