www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Śr lip 02, 2025 7:27 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 229 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: So sty 06, 2007 4:51 pm 

Henryk napisał(a):
Smoku
Moja interpretacja tych fragmentów opiera się na założeniu, że przyjście Pana wprowadzi nas do nowej rzeczywistości. Rzeczywistości świata (kosmos) aniołów. Jeżeli mam inaczej interpretować te fragmenty, to należałoby wykazać, że założenie jest błędem.

Odpowiedz mi w takim razie SZCZERZE na dwa pytania:

1. Skąd wziąłeś to założenie?
2. Czy jestes gotów na to, żeby zmienić zdanie, jeśli wykażę Ci błąd w tym załozeniu?

Cytuj:
Jeżeli wg Ciebie czytanie proroctw jest takie proste, to dlaczego Sanhedryn uznał P. Jezusa za fałszywego Mesjasza. Przecież te proroctwa o Nim wypełniały się na ich oczach i bez trudu mogli badać, czy te rzeczy mają się tak jak piszą o tym Zwoje Słowa Bożego wypowiedziane ustami Proroków Jahwe.

Gdyby Sanhedryn uznał Jezusa za Mesjasza, to Mesjasz nie umarłby na krzyżu i nie bylibyśmy zbawieni. Boże plany są ponad ludzkimi.

"głosimy mądrość Bożą tajemną, zakrytą, którą Bóg przed wiekami przeznaczył ku chwale naszej, której żaden z władców tego świata nie poznał, bo gdyby poznali, nie byliby Pana chwały ukrzyżowali." [I Kor. 2:6-8]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So sty 06, 2007 8:26 pm 

Henryk napisał(a):
Oliwka napisał(a):
Nie będą mieli ,a dlaczego?

1.Bo wszystko się skończy, nie będzie Ziemi (powyżej pisałem na ten temat)
2. A co stoi na przeszkodzie, aby uznać P. Jezusa jako Mesjasza teraz? I wyjść spod przekleństwa niewiary Panu Bogu.

Wszystko się skonczy ,ale dla pogan , bo PELNIA z pogan wejdzie.
Czas dla Ludu Bozego dopiero się zacznie a wlasciwie zacząl sie w 1948r
a i owszem dobiega konca ale Chwala jest przed nimi.
Ziemia Israela Przyjmie Swego Króla a caly świat bedzie to ogladal.
Tak jak ogladal nieustanna klęske i pogarde dla teo LUDU ,teraz bedzie ogladal CHWALE Israela.
Na przeszkodzie stoi CZAS , ot tak poprostu CZAS.
Mój Czas jeszcze nie nadszedl
Ci ,co maja Uznac JAHszua za Mesjasza - przyjmuja ,ale musi sie dokonać Wszystko ,lacznie z Objawiniem sie Mesjasza Ucisku a ten nie ma jeszcze Światyni w której by zasiadl.

Nasz Czas dobiegl konca ale , jeszcze są ONI.

>>>>>
Jarku
Cytuj:
No ale juz nie pudełko głosimy, a wręcz przeciwnie i czekoladki inne jakby według nowego przepisu cukiernika

A jednak ,czy nie powinnismy ,by ludzie USWIADOMILI sobie KIM On jest.

http://biblia.phorum.pl/index.php

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So sty 06, 2007 10:09 pm 

"A jednak ,czy nie powinnismy ,by ludzie USWIADOMILI sobie KIM On jest."
alez owszem :),
ale... jednym daje sie poznać, a innym zaś nie. Cóz poradzić?

co rozumiesz w :Czas dla Ludu Bozego
a następnie w:Czas dla Ludu Bozego dopiero się zacznie a wlasciwie zacząl sie w 1948r a i owszem dobiega konca ale Chwala jest przed nimi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N sty 07, 2007 12:02 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
Henryk napisał(a):
Smoku
Moja interpretacja tych fragmentów opiera się na założeniu, że przyjście Pana wprowadzi nas do nowej rzeczywistości. Rzeczywistości świata (kosmos) aniołów. Jeżeli mam inaczej interpretować te fragmenty, to należałoby wykazać, że założenie jest błędem.

