Herkules napisał(a):
Ale uwierz mi, że w Królestwie Bożym mężczyźni nie będą się żenić ani kobiety nie będą wychodzić za mąż:
"Albowiem przy zmartwychwstaniu ani się żenić nie będą, ani za mąż wychodzić, lecz będą jak aniołowie w niebie." (Ewangelia Mateusza 22:30, BW)
Ten tekst dotyczy ludzi, którzy będa już po zmartwychwstaniu, Herkulesie. Dlatego jest napisane "przy zmartwychwstaniu". Dotyczy rónież Królestwa Bożego, w którym wszyscy ludzie będa już po zmartwychwstaniu, i które nastąpi po Erze Mesjańskiej i sądzie ostatecznym. Tekst nie mówi, że wszyscy ludzie w Erze Mesjańskiej będą w zmartwychwstałych ciałach. Znów dopisujesz do tekstu Biblii coś, czego tam nie ma.
Herkules napisał(a):
Przepraszam, ale skoro pokojowe zjednoczenie i duchowe nawrócenie wielomiliardowej ludzkości mają nastąpić dopiero po powtórnym przyjściu Chrystusa i po założeniu Królestwa Bożego na ziemi, to Twój ten wykład zaprzecza innym tekstom:
"Wchodźcie przez ciasną bramę; albowiem szeroka jest brama i przestronna droga, która wiedzie na zatracenie, a wielu jest takich, którzy przez nią wchodzą. A ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota; i niewielu jest tych, którzy ją znajdują." (Ewangelia Mateusza 7:13-14, BW)
"Na świecie był i świat przezeń powstał, lecz świat go nie poznał." (Ewangelia Jana 1:10, BW)
Wyobraż sobie, że skoro po założeniu Królestwa Bożego na ziemi ludzie będą się rodzić i umierać przez tysiąc lat, to ludzkość pomnoży aż 10, 20, czy 100 miliardów, tak że nie będzie miało dla nich miejsca na ziemi ani zapasów żywności, gdyż oni jako wzbudzeni z martwych, którzy padli podczas ery mesjańskiej, powinni odziedziczyć Królestwo Boże na nowej ziemi. Ile zbawionych starczy, aby zamieszkali na nowej ziemi? Pomyśl.
Teksty, które przytaczasz, są nie na temat. I nigdzie nie jest napisane, że wielomiliardowa ludzkość ma wejść do Królestwa w Erze Mesjańskiej.
Herkules napisał(a):
świątynia Pana - symbol Kościoła Bożego (1 Kor 3:16-17; 2 Kor 6:16; 2 Tes 2:4)
góra - symbol potęgi lub królestwa (Jer 51:25); wyniesiona ponad pagórki - symbol dominacji lub wywyższenia się potęgi
zakon z Syjonu, słowo Pana z Jeruzalemu - symbol Pisma Świętego (także hebrajskiej Tory) jako największej księgi świata (judeo-)chrześcijańskiego
Jeśli tekst jest zrozumiały w sposób dosłowny, to nie ma powodu rozumieć go symbolicznie. Zresztą
gdybyś chciał potraktować Swiątynię Pana jako symbol, to wyjdzie Ci, że Kościół będzie tylko na Syjonie, a gdzie indziej już nie. Więc wychodzą bzdury. Poza tym, w Królestwie na nowej ziemi nie będzie świątyni, co jest wyraźnie napisane w Obj. 21:22. Jeśli świątynia jest symbolem Kościoła, a świątyni nie będzie na nowej ziemi, to równie dobrze moglibyśmy stwierdzić, że w Królestwie na nowej ziemi nie będzie... Kościoła. Sam widzisz, że Twój wybujały symbolizm sprawia same trudności.

Herkules napisał(a):
"Wtedy rozsądzać będzie narody i rozstrzygać sprawy wielu ludów" Skoro w tym zdaniu (po mowie mieszkańców ziemi) nie napisano: "Bóg" lub "On", to kto będzie rozsądzał narody?
Herkulesie, nie udawaj, że nie umiesz czytać. Tam jest napisane, że Pan będzie uczył w Świątyni i Jego słowo wyjdzie z Jeruzalemu. Oto oryginał w interlinii angielskiej:
And many people shall go (8804) and say (8804) , Come (8798) ye, and let us go up (8799) to the mountain of the LORD, to the house of the God of Jacob; and
he will teach (8686) us of his ways, and we will walk (8799) in his paths: for out of Zion shall go forth (8799) the law, and the word of the LORD from Jerusalem.
http://www.studylight.org/isb/bible.cgi ... orm+SearchTekst pogrubiony: "ON BĘDZIE NAS UCZYŁ DRÓG SWOICH". Nas, czyli wszystkie narody mieszkające na ziemi podczas Ery Mesjańskiej.
