www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Cz cze 19, 2025 5:43 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 635 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 43  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 15, 2005 1:30 pm 

Dzisiaj by napisano że :
Życie i nieśmiertelność na światło wywiódł przez ewangelię.
Co jasno sugeruje że kiedyś ten temat był w ciemności, zakryty nieco.

Ale już w ST, Job mówił:
Hi 19:25-26 Bw „Lecz ja wiem, że Odkupiciel mój żyje i że jako ostatni nad prochem stanie!(26) Że potem, chociaż moja skóra jest tak poszarpana, uwolniony od swego ciała będę oglądał Boga.”

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lip 16, 2005 2:59 pm 

Marck5, piszesz o tajemnicy zakrytej przez całe wieki. Zgoda, świadectwa NT są co do tego czytelne. Ja też jestem zdania, że są pewne elementy Bożego Planu, które zostały odkryte, naświetlone dopiero w czasie gdy zrobił to Mesjasz. Część z nich dalej jest zakryta i będzie wiadoma w czasie gdy Bóg tak postanowi. Nawet nie zależy to od Decyzji Jezusa, który sam mówi, że nie wie nikt, nawet On, "kiedy się to stanie". Wie to tylko sam Ojciec.
Jak przeanalizujesz wszystkie wątki NT dotyczące odkrytych przez Pana tajemnic, to sie okaże że dotyczą one, z grubsza klasyfikując, trzech tajemnic:

Pierwsza tajemnica, dotyczy wyboru Kościoła:
Rzym. 11:25
Cytuj:
zatwardzenie z części przyszło na Izraela, póki by nie weszła zupełność pogan.

1 Kor. 2:7-12
Cytuj:
Czego oko nie widziało i ucho nie słyszało i na serce ludzkie nie wstąpiło, co nagotował Bóg tym, którzy go miłują.

1 Kor. 15:51
Cytuj:
nie wszyscyć zaśniemy, ale wszyscy przemienieni będziemy, bardzo prędko w okamgnieniu, na trąbę ostateczną

Efez. 1:9-13
Cytuj:
w jedno zgromadził wszystkie rzeczy w Chrystusie, i te, które są na niebiesiech, i te, które są na ziemi...Abyśmy my byli ku chwale sławy jego, którzyśmy pierwej nadzieję mieli w Chrystusie,
W którym i wy nadzieję macie, usłyszawszy słowo prawdy, to jest Ewangieliję zbawienia waszego, przez którą też uwierzywszy, jesteście zapieczętowani Duchem onym Świętym obiecanym
,

Efez. 3:3-6;
Cytuj:
poganie są spółdziedzicami i spólnem ciałem, i spółuczestnikami obietnicy jego w Chrystusie przez Ewangieliję.

Efez. 5:31-32
Cytuj:
i będą dwoje jednem ciałem. Tajemnica to wielka jest; lecz ja mówię o Chrystusie i o kościele.

Kolos. 1:26-27
Cytuj:
26. To jest, tajemnicę onę, która była zakryta od wieków i od rodzajów, ale teraz objawiona jest świętym jego.
27. Którym chciał Bóg oznajmić, jakie jest bogactwo tej tajemnicy chwalebnej między poganami, która jest Chrystus między wami, nadzieja ona chwały;

Druga tajemnica, dotyczy pojawienia się antychrysta:
2 Tes. 2:7
Cytuj:
7. Albowiem się już sprawuje tajemnica nieprawości,

Trzecia tajemnica, dotyczy sposobu wypełnienia się proroctw o Mesjaszu:
1 Tym. 3:16
Cytuj:
16. A zaprawdę wielka jest tajemnica pobożności, że Bóg objawiony jest w ciele, usprawiedliwiony jest w duchu, widziany jest od Aniołów, kazany jest poganom, uwierzono mu na świecie, wzięty jest w górę do chwały.

Również i ten cytat jaki cytujesz:
Cytuj:
Życie i nieśmiertelność na światło wywiódł przez ewangelię.
Co jasno sugeruje że kiedyś ten temat był w ciemności, zakryty nieco.

Jasno wykazuje, że nie patrzysz na główną myśl zawartą w tym fragmencie. Brzmi ona bowiem tak:

2 Tym. 1:9-11
Cytuj:
9. Który nas zbawił i powołał powołaniem świętem, nie według uczynków naszych, ale według postanowienia swego i łaski, która nam jest dana w Chrystusie Jezusie przed czasy wiecznemi.
10. A teraz objawiona jest [łaska] przez okazanie się zbawiciela naszego, Jezusa Chrystusa, który i śmierć zgładził, i żywot na jaśnię wywiódł, i nieśmiertelność przez Ewangieliję,
11. Której jam jest postanowiony kaznodzieją i Apostołem, i nauczycielem pogan.
(BG)

