www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest So sty 04, 2025 11:13 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 229 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 17, 2007 3:16 pm 

fundamentalista napisał(a):
Oliwka napisała:
Cytuj:
"barwa czerwieni" toz to ulubiony kolor biskupów i kardynałów Watykan sie kłania

Znowu kolejna tradycjonalistka!
Czerwony kolor to też ulubiony kolor "czerwonych diabłów" z Manchesteru(chodzi o klub piłkarski )!
Ani biskupi ,ani MU nie są jednak narodem handlarzy !
Moim zdaniem i jedno i drugie musi się zgadzać-i "naród handlarzy" i "barwa" (a propos to papież jest "bialy"!)-bo po co wtedy takie porównanie w proroctwie?!

O ,tam zaraz tradycjonalistka.
Co do piłki , to nie wiem jak sie kto ubiera ,mineły te czasy S stworzenia kiedy to znałam naszą drużyne Lubański ,Gadocha ,Lato ,-w całosci i na wyrywki - dzieki Najwyzeszemu ,jestem wolna.
A jesli mówisz o handlarzach ,to moze mi sie zdawało ? czy Watykan nie lubi handlować ,począwszy od chrztu przez komunie i ślub az po trumne
a po drodze Zapłać za odpust :D

papież jest biały ale kiedy :wink:

http://biblia.phorum.pl/index.php

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 17, 2007 4:33 pm 

No właśnie to mi się u Ciebie nie podoba -powołujesz się na literaturę i nią się wspierasz przy Swoich wnioskach -więc dalej juz wszystko Ci się nie układa.

Powołuję się na Pismo w jego oryginale. Tam, gdzie "naos" jest pomieszczeniem, wyraźnie to widać.

Cytuj:
Naos u Pawła (w 2 Tes) to miejsce dla Boga na Ziemi w sensie miejsca fizycznego - w Liscie do Tesaloniczan, może zatem chodzić, albo o jerozolimską świątynię Boga Jahwe, albo ciała ludzkie. Nie ma innej możliwości.

Gdyby chodził o ciała ludzkie, to bylby to podstawowy błąd w interpretacji - literalne i zrzumiałe znaczenie tekstu (naos jako literalne miejsce najświętsze w literalnej świątyni) zostałoby bezpodstawnie i niepotrzebnie przeniesione na poziom alegoryczny (naos jako miejsce w duchowej świątyni). Nie ma takiej potrzeby, ponieważ tekst II Tes. 2:4 ma sens odczytany literalnie.

Cytuj:
Antychryst, albo więc zasiądzie w prawdziwym przybytku prawdziwej swiątyni, jako człowiek - do którego to przybytku później wejdzie Chwała Boga

Chwała Boga wejdzie do przybytku dopiero w Erze Mesjańskiej, co wykazałem w poprzednich postach. Albo ustosunkuj się kolejno do moich argumentów, albo przestań w kółko powtarzać błędne poglądy.

Cytuj:
albo chodzi tutaj o wielkie odstępstwo i wtedy ten fragment oznacza, ze Antychryst zasiądzie w sercach nowonarodzonych i zwiedzie prawie cały Kościoł-nowonarodzeni Jego antychrystowego ducha uznają za Ducha Boga. Ta druga wersja jest też prawdopodobna, a moim zdaniem i jednego i drugiego faktu fragment z 2 Tes dotyczy.

Oryginał mówi, że Antychryst po prostu usiądzie w miejscu najświętszym świątyni, podając się za Boga. Nie ma żadnych podstaw, żeby "uduchawiać" ten fragment.

Cytuj:
Naciągasz proroctwo Aggeusza do swojej wersji. Proroctwo jasno dotyczy czasów drugiej świątyni i kończy sie ono w epoce Jezusa. Werset 6 rozdzialu drugiego Aggeusza - Czyż Chwała Jahwe nie jest Jego Duchem? Werset 8 - "ten dom" (wybudowany przez Zorobabela i Jozuego) Bóg napełni Chwałą! Własciwie to powinno wystarczyć.

Czy mógłbyś wskazać opis napełnienia chwałą świątyni wybudowanej przez Zoroabela? Wydarzenie takie byłoby znaczące i zapewne zostałoby opisane tak jak w przypadku wejścia chwały Bożej do świątyni Salomonowej [I Król. 8:1-13].

Cytuj:
Jednakże jeszcze napiszę o Agg 2:7-9. Jest to okres kończący erę drugiej świątyni (juz w wersji Heroda) i dotyczy Mesjasza jako tego, ktory będzie większa Chwalą i ktory bedzie pokojem - kimś większym niż budowla świątynna [Mt 12:6].

Sorry, ale przeduchawiasz Pismo, naciągając tekst do własnych koncepcji. Chwała wchodząca do świątyni w formie obłoku to nie jest to samo, co Mesjasz wchodzący do świątyni w ciele - widać to wyraźnie u Ezechiela. Gdyby chwała zamieszkała w świątyni Zorobabela, byłoby to wyraźnie napisane.

Cytuj:
Nie jest to żadne miejsce kultu, gdzie ktoś umieści jakąś kopię skrzyni przymierza - gdyby tak miało być Paweł użyłby innego słowa. Napisz, kiedy pogodzisz się z tym, co jasno i prosto zostało napisane.

Ja Cię proszę, Ty mnie nie rozśmieszaj. "Paweł użyłby innego słowa". Dlaczego? Bo Fundamentalista nie chce się pogodzić z prostym tekstem, tylko uduchawia go do potęgi, żeby nagiąć znaczenie do własnych wyobrażeń. Tak się sklada, że Paweł nie stosuje określenia "naos" w zależności od potrzeb Fundamentalisty, tylko według normalnie przyjętych znaczeń, stosowanych w wielu fragmentach NT. Jeden z nas nie chce pogodzić sie z tym, co zostało prosto i jasno napisane. Ciekawe tylko, który?

Interesuje mnie merytoryczna dyskusja, a nie przepychanki. Świątynia Ery Mesjańskiej stanie dopiero po tym, jak plemiona Izraela obejmą wyznaczone tereny w Ziemi Obiecanej podczas Milenium i odmierzą dział święty pod świątynię [Ez. 45:1-3]. Z tego wynika, że świątynia Ery Mesjańskiej nie będzie tą samą świątynią, w której zasiądzie Antychryst i która będzie stała podczas Wielkiego Ucisku. Proszę o konkretną odpowiedź na ten i na inne argumenty podane przeze mnie wcześniej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 17, 2007 7:06 pm 

Alleluja!

