www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Śr cze 18, 2025 10:53 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 172 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 11, 2006 8:23 pm 

Oliwka:
Cytuj:
i ja wierżgałam przeciw oscieniowi

ale powiedziałm ;dobrze Panie pokaz mi to w Biblii
i nawet nie wiesz ile o tym jest

Jakoś nie możemy się doczekać tych super cytatów z Biblii.
Mówiąc szczerze, Twój napuszony styl nie robi na mnie żadnego wrażenia. Wyskoczyłaś jak Filip z konopii z tezą, ze Maria, matka Jezusa, nie dała Mu ciała. Tłumaczy się Tobie na podstawie Pisma, że nie masz racji, ale Ty i tak wiesz lepiej. Nie potrafisz obronić swojej argumentacji na bazie Słowa. Znamienne.

Już w protoewangelii mamy zapowiedź mesjasza, ze wskazaniem, czyim będzie potomkiem, co do ciała.
"I ustanowię nieprzyjaźń między tobą a kobietą, między twoim potomstwem a jej potomstwem; ono zdepcze ci głowę, a ty ukąsisz je w piętę"

Izajasz prorokował:
"Dlatego sam Pan da wam znak: Oto panna pocznie i porodzi syna, i nazwie go imieniem Immanuel"

Jesteś kobietą i nie rozumiesz słowa: począć? Maria poczęła i dlatego prawdą jest, że dała mesjaszowi ciało, by w pełni stał się człowiekiem, "z krwi i kości". Dlatego mesjasz jest jej potomkiem.

Była tu swego czasu niejaka Ketura, pisała kilometrowe wątki, z kulfonami na parę centymetrów - ale treści w tym wiele nie było. Chcesz ją wskrzesić?
:lol: :lol: :lol:

Ostatnio edytowano Pt maja 12, 2006 7:40 am przez lis, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 11, 2006 11:30 pm 

Oliwka napisał(a):
NIC a NIC mnie nie zrozumiałeś a nadodatek dodajesz do słowa tego ,czego nie ma A moze dlatego ty patrzysz z dołu a ja z góry.

Jasne. Gnostycy zawsze "patrzą z góry". Mają przecież "objawienie". :D

Cytuj:
Ty masz poznanie ,które musi trzymac sie wykładni Roma - trójca ja jestem wolna juz od tej matki. Dlamnie nie ma trójcy i nie musze dopasowywać żeby pasowało

Ja nie wiem, co Ty masz, ale to jest coś bardzo dziwnego (o ile zdążyłem załapać, jest to mieszanka gnozy, doketyzmu i modalizmu). Nie wiem sąd to wzięłaś, ale z raczej nie z Pisma.

Cytuj:
Oparł sie skłonności - O nieba miał chec na? ale sie powstrzymał? Dlatego w filmie jezus chrystus Super gwiazda on i magdalena?

Oliwko, ja wolę czytać Pisma. Chyba za dużo filmów oglądasz... :) Czy myślisz, że scena w ogrodzie Getsemane to jest dowód na Twoje teorie? Jezus prosił, żeby ominął Go kielich cierpienia i w śmiertelnym boju pocił się krwią:

"A sam oddalił się od nich, jakby na rzut kamienia, i padłszy na kolana, modlił się, mówiąc: Ojcze, jeśli chcesz, oddal ten kielich ode mnie; wszakże nie moja, lecz twoja wola niech się stanie. A ukazał mu się anioł z nieba, umacniający go. I w śmiertelnym boju jeszcze gorliwiej się modlił; i był pot jego jak krople krwi, spływające na ziemię" [Łuk. 22:41-44]

Prawdopodobnie w Twojej wersji Ewangelii nie ma tej sceny, bo nie powinno być. A może jednak jest? Sprawdź na wszelki wypadek... :)

Cytuj:
Nieznacie Jeszui, i to jest ten który daje ci wolność - OD CZEGO?

Samo Twoje stwierdzenie, że nie znamy Jeszui, jest prawdopodobnie osądem i to bezpodstawnym. Jeszua wyzwolił mnie od panowania grzechu [Rzym. 6:14].

Cytuj:
"Po tym poznawajcie Ducha Bożego: Wszelki duch, który wyznaje, że Jezus Chrystus przyszedł w ciele, z Boga jest" [I Jana 4:2]

bądź UCZCIWY o ile potrafisz? NIE DODAWAJ DO SŁOWA :!

Widzisz, jak tylko czytam to, co jest napisane. A jest napisane po grecku. A po grecku "sarx" to jest zwykłe (w tym przypadku ludzkie) ciało. W takim ciele przyszedł Jezus.

