www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Cz lip 03, 2025 10:09 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 398 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 27  Następna strona

Czy mamy przestrzegać dziesięciu przykazań Bożych
tak 73%  73%  [ 19 ]
nie 27%  27%  [ 7 ]
nie wiem 0%  0%  [ 0 ]
Liczba głosów : 26
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 10:51 pm 

Cytuj:
Smok Wawelski napisał:
Cytuj:
Podaj jakiś werset, w którym Bóg nakłada na pogan (oprócz prozelitów) obowiązek przestrzegania Szabatu. Nie zachętę, nie błogosławieństwo, ale obowiązek i przykazanie.

Pan Jezu mówi: - "Mam i inne owce, które nie są z tej owczarni; również i te muszę przyprowadzić, i głosu mojego słuchać będą, i będzie jedna owczarnia i jeden pasterz."

Tutaj nie ma ani słowa o Szabacie. A takimi tekstami można udowodnić wszystko. Jeśli chcesz słuchać głosu Jezusa, to przestań słuchać głosu Mojżesza. :)

Cytuj:
Apostoł Paweł posłany do pogan uczy nas 1 Kor. 7,19
"Obrzezanie nie ma żadnego znaczenia i nieobrzezanie nie ma żadnego znaczenia, ale tylko przestrzeganie przykazań Bożych"

W takim razie przestrzegaj WSZYSTKICH przykazań Bożych. A jest ich 613. :D Chyba, że źle rozumiesz apostoła Pawła. On napisał coś o szabacie w Kol. 2:16-17.

Cytuj:
Bóg zawarł z ludem Nowe Przymierze na Golgocie, we krwi Jezusa Chrystusa, do którego przystęp mają wszyscy wierzący.
Nowe Przymierze, to nie Nowe Prawo, lecz w Przymierzu tym odwieczne Prawo Boże wpisane zostało do serca wierzącego człowieka
(Hbr 8,10; 10,16).

Odwieczne Prawo Boże to 613 przykazań. Albo zrozumiesz, że coś się zmieniło i interpretacja przykazań pochodzi od Jezusa i apostołów, albo przestrzegaj wszystkich 613 przykazań. Bo one stanowią Prawo zapisane w księdze zakonu Mojżesza.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 10:51 pm 

Smok Wawelski pisze:
Cytuj:
Gdy Mojżesz był na górze, dowiedział się od Boga, kto ma obchodzić Szabat

Apostoł Paweł ukazuje nam, kto jest Żydem w Liście do Rzymian 2,25 - 29.

W proroctwie Izajasza 56,6-8. czytamy :-
"Cudzoziemców zaś, którzy się przyłączyli do Pana, ażeby Mu służyć i ażeby miłować imię Pana i zostać Jego sługami - wszystkich zachowujących szabat bez pogwałcenia go i trzymających się mocno mojego przymierza, przyprowadzę na moją Świętą Górę i rozweselę w moim domu modlitwy …."

Widzimy tu jasno, że Bóg oznajmia nam, że nie tylko Izrael, ale wszystkie narody gdy przyłączą się do Boga,
zobowiązani są do Jego przymierza, łącznie z szabatem.

W proroctwie Ezech. 36,26-27 Bóg mówi: „Mojego ducha dam do waszego wnętrza i uczynię, że będziecie postępować według moich przykazań, moich praw będziecie przestrzegać i wykonywać je”.- ( zobacz również Jerem. 31,31-34; ).

Księga Obj. 14:12, ukazuje nam, że święci będą przestrzegali przykazań Bożych i wiary Jezusa.

Obj. 12:17, która mówi nam z kim będzie walczył szatan, wiemy że z ludem Bożym czyli z tymi, którzy przestrzegają przykazań Bożych, i trwają przy świadectwie o Jezusie.

Smoku Wawelski wystarczy Ci tych wersetów, czy mam przepisać połowę Biblii :D :?:

Maja.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 11:10 pm 

Smok Wawelski napisał:
Cytuj:
Cytat:
Podaj jakiś werset, w którym Bóg nakłada na pogan (oprócz prozelitów) obowiązek przestrzegania Szabatu. Nie zachętę, nie błogosławieństwo, ale obowiązek i przykazanie.

odpisałam:
Pan Jezu mówi: - "Mam i inne owce, które nie są z tej owczarni; również i te muszę przyprowadzić, i głosu mojego słuchać będą, i będzie jedna owczarnia i jeden pasterz."