Przepraszam bardzo Wawelski mówienie o ludzkim naos to jest dla Ciebie alegoria?
Sorry to ja nie rozumiem Twojego znaczenia alegorii.
To może ,dla Ciebie ,powiedzieć "Bóg mieszka w człowieku" to też alegoria ,albo "Szatan wszedł w człowieka" to też rodzaj alegorii-dla mnie to są fakty!
Alegoria to jest:
"Ja jestem drzwiami" ,"Ja jestem chlebem" ,"wy jesteście solą"
Nowe serce ,nowego stworzenia to jest fakt ,ani nowe stworzenie ,ani nowe serce nie jest dla mnie alegorią!
Nazwanie ludzkiego wnętrza słowem naos przez Pawła ,oznacza ,że jest to miejsce na Ziemi (wtedy trzecie ,po świątyni jerozolimskiej i sercu Jezusa) gdzie Bóg moze mieszkać.
To jest fakt ,a nie alegoria.
Jezeli Antychryst zamieszka w ludzkim naos-uczynionym przez Boga i dla Boga-to będzie to fakt ,a nie alegoria.
Nie ma więc w tym żadnego "przeduchawiania".
Lubujesz sie w używaniu takich slów(pomnę jeszcze : ekstrawagancje)w stosunku do tych ,ktorzy mają inne niż Ty poglądy ,mniej tradycyjne.
Niby po co to robisz ?
Myslę ,że bronisz się -w moim wypadku ,przed określeniem Ciebie jako "tradycjonalisty protestanckiego".
Napisz mi dlaczego mamy wspólnie studiować Turkanika ,albo kogoś o podobnych tradycyjnych poglądach ,czy nie lepiej samemu zacząć "od zera" i sprawdzić ich ?
"W kółko wałkuję" sens naos bo jeżeli tutaj dojdziemy do porozumienia to możemy dotrzeć i do czegoś oryginalnego w zrozumieniu Biblii.
Dla nas to może być przygoda ,a nie "powtórka z literatury".

Jeszcze raz stwierdzam ,że były trzy miejsca na Ziemi ,które możemy określić jako "biblijne naos"(nie mam na myśli tradycyjnego znaczenia naos jako "świątynki greckiej"[Dz 19:24]):
1.Namiot Mojżesza
2.Miejsce na wzgórzu świątynnym-do czasu Jezusa.
3.Ciało Jezusa(nowy namiot) ,które teraz jest w Niebie

Teraz jest tylko jedno miejsce na Ziemi ,które ma prawo do określenia naos;
-nowa serca ,nowych stworzeń(bez alegorii!)
Będzie w przyszłości jeszcze jedno miejsce na Ziemi ,które stanie sie naos:
-Miejsce w "świątyni Ezechiela".

Wszystko inne to podróba!

Bracie Wawelski proszę Cię i jest to poważna prośba ,przeglądnij wszystkie miejsca występowania slowa naos w Nowym Testamencie i przeczytaj je- w miejscu naos tlumacząc: "miejsce zamieszkania Boga".
Szczególnie zwróć uwagę na Mt 23:21; J 2:19-21 ;Dz 7:48 ,Dz 17:24.

Widzisz ja tak naprawdę nie chcę Cię przekonywać ,liczę na działanie Ducha Świętego-wtedy ruszymy z miejsca!

Cytuj:
Czy mógłbyś wskazać opis napełnienia chwałą świątyni wybudowanej przez Zoroabela

Ag 2:6.8
Literalnie i zgodnie z kontekstem-mowa tutaj o II świątyni ,od początku jej odbudowy do czasów Jezusa(jeszcze raz zerknij na Mt 23:21 -tu masz dowód ,z ust Jezusa ,ze Chwała Jahwe jeszcze w Jego czasach była w świątyni ,zaś zakończenie jej pobytu jest tutaj:Mt 27:51;Mk 15:38)!

Widzisz Chwała weszła do świątyni Salomona za skrzynią przymierza ,w momencie ,gdy skrzyni i I światyni nie było Chwała była na wzgórzu Moria -II świątynię zbudowano "wokoł Chwały"!
Cytuj:
Świątynia Ery Mesjańskiej stanie dopiero po tym, jak plemiona Izraela obejmą wyznaczone tereny w Ziemi Obiecanej podczas Milenium i odmierzą dział święty pod świątynię [Ez. 45:1-3]. Z tego wynika, że świątynia Ery Mesjańskiej nie będzie tą samą świątynią, w której zasiądzie Antychryst i która będzie stała podczas Wielkiego Ucisku.

Czy jest gdzieś napisane ,że przyszła ,następna świątynia (wg Ciebie "świątynia ucisku") ma stać na wzgórzu Moria ?

Stoi tam dziś meczet ,gdyby świątynia miała stanąć w miejscu meczetu musiałby być zburzony-czy nie tak?
Widzę więc trzy możliwości:
-albo Arabowie sie nawrócą-mało prawdopodobne!
-albo Żydzi zmuszą Arabów do zburzenia meczetu -też mało prawdopodobne!
-albo świątynia powstanie w innym miejscu na skutek zmiany spojrzenia na nią Żydów(zobaczą ,że miejsce zamieszkania Boga na wzgórzu Moria jest już nieaktualne)-najbardziej prawdopodobne.

Amen.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 17, 2007 7:35 pm 

Oliwko biskupi nie stanowią narodu!
Fenicjanie to konkretny naród!
Władca Tyru to władca konkretnego narodu!
Szatan został porównany do władcy Tyru ze względu na przyszłość ,gdy stanie on na czele podobnego narodu jak Fenicjanie.
Dwa główne atrybuty Fenicjan to handel ,który zdominowali w ówczesnym świecie ,oraz to czym głównie handlowali -purpurowe sukno.
Widzisz różnicę?
Zatem twój pogląd jest mocno tradycyjny i wg mnie bez sensu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 17, 2007 9:37 pm 

Jezeli Antychryst zamieszka w ludzkim naos -uczynionym przez Boga i dla Boga - to będzie to fakt, a nie alegoria. Nie ma więc w tym żadnego "przeduchawiania".

Problem polega na tym, że nigdzie nie jest napisane, iż "Antychryst zamieszka w ludzkim naos" - to jest Twój wymysł, a nie żaden fakt.

