www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Pn cze 16, 2025 8:45 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 193 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 07, 2006 10:26 am 

.Tr,ójca jak zaślepiała tak zaślepia ,
To ciekawe ja zawsze jestem tam gdzie mniejszośc ,no cóż tylko resztka będzie ocalona :idea:[/quote]

Co masz na myśli z tą Trójcą...?

Jaką resztkę masz na myśli?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 07, 2006 10:39 am 

Aaaa...chyba już sama znalazłam...

Branham pisze:Jeżeli Jezus jest ZARÓWNO Panem i Chrystusem, to On (Jezus) jest, a nie może być niczym innym, niż „Ojcem, Synem i Duchem Świętym” w JEDNEJ osobie, zamanifestowanej w ciele. To NIE JEST „Bóg w trzech osobach, błogosławiona Trójca”, lecz JEDEN BÓG, JEDNA OSOBA z trzema głównymi tytułami i trzema urzędami, manifestującymi te trzy tytuły. Słuchajcie tego jeszcze raz. Ten sam Jezus jest ZARÓWNO Panem i Chrystusem. Pan (Ojciec) i Chrystus (Duch Święty) to Jezus, ponieważ ON (Jezus) jest ZARAZEM Panem i Chrystusem. Jeżeli to nie pokazuje nam prawdziwego objawienia Bóstwa, nie pokaże to już nic innego. Pan NIE jest Kimś innym. Chrystus NIE jest Kimś innym. Ten Jezus jest Panem Jezusem Chrystusem - JEDYNYM BOGIEM.

Czyli: nie istnieje Ojciec, Syn i Duch Św., istnieje tylko Chrystus, który jest Ojcem, Synem i Duchem Św. zarazem...

Tylko, że wtedy sprawa nam się trochę komplikuje..Bo czemu Jezus mówiłby , że wypełnia wolę Ojca...? Czemu mówił: "Ojciec większy jest ode mnie", kiedy jeszcze chodził po tej ziemi? Czemu mówił, że dany nam zostanie Duch Święty, a nie On sam...?
Jakoś to do mnie nie przemawia. W końcu- te trzy Osoby współistnieją w idealnej jedności między sobą...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 07, 2006 10:56 am 

Starożytni mawiali: "Idź nad Jordan i tam naucz się o Trójcy" (Mt 3:16-17).

Herezja modalizmu (Ojciec, Syn i Duch to tylko formy przejawiania się jednej i tej samej osoby Boga) została przez starożytny Kościół odrzucona kilkanaście wieków temu.

Jest w oczywisty sposób sprzeczna choćby z takimi wierszami Pisma jak:

Nie mogę sam z siebie nic uczynić. Jak słyszę, tak sądzę, a sąd mój jest sprawiedliwy, bo staram się pełnić nie moją wolę, lecz wolę tego, który mnie posłał. [Jan. 5:30]

I mówił: Abba, Ojcze! Ty wszystko możesz, oddal ten kielich ode mnie; wszakże nie co Ja chcę, ale co Ty. [Mar. 14:36]

Usunęli więc kamień, gdzie leżał umarły. A Jezus, wzniósłszy oczy w górę, rzekł: Ojcze, dziękuję ci, żeś mnie wysłuchał.
A Ja wiedziałem, że mnie zawsze wysłuchujesz, ale powiedziałem to ze względu na lud stojący wkoło, aby uwierzyli, żeś Ty mnie posłał. (Jan. 11:41-42)

Ciekawe, że istnieją natury skłonne wierzyć, że przez kilkanaście wieków cały Kościół Chrystusa był w błędzie co do tego w kogo i jak należy wierzyć, że mylili się ludzie żyjący kilkadziesiąt lat po apostołach, że wszyscy misjonarze, tłumacze Biblii, kaznodzieje przez kilkanaście wieków wyznawali "niewłaściwego Boga", a prawdę odkrył dopiero Branham, Russell czy Elżbieta Eliasz.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 07, 2006 11:37 am 

Grazyna

Cytuj:
Czyli: nie istnieje Ojciec, Syn i Duch Św., istnieje tylko Chrystus, który jest Ojcem, Synem i Duchem Św. zarazem...

Bóg Najwyzszy jest Duchem-RUACH Ha Kodesz
Duch Jeden niepodzielny, Duch Niewidzialny -Ojciec Wieczności

Objawił Siebie aby stworzenie mogło oglądac Jego Chwałe
Jesli jest niewidzialny to jak mozemy wiedzieć ,ze On istnieje , musiał ze wzgledu na stworzenie przyjąć Chwałe bezpieczna dla stworzenia.

Ja nie wziełam nauki od Branhama ,kiedy Duch Swięty SAM pokazał mi w Ew Łukasza ,że nie ma trójcy ,nie miałam pojecia o istnieniu Branhama.
Kiedy zobaczyłam z Łaski Najwyzszego KIM jest ,tak sie bałam ze nie ośmieliłam sie nikomu o tym powiedziec przez około 2 lata.

Wołałam i płakałam ,płakałam i wołałam by Duch Świety dał mi kogos kto tak samo wierzy.
Pierwsze poselstwa Branhama uprosiłam ,wymogłam ,tak chciałam dowiedzieć sie kto to i co to ?
Niestety ,nic a nic nie rozumiałam z tego co czytam,jego myślenie szło w innym kierunku ,ja byłam jakaś ?
I pomyslałam jak to jest ,żebym nie mogła zrozumieć zdan pisanych po polsku?
I po kolejnym podejściu ponownego czytania tego samego poselstwa .
"Postawa meża doskonałego " załapałam.
Odnalazłam w jego poselstwach siebie ,mój sposób myslenia.
Wielu czytało ,wielu ,wielu odrzuciło ,niestety duch katolicyzmu robi spustoszenie i wkrótce bedda tego skutki.

[quote]Tylko, że wtedy sprawa nam się trochę komplikuje..Bo czemu Jezus mówiłby , że wypełnia wolę Ojca...? Czemu mówił: "Ojciec większy jest ode mnie", kiedy jeszcze chodził po tej ziemi? Czemu mówił, że dany nam zostanie Duch Święty, a nie On sam...?
Jakoś to do mnie nie przemawia. W końcu- te trzy Osoby współistnieją w idealnej jedności między sobą...

Komplikuje sie dlatego ,że nie potrafimy uwolnic sie od setek lat nakazu Romy.
JAHU'VAH jest JEDEN
Dlaczego Izajasz nazywa JAHUSZA OJCEM WIECZNOŚCI a my tego nie robimy?
Czy mówisz tak do Jezusa ? Ojcze :!:

Jeśli znalismy JAHUSZA w ciele to juz Go takim nie znamy.
wspomniałam Ew,Łikasza tam jest wszystko napisane tylko PATRZ.

http://biblia.phorum.pl/index.php

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 07, 2006 2:09 pm 

ew/ Łukasza:

4. 18 Duch Pański nade mną, przeto namaścił mnie, abym zwiastował ubogim dobrą nowinę..." - czy Duch Pański namaszczałby sam siebie...?

