Oliwka napisał(a):
NIC a NIC mnie nie zrozumiałeś a nadodatek dodajesz do słowa tego ,czego nie ma A moze dlatego ty patrzysz z dołu a ja z góry.
Jasne. Gnostycy zawsze "patrzą z góry". Mają przecież "objawienie".

Cytuj:
Ty masz poznanie ,które musi trzymac sie wykładni Roma - trójca ja jestem wolna juz od tej matki. Dlamnie nie ma trójcy i nie musze dopasowywać żeby pasowało
Ja nie wiem, co Ty masz, ale to jest coś bardzo dziwnego (o ile zdążyłem załapać, jest to mieszanka gnozy, doketyzmu i modalizmu). Nie wiem sąd to wzięłaś, ale z raczej nie z Pisma.
Cytuj:
Oparł sie skłonności - O nieba miał chec na? ale sie powstrzymał? Dlatego w filmie jezus chrystus Super gwiazda on i magdalena?
Oliwko, ja wolę czytać Pisma. Chyba za dużo filmów oglądasz...

Czy myślisz, że scena w ogrodzie Getsemane to jest dowód na Twoje teorie? Jezus prosił, żeby ominął Go kielich cierpienia i w śmiertelnym boju pocił się krwią:
"A sam oddalił się od nich, jakby na rzut kamienia, i padłszy na kolana, modlił się, mówiąc: Ojcze, jeśli chcesz, oddal ten kielich ode mnie; wszakże nie moja, lecz twoja wola niech się stanie. A ukazał mu się anioł z nieba, umacniający go. I w śmiertelnym boju jeszcze gorliwiej się modlił; i był pot jego jak krople krwi, spływające na ziemię" [Łuk. 22:41-44]
Prawdopodobnie w Twojej wersji Ewangelii nie ma tej sceny, bo nie powinno być. A może jednak jest? Sprawdź na wszelki wypadek...

Cytuj:
Nieznacie Jeszui, i to jest ten który daje ci wolność - OD CZEGO?
Samo Twoje stwierdzenie, że nie znamy Jeszui, jest prawdopodobnie osądem i to bezpodstawnym. Jeszua wyzwolił mnie od panowania grzechu [Rzym. 6:14].
Cytuj:
"Po tym poznawajcie Ducha Bożego: Wszelki duch, który wyznaje, że Jezus Chrystus przyszedł w ciele, z Boga jest" [I Jana 4:2]
bądź UCZCIWY o ile potrafisz? NIE DODAWAJ DO SŁOWA :!
Widzisz, jak tylko czytam to, co jest napisane. A jest napisane po grecku. A po grecku "sarx" to jest zwykłe (w tym przypadku ludzkie) ciało. W takim ciele przyszedł Jezus.
Cytuj:
Pisze przyszedł odziany CIAŁEM

dodajecie ludzkim? JAKIE CIAŁO

l u d z k i e

to wasza NADINTERPRETACJA

Super. W takim razie napisz, skąd wzięłaś określenie "odziany ciałem" i gdzie jest napisane, że ono nie było ludzkie. Konkretne wersety poproszę. Oryginał mówi:
"Wszelki duch, który wyznaje Jezusa Pomazańca
w ciele przybyłego [en sarksi elhlythota], od Boga jest"
Cytuj:
Własnie GEN - sam siebie okłamujesz? albo naprawde nie pojołes Objawienia tajemnicy, o której mówi Szaul.
Widzisz, samo Pismo jest najlepszą bronią przeciwko takim "objawieniom" jak Twoje. "Nomo tez amartiaz" to znaczy po prostu "prawo grzechu". Tak jak "prawo grawitacji". Ale nie gen. Cielesność w sensie skłonności do grzechu jest dziedziczona po rodzicach i uaktywnia się w momencie nabrania świadomości przykazania. Grzech ożył, Paweł umarł. [Rzym. 7:9-10]. Tyle wiemy z Pism. "Ciało" i "cielesność" sa określane tym samym wyrazem "sarx". Może gdybyś nie myliła jednego z drugim, łatwiej byłoby Ci przyjąć, że Jezus przyszedł w ciele, ale oparł się cielesności, czyli nie żył według ciała, czyli nie był cielesny.
Cytuj:
NIE ma JUZ żadnego Potepienia dla tych, którzy SA W Mesjaszu Jeszua.
Amen.
Cytuj:
Bo zapis prawny DUCHA który ZYŁ W Mesjaszu Jeszui U W O L N I Ł mnie od zapisu grzechu i smierci. Który otrzymałam w GENACH po przodkach
Oryginał:"Bo prawo Ducha [nomoz tou pneumatoz] życia w Pomazańcu uwolniło cię od prawa grzechu i śmierci" [Rzym. 8:2]
To mniej więcej tak, jakby pojawiło się i zaczęło działać prawo lewitacji, które pozwala Ci przezwyciężyć prawo grawitacji. Możesz z niego korzystać lub nie - wybór należy do Ciebie. Korzystaj, a będziesz żyć. Jeśli nie będziesz korzystać, umrzesz [Rzym. 8:12-13]
Cytuj:
Nie jestem juz podległa zniewoleniu według Słowa, które Pan Jeszua powiedział Jesli was SYN WYZWOLI Prawdziwie WOLNI bedziecie Prawda was WYZWOLI. Wiesz od czego? od słonnosci, od niewoli, od świadomosci grzechu Hebr 10.
Jeśli jesteś wolna od skłonności do grzechu, to albo kłamiesz, albo nie wiesz, co mówisz, albo już jesteś w ciele uwielbionym. Paweł miał świadomość swojej grzeszności i inni też mieli:
"Mówię więc: Według Ducha postępujcie, a nie będziecie pobłażali żądzy cielesnej. Gdyż ciało pożąda przeciwko Duchowi, a Duch przeciwko ciału, a te są sobie przeciwne, abyście nie czynili tego, co chcecie" [Gal. 5:16-17]
Cytuj:
Jesteśmy DOSKONALI nie majacy zadnych braków.
A czy Ty odróżniasz usprawiedliwienie od uświęcenia?
Cytuj:
W Jeszua jest Cały Izrael - Syn i to ten Syn woła, że Bóg go opuscił i poszedł do pogan, dzieki temu masz jeszcze łaske by niebyc odrabany z powodu NIEWIARY. Zasłona rozerwała sie od góry do dołu i DUCH - Ojca - Mesjasza, opuscił tych, którzy GO nie Poznali. SYN - Izrael, Starego Przymierza umiera ZA grzechy bo z Tory nie osiagnał Sprawiedliwosci - bezgrzesznosci - DOSKONAŁOSCI
LITOŚCI! BŁAGAM! Oliwko, zmiłuj się! Skąd Ty takie straszne teorie wytrzasnęłaś?! Ja juz nawet nie będę dalej pytał...