www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Śr lip 02, 2025 6:23 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 229 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 09, 2007 8:35 pm 

Henryk napisał(a):
Smok Wawelski napisał(a):
Henryku, a czy Ty odróżniasz przyjście Pana po Kościół od Przyjścia Pana z Kościołem?

Wybacz, ale myślę inaczej, uważam że Pan przyjdzie jeden raz i w dniu tym będzie koniec tej rzeczywistości którą znamy fizycznie. Tak jak wcześniej pisałem. Rozumiem Cię, bo jakiś czas temu w podobny sposób myślałem jak Ty. W tym co pisałem próbowałem, zaakcętować to, że ‘lepsze’ wyprze ‘dobre’. Ze zmianą ciał, musi także zmienić się i ogród.

Pan przyjdzie jeden raz NA ZIEMIĘ. Gdy przyjdzie po Kościół, spotka się w nim W POWIETRZU, o czym czytamy w I Tes. 4:16-18. Oczywiście, masz prawo myśleć tak jak chcesz. Chodzi tylko o to, że źródłem objawienia o Bogu jest Słowo Boże, a nie Twoje myślenie. Nowa rzeczywistość zaistnieje w momencie stworzenia nowego nieba i nowej Ziemi, a nie w momencie Powtórnego Przyjścia Pana, które nastąpi co najmniej 1000 lat wcześniej. Natomiast zmartwychwstanie zachodzi w określonym porządku i jest rozłożone w czasie dla poszczególnych grup ludzi - od Chrystusa [I Kor. 15:23] poprzez zmartwychwstanie Kościoła podczas Pochwycenie Kościoła [I Kor. 15:51-52] i zmartwychwstania świętych ST [Dan. 12:1-2] i męczenników Wielkiego Ucisku [Obj. 20:4-6] podczas Jego Powtórnego Przyjścia do zmartwychwstania pozostałych na sąd ostateczny [Obj. 20:11-15].

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 09, 2007 9:31 pm 

Wybacz, ale myślę inaczej, uważam że Pan przyjdzie jeden raz i w dniu tym będzie koniec tej rzeczywistości którą znamy fizycznie. Tak jak wcześniej pisałem.
Rozumiem Cię, bo jakiś czas temu w podobny sposób myślałem jak Ty. W tym co pisałem próbowałem, zaakcętować to, że "lepsze" wyprze "dobre". Ze zmianą ciał, musi także zmienić się i ogród.

Lecz czy nie jest napisane Henryku, że niebo i ziemia przemina dopiero po drugim zmartwychwstaniu? Jesli tak, to czy w takim razie wszystko ulegnie przemianie i od razu wszystko będzie w nowej rzeczywistości? Pytam bo piszesz tak jakby nie miałoby być miejsca między jednym a drugim zmartwychwstaniem. Po za tym Szatan będzie związany na tysiąc lat. Hmm... bo na razie działa i nie jest związany, a wręcz przeciwnie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 10, 2007 12:26 pm 

Henryk napisał(a):
Oliwka napisał(a):
ale to Żydzi czekaja na Mesjasza

oby się nie pomylili i nie przyjeli wilka w owczej skórze (antychrysta),

No i właśnie sie pomyla ,ale by to sie spełniło muszą Wybudować Świątynie z kamienia dla Mesjasza o sercu kamiennym.
Mesjasz Ciemiezyciel ,musi zasiąść w Świątyni , bo tak napisano.

http://biblia.phorum.pl/index.php

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 11, 2007 5:50 pm 

Jarku
Uważam, że jest związany, bo jak by został jego sprzęt zagarnięty? (czyli każdy kto wierzy). Marka 3,27Lecz nikt nie może wejść do domu człowieka silnego i zagrabić jego majętność, chyba że wpierw zwiąże owego mocarza, a potem dopiero złupi jego dom.
Jarek napisał(a):
Pytam bo piszesz tak jakby nie miałoby być miejsca między jednym a drugim zmartwychwstaniem
.
Pisałem, pierwsze powstanie, to nowozrodzenie. Jana 3,3W odpowiedzi rzekł do niego Jezus: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci, jeśli się ktoś nie narodzi powtórnie, nie może ujrzeć królestwo Bożego. Drugie powstanie, zmartwychstanie na sąd Apokalipsa 20,5 Natomiast nie ożyli inni spośród zmarłych, dopóki nie upłynęło tysiąc lat. W świetle tego to jest różnica czasowa między tymi wydarzeniami.
Cytuj:
Lecz czy nie jest napisane Henryku, że niebo i ziemia przemina dopiero po drugim zmartwychwstaniu?