Smok Wawelski stwierdza.
Tutaj nie ma ani słowa o Szabacie. A takimi tekstami można udowodnić wszystko. Jeśli chcesz słuchać głosu Jezusa, to przestań słuchać głosu Mojżesza
.

Smoku Wawelski Pan Jezus mówi:

"...Jeśli chcesz wejść do żywota, przestrzegaj przykazań"
A w przykazaniach Bożych jest również nakaz święcenia szabatu.

Gdy Pan Jezus ukazuje się jedenastu uczniom w Galilei mówi do nich

"...Idżcie tedy i czyńce uczniami wszystkie narody...
Ucząc je przestrzegać wszystkiego, co wam przykazałem..."
- Ew. Mat.28,20.

Dlatego ja uczę wszystkich:
Chcesz wejść do żywota, przestrzegaj przykazań.

Smoku Wawelski i pozostali forumowicze, czy będziecie posłuszni naszemu Zbawicielowi :?:

Maja.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 11:11 pm 

Maju,a tak dla kontrastu:
Ez.20,25;
''Dałem im również przykazania,które nie były dobre,oraz prawa,dzięki którym nie mogli życia zachować.''

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 11:11 pm 

Przeczytalem tekst z Izajasza na jaki sie powolalas, lacznie z fragmentami jakie pominelas w swoim cytacie, i mam pytanie. Kiedy ostatnio zlozylas rzezna ofiare Panu?

Jezeli cytat ten wedlug ciebie dowodzi slusznosci przestrzegania szabatu przez pogan przystepujacych do Pana, to dowodzi takze slusznosci skladania ofiar o czym zapomnialas dopisac.

"Przystapienie do Pana" to termin oznaczajacy prozelityzm, konwersje na judaizm, mowiac wspolczesnym jezykiem, wiec nie za bardzo ma odniesienie do chrzescijan, nie sadzisz?

Wylapujesz w tym fragmencie obowiazek przestrzegania szabatu, a zupelnie pomijasz kwestie skladania ofiar, czy cie nie uderza ta niekonsekwencja?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 11:19 pm 

Maja. napisał(a):
Smok Wawelski pisze:
Cytuj:
Gdy Mojżesz był na górze, dowiedział się od Boga, kto ma obchodzić Szabat

Apostoł Paweł ukazuje nam, kto jest Żydem w Liście do Rzymian 2,25 - 29.

II Mojż. 31:13-18 mówi o pokoleniach synów izraelskich czyli o Żydach według ciała. Mówi o narodzie Izraela, a nie o Kościele, który nie jest Izraelem. To po pierwsze. A po drugie, przeczytaj kontekst Rzym. 2:25-29. Tekst jest skierowany do Żydów i mówi o tym, którzy Żydzi są prawdziwymi Żydami, a nie o tym, którzy poganie są prawdziwymi Żydami.

Podobnie jak w Rzym. 9:6-8

"Albowiem nie wszyscy, którzy pochodzą z Izraela, są Izraelem; i nie wszyscy są dziećmi, dlatego że są potomstwem Abrahamowym, lecz jest tak: Od Izaaka zwać się będzie potomstwo twoje"

Paweł pisze o tym, że poganie [nie Żydzi] i Żydzi w Kościele pozostają poganami [nie Żydami] i Żydami w ciele. Przeczytaj na przykład Rzym. 15:7-11.

Cytuj:
W proroctwie Izajasza 56,6-8. czytamy :- "Cudzoziemców zaś, którzy się przyłączyli do Pana, ażeby Mu służyć i ażeby miłować imię Pana i zostać Jego sługami - wszystkich zachowujących szabat bez pogwałcenia go i trzymających się mocno mojego przymierza, przyprowadzę na moją Świętą Górę i rozweselę w moim domu modlitwy …." Widzimy tu jasno, że Bóg oznajmia nam, że nie tylko Izrael, ale wszystkie narody gdy przyłączą się do Boga, zobowiązani są do Jego przymierza, łącznie z szabatem.