"W kółko wałkuję" sens naos bo jeżeli tutaj dojdziemy do porozumienia to możemy dotrzeć i do czegoś oryginalnego w zrozumieniu Biblii. Dla nas to może być przygoda, a nie "powtórka z literatury".

Mamy do czynienia z prostym tekstem. Mówi on o człowieku niegodziwości, który dosłownie usiądzie w miejscu najświętszym i poda się za Boga [II Tes. 2:4]. W tym tekście nie ma nic, co wskazywałoby na inne pojmowanie miejsca najświętszego niż normalne pomieszczenie, w którym można usiąść. Mowa o jednym miejscu najświętszym, a nie o miejscach najświętszych jako ciałach ludzi wierzących. Mowa o miejscu, w którym usiądzie pewien człowiek. Po prostu.

Teraz jest tylko jedno miejsce na Ziemi, które ma prawo do określenia naos - nowe serca, nowych stworzeń (bez alegorii!)

Wychodzisz z błędnego założenia, że "naos" to jest miejsce, gdzie zawsze przebywa chwała Boża. Wykazałem Ci już, że tak nie jest, ponieważ chwała Boża opuściła naos w świątyni jerozolimskiej. Może również opuścić ciało wierzącego, jeśli ten zaprze się Jezusa. Kontekst II Tes. 2:4 nie wskazuje na to, żeby "naos" miało być sercami wierzących. Fragmenty równoległe opisujące postawienie posągu Antychrysta w świątyni mówią o świątyni fizycznej [Dan. 9:27; 12:11; Mat. 24:15], więc tym bardziej nie ma powodu, żeby rozumieć "naos" jako serca wierzących.

Bracie Wawelski proszę Cię i jest to poważna prośba, przeglądnij wszystkie miejsca występowania slowa naos w Nowym Testamencie i przeczytaj je - w miejscu naos tlumacząc: "miejsce zamieszkania Boga". Szczególnie zwróć uwagę na Mt 23:21; J 2:19-21; Dz 7:48, Dz 17:24.

Bracie Fundamentalisto, Twój problem polega na tym, że przypisujesz słowom takie znaczenie, jakie chcesz im przypisać, zamiast ich prawdziwego znaczenia. Proponuję zapoznać się z prawdziwym znaczeniem słów, ponieważ SŁOWA COŚ ZNACZĄ. Znaczenie słowa "naos" jest podane w leksykonie pod adresem:

http://www.studylight.org/lex/grk/view.cgi?number=3485

Naos jako świątynia duchowa jest znaczeniem metaforycznym, a nie doslownym:

metaph. the spiritual temple consisting of the saints of all ages joined together by and in Christ

Widzisz ja tak naprawdę nie chcę Cię przekonywać, liczę na działanie Ducha Świętego - wtedy ruszymy z miejsca!

Ruszymy z miejsca, kiedy pod wpływem Ducha Świetego pogodzisz się z prawdziwym znaczeniem prostych słów, które czytasz. :)

Wawelski napisał(a):
Czy mógłbyś wskazać opis napełnienia chwałą świątyni wybudowanej przez Zoroabela

Ag 2:6.8 Literalnie i zgodnie z kontekstem - mowa tutaj o II świątyni, od początku jej odbudowy do czasów Jezusa (jeszcze raz zerknij na Mt 23:27 - tu masz dowód, z ust Jezusa, ze Chwała Jahwe jeszcze w Jego czasach była w świątyni, zaś zakończenie jej pobytu jest tutaj: Mt 27:51; Mk 15:38)!

Przykro mi, ale znowu próbujesz manipulować tekstem, "zapominając" o wersecie 7, który jest pomiędzy dwoma, na które się powołujesz. Nieładnie! Czy Bóg poruszył wszystkie narody tak, że napłynęły kosztowności wszystkich narodów i napełnił II świątynię chwałą? Nie i nigdzie to nie jest napisane. Natomiast pomylenie chwały Pana w obłoku z wejściem Jezusa do świątyni jest po prostu naciąganiem Pisma do swoich własnych wyobrażeń. Mat. 27:51 i Mar. 15:38 ani słowem nie wspominają o odejściu chwały ze świątyni, tylko mówią o rozdarciu zasłony, co autor Listu do Hebrajczyków tłumaczy jako symbol bezpośredniego dostępu przed oblicze Boga nową drogą przez rozdarte cialo Jezusa [Hebr. 10:19-20].

Widzisz Chwała weszła do świątyni Salomona za skrzynią przymierza, w momencie, gdy skrzyni i I światyni nie było Chwała była na wzgórzu Moria - II świątynię zbudowano "wokoł Chwały"!

:shock: Co Ty wypisujesz? Gdzie to jest napisane?

Wawelski napisał(a):
Świątynia Ery Mesjańskiej stanie dopiero po tym, jak plemiona Izraela obejmą wyznaczone tereny w Ziemi Obiecanej podczas Milenium i odmierzą dział święty pod świątynię [Ez. 45:1-3]. Z tego wynika, że świątynia Ery Mesjańskiej nie będzie tą samą świątynią, w której zasiądzie Antychryst i która będzie stała podczas Wielkiego Ucisku.

Czy jest gdzieś napisane, że przyszła, następna świątynia (wg Ciebie "świątynia ucisku") ma stać na wzgórzu Moria? Stoi tam dziś meczet, gdyby świątynia miała stanąć w miejscu meczetu musiałby być zburzony - czy nie tak?

Widzę więc trzy możliwości:
-albo Arabowie sie nawrócą - mało prawdopodobne!
-albo Żydzi zmuszą Arabów do zburzenia meczetu - też mało prawdopodobne!
-albo świątynia powstanie w innym miejscu na skutek zmiany spojrzenia na nią Żydów (zobaczą ,że miejsce zamieszkania Boga na wzgórzu Moria jest już nieaktualne) - najbardziej prawdopodobne.

Po pierwsze nie odpowiadasz na konkretny argument, tylko chcesz go wyminąć. To, co przytoczylem, jest "napisane jak byk". Odnieś się do tego, co napisałem, a nie do tego, czego nie napisałem. Po drugie, CZEMU ODPOWIADASZ MI TAK TRADYCYJNIE I NIEDUCHOWO? Czy nie uważasz, że swoim własnym intelektem nie ogarniasz wszystkich możliwości? Uwierz w to, co jest napisane, a nie w swoje cielesne możliwości przewidywania. Przyganiał Fundamentalista Smokowi... :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 18, 2007 2:06 pm 

Oliwko biskupi nie stanowią narodu!
Fenicjanie to konkretny naród!
Władca Tyru to władca konkretnego narodu!
Szatan został porównany do władcy Tyru ze względu na przyszłość ,gdy stanie on na czele podobnego narodu jak Fenicjanie.
Dwa główne atrybuty Fenicjan to handel ,który zdominowali w ówczesnym świecie ,oraz to czym głównie handlowali -purpurowe sukno.
Widzisz różnicę?
Zatem twój pogląd jest mocno tradycyjny i wg mnie bez sensu.