Tak, to prawda, też tak uważam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 11, 2007 6:21 pm 

Oliwka napisał(a):
No i właśnie sie pomyla, ale by to sie spełniło muszą Wybudować Świątynie z kamienia dla Mesjasza o sercu kamiennym.

I tu mam dylemat. Czy to będzie fizyczna budowla, czy ta budowla jest, będzie uczyniona z kamiennych serc ludzi zamkniętych na zwiastowanie Ewangelii o Królestwie Bożym? Może jedno i drugie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 11, 2007 6:38 pm 

Jarku
Uważam, że jest związany, bo jak by został jego sprzęt zagarnięty? (czyli każdy kto wierzy). Marka 3,27Lecz nikt nie może wejść do domu człowieka silnego i zagrabić jego majętność, chyba że wpierw zwiąże owego mocarza, a potem dopiero złupi jego dom.

1. Szatan po owym 1000 letnim zwiazaniu ma być znów uwolniony aby móc zwodzic narody i dojdzie do ostaniej bitwy (Obj 20, 7-9)
Czy narody przestałby byc już zwodzone na świecie?

2. pierwsze zmartwychstanie w pełni nastanie wraz z pochwyceniem ostanich (Smok wskazał Tes 4, 16 17).
Czy nastało już pochwycenie?

3. Przy pierwszym zmartwychwstaniu nastapi także przemienienie ciał w uwielbione (1 Kor. 15, 51) bo przecież ciała mają także zostać własnie przemienione, ogólnie mówiąć ze smiertelnego w niesmiertelne (1 Kor. 15, 53-54)

Czy ciała mamy przemienione w niesmiertelne?

Te trzy zagadnienia wskazuja mi Henryku że nie nastapiło jeszcze pierwsze zmatwychwstanie, aczkolwiek nowonarodzenie jakiego kazdy człowiek z wiary w Jezusa Chrystusa doświadcza, a w tym: umierania dla żywiołów świata, to i Szatan nie ma władzy tam gdzie Pan jest obecny.

Henryk napisał(a):
Jarek napisał(a):
Pytam bo piszesz tak jakby nie miałoby być miejsca między jednym a drugim zmartwychwstaniem
.
Pisałem, pierwsze powstanie, to nowozrodzenie. Jana 3,3W odpowiedzi rzekł do niego Jezus: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci, jeśli się ktoś nie narodzi powtórnie, nie może ujrzeć królestwo Bożego. Drugie powstanie, zmartwychstanie na sąd Apokalipsa 20,5 Natomiast nie ożyli inni spośród zmarłych, dopóki nie upłynęło tysiąc lat. W świetle tego to jest różnica czasowa między tymi wydarzeniami.

Ci co się narodzili z wody i Ducha widzą królestwo. Czasem jak przez mgłe, a czasem wyraznie i jedynie przez cienie obecnej rzeczywistości, mówią co widzą. A być już w pełni królestwa i królować z Chrystusem, gdy On sie objawi wszystkim narodom (wszelkie oko Go ujrzy) to juz inna część tego samego widzenia.

Henryk napisał(a):
Jarek napisał(a):
Lecz czy nie jest napisane Henryku, że niebo i ziemia przemina dopiero po drugim zmartwychwstaniu?

Tak, to prawda, też tak uważam.

Z tego co napisałeś, czekasz już jedynie na drugie zmartwychwstanie, bo pierwsze łaczysz z nowonarodzeniem, ale czy tak jest w istocie rozważ w Duchu i prawdzie.

Hej )))

Ostatnio edytowano Cz sty 11, 2007 6:43 pm przez Jarek, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 11, 2007 6:41 pm 

Henryk napisał(a):
Oliwka napisał(a):
No i właśnie sie pomyla, ale by to sie spełniło muszą Wybudować Świątynie z kamienia dla Mesjasza o sercu kamiennym.

I tu mam dylemat. Czy to będzie fizyczna budowla, czy ta budowla jest, będzie uczyniona z kamiennych serc ludzi zamkniętych na zwiastowanie Ewangelii o Królestwie Bożym? Może jedno i drugie?

To będzie fizyczna budowla, w której będą składane literalne ofiary krwawe i z pokarmów zapowiedziane przez proroka Daniela [9:27] i w której zostanie postawiony literalny posąg Antychrysta [Obj. 13:14] jako obrzydliwość spustoszenia [Mat. 24:15] i w której literalnym miejscu najświętszym literalnie zasiądzie sam Antychryst [Antymesjasz], literalnie podając się za Boga [II Tes. 2:4]. Wszystkie inne interpertacje prowadzą do nikąd.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 11, 2007 7:53 pm 

Można by powiedzieć,że sama Światynia bedzie spustoszeniem,która stanie na miejscu Świetym.