11. 1-4 "...a gdy się modlicie , mócie: Ojcze nasz, któryś jest w niebie..."- Jezus uczy tutaj modlić się do Ojca w niebie...a co z Nim? Jeśli on, jako jedyny Bóg zstąpił z nieba , to czemu nie nakazał się modlić : Jezu mój, któyś jest na ziemi..."

12. ...Każdemu, któy by bluźnił przeci Synowi cZłowieczemu, będzie odpuszczone, a kto by bluźnił Duchowi Świetemu -nie bedzie odpuszczone.."- a jak to wytłumaczysz? :?:

22.69 ...odtąd zaś Syn Czlowieczy bedzie siedział po prawicy mocy Bożej"
24. 49 ...oto Ja zsyłam na was obietnicę mojego Ojca...

Rzym.8.34 Któż cię będzie potępiał? Jezus Chrystus , któy umarł, więcej, zmartwychwstał , który jest po prawicy Ojca, Ten przecież wstawia się za nami".

Mamy orędownika u Ojca- Jezusa Chrystusa...

Jeśli to prawda, co piszesz, to czemu Paweł pisze: Wierny jest Bóg, ktory powołał nas do społeczności Syna swego, Jezusa Chrystusa, Pana naszego"? ( I Kor. 1.9)

Albowiem nam to objawił Bóg przez Ducha...( I Kor. 1.10)- po co jest tak napisane? Czemu nie jest napisane po prostu: objawił nam to Bóg
( czy :Ojciec)? Skoro jest jeden niepodzielny DuchJahu'vah...?

Wszakże dla nas istnieje tylko jeden Bóg Ojciec, z którego pochodzi wszystko i dla któego istniejemy, i jeden Pan, Jezus Chrystus, przez którego my także istniejemy"( I Kor. 8.6)

"Łaska Pana Jezusa Chrystusa i miłość Boga, i społeczność Ducha Świętego niech będzie z wami wszystkimi"( II KOr. 13.13)- dlaczego tutaj Paweł rozróżnia trzy osoby? CZemu nie pisze po rpostu: a Duch Ojca niech będzie z wami...?

Oliwka- to, że coś "do ciebie nie przemawia" to raczej słaby argument...wybroń się z pomocą Pisma , a ci uwierzę.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 07, 2006 4:01 pm 

"Mam wam jeszcze wiele do powiedzenia, ale teraz znieść nie możecie; lecz gdy przyjdzie On, Duch Prawdy, wprowadzi was we wszelką prawdę, bo nie sam od siebie mówić będzie, lecz cokolwiek usłyszy, mówić będzie, i to, co ma przyjść, wam oznajmi. On mnie uwielbi, gdyż z mego weźmie i wam oznajmi. Wszystko, co ma Ojciec, moje jest; dlatego rzekłem, że z mego weźmie i wam oznajmi" [Jan 16:12-15]

Jeśli Duch jest równocześnie Ojcem i objawił siebie jako Syn, to powyższy fragment mówi o kimś, kto będzie mówił sam od siebie, uwielbi sam siebie, od siebie samego usłyszy, od siebie samego weźmie (bo wszystko, co on sam ma, jego jest) i oznajmi uczniom. Niezły bigos, no nie? :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 07, 2006 8:54 pm 

Oliwko:
J 4:20-24 Bg
„Ojcowie nasi na tej górze chwalili Boga, a wy powiadacie, że w Jeruzalemie jest miejsce, kędy przyzwoita chwalić.(21) Rzekł jej Jezus: Niewiasto! wierz mi, iż idzie godzina, gdy ani na tej górze, ani w Jeruzalemie nie będziecie chwalili Ojca.(22) Wy chwalicie, co nie wiecie; a my chwalimy, co wiemy; albowiem zbawienie jest z Żydów.(23) Aleć idzie godzina, i teraz jest, gdy prawdziwi chwalcy będą chwalić Ojca w duchu i w prawdzie.(24) Bo i Ojciec takowych szuka, którzy by go chwalili. Bóg (jest) duch, a ci, którzy go chwalą, powinni go chwalić w duchu i w prawdzie.”

W wersecie 24 doslownie czytamy:
BOG DUCH-PNEUMA HO THEOS
Czasownik BYC/JEST nie wystepuje ,wstawia sie go domyslnie.
Podobnie jak np w 2 Kor 5:17 ,gdzie czytamy:
(Bg ) „A tak jeźli kto jest w Chrystusie, nowem( jest )stworzeniem; stare rzeczy przeminęły, oto się wszystkie nowemi stały.”
Po grecku czytamy: kaine ktisis wiec doslownie ten werset brzmi:
A tak jeźli kto jest w Chrystusie, nowe stworzenie;
Pytam:
Dlaczego nie uzyto tutaj greckiego czasownika estin tak jak np w 1 J 4:8:
:„Bóg jest miłość”-ho theos agape estin ; ?

Moim zdaniem sprawa wyglada tak:
Autor ,chce podkreslic O KIM MOWI i zdania bez estin nalezy czytac tak:
prawdziwi chwalcy będą chwalić Ojca w duchu i w prawdzie. Bo i Ojciec takowych szuka, którzy by go chwalili. (czyli TEN BOG DUCH)ci, którzy go chwalą, powinni go chwalić w duchu i w prawdzie.”
Podobnie nalezy czytac 2 Kor 5:17:
A tak jeźli kto jest w Chrystusie, (CZYLI NOWE STWORZENIE) DLA NIEGO stare rzeczy przeminęły, oto się wszystkie nowemi stały.”

W pierwszym przypadku mysl Jezusa jest skierowana na OJCA I JEZUS O NIM MOWI ,ZE OJCIEC TO DUCH W ODROZNIENIU OD NIEGO, TE SLOWA MOWIACEGO, TJ JEZUSA ,KTORY W TEJ CHWILI "JEST CIALEM " .
Mamy wiec ,jak sadze ,w greckim oryginale jednoznaczne rozroznienie miedzy DWOMA OSOBAMI BOGA ,MIEDZY TYM ,KTORY "STAL SIE CIALEM"-JEZUSEM-SYNEM BOGA A TYM KTORY POZOSTAL W NIEBIE CZYLI OJCEM-DUCHEM.
Ten ,ktory jest w ciele oznajmia nam ,ze odtad tylko ludzie-duchy beda mogli PRAWIDLOWO CZCIC OJCA-DUCHA.

Mam wrazenie ,ze powinnas zrozumiec takie oto moje rozumowanie:
Bog objawil sie Zydom TYLKO JAKO JEDNA OSOBA JHWH DLATEGO ZE ZYDZI BYLI CIELESNI ,WIEC NIE MOGLIBY POJAC DUCHOWEJ ISTOTY BOGA-Z JEDNEGO BOGA I TRZECH OSOB UCZYNILIBY OD RAZU TRZECH BOGOW!

Tylko czlowiek duchowy pojmie PELNIE BOGA ,JEGO ZLOZONA JEDNOSC!