Cytuj:
Pisze przyszedł odziany CIAŁEM :!: :!: :!: dodajecie ludzkim? JAKIE CIAŁO :?: l u d z k i e :!: to wasza NADINTERPRETACJA :!:

Super. W takim razie napisz, skąd wzięłaś określenie "odziany ciałem" i gdzie jest napisane, że ono nie było ludzkie. Konkretne wersety poproszę. Oryginał mówi:

"Wszelki duch, który wyznaje Jezusa Pomazańca w ciele przybyłego [en sarksi elhlythota], od Boga jest"

Cytuj:
Własnie GEN - sam siebie okłamujesz? albo naprawde nie pojołes Objawienia tajemnicy, o której mówi Szaul.

Widzisz, samo Pismo jest najlepszą bronią przeciwko takim "objawieniom" jak Twoje. "Nomo tez amartiaz" to znaczy po prostu "prawo grzechu". Tak jak "prawo grawitacji". Ale nie gen. Cielesność w sensie skłonności do grzechu jest dziedziczona po rodzicach i uaktywnia się w momencie nabrania świadomości przykazania. Grzech ożył, Paweł umarł. [Rzym. 7:9-10]. Tyle wiemy z Pism. "Ciało" i "cielesność" sa określane tym samym wyrazem "sarx". Może gdybyś nie myliła jednego z drugim, łatwiej byłoby Ci przyjąć, że Jezus przyszedł w ciele, ale oparł się cielesności, czyli nie żył według ciała, czyli nie był cielesny.

Cytuj:
NIE ma JUZ żadnego Potepienia dla tych, którzy SA W Mesjaszu Jeszua.

Amen.

Cytuj:
Bo zapis prawny DUCHA który ZYŁ W Mesjaszu Jeszui U W O L N I Ł mnie od zapisu grzechu i smierci. Który otrzymałam w GENACH po przodkach

Oryginał:

"Bo prawo Ducha [nomoz tou pneumatoz] życia w Pomazańcu uwolniło cię od prawa grzechu i śmierci" [Rzym. 8:2]

To mniej więcej tak, jakby pojawiło się i zaczęło działać prawo lewitacji, które pozwala Ci przezwyciężyć prawo grawitacji. Możesz z niego korzystać lub nie - wybór należy do Ciebie. Korzystaj, a będziesz żyć. Jeśli nie będziesz korzystać, umrzesz [Rzym. 8:12-13]

Cytuj:
Nie jestem juz podległa zniewoleniu według Słowa, które Pan Jeszua powiedział Jesli was SYN WYZWOLI Prawdziwie WOLNI bedziecie Prawda was WYZWOLI. Wiesz od czego? od słonnosci, od niewoli, od świadomosci grzechu Hebr 10.

Jeśli jesteś wolna od skłonności do grzechu, to albo kłamiesz, albo nie wiesz, co mówisz, albo już jesteś w ciele uwielbionym. Paweł miał świadomość swojej grzeszności i inni też mieli:

"Mówię więc: Według Ducha postępujcie, a nie będziecie pobłażali żądzy cielesnej. Gdyż ciało pożąda przeciwko Duchowi, a Duch przeciwko ciału, a te są sobie przeciwne, abyście nie czynili tego, co chcecie" [Gal. 5:16-17]

Cytuj:
Jesteśmy DOSKONALI nie majacy zadnych braków.

A czy Ty odróżniasz usprawiedliwienie od uświęcenia?

Cytuj:
W Jeszua jest Cały Izrael - Syn i to ten Syn woła, że Bóg go opuscił i poszedł do pogan, dzieki temu masz jeszcze łaske by niebyc odrabany z powodu NIEWIARY. Zasłona rozerwała sie od góry do dołu i DUCH - Ojca - Mesjasza, opuscił tych, którzy GO nie Poznali. SYN - Izrael, Starego Przymierza umiera ZA grzechy bo z Tory nie osiagnał Sprawiedliwosci - bezgrzesznosci - DOSKONAŁOSCI

LITOŚCI! BŁAGAM! Oliwko, zmiłuj się! Skąd Ty takie straszne teorie wytrzasnęłaś?! Ja juz nawet nie będę dalej pytał... :shock:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 12, 2006 10:59 am 

lis

Jesteś lisem farbowanym?
ten ,który niszczy winnice Pańska?