Jasno więc wynika z tego tajemnica łaski i jak masz co do tego wątpliwości to przeczytaj również Kolos. 1:26-27, Efez. 3:3-6;
Oczywiście zgoda, że żywot i nieśmiertelność Pan ukazał w nowym świetle, ale w takim znaczeniu, że otworzył do tych stanów drogę. Mieć żywot, to znaczy uwierzyć w Jezusa

Jan. 11:25
Cytuj:
25. I rzekł jej Jezus: Jam jest zmartwychwstanie i żywot; kto w mię wierzy, choćby też umarł, żyć będzie.
(BG)

Ale zTwego cytatu wynika coś więcej. Z żywotem i nieśmiertelnością jest tak jak ze śmiercią.
Śmierć została pokonana, a jednak jeszcze zbiera swoje żniwo, nieśmiertelność wywiódł na jaśnię, ale póki co jedynie o Bogu wiemy że jest nieśmiertelny. Ap. Paweł już po śmierci i wniebowstąpieniu Jezusa o tym mówi:

1 Tym. 6:16
Cytuj:
16. Jedyny, który ma nieśmiertelność, który mieszka w światłości niedostępnej, którego nikt z ludzi nie widział i widzieć nie może; jemu niech będzię cześć i moc wieczna. Amen.
(BW)

Podobnie jest i z żywotem, została otwarta droga do niego, lecz ze źródła wód żywych będą pić ludzie dopiero po zmartwychwstaniu:
Został bowiem objawiony jak oznajmia PIsmo:
1 Jan. 1:2
Cytuj:
2. A żywot objawiony został, i widzieliśmy, i świadczymy, i zwiastujemy wam ów żywot wieczny, który był u Ojca, a nam objawiony został -
(BW):

Lecz to samo Pismo mówi, że ów żywot będzie możliwy, przy drugim przyjściu Pana
Kol. 3:4
Cytuj:
4. Gdy się Chrystus, który jest życiem naszym, okaże, wtedy się i wy okażecie razem z nim w chwale.
(BW)

W liście do Rzymian Ap. PAweł konkretnie o tym mówi:

Rzym. 2:5-11
Cytuj:
5. Ty jednak przez zatwardziałość swoją i nieskruszone serce gromadzisz sobie gniew na dzień gniewu i objawienia sprawiedliwego sądu Boga,
6. Który odda każdemu według uczynków jego:
7. Tym, którzy przez trwanie w dobrym uczynku dążą do chwały i czci, i nieśmiertelności, da żywot wieczny;
8. Tych zaś, którzy o uznanie dla siebie zabiegają i sprzeciwiają się prawdzie, a hołdują nieprawości, spotka gniew i pomsta.
9. Tak, utrapienie i ucisk spadnie na duszę każdego człowieka, który popełnia złe, najprzód Żyda, potem i Greka,
10. A chwała i cześć, i pokój każdemu, który czyni dobrze, najpierw Żydowi, a potem i Grekowi.
11. Albowiem u Boga nie ma względu na osobę.
(BW)

Jak kolwiek nie rozważać tajemnic objawionych w czasach ostatecznych, wszystkie bez mała mówią o kościele i tego wszystskiego co go dotyczy. Nie znalazłem żadnego nowego objawienia na temat piekła ani też nieśmiertelnej duszy.
Być może strach przed wieczną męką jest zbawienny dla niektórych i motywuje do lepszego życia. Dla mnie nie ma żadnej alternatywy, chcę żyć na sposób Boży i nie potrzbuję do tego poczucia strachu przed wiczną męką. A Jeżeli ktoś chce tak interpretować Pismo i nosić w swoim sercu lęk przed Bogiem, ja mu nie zabraniam. Żałuję tylko że na podstawie wiary i niewiary w te wyobrażenia ktoś usiłuje dzielić ludzi na chrześcijan i niechrześcijan. Jeśli dobrze zrozumiałem Smoka taki własnie podział chciał dokonać gdy pisał:

Cytuj:
Nauka Jezusa i apostołów jest dla nas (chrześcijan) obowiązująca i ona wypływa ze ST

Jesli więc Smoku taki był Twój zamiar i nie uważasz mnie za chrześcijanina to powiedz to otwarcie i wprost, jesli potrafisz.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lip 16, 2005 4:18 pm 

hepta napisał(a):
Marck5, piszesz o tajemnicy zakrytej przez całe wieki. Zgoda, świadectwa NT są co do tego czytelne. Ja też jestem zdania, że są pewne elementy Bożego Planu, które zostały odkryte, naświetlone dopiero w czasie gdy zrobił to Mesjasz. Część z nich dalej jest zakryta i będzie wiadoma w czasie gdy Bóg tak postanowi. Nawet nie zależy to od Decyzji Jezusa, który sam mówi, że nie wie nikt, nawet On, "kiedy się to stanie". Wie to tylko sam Ojciec.