Herkules napisał(a):
Sabat będzie święcony na nowej ziemi.
"Bo jak nowe niebo i nowa ziemia, które Ja stworzę, ostaną się przede mną - mówi Pan - tak ostoi się wasze potomstwo i wasze imię. I będzie tak, że w każdy nów i w każdy sabat przychodzić będzie każdy człowiek, aby mi oddać pokłon - mówi Pan." (Księga Izajasza 66:22-23, BW)
Ten tekst wyklucza pogląd futurystów, że sabat będzie święcony podczas ery mesjańskiej na starej ziemi.
Herkulesie, CZY TY NAPRAWDĘ NIE UMIESZ CZYTAĆ ZE ZROZUMIENIEM?
"Bo
JAK nowe niebo i nowa ziemia, które Ja stworzę, ostaną się przede mną - mówi Pan - TAK ostoi się wasze potomstwo i wasze imię".
Potomstwo [nasienie] Izraela czyli biologiczny naród żydowski i jego imię ostoi się przed Bogiem tak pewnie, jak ostoi się przed Nim nowa ziemia i nowe niebo, które On stworzy. TO JEST PORÓWNANIE oznaczające trwałość narodu żydowskiego, doskonale zgodne z Jer. 31:35-37, gdzie mowa o tym, że biologiczne potomstwo Izraela [Jakuba] nie przestanie być narodem w oczach Bożych aż do końca świata.
"
I będzie tak, że w każdy nów i w każdy sabat przychodzić będzie każdy człowiek, aby mi oddać pokłon - mówi Pan"
Nowiów nie będzie na nowej ziemi, ponieważ nie będzie tam potrzebne światło księżyca ani słońca i
nie będzie tam nocy:
"Lecz świątyni w nim nie widziałem; albowiem Pan, Bóg, Wszechmogący jest jego świątynią, oraz Baranek. A miasto nie potrzebuje ani słońca ani księżyca, aby mu świeciły; oświetla je bowiem chwała Boża, a lampą jego jest Baranek. I chodzić będą narody w światłości jego, a królowie ziemi wnosić będą do niego chwałę swoją. A bramy jego nie będą zamknięte w dzień, bo nocy tam nie będzie" [Obj. 21:22-25]
Ponieważ na nowej ziemi nie będzie ani świątyni, ani nowiów, wszelkie święta zapowiedziane w Erze Mesjańskiej nie moga się odbywać na nowej ziemi. To jest oczywiste. Szabaty, nowie, Świeto Szałasów i inne święta, do obchodzenia których niezbędna jest świątynia, będą obchodzone w Erze Mesjańskiej na obecnej ziemi, a świątynia Ery Mesjańskiej jest opisana w Ez. 44-48 i innych fragmentach. Wniosek jest bardzo prosty, Herkulesie: Era Mesjańska będzie na obecnej ziemi, na której stanie świątynia Mesjańska i pod obecnym niebem, na którym świeci księżyc. Dlatego możliwe będzie obchodzenie szabatów, nowiów i świąt. Królestwo Boże nieskalane będzie na nowej ziemi pod nowym niebem, gdzie światło słońca i księżyca nie będzie już potrzebne, a świątyni nie będzie. Dlatego w tym Królestwie nie będzie obchodzenia szabatów, nowiów ani świąt.
Królestwo nieskalane będzie po Erze Mesjańskiej na innej ziemi, stworzonej na nowo.
Herkules napisał(a):
Co do oglądania trupów ludzi:
"Gdy wyjdą, będą oglądać trupy ludzi, którzy odstąpili ode mnie; bo robak ich nie zginie, a ogień ich nie zgaśnie i będą obrzydliwością dla wszelkiego ciała." (w. 24)
"I wynijdą a oglądają trupy ludzi tych, którzy wystąpili przeciwko mnie; albowiem robak ich nie zdechnie, a ogień ich nie zgaśnie, a będą obrzydliwością wszelkiemu ciału." (BG)
Nie wiem, gdzie dokładnie będzie można oglądać trupy ludzi na nowej ziemi. Pozostaje nam tajemnica.