Czas PIERWSZYCH ludzkich istot duchowych przeminal wraz z potopem ,byc moze Noe byl ostatnim duchowym czlowiekiem majacym prawo nazywac sie SYNEM BOGA ,jego potomstwo nie bylo juz duchowe!
Duch -Bog -nie mogl pokazac Swojej pelni CZLOWIEKOWI-NIEDUCHOWI tzn CIALU(BASAR) ,A CIALEM STAL SIE CZLOWIEK na ziemi.
Wpierw czlowiek musial stac sie duchem ,aby DUCH-BOG- MOGL MU SIE W PELNI OBJAWIC!
DLATEGO TO NT PRZYNOSI ODSLONIECIE PELNEGO OBRAZU BOGA, JAKO ISTOTY JEDNEJ LECZ JEDNOSCI ZLOZONEJ !
Zydzi poznali TYLKO JEDNA Z OSOB BOSKICH ,GDYZ PROSTY UMYSL CIELESNY PRZYJMUJE TYLKO PROSTE POZNANIE.
Widzieli Boga jakby w "zacmieniu" ,zanim mieli otrzymac WIEDZE O NIM WPIERW MUSIELI STAC MU SIE POSLUSZNI ,A KONKRETNIE POSLUSZNI JHWH SYNOWI OJCA!
TAK UWAZAM.

Stalo sie tak dlatego ,ze ,JAK WYNIKA Z PISM, CIALO ZAWSZE BUNTUJE SIE PRZECIW DUCHOWI BOGA ,BO W CIELE NIE MA DUCHA DAJACEGO ZYCIE WIECZNE ,DAJACEGO BLISKOSC BOGA !
Tacy byli Zydzi i takie poznanie otrzymali poprzez RUACH JHWH!

Jezus przynosi im POZNANIE OJCA ,KTOREGO NIE ZNALI !
POZNANIE ABBY-TATUSIA!
DOTYCHCZAS MIELI WLADCE ,A ONI BYLI JEGO PODDANYMI ,TERAZ OTRZYMUJA RODZINE BOZA I POZNANIE TEGO KTORY JEST AGAPE-MILOSCIA-OJCA!
To jest nadzwyczajne objawienie ,ktore przynosi im i nam OSOBA SYNA BOGA :
PRZYNOSI POZNANIE UKRYTEJ DRUGIEJ OSOBY OJCA BOGA.

Pozdrawiam Cie w pokoju

P.S.
Cytuj:
Komplikuje sie dlatego ,że nie potrafimy uwolnic sie od setek lat nakazu Romy.

NIE ROMY OLIWKO TYLKO GRECKIEGO KONSTANTYNOPOLA (JEZELI JUZ :D !)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 11, 2006 1:51 pm 

Przyjacielu

Cytuj:
W pierwszym przypadku mysl Jezusa jest skierowana na OJCA I JEZUS O NIM MOWI ,ZE OJCIEC TO DUCH W ODROZNIENIU OD NIEGO, TE SLOWA MOWIACEGO, TJ JEZUSA ,KTORY W TEJ CHWILI "JEST CIALEM " .

Właśnie - w TEJ chwili jest Osoba-Ciałem
ale mówi też , że On jest Duch --ew Jana i Kor.
JAHUSZUA Adonaj i to Jego Duch jest nad NIM. Jsaj.

Cytuj:
Mamy wiec ,jak sadze ,w greckim oryginale jednoznaczne rozroznienie miedzy DWOMA OSOBAMI BOGA ,MIEDZY TYM ,KTORY "STAL SIE CIALEM"-JEZUSEM-SYNEM BOGA A TYM KTORY POZOSTAL W NIEBIE CZYLI OJCEM-DUCHEM.

Pozostał w niebie ??
Zatem dla ciebie Najwyższy jest Ograniczony? jest tam gdzie człowiek wskazuje Jego miejsce?

JAHUSZUA powiedział -Ojciec WE MNIE - dlaczego mam Go ograniczać ,właśnie dlatego Zydzi uznali Go za Baalzabuba ,nie pojmowali o CZYM ON mówi.
Dla Zyda Bóg nie miał prawa być gdzieś indziej poza ich mysleniem,
Nigdy nie mógł zamieszkac na ziemi , po,śród swego Ludu.
Jak zatem mozemy mówić ,że w Nim mieszkamy ,istniejemy ,że On jest wszędzie .
Jest czy nie jest ?
To grzeszny człowiek ograniczył Najwyższego do Ciała i pilnie pilnuje aby nie wymkneło sie z pod jego kontroli to co sobie Załozył o Bogu jako takim.

Cytuj:
Ten ,ktory jest w ciele oznajmia nam ,ze odtad tylko ludzie-duchy beda mogli PRAWIDLOWO CZCIC OJCA-DUCHA.

Oczywiscie ,poniewaz to im SAM SIEBIE, OBJAWIŁ .

Inni beda z tego drwić ,bo sprawy Ducha są dla nich głupie.,

Cytuj:
Mam wrazenie ,ze powinnas zrozumiec takie oto moje rozumowanie:
Bog objawil sie Zydom TYLKO JAKO JEDNA OSOBA JHWH DLATEGO ZE ZYDZI BYLI CIELESNI ,WIEC NIE MOGLIBY POJAC DUCHOWEJ ISTOTY BOGA-Z JEDNEGO BOGA I TRZECH OSOB UCZYNILIBY OD RAZU TRZECH BOGOW
!

Moze nie zupełnie wszyscy ,byli Jednostki ,którzy Poznali i widzieli
Króla JAHUVAH na TRONIE, - prorocy! ale ich zabijano bo krakali.
A o zadnych trzech OSOBACH nie było tu NIGDY mowy i nie dlatego ,że by nie zrozumieli .
Gdyby widzieli trzy na tronie to by powiedzieli .
Zawsze było to ,On Jemu ,
Bardziej Duchową Istotę znał ten który Widział np Izajasz.
Nie mów ,że Żydzi byli cieleśni , to dzisiaj ludzie im do pi,et nie dorastaja.

Cytuj:
Tylko czlowiek duchowy pojmie PELNIE BOGA ,JEGO ZLOZONA JEDNOSC!

W NIM -JAHUSZUA zamieszkała PEŁNIA Boga - Wszystkość dlatego
Izajasz powiedział Nazwiecie GO -OJCEM AD- WIECZNOŚCI

I co? kto nazywa JAHUSZUA -Ojcem Wieczności?

Cytuj:
Czas PIERWSZYCH ludzkich istot duchowych przeminal wraz z potopem ,byc moze Noe byl ostatnim duchowym czlowiekiem majacym prawo nazywac sie SYNEM BOGA ,jego potomstwo nie bylo juz duchowe!
Duch -Bog -nie mogl pokazac Swojej pelni CZLOWIEKOWI-NIEDUCHOWI

Dlatego była to garstka Wybrańców -proroków.Oni byli DUCHOWI.

Cytuj:
tzn CIALU(BASAR) ,A CIALEM STAL SIE CZLOWIEK na ziemi.
Wpierw czlowiek musial stac sie duchem ,aby DUCH-BOG- MOGL MU SIE W PELNI OBJAWIC!
DLATEGO TO NT PRZYNOSI ODSLONIECIE PELNEGO OBRAZU BOGA, JAKO ISTOTY JEDNEJ LECZ JEDNOSCI ZLOZONEJ !

Dlatego to N.T Objawia Ojca

Cytuj:
Zydzi poznali TYLKO JEDNA Z OSOB BOSKICH ,GDYZ PROSTY UMYSL CIELESNY PRZYJMUJE TYLKO PROSTE POZNANIE.