Odpowiedz mi w takim razie SZCZERZE na dwa pytania:

1. Skąd wziąłeś to założenie?
2. Czy jestes gotów na to, żeby zmienić zdanie, jeśli wykażę Ci błąd w tym załozeniu?

Ad 1
Założenie, że przyjście Pana wprowadzi nas do nowej rzeczywistości opieram na tym, że Ziemia jako twór materialny, została stworzona dla materialnego, ‘z ziemi wziętego’ człowieka (1Mjż2,7;3,19;1Kor15,47), i dopóki żyjemy w tym ciele, może ona być - i rzeczywiście jest – naszym domem. Jednak przy powtórnym przyjściu Pana, ci, którzy należą do Niego, zostaną pozbawieni materialnych ciał i przemienieni w nieskazitelne, nieśmiertelne, duchowe ciała! To w nich trafimy do nowej rzeczywistości. Rzeczywistości aniołów, w której teraz jesteśmy niejako zanurzeni, choć tego fizycznymi oczami nie widzimy.
Kor15,50,54 Zapewniam was, bracia, że ciało i krew nie mogą posiąść królestwa Bożego, i że to, co zniszczalne, nie może mieć dziedzictwa w tym, co niezniszczalne. Oto ogłaszam wam tajemnicę: nie wszyscy pomrzemy, lecz wszyscy będziemy odmienieni. W jednym momencie, w mgnieniu oka, na dźwięk ostatniej trąby - zabrzmi bowiem trąba - umarli powstaną nienaruszeni, a my będziemy odmienieni. Trzeba, ażeby to, co zniszczalne, przyodziało się w niezniszczalność, a to, co śmiertelne, przyodziało się w nieśmiertelność. A kiedy już to, co zniszczalne, przyodzieje się w niezniszczalność, a to, co śmiertelne, przyodzieje się w nieśmiertelność, wtedy sprawdzą się słowa, które zostały napisane: Zwycięstwo pochłonęło śmierć.
Flp3,20,21 Nasza bowiem ojczyzna jest w niebie. Stamtąd też jako Zbawcy wyczekujemy Pana Naszego Jezusa Chrystusa, który przekształci nasze ciało poniżone, na podobne do swego chwalebnego ciała, tą potęgą, jaką może On także wszystko, co jest, sobie podporządkować.
Dla człowieka żyjącego w materialnym ciele – materialna ziemia
Dla człowieka żyjącego w duchowym ciele – duchowy świat
Kor15,47 Pierwszy człowiek z ziemi - ziemski, drugi Człowiek - z nieba. Jaki ów ziemski, tacy i ziemscy; jaki Ten niebieski, tacy i niebiescy. A jak nosiliśmy obraz ziemskiego [człowieka], tak też nosić będziemy obraz [człowieka] niebieskiego.

Ad 2 Tak

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N sty 07, 2007 2:38 pm 

(Gal. 4:22-31; Rodz. 21:8 i dalej) Tekst ten mówi, że przy Abrahamie (Bogu) jest Sara i jej syn (Kościół),
jej SYN ICCHAK - chok - Zapis ,calkiem Inny od innych,
To w Sarze / kobiecie ,bylo TO COS ?

Cytuj:
natomiast niewolnica Hagar i jej syn (nie narodzony z Boga Izrael) jest poza domem Abrahama, z dala od niego.

Narodzony z Boga ,czyli ten ,któy otrzymal DNA z Góry z Boga Jego Naturę.
Cytuj:
Ten, kto jest przy Abrahamie, należy do ludu Abrahama, ale dziedziczyć ma jedynie potomstwo z Izaaka - Chrystusa.

I tu jest ukryte TO ,czego sie nienaucza - niestety.
Potomstwem ICHCAKA jest każdy ,kto otrzymal ZAPIS DUCHA mówi o tym Pawel ,który otrzymal Objawienie tej tajemnicy.
Ten Zapis jest DOWODEM ,ze Duch Mesjasza Jezusa jest w tej Osobie.
Cytuj:
Czy Hagar i jej syn kiedykolwiek wrócili do Abrahama?