Tunie też zniewazasz ,że pisze głupoty .
Czy ty jesteś szowinistą :?:

Wąż jest tym ,który od zarania nienawidzi kobiety zwalcza ja jak mo,ze
oczernia ,znieważa , to on zrobił to co ,zrobił zemścił sie na Ewie
Paweł powiedział ,że WĄŻ wypchnął Ewe z jej stanowiska Ewa miała wysoką pozycję przed JHWH .
Do dzisiaj nic sie nie zmieniło WĄŻ nadal zniewaza kobiety i z jakiejs
przyczyny bardzo sie jej obawia dlatego wyszukuje sobie takich,którzy za niego zrobia brudna robotę,

>>>>>>
Cytuj:
Była tu swego czasu niejaka Ketura, pisała kilometrowe wątki, z kulfonami na parę centymetrów - ale treści w tym wiele nie było. Chcesz ją wskrzesić?

moje wątki nie są kilometrowe bardziej od innych ,kulfonów nie stawiam
a gdyby nawet ?
Ketura niejestem więc niewskrzesze, bałeś sie jej?

>>>>>>>>>>

co do Ciała Mesjasza i poczęcia masz zaślepione oczy i głuche uszy
żaden werset do ciebie nie dotrze bo jesteś zaprzedany człowiekowi.
>>>>>>
na pustyni-- JHWH stworzył przepiórki dla Izraela ?-jakie miały ciało i krew- po rodzicach???
A może niestworzył ,moze to bajki?

http://biblia.phorum.pl/index.php

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 12, 2006 11:20 am 

smoczek

Nie rozumiesz to fakt i dlatego atakujesz

Jesteś Zielonoświątkowcem i masz wytyczne ,JA jestem Mesjaszowa
i On mnie prowadzi, nie wiesz skad ani dokad DUCH wieje.
>>>>>
jesteś mądry tym światem i wiesz co to dekotyzm ,modelizm, o gnozie wiem ,że znaczy -poznanie.

Dziwi cię ,że zabijali proroków ,? oni szli inna droga
Paweł mówi ,maja nas za owce co dzien nas zabijaja
jesteśmy jak smiecie jak omieciny.
>>>>>>>
Zapewne to nie o tobie o lisie wy sie zgadzacie z nauka Kk jesteście szanowani ,lubiani i td.

>>>>

Długo Biblii nie czytałam ,ale jak zaczełam do dogłębnie i nic nie jest warte wiekszej uwagi jak POZNANIE KIM JEST JESZUA.
poddałam sie DUCHOWI Świętemu we wszystkim .
Czerpie z Jego obietnic wszystko co mozliwe a nie tylko pustym gadaniem

Niestety zbory wybieraja to co im pasuje by utrzymac ludzi w niewiedzy.
tego KIM są W Mesjazu Jeszui.

Cytuj:
Prawdopodobnie w Twojej wersji Ewangelii nie ma tej sceny, bo nie powinno być. A może jednak jest? Sprawdź na wszelki wypadek...

twoja ironia jest Biblijna według jakiego wydania?
>>>>>>

Cytuj:
Samo Twoje stwierdzenie, że nie znamy Jeszui, jest prawdopodobnie osądem i to bezpodstawnym. Jeszua wyzwolił mnie od panowania grzechu [Rzym. 6:14].

WYZWOLIŁ cie od panowania grzechu :!:
A ty udawadniasz ,że to nie jest mozliwe?
Wiesz co to znaczy? nie na to sobie Zbory nie moga pozwolic by w tej Wolnosci zyc :!: i ich wyznawcy zyli.

>>>>>>>

co do ciała po grecku to i ciebie zapytam
Jakie mieso miały pszepiórki ,które JHWH STWORZYŁ na pustyni

a moze nie stworzył?

>>>>>

Cytuj:
Ale nie gen. Cielesność w sensie skłonności do grzechu jest dziedziczona po rodzicach i uaktywnia się w momencie nabrania świadomości przykazania

>>>>>>
I to jest twój Zbawiciel :?:
Zapytaj DUCHA Swiętego .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 12, 2006 12:24 pm 

Cytuj:
Jesteś lisem farbowanym?

Dla Ciebie, mogę być kimkolwiek. Twoja odpowiedź jest tak bezdennie niemerytoryczna, że śmiać mi się chce.:lol:

Cytuj:
Tunie też zniewazasz ,że pisze głupoty

Też? A w którym to miejscu, Ciebie znieważyłem?
Znieważył bym ją, gdybym nazwał głupią. Jest różnica, jednak dla fanatyków, co wszystkie rozumy pozjadali, niewidoczna.
Poza tym, niech sama się broni i pokaże w swojej biblii, że mesjasz miał przyjść tylko raz. Potwierdzasz tę głupotę również?

