www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Pt cze 20, 2025 10:06 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 520 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 35  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 12, 2007 11:30 am 

wit napisał(a):
Z tymi dziesiątkami tysięcy duchowych interpretacji chyba troszkę przesadziłeś. Na pewno jest ich sporo, jednak mają one tę "zaletę", że znaczna ich część nie różni się diametralnie od interpretacji literalnych, np. w kwestii materialnej świątyni.

Chyba jednak nie przesadziłem. Interpretacji "duchowych" jest tyle, ile ich autorów. Wystarczy mieć wystarczająco bujną wyobraźnię, żeby przypisać czemuś jakąś własną symbolikę, następnie powołać się na osobiste objawienie i już mamy "duchową interpertację". :D

wit napisał(a):
Zaś sens, a właściwie cel proroctw jest prosty - Kościół Chrystusa (Świątynia Boża), i tym należałoby się kierować, coby była jasność sytuacji.

Nie wszystkie proroctwa w Biblii mówią o Kościele - takie jest założenie niektórych chrześcijan, ale to nie jest prawda. To założenie wynika z błednego utożsamienia Kościoła z narodem izraelskim i antysemickich teologii, które eliminują naród izraelski według ciała z Bożego planu zbawienia, a w miejsce Izraela wstawiają Kościół, nazywając go "nowym Izraelem" lub "duchowym Izraelem". Albo Izrael nazywają Kościołem, choć Kościół zaczął być budowany na fundamencie zmartwychwstałego Mesjasza, a nie wcześniej. Stąd Oblubienica i przyjaciele Oblubienicy [Jan 3:29].

wit napisał(a):
Proroctwa to część składowa Dobrej Nowiny. Także w listach apostolskich jest ich niemało, a jak wiadomo owe listy nie są niczym innym, jak głoszeniem Tajemnicy Bożej (Kolosan 1:25-28 ). Chrystusa osobiście można poznać tylko przez Ducha Świętego, który bada głębokości Boże, więc to nie ja się doszukuję tzw. czwartych wymiarów. Nie ma tu nic magicznego.

Proroctwa są częścią Biblii. Ale to, co piszesz powyżej, to jest mieszanie wszystkiego ze wszystkim po to, żeby wyszło to, co chcesz. Czyli żeby z proroctw zrobić "tajemnicę Bożą" i wbrew ich oczywistemu tekstowi "ponaduchawiać" sobie troszeczkę. :)

wit napisał(a):
Oczywiście, że Ewangelia jest zakryta przed ludźmi nieodrodzonymi, zwłaszcza przed tymi, którzy są nadal pod Zakonem Mojżeszowym. Nie neguję tego, że Boga należy miłować zarówno sercem, jak i rozumem. Jednak ludzie duchowo nieodrodzeni nie pojmą ogromu tej miłości, z tego względu, że patrzą tylko na to co jest widzialne.

Zgadzam się całkowicie. I mam nadzieję, że nie imputujesz mi braku nowego narodzenia tylko dlatego, że interpretuję proroctwa literalnie i zgodnie z podstawami hermeneutyki, stosowanymi przez Jezusa, apostołów i ich bezpośrednich uczniów.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 12, 2007 12:45 pm 

wit napisał(a):
Z tymi dziesiątkami tysięcy duchowych interpretacji chyba troszkę przesadziłeś. Na pewno jest ich sporo, jednak mają one tę "zaletę", że znaczna ich część nie różni się diametralnie od interpretacji literalnych, np. w kwestii materialnej świątyni. I tak adesi umiejscawiają taką świątynię w niebie, inni natomiast na ziemi w okresie Tysiąclecia. Zaś sens, a właściwie cel proroctw jest prosty - Kościół Chrystusa (Świątynia Boża), i tym należałoby się kierować, coby była jasność sytuacji.