Israel musi zobaczyć kogo przebił musi przyjac Ducha Błagania ,a to sie stanie w ucisku ,który bedzie następstwem przyjecia Mesiasza Ucisku.

To bedzie naprawde UCisk, Cierpienie ,Utrapienie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 12, 2007 7:18 pm 

Nikodem także nie rozumiał jak można się narodzić na nowo chociaż był człowiekiem wykształconym, należącym do Najwyższej Rady. Po prostu tak jest jeśli czegoś osobiście nie doświadczymy. Jeżeli byśmy nie powstali z martwych w sprawach duchowych, lub inaczej o tym samym, narodzili się dla Królestw Bożego, bylibyśmy jak zmarli, lub jak nienarodzeni.
Ponadto P.Jezus wyjaśnił Nikodemowi, że Jego misja na ziem polega na ustanowieniu Królestwa Duchowego, a nie przemijającego ziemskiego królestwa, czego Nikodem słuchał z zakłopotaniem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 12, 2007 7:33 pm 

Alleluja!

Oliwka napisała:
Cytuj:
sama Świątynia bedzie spustoszeniem

Świątynia ma swoją nazwę -też w języku polskim-od Świętego który w niej mieszka.
Tym Świętym jest Bóg Jahwe ,który w Swojej chwale zamieszka w miejscu świętym-i dlatego budowla w Jerozolimie będzie Świątynią Jednego Pana Jahwe Zbawiciela-Jezusa.
On powróci w Swojej mocy i w Swojej chwale-będzie Jego chwała widzialna dla wszystkich -dlatego będą wszystkie ludy pielgrzymować do Jerozolimy.

Będzie ona centrum 1000 letniego Królestwa Izraela i z jej mocy będą czerpać wszystkie ludy w okresie Millenium.
Antychryst -sam Szatan inkarnowany w człowieka-będzie chciał przejąć Świątynię i zostanie zabity przez chwałę Jahwe-Jezusa.
Jego moc w tym dniu zostanie zminimalizowana w Izraelu-Izraelowi otworzą się oczy i dlatego zrozumie ,że JHWH to Jednorodzony Syn Boga Jezus.

Amen.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 12, 2007 8:13 pm 

fundamentalista napisał(a):
Tym Świętym jest Bóg Jahwe, który w Swojej chwale zamieszka w miejscu świętym - i dlatego budowla w Jerozolimie będzie Świątynią Jednego Pana Jahwe Zbawiciela - Jezusa. On powróci w Swojej mocy i w Swojej chwale - będzie Jego chwała widzialna dla wszystkich - dlatego będą wszystkie ludy pielgrzymować do Jerozolimy.

Będzie ona centrum 1000 letniego Królestwa Izraela i z jej mocy będą czerpać wszystkie ludy w okresie Millenium. Antychryst - sam Szatan inkarnowany w człowieka - będzie chciał przejąć Świątynię i zostanie zabity przez chwałę Jahwe-Jezusa.

Fundamentalisto, pomyliły Ci się świątynie. Oliwka słusznie pisze o świątyni Wielkiego Ucisku, która nie będzie podobała się Bogu, choć będzie nazywana świątynią Bożą. Antychryst zasiądzie w świątyni Wielkiego Ucisku i ogłosi siebie Bogiem - zatem nie będzie musiał jej przejmować. Świątynia Ery Mesjańskiej będzie większa i jest opisana w Księdze Ezechiela 40-48. W czasie jej funkcjonowania szatan będzie zamknięty na 1000 lat w czeluści, a Antychryst razem z fałszywym prorokiem będą już w jeziorze ognistym [Obj. 19:20; 20:1-2]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So sty 13, 2007 2:32 pm 

Wawelski napisał:
Cytuj:
Fundamentalisto, pomyliły Ci się świątynie

Wyjaśnij.
Cytuj:
Antychryst zasiądzie w świątyni Wielkiego Ucisku i ogłosi siebie Bogiem - zatem nie będzie musiał jej przejmować

Wybuduje sobie świątynię-skąd te wnioski?
Czytam:
2Tes 2:4 Bw „przeciwnik, który wynosi się ponad wszystko, co się zwie Bogiem lub jest przedmiotem boskiej czci, a nawet zasiądzie w świątyni Bożej(przybytku Boga), podając się za Boga.”

