Alleluja!
Wawelski napisał:
Cytuj:
Nie wmawiaj mi, że opieram się na ludzkiej mądrości, bo opieram sie na Biblii. Nie sugeruj, że Ty liczysz na Ducha Świętego, a ja na brata Turkanika. To nie jest prawda i nie jest w porządku wobec wszystkich nas trzech.
Dostrzegam u Ciebie mocną traumę pochodzącą od wiedzy innych i imperatyw wewnętrzny patrzenia na Słowo przez to czego się kiedyś od innych ludzi nauczyłeś.
Musisz Słowo czytać tak ,a nie inaczej i nie zauważam w tym świeżości tchnienia Ducha Świętego-w każdym momencie ,gdy czytasz Słowo po raz kolejny -a szkoda bo mam wrażenie ,że Duch Święty nie przekazał jeszcze pełnego zrozumienia czasów ostatecznych i warto od nowa poszukiwać Jego planów-odkrywać je.
Ty zapewne sądzisz inaczej?
Jest w tym ,co piszesz ,powiew tradycji do której należy brat Turkanik i inni-ja chcę odczytać Słowa bez ich wpływu-żeby nie było nieporozumień ich poglądy są mi znane.
Mam nadzieję na zmianę i odświerzenie poszukiwań u Ciebie ,więc zróbmy studium słowa naos.
Zacznijmy od listów Pawła :
1 Kor 3:16-17 Bw
„Czy nie wiecie, że świątynią(
NAOS]-MIEJSCEM ZAMIESZKANIA) Bożą jesteście i że Duch Boży mieszka w was?(17) Jeśli ktoś niszczy świątynię (
NAOS-MIEJSCE ZAMIESZKANIA )Bożą, tego zniszczy Bóg, albowiem świątynia
(NAOS-MIEJSCE ZAMIESZKANIA) Boża jest święta, a wy nią jesteście.”
1Kor 6:19 Bw „Albo czy nie wiecie, że ciało wasze jest świątynią
(NAOS-MIEJSCE ZAMIESZKANIA)Ducha Świętego, który jest w was i którego macie od Boga, i że nie należycie też do siebie samych?”
2Kor 6:16 Bw „Jakiż układ między świątynią9
NAOS-MIEJSCEM ZAMIESZKANIA) Bożą a bałwanami? Myśmy bowiem świątynią(
NAOS-MIEJSCEM ZAMIESZKANIA) Boga żywego, jak powiedział Bóg: Zamieszkam w nich i będę się przechadzał pośród nich, I będę Bogiem ich, a oni będą ludem moim.”
Ef 2:21 Bw „na którym cała budowa mocno spojona rośnie w przybytek
(NAOS -MIEJSCE ZAMIESZKANIA[BOGA]) święty w Panu,”
2Tes 2:4 Bw „przeciwnik, który wynosi się ponad wszystko, co się zwie Bogiem lub jest przedmiotem boskiej czci, a nawet zasiądzie w świątyni(NAOS-MIEJSCU ZAMIESZKANIA) Bożej, podając się za Boga.” A teraz Ewangelie:
Mt 23:16-17 Bw „Biada wam, ślepi przewodnicy, którzy powiadacie: Kto by przysiągł na świątynię(
NAOS-MIEJSCE ZAMIESZKANIA[BOGA]), to nic; ale kto by przysiągł na złoto świątyni(
NAOS-MIEJSCE ZAMIESZKANIA[BOGA]), ten jest związany przysięgą.(17) Głupi i ślepi! Cóż bowiem jest większe? Złoto czy świątynia
(NAOS-MIEJSCE ZAMIESZKANIA[BOGA]), która uświęca złoto?”
Mt 23:21 Bw „I kto przysięga na świątynię(NAOS-MIEJSCE ZAMIESZKANIA), przysięga na nią i na tego, który w niej mieszka.”Masz tutaj[
Mt 23;21] czarno na bialym ,ze w czasach Jezusa w NAOS mieszkał Bóg-czyli Jego chwała-
Jezus to mówi!