O ile mi wiadomo to tak ,Abraham po smierci Sary ozenil się z nia- ketura?
Cytuj:
Tak też Izrael cielesny, dopóki nie narodzi się z Boga przez Słowo Chrystusowe, nie będzie miał dziedzictwa, jakie przeznaczono dla potomstwa Abrahama.

Jest to dowód na to ,że nieliczą sie geny po przodkach ale DNA Boga.
Cytuj:
Innymi słowy Pismo naucza, że "cały Izrael będzie zbawiony", ale nie inaczej, jak w sensie stania się Kościołem, przez wiarę w wybawiciela, który "przyjdzie z Syjonu" - Jezusa Chrystusa.

DUCH Mesjasza zapowiedzial przez Zachariasza ,że
Wtedy MNIE Ujrzą i będą oplakiwac jak jedynaka , bo Ujrzą KOGO Przebili.

Cytuj:
A więc ci, którzy zostaną zbawieni, zostaną zbawieni nie jako dzieci "Hagar", lecz "w Izaaku", co widzimy w tym, że Hagar i jej syn utracili możność bycia z Abrahamem na zawsze.

Tak w Zapisie Icchaka -Nasieniu Ducha.
Cytuj:
Bo tylko w "Izaaku" (Jezusie) można znaleźć się w domu "Abrahama" (Boga) i otrzymać dziedzictwo Jego ludu, tj. prawdziwego Izraela, którym jest Kościół.

Powiedzialabym mając ZAPIS JAK Icchak staje sie Jedynym Synem Israelem.
Cytuj:
Negując pojęcie Izraela duchowego, w istocie obalasz jedyną nadzieję cielesnego Izraela, który jeśli nie narodzi się z Ducha (i nie stanie się duchowym Izraelem) nie będzie mógł zostać zbawiony.

pierwsze jest cielesne narodzone z ciala- Ezaw potem to co Duchowe- Israel , czy tak?
"(...) i w ten sposób będzie zbawiony cały Izrael, jak napisano: Przyjdzie z Syjonu wybawiciel i odwróci bezbożność od Jakuba" [Rzym. 11:26] [/quote]

Powiedziano tu "Jakuba" w sensie Izraela w ciele. Izrael nawróci się do Jezusa i wejdzie do Kościoła, w ten sposób Wybawiciel "zgładzi ich grzechy" i odwróci ich bezbożność. Innymi słowy, potomstwo Jakuba cielesnego ("ciało nic nie pomaga"), uwierzywszy, narodzi się z Jakuba duchowego, Jezusa, i stanie się Jakubem duchowym, duchowym Izraelem, Kościołem, Ciałem Jezusowym, duchowym potomstwem Pana jako jednostki, a jako cała Społeczność - Oblubienicą.[/quote]

>>>
Masz sluszność , tylko czy nazwac to kościól? Israel w Jezusie staje sie Synem a Oblubienica jest z pogan , jak to bylo z Józefem.

>>>
wyrazilam jedynie swoja zgodność nie oczekuje odpowiedzi. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N sty 07, 2007 4:06 pm 

Henryk napisał
:
Cytuj:
W ten sposób proroctwo zapowiadało to, co chrześcijanie znają z Biblii i autopsji jako cudu nowonarodzenia, o którym P. Jezus rozmawiał z Nikodemem. Dzięki temu przeżyciu ludzie pochodzący z różnych narodów i kultur, o różnym wcześniej światopoglądzie, temperamencie, upodobaniach i charakterach, żyjący na różny, często diametralnie odmienny sposób, stają się 'uczestnikami Bożej natury' 2 Ptr 1,4 Odtąd, jako dzieci Boże mają jednakowe, zgodne ze swoją nową naturą upodobania.

