www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Śr cze 18, 2025 5:09 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 635 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 43  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 03, 2005 8:57 am 

Pierwsze zmartwychwstanie oczywiście do natury duchowej.
Zmartwychwstanie na sąd w ciałach ,czemu nie :wink:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 08, 2005 2:25 pm 

Łuk. 16:24
24. Wtedy zawołał i rzekł: Ojcze Abrahamie, zmiłuj się nade mną i poślij Łazarza, aby umoczył koniec palca swego w wodzie i ochłodził mi język, bo męki cierpię w tym płomieniu.
(BW)

Czy dusza po śmierci może działać i czy może cierpieć męki skoro nie ma ciała. :?:
Jak rozmawia :?:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 08, 2005 2:48 pm 
poszukiwacz prawdy napisał(a):
Łuk. 16:24
24. Wtedy zawołał i rzekł: Ojcze Abrahamie, zmiłuj się nade mną i poślij Łazarza, aby umoczył koniec palca swego w wodzie i ochłodził mi język, bo męki cierpię w tym płomieniu.
(BW)

Czy dusza po śmierci może działać i czy może cierpieć męki skoro nie ma ciała. :?:
Jak rozmawia :?:

Pytaniem na pytanie: a jak Ty byś, w najprostszy i najbardziej obrazowy sposób, przedstawił komuś, kto nie ma pojęcia o niebiańskiej rzeczywistości (czyli praktycznie każdemu z nas) miejsce niewysłowionych cierpień?

I drugie: ...a jak Bóg może do nas przemawiać nie mając strun głosowych?

Wybacz poszukiwaczu, ale - ze szczerym szacunkiem - rozbrajają mnie takie pytania... Nie ma sensu (...marność, marność, to wszystko marność... :)) chyba rozważać rzeczywistości duchowej, o której nie mamy zielonego (!) pojęcia, i której ni w ząb nie jesteśmy w stanie ogarnąć na ludzki sposób..?

No, chyba, że tak sobie to napisałeś, fraszkę taką ;), a ja się niepotrzebnie spinam. ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 08, 2005 3:01 pm 

Marcin napisał(a):
Wybacz poszukiwaczu, ale - ze szczerym szacunkiem - rozbrajają mnie takie pytania... Nie ma sensu (...marność, marność, to wszystko marność... ) chyba rozważać rzeczywistości duchowej, o której nie mamy zielonego (!) pojęcia, i której ni w ząb nie jesteśmy w stanie ogarnąć na ludzki sposób..?

Co więcej, mogłaby nam przyjść do głowy pokusa tworzenia doktryn na podstawie własnych domysłów i ekstrapolacji czegoś, co Biblia pokazuje jako pewne przybliżenie rzeczywistości niepojmowalnej dla czytelnika. I wtedy już wchodzimy w malinki.

Fraszki fraszkami, ale wszelkie teorie zaśnięcia, anihilacji, drugiej szansy itd. powstały właśnie w wyniku spekulacji opartej na tekście Pisma zamiast na interpretacji samego tekstu Pisma.

Oczywiście z góry zastrzegam, że nie mówię o Poszukiwaczu. :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 08, 2005 3:03 pm 

marcin pisze:
Cytuj:
Pytaniem na pytanie: a jak Ty byś, w najprostszy i najbardziej obrazowy sposób, przedstawił komuś, kto nie ma pojęcia o niebiańskiej rzeczywistości (czyli praktycznie każdemu z nas) miejsce niewysłowionych cierpień?

Skoro tak to i samo piekło także jest tylko obrazem a nie faktem.

marcin pisze:
Cytuj:
Wybacz poszukiwaczu, ale - ze szczerym szacunkiem - rozbrajają mnie takie pytania... Nie ma sensu (...marność, marność, to wszystko marność... ) chyba rozważać rzeczywistości duchowej, o której nie mamy zielonego (!) pojęcia, i której ni w ząb nie jesteśmy w stanie ogarnąć na ludzki sposób..?