Ten tekst mówi o prozelitach za czasów Starego Przymierza (którzy przyłączyli się do Izraela) i o obietnicach dotyczących Ery Mesjańskiej ("wprowadzę ich na moją świętą górę").

Cytuj:
Smoku Wawelski wystarczy Ci tych wersetów, czy mam przepisać połowę Biblii :D :?:

Właściwie żadnego z cytowanych wersetów nie zrozumiałaś prawidłowo. Wyrywasz wersety z kontekstu bezpośredniego i z kontekstu księgi. W Objawieniu 12:17 jest mowa o Żydach, czyli fizycznym potomstwie [sperma] Niewiasty [czyli Izraela].

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 11:24 pm 

Napisałam: -

Cytuj:
Widzisz, co było napisane na dwóch kamiennych tablicach. Słowa przymierza – Dziesięć Słów.
Na podstawie tych słów zawarł Pan przymierze ze swym ludem. To jest z tymi, którzy będą
przestrzegali tych dziesięciu przykazań i wypełniali je

Smok Wawelski napisał; -

Cytuj:
Z tego wynika, że chcesz pozostawać pod Starym Przymierzem. Ale po co?

Nie Smoku Wawelski.

Pan Bóg zawarł z nami Nowe Przymierze we Krwi Jezusa Chrystusa.
Te same Słowa Przymierza – Dziesięć słów, które Bóg wypisał na dwóch tablicach kamiennych,
teraz wypisuje na naszych sercach.

W Księdze Ezechiela 36,26-27 czytamy: -

"I dam wam serce nowe, i ducha nowego dam do waszego wnętrza, i usunę z waszego ciała
serce kamienne, a dam wam serce mięsiste. Mojego Ducha dam do waszego wnętrza i uczynię,
że będziecie postępować według Moich przykazań, Moich praw będziecie przestrzegać i wykonywać je".

W Księdze Jeremiasza 31,31-34 czytamy: -

"Oto idą dni - mówi Pan - że zawrę z domem izraelskim i z domem judzkim Nowe Przymierze.
Nie takie Przymierze, jakie zawarłem z ich ojcami w dniu, gdy ich ująłem za rękę, aby ich
wyprowadzić z ziemi egipskiej, które to Przymierze oni zerwali, chociaż Ja byłem ich Panem
- mówi Pan -
Lecz takie Przymierze zawrę z domem izraelskim po tych dniach, mówi Pan: Złożę mój zakon
w ich wnętrzu i wypiszę go na ich sercu. Ja będę ich Bogiem, a oni będą Moim ludem".

Pan Bóg swój zakon składa w naszych wnętrzach i wypisuje go na naszych sercach.
Tak, że jesteśmy ludem Bożym.

A my mając Ducha Bożego postępujemy według Bożych przykazań i Bożych praw.

Czy rozumiesz to? :roll: :?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 11:30 pm 

Maja. napisał(a):
Smoku Wawelski Pan Jezus mówi:

"...Jeśli chcesz wejść do żywota, przestrzegaj przykazań" A w przykazaniach Bożych jest również nakaz święcenia szabatu.

W tych przykazaniach, o których mówił Jezus, jest również 612 innych przykazań. Wypełniasz je, żeby wejść do żywota?

Jeśli przestrzegasz Szabatu, to DLACZEGO NIE PRZESTRZEGASZ 612 POZOSTAŁYCH PRZYKAZAŃ obowiązujących w Starym Przymierzu?

Jeśli uważasz, że nie wszystkie 613 przykazań Cię dotyczą, to DLACZEGO UWAŻASZ, ŻE SZABAT CIĘ DOTYCZY, skoro Mojżesz twierdzi, że szabat dotyczy tylko Żydów według ciała, apostoł Paweł twierdzi, że szabat nie jest dla pogan rzeczywistością?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 11:32 pm 

Smok Wawelski pisze:
Cytuj:
Maja napisała
Cytuj:
Apostoł Paweł posłany do pogan uczy nas 1 Kor. 7,19
"Obrzezanie nie ma żadnego znaczenia i nieobrzezanie nie ma żadnego znaczenia, ale tylko przestrzeganie przykazań Bożych"

Smok Wawelski pisze:
W takim razie przestrzegaj WSZYSTKICH przykazań Bożych. A jest ich 613. Chyba, że źle rozumiesz apostoła Pawła. On napisał coś o szabacie w Kol. 2:16-17.

