Cytuj:
jeśli czytamy o dniu przyjścia Pana Jezusa, to z kontekstu należy odczytywać, czy chodzi o Jego przyjście na obłoki po Kościół w ramach Pochwycenia, czy o Jego przyjście na ziemię w ramach Powtórnego Przyjścia wraz z Kościołem. Dwóch przyjść Pana na ziemię nie będzie, chyba że wymyślisz jakiś "ekosystem" po to, żeby obłoki i ziemię potraktować jako jedną całość. No, ale takie manipulacje każdy robi na własną rękę.
Oj S.W. ,S.W.
!Czy nie lepiej byloby napisac -i wtedy byloby szczerze i "po chlopsku" - ze Twoje odczytanie nie od kontekstu zalezy TYLKO OD DOKTRYNY ktora WSKAZUJE Ci konkretne zrozumienie ?!
Oczywiscie mozesz sie upierac ,ze Ziemia dla Jezusa to TYLKO STALY GRUNT ,a juz obloki ponad kula ziemska-w obrebie jej atmosfery-to juz nie Ziemia i morze to nie Ziemia i podziemie to nie planeta Ziemia.
Wybacz ,ale to jest wlasnie doktrynalna manipulacja ,oczywiscie nie tylko Twoja (i tu odpowiedzialnosc sie rozklada) ,ale tych ,ktorzy taka ,a nie inna doktryne stworzyli ,a pozniej rozpropagowali - Ty ja tylko przyjales ,ale niestety tez i propagujesz ,przez co jestes za manipulacje wspolodpowiedzialny .
Roznimy sie :
Ja uwazam ,ze Jezus mowiac o swoim POWTORNYM ,JEDYNYM i WIDZIALNYM przyjsciu mial na mysli przyjscie na
planete Ziemia z Nieba ,zas Ty uwazasz ,ze mial na mysli GRUNT ZIEMSKI-potrzebujesz takiego ograniczenia Ziemi ,
dla sensownosci i czytelnosci ,doktryny ,ktora wyznajesz dzisiaj-wiec pisz szczerze miast mnie imputowac manipulacje.
Cytuj:
ocenę naszych motywacji pozostawmy Bogu
Warto modlic sie o to :
Ps 139:23-24 Bw „Badaj mnie, Boże, i poznaj serce moje,Doświadcz mnie i poznaj myśli moje!(24) I zobacz, czy nie kroczę drogą zagłady,A prowadź mnie drogą odwieczną!"
Cytuj:
Dzień Pański nastąpi wtedy, gdy objawi się Antychryst (syn zatracenia) [II Tes. 2:3]. Będzie to człowiek podający się za Boga i przychodzący w miejsce Mesjasza jako Jego przeciwnik [Anti-Christos]. Obj. 6:1-2 mówi o przyjściu tego człowieka, który objawi się po złamaniu pierwszej pieczęci przez Baranka, a to będzie miało miejsce na początku Wielkiego Ucisku. Dzień Pański jest nazwany "owym wielkim dniem gniewu Boga i Baranka" [Obj. 6:17] zapowiadanym przez proroków Izajasza, Joela, Sofoniasza, Malachiasza, Ozeasza i Jeremiasza. Obj. 6:17 opisuje początek Wielkiego Ucisku. Dlatego śmiało można wnioskować, że Dzień Pański rozpocznie się wraz ze złamaniem pierwszej z siedmiu pieczęci z księgi [Obj. 5:1-5]. Dzień Pański jest okresem, który rozpocznie się od wylania gniewu Boga i Baranka na mieszkańców ziemi i skończy się po 1000 letnim Królestwie, kiedy to ziemia i niebo spłoną [II Piotra 3:12].
100% zgody i nadal nie wiem ,gdzie ja tu cos pomylilem!Ja uwazam ,zgodnie z Biblia,ze DZIEN PANSKI=DZIEN CHRYSTUSA i ze przelomem w czasie jego trwanie bedzie WIDZIALNA APOKALIPSA PANA NA GORZE SYJON [
1Kor 1:7-8 ;2Tes 1:7]-
jedna apokalipsa Pana w jednym dniu Pana i Chrystusa Cytuj:
Czy mógłbyś powiedzieć, co lub kto ma taką moc, że jego obecność powstrzymuje moc nieprawości przed opanowaniem świata?
Oczywiscie Bog!
Mysle ,ze z tym sie zgodzisz ?!
Teraz jest pytanie ,czy czyni to BOG BEZPOSREDNIO ,czy tez czyni to BOG POSREDNIO?
I.
Przyjmijmy ,ze Bog czyni to
posrednio POPRZEZ OBECNOSC DUCHA SWIETEGO W KOSCIELE-jak mowi doktryna darbystyczna.