Mnie rozbraja wiara w piekło którego nie można pojąć. :D

Dlatego interesują mnie bardziej merytoryczne wyjaśnienia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 08, 2005 3:08 pm 

smok pisze:
Fraszki fraszkami, ale wszelkie teorie zaśnięcia, anihilacji, drugiej szansy itd. powstały właśnie w wyniku spekulacji opartej na tekście Pisma zamiast na interpretacji samego tekstu Pisma.

Więc nie spekulujmy a interpretujmy :) 8)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 08, 2005 3:49 pm 
Skoro tak to i samo piekło także jest tylko obrazem a nie faktem.

:) Zastanawiam się, czy rozpoczynając z Tobą dyskusję nie wpadnę w pułapkę totalnego się nie zrozumienia (vide: dyskusje Twoje i Smoka)...

Nie nie, kolego: coś może być faktem (abstrahując od piekła), a do jego opisu możemy użyć rozmaitych obrazów w zależności od tego kto jest słuchaczem. Obrazowo mówiąc: dla dziecka, z powodu jego zupełnie małego rozumku i ograniczonej wyobraźni niepojęte będzie istnienie i oddziaływanie na siebie protonów, neutronów i elektronów, i trzymanie się w kupie czegoś co trzymać się w kupie właściwie nie powinno. W najlepszym razie dzieciak się popłacze. ;) Jednak jak opiszesz mu, że są kulki, które kulają się wokół innych kulek, wszystko stanie się jasne...

Ja nie wiem w czym problem.

Głowę sobie można rozbić w poszukiwaniu faktów, ale, jak najbardziej nie w poszukiwaniu prawdy (właśnie).

Ja bardzo przepraszam za takie moje, ale jestem właśnie pod zupełnie nowym wpływem Księgi Kaznodziei Salomona.

PS. "Wszystko pięknie uczynił [Bóg] w swoim czasie, nawet wieczność włożył w ich serca; a jednak człowiek nie może pojąć dzieła, którego dokonał Bóg od początku do końca." (Kazn. 3:11)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 08, 2005 4:13 pm 

marcin pisze:
Cytuj:
Zastanawiam się, czy rozpoczynając z Tobą dyskusję nie wpadnę w pułapkę totalnego się nie zrozumienia (vide: dyskusje Twoje i Smoka)...

Ale to prawdziwa przyjemność.
Co do totalnego niezrozumienia to się mylisz .Totalne na pewno nie jest. :wink: Inaczej byśmy nie dyskutowali. Zawsze jakiś materiał do przemyślenia jest.

Pułapka :?: NIe ja ją zastawiam ,Możesz być pewny. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 14, 2005 8:37 am 

Skoro uwazasz smoku ,że dusza jest nieśmiertelna to jak można mówic o zmartwychwstaniu.Co zmartwychwstaje skoro ciało również jest nowe przy zmartwychwstaniu.1 Kor. 15:52.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 14, 2005 9:59 am 

Dołanczam się do poszukiwacza prawdy i proszę, wyjaśnijcie jak rozumiecie 1 Kor. 15,52

Zastanawiają mnie jeszcze wersety z Mat. 25,31-34

"A gdy przyjdzie Syn Człowieczy w chwale swojej i wszyscy aniołowie z nim, wtedy zasiądzie na tronie swej chwały.
I będą zgromadzone przed nim wszystkie narody, i odłączy jedne od drugich, jak pasterz odłącza owce od kozłów.
I ustawi owce po swojej prawicy, a kozły po lewicy.
Wtedy powie król tym po swojej prawicy: Pójdźcie, błogosławieni Ojca mego, odziedziczcie Królestwo, przygotowane dla was od założenia świata."

Jest tu mowa o dniu sądu.