Przybytek jest Boga ,nie Antychrysta.
Został więc wzniesiony dla Boga i dla Jego chwały ,która przebywała w miejscu najświetszym ,właśnie w przybytku -Antychryst zaś wejdzie do przybytku "chwały Boga" ze swoją chwałą.
Jakże Ty to inaczej rozumiesz?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So sty 13, 2007 8:42 pm 

fundamelista
Moze masz racje ,lepiej by brzmialo gdybym napisala
Świątynia - stanie sie- spustoszeniem.

Co do Świątyni ,to oczywiśte jest ,że Israel nie bedzie sobie zdawal sprawy ,że Buduje Światynie dla Mesjasza Ucisku ,przeciez oczekuja Mesjasza Ratunku , który ma im dać Wolnosć ,ale niestety TEN ,który będzie sie tak Szlachetnie
prezentowal ,okaże sie tyranem ,oczym sie przekonaja i wtedy beda Wolac i odbiorą zaplate swoja
Cytuj:
otworzą się oczy i dlatego zrozumie ,że JHWH to Jednorodzony Syn Boga Jezus.
AMEN!
smoku
Powolujesz sie na Ezekiela ,ale wyglad tej Światyni moze dowodzić wlaśnie spustoszenia i obrzydliwości , to nie musi być INNA Światynia .Wystarczy ta jedna. :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N sty 14, 2007 12:13 am 

fundamentalista napisał(a):
Wawelski napisał(a):
Fundamentalisto, pomyliły Ci się świątynie

Wyjaśnij.

Świątynia czasu Ucisku pomyliła Ci się ze świątynią Ery Mesjańskiej czyli 1000 letniego Królestwa. Myślę, że dokładniejsze przestudiowanie rozdziałów 40-48 Księgi Ezechiela powinno rozjaśnić temat. Zobacz np. jakie są wymiary samej świątyni i terenów wokół niej. Pisałem również o tym, że Antychryst będzie już w jeziorze ognistym, gdy Era Mesjańska się rozpocznie [Obj. 19:20], zatem nie będzie mógł przejąć tej świątyni. Dlatego nie ma w tekście Pisma mowy o próbie przejęcia świątyni Ery Mesjańskiej przez Antychrysta.

Fundamentalista napisał(a):
Wawelski napisał(a):
Antychryst zasiądzie w świątyni Wielkiego Ucisku i ogłosi siebie Bogiem - zatem nie będzie musiał jej przejmować

Wybuduje sobie świątynię-skąd te wnioski?

Ja nie napisałem, że to Antychryst wybuduje sobie świątynię. On spowoduje przerwanie ofiar w istniejącej już świątyni [Dan. 9:27], zasiądzie w jej miejscu najswiętszym [II Tes. 2:4] i postawi tam swój posąg [Obj. 13:14-15]. Świątynię postawią prawdopodobnie Żydzi zanim Antychryst się objawi.

Cytuj:
Został więc wzniesiony dla Boga i dla Jego chwały ,która przebywała w miejscu najświetszym ,właśnie w przybytku - Antychryst zaś wejdzie do przybytku "chwały Boga" ze swoją chwałą. Jakże Ty to inaczej rozumiesz?

Chwała Boża wejdzie do świątyni Ery Mesjańskiej i od tej chwili nikt już nie bedzie bezcześcił Świątyni, a Pan zamieszka na zawsze (aż do końca istnienia starej Ziemi) wśród synów izraelskich [Ez. 43:1-7]. Czyli nikt nie będzie w stanie wejść ze swoja chwałą do tego przybytku. Zwłaszcza, że Antychryst będzie już w jeziorze ognistym.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N sty 14, 2007 2:01 pm 

Oczywiście Henryku, że Nikodem mógł nie rozumieć narodzenia z Ducha i wody, jednak rozumiem że jako nowonarodzeni dalej jesteśmy w zewnetrznym przedsionku swiatyni, gdyz dalej zyjemy chociazby w śmiertelnym ciele, i Dzień Pański jeszcze nie nadszedł bo... nie zobaczyło Go wszelkie oko.

Budowanie świątyni trwa (ty może akurat nazywasz to budowaniem królestwa?) i nie w tym sensie tak jak dom się buduje, że nie ma jeszcze dachu czy jakiś ścian, bo wszystko jest, a budowanie polega na przyłączaniu się ludzi do Pana, który jest wszystkim we wszystkim w tej budowli - i dlatego napisałem że wszystko jest.

Jakie zaś dary składamy w miejscu najświętszym i jaki tam obraz stoi: czy ziemskiego czy niebiańskiego człowieka takie i rozwazanie.

Hej )))

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 229 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1