Kosciol-Oblubienica ,Cialo Panskie- stanowia ludzie napojeni Duchem Swietym ,gdy zatem KOSCIOL ZNIKNIE Z ZIEMI ,zniknie tez z niej Duch Swiety i otworza sie bramy dla dzialalnosci Antychrysta.
II.
Przyjmijmy ,ze Bog czyni to
bezposrednio z Nieba i po prostu pewnego dnia -przed dniem Panskim-wycofa On Parakleta(
PYTANIE SKAD WYCOFA!) ,BY WYPROBOWAC WIERNOSC KOSCIOLA Pana i
wiernosc Kosciola Panu .
Moje spojrzenie jest takie -TUTAJ JEST TEZ ODPOWIEDZ NA PYTANIE :
SKAD ZOSTANIE WYCOFANY PARAKLET.
1.
(18 ) A Jezus przystąpiwszy, rzekł do nich te słowa: Dana mi jest wszelka moc na niebie i na ziemi.
Mt 28:19 Bw
"Idźcie tedy i czyńcie uczniami wszystkie narody, chrzcząc je w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego,"
(20) ucząc je przestrzegać wszystkiego, co wam przykazałem. A
oto Ja jestem z wami po wszystkie dni aż do skończenia świata
2.
Lk 21:24 NS „i padną od ostrza miecza, i zostaną uprowadzeni jako jeńcy do wszystkich narodów; a Jerozolima będzie deptana przez narody,
aż się dopełnią wyznaczone czasy narodów."
3.
Rz 11:25 Bw „A żebyście nie mieli zbyt wysokiego o sobie mniemania, chcę wam, bracia, odsłonić tę tajemnicę: zatwardziałość przyszła na część Izraela aż do czasu,
gdy poganie(NARODY) w pełni wejdą,”
4.
Mt 18:20 Bw „Albowiem gdzie są dwaj lub trzej
zgromadzeni w imię moje, tam jestem pośród nich.”
5.
J 16:7-10 Bw
„Lecz ja wam mówię prawdę: Lepiej dla was, żebym ja odszedł. Bo jeśli nie odejdę, Pocieszyciel do was nie przyjdzie, jeśli zaś odejdę, poślę go do was.(8 ) A On, gdy przyjdzie, przekona świat o grzechu i o sprawiedliwości, i o sądzie;(9) o grzechu, gdyż nie uwierzyli we mnie;(10) o sprawiedliwości, gdyż odchodzę do Ojca i już mnie nie ujrzycie;”
Zaczne od fragmentu
5..
Jezus powiada ,ze
odchodzi i nie bedzie JUZ WIDZIALNY ,ale w Swoje miejsce posyla Parakleta(raczej
Pomocnika niz Pocieszyciela)-
odtad PRZEZ CALY CZAS ,gdy bedzie obecny Duch Prawdy-Paraklet- NA ZIEMI ,JEZUS BEDZIE NIEWIDZIALNY i bedzie u Ojca.
Od. fragmentu
4.
Jezus stwierdza ,ze bedzie obecny zawsze wsrod zgromadzenie-minimum 2 osobowego-powstalego w Jego Imieniu.
Wnioskujac z fragmentu
5-bedzie On obecny w Duchu Swietym ,ktory jest Jego Pomocnikiem i Poslancem .
A teraz fragmenty od
1 -3.
-Mt 28:20 "... oto Ja jestem z wami po wszystkie dni aż do skończenia świata .
Jezus obiecuje ,ze bedzie ze swoimi narodami-uczniami- az do
"wypelnienia/dopelnienia sie wiekow".Bedzie obecny ,rzecz jasna ,w Duchu Swietym.
Jego uczniami beda zas te narody ,ktore zostana zanurzone w Imieniu Trojcy Swietej-moim zdaniem chodzi tu o koscioly chrzescijanskie powstale przez ok. 2000 lat .
-Lk 21:24 "... aż się dopełnią wyznaczone czasy narodów "
Czasy chrzescijanskich narodow/kosciolow dojda do pelni/maksimum w momencie ,gdy Jerozolima wroci do Izraela-TO BEDZIE ZNAK ICH PELNI - znak OD PANA .
-Z
Rz 11:25 wynika ,ze gdy CZAS CHRZESCIJANSKICH NARODOW
osiagnie pelnie-gdy Jerozolima wroci do Izraela-
wtedy takze nadejdzie czas ,gdy zatwardzialosc Izraela takze dojdzie do swojej granicy i rozpocznie sie "czas pekania tej zatwardzialosci" ,ktory zakonczy sie ZBAWIENIEM CALEGO IZRAELA[
Rz 11:26
Wnioski:
-Jezus
stanie sie widzialny w momecie ,gdy Paraklet odejdzie z Ziemi -wtedy przyjdzie od Ojca.