Cytuj:
Wąż jest tym ,który od zarania nienawidzi kobiety

A ja jestem lis i szanuję kobiety, szczególnie piękne i mądre. :lol:

Cytuj:
co do Ciała Mesjasza i poczęcia masz zaślepione oczy i głuche uszy
żaden werset do ciebie nie dotrze bo jesteś zaprzedany człowiekowi.

No, sama widzisz, jaka uduchowiona jesteś, a ja ślepy i głuchy, i zaprzedany czlowiekowi.
Skarbeńko, nawet nie myśl, byś mnie mogła urazić.
W ustach niektórych pewne słowa i zdania niewiele znaczą.
Zaś żaden werset nie dociera, bo jak zacytować zdanie, którego nie ma.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 12, 2006 12:36 pm 

Oliweczko,

Ja Cię nie atakuję, tylko próbuję Ci coś wytłumaczyć. Ale wygląda na to, że Ty już tylko potrafisz tłumaczyć innym - w dodatku na podstawie własnych objawień, a nie tekstu Pism.

Każdy może napisać, że inni mają wytyczne, a on nie ma (nota bene zielonoświątkowcem nie jestem i żadnych wytycznych nie mam), że inni są mądrzy tym światem, a on jest mądry w Bogu, że inni nie mają poznania, a on ma, że on jest prorokiem, a inni chcą go zabić, że on jeden jest wolny od nauk Rzymu, a wszyscy inni są zniewoleni, że on się poddał Duchowi, a inni nie, że inni trzymają ludzi w niewiedzy, a on jeden posiadł wiedzę, i tak dalej, i tak dalej. Ale to nie zmienia faktu, że po prostu nie masz konkretnych argumentów, które by mnie przekonywały. Twoje poznanie nie wynika z tekstu Pism, jest pełne sprzeczności i tak "odjechane", że prosty człowiek zupełnie nie jest w stanie go pojąć. Nie gniewaj się, ale Pismo mówi, że kobieta nie powinna nauczać Słowa i na Twoim przykładzie widać wyraźnie, że emocje nie są pomocne w trzeźwym wykładaniu Słowa. :)

Cytuj:
Długo Biblii nie czytałam, ale jak zaczełam do dogłębnie i nic nie jest warte wiekszej uwagi jak POZNANIE KIM JEST JESZUA. poddałam sie DUCHOWI Świętemu we wszystkim. Czerpie z Jego obietnic wszystko co mozliwe a nie tylko pustym gadaniem

Widzisz, po to właśnie mamy Pisma, żeby sprawdzić, jakiemu duchowi się poddajemy. Bo możemy się poddawać różnym duchom i wchodzić w różne stany, a Pismo jest niezmienne i niezależne od tego, co nam się wydaje. Czy ty jesteś członkiem jakiejś społeczności

Cytuj:
Cytuj:
Prawdopodobnie w Twojej wersji Ewangelii nie ma tej sceny, bo nie powinno być. A może jednak jest? Sprawdź na wszelki wypadek...

twoja ironia jest Biblijna według jakiego wydania?

Ironia nie jest zła i Paweł czasem ją stosował, np. nazywając zwodzicieli "arcyapostołami" [II Kor. 11:5]. Chodziło mi o to, żeby Ci uzmysłowić istnienie fragmentów całkowicie przeczących Twoim teoriom o jakimś nieludzkim ciele, w którym rzekomo przyszedł Jeszua.

Cytuj:
WYZWOLIŁ cie od panowania grzechu:!: A ty udawadniasz, e to nie jest mozliwe? Wiesz co to znaczy? nie na to sobie Zbory nie moga pozwolic by w tej Wolnosci zyc:!: i ich wyznawcy zyli.

Ja nic nie poradzę na to, że Ty nie rozumiesz postów pisanych po polsku. Robiłem, co mogłem, żeby pisać jak najprościej. Prościej już nie umiem.

Cytuj:
co do ciała po grecku to i ciebie zapytam Jakie miesomiały pszepiórki, które JHWH STWORZYŁ na pustyni a moze nie stworzył?

"I zerwał się wicher zesłany przez Pana, przywiał od morza przepiórki i rzucił na obóz. (...) Lecz gdy mięso było jeszcze między zębami, zanim zostało ono spożyte, zapłonął gniew Pana" [IV Mojż. 11:31,33]

W oryginale hebrajskim "mięso" to jest tutaj "basar" [ciało]. Znaczenia słowa "basar" z interlinii angielskiej:

flesh:
of the body
of humans
of animals
the body itself
male organ of generation (euphemism)
kindred, blood-relations
flesh as frail or erring (man against God)
all living things
animals
mankind
Cytuj:
Cytuj:
Ale nie gen. Cielesność w sensie skłonności do grzechu jest dziedziczona po rodzicach i uaktywnia się w momencie nabrania świadomości przykazania

>>>>>>
I to jest twój Zbawiciel :?:
Zapytaj DUCHA Swiętego .

