www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Śr cze 18, 2025 11:19 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 346 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 24  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz sty 19, 2012 10:47 pm 

Dzik napisał(a):
Smok Wawelski napisał(a):
Dzik napisał(a):
Ponadto o Babilonie jest napisane w Objawieniu, że ma być strącone jednym rzutem, co sugeruje rodzaj broni jaka może być użyta. Reszta to już tylko proces odzyskiwania skradzionych naturze dóbr.
A mógłbyś zacytować konkretny fragment? Można by się wtedy jakoś odnieść do Twojej interpretacji.
"I podniósł jeden potężny anioł kamień, duży jak kamień młyński i wrzucił go do morza, mówiąc: Tak jednym rzutem zostanie strącone wielkie miasto Babilon i już go nie będzie" (Obj. 18/21)
Skąd, dokąd i w jaki sposób Babilon zostanie strącony? Gdzie tu jest jakakolwiek sugestia dotycząca rodzaju broni?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So sty 21, 2012 11:50 am 

Szczegółów podobnie jak w Ezechielu nie widzę. Nie rozumiem Twoich pytań Skąd ? Dokąd ? Z fragmentu da się wyczytać, że zniszczenie tego miasta będzie miało wpływ na cały świat a nie tylko na Państwa w okolicy Izraela. "Zapłaczą nad nim i smucić się będą królowie ziemi, którzy z nim wszeteczeństwo uprawiali i rozkoszy zażywali gdy ujrzą dym jego pożaru. 18/9

Dotychczas raczej nie widziałem takiego wydarzenia, które mogłoby równać się z tym opisanym w objawieniu nie wiem też, które miasto mogłoby okazać się tak szczególne bo przecież nie Tyr jak wskazywałyby odnośniki.

Co do sugestii jaka broń mogłaby zostać użyta to strącenie miasta jednym rzutem wskazuje na broń nuklearną albo potężną katastrofę naturalną, które były znane w tamtych czasach. Może to być po prostu opis nieznanej siły językiem ówczesnym.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So sty 21, 2012 6:11 pm 

Dzik napisał(a):
Nie rozumiem Twoich pytań Skąd? Dokąd? Z fragmentu da się wyczytać, że zniszczenie tego miasta będzie miało wpływ na cały świat a nie tylko na Państwa w okolicy Izraela. "Zapłaczą nad nim i smucić się będą królowie ziemi, którzy z nim wszeteczeństwo uprawiali i rozkoszy zażywali gdy ujrzą dym jego pożaru". 18/9
Celowo zadałem Ci te pytania, żebyś się zastanowił nad wersetem w jego kontekście i nad znaczeniem samego wersetu. Czytaj to, co jest napisane - to jest naprawdę ważne. Z werstu 9, który cytujesz, da się wyczytać najwyżej, że zapłaczą nad Babilonem ci królowie ziemi, którzy uprawiali z Babilonem wszeteczeństwo i zażywali z nim rozkoszy. I to jest oczywiste. Ale nie jest tam napisane, że zniszczenie tego miasta będzie miało wpływ na cały świat.

Dzik napisał(a):
Co do sugestii jaka broń mogłaby zostać użyta to strącenie miasta jednym rzutem wskazuje na broń nuklearną albo potężną katastrofę naturalną, które były znane w tamtych czasach. Może to być po prostu opis nieznanej siły językiem ówczesnym.
Dlatego zadałem Ci pytania o to, skąd i dokąd Babilon ma być strącony. Co rozumiesz przez strącenie Babilonu i skąd ma być strącony? I dlaczego będzie trzeba używać do tego jakiejkolwiek broni? Czy Bóg musi używać broni do sądu nad jakimkolwiek miastem? Czytamy o "plagach, śmierci i boleści, i głodzie, i w ogniu; bo mocny jest Pan, Bóg, który go osądził" [Obj. 18:8]. Skąd Twój wniosek, że jakakolwiek broń zostanie użyta?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn sty 23, 2012 11:42 pm 