Slusznie.
Co do Symboli to;
Przeciez Bóg przemawia do nas w podobieństwach i obrazach.
>>
Cytuj:
Czyżby. P Bóg miał zmieniać, poprawić naturę zwierząt, które sam stworzył i powiedział o wszystkim co uczynił, że jest bardzo dobre. Chyba nie. Odpowiedź na pierwsze pytanie jest prosta. Ponieważ nie doświadczyli nowozrodzenia w P. Jezusie nie są w stanie zrozumieć słów proroka i kierują się ludzką mądrością.

Zapewne nie chodzi oto by zmieniac naturę w zwirzęciu ale oto by w nas Umarla natura zwierzęcia dlatego Rodzimy sie z Ducha Bozego to znaczy Jego Natury.
Dlatego Stara natura zwierzęca zostaje zewleczona na krzyzu.
Kiedy czlowiek Zanurza sie w śmierć z Mesjaszem i Wstaje Nowe Stowrzenie to znaczy ,ze niema juz Starego - wszystko przeminelo .
Cytuj:
>>>>
Co do symboliki
Nauczyli się jej apostołowie i w ten sposób o Chrystusie czytamy, że jest „Lwem z pokolenia Judy” Obj5,5, zaś szatan jest „lwem ryczącym”, który „krąży szukając, kogo by pożreć”1Ptr5,8.
>>>

bardzo ciekawe spostrzeżenie .

9 Judo, młody lwie, na zdobyczy róść będziesz, mój synu:
jak lew czai się, gotuje do skoku,
14 Issachar - osioł kościsty,
będzie się wylegiwał ufny w swe bezpieczeństwo
16 Dan będzie sądził lud swój
jako jeden ze szczepów izraelskich;
17 będzie on jak wąż na drodze,
jak żmija jadowita
na ścieżce,

Czy Pawel byl z pokolenia Beniamina?
Rdz 49:27 Br "Beniamin jest jak wilk drapieżny; rozszarpuje swą zdobycz co ranka, a wieczorem rozdziela to, co upolował

Rz 11:1 Br "Pytam więc: Czyż odrzucił Bóg swój lud? Żadną miarą. Ja przecież też jestem Izraelitą, pochodzę od Abrahama i przynależę do ]pokolenia Beniamina"

Flp 3:5 Br "Zostałem bowiem obrzezany ósmego dnia po urodzeniu, jestem z urodzenia Izraelitą, pochodzę z pokolenia Beniamina, jestem Hebrajczykiem z czystej rasy hebrajskiej. Gdy zaś chodzi o mój stosunek do Prawa, [niech wystarczy to, że] byłem faryzeuszem."

>>>

--------------------------------------------------------------------------------

Cytuj:
Henryk napisał:
Saul będący wilkiem (więcej basiorem) dla wierzących na tamtym terenie, pod wpływem spotkania z Panem zmienia się. Wobec owcy Ananiasza(chrześci jan) do tego stopnia, że jest możliwe spotkanie między nimi. Więcej jest dalej wilkiem ale w stosunku do niewierzących. Pomimo że się nawrócił jego osobowość nie zmieniła się.

>>>
Ja wierze ,ze Dusza jest nasza osobowościa ,czy ty uwazasz ze Pawel mial dusze wilka? ze wilk w nim nie umarl?
Zatem co umarlo ?i CO , sie Narodzilo
Nie moge pojąć dlaczego Pawel zabija jako wilk?skad ten wilk?Sam podajesz ze zabija Mieczem Ducha.
>>>
Cytuj:
Napełniony Duchem Jahwe Mesjasz po chrzcie Janowym oddaje się bez reszty służbie Bożej.
>>>
Czyli przez 30 lat nie mial Ducha :shock: - o zgrozo!
i gdzie pisze ze zostal wlasnie wtedy NAPELNIONY.
Wiem ze w NIM MIESZKALA PELNIA ,i to zapewne nie później od Jana ,który byl napelniony Duchem ,w lonie matki.