Zamiast się obruszać na to, że Zbawiciel przyjął ludzkie ciało, po prostu czytaj Słowo. Duch Święty po tym jest rozpoznawalny, że dokładnie tak twierdzi. "Mesjasz Jeszua przychodzący w ciele [sarx]" [I Jana 4:2]. Czytaj Pismo natchnione przez Ducha Świętego. Duchów odpowiadających jest całe mnóstwo, ale nie koniecznie muszą od Boga pochodzić. Co też pisze tutaj apostoł Jan.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 12, 2006 1:08 pm 

Oliwka napisał(a):
smoczek

Niestety oliwka, takimi tekstami zaprzeczasz ze jestes mesjaszowa, (Chrystusowa).

Nie we wszystko wierze tak jak smok,
ale nie bede kwestionowal jego przynaleznosci do Jezusa, nawet jesli on by kwestionowal (czy kwestionuje jesli chodzi o unitarian czy nie wierzacych w wieczne meki w piekle).
Swoja zwlaszcza ostatnia wypowiedzia, pokazalas tylko co wsrodku tak naprawde siedzi. A nie jest to klejnot lagodnego i cichego ducha ktory JEDYNIE ma wartosc przed Bogiem, no i ta twoja niefortunna wypowiedz.

PS
Twoje zle swiadectwo w tej rozmowie nie swiadczy o tym ze lisa swiadectwo jest dobre. Takze nie podoba mi sie ton w jakim pisz do ciebie lis. On jest uszczypliwy, co jest niewlasciwe, ale ty wyciagasz ciezkie dziala przeci smokowi, jakoby on nie byl mesjaszowy. Co jest o wiele gorsze.
Lis, swoja droga upamietaj sie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 12, 2006 2:15 pm 

smoczek

Ty sie wysmiewasz ,albo kpisz jak chcesz ,ale mówiąc jakie to wydanie
Pisma sie ma ,to wynikałoby ,ze tylko twoje jest właściwe

Gdybys był,tak uczciwy ,powiadał bys tyle ile pisze CIAŁO a nie dodawał
ludzkie bo i poco?

Pokaz mi werset gdzie napisane jest On był śmiertelny zaprzedany grzechowi
Musi tak byc napisane jak o Pawle.
W przeciwienstwie do ciebie BADAM Słowo ,do Słowa tzn ,odnośnikami
A to wskazuje DUCH Świety ,
Wolisz spory i zaciemnianie niż szukanie wersetów?
>>>>>>
liafail

sie obruszył na moje? byłam i wiem że nielubia tych co sami mysla
Cytuj:

nie neguje jego przynalezności do Jezusa głupia panna tez należała
Nabądź u mnie maści na oczy abyś przejrzał

OTO wołałam bo Pragne Go widzieć TAKIM JAKIM JEST a nie jak go
przedstawiaja Zborowi pasterze ,którzy uczą sie od ludzi

człowiek który otrzymał nowego ducha
mysli ,że juz ma DUCHA Świetego ,ale on nadal nie wie i nie zna Jezusa.
tak to pisał
Przyjaciel
Słowo jak puzle trzeba Słowo poukładać i moze pokazać WIELE TAJEMNIC

Co do kobiety ,której Paweł zabronił nauczac ,to była to kobieta a nie kobiety.

W tym tez jest zakłamanie Paweł powiedział do mężczyzn
czy tylko do was przyszło SŁOWO ?
Paweł wręcz mówi ,bzdura ,nigdy w zyciu.

Znacie jezyki ale omijacie to co nalezy wyprowadzic na Światło.

ale tu nie o tym mowa ,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 12, 2006 2:17 pm 

smoczek

Ty sie wysmiewasz ,albo kpisz jak chcesz ,ale mówiąc jakie to wydanie
Pisma sie ma ,to wynikałoby ,ze tylko twoje jest właściwe

Gdybys był,tak uczciwy ,powiadał bys tyle ile pisze CIAŁO a nie dodawał
ludzkie bo i poco?

