www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Śr cze 18, 2025 8:17 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 336 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 23  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 14, 2007 7:21 am 

poszukiwacz prawdy napisał(a):
Rzym. 3:29-30
29. Czy Bóg jest Bogiem tylko Żydów? Czy nie pogan także? Tak jest, i pogan,
30. Albowiem jeden jest Bóg, który usprawiedliwi obrzezanych na podstawie wiary, a nieobrzezanych przez wiarę.(BW)

Żydzi potomkowie Jakuba z natury są częścią drzewa . Praojciec Abraham otrzymał obietnice które należą do Izraela . Szlachetne gałęzie są częścią drzewa i nie muszą być wszczepiane ( to jest resztka Izaj. 10:21-22 ) . Wiara Abrahama i obietnice przekazywane z pokolenia na pokolenie miały umozliwić przyjęcie wypełnienia tych obietnic w Mesjaszu ( na podstawie wiary ) . Ci którzy nie mieli wiary jak Abraham i nie rozpoznali Mesjasza zostali odłamani z drzewa do którego z natury należeli . Jednak tylko do pewnego czasu , potem ponownie będą wszczepieni . Poganie natomiast nic o łasce nie wiedzieli . Jednak Bóg zadbał o to dając obietnice Abrahamowi przed zawarciem przymierza obrzezki . Tajemnica ta została objawiona po zmartwychwstaniu Jezusa . Pierwszym który skorzystał z łaski dla pogan był Korneliusz . Chociaż nic nie wiedział o obietnicach i nie był Żydem to przez wiarę w Mesjasa został usprawiedliwiony .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 14, 2007 10:58 am 

Jarek napisał(a):
czym jest wedlug ciebie kosciol? Narodem wedlug Ducha nie. Ani tez jednym drzewem o wspolnym korzeniu, bo to co wszczepione, to jednie wszczepione i nie ma udzialu w potomku Abrahama, bo ten udzial maja wylacznie Zydzi z uwagi na pochodzenie od Abrahama, a przeciez nawet imie Abraham Bog nadal Abramowi z powodu wiary.

Kościół to wszyscy odrodzeni ludzie (Żydzi i nie-Żydzi), którzy w Mesjaszu (Chrystusie) weszli w Nowe Przymierze z Bogiem. Część Kościoła stanowią potomkowie Abrahama według ciała, którzy nadal należą do wybranego narodu żydowskiego i stanowią jego wierną resztkę, ponieważ narodu tego Bóg nigdy nie odrzucił [Jer. 31:31-37], czego najlepszym dowodem jest sam Paweł - członek Kościoła w duchu, a zarazem Izraelita według ciała, potomek Abrahama z pokolenia Beniamina [Rzym. 11:1-3].

Kościół jako Oblubienica Baranka powstał w pewnym momencie historii i nie wszyscy ludzie zbawieni przez wiarę należą do Kościoła. Święci Starego Przymierza nie należą do Kościoła, bo nawrócili się gdy Kościoła jeszcze nie było - Jan Chrziciel nie należał do Oblubienicy i dobrze o tym wiedział [Jan 3:29]. Po Pochwyceniu Kościoła ludzie będą się nawracać, ale oni też nie będą Kościołem, bo Kościół będzie wtedy w niebie. Pod koniec Wielkiego Ucisku nawróci się cały naród izraelski i on też nie będzie Kościołem, bo Kościół powróci wtedy jako Oblubienica poślubiona Barankowi w niebie. Plan zbawienia ludzkości nie zaczyna się ani się nie kończy na Kościele.