Mesjasz rozwijał i interpretował nauczanie ST w wielu sprawach. Interpretując Biblię musimy analizować nauczanie ST w świetle nauczania Jego [Mesjasza] i jego apostołów. Ogólna zasada jest taka, że objawienie rozwijało się w przód, a nie w tył (jeśli chodzi o czas). Rzeczy zakryte przez Ojca były objawiane w różnych kwestiach przez Syna

"Wszystko zostało mi przekazane przez Ojca mego i nikt nie zna Syna tylko Ojciec, i nikt nie zna Ojca, tylko Syn i ten, komu Syn zechce objawić" [Mat. 11:27]

Cytuj:
Nie znalazłem żadnego nowego objawienia na temat piekła ani też nieśmiertelnej duszy.

Mesjasz naświetlił sprawę nieśmiertelności duszy w Łuk. 16:19-31, a Jego apostołowie nauczają o tym w sposób ewidentny, o czym już wielokrotnie pisałem. O piekle też. Jeśli ktoś nie widzi w NT nauczania na temat piekłą, to znaczy że po prostu nie chce zobaczyć. I nikt na to nic nie poradzi. Jesli czytasz, że dusze zabitych wołały przed tronem [Obj. 6:9] i nie chcesz zobaczyć, że skoro wołały, to musiały być świadome po śmierci, to ja już więcej nie mam nic do powiedzenia.

Cytuj:
Być może strach przed wieczną męką jest zbawienny dla niektórych i motywuje do lepszego życia. Dla mnie nie ma żadnej alternatywy, chcę żyć na sposób Boży i nie potrzbuję do tego poczucia strachu przed wiczną męką. A Jeżeli ktoś chce tak interpretować Pismo i nosić w swoim sercu lęk przed Bogiem, ja mu nie zabraniam.

Twoje zasady interpretacji Pisma pozwalają uciec w symbolikę tam, gdzie jej nie ma i zrozumieć tekst tak, jak chcesz, a także nie zauważyć tekstów ewidentnych. Nauczanie o piekle po prostu jest częścią nauczania Biblii - czy tego chesz, czy nie. Jeśli nie potrzebujesz poczucia strachu przed piekłem to pięknie, tylko nie bardzo rozumiem, od czego Jezus Cię zbawił... Ale to jest Twoja sprawa.

Cytuj:
Żałuję tylko że na podstawie wiary i niewiary w te wyobrażenia ktoś usiłuje dzielić ludzi na chrześcijan i niechrześcijan. Jeśli dobrze zrozumiałem Smoka taki własnie podział chciał dokonać gdy pisał:

Cytuj:
Nauka Jezusa i apostołów jest dla nas (chrześcijan) obowiązująca i ona wypływa ze ST

Jesli więc Smoku taki był Twój zamiar i nie uważasz mnie za chrześcijanina to powiedz to otwarcie i wprost, jesli potrafisz.

Napisałem, że skoro jesteś chrześcijaninem, to dla Ciebie również jest obowiązująca nauka Jezusa i apostołów. Zdamy sprawę z posłuszeństwa nauce apostolskiej, która jest objawieniem późniejszym i rozszerzającym wcześniejsze objawienie ST. Dlatego nauczania ostatecznego i wiążącego w sprawie piekła oraz nieśmiertelności duszy należy szukać w NT. Nie pisałem, że nie jesteś chrześcijaninem i wcale tak nie uważam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lip 16, 2005 5:25 pm 

"kto się łączy z Panem jest z Nim jednym duchem".
Jeśli jesteś chrześcijanką to nie możesz umrzeć bo Pan żyje wiecznie a ty razem z nim. Nasz wewnętrzny człowiek jest Nim przesycony. Więc nie może umrzeć. Możemy tylko wyjść z ciała jak z samochodu, który przestał jeździć i idzie na złom. Tak wierzę hepta a twoje argumenty nie są proste ale jakby na siłę spreparowane.

1J 5:12-13 Bw „Kto ma Syna, ma żywot; kto nie ma Syna Bożego, nie ma żywota.(13) To napisałem wam, którzy wierzycie w imię Syna Bożego, abyście wiedzieli, że macie żywot wieczny.”

J 5:24 Bw „Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam, kto słucha słowa mego i wierzy temu, który mnie posłał, ma żywot wieczny i nie stanie przed sądem, lecz przeszedł ze śmierci do żywota.”

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 18, 2005 12:58 pm 

Smok Pisał:
Cytuj:
tylko nie bardzo rozumiem, od czego Jezus Cię zbawił... Ale to jest Twoja sprawa.

Czy nie uważasz, że powinieneś włąśnie zrozumieć najpierw a potem próbować z tym polemizować? Jeśli nie rozumiesz moich intencji ani też mojego zrozumienia jak możesz rzeczowo ze mną dyskutować na ten temat?