Smutne to ,ale tak czesto to powtarzasz ,ze co miał ten prosty ciemny umysł zrobić ,słysząc o trójcy? przesiąkneli tym przez wieki i powtarzaja.

Jesli tak uwazasz ? ze Izajasz czy Mojżesz czy Paweł nie potrafili by zliczyć do trzech?
Izajasz WIEDZIAŁ KOGO Widział na Tronie a ty sugerujesz ,że był za cielesny
?

Cytuj:
Widzieli Boga jakby w "zacmieniu" ,zanim mieli otrzymac WIEDZE O NIM WPIERW MUSIELI STAC MU SIE POSLUSZNI ,A KONKRETNIE POSLUSZNI JHWH SYNOWI OJCA!
TAK UWAZAM.

Ja cześciowo sie z tobą zgadzam co do" zacmienia"
Komu zechce OBJAWIE.

Cytuj:
Stalo sie tak dlatego ,ze ,JAK WYNIKA Z PISM, CIALO ZAWSZE BUNTUJE SIE PRZECIW DUCHOWI BOGA ,BO W CIELE NIE MA DUCHA DAJACEGO ZYCIE WIECZNE ,DAJACEGO BLISKOSC BOGA !
Tacy byli Zydzi i takie poznanie otrzymali poprzez RUACH JHWH
!

Jesli byli cieleśni to nie mieli poznania ,musieli słuchac proroków A tego też nie chcieli bo byli cieleśi.
Dam im serce nowe i Ducha.
Nowe Stworzenie.

Cytuj:
Jezus przynosi im POZNANIE OJCA ,KTOREGO NIE ZNALI !
POZNANIE ABBY-TATUSIA!

Kto MNIE WIDZI ,WIDZI OJCA jak mozesz mówić Pokaz nam Ojca.
:!:
DOTYCHCZAS MIELI WLADCE ,A ONI BYLI JEGO PODDANYMI ,TERAZ OTRZYMUJA RODZINE BOZA I POZNANIE TEGO KTORY JEST AGAPE-MILOSCIA-OJCA!

Nie zupełnie ,poniewaz JAHUVAH mówi - myslałem ,że bedziecie na MNIE WOŁAĆ OJCZE :!:
Pytanie -dlaczego nie chcieli wołać.,nazywać GO Ojcem?

To jest nadzwyczajne objawienie ,ktore przynosi im i nam OSOBA SYNA BOGA :
PRZYNOSI POZNANIE UKRYTEJ DRUGIEJ OSOBY OJCA BOGA.

Coś ty uwział tego NIEBIBLIJNEGO okreslenia .
Na wszystko sie tu woła -pokaż to w biblii.
NIKT , tak nie uczył nigdzie tak nie pisze NIE MA TEGO w Starym ani w Nowym Testamencie.

Nie ma ,poco dodajesz ,czy chcesz by Bóg nazwał cię kłamca?
JAHUSZUA mówi JA jestem Pierwszy
Nie mówi drugi czy On nie wiedział CO mówi?

nie bądź cielesny zaprzedany grzechowi.

Nie mów czego On nie mówił .
On jest PIERWSZY i OSTATNI
widzisz to jak kolejke ?Pierwszy i Ostatni , nikogo nie ma .
JA -ON .

Jest wWdzialny i Niewidzialny
Duch -Ruach ,który przyszedł do Miriam i Ona znalazła sie w Jego Cieniu
a On STAŁ sie w niej Miesistym Słowem ,widzialnym, unizonym Sługa.
I zamieszkał W Swiątyni Osoby Swojej .

:idea:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 11, 2006 2:52 pm 

Obj. św. Jana 8.10"...zbawienie jest u Boga naszego , i u Baranka"
Obj. 19.6"...będą kapłanami Boga i Chrystusa i panować z nim będą przez tysiąc lat"
Św. II Jana 9. Kto się za daleko zapędza i nie trzyma nauki Chrystusowej, nie ma Boga. Kto trwa w niej, ten ma i Ojca, i Syna"

"A spoleczność nasza jest spolecznością z Ojcem, i Synem Jego, Jezusem Chrystusem"(I św. Jana 3)

"A tak, jeśliście wzbudzeni z Chrystusem , tego, co w górze szukajcie; gdzie siedzi Chrystus po prawicy Bożej"( Kol.3.1)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 11, 2006 8:20 pm 

Grazyna

wymieniasz dwuch a gdzie trzeci :shock:

Cytuj:
"A spoleczność nasza jest spolecznością z Ojcem, i Synem Jego, Jezusem Chrystusem"(I św. Jana 3)

Tylko wtedy ,gdy chodzimy w Świetle ,krew nas Oczyszcza i wtedy mamy społeczność z Ojcem i Synem .

Nie z Ojcem poza Synem i Synem Poza Ojcem.

Cytuj:
Obj. 19.6"...będą kapłanami Boga i Chrystusa i panować z nim będą przez tysiąc lat

Panować bedą z NIM a nie z nimi .
Z NIM to znaczy z którym?

Cytuj:
Obj. św. Jana 8.10"...zbawienie jest u Boga naszego , i u Baranka"

Nie mozna tego rozdzielic ,bo jedno podkresla drugie.
Jeden bez drugiego nie ma Mocy zbawczej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 11, 2006 9:18 pm 

Oliwka:
Cytuj:
JAHUSZUA powiedział -Ojciec WE MNIE

Ale nie powiedzial ,ze Ojciec jest mna!
Bo w Synu jest Ojciec, a w Ojcu jest Syn.
Jedna Osoba zawiera sie w drugiej ,a w Nich jeszcze trzecia Osoba Parakletosa.
STAD SA JEDNYM BOGIEM,ALE TRZEBA OSOBAMI.
Cytuj:
Pozostał w niebie ??
Zatem dla ciebie Najwyższy jest Ograniczony? jest tam gdzie człowiek wskazuje Jego miejsce?

Swiat zostal stworzony DLA SYNA I PRZEZ SYNA -WSZECHSWIAT STWORZONY TO DAR OJCA DLA SYNA ,KTORY JEST JHWH-"BEDACY WSROD SWOICH STWORZEN".
Ojciec zas NIE WCHODZI WE WLOSCI SYNOWSKIE ,WYSTARCZY MU PRZEBYWANIE W SYNU I W NIEBIE.
Cytuj:
Zydzi uznali Go za Baalzabuba ,nie pojmowali o CZYM ON mówi.

Zydzi byli cielesni ,spraw duchowych nie da sie pojac cialem.
Jeszua byl PIERWSZYM DUCHEM WSROD ZYDOW ,ZANIM DOPIERO MIELI RODZIC SIE NASTEPNI DUCHOWI ZYDZI!
Cytuj:
Jak zatem mozemy mówić ,że w Nim mieszkamy ,istniejemy ,że On jest wszędzie .
Jest czy nie jest ?

W Nim zyjemy ,ale NIM NIE JESTESMY!
On jest transcendentny -na zewnatrz-wobec swoich stworzen.
On nie ma nic wspolnego z materia stworzona-NIE JEST MATERIALNY.
On moze zamieszkac w nas tylko dlatego ,ze Chrystus dal nam nowe ludzkie serca podobne do boskiego ducha-w tym sensie BOG jest tez immanentny-wewnatrz swoich stworzen.
Cytuj:
o zadnych trzech OSOBACH nie było tu NIGDY mowy i nie dlatego ,że by nie zrozumieli .

