Jarek napisał(a):
czym jest wedlug ciebie kosciol? Narodem wedlug Ducha nie. Ani tez jednym drzewem o wspolnym korzeniu, bo to co wszczepione, to jednie wszczepione i nie ma udzialu w potomku Abrahama, bo ten udzial maja wylacznie Zydzi z uwagi na pochodzenie od Abrahama, a przeciez nawet imie Abraham Bog nadal Abramowi z powodu wiary.
Kościół to wszyscy odrodzeni ludzie (Żydzi i nie-Żydzi), którzy w Mesjaszu (Chrystusie) weszli w Nowe Przymierze z Bogiem. Część Kościoła stanowią potomkowie Abrahama według ciała, którzy nadal należą do wybranego narodu żydowskiego i stanowią jego wierną resztkę, ponieważ narodu tego Bóg nigdy nie odrzucił [Jer. 31:31-37], czego najlepszym dowodem jest sam Paweł - członek Kościoła w duchu, a zarazem Izraelita według ciała, potomek Abrahama z pokolenia Beniamina [Rzym. 11:1-3].
Kościół jako Oblubienica Baranka powstał w pewnym momencie historii i nie wszyscy ludzie zbawieni przez wiarę należą do Kościoła. Święci Starego Przymierza nie należą do Kościoła, bo nawrócili się gdy Kościoła jeszcze nie było - Jan Chrziciel nie należał do Oblubienicy i dobrze o tym wiedział [Jan 3:29]. Po Pochwyceniu Kościoła ludzie będą się nawracać, ale oni też nie będą Kościołem, bo Kościół będzie wtedy w niebie. Pod koniec Wielkiego Ucisku nawróci się cały naród izraelski i on też nie będzie Kościołem, bo Kościół powróci wtedy jako Oblubienica poślubiona Barankowi w niebie. Plan zbawienia ludzkości nie zaczyna się ani się nie kończy na Kościele.
Bóg ustanowił pewne przymierza i złożył pewne obietnice określonym ludziom i ich potomkom. W przypadku Abrahama są to obietnice dotyczące jego potomstwa według ciała związane z nakazem obrzezki po wieczne czasy i po wszystkie pokolenia. Są to obietnice ziemi kananejskiej i królestwa Izraela wraz z tronem Dawidowym, który został obiecany Dawidowi w osobnym przymierzu. Są również obietnice dane wszystkim potomkom Abrahama według wiary - czyli cielesnym, którzy uwierzą, a także wszystkim narodom czyli poganom. Te obietnice dotyczą Kościoła złożonego z odrodzonych Żydów i odrodzonych nie-Żydów [czyli pogan] i wszystkich innych, którzy uwierzą w Jezusa.
Wszystkie obietnice spełnią się w obiecanym Potomku czyli Mesjaszu Izraela i Zbawicielu pogan. Dlatego nie ma innej możliwości odziedziczenia czegokolwiek jak tylko przez wiarę w Jezusa Chrystusa.
Obietnice dziedzictwa świata czyli "kosmosu" dotyczą nowej ziemi i nowego nieba. One dotyczą wszystkich zbawionych wszystkich czasów po zmartwychwstaniu, ponieważ Abraham miał być ojcem wielu narodów [Rzym. 4:13-17]. Obietnice ziemi Kanaan czyli "ge" dotyczą zbawionych Żydów w Erze Mesjańskiej - tych w ciałach zmartwychwstałych i tych, którzy nawrócą się pod koniec Wielkiego Ucisku [wejdą do Ery Mesjańskiej w ciałach skażonych i zaludnią ziemię ojców].
Kościół bardzo chętnie powołuje się na obietnicę zawartą w Ks. Ezechiela 36:26-27
„ I dam wam serce nowe, i ducha nowego dam do waszego wnętrza, i usunę z waszego ciała serce kamienne, a dam wam serce mięsiste. Mojego ducha dam do waszego wnętrza i uczynię, że będziecie postępować według moich przykazań, moich praw będziecie przestrzegać i wykonywać je.”
I słusznie, bo wszyscy członkowie Kościoła (i Żydzi i poganie) otrzymują nowego Ducha i mięsiste serce. Poganie zostają włączeni w przymierze ustanowione z domem Izraela i domem Judy.
Ale już w następnych wersetach czytamy:
„I będziecie mieszkać w ziemi, którą dałem waszym ojcom; i będziecie moim ludem, a Ja będę waszym Bogiem i wybawię was od wszystkich waszych nieczystości, sprawię, że wzejdzie zboże i rozmnożę je, a nie dopuszczę do was głodu. Pomnożę owoce drzew i plony pól, abyście już nigdy nie musieli znosić hańby klęski głodowej wśród narodów.” [Ez. 36:28-30]
W Księdze Ezechiela jest wiele innych proroctw skierowanych WYŁĄCZNIE DO NARODU ŻYDOWSKIEGO i dotyczących objęcia w posiadanie ziemi Kanaan w Erze Mesjańskiej. Oto przykład:
„Potem powiedz im: Tak mówi Wszechmocny Pan:
Oto Ja zbiorę synów izraelskich spośród narodów, do których przybyli, i zgromadzę ich zewsząd, i przyprowadzę ich do ich ziemi. I uczynię z nich jeden naród w tej ziemi na górach izraelskich, i jeden król będzie panował nad nimi wszystkimi, i już nie będą dwoma narodami, i już się nie rozdzielą na dwa królestwa. I już się nie skalają swoimi bałwanami i swoimi obrzydliwościami, i żadnymi swoimi występkami.
Wybawię ich z wszystkich ich odstępstw, przez które zgrzeszyli, i oczyszczę ich; i będą moim ludem, a Ja będę ich Bogiem. A sługa mój, Dawid, będzie ich królem; wszyscy oni będą mieć jednego pasterza; będą postępować według moich praw, będą przestrzegać moich przykazań i wykonywać je. I będą mieszkać w ziemi, którą dałem mojemu słudze Jakubowi, w której mieszkali ich ojcowie; będą w niej mieszkać zarówno oni, jak i ich synowie i wnuki po wszystkie czasy, a sługa mój, Dawid, będzie ich księciem na wieki. I zawrę z nimi przymierze pokoju, będzie to przymierze wieczne z nimi. Okażę im łaskę, rozmnożę ich i
postawię swoją świątynię wśród nich na wieki. I będę wśród nich mieszkał; będę ich Bogiem, a oni będą moim ludem. I poznają narody, że Ja jestem Pan, który uświęcam Izraela, gdy moja świątynia będzie wśród nich na wieki.”
Proszę mi nie wmawiać, że to się już wypełniło, albo że dotyczy kogokolwiek innego niż naród izraelski, albo że dotyczy innego okresu niż Era Mesjańska.