www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Śr lip 02, 2025 3:10 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 229 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 16  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 03, 2007 12:40 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
Henryku, TO NIE JEST ODPOWIEDŹ NA MOJE PYTANIA.

Widzę że jesteś ‘ortodoksyjnym humanistą’

Cytuj:
W ten sposób konkretne teksty zapowiadające konkretne wydarzenia traca zupełnie sens, bo zastępujesz go własną symbolika.

Poprawniej byłoby; zastępujesz własną interpretacją symboli.

Cytuj:
to dlaczego innych proroctw zapowiadających np. Erę Mesjańską nie mielibyśmy traktowac dosłownie?

1.Gdy czekoladki się zje pudełko ląduje w śmietniku.
2. Których?

J 9;10.11 Zapytali go więc: Jakże otwarły ci się oczy? A on odpowiedział: Pewien człowiek, imieniem Jezus, uczynił błoto, pomazał moje oczy i rzekł do mnie: Idź co sadzawki Siloe i obmyj się. Poszedłem więc, obmyłem się i widzę.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 03, 2007 1:39 pm 

Poprawniej byłoby; zastępujesz własną interpretacją symboli.

W tym co piszesz jest znacznie mniej tego Henryku, a raczej mówisz symbolami, tajemniczo: zastępując jedne symbole innymi.

Hmm, nie tylko ty masz rozumieć ;), także i innych ale inni też maja rozumieć ciebie.

W wierzacym następują zmiany, jakże podobne do królestwa.

Hej )))

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 04, 2007 10:14 am 

Jarku
Po prostu nie wierzę, że Żydzi będą mieli jakiś dodatkowy czas po przyjściu P. Jezusa, aby przyjąć Go jako Mesjasza. Nie będzie im dany inny dodatkowy znak oprócz tego, który otrzymali. Znak Jonasza. Zbawienie jest dostępne na równych zasadach dla wszystkich (najpierw Żyd potem Grek) i nie jest to przez oglądanie, ale przez wiarę. Ponieważ w dniu przyjścia Pana wszystko ulegnie Odnowieniu. Puste pudełko po czekoladkach to nasz wszechświat, o czym wcześniej pisałem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 04, 2007 11:55 am 

Po prostu nie wierzę, że Żydzi będą mieli jakiś dodatkowy czas po przyjściu P. Jezusa, aby przyjąć Go jako Mesjasza.....

Z tego co czytam znak Jonasza to znak zmartwychwstania, ostani znak dla niewierzących. Apostołowie tez mieli problem z uwierzeniem dopóki nie zobaczyli że Pan naprawde zmartwychwstał, to ten znak bardziej dotyczy tych którzy maja z jakis powodowów problem z uwierzeniem (nie sa błogosławieni że uwierzyli choc nie widzieli).

Era mesjańska nastapi po nadejściu Jezusa i będzie trwała według Pism 1000 lat Nie wiem więc czego (w tym co piszesz) dokładnie dotyczy twoja niewiara.
Czy tego że wogóle będzie ta era, czy też ze dopiero po przyjściu Pana Żydzi będa mieli dodatkowy czas (bo tak odczytuje twoje obecne słowa)?
Ja też niewierze aby ten czas był jakimś dodatkowym czasem dla Żydów, a raczej, że gdy Pan nadejdzie, wraz z Nim objawi się też poczatek końca tego swiata i początek nowego w pierwszym zmartwychwstaniu, dla pierwocin Boga z wszelkich ludów a nie tylko Żydów. Era mesjańska to według tego co rozumiem trzeci dzień odbudowy światyni.

Powrót na Ziemię przed tym momentem, to tak jakby upychać nieskończoność do pudełka po czekoladkach. Spróbuj swoje życie umieścić na płaszczyźnie. Powodzenia!