Bóg ustanowił pewne przymierza i złożył pewne obietnice określonym ludziom i ich potomkom. W przypadku Abrahama są to obietnice dotyczące jego potomstwa według ciała związane z nakazem obrzezki po wieczne czasy i po wszystkie pokolenia. Są to obietnice ziemi kananejskiej i królestwa Izraela wraz z tronem Dawidowym, który został obiecany Dawidowi w osobnym przymierzu. Są również obietnice dane wszystkim potomkom Abrahama według wiary - czyli cielesnym, którzy uwierzą, a także wszystkim narodom czyli poganom. Te obietnice dotyczą Kościoła złożonego z odrodzonych Żydów i odrodzonych nie-Żydów [czyli pogan] i wszystkich innych, którzy uwierzą w Jezusa.

Wszystkie obietnice spełnią się w obiecanym Potomku czyli Mesjaszu Izraela i Zbawicielu pogan. Dlatego nie ma innej możliwości odziedziczenia czegokolwiek jak tylko przez wiarę w Jezusa Chrystusa.

Obietnice dziedzictwa świata czyli "kosmosu" dotyczą nowej ziemi i nowego nieba. One dotyczą wszystkich zbawionych wszystkich czasów po zmartwychwstaniu, ponieważ Abraham miał być ojcem wielu narodów [Rzym. 4:13-17]. Obietnice ziemi Kanaan czyli "ge" dotyczą zbawionych Żydów w Erze Mesjańskiej - tych w ciałach zmartwychwstałych i tych, którzy nawrócą się pod koniec Wielkiego Ucisku [wejdą do Ery Mesjańskiej w ciałach skażonych i zaludnią ziemię ojców].

Kościół bardzo chętnie powołuje się na obietnicę zawartą w Ks. Ezechiela 36:26-27

„ I dam wam serce nowe, i ducha nowego dam do waszego wnętrza, i usunę z waszego ciała serce kamienne, a dam wam serce mięsiste. Mojego ducha dam do waszego wnętrza i uczynię, że będziecie postępować według moich przykazań, moich praw będziecie przestrzegać i wykonywać je.”

I słusznie, bo wszyscy członkowie Kościoła (i Żydzi i poganie) otrzymują nowego Ducha i mięsiste serce. Poganie zostają włączeni w przymierze ustanowione z domem Izraela i domem Judy.

Ale już w następnych wersetach czytamy:

„I będziecie mieszkać w ziemi, którą dałem waszym ojcom; i będziecie moim ludem, a Ja będę waszym Bogiem i wybawię was od wszystkich waszych nieczystości, sprawię, że wzejdzie zboże i rozmnożę je, a nie dopuszczę do was głodu. Pomnożę owoce drzew i plony pól, abyście już nigdy nie musieli znosić hańby klęski głodowej wśród narodów.” [Ez. 36:28-30]

W Księdze Ezechiela jest wiele innych proroctw skierowanych WYŁĄCZNIE DO NARODU ŻYDOWSKIEGO i dotyczących objęcia w posiadanie ziemi Kanaan w Erze Mesjańskiej. Oto przykład:

„Potem powiedz im: Tak mówi Wszechmocny Pan: Oto Ja zbiorę synów izraelskich spośród narodów, do których przybyli, i zgromadzę ich zewsząd, i przyprowadzę ich do ich ziemi. I uczynię z nich jeden naród w tej ziemi na górach izraelskich, i jeden król będzie panował nad nimi wszystkimi, i już nie będą dwoma narodami, i już się nie rozdzielą na dwa królestwa. I już się nie skalają swoimi bałwanami i swoimi obrzydliwościami, i żadnymi swoimi występkami. Wybawię ich z wszystkich ich odstępstw, przez które zgrzeszyli, i oczyszczę ich; i będą moim ludem, a Ja będę ich Bogiem. A sługa mój, Dawid, będzie ich królem; wszyscy oni będą mieć jednego pasterza; będą postępować według moich praw, będą przestrzegać moich przykazań i wykonywać je. I będą mieszkać w ziemi, którą dałem mojemu słudze Jakubowi, w której mieszkali ich ojcowie; będą w niej mieszkać zarówno oni, jak i ich synowie i wnuki po wszystkie czasy, a sługa mój, Dawid, będzie ich księciem na wieki. I zawrę z nimi przymierze pokoju, będzie to przymierze wieczne z nimi. Okażę im łaskę, rozmnożę ich i postawię swoją świątynię wśród nich na wieki. I będę wśród nich mieszkał; będę ich Bogiem, a oni będą moim ludem. I poznają narody, że Ja jestem Pan, który uświęcam Izraela, gdy moja świątynia będzie wśród nich na wieki.”