Mozeby i powiedzieli ,ALE NIE ZROZUMIELIBY ,WIEC BOG IM NIE OBJAWIL SWOJEJ PELNI-DLA ICH DOBRA!
Cytuj:
Izajasz powiedział Nazwiecie GO -OJCEM AD- WIECZNOŚCI

I co? kto nazywa JAHUSZUA -Ojcem Wieczności?

Czesto sie poslugujesz tym cytatem z Iz 9:5: po hebr:"Pele-joes-El-gibbor-Abi-ad-sar-szalom";
Przesledzilem rozne przeklady tego fragmentu.Podam ci kilka:

Przeklad syryjski:
CUD I RADNY ,BOG MOCNY WIEKOW,KSIAZE POKOJU

PRZEKLAD ARAMEJSKI(CZYLI ZYDOWSKI!):

CUDOWNY DORADCA ,POTEZNY BOG,TEN KTORY ZYJE NA ZAWSZE(ABI-AD)

I najciekawszy ,wedlug mnie najbardziej osadzony w duchu NT przeklad lacinski Wulgaty:
PRZEDZIWNY,RADNY,BOG,MOCNY,OJCIEC PRZYSZLEGO WIEKU(ABI-AD)

Bez watpienia ten tekst zawsze byl uwazany za tekst mesjanski-zapowiadajacy Mesjasza.Wynika z niego ,ze Mesjasz bedzie(czas przyszly!) ojcem wiecznosci.
Innymi slowo TO CZEMU ON-MESJASZ- DA POCZATEK BEDZIE TRWALO WIECZNIE.
MESJASZ BEDZIE(mowi Izajasz) OJCEM PRZYSZLYCH WIEKOW!

O tym prorokowal Izajasz:

Prorokowal ,ze Mesjasz bedzie(CZAS PRZYSZLY!) BOGIEM POTEZNYM ,KTORY BEDZIE (CZAS PRZYSZLY!)OJCEM PRZYSZLEGO WIEKU MESJANSKIEGO!

MESJASZ-CZLOWIEK- MIAL STAC SIE-(CZAS PRZYSZLY!) BOGIEM MOCNYM-EL-GIBBOR-MIAL STAC SIE(CZAS PRZYSZLY!) OJCEM WIECZNYM-ABI-AD- SWOJEGO KROLESTWA TO ZNACZY OJCEM LUDZI ,KTORYCH SOBIE POZYSKAL,JAK WIEMY PRZEZ SWOJA SMIERC.
Jako chrzescijanie-ludzie znajacy NT-wiemy ,ze oto JHWH dal nam poznac przez swego proroka IZAJASZA ,ZE LUDZKIE ,ZYDOWSKIE DZIECKO ,ZOSTANIE WYWYZSZONE ,WCIELONE W BOGA I STANIE SIE OJCEM PRZYSZLEGO WIEKU.

Wcielenie czlowieka JESZUI w Boga polega na tym ,ZE BOG DODAJE DO SWOJEJ BOSKIEJ NATURY JHWH ,NATURE LUDZKA JESZUI I ZAMIESZKUJE ODTAD NA WIEKI ZE SWOIM KEBODEM(DUCHEM CHWALY) W CIELE LUDZKIM.
ODTAD CZLOWIEK-MESJASZ- STAJE SIE BOGIEM-OJCEM PRZYSZLYCH WIEKOW ,NA ZAWSZE!
Izajasz ZATEM prorokuje o LUDZKIM MESJASZU I O JEGO NOWYM IMIENIU ,KTORE OTRZYMA DZIEKI PLANOWI JHWH!
Cytuj:
Dlatego była to garstka Wybrańców -proroków.Oni byli DUCHOWI.

Prorocy nie byli duchowi!
Prorocy byli cielesni.gdyz DUCH NIE BYL DANY ,BO MESJASZ NIE ZOSTAL UWIELBIONY-NIE UMARL NA KRZYZU!

Cytuj:
Izajasz WIEDZIAŁ KOGO Widział na Tronie a ty sugerujesz ,że był za cielesny?

Izajasz na tronie widzial ZYDA-CZLOWIEKA-KTORY MIAL STAC SIE BOGIEM POTEZNYM -ZOSTAC WCIELONY W BOGA JHWH -MIAL STAC SIE OJCEM PRZYSZLEGO WIEKU!

Wszystkie prawdy Izajasza DOTYCZA CZLOWIECZENSTWA MESJASZA-JEGO LUDZKIEJ NATURY- ORAZ JEGO PROCESU WCIELENIA W BOGA JHWH-PRZYLACZENIA DO NATURY BOGA!

Cytuj:
Jesli byli cieleśni to nie mieli poznania ,musieli słuchac proroków A tego też nie chcieli bo byli cieleśi.
Dam im serce nowe i Ducha.
Nowe Stworzenie.

To uczynil Mesjasz .

Cytuj:
Coś ty uwział tego NIEBIBLIJNEGO okreslenia .
Na wszystko sie tu woła -pokaż to w biblii.
NIKT , tak nie uczył nigdzie tak nie pisze NIE MA TEGO w Starym ani w Nowym Testamencie.

J 6:46 Bw

"Nie jakoby ktoś widział Ojca; Ojca widział tylko Ten, który jest od Boga."

J 5:37-39 Bw

„A sam Ojciec, który mnie posłał, wydał o mnie świadectwo. Ani głosu jego nigdy nie słyszeliście, ani postaci jego nie widzieliście

Kogo widzieli wybrani Izraelici i Mojzesz?

2M 34:5-6 Bw

„I zstąpił Pan (JHWH)w obłoku, a on stanął tam przy nim i wezwał imienia Pańskiego.(6) Wtedy Pan przeszedł obok niego, a on zawołał: Panie, Panie, Boże miłosierny i łaskawy, nieskory do gniewu, bogaty w łaskę i wierność,”

2M 24:9-11
"(9) I wstąpił Mojżesz i Aaron, Nadab i Abihu oraz siedemdziesięciu ze starszych Izraela na górę,(10) i ujrzeli Boga Izraela, a pod jego stopami jakby twór z płyt szafirowych, błękitny jak samo niebo.(11) Lecz na najprzedniejszych z synów izraelskich nie wyciągnął swojej ręki; mogli więc oglądać Boga, a potem jedli i pili."

Jeszua mowi ,ze nie widzieli Ojca nigdy!

Mowi tez:
J 5:46 Bw "Gdybyście bowiem wierzyli Mojżeszowi, wierzylibyście i mnie. O mnie bowiem on napisał."

Wniosek nasuwa sie sam:

Izraelici WIDZA SYNA BOGA JHWH ,ZAS OJCA OBJAWIA IM DOPIERO JESZUA.