Do słów z Kolosan 2,16 „Niechże was tedy nikt nie sądzi z powodu pokarmu i napoju, albo z powodu święta lub nowiu księżyca bądź sabatu” najbliższym kontekstem jest następny 17 wiersz. „Wszystko to są tylko cienie rzeczy przyszłych; rzeczywistością natomiast jest Chrystus.”

Dowiadujemy się z tych wersetów, że nie jesteśmy zobowiązani do zachowywania tych świąt i szabatów, nowiu księżyca oraz spożywania, lub nie spożywania tych pokarmów i napojów, które są cieniem rzeczy przyszłych, i które znalazły swe wypełnienie w Chrystusie Jezusie.
Np. spożywanie baranka paschalnego, gdyż symbol baranka wypełnił się w ofierze Syna Bożego - Jezusa Chrystusa itp.

Poszczególne starotestamentowe święta miały głębokie znaczenie w zrozumieniu planu zbawienia, i wskazywały na kogoś lub na coś, z chwilą śmierci Pana Jezusa symboliczne ofiary, święta przestały obowiązywać.
I tak paschą naszą stał się Chrystus - 1 Kor.5,7.
Obrzezka – to rozpoczęcie nowego, bezgrzesznego życia - Kol. 2,11, Rzym.2,28-29, Fil. 3,3.itd.:

Jeżeli chodzi o szabat, to chyba wiesz, że w starotestamentowym ceremoniale żydowskim występowały pewne święta nazywane szabatami,
chociaż z cotygodniowym dniem odpoczynku nic wspólnego nie miały.

W 23 rozdziale III Księgi Mojżeszowej jest tam wymienionych kilka świąt.
W wersetach: 7, 21, 25, 28, 31, 35, 36. - jest wzmianka o zakazie pracy.
Skoro w tych dniach nie pracowano, były więc one szabatami, lub każdy z nich szabatem, odpocznieniem,
chociaż te święta wypadały w różnych dniach tygodnia ( gdyż szabat znaczy odpoczynek, a nie dzień tygodnia ).
Należy więc odróżnić siódmy dzień tygodnia - sobotę, od pozostałych świąt izraelskich, które również były nazywane szabatami.

Z chwilą złożenia przez Pana Jezusa życia w ofierze krzyżowej, ceremonie, a więc także związane z nimi święta ( szabaty ) straciły znaczenie, gdyż prawo ceremonialne zostało przydane z powodu grzechu, a miało uczyć ludzi o nadejściu Zbawiciela.
Było więc Jego cieniem i przewodnikiem do Niego.
Z chwilą śmierci Pana Jezusa symboliczne ofiary, święta przestały obowiązywać. (Kol 2,14 ).
Teraz pojednanie człowieka z Bogiem następuje przez Chrystusa, a nie przez starozakonny rytuał religijny.

Apostoł Paweł święcił szabat i tego również uczył pogan.

Maja.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 11:39 pm 

Skoro więc masz Ducha Świętego Dario, to czemu od kilku dni, poniżasz innych i chcesz za wszelka cenę uzmysłowić innym że żyją w grzechu.

i chełpisz się przy okazji :cry:

Nie sądzę, aby ten owoc był z tego drzewa. A może by tak razem pomodlic sie do Pana by nas wszystkich pojednał ze sobą, co?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 11:42 pm 

Jarek napisał:
Cytuj:
I musiał w tym celu Jezus umrzeć aby ludziom ogłosić, że są pod łaską i Bóg wybaczył ludziom grzech, a teraz niech przestrzegaja litery zapisanej w sercu?

