Tysiek napisał(a):
1. Ozdoby Lucyfera zostały zrobione dla niego w dniu gdy on został stworzony,
2. Do ozdób tych należą: karneol, topaz, chryzolit, beryl, onyks, szafir, rubin, szmaragd i złoto, które są przecież elementami świata materialnego, stworzonego w trakcie 6 dni.
3. Jeżeli materiały do tych ozdób już istniały gdy stworzono Lucyfera, to Lucyfer nie mógł być stworzony przed nimi.
Czy to jest logiczne?
Logiczne, ale nie musi być prawdziwe. Zakładasz bowiem, że w niebie nie istnieją wyżej wymienione kamienie szlachetne, które istniały na długo przed stworzeniem świata. Zauważ, że świątynia i wiele innych rzeczy stanowią odwzorowanie czegoś, co jest w niebie [Hebr. 8:5]. Mam do Ciebie pytanie. Przyjrzyjmy się Nowemu Jeruzalem zstępującemu z nieba:
"I zaniósł mnie w duchu na wielką i wysoką górę, i pokazał mi miasto święte Jeruzalem, zstępujące z nieba od Boga, mające chwałę Bożą; blask jego podobny do blasku drogiego kamienia, jakby jaspisu, lśniącego jak kryształ. (...) A mur jego zbudowany był z jaspisu, samo miasto zaś ze szczerego złota, podobnego do czystego szkła. Kamienie węgielne muru miasta były ozdobione wszelakimi drogimi kamieniami: kamień pierwszy, to jaspis, drugi szafir, trzeci chalcedon, czwarty szmaragd, piąty sardoniks, szósty karneol, siódmy chryzolit, ósmy beryl, dziewiąty topaz, dziesiąty chryzopras, jedenasty hiacynt, dwunasty ametyst. A dwanaście bram, to dwanaście pereł; a każda brama była z jednej perły. Ulica zaś miasta, to szczere złoto, jak przezroczyste szkło" [Obj. 21:10-21]Skąd się wzięły w niebie drogie kamienie, z których część nawet jest taka sama jak okrycie Lucyfera? Zakładając, że nie istniały niebiańskie "odpowiedniki" tych stworzonych podczas 6 dni, musielibyśmy dojść do dosyć dziwnego wniosku, że... zostały przywiezione z Ziemi. Wątpię. Szczególnie, że złoto podobne do czystego szkła na Ziemi nie istnieje. Na zasadzie analogii możemy natomiast stwierdzić, że skoro ziemska świątynia była odwzorowaniem tego, co jest w niebie, to mamy do czynienia z takim samym odwzorowaniem w przypadku kamieni szlachetnych.