Myślę, że te wersety pozwolą Ci choć trochę wyjaśnić wspaniałość dzieła zbawczego Naszego Pana. Na pewno je znasz, może tylko nigdy nie patrzyłeś na nie z tej perspektywy:

Wszystko zaczyna się tu, w pierwszej księdze Biblii:
Cytuj:
1 Moj. 2:17
17. Ale z drzewa wiadomości dobrego i złego, jeść z niego nie będziesz; albowiem dnia, którego jeść będziesz z niego, śmiercią umrzesz.
(BG)
Odnosi się do niego Ap Paweł:

Cytuj:
Rzym. 5:18
18. A zatem, jak przez upadek jednego człowieka przyszło potępienie na wszystkich ludzi, tak też przez dzieło usprawiedliwienia jednego przyszło dla wszystkich ludzi usprawiedliwienie ku żywotowi.
(BW)
Rzym. 5:12
12. Przeto jak przez jednego człowieka grzech wszedł na świat, a przez grzech śmierć, tak i na wszystkich ludzi śmierć przyszła, bo wszyscy zgrzeszyli;
(BW)
gdyż grzech jednego człowieka spowodował śmierć wszystkich.
Rzym. 5:21
21. Żeby jak grzech panował przez śmierć, tak i łaska panowała przez usprawiedliwienie ku żywotowi wiecznemu przez Jezusa Chrystusa, Pana naszego.
(BW)

Jasno, ewidentnie, wynika z tych opisów, że człowiek z powodu pierwszego grzechu popadł w stan potępienia. Zapadł na niego wyrok śmierci. Zgrzeszyłeś, musisz umrzeć. Wyrok ten zapadł na wszystkich, bez wyjątku, ludzi. Lecz również przez jednego człowieka, Zbawiciela, za wszystkich ludzi, złozona została ofiara przebłagalna, i stało się odkupienie, ze stanu śmierci. W tym sensie nastąpiło zbawienie wszystkich ludzi o czym Ap Paweł nakazuje nauczać:

Cytuj:
1 Tym. 4:10-11
10. Gdyż trudzimy się i walczymy dlatego, że położyliśmy nadzieję w Bogu żywym, który jest Zbawicielem wszystkich ludzi, zwłaszcza wierzących.
11. To głoś i tego nauczaj.

Jesli pytasz mnie od czego mnie zbawił Chrystus? Odpowiadam: mnie i Ciebie i wszystkich zbawił od śmierci, jaka jest konsekwencją grzechu. Zdjął z nas potępienie śmierci. W tym sensie uwolnił wszystkich. Ale to nie wszystko. Gdyby tylko na tym poprzestał znów pogrążeni w nowych grzechach musielibyśmy trafić pod jarzmo śmierci. Dlatego Pan tych którzy w niego uwierzą zbawia też od grzechów, przyczyny śmierci. Sprawia, że w Bożych oczach nie grzeszymy więcej! W tym sensie przeszliśmy z śmierci do żywota.

Dla przypomnienia wersety:

Cytuj:
Rzym. 6:23
23. Albowiem zapłata za grzech jest śmierć; ale dar z łaski Bożej jest żywot wieczny, w Chrystusie Jezusie, Panu naszym.
(BG)
Grzeszysz - umierasz, żyjesz, gdy nie grzeszysz. Aby człowiek mógł żyć musi przestać grzeszyć i na tym polega dzieło zbawienia uwolnienie od przekleństwa śmierci!
Zbawienie wieczne, polega na zniszczeniu przyczyny śmierci, czyli grzechu, który jest jej orężem:
Cytuj:
1 Kor. 15:56
56. A żądłem śmierci jest grzech, a mocą grzechu jest zakon;
(BW)
Dlatego Pan Nasz Jezus Chrystus:
Cytuj:
1 Jan. 2:2
2. A on jest ubłaganiem za grzechy nasze; a nie tylko za nasze, ale też za grzechy wszystkiego świata.
(BG)
1 Jan. 4:10
10. W tem jest miłość, nie iżbyśmy my umiłowali Boga, ale iż on umiłował nas i posłał Syna swego, aby był ubłaganiem za grzechy nasze.
(BG)
1 Jan. 3:4-6
4. Każdy, co czyni grzech, ten i zakon przestępuje; albowiem grzech jest przestępstwo zakonu.
5. A wiecie, iż się on objawił, aby grzechy nasze zgładził, a grzechu w nim nie masz.
6. Wszelki tedy, kto w nim mieszka, nie grzeszy; ale ktokolwiek grzeszy, nie widział go, ani go poznał.
(BG)
Rzym. 6:16
16. Czyż nie wiecie, że jeśli się oddajecie jako słudzy w posłuszeństwo, stajecie się sługami tego, komu jesteście posłuszni, czy to grzechu ku śmierci, czy też posłuszeństwa ku sprawiedliwości?
(BW)
Rzym. 7:5
5. Albowiem gdy byliśmy w ciele, grzeszne namiętności rozbudzone przez zakon były czynne w członkach naszych, aby rodzić owoce śmierci;
(BW)
Rzym. 7:13
13. Czy zatem to, co dobre, stało się dla mnie śmiercią? Przenigdy! To właśnie grzech, żeby się okazać grzechem, posłużył się rzeczą dobrą, by spowodować moją śmierć, aby grzech przez przykazanie okazał ogrom swojej grzeszności.
(BW)
Rzym. 8:2
2. Bo zakon Ducha, który daje życie w Chrystusie Jezusie, uwolnił cię od zakonu grzechu i śmierci.
(BW)