1 Jana 5,3 "Na tym bowiem polega miłość ku Bogu, że się przestrzega przykazań Jego"

1 Jana 2,3-4. "A z tego wiemy, że Go znamy, jeśli przykazania Jego zachowujemy. Kto mówi:Znam Go, a przykazań Jego nie zachowuje ,kłamcą jest i prawdy w nim nie ma"

Jeżeli jesteśmy dziećmi Bożymi to słuchajmy i stosujmy się do tego, czego uczy nas Słowo Boże.

Maja.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 11:45 pm 

Adam npisał:
Cytuj:
Dario,
2Kor.3,7-12:
7.Jeśli tedy służba śmierci,wyryta literami na tablicach kamiennych taką miała chwałę,że synowie izraelscy nie mogli patrzeć na oblicze Mojżesza z powodu przemijającej wszak jasności oblicza jego,
8.Czy nie daleko więcej chwały mieć będzie służba ducha?
9.Jeśli bowiem służba potępienia ma chwałę,daleko więcej obfituje w chwałę służba sprawiedliwości.
10.Albowiem to,co niegdyś miało chwałę teraz nie ma chwały z powodu chwały,która tamtą przewyższa.
11.Jeśli bowiem chwałę miało to,CO PRZEMIJA,daleko więcej jaśnieje w chwale,to co trwa.
12.Mając więc taką nadzieję,bardzo śmiało sobie poczynamy...

Przymierze, które Pan Bóg zawarł z narodem izraelskim, gdy dał im dwie tablice przymierze wskazywało im, co mają czynić, a czego im czynić nie wolno. Izraelici bardzo często łamali te zakazy i nie stosowali się do podanych nakazów. Groziła im za to śmierć.
Pan Bóg zawarł z nami Nowe Przymierze, we Krwi Chrystusa. Teraz Pan Bóg wypisuje swoje przykazania na naszych sercach. Tak, że nie chcemy kraść, zabijać, cudzołożyć, czy przekraczać innych przykazań Dekalogu. Czynimy to z miłości do Boga i do ludzi. Wśród tych przykazań jest przykazanie czwarte nakazujące święcenie szabatu (soboty). Pan Bóg powiedział, że szabat będzie znakiem między Nim, a Jego ludem. Dlatego to jedno jedyne przykazanie z Dekalogu opatrzył słowem „PAMIĘTAJ”.

I właśnie to przykazanie zaatakował szatan i doprowadził do tego, że ludzie zapomnieli, iż jest to nakaz Boży,
a jednocześnie znak między Bogiem, a Jego ludem.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 11:52 pm 

Daria napisał(a):
Pan Bóg zawarł z nami Nowe Przymierze we Krwi Jezusa Chrystusa. Te same Słowa Przymierza – Dziesięć słów, które Bóg wypisał na dwóch tablicach kamiennych, teraz wypisuje na naszych sercach.

Dario, ZROZUM WRESZCIE, że słowa Nowego Przymierza są inne niż słowa Starego Przymierza, bo Nowe Przymierze jest nie takie jak Stare Przymierze.

Słowa Starego Przymierza otrzymał Mojżesz na kamiennych tablicach. Słowa Nowego Przymierza zapisał Jeremiasz.

Najpierw piszesz, że chodzi o Prawo Boże czyli 10 przykazań. Ja Ci dowodzę, że Prawo Boże to cały zakon, a nie tylko 10 przykazań. Potem piszesz, że nie chodzi o Prawo Boże tylko o 10 słów Przymierza zapisanych na tablicach kamiennych. Ja Ci dowodzę, że Nowe Przymierze posiada inny tekst od Starego Przymierza. No to Ty twierdzisz, że Bóg składa swój zakon w naszych wnętrzach. :roll:

Ale zakon to 613 przykazań. A poza tym, Szabat obowiązuje Izraela wedłu ciała, co Bóg wyraźnie powiedział Mojżeszowi dając mu kamienne tablice [II Mojż. 31:13-18]

"Powiedz synom izraelskim: Zaiste, przestrzegać będziecie sabatów moich, gdyż to jest znakiem między mną a wami po wszystkie pokolenia wasze, abyście wiedzieli, żem Ja Pan, który was poświęcam." [II Mojż. 31:13]

Szabat obowiązuje synów narodu Izraela i wszystkie ich pokolenia. Chodzi o naród, który Bóg poświęcił w momencie nadania Starego Przymierza.