No jasne ,że konkretny , a naród to ludzie , podobnie jak katolicy .
Gdyby ich zwołac ,jak to np robia muzułmanie to kto wie?
Pozatym chciałam troche wyluzować ,ale tak sie nastroszyłeś :roll:
Sens ,bez sensu ? dopóki COŚ rozważam ,to rozważam na wszystkie sposoby ,To co bez sensu samo odpadnie :wink:

Piszesz , oświątyni- Yachal i piszesz coś o tym ze Antychryst ma zasiaść w sercu - bo to jest ta świątynia,? No moze i tak być ,jesli spojrzymy na ducha ,ale ci co pójdą za Mesjaszem Ucisku , oddadzą mu pokłon W Światyni ,w konkretnym miejscu.

A co do światyni ręką ludzka wybudowanej i tego ,że w niej Bóg nie mieszka ,to jest oczywiste.
Jest to powiedziane zarówno o człowieku ,ze ten zrodzony z ciała i z woli ludzkiej W nim Duch niezamieszka.Bóg nie widzi w nim miejsca dla Siebie.
I Świątynia wybudowana przez człowieka ,który sobie pomyslał - Wybudujmy Światynie to Boga do niej ściągniemy? nic z tego.

Zastanawia mnie , rozerwana Zasłona w Światyni i Ciało Jahszua

Mesjasza jako Zasłona --- moze obaj macie rację?

Swiątynia Ezekiela też bedzie zbeszczeszczona i to jak!
Czyzby Żydzi mieli budowac i budować :roll:

http://biblia.phorum.pl/index.php

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 18, 2007 2:50 pm 

Oliwka napisał(a):
Piszesz , oświątyni - Yachal i piszesz coś o tym ze Antychryst ma zasiaść w sercu - bo to jest ta świątynia? No moze i tak być ,jesli spojrzymy na ducha ,ale ci co pójdą za Mesjaszem Ucisku , oddadzą mu pokłon W Światyni ,w konkretnym miejscu.

Właściwie chyba można podejść do tego tak: Ten, który jest w prawdziwie wierzących, jest silniejszy niż ten, który jest w świecie [I Jana 4:4]. Dlatego Antychryst nie byłby w stanie nawet metaforycznie zasiąść w miejscu, które jest rzeczywiście świątynią Ducha Świętego. Chyba, że Duch wcześniej opuściłby tę świątynię. Ale wtedy serce czlowieka nie byłoby już świątynią.

Cytuj:
Swiątynia Ezekiela też bedzie zbeszczeszczona i to jak! Czyzby Żydzi mieli budowac i budować :roll:

Świątynia Ezechiela będzie zbezczeszczona? Przecież Pan osobiście tam zamieszka, a chwała Boża wejdzie tam i nie opuści tego miejsca. Tak jest napisane w Ezechielu wlaśnie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So sty 20, 2007 10:35 pm 

Alleluja!

Bracie Wawelski pociągnąłeś niepotrzebnie wątek zamieszkania Antychrysta w "ludzkim naos" -w nowym sercu ludzkim-choć przeciez ja tego nie podkreśliłem.
Napisałem tylko ,że według mnie Antychryst może zasiąść ,albo w świątyni Boga ,albo w nowych sercach ludzi-bo tylko nowe serce jest dzisiaj naos -miejscem dla zamieszkania Boga-nie zasiądzie natomiast w żadnej innej świątyni jerozolimskiej bo tam nie będzie naos.
Nie uważam ,zeby biblijne znaczenie słowa naos mogło dotyczyć jakiejkolwiek świątyni jerozolimskiej ,nie przeznaczonej dla przyjęcia autentycznej chwały Boga.

Tu się z Tobą nie zgodzę i będę cały czas liczył na Ducha Świętego bardziej niż na "Turkanika" i jemu podobnych :)

Cytuj:
(Chwala)Może również opuścić ciało wierzącego, jeśli ten zaprze się Jezusa.

Gdzie to przeczytałeś ?!
Cytuj:
próbujesz manipulować tekstem, "zapominając" o wersecie 7, który jest pomiędzy dwoma, na które się powołujesz. Nieładnie! Czy Bóg poruszył wszystkie narody tak, że napłynęły kosztowności wszystkich narodów i napełnił II świątynię chwałą?

Nie odrobiłeś lekcji Wawelski!

Oto wersja Bg.
Ag 2:7-9 Bo tak mówi Pan zastępów: Oto Ja jeszcze raz, a to po małym czasie, poruszę niebem i ziemią, i morzem i suchą;(8 ) Poruszę, mówię, wszystkie narody, i przyjdą do Pożądanego od wszystkich narodów; i napełnię ten dom chwałą, mówi Pan zastępów.(9) Mojeć jest srebro, i moje złoto, mówi Pan zastępów.”
lub:
Poruszę wszystkie narody i przyjdzie Pożądany przez wszystkie narody, i napełnię ten dom chwałą — mówi Jahwe Zastępów.
Agg 2:7 (za KJV i Wulgata)

Każde tłumaczenie w tym miejscu jest interpretacją oryginału hebrajskiego .
W wersecie 7(lub 8 np wg Bg) masz słowo hebrajskie "chemdah" ,które
,co ważne ,występuje w liczbie pojedynczej!
Doslownie znaczy ono "coś pożądanego" "ktoś pożądany"-"obiekt pożądania" ,przy nim znajduje się zaś słowo -"bow"-oznaczające przyjście ,wejście .
Hieronim i KJV nadają temu wersetowi charakter mesjaniczy-jak powyżej!
Dosłownie ten fragment brzmi:"przyjdzie/wejdzie obiekt pożądania"(lp!)
Gimnastykę przy tłumaczeniu ,jak np w Bw ,robi sie tutaj następujacą:
Przyjmuje się że "chemdah" to jest tzw "lp zbioru"!
Czyli tłumaczy się "przyjdzie/wejdzie zbiór kosztowności"(tak jakby miał mieć nogi!)