Pokaz mi werset gdzie napisane jest On był śmiertelny zaprzedany grzechowi
Musi tak byc napisane jak o Pawle.
W przeciwienstwie do ciebie BADAM Słowo ,do Słowa tzn ,odnośnikami
A to wskazuje DUCH Świety ,
Wolisz spory i zaciemnianie niż szukanie wersetów?
>>>>>>
liafail

sie obruszył na moje? byłam i wiem że nielubia tych co sami mysla
Cytuj:

nie neguje jego przynalezności do Jezusa głupia panna tez należała

tak to pisał
Przyjaciel?

Co do kobiety ,której Paweł zabronił nauczac ,to była to kobieta a nie kobiety.

czy tylko do was przyszło SŁOWO ?
Paweł wręcz mówi ,bzdura ,nigdy w zyciu.

Znacie jezyki ale omijacie to co nalezy wyprowadzic na Światło.

ale tu nie o tym mowa ,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 12, 2006 2:52 pm 

...

Ostatnio edytowano Pt maja 14, 2010 10:30 am przez Szukający Sceptyk, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 12, 2006 2:54 pm 

Oliwka napisał(a):
Ty sie wysmiewasz, albo kpisz jak chcesz, ale mówiąc jakie to wydanie Pisma sie ma, to wynikałoby, ze tylko twoje jest właściwe

Ja cytuję oryginał i różne przekłady, i we wszystkich Pan Jezus ma ciało, które poci sie krwią w śmiertelnym boju w Getsemane. Czyli ludzkie.

Cytuj:
Gdybys był, tak uczciwy, powiadał bys tyle ile pisze CIAŁO a nie dodawał ludzkie bo i poco?

Jestem uczciwy, bo podaję prawdziwe znaczenie słów użytych w oryginale, a nie nadaję słowom z Biblii moich własnych znaczeń.

Cytuj:
Pokaz mi werset gdzie napisane jest On był śmiertelny zaprzedany grzechowi. Musi tak byc napisane jak o Pawle.

Że Jezus był śmiertelny, to jest chyba oczywiste, bo umarł. Tutaj masz werset:

"I powiedziawszy to, skonał" [Łuk. 23:46]

Paweł pisze o sobie, że jest zaprzedany grzechowi. Wcześniej pisze, że był taki moment w jego życiu, gdy "prawo grzechu" odziedziczone po rodzicach zaczęło działać w jego życiu. Wtedy, gdzy grzech ożył, a on umarł [Rzym. 7:9-10]. Paweł miał takie samo ciało jak Jezus, tylko nie był zrodzony z Ducha i nie miał takiej mocy jak Jezus, żeby opierać się skutecznie "prawu grzechu". Dlatego Paweł potrzebował mocy Jezusa, żeby "prawo Ducha" posiadane i dane przez Jezusa uwolniło Pawła z mocy "prawa grzechu" [Rzym. 7:24-25].

Cytuj:
nie neguje jego przynalezności do Jezusa głupia panna tez należała. Nabądź u mnie maści na oczy abyś przejrzał

Bez komentarza. :roll:

Cytuj:
Co do kobiety, której Paweł zabronił nauczac, to była to kobieta a nie kobiety.

I jedna kobieta powinna się uczyć w cichości i uległości [I Tym. 2:11]? I jedna kobieta "powinna zachowywać się spokojnie"? [I Tym. 2:12] To pozostałe nie powinny? :shock: :lol:

Cytuj:
czy tylko do was przyszło SŁOWO ? Paweł wręcz mówi ,bzdura ,nigdy w zyciu.

:shock: :shock: :shock: To Paweł mówi w I Kor. 14:34 i 35 do kobiet, a potem nagle do mężczyzn? :?: A może "was" dotyczy po prostu zboru jako całości? Jak w całym rozdziale?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 12, 2006 3:39 pm 

Przyjaciel

Cytuj:
Odpowiedzia na to pytanie jest LUDZKI DUCH CHRYSTUSA -duch chrystusowy-pozostawiony przez Jezusa na ziemi "dla naszego zbawienia".
Chrystus zamieszkuje w naszych sercach, to znaczy ,ze duch chrystusowy ,ktory wylal sie z Jego wnetrza ,gdy zyl na ziemi przed 2000 lat (jak "strumienie wody zycia"),teraz jest nam dawany prze Niego i staje sie w nas zaczatkiem naszego ludzkiego ducha!
:)

DUCH CHRYSTUSOWY JEST TO DUCH SWIETY, CZYSTY, DOSKONALY, MOC DUCHOWEGO CZLOWIEKA JEZUSA (JESZCZE NIE JEST TO OSOBA, NIE JEST TO PARAKLETOS-DUCH PRAWDY !) - JEST TO W CALOSCI DUCH LUDZKI POWSTALY W JEZUSIE NA SKUTEK JEGO 100% POSLUSZENSTWA WOLI OJCA !
Duch ten, jako ludzki, jest tolerowany przez grzeszna nature ,nie niszczy tej natury -JAK UCZYNILBY DUCH BOGA-OGIEN POCHLANIAJACY!
>>>>>>