Mt 23:35 Bw
„Aby obciążyła was cała sprawiedliwa krew, przelana na ziemi - od krwi sprawiedliwego Abla aż do krwi Zachariasza, syna Barachiaszowego, którego zabiliście między świątynią(
NAOS-MIEJSCEM ZAMIESZKANIA[BOGA]) a ołtarzem.”
Mt 26:61 Bw „i rzekli: Ten powiedział: Mogę zburzyć świątynię(
NAOS-MIEJSCE ZAMIESZKANIA ) Bożą i w trzy dni ją odbudować.”
Mk 14:58 Bw „Myśmy słyszeli go, jak mówił: Ja zburzę tę świątynię(
NAOS-MIEJSCE ZAMIESZKANIA[Boga] ), wzniesioną rękami ludzkimi, a w trzy dni zbuduję inną, wzniesioną nie rękami ludzkimi.”
Mt 27:5 Bw
„Wtedy rzucił srebrniki do świątyni(NAOS-MIEJSCA ZAMIESZKANIA[BOGA]), oddalił się, poszedł i powiesił się.”Zwróć uwagę na duchowa wymowę powyższego wersetu-Judasz rzuca srebrniki "Bogu w twarz"!
Mt 27:40 Bw „i mówili: Ty, który rozwalasz świątynię (
NAOS-MIEJSCE ZAMIESZKANIA[Boga] )i w trzy dni ją odbudowujesz, ratuj siebie samego, jeśli jesteś Synem Bożym, i zstąp z krzyża.”
Mk 15:29 Bw „A ci, którzy mimo przechodzili, bluźnili mu, kiwali głowami swymi i mówili: Hej, Ty, który rozwalasz świątynię(
NAOS-MIEJSCE ZAMIESZKANIA[Boga] ), a w trzy dni ją odbudowujesz,”
Mt 27:51 Bw
„I oto zasłona świątyni(NAOS-MIEJSCA ZAMIESZKANIA[Boga] ) rozdarła się na dwoje, od góry do dołu, i ziemia się zatrzęsła, i skały popękały,”
Mk 15:38 Bw „Wtedy zasłona świątyni(NAOS-MIEJSCA ZAMIESZKANIA[Boga] ) rozdarła się na dwoje, od góry aż do dołu.”
Lk 23:45 Bw „gdy zaćmiło się słońce; i rozdarła się zasłona świątyni(NAOS-MIEJSCA ZAMIESZKANIA[Boga] ) na dwoje.”Chwała wyszła z NAOS i NAOS przestało byc MIEJSCEM ZAMIESZKANIA BOGA.
Jedynym NAOS
w tym momencie jest wnętrze Jezusa.
Lk 1:9 Bw „że według zwyczaju urzędu kapłańskiego na niego padł los, by wejść do świątyni(
NAOS-MIEJSCA ZAMIESZKANIA ) Pańskiej i złożyć ofiarę z kadzidła,”
Lk 1:21-22 Bw „A lud oczekiwał Zachariasza, i dziwili się, że tak długo przebywa w świątyni(
NAOS-MIEJSCU ZAMIESZKANIA[Boga] ) .(22) A kiedy wyszedł, nie mógł mówić do nich, i poznali, że miał widzenie w świątyni(
NAOS-MIEJSCU ZAMIESZKANIA[Boga] ); dawał im też znaki i pozostał niemym.”
J 2:19-21 Bw „Jezus, odpowiadając, rzekł im: Zburzcie tę świątynię(
NAOS-MIEJSCE ZAMIESZKANIA[Boga] ), a Ja w trzy dni ją odbuduję.(20) Na to rzekli Żydzi: Czterdzieści sześć lat budowano tę świątynię(
NAOS-MIEJSCE ZAMIESZKANIA[Boga] ), a Ty w trzy dni chcesz ją odbudować? Ale On mówił o świątyni(
NAOS-MIEJSCU ZAMIESZKANIA[Boga] ) ciała swego”
Obecnie Dzieje Apostolskie:
Dz 7:48 Bw
„Ale Najwyższy nie mieszka w (tutaj jest
NAOS-MIEJSCACH ZAMIESZKANIA -tylko w niektorych rekopisach)
budowlach rękami uczynionych, jak mówi prorok:”Dz 17:24 Bw „Bóg, który stworzył świat i wszystko, co na nim, Ten, będąc Panem nieba i ziemi, nie mieszka w świątyniach(
NAOS-MIEJSCACH ZAMIESZKANIA ) ręką zbudowanych”[/b]
Moim zdaniem wyraźny dowód na to ,że w czasach apostolskich prawo do nazwy NAOS na Ziemi mialo juz tylko nowe serce ludzkie -serce nowego stworzenia.