Zaś ta część proroctwa ,po prostu ,ma wyraźny wymiar mesjaniczny!
Szczególnie to widać jeżeli uświadomimy sobie kiedy Aggeusz to proroctwo wyglosił- a wyglosił go w ostatnim dniu święta namiotów!
Nie jest przypadkową zbieżnością(bo w Biblii nie ma przypadków !),że także w ostatni dzień święta namiotów Jezus wyglasza taką oto mowę:
J 7:37-39 Bw „A w ostatnim, wielkim dniu święta stanął Jezus i głośno zawołał: Jeśli kto pragnie, niech przyjdzie do mnie i pije.(38 ) Kto wierzy we mnie, jak powiada Pismo, z wnętrza jego popłyną rzeki wody żywej.(39) A to mówił o Duchu, którego mieli otrzymać ci, którzy w niego uwierzyli; albowiem Duch Święty nie był jeszcze dany, gdyż Jezus nie był jeszcze uwielbiony.”

Zatem moim zdaniem najsensowniejszym brzmieniem jest następujące brzmienie wersetu 7(8 ):
Bo tak mówi Pan zastępów: Oto Ja jeszcze raz, a to po małym czasie, poruszę niebem i ziemią, i morzem i suchą;Poruszę, mówię, wszystkie narody, i przyjdzie Pożądany od wszystkich narodów; i napełnię ten dom chwałą, mówi Pan zastępów. Mojeć jest srebro, i moje złoto, mówi Pan zastępów.”

Sens jest nastepujacy :
Druga świątynia zawiera chwałe dla Mesjasza ,On do niej przyjdzie i weźmie te chwałę ,dlatego Bóg wzywa do odbudowy II świątyni i mówi że "zorganizuje" srebro i złoto !
Jest ona superważna w planach Boga związanych z Mesjaszem!
W tej II świątyni "Pożądany" wyglosi swoją obietnicę ,przekaże propozycję -aby odtąd napełniać się Jego Duchem ,a nie chwalą ze świątyni-którą On przejmie w swoje ludzkie ciało!
Mesjasz bedzie nowym naos-"przedłużeniem" roli świątyni.

Amen
P.S.

Przemyśl to "bez Turkanika".

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So sty 20, 2007 11:49 pm 

Tu się z Tobą nie zgodzę i będę cały czas liczył na Ducha Świętego bardziej niż na "Turkanika" i jemu podobnych :)

Brata Turkanika zostaw w spokoju, bo choć go bardzo szanuję, to nie jest dla mnie punktem odniesienia. Nie wmawiaj mi, że opieram się na ludzkiej mądrości, bo opieram sie na Biblii. Nie sugeruj, że Ty liczysz na Ducha Świętego, a ja na brata Turkanika. To nie jest prawda i nie jest w porządku wobec wszystkich nas trzech. :)

Jak widzę, znaczenie słów jest najwyraźniej dla Ciebie... bez znaczenia. Ale ja na to nic nie poradzę. Powtarzam i utrzymuję, że wbrew faktom postanowileś zmienić znaczenie słowa "naos" i dostosować je do własnych potrzeb. Mogę jedynie wyrazić ubolewanie z powodu takiego postępowania mojego szanownego rozmówcy.

Cytuj:
Poruszę wszystkie narody i przyjdzie Pożądany przez wszystkie narody, i napełnię ten dom chwałą — mówi Jahwe Zastępów.
Agg 2:7 (za KJV i Wulgata)

Nawet, jeśli przyjąć, że "chemdah" to jest Mesjasz, to przeczytaj jeszcze raz powyższe zdanie, które sam cytujesz i odpowiedz na proste pytanie:

Czy Bóg PORUSZYŁ WSZYSTKIE NARODY zanim Jezus wszedł do świątyni podczas swojej ziemskiej służby?

Proroctwo ma wymiar mesjaniczny, jak najbardziej. Tyle, że poruszenie wszystkich narodów nastąpi dopiero w Erze Mesjańskiej. Nie nastąpiło jeszcze za czasów Ukrzyżowania. Napełnienie świątyni chwałą nastąpi w wyniku przyjścia Mesjasza po poruszeniu wszystkich narodów w Erze Mesjańskiej:

"I stanie się w dniach ostatecznych, że góra ze świątynią Pana będzie stać mocno jako najwyższa z gór i będzie wyniesiona ponad pagórki, a tłumnie będą do niej zdążać wszystkie narody" [Iz. 2:2]

P.S.

Jeśli ciało wierzącego jest świątynią Ducha i wierzący zaprze się Jezusa, to odpadnie od Boga, czyli nie będzie już do Niego należał. Rozumiem, że Duch Święty nie będzie zamieszkiwał w człowieku, który przestał być dzieckiem Bożym [Rzym. 8:9-10].

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N sty 21, 2007 2:04 pm 

Alleluja!

Wawelski napisał:
Cytuj:
Nie wmawiaj mi, że opieram się na ludzkiej mądrości, bo opieram sie na Biblii. Nie sugeruj, że Ty liczysz na Ducha Świętego, a ja na brata Turkanika. To nie jest prawda i nie jest w porządku wobec wszystkich nas trzech.

Dostrzegam u Ciebie mocną traumę pochodzącą od wiedzy innych i imperatyw wewnętrzny patrzenia na Słowo przez to czego się kiedyś od innych ludzi nauczyłeś.
Musisz Słowo czytać tak ,a nie inaczej i nie zauważam w tym świeżości tchnienia Ducha Świętego-w każdym momencie ,gdy czytasz Słowo po raz kolejny -a szkoda bo mam wrażenie ,że Duch Święty nie przekazał jeszcze pełnego zrozumienia czasów ostatecznych i warto od nowa poszukiwać Jego planów-odkrywać je.
Ty zapewne sądzisz inaczej?

Jest w tym ,co piszesz ,powiew tradycji do której należy brat Turkanik i inni-ja chcę odczytać Słowa bez ich wpływu-żeby nie było nieporozumień ich poglądy są mi znane.