To ja Ci podpowiem, Herkulesie. NIGDZIE, ponieważ to proroctwo mówi o Erze Mesjańskiej na obecnej ziemi, na której zbawieni ludzie w ciałach uwielbionych będą władać wraz z Jezusem ludźmi w ciałach skażonych. Trupy ludzi, którzy wystąpili przeciwko Panu, można będzie oglądać tylko na obecnej ziemi, ponieważ na nowej ziemi nie będzie nic skażonego.
Herkules napisał(a):
Smok napisał(a):
Herkules napisał(a):
To, co skażone, w Królestwie Bożym na ziemi, gdzie by nie postawiono muru pomiędzy grzesznikami a świętymi, stanowiłoby poważne zagrożenie dla ludzi zmartwychwstałych w ciałach nieskażonych. Jaki powód? Pokusa, jaką trudno grzesznikom odeprzeć, i zwiedzenie do grzechu nieskalanych. To jakież niebezpieczeństwo!

Zwiedzenie do grzechu nieskalanych? Przecież nowe, nieskażone ciała będą pozbawione pożądliwości. Herkulesie, naprawdę chcesz zaprzeczać wszystkiemu, byle tylko ratować nauki Ellen. G. White?
Nieskażone ciała zmartwychwstałych będą pozbawione pożądliwości i wolne od pokusy tylko w nieskalanym Królestwie Bożym, a nie w Królestwie Bożym, które by podzieliło się na dwie strefy: nieskalaną i skażoną.
Wiedz, że [b]jeżeli Bóg posiada atrybuty: sprawiedliwość, bezgrzeszność i nieskalaność, to Jego Królestwo musi być sprawiedliwe, bezgrzeszne i nieskalane. Ale w jednym Królestwie Bożym nie mogą panować dwa przeciwstawne atrybuty Boga i szatana: sprawiedliwość i niesprawiedliwość, ani nieskalaność i rzecz skażona, ani bezgrzeszność i rzecz grzeszna. Trzeba umieć rozróżniać dobro od zła.
Zgoda, jeśli mówimy o Królestwie Bożym na nowej ziemi. To królestwo będzie nieskalane. Natomiast nieskażone ciała zmartwychwstałych ludzi będą tak samo nieskażone w Erze Mesjańskiej jak na nowej ziemi.
Herkules napisał(a):
"Nie chodźcie w obcym jarzmie z niewiernymi; bo co ma wspólnego sprawiedliwość z nieprawością albo jakaż społeczność między światłością a ciemnością? Albo jaka zgoda między Chrystusem a Belialem, albo co za dział ma wierzący z niewierzącym?" (2 List do Koryntian 6:14-15, BW)
Smoku, przykro mi, że stanowczo nie zgadzam się z poglądem futurystów, że w Tysiącletnim Królestwie Chrystusa na ziemi sprawiedliwość będzie miała wspólne z niesprawiedliwością albo światłość będzie miała wspólne z ciemnością. Dlatego jestem zwolennikiem nieskalaności Królestwa Bożego, gdzie nie ma pokusy ani zwiedzenia do grzechu. Pomyśl, że jak odrobina kwasu zakwasza cały zaczyn, tak i ktoś zaraża grzechem całe Królestwo Boże (1 Kor 5:6-8 ).
Przykro mi, ale cytujesz fragment mówiący o Królestwie duchowym, które już jest pomiędzy odrodzonymi i nie ma związku z obecnością ludzi w ciałach zmartwychwstałych i ludzi w ciałach śmiertelnych w Erze Mesjańskiej. Era Mesjańska zakończy się wielkim zwiedzeniem, buntem przeciwko Bogu i wojną, co jest wyraźnie napisane w Obj. 20:7-9. Gdyby Era Mesjańska była Królestwem Bożym i gdyby żyli wtedy na ziemi wyłącznie ludzie w ciałach uwielbionych, które nie są podatne na zwiedzenie, to jak mogłoby dojść do zwiedzenia i wojny?
Herkulesie, Pismo wyraźnie odróżnia Erę Mesjańską na obecnej ziemi od Królestwa na nowej ziemi. Próbujesz udawać, że nie umiesz czytać, próbujesz cytować fragmenty nie związane z tematem i wymyślasz jakieś dziwne teorie - a wszystko po to, żeby uratować nauki Ellen G. White, które po prostu nie mają poparcia w Słowie Bożym.