>>>>

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N sty 07, 2007 6:55 pm 

Henryk napisał(a):
Założenie, że przyjście Pana wprowadzi nas do nowej rzeczywistości opieram na tym, że Ziemia jako twór materialny, została stworzona dla materialnego, ‘z ziemi wziętego’ człowieka (1Mjż 2,7; 3,19; 1Kor 15,47), i dopóki żyjemy w tym ciele, może ona być - i rzeczywiście jest – naszym domem. Jednak przy powtórnym przyjściu Pana, ci, którzy należą do Niego, zostaną pozbawieni materialnych ciał i przemienieni w nieskazitelne, nieśmiertelne, duchowe ciała! To w nich trafimy do nowej rzeczywistości. Rzeczywistości aniołów, w której teraz jesteśmy niejako zanurzeni, choć tego fizycznymi oczami nie widzimy.

Henryku, a czy Ty odróżniasz przyjście Pana po Kościół od Przyjścia Pana z Kościołem?

Wszystkie cytowane przez Ciebie teksty mówią o tzw. "Pochwyceniu Kościoła", kiedy to Pan spotka się z Kościołem w powietrzu i weźmie Kościół do siebie, ale nie przyjdzie jeszcze na Ziemię:

"Gdyż sam Pan na dany rozkaz, na głos archanioła i trąby Bożej zstąpi z nieba; wtedy najpierw powstaną ci, którzy umarli w Chrystusie, potem my, którzy pozostaniemy przy życiu, razem z nimi porwani będziemy w obłokach w powietrze, na spotkanie Pana; i tak zawsze będziemy z Panem" [I Tes. 4:16-17]

W niebie nastąpi wesele Baranka [Obj. 19:7-8], a po weselu Baranka Pan wraz z Kościołem zstąpi na Ziemię [Zach. 14:5; Judy 14; Obj. 19:11-16]. Jego nogi staną na Górze Oliwnej na przeciw Jerozolimy i wtedy Góra Oliwna rozpadnie się na dwie części [Zach. 14:4]. Po pokonaniu Antychrysta na równinie Har-Megiddo [Obj. 19:17-21] Pan dokona sądu nad narodami w Dolinie Jozafata [Mat. 25:31; Joel 3:6-7]. Wszystkie wymienione miejsca znajdują się na Ziemi. Następnie na Ziemi nastąpi 1000 lat panowania Mesjasza wraz ze świętymi w ciałach uwielbionych [Obj. 20:6-8] czyli Era Mesjańska opisywana w Pismach Starego Testamentu. Wtedy Mesjasz będzie rządził na tronie w Jerozolimie i wtedy wszystkie cytaty, które Ci podałem, "wskoczą na swoje miejsce" czytane w sposób normalny we własnych kontekstach. Będzie obchodzone święto Szałasów, a ludzie ze wszystkich narodów na Ziemi będą pielgrzymować do Jeruzalemu, żeby pokłonić się Panu Zastępów [Zach. 14:16-21]. Będą obchodzone Szabaty [Iz. 66:23] i nastąpi era pokoju na całej Ziemi [Iz. 2:1-4; Mich. 4:1-3].

Dopiero po upływie 1000 lat nastąpi jeszcze jeden bunt na Ziemi, a potem sąd ostateczny [Obj. 20:7-15]. I dopiero po sądzie ostatecznym nastąpi stworzenie nowego nieba i nowej Ziemi [Obj. 21:1].

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 08, 2007 5:02 pm 

Cytuj:
co rozumiesz w :Czas dla Ludu Bozego
a następnie w:Czas dla Ludu Bozego dopiero się zacznie a wlasciwie zacząl sie w 1948r a i owszem dobiega konca ale Chwala jest przed nimi.