:) ja
TAK Jego Duch toleruje MOJA grzeszna nature po przodkach
Jego Duch staje sie miejscem we mnie w które to miejsce przeleje sie Światło ?
Bo On może zamieszkac tylko w tym ,który ma w sobie miejsce czyli
zaparł sie siebie by zrobic w sobie MJESCE NAJSWIETRZE dla Niego
>>>>>>>> :)

przyjaciel
>>"Nowe narodzenie duchowe" nie jest JESZCZE przyjeciem Ducha Boga-ZAMIESZKANIEM BOGA W NASZYCH SERCACH , ALE JEST PRZYJECIEM DUCHA CHRYSTUSA(!),DUCHA LUDZKIEGO(!) , KTORY "WYPLYNAL Z NIEGO" I STAL SIE DLA NAS( DLA MNIE!) NASZYM(MOIM)ZRODLEM NOWEGO ZYCIA -POCZATKIEM DROGI ZBAWIENIA! TO, DOPIERO W TYM LUDZKIM (MOIM) DUCHU, POCHODZACYM Z DUCHA CHRYSTUSOWEGO, JAK W NACZYNIU, MOZE ZAMIESZKAC BOG: OJCIEC I SYN ,W DUCHU SWIETYM-PARAKLETOSIE, DUCHU PRAWDY !
>>>>>>>

ja
W tym Jego Duchu jako NAczyniu ,jak pisałam wyżej?

>>>>>>>

przyjaciel
Bo tylko duch chrystusowy ,bedacy teraz naszym nowym sercem,moze zniesc swietosc Boga
!
>>>>>
ja
Duch Mesjasza jako moje nowe serce?
Amen.

Cytuj:
Gdyz TYLKO duch chrystusowy ,jak na ducha ludzkiego , jest idealnie swiety i czysty (wiec "kompatybilny"-zgodny, dopasowany, wspolpracujacy- z Duchem Boga! ),a z drugiej strony,duch chrystusowy-ktory wylal sie z ludzkiego serca Jezusa - bedac pochodzenia ludzkiego

ja
:) jak na Ducha Adama z Nieba -Doskonałego -Kadmon?

Cytuj:
stanowi oslone dla naszego ludzkiego starego wnetrza i calej starej ludzkiej osobowosci, ktora dzieki temu nie jest niszczona przez zywego Boga. Boga mieszkajacego w nas, w "naszym duchu chrystusowym" -teraz juz, naszym ludzkim duchu

jaTo zadziwiajace ,ale Jego Duch w nas staje sie Miejscem
w którym to MY sie znajdujemy
W Mesjaszu jako Nowe BARA-Stworzenie

Cytuj:
Majac ducha chrystusowego nasza stara natura, zniszczona przez grzech, moze zostac uswiecona, oczyszczona, przemieniona na podobienstwo wzorcowej natury Chrystusa-czlowieka doskonalego!
Tak Bog tworzy w nas nowe serce.
Tworzy je z laski przez wiare.

>>>>>>>>> :)

Rz8/1,2
I to jest to co Poznał Szaul
Przeto TERAZ NIEMA potepienia dla tych ,którzy sa W JESZUA MESJASZU.

BO zapis? OBRZEZKA SERCA Jego Ręka dokonana DUCHA
który Życie W Mesjaszu Jeszui
UWOLNIŁ mnie od z a p i s u grzechu i smierci
>>>>>>>

Jaki ZAPIS dał DUCH? ZAPIS Życia ,KTÓRE to ZYCIE było W Mesjaszu Jeszui .
KOD ŻYCIA -JEGO DNA Wieczności.
>>>>>>>>

Cytuj:
Gdy nasze stare "po Adamowe" serce jest skruszone i gdy za rada Pawla wyrywamy dla siebie czastke swietego ducha chrystusowego, (Czy otrzymaliście Ducha Świętego, gdy uwierzyliście?-doslownie:czy wyrwaliscie (gr lambete -wlasnie to oznacza) ducha swietego) -(Dz 19:1,zobacz tez 1J 4:13) WTEDY OTRZYMUJEMY NASZE NOWE SERCE BEDACE W CALOSCI DUCHEM CHRYSTUSA -ON WCHODZI W NASZE STARE WNETRZE,STAJAC SIE JEGO CZASTKA.
BOG ODTAD CHCE ABYSMY TERAZ BYLI POSLUSZNI WLASCICIELOWI NOWEGO SERCA ,CZYLI JEZUSOWI.