Proszę mi nie wmawiać, że to się już wypełniło, albo że dotyczy kogokolwiek innego niż naród izraelski, albo że dotyczy innego okresu niż Era Mesjańska.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 14, 2007 11:19 am 

Herkules napisał(a):
Przykro mi, że jesteś zmuszony zaprzeczać temu, co pokazałem Ci wyżej, z powodu obrony teorii o Erze Mesjańskiej, która kazała Ci nie nazywać dzikich pogan wszczepionych w szlachetne drzewo oliwne Izraela szlachetnymi gałązkami.

Tak naprawdę nic mi nie pokazałeś. Oprócz tego, że Era Mesjańska Ci przeszkadza, ponieważ to właśnie wtedy zostaną wypełnione obietnice złożone wyłącznie narodowi żydowskiemu według ciała. Obok obietnic złożonych Kościołowi oczywiście.

Cytuj:
Skoro według Twojego rozsądku pojedyncza dzika gałązka po wszczepieniu do szlachetnego drzewa nie może się stać szlachetną, to niech apostoł Paweł jest nazwany zwodzicielem, bo Ty nadal podważasz fakt o uszlachetnieniu (uświęceniu) wszczepionych pogan, zawarty w jego biblijnej ilustracji.

Ja nie podważam słów Pawła, tylko Twoje. Gałąź brzozy wszczepiona w jakieś inne drzewo pozostanie biała, bo jest gałęzią brzozy i taka jest jej natura fizyczna. Tak samo jest z poganinem wszczepionym w drzewo oliwne Izraela - według ciała pozostaje poganinem z natury, choć rodzi owoce zgodne z nową naturą otrzymaną według ducha. I zostal wszczepiony w miejsce gałęzi, które są naturalne.

Cytuj:
Jest biblijny tekst oto:

"nie ten jest Żydem, który jest nim na zewnątrz, i nie to jest obrzezanie, które jest widoczne na ciele, ale ten jest Żydem, który jest nim wewnętrznie, i to jest obrzezanie, które jest obrzezaniem serca, w duchu, a nie według litery" (List do Rzymian 2:28-29, BW)

Nie ten jest Żydem, który jest nim [Żydem] na zewnątrz (czyli etniczny - z natury i z nazwy), ale ten jest Żydem, który jest nim [Żydem] wewnętrznie (czyli nieetniczny - wbrew naturze i bez nazwy).

Nigdzie w tym tekście nie napisano wyrażeń (UWAGA zobacz w powyższym podkreśleniu): "nie tylko ... ale" zamiast "nie ... ale". To ostatnie wyrażenie wyklucza podwójne bycie samego Żyda: cielesnym i duchowym.

Herkulesie, wyrwałeś dwa wersety z fragmentu, który mówi o Żydach i jest skierowany do Żydów. Czyli dokonujesz manipulacji tekstem, żeby osiągnąć swoje. Tak się nie robi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 14, 2007 1:58 pm 

Smoku! No dobra... kończymy naszą dyskusję. Mam nadzieję, że znajdę dla Ciebie coś ciekawego.

A podobnie gdzieś czytałem, że chyba w łonie chrześcijaństwa ewangelicznego istnieje spór wokół kwestii przeniesienia statusu narodu wybranego z Izraela etnicznego na Kościół chrześcijański. Na przykład:

http://czytelnia.chrzescijanin.pl/ksiaz ... jjn_07.htm

Nie wiem, czy czytelnia.chrzescijanin.pl jest stroną Kościoła Zielonoświątkowego?