Stare pudełko po czekoladkach, owszem bedzie wyrzucone i będzie nowe, jednak Jezus "dał się wczesniej upchnąc w ciało" gdy objawił sie na ziemi jako człowiek, to tez do końca nie rozumiem tego porównania, ze jest to niemozliwe, bo jest, tylko że po staremu nie jest zasadne kiedy wszechrzeczy maja być odnowione i przemienione, tak jak nikt nie nalewa młodego wina do starych bukłaków.

Owszem, Bóg w śmierci Chrystusa usmiercił całe dzieło stworzenia, nie po to aby budować po staremu, ale aby w Jego zmartwychwstaniu otworzyć droge do nowego dzieła, nie w "ciele i krwi" ale w Duchu Świetym.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 04, 2007 2:56 pm 

Henryk napisał(a):
Smok Wawelski napisał(a):
to dlaczego innych proroctw zapowiadających np. Erę Mesjańską nie mielibyśmy traktowac dosłownie?

Których?

Wszystkich. W Pismach Starego Przymierza jest ich całe mnóstwo. W Pismach Nowego Przymierza też sporo. Zacznij czytać Pismo tak, jak jest napisane, to sam zobaczysz. Przecież trudno wymieniać wszystkie proroctwa o Erze Mesjańskiej, bo musiałbym tutaj przepisać sporą część proroków. Mesjasz po swoim przyjściu na ziemię będzie rządził laską (berłem) żelazną na całej ziemi z góry Syjon, a wszystkie narody będą do Niego przybywać, by oddać Mu cześć i odebrać naukę. Przeczytaj sobie Psalm 110, Iz. 2:1-4; 65:19-25; Mich. 4:1-4; Zach. 14:9-21 i wiele, wiele innych. Przeczytaj to, co jest napisane - tak samo jak wtedy, gdy dosłownie czytasz proroctwa zapowiadające narodziny, śmierć i zmartwychwstanie Jezusa. Jeśli Iz. 53 odczytasz symbolicznie, to skąd będziesz wiedział, że ktokolwiek miał umrzeć za Twoje grzechy? Jeśli odczytasz symbolicznie Iz. 7:14, to skąd będziesz wiedział, że Mesjasz miał się narodzić z dziewicy? Symboliczne odczytywanie Pisma oznacza, że NIE WIESZ NIC - obracasz się tylko w kręgu własnych skojarzeń, symboli i wyobrażeń.

Zobacz, w jaki sposób traktował proroctwa Jezus i jak traktowali je autorzy Ewangelii i apostołowie. Przyjrzyj się, czy ktokolwiek z nich symbolizował coś, kiedy powoływał się na to, co było NAPISANE o tożsamości Mesjasza, jego dziele i Królestwie.

Nadal nie doczekalem się na proste odpowiedzi na moje proste pytania dotyczące Izajasza 11 i 12. A jeśli chodzi o moment nawrócenia narodu żydowskiego, to przeczytaj sobie Rzym. 11:25-27 i Zach. 12-13. Tak, jak jest napisane.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 05, 2007 12:24 pm 

Jarku
Nie wierzę, by w Biblii było cokolwiek opisywane po przyjściu Pana. Po prostu dlatego, że nie jesteśmy w stanie tego zrozumieć. Jeżeli tak jest, to symboliczne 1000-letnie Królestwo ma miejsce przed tym faktem. To okres w którym z jednej strony zbierana jest Reszta z każdego pokolenia Królewskiego Kapłaństwa Boga Najwyższego, a z drugiej tych którzy podeptali Krew Przymierza. Bramą do tego Królestwa jest nowozrodzenie (rozmowa Niko-dema z P. Jezusem) Obj.20,6 Błogosławiony i święty jest ten, kto uczestniczy w pierwszym zmartwychwstaniu (powstaniu). Nad takim śmierć druga (sąd w czasie przyjścia)nie będzie mieć żadnej władzy. Będą oni kapłanami Boga i Chrystusa i przez tysiąc lat będą z Nim współkrólować.
Obj 1;5,6 a także od Jezusa Chrystusa, który jest Świadkiem wiernym, Pierworodnym pośród umarłych i Władcą wszystkich królów ziemi. On to umiłował nas, przez swoją krew uwolnił nas od naszych grzechów i uczynił z nas królestwo kapłanów mających służyć Bogu i Ojcu swojemu. Jemu chwała i moc na wieki wieków. Amen.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 05, 2007 12:25 pm 