Mam nadzieję na zmianę i odświerzenie poszukiwań u Ciebie ,więc zróbmy studium słowa naos.
Zacznijmy od listów Pawła :
1 Kor 3:16-17 Bw
„Czy nie wiecie, że świątynią(NAOS]-MIEJSCEM ZAMIESZKANIA) Bożą jesteście i że Duch Boży mieszka w was?(17) Jeśli ktoś niszczy świątynię (NAOS-MIEJSCE ZAMIESZKANIA )Bożą, tego zniszczy Bóg, albowiem świątynia(NAOS-MIEJSCE ZAMIESZKANIA) Boża jest święta, a wy nią jesteście.”
1Kor 6:19 Bw „Albo czy nie wiecie, że ciało wasze jest świątynią(NAOS-MIEJSCE ZAMIESZKANIA)Ducha Świętego, który jest w was i którego macie od Boga, i że nie należycie też do siebie samych?”
2Kor 6:16 Bw „Jakiż układ między świątynią9NAOS-MIEJSCEM ZAMIESZKANIA) Bożą a bałwanami? Myśmy bowiem świątynią(NAOS-MIEJSCEM ZAMIESZKANIA) Boga żywego, jak powiedział Bóg: Zamieszkam w nich i będę się przechadzał pośród nich, I będę Bogiem ich, a oni będą ludem moim.”
Ef 2:21 Bw „na którym cała budowa mocno spojona rośnie w przybytek(NAOS -MIEJSCE ZAMIESZKANIA[BOGA]) święty w Panu,”

2Tes 2:4 Bw „przeciwnik, który wynosi się ponad wszystko, co się zwie Bogiem lub jest przedmiotem boskiej czci, a nawet zasiądzie w świątyni(NAOS-MIEJSCU ZAMIESZKANIA) Bożej, podając się za Boga.”

A teraz Ewangelie:
Mt 23:16-17 Bw „Biada wam, ślepi przewodnicy, którzy powiadacie: Kto by przysiągł na świątynię(NAOS-MIEJSCE ZAMIESZKANIA[BOGA]), to nic; ale kto by przysiągł na złoto świątyni(NAOS-MIEJSCE ZAMIESZKANIA[BOGA]), ten jest związany przysięgą.(17) Głupi i ślepi! Cóż bowiem jest większe? Złoto czy świątynia(NAOS-MIEJSCE ZAMIESZKANIA[BOGA]), która uświęca złoto?”

Mt 23:21 Bw „I kto przysięga na świątynię(NAOS-MIEJSCE ZAMIESZKANIA), przysięga na nią i na tego, który w niej mieszka.”

Masz tutaj[Mt 23;21] czarno na bialym ,ze w czasach Jezusa w NAOS mieszkał Bóg-czyli Jego chwała-Jezus to mówi!

Mt 23:35 Bw
„Aby obciążyła was cała sprawiedliwa krew, przelana na ziemi - od krwi sprawiedliwego Abla aż do krwi Zachariasza, syna Barachiaszowego, którego zabiliście między świątynią(NAOS-MIEJSCEM ZAMIESZKANIA[BOGA]) a ołtarzem.”
Mt 26:61 Bw „i rzekli: Ten powiedział: Mogę zburzyć świątynię(NAOS-MIEJSCE ZAMIESZKANIA ) Bożą i w trzy dni ją odbudować.”
Mk 14:58 Bw „Myśmy słyszeli go, jak mówił: Ja zburzę tę świątynię(NAOS-MIEJSCE ZAMIESZKANIA[Boga] ), wzniesioną rękami ludzkimi, a w trzy dni zbuduję inną, wzniesioną nie rękami ludzkimi.”

Mt 27:5 Bw „Wtedy rzucił srebrniki do świątyni(NAOS-MIEJSCA ZAMIESZKANIA[BOGA]), oddalił się, poszedł i powiesił się.”

Zwróć uwagę na duchowa wymowę powyższego wersetu-Judasz rzuca srebrniki "Bogu w twarz"!

Mt 27:40 Bw „i mówili: Ty, który rozwalasz świątynię (NAOS-MIEJSCE ZAMIESZKANIA[Boga] )i w trzy dni ją odbudowujesz, ratuj siebie samego, jeśli jesteś Synem Bożym, i zstąp z krzyża.”
Mk 15:29 Bw „A ci, którzy mimo przechodzili, bluźnili mu, kiwali głowami swymi i mówili: Hej, Ty, który rozwalasz świątynię(NAOS-MIEJSCE ZAMIESZKANIA[Boga] ), a w trzy dni ją odbudowujesz,”

Mt 27:51 Bw „I oto zasłona świątyni(NAOS-MIEJSCA ZAMIESZKANIA[Boga] ) rozdarła się na dwoje, od góry do dołu, i ziemia się zatrzęsła, i skały popękały,”
Mk 15:38 Bw „Wtedy zasłona świątyni(NAOS-MIEJSCA ZAMIESZKANIA[Boga] ) rozdarła się na dwoje, od góry aż do dołu.”
Lk 23:45 Bw „gdy zaćmiło się słońce; i rozdarła się zasłona świątyni(NAOS-MIEJSCA ZAMIESZKANIA[Boga] ) na dwoje.”

Chwała wyszła z NAOS i NAOS przestało byc MIEJSCEM ZAMIESZKANIA BOGA.
Jedynym NAOS w tym momencie jest wnętrze Jezusa.

Lk 1:9 Bw „że według zwyczaju urzędu kapłańskiego na niego padł los, by wejść do świątyni(NAOS-MIEJSCA ZAMIESZKANIA ) Pańskiej i złożyć ofiarę z kadzidła,”
Lk 1:21-22 Bw „A lud oczekiwał Zachariasza, i dziwili się, że tak długo przebywa w świątyni(NAOS-MIEJSCU ZAMIESZKANIA[Boga] ) .(22) A kiedy wyszedł, nie mógł mówić do nich, i poznali, że miał widzenie w świątyni(NAOS-MIEJSCU ZAMIESZKANIA[Boga] ); dawał im też znaki i pozostał niemym.”
J 2:19-21 Bw „Jezus, odpowiadając, rzekł im: Zburzcie tę świątynię(NAOS-MIEJSCE ZAMIESZKANIA[Boga] ), a Ja w trzy dni ją odbuduję.(20) Na to rzekli Żydzi: Czterdzieści sześć lat budowano tę świątynię(NAOS-MIEJSCE ZAMIESZKANIA[Boga] ), a Ty w trzy dni chcesz ją odbudować? Ale On mówił o świątyni(NAOS-MIEJSCU ZAMIESZKANIA[Boga] ) ciała swego”

Obecnie Dzieje Apostolskie:

Dz 7:48 Bw „Ale Najwyższy nie mieszka w (tutaj jest NAOS-MIEJSCACH ZAMIESZKANIA -tylko w niektorych rekopisach)budowlach rękami uczynionych, jak mówi prorok:”
Dz 17:24 Bw „Bóg, który stworzył świat i wszystko, co na nim, Ten, będąc Panem nieba i ziemi, nie mieszka w świątyniach(NAOS-MIEJSCACH ZAMIESZKANIA ) ręką zbudowanych”[/b]

Moim zdaniem wyraźny dowód na to ,że w czasach apostolskich prawo do nazwy NAOS na Ziemi mialo juz tylko nowe serce ludzkie -serce nowego stworzenia.
Juz zadna budowla swiatynna nie miala prawa do tej nazwy-takze swiatynia jezrozolimska nie byla już naos-miejscem zamieszkania Boga ,od czasu jak Jezus wziął jej Chwałę do Swojego wnętrza-zaczął jej udzielać tym ludziom ,którzy mieli w sobie nowe serca-nowe naos !

Dz 19:24 Bw „Albowiem pewien złotnik, imieniem Demetriusz, który wyrabiał srebrne świątynki (NAOS-MIEJSCE ZAMIESZKANIA ) Artemidy i zapewniał rzemieślnikom niemały zarobek,”

Jedyny fragment ,gdzie NAOS uzyte jest w formie pierwotnej i okresla miejsce zamieszkania jakiegos bostwa.
W Nowym Testamencie to greckie słowo nabrało biblijnego znaczenia -MIEJSCA ZAMIESZKANIA BOGA JAHWE-jego Chwały.

Fragmenty z Objawienia Jana:
Obj 3:12 Bw „Zwycięzcę uczynię filarem w świątyni (NAOS-MIEJSCU ZAMIESZKANIA ) Boga mojego i już z niej nie wyjdzie, i wypiszę na nim imię Boga mojego, i nazwę miasta Boga mojego, nowego Jeruzalem, które zstępuje z nieba od Boga mojego, i moje nowe imię.”
Obj 7:15 Bw „Dlatego są przed tronem Bożym i służą mu we dnie i w nocy w świątyni (NAOS-MIEJSCU ZAMIESZKANIA )jego, a Ten, który siedzi na tronie, osłoni ich obecnością swoją.”
Obj 11:1-2 Bw „I dano mi trzcinę podobną do laski mierniczej i powiedziano: Wstań i zmierz świątynię (NAOS-MIEJSCE ZAMIESZKANIA )Bożą i ołtarz, i tych, którzy się w niej modlą.(2) Lecz zewnętrzny przedsionek świątyni(NAOS-MIEJSCU ZAMIESZKANIA [Boga]) wyłącz i nie mierz go, gdyż oddany został poganom, którzy tratować będą święte miasto przez czterdzieści dwa miesiące.”
Obj 11:19 Bw „I otworzyła się świątynia (NAOS-MIEJSCE ZAMIESZKANIA ) Boża, która jest w niebie, i ukazała się Skrzynia Przymierza jego w świątyni(NAOS-MIEJSCU ZAMIESZKANIA ) jego; i zaczęło się błyskać i głośno grzmieć, i przyszło trzęsienie ziemi, i spadł wielki grad.”

Obj 14:15.17 Bw „A inny anioł wyszedł ze świątyni(NAOS-MIEJSCA ZAMIESZKANIA ) , wołając donośnym głosem na tego, który siedział na obłoku: Zapuść sierp swój i żnij, gdyż nastała pora żniwa i dojrzało żniwo ziemi. (...) (17) I wyszedł inny anioł ze świątyni(NAOS-MIEJSCA ZAMIESZKANIA[Boga] ) , która jest w niebie, mając również ostry sierp.”

Obj 15:5.6.8 Bw „A potem widziałem, i oto otwarła się w niebie świątynia (NAOS-MIEJSCE ZAMIESZKANIA [Boga]) Namiotu Świadectwa,(6) i wyszło ze świątyni(NAOS-MIEJSCA ZAMIESZKANIA [Boga]) siedmiu aniołów, mających siedem plag, odzianych w czyste, lśniące płótno i opasanych przez pierś złotymi pasami.(...)(8 ) I napełniła się świątynia (NAOS-MIEJSCE ZAMIESZKANIA[Boga] ) dymem od chwały Bożej i mocy jego, i nikt nie mógł wejść do świątyni(NAOS-MIEJSCE ZAMIESZKANIA [Boga]) , dopóki nie dopełni się siedem plag siedmiu aniołów.”

Obj 16:1 Bw „I usłyszałem donośny głos mówiący ze świątyni(NAOS-MIEJSCA ZAMIESZKANIA[Boga] ) do siedmiu aniołów: Idźcie i wylejcie siedem czasz gniewu Bożego na ziemię.”
Obj 16:17 Bw „A siódmy wylał czaszę swoją w powietrze; i rozległ się ze świątyni (NAOS-MIEJSCA ZAMIESZKANIA[Boga] )od tronu donośny głos mówiący: Stało się.”

Obj 21:22 Bw „Lecz świątyni(NAOS-MIEJSCA ZAMIESZKANIA[Boga] ) w nim nie widziałem; albowiem Pan, Bóg, Wszechmogący jest jego świątynią(NAOS-MIEJSCEM ZAMIESZKANIA ), oraz Baranek.”

Sens ostatniego wersetu rozumiem ,ze nie ma już konkretnego ,jednego ,miejsca zamieszkania Boga w Nowym Jeruzalem ,ponieważ Nowe Jeruzalem jest w Bogu-Bóg stał się mieszkaniem dla ludzi.
Dotychczas Bóg mial mieszkanie wśród ludzi ,wśród stworzeń ,odtąd On jest mieszkaniem ,a ludzie mieszkają w Nim.

Jeżeli to studium coś zmieniło napisz.
Cytuj:
Nawet, jeśli przyjąć, że "chemdah" to jest Mesjasz, to przeczytaj jeszcze raz powyższe zdanie, które sam cytujesz i odpowiedz na proste pytanie: Czy Bóg PORUSZYŁ WSZYSTKIE NARODY zanim Jezus wszedł do świątyni podczas swojej ziemskiej służby?