Wicie, jest dokładnie tak, jak pisze S. Wawelski. Każdy czytelnik Biblii staje się niejako jej interpretatorem. Każdego cechuje przecież subiektywne spojrzenie i własny, charakterystyczny dla niego, odbiór tekstu Słowa. I nie ma w tym niczego nagannego. Niektórzy jednakże, a jest ich zdecydowana mniejszość wśród chrześcijan, podejmują się dzieła przełożenia swego subiektywnego oglądu (częstokroć związanego z ich doświadczeniem działającego Słowa) na język publicznego przekazu. Rzeczywiście nie brakuje wokół nas "chodzących" interpretacji. A i w tym nie byłoby właściwie niczego zgubnego, gdyby nie fakt, że częstokroć interpretatorzy odkrywający nowe wątki i zagubione znaczenia powołują się na działanie Ducha Świętego. Nie ma nic gorszego niż przypisywać Duchowi dzieł, których nie wykonuje i objawień, których On nie odsłania.

Kłopoty zaczynają się najczęściej w sytuacji, gdy osoba skłonna dzielić się z innymi swym zrozumieniem Słowa Bożego pomija lub lekceważy znaczenie literalne tekstu Biblii. Bynajmniej, nie powinniśmy poprzestać na dosłownym odczytaniu Biblii, obawiając się wszelkich symbolicznych interpretacji jako tych, które wykraczają poza zapis literalny. Ale słowo Ducha musi być w pełni osadzone w słowie litery. Zarówno Biblia, jak i Duch mówią przecież to samo. Niestety dowolność panująca w "duchowych" interpretacjach wprowadza chaos, za którym z pewnością nie stoi Duch. To samo można, rzec jasna, powiedzieć o interpretacjach opartych o ludzki umysł. Jest ich całe multum. Nierzadko kompletnie wykluczających się się nawzajem, ale przynajmniej można podjąć wspólną próbę ich weryfikacji i spotkać się na gruncie Słowa. W przypadku intrepretacji symbolicznych jest to utrudnione lub zgoła niemożliwe. Ich "autorzy" są głęboko przekonaniu o inspiracji przez Ducha i wejrzeniu w "głębsze", niedostrzegane dotąd przez nikogo innego wejrzenie, tak że nie przyjmują żadnych racjonalnych argumentów wypływających z dosłownego odczytania przekazu Biblii.

Dajesz za przykład kwestię materialnej świątyni sugerując, że nie jest to aż tak istotne, jak się interpretuje to zagadnienie. Istotne jest jedynie, aby pamiętać, że wszelkie proroctwa, także te dotyczące świątyni Bożej, odnoszą się do kościoła. Wybacz, ale jest to klasyczny przykład mieszania pojęć i znaczeń, o których Biblia mówi nad wyraz jasno.

Ostatnio edytowano Pt sty 12, 2007 2:35 pm przez marius, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 12, 2007 12:53 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
Nie wszystkie proroctwa w Biblii mówią o Kościele - takie jest założenie niektórych chrześcijan, ale to nie jest prawda. To założenie wynika z błednego utożsamienia Kościoła z narodem izraelskim i antysemickich teologii, które eliminują naród izraelski według ciała z Bożego planu zbawienia, a w miejsce Izraela wstawiają Kościół, nazywając go "nowym Izraelem" lub "duchowym Izraelem". Albo Izrael nazywają Kościołem, choć Kościół zaczął być budowany na fundamencie zmartwychwstałego Mesjasza, a nie wcześniej. Stąd Oblubienica i przyjaciele Oblubienicy [Jan 3:29].

Jestem pewien, że się nie pogniewasz, jeśli sprostuję Twoją wypowiedź. Pierwsze zdanie cytowanego powyżej fragmentu powinno brzmieć:
"Wszystkie proroctwa w Biblii mówią o Kościele - takie jest założenie niektórych chrześcijan, ale to nie jest prawda".
Zaś ostatnie:
"Stąd Oblubienica i przyjaciele Oblubieńca [Jan 3:29]".

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 12, 2007 2:29 pm 

Rzeczywiście, Mariusie. Dzięki. :D

Niniejszym prostuję:

"Wszystkie proroctwa w Biblii mówią o Kościele" - takie jest założenie niektórych chrześcijan, ale to nie jest prawda. To założenie wynika z błędnego utożsamienia Kościoła z narodem izraelskim i antysemickich teologii, które eliminują naród izraelski według ciała z Bożego planu zbawienia, a w miejsce Izraela wstawiają Kościół, nazywając go "nowym Izraelem" lub "duchowym Izraelem". Albo Izrael nazywają Kościołem, choć Kościół zaczął być budowany na fundamencie zmartwychwstałego Mesjasza, a nie wcześniej. Stąd Oblubienica i przyjaciele Oblubieńca [Jan 3:29].