J 14:8-11 Bg
„Rzekł mu Filip: Panie! ukaż nam Ojca, a dosyć nam na tem.(9) Rzekł mu Jezus: Przez tak długi czas jestem z wami, a nie poznałeś mię? Filipie! kto mnie widzi, widzi i Ojca mego; jakoż ty mówisz: Ukaż nam Ojca?(10) Nie wierzysz, iżem ja w Ojcu, a Ojciec we mnie? Słowa, które ja do was mówię, nie od samego siebie mówię, lecz Ojciec, który we mnie mieszka, on czyni sprawy.(11) Wierzcie mi, żem ja w Ojcu, a Ojciec we mnie; wżdy przynajmniej dla samych spraw wierzcie mi.”

kto mnie widzi, widzi i Ojca mego-
PO RAZ PIERWSZY OJCIEC OBJAWIA SIE W SYNU,ODSLANIA SWOJE ISTNIENIE POPRZEZ SYNA BO:
iżem ja w Ojcu, a Ojciec we mnie
W SWIECIE STWORZONYM DLA SYNA OJCIEC MIESZKA TYLKO W SWOIM SYNU!

OJCIEC-BOG-MIESZKA W SWIATLOSCI NIEDOSTEPNEJ,W NIEBIOSACH NIEBIOS ,A WIEC POZA WSZECHSWIATEM STWORZONYM ,A WSROD STWORZEN MIESZKA W SWOIM SYNU:
Ojciec, który we mnie mieszka ,...ja w Ojcu, a Ojciec we mnie!

JESZUA NIE MOWI ,ZE JEST OJCEM ,ON MOWI ,ZE OJCIEC W NIM MIESZKA I DLATEGO WIDZAC JEGO WIDZIMY OJCA BO On czyni to samo co Ojciec ,razem z nim ,w calkowitej jednosci

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 12, 2006 4:41 pm 

Był taki czas, że pod wpływem wielu rozsądnych myśli, jakie prezentował Branham, oraz niezwykłych wydarzeń, jakie towarzyszyły jego pracy, patrzyłem na niego (w sensie spuścizny; w tym czasie już nie żył) z uznaniem. Nawet opowiadałem o tym innym, czego teraz żałuję, mimo iż nadmieniałem, że niektóre nauki Branhama są nie do przyjęcia. Zwłaszcza pociągnęło mnie jego nauczanie na temat struktury Kościoła, o przywłaszczaniu sobie przez denominacje praw, których w istocie nie posiadały. Te rzeczy przesłoniły mi trzeźwość spojrzenia i oceny, przez co zlekceważyłem bardzo poważne błędy w jego nauczaniu. Znałem je od początku, ale nie wydawały mi się aż tak istotne. Później zrozumiałem, że byłem w błędzie.

Wierzę, że słusznym jest nazywanie Jezusa Bogiem, jak też wiara w to, że kto Go widział i widzi, ten widział i widzi Ojca. Słusznym jest również czczenie Jezusa, jak Ojca. Ale Słowo Boże nie naucza mnie o równości osoby Jezusa Chrystusa względem osoby Ojca. Uczy mnie natomiast, że Jezus jest Ojcu poddany (1 Kor. 11:3; 15:27-28). Chociaż więc pomiędzy moim zrozumieniem, a zrozumieniem Trynitarzy jest różnica, to jednak w moim odczuciu nie jest ona na tyle poważna, bym miał traktować ich naukę jako naukę antychrystusową. Uznają oni bowiem Jezusa Chrystusa jako Syna, a Ojca jako Ojca, tak jak być powinno. Uznają więc Syna i uznają, że przyszedł w ciele i w ciele jako człowiek umarł.

Tymczasem Branham przejął naukę ewidentnie diabelską, antychrystusową, z którą Kościół walczył od dawien dawna. Choćby w osobie Noetosa. Hipolit w traktacie "Przeciw Noetosowi" (ok. 200 r.) tak go charakteryzuje:

"Ulegając fałszywym pojęciom złego ducha, nadęty pychą wzniósł się na szczyt zarozumialstwa. Twierdził, że sam Chrystus jest Ojcem i że to Ojciec urodził się, poniósł mękę i umarł. Widzicie, jak wielka zuchwałość serca i jaka pycha złego ducha go opętała! Zresztą i z innych jego postępków wnioskowano, że nie przemawiał w czystym duchu. Kto bowiem bluźni Duchowi Świętemu, ten jest usunięty z Boskiego dziedzictwa. Otóż głosił on, że sam jest Mojżeszem, a jego brat Aaronem. Kiedy więc błogosławieni prezbiterzy dowiedzieli się o głoszonej przez niego nauce, wezwali go i przesłuchali przed obliczem Kościoła. Noetos początkowo zaprzeczył, jakoby wyznawał podobne poglądy, później jednak oddalił się, a zgromadzwiszy wokół siebie gromadkę zwolenników usiłował już otwarcie bronić swej nauki. Błogosławieni prezbiterzy ponownie wezwali go do siebie i udzielili mu nagany. Wówczas Noetos zaczął z nimi polemizować; pytał: "Czy robię coś złego, jeśli sławię Chrystusa?" Odrzekli mu prezbiterzy: "My również wierzymy szczerze, że jest jeden Bóg; wyznajemy Chrystusa, wierzymy, że Syn poniósł mękę, tak jak ją poniósł, że umarł, tak jak umarł i zmartwychwstał trzeciego dnia, że siedzi po prawicy Ojca i przyjdzie sądzić żywych i umarłych. Głosimy to, czegośmy się nauczyli." Potępili go i usunęli z Kościoła. Noetosa zaś ogarnęła taka pycha, że zorganizował szkołę."

Celem Diabła od początku było negowanie Jezusa Chrystusa - czy to poprzez twierdzenia, że nie przyszedł w ciele, czy to przez późniejsze twierdzenia, że wcale nie istniał, czy to przez twierdzenia, że był to jedynie Ojciec ubrany w ciało (a jak Ojciec, to nie Syn, a jak nie Syn, to apostołowie kłamią), czy też poprzez twierdzenia, że był Jezus zwykłym człowiekiem, grzesznikiem (a tym samym nie był Synem Boga, lecz Adama, nie był więc Chrystusem).

1 Jan. 2:22-23
22. Kto jest kłamcą? Azaż nie ten, który zapiera, iż Jezus nie jest Chrystusem? Ten jest antychryst, który się zapiera Ojca i Syna.
23. Każdy, co się zapiera Syna, i Ojca nie ma; a kto wyznaje Syna, ma i Ojca.
(BG)

Pod te słowa apostoła Jana podpada w istocie każda nauka, która neguje fakt, że Jezus był Synem Bożym. Antychrystusową nauką było więc to, co głosił Branham, choć tego, czy on powielał ten błąd świadomie - nie wiem. Inną nauką diabelską, jako ogłaszał, było niebiblijne, oparte na żydowskich i gnostyckich baśniach nauczanie jakoby Wąż spółkował w Ewą - nie w sposób duchowy, lecz cielesny. Z tego związku zrodziło się rzekomo potomstwo i tak niektórzy z ludzi są dosłownie potomstwem Węża. Sekt, które podobne majaczenia propagowały, aby zniszczyć chrześcijan, było w pierwszych wiekach n.e. bez liku.
Nawiasem mówiąc, marzeniem baśniokletów-kabalistów i ich zwolenników jest, by Jezus Chrystus nigdy nie istniał, nie dziwi więc fakt, że nauka Branhama, która jest w istocie negacją Syna (ale i nauka o seksualnych igraszkach Węża), bardzo im się podoba.
Natomiast do tej pory nie wiem, czy Branham zwodził świadomie, czy też działał w dobrej wierze sam będąc zwiedziony, a już zupełnie nie podejmuję się orzekać o źródle mocy, która bez wątpienia się manifestowała.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 12, 2006 4:48 pm 