A zakon ten głosi:
Cytuj:
Rzym. 6:23
23. Albowiem zapłata za grzech jest śmierć;

A grzeszy każdy i ja i Ty Dzięki Bogu i mnie i Ciebie Jezus wybawił od grzechy a w konsekwencji śmierci! Za co niech będzie mu chwała na wieki.

Cytuj:
1 Jan. 1:10
10. Jeśli mówimy, że nie zgrzeszyliśmy, kłamcę z niego robimy i nie ma w nas Słowa jego.
(BW)
1 Jan. 3:9
9. Kto z Boga się narodził, grzechu nie popełnia, gdyż posiew Boży jest w nim, i nie może grzeszyć, gdyż z Boga się narodził.
(BW)
1 Jan. 5:18
18. Wiemy, ze żaden z tych, którzy się z Boga narodzili, nie grzeszy, ale że Ten, który z Boga został zrodzony, strzeże go i zły nie może go tknąć.
(BW)

Apostoł PAewł dostrzegł również ukryty obraz w Przybytku na Puszczy w Dniu Pojednania.
Wykazuje że w tym święcie pokazane było dzieło zbawienia w którym arcykapłan obrazował Jezusa Chrystusa, który swą krwią oczyścił wszystkich ludzi, tak jak arcykapłan krwią cielców oczyścił wszystkich Izraelitów.

Cytuj:
Hebr. 2:15-16
15. I aby wyzwolić wszystkich tych, którzy z powodu lęku przed śmiercią przez całe życie byli w niewoli.
16. Bo przecież ujmuje się On nie za aniołami, lecz ujmuje się za potomstwem Abrahama.
(BW)
Hebr. 9:11-14
11. Lecz Chrystus, który się zjawił jako arcykapłan dóbr przyszłych, wszedł przez większy i doskonalszy przybytek, nie ręką zbudowany, to jest nie z tego stworzonego świata pochodzący,
12. Wszedł raz na zawsze do świątyni nie z krwią kozłów i cielców, ale z własną krwią swoją, dokonawszy wiecznego odkupienia.
13. Bo jeśli krew kozłów i wołów oraz popiół z jałowicy przez pokropienie uświęcają skalanych i przywracają cielesną czystość,
14. O ileż bardziej krew Chrystusa, który przez Ducha wiecznego ofiarował samego siebie bez skazy Bogu, oczyści sumienie nasze od martwych uczynków, abyśmy mogli służyć Bogu żywemu.
(BW)
Hebr. 9:15
15. I dlatego jest On pośrednikiem nowego przymierza, ażby gdy poniesiona została śmierć dla odkupienia przestępstw popełnionych za pierwszego przymierza, ci, którzy są powołani, otrzymali obiecane dziedzictwo wieczne.
(BW)

Zbawienie to jednak choć droga do niego zoastała otwarta, to jednak jest kwestią przyszłośći. W tej chwili mamy pieczęć ducha, gwarancję że obiecane zbawienie, dziedzictwo żywota wiecznego zostanie dane przy przyjściu drugim Pana, Przeczytaj uważnie wersety i spróbuj zrozumieć mój punkt widzenia zanim ocenisz go jako niemającego podstaw biblijnych:

Cytuj:
Efez. 1:13-14
13. W nim i wy, którzy usłyszeliście słowo prawdy, ewangelię zbawienia waszego, i uwierzyliście w niego, zostaliście zapieczętowani obiecanym Duchem Świętym,
14. Który jest rękojmią dziedzictwa naszego, aż nastąpi odkupienie własności Bożej
, ku uwielbieniu chwały jego.
(BW)

Efez. 2:5-7
5. I nas, którzy umarliśmy przez upadki, ożywił wraz z Chrystusem - łaską zbawieni jesteście -
6. I wraz z nim wzbudził, i wraz z nim posadził w okręgach niebieskich w Chrystusie Jezusie,
7. Aby okazać w przyszłych wiekach nadzwyczajne bogactwo łaski swojej w dobroci wobec nas w Chrystusie Jezusie
(BW)

Efez. 4:30
30. A nie zasmucajcie Bożego Ducha Świętego, którym jesteście zapieczętowani na dzień odkupienia.
(BW)

Filip. 3:20-21
20. Nasza zaś ojczyzna jest w niebie, skąd też Zbawiciela oczekujemy, Pana Jezusa Chrystusa,
21. Który przemieni [gdy powróci] znikome ciało nasze w postać, podobną do uwielbionego ciała swego, tą mocą, którą też wszystko poddać sobie może.
(BW)