[b]No to emabargo na Iran nalozony , USA ze swoimi lotniskowcami w drodze ,,, Ruskie twierdza ze to embargo na rope nic nie zmieni w Iranie . Chiny nic sobie z tego nie robia i pompuja sobie rope z Iranu do wlasnego kraju ile sie da .
No coz - patrzac na ambicje Iranu to nie przestana w swoich dzialniach a przychylni mu sa Ruskie ktore potepily plan UE w postaci embargo na rope . Mysle ze robi sie tam cieplo w tej ciesninie . :roll: Oj te strachy na lachy moga dlugo nie potrwac i ktoras ze stron konfliktu moze przejsc do dzialania . Patrzac na koalicjie obu stron to wychodza dwa obozy z czasow zimnej wojny . Sytuacja patowa . ....
No a ile rzeczy nie zostaly ujwanione dla opini publicznej ? hmmm
Z pisma wychodzi na to ze Pan Bog zawsze przepowiadal przez swoich prorokow co ma sie stac . Czy ktos slyszla cos o takich ludziach prorokujacych ?Kosciol nie zostal pozostawiony na pastwe losu jak okret bez steru , .Lecz po to obdarowal swoj kosciol darami by funkcjonowal wedlug Jego woli . Mysle ze dzis jest wlasnie na odwrot is kosciol chce funkcjonowac wedlug wlasnej woli z tad , slepota zamieszanie , brak informacji , brak steru , brak przewodnictwa Jezusa .Text bibli mozna swietnie teologicznie poskladac , lecz jest napisane iz wszelkie proroctwo nie podlega wlasnemu wykladowi lecz to Duch Pana je ozywia i daje wyklad pewny .
Jak najbardzie to co czytam tutaj jest bardzo sensowne i logiczne . Nawet podobaja mi sie niektore wypowiedzi gdyz sa na wysokim poziomie poznania . Wiec czy ktos jest obdarzony darem proroczym ?, sny , widzenia ?.. :) pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr sty 25, 2012 8:18 pm 

edward napisał(a):
[b] Czy ktos slyszla cos o takich ludziach prorokujacych ?Kosciol nie zostal pozostawiony na pastwe losu jak okret bez steru , .Lecz po to obdarowal swoj kosciol darami by funkcjonowal wedlug Jego woli . Mysle ze dzis jest wlasnie na odwrot is kosciol chce funkcjonowac wedlug wlasnej woli z tad , slepota zamieszanie , brak informacji , brak steru , brak przewodnictwa Jezusa .Text bibli mozna swietnie teologicznie poskladac , lecz jest napisane iz wszelkie proroctwo nie podlega wlasnemu wykladowi lecz to Duch Pana je ozywia i daje wyklad pewny .
Jak najbardzie to co czytam tutaj jest bardzo sensowne i logiczne . Nawet podobaja mi sie niektore wypowiedzi gdyz sa na wysokim poziomie poznania . Wiec czy ktos jest obdarzony darem proroczym ?, sny , widzenia ?.. :) pozdrawiam

http://www.youtube.com/watch?v=NVYE7uQwq5M

John Paul Jackson

Bardzo trafne spostrzeżenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr sty 25, 2012 9:24 pm 

Ups, uwaga - nie wszystko, co się świeci, jest od Boga.

http://morebooksandthings.blogspot.com/ ... ckson.html

Gość sprzedaje senniki chrześcijańskie do interpretowania snów!

http://www.streamsministries.com/store/ ... ?cPath=120

Można się u niego zapisać na "kurs słuchania Boga":

http://www.streamsministries.com/classr ... p?cat_id=1

:lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Śr sty 25, 2012 10:53 pm 

:) Wawelski te linki ktore podales mowia juz same za siebie
A ten John Poul Jackson -co o nim myslicie ?. bo jakos mowi duzo ale nic konkretow . . Natomiast natknolem sie na Lestera Sumralla dosc ciekawie mowi . Chodz to nie jest zakladka o prorokach , ale czasem mam metlik w glowie co do roznych doktryn ,nauczan itd . Jesli wiec przykladowo na jakims zgromadzeniu wiekszosc jest ,,prawdziwych ,,dzieci Bozych to skad takie rozdwojenie ? - nawet nie rozdwojenie lecz kazdy ma niemal inne poznanie slowa . Pytanie mi sie nasowa takie gdzie w takiej spolecznosci Duch swiety ?.Wszak Duch Pana prowadzi ku jednosci a nie podzialu . Z tad moje sflustrowanie i mam spory brak zaufania do takich osob . W mojej glowie powstaje caly czas jedno big big pytanie ,,Gdzie Duch Swiety i Moc Jego sie dzis objawia na ziemi ??? -Wszak patrzac do slowa , to mialo byc rzecza normalna iz ci ktorzy pojda za Chrystusem i beda pod Jego moca ,a znaki i cuda beda potwierdzeniem przynaleznosci do rodziny Bozej .
.......
Nie naleze do takich co biegaja za prorokami znakami cudami i itd . Bo takich seansow ,cyrkowcow imitacji jest dzis mase na kazdym kroku , i niejednokrotnie sie z takimi ludzmi zetknolem . Ja szukam prawdziwych dzieci Bozych . Mysle ze wiekszosc ludzi dzis szuka prawdziwych nasladowcow Chrystusa ,lecz kto zle ugruntowany trafia na zwodzicieli .
A wracajac do tematu to Wawelski podales dosc ciekawe obliczenia jesli chodzi o dwa powroty zydow do Izraela - mysle ze ma to sens i logike , ale jak ty na to wpadles ? :?: ja bym tego nieposkladal tak jak tobie sie udalo .
pozdrawiam :wink:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Cz sty 26, 2012 9:48 am 