Smoku
Moja interpretacja tych fragmentów opiera się na założeniu, że przyjście Pana wprowadzi nas do nowej rzeczywistości. Rzeczywistości świata (kosmos)aniołów. Jeżeli mam inaczej interpretować te fragmenty, to należałoby wykazać, że założenie jest błędem.
Jeżeli wg Ciebie czytanie proroctw jest takie proste, to dlaczego Sanhedryn uznał P. Jezusa za fałszywego Mesjasza. Przecież te proroctwa o Nim wypełniały się na ich oczach i bez trudu mogli badać, czy te rzeczy mają się tak jak piszą o tym Zwoje Słowa Bożego wypowiedziane ustami Proroków Jahwe.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 05, 2007 12:53 pm 

Henryku sam piszesz że: "Będą oni kapłanami Boga i Chrystusa i przez tysiąc lat będą z Nim współkrólować." To jakże to tak!? :) kiedy piszesz: "Nie wierzę, by w Biblii było cokolwiek opisywane po przyjściu Pana"
Toz samo juz królowanie przez tysiąc lat jest po ponownym przyjściu Chrystusa. :) Po tym będzie zmartwychwstanie pozostałych ludzi i sąd, zaś po tym Chrystus przekaże władzę Ojcu.

Sam zas fakt ciasnoty naszych poglądów i ślepoty raczej wyjasnia mi to iż bardziej więrzę nie w oglądaniu ;)

Hej
)))

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 05, 2007 6:04 pm 

Cytuj:
Po prostu nie wierzę, że Żydzi będą mieli jakiś dodatkowy czas po przyjściu P. Jezusa, aby przyjąć Go jako Mesjasza.

Nie bedą mieli ,a dlaczego?
Cytuj:
Nie będzie im dany inny dodatkowy znak oprócz tego, który otrzymali. Znak Jonasza.

Owszem ale to nie o ten Czas chodzi.
Cytuj:
Zbawienie jest dostępne na równych zasadach dla wszystkich (najpierw Żyd potem Grek) i nie jest to przez oglądanie, ale przez wiarę.

Po cześci , ponieważ ci co byli Zbawieni od choroby swojej rózwnież OGLADALI Zbawienie .
Cytuj:
Ponieważ w dniu przyjścia Pana wszystko ulegnie Odnowieniu. Puste pudełko po czekoladkach to nasz wszechświat, o czym wcześniej pisałem

Cytuj:
Jarek napisał
Stare pudełko po czekoladkach, owszem bedzie wyrzucone i będzie nowe, jednak Jezus "dał się wczesniej upchnąc w ciało" gdy objawił sie na ziemi jako człowiek,
>>>

Owszem, Bóg w śmierci Chrystusa usmiercił całe dzieło stworzenia, nie po to aby budować po staremu, ale aby w Jego zmartwychwstaniu otworzyć droge do nowego dzieła, nie w "ciele i krwi" ale w Duchu Świetym.

puste pudełko po czekoladkach ? Jarek pieknie Jezus/WSZYSTKOŚĆ, dał sie upchnać W Ciało/pudełko po czekoladkach .
bardzo trafne.

http://biblia.phorum.pl/index.php

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 05, 2007 7:29 pm 

Jarku
Jeżeli należysz do Reszty, to jesteś Królem i Kapłanem Boga Najwyższego ze względu na Krew Baranka. Czym jest ten tytuł do ceny za jaką został nabyty dla każdego kto wierzy? (najpierw Żyda potem Greka)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 05, 2007 7:30 pm 

Oliwka napisał(a):
Nie będą mieli ,a dlaczego?