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 12, 2007 5:21 pm 

Herkules
Cytuj:
A rzekł jej Jezus zapewniając, że Izraelici według ciała nie będą oddawali czci Bogu ani w Jerozolimie ani na Syjonie. Nie mówił, że Izrael, który powstał w Palestynie w 1948 roku, będzie nawrócony w pewnym czasie przed powtórnym przyjściem Chrystusa, dlatego że On powiedział: "nie będziecie", co oznacza - aż do końca świata. Nowy Testament przenosi terminy etniczne, takie jak np. Izrael, Jerozolima czy Syjon, na Kościół jako wspólnotę wierzących, podobnie jak w wielu wersetach NT świątynia symbolizuje lud Boży.

>>>>>
Rz 11:1 Br "Pytam więc: Czyż odrzucił Bóg swój lud? Żadną miarą. Ja przecież też jestem Izraelitą, pochodzę od Abrahama i przynależę do pokolenia Beniamina."
Rz 11:2 Br "Nie odrzucił Bóg swego ludu, tego, który już przedtem poznał. Czyż nie wiecie, co mówi Pismo o Eliaszu, o tym, jak się uskarżał przed Bogiem na Izraela?"
Herkulesie nieuskarżaj sie na Israela .

Jeśli nie Israel to kto ?
To im dano obietnice, im dano poznać tajemnice .
A to ze sie potkneli nie znaczy ze przepadli , bo Paweł tez był Żydem .
Tak Israel powstał z martwych w 1948 roku ,zapomniałes co Ezekiel powiedział o zgromadzeniu Usłych kości , o obleczeniu skóra i o Daniu im Ducha.?
>>>
Cytuj:
J. Dunkel.
W poprzednim poście podałem Ci jego artykuł pt. "Izrael w proroctwach". Czytałem też inne publikacje adwentystyczne oraz uczestniczyłem w kursie KSB
-
Cytuj:
Seminarium Apokalipsy i Księgi Daniela.

>>>>>
Zatem ,nie Słowo ma u ciebie pierwszeństwo ,ale ty bronisz tego czego cie człowiek nauczył ,boisz sie ze ....?
Budujesz na piasku?
>>>>
Cytuj:
Najpierw synagoga żydowska prześladowała pierwotnych chrześcijan, a potem Kościół rzymski prześladował heretyków (np

>>>>
Synagoga przesladowała Żydów ,którzy poszli za JAHszua Mesjaszem "zrodzonym"z Żydówki służebnicy YHVH .
Kim, dla ciebie sa chrzescijanie ,skad sie wzieli ?Przesladowano pierwszych Żydów ,Żydów!
>>>
Lud Boży symbolizowany przez Niewiastę, który wydał na świat Jezusa, jest kontynuatorem narodu izraelskiego, który przestał jednak być ludem Bożym z powodu odrzucenia Go jako swego Zbawiciela.
>>>Bój sie Boga co ty gadasz! :shock:
Nooo ,SZATAN to juz nie wie , czego sie imac ,byle tylko Israela unicestwic .
Nic z tego ,herkulesie ,jak napisano .
Jeśli ktoś zerwie moje przymierze z ....
Jr 33:20 Bw "Tak mówi YHVH: Jeżeli zdołacie zerwać moje przymierze z dniem i moje przymierze z nocą, by nie było ani dnia, ani nocy w ich właściwym czasie,"
>>>>>
24 «Czy nie zauważyłeś, co ten lud mówi: "YHVH odrzucił dwie rodziny, które wybrał"7. Tak więc gardzą moim ludem, jak gdyby już nie był narodem dla nich. 25 To mówi YHVH: Jeżeli nie istnieje moje przymierze z dniem i nocą, jeśli nie ustaliłem praw nieba i ziemi, 26 wtedy [rzeczywiście] odrzucę potomstwo Jakuba i Dawida, mojego sługi, tak że nie wezmę z jego rodu panujących nad potomkami Abrahama, Izaaka i Jakuba. Odmienię bowiem ich los i zlituję się nad nimi».
>>>>>
Iz 26:14 BT "Umarli nie ożyją, nie zmartwychwstaną cienie, dlatego że Tyś ich skarał i unicestwił i zatarłeś wszelką o nich pamięć."