Juz
zadna budowla swiatynna nie miala prawa do tej nazwy-
takze swiatynia jezrozolimska nie byla już naos-miejscem zamieszkania Boga ,od czasu jak Jezus wziął jej Chwałę do Swojego wnętrza-zaczął jej udzielać tym ludziom ,którzy mieli w sobie nowe serca-nowe naos !
Dz 19:24 Bw „Albowiem pewien złotnik, imieniem Demetriusz, który wyrabiał srebrne świątynki (
NAOS-MIEJSCE ZAMIESZKANIA ) Artemidy i zapewniał rzemieślnikom niemały zarobek,”
Jedyny fragment ,gdzie NAOS uzyte jest w formie pierwotnej i okresla miejsce zamieszkania jakiegos bostwa.
W Nowym Testamencie to greckie słowo nabrało biblijnego znaczenia -MIEJSCA ZAMIESZKANIA BOGA JAHWE-jego Chwały.
Fragmenty z Objawienia Jana:
Obj 3:12 Bw „Zwycięzcę uczynię filarem w świątyni (
NAOS-MIEJSCU ZAMIESZKANIA ) Boga mojego i już z niej nie wyjdzie, i wypiszę na nim imię Boga mojego, i nazwę miasta Boga mojego, nowego Jeruzalem, które zstępuje z nieba od Boga mojego, i moje nowe imię.”
Obj 7:15 Bw „Dlatego są przed tronem Bożym i służą mu we dnie i w nocy w świątyni (
NAOS-MIEJSCU ZAMIESZKANIA )jego, a Ten, który siedzi na tronie, osłoni ich obecnością swoją.”
Obj 11:1-2 Bw „I dano mi trzcinę podobną do laski mierniczej i powiedziano: Wstań i zmierz świątynię (
NAOS-MIEJSCE ZAMIESZKANIA )Bożą i ołtarz, i tych, którzy się w niej modlą.(2) Lecz zewnętrzny przedsionek świątyni(
NAOS-MIEJSCU ZAMIESZKANIA [Boga]) wyłącz i nie mierz go, gdyż oddany został poganom, którzy tratować będą święte miasto przez czterdzieści dwa miesiące.”
Obj 11:19 Bw „I otworzyła się świątynia (
NAOS-MIEJSCE ZAMIESZKANIA ) Boża, która jest w niebie, i ukazała się Skrzynia Przymierza jego w świątyni(
NAOS-MIEJSCU ZAMIESZKANIA ) jego; i zaczęło się błyskać i głośno grzmieć, i przyszło trzęsienie ziemi, i spadł wielki grad.”
Obj 14:15.17 Bw „A inny anioł wyszedł ze świątyni(
NAOS-MIEJSCA ZAMIESZKANIA ) , wołając donośnym głosem na tego, który siedział na obłoku: Zapuść sierp swój i żnij, gdyż nastała pora żniwa i dojrzało żniwo ziemi. (...) (17) I wyszedł inny anioł ze świątyni(
NAOS-MIEJSCA ZAMIESZKANIA[Boga] ) , która jest w niebie, mając również ostry sierp.”