Hebr. 9:28
28. Tak i Chrystus, raz ofiarowany, aby zgładzić grzechy wielu, drugi raz ukaże się nie z powodu grzechu, lecz ku zbawieniu tym, którzy go oczekują.
(BW)

1 Piotr. 1:5
5. Którzy mocą Bożą strzeżeni jesteście przez wiarę w zbawienie, przygotowane do objawienia się w czasie ostatecznym.
(BW)

Rzym. 8:22-24
22. Wiemy bowiem, że całe stworzenie wespół wzdycha i wespół boleje aż dotąd.
23. A nie tylko ono, lecz i my sami, którzy posiadamy zaczątek Ducha, wzdychamy w sobie, oczekując synostwa, odkupienia ciała naszego.
24. W tej bowiem nadziei zbawieni jesteśmy; a nadzieja, którą się ogląda, nie jest nadzieją, bo jakże może ktoś spodziewać się tego, co widzi?
(BW)

Wejście do żywota, odkupienie, dziedzictwo, spełnienie nadziei - następują przy powtórnym przyjściu Pana, nie po śmierci ciała. Tak mówią powyższe wersety a wierzę że i cała Biblia.

A moje przekonanie i moją nadzieję potwierdza mi to samo Pismo, które w ostatniej swej księdze, zamyka klamrą całe dzieło zbawienia i zgłądzenia wszystkich wrogów, którym ostatnim jest śmierć właśnie, od której Chrystus nas Zbawił:

Cytuj:
1 Kor. 15:26
26. A jako ostatni wróg zniszczona będzie śmierć.
(BW)
Mówi ona bowiem

Cytuj:
Obj. 21:4
4. I otrze wszelką łzę z oczu ich, i śmierci już nie będzie; ani smutku, ani krzyku, ani mozołu już nie będzie; albowiem pierwsze rzeczy przeminęły.
(BW)

Czy rozumiesz już Smoku jak rozumiem dzieło Zbawienia Chrystusa? Z całym szacunkiem dla Ciebie i Twojej nadziei, jak i wyobrażeń, nie widzę w tym dziele miejsca na działalność po śmierci ciała aż do zmartwychwstania. NIe znalazłem żadnego przekonywującego argumentu w PIsmach, jakie wykazywały by otrzymanie nagrody przed przyjściem Pana po raz drugi. I o ile rozumiem Twoje wyobrażenia i źródło ich pochodzenia ,na temat życia po śmierci dla tych którzy w Panu umierają to całkowicie czarną odchłanią informacyjną jest dla mnie stan oczekiwania w piekle bezbożników. Rozumiem, że można wyobrażać sobie, że jesli ktoś z powodu wiary dziedziczy żywot wieczny, to może to doprowadzić do twierdzeń jakie prezentujesz Ty jak i Marck5.Napisał bowiem:
Cytuj:
1J 5:12-13 Bw „Kto ma Syna, ma żywot; kto nie ma Syna Bożego, nie ma żywota.

Ale przecież bezbożnicy wg tego wersetu nie mają szansy na życie. Dlaczego więc żyją tak jak wierni?
Dlatego wolę nie kombinować i przyjąć oświadczenia Biblii tak jak są napisane i w takim świetle widzę że dzieło Zbawienia jest piękne jak sam to z resztą określiłeś, za co Ci też dziękuję.

Napisałeś:
Cytuj:
Napisałem, że skoro jesteś chrześcijaninem, to dla Ciebie również jest obowiązująca nauka Jezusa i apostołów. Zdamy sprawę z posłuszeństwa nauce apostolskiej, która jest objawieniem późniejszym i rozszerzającym wcześniejsze objawienie ST.

Zdamy sprawę z szafarstwa, nie z teorii lecz praktyki. Ten co zakopał talent znał Pana lecz nie pomnożył majątku. Wiedza na nic mu się zdała. Podobnie faryzeusze, wiedzieli o Panu Jego przyjściu o zmartwychwstaniu, lecz wiedza ta na nic się im zdałą. Ty i ja zdamy sparwę z owoców naszego chrześcijańskiego życia, Pan oceni nas na podstawie tego jak reprezentowaliśmy Jego Królestwo w tym wieku złym. Na podstawie, jak odnosiliśmy się do naszych bliźnich, czy robiliśmy postępy w naszym poświęconym życiu, czy zachowaliśmy wiarę aż do śmierci, czy wydawaliśmy owoce godne upamiętania, czy nie zasmucaliśmy w nas Ducha, którym Pan zapieczętował tych którzy go miłują. Rozliczy nas z czuwania, i oczekiwania na jego Powrót. Nie zaś z tego jak wyobrażasz sobie funkcjonowanie piekła, czy raju. Pan Dał nam Słowo, rozliczy nas z tego Co z Nim zrozbimy - w kontekście owoców.