Iz 26:19 BT "Ożyją Twoi umarli, zmartwychwstaną ich trupy, obudzą się i krzykną z radości spoczywający w prochu, bo rosa Twoja jest rosą światłości, a ziemia wyda cienie zmarłych."
Iz 59:10 BT "Jak niewidomi macamy ścianę i jakby bez oczu idziemy po omacku. Potykamy się w samo południe jak w nocy, w pełni sił jesteśmy jakby umarli."
>>>>
Ez 38:8 Bw "Po wielu dniach otrzymasz rozkaz, w latach ostatecznych przyjdziesz do kraju uwolnionego od miecza i do ludu zebranego z wielu ludów na górach izraelskich, które długo były spustoszone; wszyscy oni wyprowadzeni spośród narodów, mieszkają bezpiecznie."
Ez 38:16 Bw "Wyruszysz przeciwko mojemu ludowi izraelskiemu jak obłok, aby okryć ziemię; a w dniach ostatecznych stanie się, że poprowadzę cię przeciwko mojej ziemi, aby poznały mnie narody, gdy na ich oczach okażę się świętym na tobie, Gogu."
>>>>
Ez 37:3 Bw "I rzekł do mnie: Synu człowieczy, czy ożyją te kości? I odpowiedziałem: Wszechmocny YHVH, Ty wiesz."
>>>>
Oz 6:2 BT "Po dwu dniach przywróci nam życie, a dnia trzeciego nas dźwignie i żyć będziemy w Jego obecności."
>>>.
przemyśl to.

http://biblia.phorum.pl/index.php

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N sty 14, 2007 9:55 pm 

Drogi Smoku, co do powtórnego przyjścia Chrystusa.

Pogląd o pochwyceniu Kościoła jest zdominowany w kręgach ewangelicznych i zielonoświątkowych.

Smok Wawelski napisał(a):
Herkules napisał(a):
1. Co się zaś tyczy przyjścia Pana naszego Jezusa Chrystusa i spotkania naszego z nim, prosimy was, bracia,

przyjście Pana naszego Jezusa Chrystusa i spotkanie nasze z nim - powtórne przyjście Chrystusa przy końcu czasów;

Nie. Przyjście Pana i nasze spotkanie z Nim to jest Pochwycenie Kościoła i nasze [Kościoła] spotkanie z Nim w powietrzu [I Tes. 4:15-18]. Powtórne Przyjście nastąpi później, gdy Pan Jezus przyjdzie na Ziemię w chwale razem z Kościołem i ujrzy Go wszelkie oko oraz ci, którzy Go przebili [Obj. 1:7; 19:11-16].

paruzja (przyjście) = apokalipsa (objawienie) = epifania (pojawienie się) - powtórne przyjście Chrystusa (drugi adwent);

Przedstawiam kolejność wydarzeń związanych z powtórnym przyjściem Chrystusa:
- spadnięcie siedmiu plag Bożych (gniewu Bożego) na ziemię zalaną niewinną krwią w odwecie za wielkie prześladowanie ludu Bożego (interwencja Boga w celu wybawienia ludu Bożego z wielkiego ucisku) (Dn.12:1-2; Obj.16);
- ogólnoświatowe widzialne pojawienie się Chrystusa w astmosferze ziemskiej (Obj.1:7; Mt.24:27.30);
- zgromadzenie ludu Bożego ze wszystkich zakątków naszej planety przez aniołów Pana, podczas którego wszyscy sprawiedliwi (lud Boży Starego i Nowego Testamentu) zostaną wzbudzeni ze śmierci do życia wiecznego oraz ostatnie pokolenie chrześcijan, które mimo wielkiego ucisku pozostanie przy życiu, zostanie przemienione ze skażonego i śmiertelnego ciała w nieskażone i nieśmiertelne (Mt.24:31; Jan.5:28-29; 1 Kor.15:51-54; 1 Tes.4:13-18 );
- porwanie ludu Bożego Starego i Nowego Testamentu w powietrze na spotkanie z Panem w atmosferze ziemskiej, którego celem będzie kosmiczna podróż do mieszkania Ojca Niebieskiego - Nowego Jeruzalem (Jan.14:2-3; 1 Tes.4:16-17);
- zniszczenie wszystkich narodów na kuli ziemskiej przez wojska niebieskie (tj. aniołów Bożych) pod wodzą Chrystusa - Pana Zastępów (Jer.25:31-33; Obj.19:11-21);
- uwięzienie szatana i jego aniołów na spustoszonej i wyludnionej ziemi jak w więzieniu, którzy zostaną skazani na tysiącletnią bezczynność, czyli pozbawieni możliwości kuszenia i zwodzenia żywych (Obj.20).