Serdecznie pozdrawiam :-)
Herkules

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 14, 2007 2:19 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
Gałąź brzozy wszczepiona w jakieś inne drzewo pozostanie biała, bo jest gałęzią brzozy i taka jest jej natura fizyczna.

To się jeszcze okaże - genetyka czyni powazne postepy.
Jezus mówił - nikt nie może policzyć włosów na głowie lub sprawić aby włosy miały inny kolor. Dzisiaj włosy policzy ci szybko maszyna a zmienić kolor możesz u każdej fryzjerki...

ZDrówko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 14, 2007 2:32 pm 

Agnostyk napisał:

Cytuj:
Jezus mówił - nikt nie może policzyć włosów na głowie

Z tego co wiem to Jezus tak nie powiedział...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 14, 2007 3:04 pm 

Powiedział,że nasze włosy na głowie są policzone.
A jak chcesz zmienic kolor to trzeba dobrą farbę kupić
Nawet kolor skóry zmienisz jak poleżysz na słoneczku :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 14, 2007 3:32 pm 

Herkules napisał(a):
Smoku! No dobra... kończymy naszą dyskusję. Mam nadzieję, że znajdę dla Ciebie coś ciekawego.

A podobnie gdzieś czytałem, że chyba w łonie chrześcijaństwa ewangelicznego istnieje spór wokół kwestii przeniesienia statusu narodu wybranego z Izraela etnicznego na Kościół chrześcijański.

Chrześcijaństwo ewangeliczne stopniowo odchodzi od "teologii zastępstwa", szczególnie od momentu, gdy powstało państwo Izrael (1948) i temu nie może zaprzeczyć żaden teolog, a przepowiednie Lutra o tym, że Żydzi nigdy nie wrócą do swojej ziemi, okazały się po prostu błędne.

Ciekawe porównanie wszystkich ważniejszych doktryn chrześcijańskich dotyczących relacji Kościoła do narodu izraelskiego znajdziesz w książce "Kościół i Żydzi" w części poświęconej tym doktrynom (str. 256). Adres już podawałem:

http://www.ulicaprosta.net/pdf/kosciol_i_zydzi.pdf

Cytuj:
http://czytelnia.chrzescijanin.pl/ksiazki/jjn/jjn_07.htm

Artykuł przeczytałem. Jest słaby merytorycznie, a argumenty typu: "proroctwa starotestamentowe miały na celu jedynie pocieszenie Żydów, więc nie można ich traktować dosłownie" są po prostu żenująca próbą ominięcia tekstu Biblii, który w sytuacjach wygodnych jest jak najbardziej traktowany dosłownie. Autor stosuje jakieś dziwne zasady interpretacji Pisma: "Co w Starym Testamencie jest dosłowną przepowiednią, jest duchowo wypełniane w Nowym. Co w Starym odnosi się do Żydów, to w Nowym Testamencie jest stosowane do Kościoła chrześcijańskiego".

Oczywiście z tego powinien płynąc konsekwentny i prosty wniosek, że jeśli w Starym Testamencie jest napisane, że Mesjasz miał się urodzić w Betlejem, to chodzi o "duchowe Betlejem", a jeśli miał umrzeć umarł na Krzyżu, to chodziło o "śmierć duchową" - słowem, "wiemy, że nic nie wiemy". Czyli konsekwentne stosowanie takiej zasady interpretacji spowodowałoby przeoczenie tożsamości Jezusa jako Mesjasza i świat dalej tkwiłby w ciemności.