Ponadto, przecież nigdy nie poddałem w wątpliwość nauki NT! Pisałem już wcześniej że co do teoriii się zgadzam w 100%. Nie mam wątpilwości co do prawdziwość tego stwierdzenia.
Cytuj:
Nie pisałem, że nie jesteś chrześcijaninem i wcale tak nie uważam.

Kamień z serca, naprawdę. Przez chwilę myślałem, ...bardzo bym się zawiódł ... ale... z reszatą nieważne, skoro rozwiałeś moje obawy.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 18, 2005 1:10 pm 

Marck5 napisał(a):
"hepta a twoje argumenty nie są proste ale jakby na siłę spreparowane.

1J 5:12-13 Bw „Kto ma Syna, ma żywot; kto nie ma Syna Bożego, nie ma żywota.(13) To napisałem wam, którzy wierzycie w imię Syna Bożego, abyście wiedzieli, że macie żywot wieczny.”

J 5:24 Bw „Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam, kto słucha słowa mego i wierzy temu, który mnie posłał, ma żywot wieczny i nie stanie przed sądem, lecz przeszedł ze śmierci do żywota.”

Marck5, napisałem sporo tekstu do polemiki. Zawiłe argumenty? Spreparowane na siłę? Jest tam mnóstwo biblijnych cytatów, odnieś się do jakiegoś a wtedy możemy pogadać o preparowaniu argumentów. W przeciwnym przypadku, jak Smok słusznie mówi nasza dyskusja nie ma sensu. Z resztą i tak do kogokolwiek nie piszę odpowieada i tak Smok. Cale szczęście że jest tu ktoś taki. Dzięki niemu ten wątek ma juz 11 odsłon.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 18, 2005 4:06 pm 

hepta napisał(a):
Czy rozumiesz już Smoku jak rozumiem dzieło Zbawienia Chrystusa? Z całym szacunkiem dla Ciebie i Twojej nadziei, jak i wyobrażeń, nie widzę w tym dziele miejsca na działalność po śmierci ciała aż do zmartwychwstania. NIe znalazłem żadnego przekonywującego argumentu w Pismach, jakie wykazywały by otrzymanie nagrody przed przyjściem Pana po raz drugi.

Widzę, ze się po prostu nie porozumiemy. Masz swoje wyobrażenie śmierci, odrzucasz proste i oczywiste fragmenty Biblii mówiące o świadomości duszy po śmierci. W ten sposób można zdefiniować wszystko po swojemu i czytać Biblię dokładnie tak, jak komu pasuje.

Nadal nie doczekałem się Twojej odpowiedzi na proste stwierdzenie z Obj. 6:9 o duszach zabitych przed tronem Boga, które wołają donośnym głosem. Łuk. 16:19-31 jest dla Ciebie "czarną dziurą informacyjną", podobnie jak wszystkie przytaczane przeze mnie fragmenty NT, których nie będę przytaczał w nieskończoność, bo to nie ma sensu.

Cytuj:
Dlatego wolę nie kombinować i przyjąć oświadczenia Biblii tak jak są napisane i w takim świetle widzę że dzieło Zbawienia jest piękne jak sam to z resztą określiłeś, za co Ci też dziękuję.

Gdybyś nie kombinował, to wszystkie fragmenty mówiące wprost o świadomości po śmierci nie byłyby dla Ciebie problemem. Tymczasem postępując wbrew jakimkolwiek regułom hermeneutyki zmuszasz prosty tekst, żeby pasował do Twoich wyobrażeń.

Oczywiście nie uważam, że stanowi to o Twoim zbawieniu, bo zbawieni są przecież Ci, którzy się odrodzili z Ducha Świętego. Wszyscy w jakiejś mierze się mylimy - po prostu jest to dla nas bardziej lub mniej niebezpieczne. Uważam Twoje poglądy będące przedmiotem sporu w omawianej materii za błędne i niezgodne z Pismem, a czytelnicy naszej dysputy niechaj sami wyrobią sobie pogląd czytając nasze posty.

Ponieważ uważam, że temat się wyczerpał, pozdrawiam Cię serdecznie i życzę Tobie oraz sobie, żebyśmy stawili się kiedyś przed Panem i wzięli udział w Weselu Baranka. Dziękuję za budującą formę prowadzenia dyskusji mimo tak poważnej różnicy zdań.

Pozdrawiam Cię serdecznie,

Smok

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 27, 2005 2:37 pm 

Dzięki Smoku,
Żywię tą samą nadzieję, i życzę Ci tego samego.
Pokój.

PS. Pieczarę masz fajną, podziwiałem, będąc ostatnio na Wawelu. Ale nie było Cię chyba w domu:).

Nie wiedzieć czemu mój syn jak zobaczył Twój posąg okropnie się rozpłakał, musiałem mu długo tłumaczyć, że nie jesteś taki zły na jakiego pozujesz. buchając piekielnym ogniem :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 27, 2005 3:10 pm 

Cytuj:
odrzucasz proste i oczywiste fragmenty Biblii mówiące o świadomości duszy po śmierci.