Drodzy Czytelnicy!

Chcę, żebyście zapoznali się z artykułem na temat pochwycenia Kościoła. Z biblijnego punktu widzenia pogląd na ten temat może być dla chrześcijan ewangelicznych poważnie kontrowersyjny. Podaję link do strony - artykuł J. Dünkela pt. "Sekretne pochwycenie: fakt czy fikcja?"

http://www.eliasz.dekalog.pl/goscie/dunkel/sekretne.htm

Warto przeczytać ten artykuł i nie pomijajcie go.

Co do zagadnienia antychrysta w II Liście do Tesaloniczan, odpiszę Ci później, Smoku.

Serdecznie pozdrawiam :-)
Herkules

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 15, 2007 12:26 am 

Herkules napisał(a):
paruzja (przyjście) = apokalipsa (objawienie) = epifania (pojawienie się) - powtórne przyjście Chrystusa (drugi adwent);

Niestety, pomieszanie z poplątaniem. Podane przez Ciebie określenia występują w różnych miejscach i w różnych kontekstach. Ale trzeba te miejsca przeczytać, żeby zobaczyć, o co konkretnie chodzi.

Herkules napisał(a):
- spadnięcie siedmiu plag Bożych (gniewu Bożego) na ziemię zalaną niewinną krwią w odwecie za wielkie prześladowanie ludu Bożego (interwencja Boga w celu wybawienia ludu Bożego z wielkiego ucisku) (Dn. 12:1-2; Obj. 16);

Tak, pod warunkiem, że tym ludem Bożym jest Izrael wedlug ciała. Pisałem już wielokrotnie dlaczego, więc nie będę się powtarzał. Daniel, Joel i Zachariasz wyrazają sie w tej kwestii jasno i wyraźnie.

Herkules napisał(a):
- ogólnoświatowe widzialne pojawienie się Chrystusa w astmosferze ziemskiej (Obj. 1:7; Mt. 24:27.30);

Tutaj zgoda. Takie wydarzenie nastąpi.

Herkules napisał(a):
- zgromadzenie ludu Bożego ze wszystkich zakątków naszej planety przez aniołów Pana, podczas którego wszyscy sprawiedliwi (lud Boży Starego i Nowego Testamentu) zostaną wzbudzeni ze śmierci do życia wiecznego oraz ostatnie pokolenie chrześcijan, które mimo wielkiego ucisku pozostanie przy życiu, zostanie przemienione ze skażonego i śmiertelnego ciała w nieskażone i nieśmiertelne (Mt.24:31; Jan 5:28-29; 1 Kor. 15:51-54; 1 Tes. 4:13-18 );

Mieszasz zmartwychwstanie Kościoła podczas jego porwania przed Wielkim uciskiem [I Kor. 15:51-54; I Tes. 4:13-18] ze zmartwychwstaniem świętych Starego Testamentu i męczenników Wielkiego Ucisku po Powtórnym Przyjściu Pana Jezusa z Kościołem po Wielkim Ucisku [Dan. 12:2; Obj. 20:4-6]. Wybrani, którzy zostaną wtedy zgromadzeni, to jest Izrael według ciała, a nie chrześcijanie [V Mojż. 30:1-4; Iz. 27:12-13].