Przyjacielu

Cytuj:
Cytuj:
JAHUSZUA powiedział -Ojciec WE MNIE

Ale nie powiedzial ,ze Ojciec jest mna!
Bo w Synu jest Ojciec, a w Ojcu jest Syn.
Jedna Osoba zawiera sie w drugiej ,a w Nich jeszcze trzecia Osoba Parakletosa.
STAD SA JEDNYM BOGIEM,ALE TRZEBA OSOBAMI

Powiedział ,ale niechcesz tego słyszeć
jedna w drugiej cos tak jak baba w babie ,baba?
A W NICH jeszcze trzecia OSOBA
:D
Cytuj:

Dlaczego tylko tyle a czwarta Matka która rodzi?

Cytuj:
Swiat zostal stworzony DLA SYNA I PRZEZ SYNA -WSZECHSWIAT STWORZONY TO DAR OJCA DLA SYNA ,KTORY JEST JHWH-"BEDACY WSROD SWOICH STWORZEN".
Ojciec zas NIE WCHODZI WE WLOSCI SYNOWSKIE ,WYSTARCZY MU PRZEBYWANIE W SYNU I W NIEBIE.
Cytat:

Swiat został stworzony przez JAHU'VAH
Syna nie było ,Miriam nie rodziła przed stworzeniem świata.
Nigdzie nie czytałam u prorków tego co mówisz?i twierdzisz?

Ojcem sie jest gdy sie ma dziecko a nie gdy sie chce mieć .

>>>>

Cytuj:
Cytat:
o zadnych trzech OSOBACH nie było tu NIGDY mowy i nie dlatego ,że by nie zrozumieli .

>>>>>>>>>
Mozeby i powiedzieli ,ALE NIE ZROZUMIELIBY ,WIEC BOG IM NIE OBJAWIL SWOJEJ PELNI-DLA ICH DOBRA

Wiesz to smutne ,ty uważasz że ci do których mówił ,którym dał sie Zobaczyc ,którym powierzył wszystkie TAJEMNICE
TY mówisz ,że ONI sa tak głupi ,głupsi od ciebie ze niepotrafili by pojać SWEGO BOGA :?:
Co my mamy bez nich ,NIC zastanów sie nad sswoja logika :(

>>>>

Cytuj:
Iz 9:5: po hebr:"Pele-joes-El-gibbor-Abi-ad-sar-szalom";
Przesledzilem rozne przeklady tego fragmentu.Podam ci kilka:

Przeklad syryjski:
CUD I RADNY ,BOG MOCNY WIEKOW,KSIAZE POKOJU

Abi-ad- no własnie Ojciec AD-WIECZNOSCI
a ty napisałeś--BOG MOCNY WIEKOW
>>>>>
Cytuj:
Mesjasz bedzie(czas przyszly!) ojcem wiecznosci.
Innymi slowo TO CZEMU ON-MESJASZ- DA POCZATEK BEDZIE TRWALO WIECZNIE.
MESJASZ BEDZIE(mowi Izajasz) OJCEM PRZYSZLYCH WIEKOW!

Ten który sie narodzi Nazywajcie Go Ojcem Wiecznosci
bo NIM jest
Izajasz zapowiadał cos co sie w głowie nie mieści -Ojciec Wiecznosci
zstapi na ziemie jako Mesjasz.

J 6:46 Bw

"Nie jakoby ktoś widział Ojca; Ojca widział tylko Ten, który jest od Boga."

Tak i Amen
Ojca w JAHUSZUA zobaczy tylko ten kto z Boga jest zrodzony.

J 5:37-39 Bw

„A sam Ojciec, który mnie posłał, wydał o mnie świadectwo. Ani głosu jego nigdy nie słyszeliście, ani postaci jego nie widzieliście

Cytuj:
Kogo widzieli wybrani Izraelici i Mojzesz?

Ojciec jest Duchem
dlatego JAHUSZUA W ŁONIE jest znaleziony Ojcem i to namObjawił

Objawie mu SAMEGO Siebie
Ujrzą Go ci co maja Oczy namaszczone.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 12, 2006 4:56 pm 

Cytuj:
Zwłaszcza pociągnęło mnie jego nauczanie na temat struktury Kościoła, o przywłaszczaniu sobie przez denominacje praw, których w istocie nie posiadały. Te rzeczy przesłoniły mi trzeźwość spojrzenia i oceny, przez co zlekceważyłem bardzo poważne błędy w jego nauczaniu.

Otóż to.
Wielu ludzi dlatego chętnie słucha np. ŚJ,bo piętnują oni światowew życie księży,nadużycia finansowe kościołów itp.rzeczy.
Działa to na zasadzie;
Bogu się to nie podoba,mi się to nie podoba=podobam się Bogu,bo mamy wspolne poglądy.
Wystarczy stanąć na rynku i piętnować to,co ludzie piętnują a popularność i zwolennicy się znajdą.Reszta się nie liczy.
Vide-Samoobrona.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 12, 2006 9:34 pm 

Oliwka:
Cytuj:
Powiedział ,ale niechcesz tego słyszeć
jedna w drugiej cos tak jak baba w babie ,baba?
A W NICH jeszcze trzecia OSOBA

Gdzie powiedzial,ze JA JESTEM OJCEM ,JEZELI TO ZNAJDZIESZ PODDAJE SIE :D
Powiedzial OJCIEC JEST WE MNIE.
Powiedzial :Widzac Mnie Jeszue -CZLOWIEKA-widzisz MEGO OJCA -BOGA -KTORY MIESZKA WE MNIE.
Powiedzial do Zydow : NIGDY WCZESNIEJ NIE WIDZIELISCIE OJCA BO OJCIEC MOZE BYC WIDOCZNY W STWORZONYM SWIECIE TYLKO POPRZEZ MNIE JEDNORODZONEGO SYNA ,KTORY JEST JEGO ODBICIEM-OJCIEC MIESZKAL I MIESZKA W NIEBIOSACH NIEBIOS ,W SWIATLOSCI NIEDOSTEPNEJ ,A W SWIECIE STWORZONYM MIESZKA WE WLADCY TEGO WSZECHSWIATA W SWOIM SYNU -BOGU-JHWH

W kazdym przybranym synu Boga -jakim jest KAZDY narodzony z Boga-mieszka BOG JAK "BABA W BABIE"(cytuje- Twoje wlasne slownictwo!)
W APOSTOLACH,JAK "BABA W BABIE" ZAMIESZKAL BOG W DZIEN ZIELONYCH SWIAT!
WE MNIE JAK "BABA W BABIE" ,PONAD 20 LAT TEMU ZAMIESZKAL BOG
I CO JA JESTEM Parakletosem????
Na Boga -Nie!

Juz lepiej tego Ci nie wytlumacze.