Edwardzie, dygresja na temat JPJ oraz znaków i Ducha Świętego jest nie na temat i lepiej byłoby porozmawiać o tym w innym wątku. Jedno Ci mogę tu powiedzieć: Gdyby dzieci Boże miłowały Słowo Boże w równym stopniu jak znaki i cuda, a bojaźń Boża była dla nich rzeczywiście początkiem poznania (ale o tym muszą przeczytać w Biblii, bo znaki i cuda ich o tym nie przekonają) to pewnie jedność poznania byłaby większa w Kościele.

edward napisał(a):
A wracajac do tematu to Wawelski podales dosc ciekawe obliczenia jesli chodzi o dwa powroty zydow do Izraela - mysle ze ma to sens i logike, ale jak ty na to wpadles ? :?: ja bym tego nieposkladal tak jak tobie sie udalo.
Rozumiem, że chodzi ci o temat rozwinięty TUTAJ. W Izajaszu 11 jest napisane wprost o dwóch powrotach, więc wystarczyło uważnie przeczytać tekst. Żadna sztuka. Z Ezechielem, to przeczytałem to u Granta Jeffreya i sprawdziłem, czy się zgadza [Jeffrey, Grant R., "The Signature of God", Frontier Research Publications, Inc. (1996)]. Pisze o tym również Chuck Missler:

http://www.khouse.org/articles/2000/276/

Mam już przetłumaczone opracowanie o koalicji Goga (dzięki jednemu z użytkowników UP) i niedługo postaram się zalinkować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pt sty 27, 2012 9:46 pm 

Czyżby atmosfera się dalej "zagęszczała"?

http://biznes.onet.pl/wielka-wojna-gazo ... rasa-detal

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So sty 28, 2012 2:14 am 

Smok Wawelski napisał(a):
Czyżby atmosfera się dalej "zagęszczała"?

Ona zagęszcza się od roku, od kiedy rządząca partia islamska rozpoczęła kłaść podwaliny pod autorytaryzm w Turcji i przeforsowała zmiany w świeckiej konstytucji.

" Turcja wchodzi na drogę państwa wyznaniowego (...) większość Turków poparła zmiany w konstytucji. Teoretycznie chodziło o zmiany szczytne i godne pochwały, o przejęcie kontroli nad armią [która stała na straży swieckości państwa] przez cywilne władze (...) teraz chodziło o przejęcie kontroli nad systemem sądowniczym, który jest ostatnim bastionem świeckości (...)
To raz na zawsze zmieni układ geopolityczny i to na niekorzyść Zachodu. Bye bye Turcjo!"

Dziennikarz Rzeczpospolitej, całość: http://www.youtube.com/watch?v=p6QDcxPN ... ideo_title

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So sty 28, 2012 10:44 am 

Owszem, ale dochodzi jeszcze jeden czynnik. Jeśli Izrael razem z Cyprem będą zaopatrywać Europę w gaz, to stanie się to z pominięciem Rosji. A to byłby kolejny pretekst do uderzenia na Izrael - w dodatku w towarzystwie Turcji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: So sty 28, 2012 3:18 pm 

Witam ...jestem zywo zainteresowany na temat o koalicji Goga ...tak wiec drogi Wawelski czekam na publikacje :D
Jesli chodzi o koalicje Izrael-Cypr to tez bardzo interesujaca sprawa -ciekawe jaki bieg wlacza z tymi odwiertami . Turcja tez mnie zaskoczyla swoja radykalnoscia . -islamizacja trwa ale nie widze wokolo siebie az tak duzych zmian . To ze rodzice wyznaja islam nie oznacza iz mlodzi pojda ich sladem wzgledem wyznania , bo jak zycie pokazuje swiat wciaga ich do siebie a kasa dla nich jest jak bog.
Turki w tym calym przedsiewzieciu Izraelsko-Cypryjskim moga namieszac a Ruskim taki obrot sprawy na pewno nie bedzie na raczke . ....
Czekam na kolejne interesujace wpisy .
pozdrawiam :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn sty 30, 2012 3:27 pm 

edward napisał(a):
Witam ...jestem zywo zainteresowany na temat o koalicji Goga ...tak wiec drogi Wawelski czekam na publikacje :D
Mówisz, masz:
http://www.4shared.com/office/PItwAYvw/ ... agoga.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn sty 30, 2012 9:06 pm 

No no bracie Wawelski - wysmarowales super opracowanie jestem pod wrazeniem :) Jeszcze dzis przeczytam bo na pierwszy rzut oka to wyglada bardzo ciekawie .
Wilekie dzieki za twoj czas w opracowaniu tej publikacji :wink:
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt sty 31, 2012 10:31 am 

Nie ja opracowałem i nie ja przetłumaczyłem. Ja tylko znalazłem to w necie i poprosiłem o pomoc. Jedna z użytkowniczek pospieszyła z pomocą i niech jej Pan pobłogosławi za tę gotowość. :)

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 346 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1