Herkules napisał(a):
- porwanie ludu Bożego Starego i Nowego Testamentu w powietrze na spotkanie z Panem w atmosferze ziemskiej, którego celem będzie kosmiczna podróż do mieszkania Ojca Niebieskiego - Nowego Jeruzalem (Jan. 14:2-3; 1 Tes.4:16-17);

Jeśli to porwanie nastąpi podczas Powtórnego Przyjścia Pana Jezusa na Ziemię, to gdzie i kiedy odbędzie wesele Baranka, które ma nastąpić w niebie? Czyżby Kościół miał zostać porwany na obłokach, żeby spotkać się z Panem [I Tes. 4:15-18], a następnie od razu zawrócił na Ziemię razem z Nim? Albo (co gorsza) miał się minąć z Panem Jezusem w powietrzu, kiedy Kosciół będzie porwany do nieba, a Pan Jezus w tym samym czasie bedzie zstępował na Ziemię?

Herkules napisał(a):
- zniszczenie wszystkich narodów na kuli ziemskiej przez wojska niebieskie (tj. aniołów Bożych) pod wodzą Chrystusa - Pana Zastępów (Jer. 25:31-33; Obj.19: 11-21);

Odkąd to aniołowie są Oblubienicą i mają na sobie biały bisior oznaczający sprawiedliwe uczynki świętych [Obj. 19:8,14]?

Herkules napisał(a):
- uwięzienie szatana i jego aniołów na spustoszonej i wyludnionej ziemi jak w więzieniu, którzy zostaną skazani na tysiącletnią bezczynność, czyli pozbawieni możliwości kuszenia i zwodzenia żywych (Obj.20).

Herkulesie, ja Cię proszę, zacznij wreszcie czytać Biblię zamiast ksiązek E. White czy artykułów Dunkela! Przeczytaj sobie Obj. 20:1-3 i zobacz, gdzie zostanie wrzucony szatan na 1000 lat.

Proszę Cię, żebyś już nie propagował prac Dunkela. I proszę, żebyś zapoznał się z artykułem, ktory Ci podałem, a który obnaża brak kompetencji tego pana:

http://www.jesusplusnothing.com/questions/Futurism.htm

Jeśli tego nie zrobisz (a masz liczne możliwości), a zamiast tego nadal będziesz propagował jego fałszywe nauki, to będziesz mi dawał powody do zwątpienia w Twoją elementarną uczciwość. Dyskusję z propagandzistą będę musiał uznać za bezcelową.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 15, 2007 12:13 pm 

Odtrutka na propagandę adwentystów. Jest tego tyle, że nie ma obawy o szybkie wyczerpanie źródełka, Herkulesie.

"Po pamiętnym rozczarowaniu roku 1844, w siedem lat później, w 1851 roku, pojawia się następująca wypowiedź:

Cytat 9: Wkrótce usłyszymy jak szum wielu wód głos Boga, który obwieści nam dzień i godzinę przyjścia Jezusa.
Wydarzenia czasów końca, s. 183.

Cytat 10: Głos Boży dobiegający z nieba obwieszcza dzień i godzinę przyjścia Chrystusa, a także przekazuje swojemu ludowi treść wiecznego przymierza. Jego słowa brzmią nad ziemią jak potężne grzmoty. Lud Boży słucha z oczami utkwionymi w górę.
Wielki bój, s. 442.

A jak się to ma do wypowiedzi samego Jezusa? Swoje przyjście przyrównuje On do złodzieja. Czy złodziej zapowiada, że przyjdzie kogoś okraść? Przychodzi nagle i niespodziewanie, często w nocy.

Rozważmy jednak to jej twierdzenie, załóżmy, że Bóg obwieści dzień i godzinę (i ty oczywiście należysz do ludu Bożego), to co cię może zaskoczyć? NIC! Po prostu wiesz kiedy przyjdzie Jezus i czekasz spokojnie przygotowany. Ale znasz też zapowiedzi Jezusa, że On przyjdzie o godzinie, której się nie spodziewasz. Jak to? Tu nie trzeba wielkiej mądrości, żeby to zrozumieć, tu trzeba wybrać i komuś zaufać."

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 15, 2007 12:22 pm 

Może jeszcze odrobinkę fałszywego prorokowania w wydaniu Ellen White - guru adwentystów.

Cytat 11: Słyszałam, jak obwieszczona została godzina, ale nie pamiętałam jej, gdy widzenie się skończyło.
Wydarzenia czasów końca, s. 183.