Druga zasada prowadzi wprost do dowolnej interpretacji Pism i uduchawiania wszystkiego, co tylko jest normalnie napisane. Usuwamy Żydów z planu zbawienia i zastępujemy ich Kościołem. Erę Mesjańską kasujemy, bo zbyt wiele jest obietnic złożonych wyłącznie Izraelowi, żeby można je było nagiąć do Kościoła. I tak dalej. Coś strasznego.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 14, 2007 5:45 pm 

Część Kościoła stanowią potomkowie Abrahama według ciała, którzy nadal należą do wybranego narodu żydowskiego i stanowią jego wierną resztkę, ponieważ narodu tego Bóg nigdy nie odrzucił [Jer. 31:31-37], czego najlepszym dowodem jest sam Paweł - członek Kościoła w duchu, a zarazem Izraelita według ciała, potomek Abrahama z pokolenia Beniamina [Rzym. 11:1-3].

Nie odrzucił tylko w tym sensie że mogą po tym co zrobili (będąc w tym czasie „źrenicą w oku JHWH”) być nadal uczestnikami Łaski na zasadach które są jednakowe dla każdego mieszkańca ziemi takie same. Będzie to trwało do przyjścia Pana, gdy to co widzimi przestanie istnieć i nastanie nowy wiek. Najwyższy okazał w tym miejscu miłosierdzie na które nie stać byłoby nikogo po za nim.

Mateusza 21,33-43 Posłuchajcie innej przypowieści! Był pewien gospodarz, który założył winnicę. Otoczył ją murem, wykopał w niej tłocznię, zbudował wieżę, w końcu oddał ją w dzierżawę rolnikom i wyjechał. Gdy nadszedł czas zbiorów, posłał swoje sługi do rolników, by odebrali plon jemu należny. Ale rolnicy chwycili jego sługi i jednego obili, drugiego zabili, trzeciego zaś ukamienowali. Wtedy posłał inne sługi, więcej niż za pierwszym razem, lecz i z nimi tak samo postąpili. W końcu posłał do nich swego syna, tak sobie myśląc: Uszanują mojego syna. Lecz rolnicy zobaczywszy syna mówili do siebie: To jest dziedzic; chodźcie zabijmy go, a posiądziemy jego dziedzictwo. Chwyciwszy go, wyrzucili z winnicy i zabili. Kiedy więc właściciel winnicy przyjdzie(mowa o Duchu Świętym), co uczyni z owymi rolnikami? Rzekli Mu: Nędzników marnie wytraci, a winnicę odda w dzierżawę innym rolnikom, takim, którzy mu będą oddawali plon we właściwej porze. Jezus im rzekł: Czy nigdy nie czytaliście w Piśmie: Właśnie ten kamień, który odrzucili budujący, stał się głowicą węgła. Pan to sprawił, i jest cudem w naszych oczach. Dlatego powiadam wam: Królestwo Boże będzie wam zabrane, a dane narodowi, który wyda jego owoce.
K. napisał(a):
Ireneusz z Lyonu, II wiek:
Podobnie jest z ludźmi, jeśli przez wiarę będą postępować szlachetniej, przyjmą Ducha Bożego i będą obfitować w Jego owoce, staną się duchowymi, zasadzeni jakby w ogrodzie Boga (AH V,10,1).
Jak dzika oliwka po zaszczepieniu nie traci swojej właściwości drzewa, zmienia się tylko jakość jej owoców (wtedy otrzymuje też inną nazwę, a więc nie nazywa się już dziką oliwką, ale owocowym drzewem oliwnym), tak i człowiek zaszczepiony przez wiarę i przyjmując Ducha Bożego nie traci wprawdzie właściwości ciała, zmienia jednak jakość owoców uczynków, przyjmuje też inną nazwę, która wskazuje na tę zmianę. A zmiana ta prowadzi na lepsze. Nie jest już nazywany ciałem i krwią, ale człowiekiem duchowym (AH V,10,2)[/i]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 14, 2007 7:36 pm 

Henryk napisał(a):
Część Kościoła stanowią potomkowie Abrahama według ciała, którzy nadal należą do wybranego narodu żydowskiego i stanowią jego wierną resztkę, ponieważ narodu tego Bóg nigdy nie odrzucił [Jer. 31:31-37], czego najlepszym dowodem jest sam Paweł - członek Kościoła w duchu, a zarazem Izraelita według ciała, potomek Abrahama z pokolenia Beniamina [Rzym. 11:1-3].