Miedzy chrzescijaninem narodzonym z Boga ,np miedzy mna a Jezusem jest tylko jedna roznica :
ON JEST SYNEM JEDNORODZONYM WIECZNYM I PIERWORODNYM.
Ja jestem synem przybranym,smiertelnym -ALE TEZ JESTEM SYNEM BOGA-MAM TEGO SAMEGO BOGA OJCA CO I ON
,Z LASKI PRZEZ WIARE-SYN BOGA MIAL GO W SOBIE ZAWSZE, JA MAM OJCA W SOBIE ,BO GO KIEDYS PRZYJALEM WRAZ Z SYNEM W PARAKLETOSIE.
ON NIE MIAL POCZATKU ,JEST WSPOLISTOTNY OJCU-OJCA ZNA Z NATURY.
Ja mam poczatek i Ojca znam z laski przez wiare -JAKO DAR OD SYNA JEDNORODZONEGO W DUCHU PRAWDY.
Cytuj:
Swiat został stworzony przez JAHU'VAH
Syna nie było ,Miriam nie rodziła przed stworzeniem świata.

Swiat zostal stworzony DLA SYNA I PRZEZ SYNA.
SWIAT ZOSTAL STWORZONY PRZEZ JHWH ELOHIM DLA JHWH ELOHIM.
SYN TO JHWH ELOHIM.
TAK WIERZE.
Ale w niebiosach jest drugi JHWH TEN SAM ELOHIM.
SYN BOGA TO JHWH-BOG IZRAELA -TO "BEDACY ZE SWYMI STWORZENIAMI WE WSZECHSWIECIE STWORZONYM"
SYN BOGA TO JHWH HA-AREC
BOG OCIEC TO JHWH HA-SZAMAJIM

Ukazal On swoje istnienie JEDEN JEDYNY RAZ W TANACH ,A SYN POKAZAL WTEDY ,ZE WYPELNIA POLECENIA OJCA I JEST Z NIM JEDNO.
Tu jest to miejsce:
Rdz 19:24 Bg
"Tedy JHWH(KTORY PRZEBYWA WLASNIE W GOSCINIE U ABRAHAMA NA ZIEMI) spuścił jako deszcz a Sodomę i na Gomorrę siarkę i ogień, od JHWH z nieba."
Cytuj:
którym powierzył wszystkie TAJEMNICE

Jakie tajemnice Oliwko?
DO DNIA POWSTANIA KOSCIOLA NAWET ANIOLOWIE NIE ZNALI BOZYCH TAJEMNIC NIE MOWIAC O PROROKACH ST ,TO PRZEZ NOWONARODZONYCH LUDZKICH PRZYBRANYCH SYNOW BOGA ,NASLADOWCOW JESZUI, OBJAWIL JE BOG ANIOLOM I LUDZIOM !
Czytaj tutaj:
Lk 7:28 Bg

"Albowiem powiadam wam: Większego proroka z tych, którzy się z niewiast rodzą, nie masz nad Jana Chrzciciela żadnego; lecz kto najmniejszy jest w królestwie Bożem, większy jest, niżeli on."

JEST WIEKSZY BO CHOC JAN BYL NAJWIEKSZYM PROROKIEM ZYDOWSKIM TO JAN NIE BYL DUCHEM-BYL CIELESNY!
NIE MIAL NOWEGO SERCA I NOWEGO DUCHA-PARAKLETOSA-OD MESJASZA!
KAZDY ,KTO RODZI SIE W DUCHU CHRUSTUSOWYM JEST WIEKSZY BO JEST CZLOWIEKIM DUCHOWYM!
JAN BYL MNIEJSZY BO NIE ZNAL TAJEMNIC KROLESTWA CHRYSTUSOWEGO, KTORE POWIERZYL SWOIM BRACIOM-PRZYBRANYM SYNOM OJCA-JEDNORODZONY SYN BOGA-JESZUA MESJASZ!
W NIE PRAGNELI WEJRZEC ANIOLOWIE-KTORYCH LUDZCY SYNOWIE BOGA SADZIC BEDA!
Cytuj:
Ten który sie narodzi Nazywajcie Go Ojcem Wiecznosci
bo NIM jest
Izajasz zapowiadał cos co sie w głowie nie mieści -Ojciec Wiecznosci
zstapi na ziemie jako Mesjasz.

Oliwko przeczytaj uwaznie slowo Izajasza :
Iz 9:6-7 Bg
„Albowiem dziecię narodziło się nam, a syn dany jest nam; i będzie (CZAS PRZYSZLY)panowanie na ramieniu jego, a nazwią imię jego(CZAS PRZYSZLY): Dziwny, Radny, Bóg mocny, Ojciec wieczności, Książę pokoju;(7) A ku rozmnożeniu tego państwa i pokoju, któremu końca nie będzie, usiądzie(CZAS PRZYSZLY) na stolicy Dawidowej, i na królestwie jego, aż je postanowi i utwierdzi w sądzie i w sprawiedliwości, odtąd aż na wieki.
Uczyni to zawisna miłość Pana(JHWH) zastępów.”

Oliwko JHWH -Bog Izraela-mowi tutaj o swoich planach :
ZE NARODZI SIE CHLOPIEC W IZRAELU-PRAWDZIWY CZLOWIEK ,Z KRWI I KOSCI-KTORY BEDZIE WLADCA I OD NIEGO -OD JHWH- OTRZYMA TEN CHLOPIEC-JAKO CZLOWIEK-PRAWO BYCIA BOGIEM I OJCEM PRZYSZLYCH WIEKOW-odtąd aż na wieki(czyli JEGO ,JAKO CZLOWIEKA, BYCIE BOGIEM I BYCIE OJCEM WIEKOW ROZPOCZNIE SIE W MOMENCIE JEGO ZYCIA NA ZIEMI).

Nie ma w tym fragmencie mowy o tym ,ze TO SAM JHWH ZAMIESZKA W CZLOWIEKU-TE TAJEMNICE OBJAWI DOPIERO SAM MESJASZ W NOWYM TESTAMENCIE-MOWA TUTAJ JEST O PRZYSZLYM WCIELENIU CZLOWIEKA W BOGA I O NOWYM KROLESTWIE TEGO WCIELONEGO W BOGA CZLOWIEKA -OJCA CALEJ PRZYSZLEJ WIECZNOSCI.

TO JEST ODLONIECIE TAJEMNICY ,ZE KIEDYS JEDEN CZLOWIEK STANIE SIE BOGIEM
TU NIE MA ODSLONIECIA TAJEMNICY JAK SIE TO STANIE-O TYM POUCZY NAS MESJASZ SWOIM SLOWEM I POPRZEZ SWOICH APOSTOLOW.
To tyle .

Ten fragment jest zrozumialy tylko w duchu NT.
Aby go zrozumiec nalezy wpierw pojac nowotestamentowa prawde ,ze JESZUA JEST PRAWDZIWYM CZLOWIEKIM I PRAWDZIWYM BOGIEM-ZE MA DWIE NIEZMIESZANE NATURY W SWOJEJ JEDNEJ WYJATKOWEJ OSOBIE!
Pozdrawiam
P.S.
Do ewentualnych dalszych dyskusji zapraszam prywatnie.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 193 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1