Obj 15:5.6.8 Bw „A potem widziałem, i oto otwarła się w niebie świątynia (
NAOS-MIEJSCE ZAMIESZKANIA [Boga]) Namiotu Świadectwa,(6) i wyszło ze świątyni(
NAOS-MIEJSCA ZAMIESZKANIA [Boga]) siedmiu aniołów, mających siedem plag, odzianych w czyste, lśniące płótno i opasanych przez pierś złotymi pasami.(...)(8 ) I napełniła się świątynia (
NAOS-MIEJSCE ZAMIESZKANIA[Boga] ) dymem od chwały Bożej i mocy jego, i nikt nie mógł wejść do świątyni(
NAOS-MIEJSCE ZAMIESZKANIA [Boga]) , dopóki nie dopełni się siedem plag siedmiu aniołów.”
Obj 16:1 Bw „I usłyszałem donośny głos mówiący ze świątyni(
NAOS-MIEJSCA ZAMIESZKANIA[Boga] ) do siedmiu aniołów: Idźcie i wylejcie siedem czasz gniewu Bożego na ziemię.”
Obj 16:17 Bw „A siódmy wylał czaszę swoją w powietrze; i rozległ się ze świątyni (
NAOS-MIEJSCA ZAMIESZKANIA[Boga] )od tronu donośny głos mówiący: Stało się.”
Obj 21:22 Bw „Lecz świątyni(
NAOS-MIEJSCA ZAMIESZKANIA[Boga] ) w nim nie widziałem; albowiem Pan, Bóg, Wszechmogący jest jego świątynią(
NAOS-MIEJSCEM ZAMIESZKANIA ), oraz Baranek.”
Sens ostatniego wersetu rozumiem ,ze nie ma już konkretnego ,jednego ,miejsca zamieszkania Boga w Nowym Jeruzalem ,ponieważ
Nowe Jeruzalem jest w Bogu-Bóg stał się mieszkaniem dla ludzi.
Dotychczas Bóg mial mieszkanie wśród ludzi ,wśród stworzeń ,odtąd
On jest mieszkaniem ,a ludzie mieszkają w Nim.Jeżeli to studium coś zmieniło napisz.
Cytuj:
Nawet, jeśli przyjąć, że "chemdah" to jest Mesjasz, to przeczytaj jeszcze raz powyższe zdanie, które sam cytujesz i odpowiedz na proste pytanie: Czy Bóg PORUSZYŁ WSZYSTKIE NARODY zanim Jezus wszedł do świątyni podczas swojej ziemskiej służby?
Oj Wawelski ,proszę spójrz na Bg jak tam jest napisane:
Poruszę, mówię, wszystkie narody, i przyjdą do Pożądanego od wszystkich narodów;
Mozna tłumaczyć i tak i tak.
Sens jest jeden ,a oto on:
Pokolenie Aggeusza ma odbudować
świątynię (drugą) ,gdyż jej Chwała przewyższy chwałę wcześniejszej ,ponieważ do niej wejdzie Mesjasz ,weźmie z niej Chwałę ,czekajacą w świątynnym NAOS na niego ,a Jego przyjście poruszy narody.
Bogu potrzebna jest druga świątynia i jej Chwała ,stąd obiecuje ,że przyśle złoto i srebro na jej budowę.
Aggeusz mówi to w ostatni dzień święta namiotów upamietniającego czas "pomiedzy" Egiptem ,a Ziemia Kanaan ,czas wypowiedzi jest znakiem od Boga ,że taki ostatni dzień przebywania poza "Ziemia Obiecana" nadejdzie jeszcze w czasie stania tej świątyni .
Ten czas nadszedł i Jezus "dopełnia" proroctwo Aggeusza-stojąc na gruncie światyni-KTÓRA NAZYWA DOMEM(mieszkaniem) BOGA-informując ,ze oddtąd On przejmuje "obowiazki światyni" i z Niego będzie pochodził nowy Ducha dla narodów ,nie z budowli w Jerozolimie.
Jezus i Jego Duch mieszkający w człowieku wprowadzi ludzi do prawdziwego "miejsca odpocznienia".
Nie wiązałbym tych słów z fragmentem Izajasza ,który zacytowałeś on dotyczy trzeciej światyni (Ezechiela) ,do której powróci Chwała z "wnętrza Jezusa"(zaczyna się wszak II werset tak:
I stanie się w dniach ostatecznych ...,)
Amen!