Nie odrzucił tylko w tym sensie że mogą po tym co zrobili (będąc w tym czasie „źrenicą w oku JHWH”) być nadal uczestnikami Łaski na zasadach które są jednakowe dla każdego mieszkańca ziemi takie same. Będzie to trwało do przyjścia Pana, gdy to co widzimi przestanie istnieć i nastanie nowy wiek. Najwyższy okazał w tym miejscu miłosierdzie na które nie stać byłoby nikogo po za nim.

Henryku, tekst Jer. 31:31-37 mówi to, co mówi. Jest prosty i zrozumiały. Nasienie Izraela nie przestanie być narodem w oczach Bożych aż do końca świata, a Bóg nie odrzuci całego nasienia Izraela mimo wszystko, co uczylili. Jeśli chcesz interpretować ten tekst inaczej niż normalnie, to musisz zmienić proste znaczenie słów.

Henryk napisał(a):
Mateusza 21,33-43 Posłuchajcie innej przypowieści! Był pewien gospodarz, który założył winnicę. Otoczył ją murem, wykopał w niej tłocznię, zbudował wieżę, w końcu oddał ją w dzierżawę rolnikom i wyjechał. Gdy nadszedł czas zbiorów, posłał swoje sługi do rolników, by odebrali plon jemu należny. Ale rolnicy chwycili jego sługi i jednego obili, drugiego zabili, trzeciego zaś ukamienowali. Wtedy posłał inne sługi, więcej niż za pierwszym razem, lecz i z nimi tak samo postąpili. W końcu posłał do nich swego syna, tak sobie myśląc: Uszanują mojego syna. Lecz rolnicy zobaczywszy syna mówili do siebie: To jest dziedzic; chodźcie zabijmy go, a posiądziemy jego dziedzictwo. Chwyciwszy go, wyrzucili z winnicy i zabili. Kiedy więc właściciel winnicy przyjdzie(mowa o Duchu Świętym), co uczyni z owymi rolnikami? Rzekli Mu: Nędzników marnie wytraci, a winnicę odda w dzierżawę innym rolnikom, takim, którzy mu będą oddawali plon we właściwej porze. Jezus im rzekł: Czy nigdy nie czytaliście w Piśmie: Właśnie ten kamień, który odrzucili budujący, stał się głowicą węgła. Pan to sprawił, i jest cudem w naszych oczach. Dlatego powiadam wam: Królestwo Boże będzie wam zabrane, a dane narodowi, który wyda jego owoce.

Dlaczego nie czytasz tekstu do końca?

"Dlatego powiadam wam, że Królestwo Boże zostanie wam zabrane, a dane narodowi, który będzie wydawał jego owoce. I kto by upadł na ten kamień, roztrzaska się, a na kogo by on upadł, zmiażdży go. A gdy arcykapłani i faryzeusze wysłuchali jego podobieństw, zrozumieli, że o nich mówi. I usiłowali go pojmać, ale bali się ludu, gdyż miał go za proroka" [Mat. 21:43-44]

Narodem, o którym mówi Jezus, jest resztka Izraela (w przeciwieństwie do niewiernej większości), o czym pisze Paweł:

"Pytam więc: Czy Bóg odrzucił swój lud? Bynajmniej. Przecież i ja jestem Izraelitą, z potomstwa Abrahama, z pokolenia Beniamina. Nie odrzucił Bóg swego ludu, który uprzednio sobie upatrzył. Albo czy nie wiecie, co mówi Pismo o Eliaszu, jak się uskarża przed Bogiem na Izraela: Panie, proroków twoich pozabijali, ołtarze twoje poburzyli; i zostałem tylko ja sam, lecz i na moje życie nastają. Ale co mu mówi wyrocznia Boża? Zostawiłem sobie siedem tysięcy mężów, którzy nie zgięli kolan przed Baalem. Podobnie i obecnie pozostała resztka [Izraela] według wyboru łaski" [Rzym. 11:1-5]