A więc wszelkie kombinacje (co próbuje zrobić Maja) z "duchowym Izraelem" albo "duchowymi Żydami" w ogóle odpadają. Bóg poświęcił (czyli oddzielił) naród żydowski według ciała i jemu nakazał święcenie Szabatu jako znak tego poświęcenia, które nastąpiło po wyjściu z Egiptu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 27, 2006 11:58 pm 

to kiedy Maju, pojdziesz za Jezusem, zamiast pozostawać przy tym co dowiedział sie młodzieniec na początku, a gdy dowiedział się więcej to odszedł zasmucony?

Nie chcesz pójśc za Jezusem, to nie idź, ale może przestaniesz innych zawracac z tego przykazania.

Bo sama wiesz z pisma, że jeśli ktos tego nie czyni, ten nie jest Jego godzien.

Dalej jestem ciekaw co Pan ci objawia, ale wiem że Panem stało sie dla ciebie działające nie Słowo Żywota, ale ty w działaniu z pismem w reku i nauką.

Wybacz mi te słowa ale nieprzestrzeganie zakonu Chrystusowego może doprowadzić do całkowitej smierci, lepiej więc jak pozostaniesz przy swoim.

Niech Pan ma cie w opiece i niech napełni twe serce poznaniem i mądrością oraz przykazaniami.

Hej. )))

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 28, 2006 12:06 am 

Maja. napisał(a):
Jeżeli chodzi o szabat, to chyba wiesz, że w starotestamentowym ceremoniale żydowskim występowały pewne święta nazywane szabatami, chociaż z cotygodniowym dniem odpoczynku nic wspólnego nie miały.

W 23 rozdziale III Księgi Mojżeszowej jest tam wymienionych kilka świąt. W wersetach: 7, 21, 25, 28, 31, 35, 36. - jest wzmianka o zakazie pracy. Skoro w tych dniach nie pracowano, były więc one szabatami, lub każdy z nich szabatem, odpocznieniem, chociaż te święta wypadały w różnych dniach tygodnia (gdyż szabat znaczy odpoczynek, a nie dzień tygodnia ). Należy więc odróżnić siódmy dzień tygodnia - sobotę, od pozostałych świąt izraelskich, które również były nazywane szabatami.

No widzisz, jak nam ładnie idzie. :D

Teraz zajrzyj do interlinii i zobacz, że w Kol. 2:16-17 Paweł pisze o SZABATACH, a nie o jakimś jednym Szabacie:

"Niech więc [nikt] was nie sądzi (...) z powodu SABATÓW [sabbaton], to jest cieniem [rzeczy] mających nastąpić" [Kol. 2:16-17 interlinia]

"Niechajże was tedy nikt nie sądzi dla pokarmu, albo dla napoju; albo z strony święta, albo nowiu miesiąca, albo sabatów, które są cieniem rzeczy przyszłych, ale prawdą jest ciało Chrystusowe" [Biblia Gdańska]

Nie widać, żeby Paweł robił tutaj jakąś różnicę między szabatami, które sa cieniem rzeczy przyszłych i innymi szabatami, które nie są. Mówi ogólnie o szabatach. Jeśli tego nie widzisz, to znaczy że w imię swojej doktryny odmawiasz przeczytania tekstu. A jeśli by tak było, to nie mamy dalej o czym rozmawiać.
Cytuj:
Apostoł Paweł święcił szabat i tego również uczył pogan.

NIEPRAWDA. Sam obchodził Szabat, bo był Żydem. Ale nigdy i nikogo z pogan nie nauczał obchodzenia jakiegokolwiek Szabatu. Wręcz przeciwnie:

"Jeden robi różnicę między dniem a dniem, drugi zaś każdy dzień ocenia jednakowo; niechaj każdy pozostanie przy swoim zdaniu" [Rzym. 14:5]

Ostatnio edytowano Pt lip 28, 2006 12:18 am przez Smok Wawelski, łącznie edytowano 3 razy

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 398 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 27  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1