NIe odrzucam ale rozumiem je inaczej.
Cytuj:
Nadal nie doczekałem się Twojej odpowiedzi na proste stwierdzenie z Obj. 6:9 o duszach zabitych przed tronem Boga, które wołają donośnym głosem

Ty nie jestes w stanie tego zrozumieć gdyż nie potrafisz odzdzielić obrazu od rzeczywistości. Dla Ciebie wszystko to litera. Nawet symboliczną księgę jaką jest objawienie chcesz sprowadzić do rzeczywistych opisów. Ta droga prowadzi na bezdroża. Uważasz, że moje wyobrażenie nie ma biblijnego pochodzenia?! W każdym moim poście cytowałem jedynie kanoniczną Biblię. Tą samą którą i Ty uważasz za natchnioną. To że nie przyjmujesz moich wniosków nie powinno Cię prowadzić do stwierdzenia, że są one sprzeczne z Pismem. Z resztą, kiedyś wszystko będzie wiadomo, i wtedy wrócimy do tej dyskusji. :), PO co używasz radykalnych stwierdzeń, które z pewnością możesz zaadresować sam do siebie! Odrobina pokory nie jest oznaką słabości ale mocy. Prawda broni się sama. Dlatego warto zaprezentować swoje poglądy i poprzestać na tym a nie uciekać się do takich zaczepnych stwierdzeń gdyż są one oznaką niedojrzałości. A my mamy przecież robić postępy! Wiem że jesteś w stanie je robić. Tego Tobie i sobie na koniec życzę.

Trzymaj się Smoku. Do następnego wątku!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 27, 2005 3:32 pm 

hepta napisał(a):
Pieczarę masz fajną, podziwiałem, będąc ostatnio na Wawelu. Ale nie było Cię chyba w domu:).

Byłem, ale w letnim... :)

Trzeba było napisać na priva, że jedziesz w moje strony. Moglibyśmy pogadać...

Cytuj:
Nie wiedzieć czemu mój syn jak zobaczył Twój posąg okropnie się rozpłakał, musiałem mu długo tłumaczyć, że nie jesteś taki zły na jakiego pozujesz. buchając piekielnym ogniem :lol:

No właśnie, gdyby mnie tylko zobaczył w oryginale, zaraz by się uspokoił. Trzeba było mu dac szansę. I wytłumaczyć, że tamten przed jamą to tylko podróba. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 27, 2005 3:45 pm 

hepta napisał(a):
Ty nie jestes w stanie tego zrozumieć gdyż nie potrafisz odzdzielić obrazu od rzeczywistości. Dla Ciebie wszystko to litera. Nawet symboliczną księgę jaką jest objawienie chcesz sprowadzić do rzeczywistych opisów. Ta droga prowadzi na bezdroża.

Proste i oczywiste reguły interpretacji stosują sie do każdej księgi - nawet do Apokalipsy. Tzw. "złota zasada" interpretacji mówi, że tekst należy rozumieć literalnie, chyba że istnieją poważne powody do przejścia na poziom alegorii. Symbole najczęściej albo są tłumaczone w tekście bieżącym, albo ich wytłumaczenie można znaleźć w innym miejscu Biblii, która interpretuje się przez siebie samą. Dowolność interpretacji prowadzi na bezdroża. Spróbuj kiedyś odczytać jakiś fragment według reguł podanych choćby tutaj:

http://apologetyka.com/teologia/hermene ... rmeneutyka

Zobaczysz, ile można zyskać.

Za zaczepki przepraszam - rzeczywiście były niepotrzebne.

Trzymaj się,

Smok

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 29, 2005 3:18 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
Trzeba było napisać na priva, że jedziesz w moje strony. Moglibyśmy pogadać...

Być może będzie okazja w październiku. Dam znać jakby coś.

7

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 12, 2005 10:25 pm 

Marck5 napisał(a):
"kto się łączy z Panem jest z Nim jednym duchem".
Jeśli jesteś chrześcijanką to nie możesz umrzeć bo Pan żyje wiecznie a ty razem z nim. Nasz wewnętrzny człowiek jest Nim przesycony. Więc nie może umrzeć.

Ale jeśli ktoś nie jest to nie przyjmując ożywczego działania Ducha w jego wnętrzu umiera i pozostaje w tym stanie na zawsze(?). Taki wniosek odpowiada także mojemu rozumieniu tej kwestii.

www.wizjadlaizraela.org
www.creationism.org.pl

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 16, 2005 6:45 am 
Protektorze - wierzysz w zmartwychwstanie CIAŁ????

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So paź 01, 2005 1:12 pm 

hubertok napisał(a):
Protektorze - wierzysz w zmartwychwstanie CIAŁ????

Widać,że zagiąłeś parola.
Pytanie ciekawe

Mat. 27:52, Rzym. 8:11

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 635 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 43  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1