1.Bo wszystko się skończy, nie będzie Ziemi (powyżej pisałem na ten temat)
2. A co stoi na przeszkodzie, aby uznać P. Jezusa jako Mesjasza teraz? I wyjść spod przekleństwa niewiary Panu Bogu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 05, 2007 11:31 pm 

Jarku
Jeżeli należysz do Reszty, to jesteś Królem i Kapłanem Boga Najwyższego ze względu na Krew Baranka. Czym jest ten tytuł do ceny za jaką został nabyty dla każdego kto wierzy? (najpierw Żyda potem Greka)

W sumie nie rozumiem dokładnie pytania może więc ta odp nie będzie satysfakcjonująca, ale ...
sie zobaczy;) co wyjdzie :)

owszem podobnie uwazamy a zarazem inaczej niż np Wawelski, że każdy kto wierzy i jest nabyty ceną ciała i krwi: czyli ceną zycia Jezusa Chrystusa, jest z tego powodu częscią ciała Chrystusowego - świątyni żywej zbudowanej nie z kamienia, a z ludzi, jako kamieni składających się na cały naród kapłański. A jako kapłani dajemy świadectwo a nie sąd, który dopiero nadejdzie, wraz z Chrystusem. I tu zaczynamy sie róznić w poglądach. Piszesz że już królujemy gdyz 1000letnie królestwo juz trwa, a przeciez biegu nie dokończylismy, wszystkich "zająców" (upadków :) )nie złapaliśmy, ani przetopień nie doswiaczylismy.
Po za tym, 1000 lat to u Boga jeden dzień, a mijają już dwa dni.

Hmm, to że w twoim sercu juz Pan króluje i twoje serce raduje sie na ta wieść, to swiat dalej jest w mroku i to coraz wiekszym, jak tez i szybciej i szybciej wiruje

)))

Henryku.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So sty 06, 2007 1:43 am 

Cytuj:
Jarek napisał
Stare pudełko po czekoladkach, owszem bedzie wyrzucone i będzie nowe, jednak Jezus "dał się wczesniej upchnąc w ciało" gdy objawił sie na ziemi jako człowiek,
>>>

puste pudełko po czekoladkach ? Jarek pieknie Jezus/WSZYSTKOŚĆ, dał sie upchnać W Ciało/pudełko po czekoladkach .
bardzo trafne.

No ale juz nie pudełko głosimy, a wręcz przeciwnie ;) i czekoladki inne jakby według nowego przepisu cukiernika :) :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So sty 06, 2007 10:04 am 

Jarku
Nasze życie tu na Ziemi w porównanie z życiem niewierzących to królowanie nad dziełami szatana. Pamiętasz z czym się zmagałeś nim uwierzyłeś?!
O’kay. Kapłani w relacji do P. Boga. Królowie wobec szatana.
Ci którzy nie przyjmują świadectwa i umierają są w zasadzie osądzeni ‘dziełami rąk swoich’ grzeszą wobec Ducha Świętego (odwrócili się od Łaski). Czekają na wypowiedzenie wyroku w dniu Sądu, w dniu Pana.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So sty 06, 2007 11:16 am 

Zanim uwierzyłem nie zmagałem się z dziełami szatana, a raczej zyłem według tych przykazań. Więc od czasu gdy wierze, to teraz raczej zmagam się, i to nie ja króluję w tej walce, gdyz nie ja jestem Panem, na którym swoje ja opieram. Dalej sie zobaczy :) to i innym wytrwania zyczę.

Ci którzy nie przyjmują świadectwa i umierają są w zasadzie osądzeni ‘dziełami rąk swoich’ grzeszą wobec Ducha Świętego (odwrócili się od Łaski). Czekają na wypowiedzenie wyroku w dniu Sądu, w dniu Pana.

W temacie o grzechu wobec Ducha Świetego, przedstawiam inne stanowisko

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 229 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1