"Wtedy powie i tym po lewicy: Idźcie precz ode mnie, przeklęci, w ogień wieczny, zgotowany diabłu i jego aniołom.
Albowiem łaknąłem, a nie daliście mi jeść, pragnąłem, a nie daliście mi pić
Wtedy i oni mu odpowiedzą, mówiąc: Panie! Kiedy widzieliśmy cię łaknącym albo pragnącym, albo przychodniem, albo nagim, albo chorym, albo w więzieniu i nie usłużyliśmy ci?
Wtedy im odpowie tymi słowy: Zaprawdę powiadam wam, czegokolwiek nie uczyniliście jednemu z tych najmniejszych, i mnie nie uczyniliście.
I odejdą ci na kaźń wieczną, sprawiedliwi zaś do życia wiecznego." Mat. 25,41-46

A jak rozumiecie te wersety, o czym one mówią?

Pozdrawiam :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 14, 2005 12:38 pm 

Skoro uwazasz smoku ,że dusza jest nieśmiertelna to jak można mówic o zmartwychwstaniu.Co zmartwychwstaje skoro ciało również jest nowe przy zmartwychwstaniu.1 Kor. 15:52.

Jest jeszcze jeden problem.Skoro dusza faktycznie cierpi męki i oczekuje Sądu a na Sądzie otrzymuje karę mąk wiecznych to gdzie tu logika i po co Sąd skoro to tylko przedłużenie kary co więcej dusza od razu wie co ją czeka.Więc gdzie tu miejsce na Hebr. 10:27

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 14, 2005 3:28 pm 

Kika napisał(a):
Dołanczam się do poszukiwacza prawdy i proszę, wyjaśnijcie jak rozumiecie 1 Kor. 15,52

Zastanawiają mnie jeszcze wersety z Mat. 25,31-34

"A gdy przyjdzie Syn Człowieczy w chwale swojej i wszyscy aniołowie z nim, wtedy zasiądzie na tronie swej chwały.
I będą zgromadzone przed nim wszystkie narody, i odłączy jedne od drugich, jak pasterz odłącza owce od kozłów.
I ustawi owce po swojej prawicy, a kozły po lewicy.
Wtedy powie król tym po swojej prawicy: Pójdźcie, błogosławieni Ojca mego, odziedziczcie Królestwo, przygotowane dla was od założenia świata."

Jest tu mowa o dniu sądu.

"Wtedy powie i tym po lewicy: Idźcie precz ode mnie, przeklęci, w ogień wieczny, zgotowany diabłu i jego aniołom.
Albowiem łaknąłem, a nie daliście mi jeść, pragnąłem, a nie daliście mi pić
Wtedy i oni mu odpowiedzą, mówiąc: Panie! Kiedy widzieliśmy cię łaknącym albo pragnącym, albo przychodniem, albo nagim, albo chorym, albo w więzieniu i nie usłużyliśmy ci?
Wtedy im odpowie tymi słowy: Zaprawdę powiadam wam, czegokolwiek nie uczyniliście jednemu z tych najmniejszych, i mnie nie uczyniliście.
I odejdą ci na kaźń wieczną, sprawiedliwi zaś do życia wiecznego." Mat. 25,41-46

A jak rozumiecie te wersety, o czym one mówią?

Pozdrawiam :)

Kika,

Mat. 25:31-46 mówi o dniu sądu nad narodami, który odbędzie się po Powtórnym Przyjściu Jezusa (wraz z Kościołem), a przed inauguracją 1000-letniego Królestwa. O tym królestwie mówi werset 34. Brakujące klocki do tej układanki znajdziesz w Dan 12; Zach. 12-14; Obj. 19:11-21 i Obj. 20:4-5.

Jeśli chodzi o moje zdanie, to w poprzednich postach tego wątku wypowiadałem się obszernie i nie chcę się niepotrzebnie powtarzać. Zajrzyj tam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 14, 2005 3:54 pm 

Ciało zmartwychwstaje i łączy się na powrót z elementami nieśmiertelnymi czyli duszą oraz duchem. "Umarli zostaną wzbudzeni jako nie skażeni" [I Kor. 15:52]. To znaczy, że wzbudzone z martwych ciała zostaną uwielbione, czyli pozbawione skażenia - nastąpi zmiana jakościowa, ale będą to ciała w takim kształcie jakie umarli mieli za życia. Ponieważ zostaną wzbudzone "na podobieństwo ciała Jezusa" [Flp. 3:21] więc Jego ciało po zmartwychwstaniu stanowi "jakościowy wzorzec". A jakie było? Jakie miało cechy? Trzeba przeczytać końcówki ewangelii.