>>>>>>>>> :)

Cytuj:
W pierwszej kolejnosci duch nowego serca chce uwolnic cale nasze serce od odziedziczonych nieczystosci,uwolnic nas z wiezow przeszlosci,z" zolci starego zycia".

>>>>>> :)
Cytuj:
Ten ,kto Bogu na to pozwala W TYM MOZE ZAMIESZKAC PARAKLETOS.
I tak nasza natura staje sie podobna do natury boskiej.
Mamy nowe chrystusowe serce i BOGA W NIM MIESZKAJACEGO(ALBOWIEM PARAKLETOS PRZCHODZI W JEDNOSCI Z OJCEM I SYNEM
).
>>>>>>>>>
Otrzymujemy Jego Nature -ZAPIS Ducha

Zostajemy zapieczetowani i zły nie moze nas tknąć bo Nasienie Boga [color=darkred]jest w nas ,
Jestrem niepokalanie poczęta czysta bez skazy
bo tych ,których powołał oczyścił uwielbił .
To jest nasze Zwyciestwo W NIM

z BOGA NARODZONY NIE GRZESZY
kto grzeszy nie widział GO ani nie poznał[b]

Cytuj:
Jezeli bezdziemy dbac o czystosc naszego nowego serca, nie zanieczyszczajc go duchami grzechu,bedziemy wzrastac w synostwie bozym.
Jezeli wrocimy do grzechu podeptamy nasze synowstwo i los nasz bedzie straszny!
Pozdrawiam

>>>>>>
Przeczytałam ,ale jeszcze rozważe jak na poczatek jestem zgodna
tak sie raduje ,że Bóg daje nam mozliwośc aby GO POZNAWAĆ

[b]Pszepraszam CIę za podkreślenia jakie zrobiłam dla ułatwienia sobie
ale tez chciałam zwrócić tobie uwage na to ,na co ja zwróciłam

Przyjacielu

,ja uwazam ,że nam poprostu brak ODWAGO głosic tego co Głosili apostołowie ich Zwiastowanie było szokujace i naprawde przyjmowali to tylko ludzie Doskonali reszta odpadała ,zgorszona.

jak coś mnie zastanowi to cie zapytam :) :?:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 12, 2006 3:55 pm 

Liafail:
Cytuj:
Takze nie podoba mi sie ton w jakim pisz do ciebie lis. On jest uszczypliwy, co jest niewlasciwe, ale ty wyciagasz ciezkie dziala przeci smokowi, jakoby on nie byl mesjaszowy. Co jest o wiele gorsze.

Jest uszczypliwy, więc grzeszy i trzeba go napomnieć?
Ty to musisz mieć cieżki żywot - upominać wszystkich uszczypliwych.
Ale co tam, skoro jesteś pod presją, nie bedę Ci zabraniał.
Pomyśl równiez o tych, którzy zaprzeczają, że Chrystus przyszedł w ciele, w ciele ludzkim.

Ich nie będziesz napominał, przez grzeczność?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 12, 2006 4:14 pm 

Szukający Sceptyk napisał(a):
Oliwka napisał(a):

tak to pisał
Przyjaciel

Wow! Siostro Skąd Ty wziełaś takie zioło :?:
Nieźle trzeba sie nawdychać by miec takie odloty.
Jak będzie zapotrzebowanie źródło podasz? 8)

:D alez sceptyk mnie rozbawil :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 12, 2006 4:17 pm 

lis napisał(a):
Liafail:
Cytuj:
Takze nie podoba mi sie ton w jakim pisz do ciebie lis. On jest uszczypliwy, co jest niewlasciwe, ale ty wyciagasz ciezkie dziala przeci smokowi, jakoby on nie byl mesjaszowy. Co jest o wiele gorsze.

Jest uszczypliwy, więc grzeszy i trzeba go napomnieć?
Ty to musisz mieć cieżki żywot - upominać wszystkich uszczypliwych.
Ale co tam, skoro jesteś pod presją, nie bedę Ci zabraniał.
Pomyśl równiez o tych, którzy zaprzeczają, że Chrystus przyszedł w ciele, w ciele ludzkim.

Ich nie będziesz napominał, przez grzeczność?

Przeciez upomnialem oliwe (do ognia :) ).
Pozatym wszystko wiesz i bedzie dobrze.
Bez uszczypliwosci i atmosfera bedzie lepsza.
Dla wyrownania, upominam samego siebie aby wiecej nie upominac :)

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 172 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1