Czas dla Israela zaczął się w 1948r kiedy gałązka sie zazieleniła ,zresztą
ta data kryje w sobie coś ciekawego.
Następna data to 1967 czyli 19 lat mija i Israel odzyskuje Jerozolime
i zaczyna sie Czas Mesjanski - tak Żydzi uważaja- Czas pogan dobiegł końca.
Tak jak z Saulem ,który królował ,ale Królem juz nie był ,- W OCZACH Boga.
Dawid został Królem ale ,jeszcze nie kólował .Poganie trwonia resztki Czasu , kiedy to Duch "przelewa sie w Israela/pisał -przyjaciel/?
Chwała przed nimi .Ostatni bedą PIERWSZYMI.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 08, 2007 6:45 pm 

Czas dla Israela zaczął się w 1948r kiedy gałązka sie zazieleniła ,zresztą
ta data kryje w sobie coś ciekawego.

Może odzyskanie ziemi ma dla ludzi mocny związek czy argument na tak, że Bóg przywraca swoje oblicze do Żydów według ciała, ale po poczynaniach Żydów widać, że nie ma to żadnego uzasadnienia, a raczej jest to tak dane Marcie aby miała jak najwięcej do roboty, by krzatała sie w kuchni przy garach ;)

Następna data to 1967 czyli 19 lat mija i Israel odzyskuje Jerozolime
i zaczyna sie Czas Mesjanski - tak Żydzi uważaja- Czas pogan dobiegł końca.

Pewnie uważam inaczej bo jestem poganinem :) , bo od objawienia się Chrystusa do przyjścia Pana uważam, że raczej jest jeden i ten sam czas: czas budowy kościoła przez Ducha Świetego. A nazwę "era mesjańska" raczej przypisuję do okresu od czasu gdy Chrystus juz nadejdzie i będzie pierwsze zmartwychwstanie, aż po 1000 latach, dojdzie do ostaniej walki i nastapi drugie zmartwychwstanie i sąd.

To że Bóg komus sprzyja nie poznaję po tym że dobrze mu sie powodzi, że Polska odzyskała niepodległośc, że ktos ma dobrą pracę i płacę, i jeździ BMW, bo to zadna chwała i żaden znak.

Chwała przed nimi .Ostatni bedą PIERWSZYMI.
Mysląc w ten sposób pierwsi Apostołowie będa ostatnimi, a przeciez Pan ze zwykłej wody uczynił tak samo dobre wino i na koniec. Po tym poznaję odrodzonego Żyda, a nie po tym: ty sie odsuń, bo teraz to mój czas.

Hej )))

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 09, 2007 2:19 pm 

Jarek
Aleś ty cierpki. :(
Moze i Marta przy garach , moze wiesz lepiej,ale popatrz na Miriam ona Słuchała Głosu.
Bóg wszystko zawarł w obrazie i takim Obrazem jest Israel i jego dzieje, nawet o Drzewie wspomniał JAHszua- nie czepiaj sie. :)
Co do poczynan Żydów , to niesądze bys zapomniał ,że są i Inni , którzy oczekuja Mesjasza a ze między nimi toczy się walka , no i cóz?

Zapewne uważasz inaczej ,a jeśli nie chcesz widzieć , no to i problem ,Czas na zegarze sie nie zatrzymał wiec nie może być jeden i ten sam ,Era Mesjańska zaczeła sie i dobiega końca , moze niejednego zaskoczyć ,że - to juz?
Mówisz jesteś poganin , no i właśnie w tym problem ,ze patrzymy na siebie a nie na Drzewo w ,które nas wszczepiono.
Zamiast wydawać Owoc nawrócenia mówimy o sobie - poganin.
Jesli tak to i Owoce bedziesz wydawał pogańskie , a przecież nie oto chodzi.
Tak ostatni bedą pierwszymi , dobrze wiesz ,ze potkneli sie i Zbawienie doszło pogan i tu przechowano Imie ,ale tak jak na początku Żydzi wskutek niewiary - jako gałęzie zostali odłamani .
Tak i teraz nadchodzi Czas odcinania gałęzi ,które nie Wydały Owocu -Orginału. ,Zydzi zostaną ponownie wszczepieni
bo YHVH ma Moc by ich wszepić ponownie.
Cytuj:
>>>>