Wolałbym dyskutować na podstawie Biblii niż Tradycji. Poza tym, Ireneusz wyraźnie mówi, że poganin wszczepiony "zachowuje właściwości ciała" choć wydaje szlachetne owoce. Tutaj nie ma sporu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 15, 2007 1:34 am 

poszukiwacz prawdy napisał(a):
Rzym. 3:29-30
29. Czy Bóg jest Bogiem tylko Żydów? Czy nie pogan także? Tak jest, i pogan,
30. Albowiem jeden jest Bóg, który usprawiedliwi obrzezanych na podstawie wiary, a nieobrzezanych przez wiarę.(BW)

Żydzi potomkowie Jakuba z natury są częścią drzewa . Praojciec Abraham otrzymał obietnice które należą do Izraela . Szlachetne gałęzie są częścią drzewa i nie muszą być wszczepiane ( to jest resztka Izaj. 10:21-22 ) . Wiara Abrahama i obietnice przekazywane z pokolenia na pokolenie miały umozliwić przyjęcie wypełnienia tych obietnic w Mesjaszu ( na podstawie wiary ) . Ci którzy nie mieli wiary jak Abraham i nie rozpoznali Mesjasza zostali odłamani z drzewa do którego z natury należeli . Jednak tylko do pewnego czasu , potem ponownie będą wszczepieni . Poganie natomiast nic o łasce nie wiedzieli . Jednak Bóg zadbał o to dając obietnice Abrahamowi przed zawarciem przymierza obrzezki . Tajemnica ta została objawiona po zmartwychwstaniu Jezusa . Pierwszym który skorzystał z łaski dla pogan był Korneliusz . Chociaż nic nie wiedział o obietnicach i nie był Żydem to przez wiarę w Mesjasa został usprawiedliwiony .

wszystko pieknie tylko ze sam zacytowales
Rzym. 11:24
24. Bo jeżeli ty, odcięty z dzikiego z natury drzewa oliwnego, zostałeś wszczepiony wbrew naturze w szlachetne drzewo oliwne, o ileż pewniej zostaną wszczepieni w swoje drzewo oliwne ci, którzy z natury do niego należą.
(BW)
wiec nie do konca
jest prawdziwe to zdanie:
"Szlachetne gałęzie są częścią drzewa i nie muszą być wszczepiane"
co do reszty ktora napisales to przemysle.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 15, 2007 1:44 am 

Wszystkie obietnice spełnią się w obiecanym Potomku czyli Mesjaszu Izraela i Zbawicielu pogan. Dlatego nie ma innej możliwości odziedziczenia czegokolwiek jak tylko przez wiarę w Jezusa Chrystusa.

To jest wlasnie kwintesencja tego co uwazam.
„Potem powiedz im: Tak mówi Wszechmocny Pan: Oto Ja zbiorę synów izraelskich spośród narodów, do których przybyli, i zgromadzę ich zewsząd, i przyprowadzę ich do ich ziemi. I uczynię z nich jeden naród w tej ziemi na górach izraelskich, i jeden król będzie panował nad nimi wszystkimi, i już nie będą dwoma narodami, i już się nie rozdzielą na dwa królestwa. I już się nie skalają swoimi bałwanami i swoimi obrzydliwościami, i żadnymi swoimi występkami. Wybawię ich z wszystkich ich odstępstw, przez które zgrzeszyli, i oczyszczę ich; i będą moim ludem, a Ja będę ich Bogiem. A sługa mój, Dawid, będzie ich królem; wszyscy oni będą mieć jednego pasterza; będą postępować według moich praw, będą przestrzegać moich przykazań i wykonywać je. I będą mieszkać w ziemi, którą dałem mojemu słudze Jakubowi, w której mieszkali ich ojcowie; będą w niej mieszkać zarówno oni, jak i ich synowie i wnuki po wszystkie czasy, a sługa mój, Dawid, będzie ich księciem na wieki. I zawrę z nimi przymierze pokoju, będzie to przymierze wieczne z nimi. Okażę im łaskę, rozmnożę ich i postawię swoją świątynię wśród nich na wieki. I będę wśród nich mieszkał; będę ich Bogiem, a oni będą moim ludem. I poznają narody, że Ja jestem Pan, który uświęcam Izraela, gdy moja świątynia będzie wśród nich na wieki.”