Dzis jest On obecny posrod narodow chrzescijanskich(od ok. 2000 lat!) - zanurzonych w Jego Imieniu- i
wsrod zgromadzonych w Jego Imie- w Duchu Swietym
-Duch Swiety-Poslaniec i Pomocnik Jezusa-wykonywal Swoja misje doprowadzajac do uczniostwa narody ,oraz ludzi do Chrystusa
(BYLA TO PIERWSZA CZESC JEGO MISJI NA ZIEMI)- ZNAKIEM ZBLIZAJACEGO SIE KONCA ,TEJ PIERWSZEJ CZESCI MISJI ,PARAKLETA NA ZIEMI , WSROD NARODOW -ZNAKIEM JEJ PELNI ,DOKONANIA SIE JEJ - JEST POWROT JEROZOLIMY DO IZRAELA.
-Teraz nadszedl czas DRUGIEJ CZESCI MISJI PARAKLETA -
aby rozbic "zatwardzialosc Izraela" i nawrocic go do jego Pana.
Pan zas ujawni sie(NASTAPI JEGO APOKALIPSA) ,przyjdzie od Ojca w momencie ,gdy Paraklet POSROD IZRAELA WYPELNI SWOJA MISJE(JEJ DRUGA CZESC NA ZIEMI ) i
wtedy dopiero odejdzie z Ziemi .
Wymienia sie z Jezusem !
Jak juz raz sie wymienili -PARAKLET PRZYSZEDL PO 10 DNIACH OD ODEJSCIA JEZUSA DO NIEBA
Zatem Paraklet odejdzie z Ziemi tuz przed Objawieniem sie Pana Jezusa w Swojej Chwale!
Czy zabierze ze Soba Kosciol chrzescijanski-OWE NAUCZANE NARODY ?
Nie zabierze ,dlatego ,ze ON-
Duch Swiety- POZOSTANIE NA ZIEMI ,AZ DO PRZYJSCIA PANA i bedzie caly czas dzialal PRZEDE WSZYSTKIM NAWRACAJAC IZRAEL-W DRUGIEJ CZESCI SWOJEJ ZIEMSKIEJ MISJI .
Bedzie dzialal poprzez "filadelfijski kosciol" i podporzadkowanych mu Zydow[
Obj 3:9 !
2Tes 2:7 Bg „Albowiem się już sprawuje tajemnica nieprawości, tylko że ten, który teraz przeszkadza, przeszkadzać będzie, ażby był z pośrodku(MESOS) odjęty.”
Posrodku czego jest dzisiaj Duch Swiety-OD TAMTYCH CZASOW ?
On jest POSRODKU NARODOW CHRZESCIJANSKICH-ktore wtedy(2000 lat temu) zaczynal tworzyc.
Wpierw zanim od odejdzie z Ziemi ,On ODEJDZIE sposrod chrzescijanskich kosciolow i skoncentruje sie na "filadelfijskim kosciele" i na Zydach(NA DRUGIEJ CZESCI SWOJEJ MISJI NA ZIEMI) i DLATEGO ANTYCHRYST WEJDZIE POMIEDZY CHRZESCIJAN I POMIEDZY INNE NARODY(NIE ZYDOWSKIE) I ZWIEDZIE CHRZESCIJAN I NARODY .
Dlatego tez Antychryst w koncu zaatakuje Izrael -ktory bedzie ,WTEDY JESZCZE ,pod ochrona Parakleta OBECNEGO NA ZIEMI -i zgromadzony w nim "kosciol filadelfijski".
Na koniec tych dni Paraklet odejdzie i z Izraela-wtedy bedzie 3.5 roku wielkiego ucisku-ABY DAC MIEJSCE PANU IZRAELA ,A WTEDY WIDZIALNIE PRZYJDZIE PAN I ZNISZCZY ANTYCHRYSTA .
Dzis jest juz czas kiedy Paraklet zaczal dzialac posrod Izraela( i konczy pierwsza czesc misji na Ziemi wsrod chrzesciajan ,a zaczal juz druga ,wsrod Zydow )-zaczal od dania im Panstwa , uwolnienia Jerozolimy ,zbierania sposrod narodow Ziemi ,
Paraklet dzis powoli zabiera sie do calkowitego odejscia sposrod narodow chrzescijanskich -aby zajac sie TYLKO wybranymi(filadelfianami) oraz narodem zydowskim.
Gdy ten czas nadejdzie wtedy "syn zatracenia" zasiadzie na "tronie Babilonu"-posrod cywilizacji chrzescijanskiej-TO BEDZIE TUZ PRZED WIELKIM UCISKIEM.
Dzisiaj jeszcze Bog bezposrednio ochrania "porzadek chrzescijanski" ,ale wkrotce nadejdzie czas ,gdy odejdzie sposrod tego porzadku ,a zacznie ochraniac "porzadek 1000 LETNIEGO Krolestwa Izraela"