Cytuj:
Jest jeszcze jeden problem. Skoro dusza faktycznie cierpi męki i oczekuje Sądu a na Sądzie otrzymuje karę mąk wiecznych to gdzie tu logika i po co Sąd skoro to tylko przedłużenie kary co więcej dusza od razu wie co ją czeka. Więc gdzie tu miejsce na Hebr. 10:27

Hebr. 9:27 mówi, że każdy człowiek umiera, a potem jest sądzony. Są to dwa oddzielne wydarzenia, a do ich oddzielności jest porówniane pierwsze i drugie przyjście Jezusa jako również oddzielne wydarzenia w wersecie 9:28.

Hebr. 9:27 nie mówi o tym, co się dzieje z duszą zaraz po śmierci, tylko o tym, że człowiek najpierw umiera, o później jest sądzony (moment sądu nie jest tutaj sprecyzowany).

Po co sąd? Po to, by został wydany sprawiedliwy wyrok. Zasada jest prosta: najpierw areszt (bez możliwości poręczenia majątkowego), potem proces, potem wyrok i odbycie kary. Ponieważ wszyscy potępieni będą sądzeni podczas jednego posiedzenia Wysokiego Sądu na tej samej sali sądowej przed Wielkim Białym Tronem [Obj. 20:11-15], muszą poczekać w areszcie na termin rozprawy. Nie słyszałem jeszcze, żeby podejrzany o dokonanie przestępstwa zagrożonego karą śmierci (w tym przypadku wiecznego potępienia) w areszcie zażywał przyjemności. Pobyt w areszcie jest zapowiedzią dalszych nieprzyjemności. Tak jest w każdym systemie prawnym.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 14, 2005 4:44 pm 

smok pisze:
Cytuj:
Nie słyszałem jeszcze, żeby podejrzany o dokonanie przestępstwa zagrożonego karą śmierci (w tym przypadku wiecznego potępienia) w areszcie zażywał przyjemności. Pobyt w areszcie jest zapowiedzią dalszych nieprzyjemności. Tak jest w każdym systemie prawnym.

Jaka jest różnica między ogniem nieugaszonym w piekle:Mar. 9:43 a wiecznym potępieniem w jeziorze ognistym. To ogień i to ogień ,to cierpienie i to :shock:

Zdecyduj się albo kara śmierci albo męki.
Jeżeli jezioro ogniste to Wtóra Śmierć to jak można być tam męczonym skoro to śmierć.Więc albo śmierć albo męki .Czy śmierć i piekło mogą być męczone Obj. 20:14 :?:

Smok pisze:
Cytuj:
To znaczy, że wzbudzone z martwych ciała zostaną uwielbione, czyli pozbawione skażenia - nastąpi zmiana jakościowa, ale będą to ciała w takim kształcie jakie umarli mieli za życia.

To żaden argument.
Skoro ciała zmartwychwstają to muszą być takie same pod każdym względem bo inaczej to transformacja a nie zmartwychwstanie. :roll:
Z martwych powstanie czyli ożywa to samo co było wcześniej martwe a nie coś nowego .

smok pisze:
Cytuj:
nastąpi zmiana jakościowa,

MOżliwość przebywania w niebie i dematerializacji Jan. 20:26 to nie zmiana jakościowa ,to zupełnie coś nowego.

A skoro duch nie umiera a ciało jest inne to co zmartwychwstaje :?:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 14, 2005 6:16 pm 

Dz 2:31 BT "widział przyszłość i przepowiedział zmartwychwstanie Mesjasza, że ani nie pozostanie w Otchłani, ani ciało Jego nie ulegnie rozkładowi."

Poszukiwaczu jakże to z martwych wstanie tutaj jest zastosowane do ciała Jezusa przecież to zupełnie coś nowego było.. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 635 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 43  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1