(Gal. 4:22-31; Rodz. 21:8 i dalej) Tekst ten mówi, że przy Abrahamie (Bogu) jest Sara i jej syn (Kościół),
jej SYN ICCHAK - chok - Zapis ,calkiem Inny od innych,
To w Sarze / kobiecie ,bylo TO COS ?
Cytuj:
natomiast niewolnica Hagar i jej syn (nie narodzony z Boga Izrael) jest poza domem Abrahama, z dala od niego.
Narodzony z Boga ,czyli ten ,któy otrzymal DNA z Góry z Boga Jego Naturę.
Cytuj:
Ten, kto jest przy Abrahamie, należy do ludu Abrahama, ale dziedziczyć ma jedynie potomstwo z Izaaka - Chrystusa.
I tu jest ukryte TO ,czego sie nienaucza - niestety.
Potomstwem ICHCAKA jest każdy ,kto otrzymal ZAPIS DUCHA mówi o tym Pawel ,który otrzymal Objawienie tej tajemnicy.
Ten Zapis jest DOWODEM ,ze Duch Mesjasza Jezusa jest w tej Osobie.
Cytuj:
Czy Hagar i jej syn kiedykolwiek wrócili do Abrahama?
O ile mi wiadomo to tak ,Abraham po smierci Sary ozenil się z nia- ketura?
Cytuj:
Tak też Izrael cielesny, dopóki nie narodzi się z Boga przez Słowo Chrystusowe, nie będzie miał dziedzictwa, jakie przeznaczono dla potomstwa Abrahama.
Jest to dowód na to ,że nieliczą sie geny po przodkach ale DNA Boga.
Cytuj:
Innymi słowy Pismo naucza, że "cały Izrael będzie zbawiony", ale nie inaczej, jak w sensie stania się Kościołem, przez wiarę w wybawiciela, który "przyjdzie z Syjonu" - Jezusa Chrystusa.
DUCH Mesjasza zapowiedzial przez Zachariasza ,że
Wtedy MNIE Ujrzą i będą oplakiwac jak jedynaka , bo Ujrzą KOGO Przebili.
Cytuj:
A więc ci, którzy zostaną zbawieni, zostaną zbawieni nie jako dzieci "Hagar", lecz "w Izaaku", co widzimy w tym, że Hagar i jej syn utracili możność bycia z Abrahamem na zawsze.
Tak w Zapisie Icchaka -Nasieniu Ducha.
Cytuj:
Bo tylko w "Izaaku" (Jezusie) można znaleźć się w domu "Abrahama" (Boga) i otrzymać dziedzictwo Jego ludu, tj. prawdziwego Izraela, którym jest Kościół.
Powiedzialabym mając ZAPIS JAK Icchak staje sie Jedynym Synem Israelem.
Cytuj:
Negując pojęcie Izraela duchowego, w istocie obalasz jedyną nadzieję cielesnego Izraela, który jeśli nie narodzi się z Ducha (i nie stanie się duchowym Izraelem) nie będzie mógł zostać zbawiony.
pierwsze jest cielesne narodzone z ciala- Ezaw potem to co Duchowe- Israel , czy tak?
"(...) i w ten sposób będzie zbawiony cały Izrael, jak napisano: Przyjdzie z Syjonu wybawiciel i odwróci bezbożność od Jakuba" [Rzym. 11:26] [/quote]
Powiedziano tu "Jakuba" w sensie Izraela w ciele. Izrael nawróci się do Jezusa i wejdzie do Kościoła, w ten sposób Wybawiciel "zgładzi ich grzechy" i odwróci ich bezbożność. Innymi słowy, potomstwo Jakuba cielesnego ("ciało nic nie pomaga"), uwierzywszy, narodzi się z Jakuba duchowego, Jezusa, i stanie się Jakubem duchowym, duchowym Izraelem, Kościołem, Ciałem Jezusowym, duchowym potomstwem Pana jako jednostki, a jako cała Społeczność - Oblubienicą.[/quote]
>>>
Masz sluszność , tylko czy nazwac to kościól? Israel w Jezusie staje sie Synem a Oblubienica jest z pogan , jak to bylo z Józefem.
>>>
wyrazilam jedynie swoja zgodność nie oczekuje odpowiedzi.