Proszę mi nie wmawiać, że to się już wypełniło, albo że dotyczy kogokolwiek innego niż naród izraelski, albo że dotyczy innego okresu niż Era Mesjańska.

Powiedz mi co znacza slowa: "i juz nie beda dwoma narodami"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 15, 2007 1:51 am 

Ireneusz z Lyonu, II wiek:

[Apostoł mówi z obawą] byśmy mając w ten sposób upodobanie w ciele, nie pogardzali zaszczepieniem Ducha: „ty zaś, skoro byłeś dziką oliwką, jesteś w niej zaszczepiony i stałeś się uczestnikiem tłustości oliwnej". Jeśli więc dzika oliwka, mimo że została zaszczepiona, pozostawałaby w takim stanie, w jakim była przedtem, czyli dziką oliwką - „zostanie wycięta i w ogień wrzucona". Jeśli zaś zachowałaby zaszczepienie i przemieniła się w dobrą oliwkę, stanie się oliwką przynoszącą owoce, jakby została zasadzona w ogrodzie króla. Podobnie jest z ludźmi, jeśli przez wiarę będą postępować szlachetniej, przyjmą Ducha Bożego i będą obfitować w Jego owoce, staną się duchowymi, zasadzeni jakby w ogrodzie Boga (AH V,10,1).
Jak dzika oliwka po zaszczepieniu nie traci swojej właściwości drzewa, zmienia się tylko jakość jej owoców (wtedy otrzymuje też inną nazwę, a więc nie nazywa się już dziką oliwką, ale owocowym drzewem oliwnym), tak i człowiek zaszczepiony przez wiarę i przyjmując Ducha Bożego nie traci wprawdzie właściwości ciała, zmienia jednak jakość owoców uczynków, przyjmuje też inną nazwę, która wskazuje na tę zmianę. A zmiana ta prowadzi na lepsze. Nie jest już nazywany ciałem i krwią, ale człowiekiem duchowym (AH V,10,2)

w zyciu nie czytalem, no ale sie zbudowalem, a juz zaczalem watpic i ze ktos mi rzeczywiscie cos naklad do glowy. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 15, 2007 6:39 am 

Jarek napisał(a):
Powiedz mi co znacza slowa: "i juz nie beda dwoma narodami"

To, co jest napisane w tekście. A w tekście jest napisane, że już się nie rozdzielą na dwa królestwa Izraela i Judy. Wszystko jest w tekście, który trzeba PRZECZYTAĆ.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 15, 2007 6:43 am 

Jarek napisał(a):
w zyciu nie czytalem, no ale sie zbudowalem, a juz zaczalem watpic i ze ktos mi rzeczywiscie cos naklad do glowy. :)

Oczywiście, że ci nakładł. W dodatku nie jest w stanie wykazać tego, co Ci nakładł na podstawie Biblii, więc sięga po Tradycję. Skąd my to znamy?... :lol:

Poza tym, jak mówiłem, Ireneusz wyraźnie wskazuje, że "człowiek zaszczepiony przez wiarę i przyjmując Ducha Bożego nie traci wprawdzie właściwości ciała, zmienia jednak jakość owoców uczynków, przyjmuje też inną nazwę, która wskazuje na tę zmianę".

Wszystko się zgadza, ale podstawą naszych rozmów powinno być Słowo Boże.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 336 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 23  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1