Chwała przed nimi .Ostatni bedą PIERWSZYMI
.
Mysląc w ten sposób pierwsi Apostołowie będa ostatnimi, a przeciez Pan ze zwykłej wody uczynił tak samo dobre wino i na koniec. Po tym poznaję odrodzonego Żyda, a nie po tym: ty sie odsuń, bo teraz to mój czas.
To znaczy po CZYm?-- czy zamieni wodę w wino? :shock:
wyjasnisz?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 09, 2007 4:09 pm 

e tam, zaraz cierpki :), pokazałem jedynie że jak ktoś bardziej biega za tym dodanym i o to walczy jak właśnie Żydzi, to są oni tak samo daleko od Pana, jak każdy nieodrodzony i... np, biega w kuchni, albo sprzata chałupę, a ktos cały czas puka i puka do drzwi. No ale jak tu wpuścić jak nie przygotowane. Za to Maria, o właśnie! :D

Z tym poganinem napisałem jedynie, aby jak ktos chce sie przyczepić i znależć wyjasnienie, czemu tak niby antysemicko napisałem, to niech ma wyjaśnienie. Na zdrowie. I cieszę się, że napisałas: Mówisz jesteś poganin , no i właśnie w tym problem ,ze patrzymy na siebie a nie na Drzewo, w które nas wszczepiono. bo to jest to własnie: ganianie po kuchni ;) Taki tam ze mnie anty_cieleśniak. :) :) :)

Nie wiem czemu tak łączysz erę mesjańską wyłacznie z Żydami, a nie np z Chrystusem, i dlaczego w czasie budowania kościoła, który jest obecnie, to az tak to rozdzielasz: na czas Pogan(nie mesjański) i czas Żydów (jako mesjański)? Hmm... ??? Nie ma w tym, na przykład tego jak sama napisałaś: ze patrzymy na siebie (pochodzenie według ciała) a nie na Drzewo?

Aby światynia była odbudowana, maja wejść dawni Poganie i Żydzi, gdy więc Poganie w pełni wejdą nadejdzie bardzo krótki czas dla Izraelitów z pośród których Pan tez wybierze sobie jeszcze resztkę. Z resztą... w całej historii od czasów pierwszych uczniów, aż do dzisiaj, z kazdego pokolenia ludzkiego Pan wybiera sobie garstkę... i także z pośród Żydów.

To znaczy po CZYm?-- czy zamieni wodę w wino?
wyjasnisz?

Po tym co kto ma w sercu, tak i ma na ustach. I choc może nawet sam niewiedzieć, nie widzieć, ale tak własnie jest, że kto czym wewnętrznie zyje i karmi się, tak i na zewnatrz trąca. Dlatego napisałem:"Po tym poznaję odrodzonego Żyda, a nie po tym: ty sie odsuń, bo teraz to mój czas." gdyż to wskazuje że mam doczynienia z chciwcem - bałwochwalcą, zombiii .... ;), z resztą bez względu na wczesniejsze pochodzenie czy Poganin czy Żyd.
A wodę w wino Pan zmienia.

Hej )))

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 09, 2007 6:09 pm 

Jarek
Cytuj:
Nie wiem czemu tak łączysz erę mesjańską wyłacznie z Żydami, a nie np z Chrystusem, i dlaczego w czasie budowania kościoła, który jest obecnie, to az tak to rozdzielasz: na czas Pogan(nie mesjański) i czas Żydów (jako mesjański)? Hmm... ??? Nie ma w tym, na przykład tego jak sama napisałaś: ze patrzymy na siebie (pochodzenie według ciała) a nie na Drzewo