Oj Wawelski ,proszę spójrz na Bg jak tam jest napisane:
Poruszę, mówię, wszystkie narody, i przyjdą do Pożądanego od wszystkich narodów;
Mozna tłumaczyć i tak i tak.
Sens jest jeden ,a oto on:
Pokolenie Aggeusza ma odbudować świątynię (drugą) ,gdyż jej Chwała przewyższy chwałę wcześniejszej ,ponieważ do niej wejdzie Mesjasz ,weźmie z niej Chwałę ,czekajacą w świątynnym NAOS na niego ,a Jego przyjście poruszy narody.
Bogu potrzebna jest druga świątynia i jej Chwała ,stąd obiecuje ,że przyśle złoto i srebro na jej budowę.
Aggeusz mówi to w ostatni dzień święta namiotów upamietniającego czas "pomiedzy" Egiptem ,a Ziemia Kanaan ,czas wypowiedzi jest znakiem od Boga ,że taki ostatni dzień przebywania poza "Ziemia Obiecana" nadejdzie jeszcze w czasie stania tej świątyni .
Ten czas nadszedł i Jezus "dopełnia" proroctwo Aggeusza-stojąc na gruncie światyni-KTÓRA NAZYWA DOMEM(mieszkaniem) BOGA-informując ,ze oddtąd On przejmuje "obowiazki światyni" i z Niego będzie pochodził nowy Ducha dla narodów ,nie z budowli w Jerozolimie.
Jezus i Jego Duch mieszkający w człowieku wprowadzi ludzi do prawdziwego "miejsca odpocznienia".
Nie wiązałbym tych słów z fragmentem Izajasza ,który zacytowałeś on dotyczy trzeciej światyni (Ezechiela) ,do której powróci Chwała z "wnętrza Jezusa"(zaczyna się wszak II werset tak:I stanie się w dniach ostatecznych ...,)

Amen!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N sty 21, 2007 2:57 pm 

Fundamentalisto, dopóki nie przestaniesz imputować mi jakichś bzdur o rzekomych związkach z Turkanikiem, dopóki nie zaczniesz czytać tekstu Biblii, i dopóki nie przestaniesz zmieniać znaczenia oryginalnych słów znajdujących się w tekście po to, żeby udowodnić swoje "duchowe" teorie, odmawiam dalszej dyskusji. To po prostu nie ma sensu. Po co kolejny raz mam patrzeć, jak znęcasz się nad wyrazem "naos", jak nie umiesz albo nie chcesz zrozumieć prostych zdań, które sam cytujesz i jeszcze sugerujesz, że to wszystko pochodzi ze "świeżego zrozumienia"? Jak tak dalej pójdzie, to w ten sposób wpędzisz mnie w traumę. A tego wolałbym uniknąć. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N sty 21, 2007 6:07 pm 

Czyli po raz drugi stanęlismy w miejscu.
Smok znowu użył swojego argumentu o niemożnosci dyskusji ,tym razem ,z "duchowymi teoriami"(wcześniej były "ekstrawagancje") innych i "Draco locuta est, causa finita".
Dla nie znających łaciny:"Smok rzekł ,sprawa skończona".

Bóg z Tobą i Twoją tradycją.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N sty 21, 2007 7:09 pm 

Czyli po raz drugi stanęlismy w miejscu.
Smok znowu użył swojego argumentu o niemożnosci dyskusji, tym razem, z "duchowymi teoriami" (wcześniej były "ekstrawagancje") innych i "Draco locuta est, causa finita". Dla nie znających łaciny: "Smok rzekł, sprawa skończona".

W poprzednim poście podałem powody, dla których kończę dyskusję i w związku z tym sprawa nie kończy się dlatego, że Smok przemówił. Przykro mi, że z braku rzetelnej argumentacji cały czas próbujesz tak sterować dyskusją, żeby zarzucić mi coś, czego tak naprawdę nie myślę, nie robię ani nie mówię. Uważam, że to jest nieuczciwe, ponieważ sięgasz do pozamerytorycznych chwytów. Ale przecież nie mam na to wpływu.

Cytuj:
Bóg z Tobą i Twoją tradycją.

Nie bardzo wiem, co nazywasz "tradycją" - wygląda na to, że sam Pan Jezus i apostołowie są dla Ciebie "tradycjonalistami", ponieważ w ogóle interpretowali Biblię na poziomie podstawowym literalnie i w kontekście. Jeśli zamiast normalnej, literalnej interpretacji w konteście, z której coś wynika, proponujesz własne ekstrawagancje, z których niewiele wynika, ale za to są wyłącznie Twoje i dlatego nie są "tradycyjne", to Bóg z Tobą i Twoją ekstrawagancją.

Oczekiwałem merytorycznej dyskusji, ale się zawiodłem. Zmieniasz znaczenie prostych słów, odwracasz znaczenie prostych zdań, mylisz znaczenia literalne z przenośnymi, wymyślasz niestworzone historie, których w ogóle w Biblii nie ma i nazywasz to wszystko "przygodą i oryginalnym rozumieniem Biblii". Oryginalności tutaj nie brakuje, ale Pismo nie zostało nam dane po to, żebyśmy uprawiali oryginalne "wariacje na motywach". Wchodzenie w maliny jest dobre, gdy chodzi o maliny literalne. Natomiast w metaforyczne maliny zaciągnąć się nie dam, choćby nawet były to najsłodsze "maliny duchowe" z Twojej własnej działki.

Ahoj, przygodo. Baw się dobrze, tylko nie mieszaj w głowach innym i nie nazywaj tego przypadkiem fundametalizmem. Takie "przygody interpretacyjne" mogą się bardzo źle skończyć. Można deliberować nad pewnymi osobistymi odkryciami, ale jeśli chodzi o podstawowe znaczenie i przesłanie tekstu, nauczanie powinno być spójne, jasne i zrozumiałe, a Słowo Prawdy należy "prosto kroić", jak pisze Paweł do Tymoteusza [II Tym. 2:15 interlinia]

Z mojej strony to już wszystko w tym temacie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N sty 21, 2007 8:21 pm 

że przyśle złoto i srebro na jej budowę

Złoto-wiara
Srebro-odkupienie

Dzięki fundametalisto to co napisałeś daje światło (ostatni post 3:04 pm )

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N sty 21, 2007 11:59 pm 

No to ja proponuję jeszcze więcej "światła":

złoto - zbawienie
srebro - wiara

złoto - mądrość
srebro - rozum

złoto - talent
srebro - mina

I tak dalej, i tem podobne. Co komu przyjdzie do głowy. Patataj, patataj, pojedziemy w piękny kraj... :lol:

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 229 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1