>>>>Nie wylącznie z Żydami ,ale to Żydzi czekaja na Mesjasza
bo to i do nich ma przyjść a nie gdzie indziej.
To tam postawi Swoje stopy na Górze Oliwnej a nie na jasnej górze, czy innej Sobotce.
Uważam ,ze tylko patrząc na Israel Zobaczymy Czas --"jeśli zobaczycie to Wszystko wiedzcie ze jest tuż u Drzwi---
Israel to wskazówki na zegarze jesli chcesz wiedzieć ,która godzina patrzysz na zegar.
Jesli czytamy ,ze podano nam /Czas , 2Czasy i pół Czasu ,to sie zastanawiamy nad Czasem .
>>
Rozdzielam ,ale nie tyle ja co Pan bo to Jemu sie spodobało ,ze tym Miejscem ma byc Syjon a nie inna góra ,a poganie mieli swój Czas 2tys lat to wiele by Poznać zamiast oskarżac Żydów ,ze oni nie poznali.Sąd będzie co zrobili w tym Czasie. :roll:
>>>
Cytuj:
ze patrzymy na siebie (pochodzenie według ciała) a nie na Drzewo?

>>>
To zalezy ,kto patrzy i nieustannie podkreśla -"Oni odrzucili"- niestety zapomina ,ze to odrzucenie stało sie Łaska nasza .A Drzewo jest ICH a nie nasze.
Tak ,gdy Pełnia z pogan wejdzie , to zapewne ci którzy stali sie żYDAMI ?
>>>>

Rdz 48:17 Br "Kiedy Józef zobaczył, że jego ojciec położył swoją prawą rękę na głowie Efraima, obruszył się, pochwycił rękę ojca, usiłując ją zabrać znad głowy Efraima i położyć na głowie Manassesa."
19 Ale ojciec nie zgodził się i powiedział: «Wiem, synu mój, wiem. I z niego też powstanie szczep, który również będzie liczny. Jednak brat jego młodszy będzie większy od niego, gdyż potomstwo jego obejmie wiele szczepów».??? /dlaczego nie przetłumaczyli jak należy? :roll:
>>>>
a z potomstwa jego wyjdzie PEŁNIA z pogan?
>>>>>
Nie wiem gdzie słyszałeś ze Żyd mówił -'ODSUŃ sie bo teraz to mój czas . :wink:
To Pan wyznaczył Czas .
:wink: co w sercu to i na ustach i tym trąci?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 09, 2007 7:25 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
Henryku, a czy Ty odróżniasz przyjście Pana po Kościół od Przyjścia Pana z Kościołem?

Wybacz, ale myślę inaczej, uważam że Pan przyjdzie jeden raz i w dniu tym będzie koniec tej rzeczywistości którą znamy fizycznie. Tak jak wcześniej pisałem.
Rozumiem Cię, bo jakiś czas temu w podobny sposób myślałem jak Ty. W tym co pisałem próbowałem, zaakcętować to, że ‘lepsze’ wyprze ‘dobre’. Ze zmianą ciał, musi także zmienić się i ogród.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 09, 2007 7:37 pm 

Oliwka napisał(a):
ale to Żydzi czekaja na Mesjasza

oby się nie pomylili i nie przyjeli wilka w owczej skórze (antychrysta),

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 09, 2007 8:34 pm 

Nie wylącznie z Żydami ,ale to Żydzi czekaja na Mesjasza
bo to i do nich ma przyjść a nie gdzie indziej.

Oj Oliwko? O czym ty mówisz? Jesli o królestwie, to okej, ale jesli o przyjściu mesjasza, to jakiego? Przecież Chrystus przyszedł.

Chrystus wskazał inne znaki że koniec będzie blisko , i "u drzwi" jak napisałaś będzie.

Rozdzielam ,ale nie tyle ja co Pan bo to Jemu sie spodobało ,ze tym Miejscem ma byc Syjon a nie inna góra ,a poganie mieli swój Czas 2tys lat to wiele by Poznać zamiast oskarżac Żydów ,ze oni nie poznali.Sąd będzie co zrobili w tym Czasie.

A ja poznaje tu oszczerstwa, bo ci co poznali choćby i rąbek, to poznali, a ci co nie poznali siędzą własnie w takich cielesnych i pożądliwych tonach. A to wszystko bez względu na osobę, czy rodowych basni.

Ja kończę Oliwko. Niech dzieje się wola Pana co do ciebie.

Hej )))

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 229 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1