Cytat 12: Ponieważ czas jest krótki, powinniśmy pracować z pilnością i ze zdwojoną energią. Nasze dzieci może już nie zdążą pójść na studia.
Wydarzenia czasów końca, s. 26.

Cytat 13: Nie jest rozsądne, aby decydować się teraz na dzieci. Czas jest krótki, nieszczęścia czasów końca są przed nami, a małe dzieci w większości zostaną zabrane, zanim się to wszystko skończy.

Cytat 14: Godzina przyjścia nadchodzi; jest już blisko, a niektórzy z nas, wierzących, doczekają żywo tego czasu i zobaczą wypełnienie się przepowiedni.

Przecież to taka mała powtórka z 1844 roku, tylko z niedokładnie określoną datą. :lol:
Takiego proroka uznają i poważają adwentyści. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 19, 2007 9:21 am 

Ellen White o herbacie:

Herbata działa na organizm jak trucizna.
Ze skarbnicy świadectw, t. I, s. 143.

Alkoholik sprzedaje swój rozum za kieliszek trucizny. Szatan przejmuje wtedy kontrolę nad jego rozumem, uczuciami, sumieniem. Taki człowiek niszczy świątynię Bożą. Spożywanie herbaty pomaga w wykonaniu takiej samej pracy
Umysł - charakter - osobowość, s. 266.

Ellen White o spożywaniu mięsa:

Jedzenie mięsa zostanie w końcu zaniechane przez tych, którzy oczekują na przyjście Pana; mięsa nie będzie w ich jadłospisie.
Wydarzenia czasów końca, s. 56.

Reforma zdrowia ma wykonać w naszym ludzie pracę, która jeszcze nie została wykonana. Jest wielu, których należy uświadomić o niebezpieczeństwach związanych z jedzeniem mięsa, wielu takich, którzy nadal jedząc mięso narażają na szwank swoje fizyczne, psychiczne i duchowe zdrowie.
Wydarzenia czasów końca, s. 56.

Jak młodzi mężczyźni, tak i młode dziewczyny, powinni się uczyć gotować ekonomicznie. A przy tym zrzekać się zupełnie używania mięsa. Przygotowanie potraw, które zawierają mięso, nie powinno być zalecane, oznaczałoby to mianowicie raczej cofanie się do ciemnoty i błędów egipskich ponieważ to nie ma nic wspólnego z czystym sposobem życia.
Poselstwo do młodzieży, s. 166.

:lol: :shock: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 24, 2007 8:04 am 

lis dobrze że to piszesz, ja kiedyś sympatyzowałem z adwentystami...

ale jakiś czas temu przejrzałem na oczy..to zamknięta w sobie sekta, której mylą się przymierza i która jest bardziej żydowska niż Żydzi :?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 24, 2007 10:21 am 

Janku

Nie tylko adesi są bardziej żydowscy niż Żydzi. Również ewangelikalni i charyzmatyczni. Wystarczy na to spojrzeć. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 24, 2007 11:54 am 

Cytuj:
Nie tylko adesi są bardziej żydowscy niż Żydzi. Również ewangelikalni i charyzmatyczni. Wystarczy na to spojrzeć.

Dziwna argumentacja, Wit.
Zarzut o 'żydowskość 'zawsze kojarzony był przeze mnie z szukaniem w uczynkach Prawa mojżeszowego usprawiedliwienia przed Bogiem.
Widać, Ty masz zupełnie inne skojarzenia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 24, 2007 12:40 pm 

Ellen White o narodzie wybranym:

Cytat 6: Rzucenie klątwy na drzewo figowe było przypowieścią wcieloną w czyn. To jałowe drzewo, pyszniące się swymi liśćmi przed obliczem Chrystusa, było symbolem narodu żydowskiego. Zbawiciel pragnął wyjaśnić uczniom przyczynę i nieodwracalność zagłady Izraela i obdarzył jak gdyby to drzewo moralnymi cechami, ukazując w ten sposób boską prawdę.
Życie Jezusa, s. 414.

Cytat 7: Zniszczone przez klątwę Zbawiciela i uschłe aż do korzeni drzewo figowe było zapowiedzią losu narodu żydowskiego, kiedy zostanie od niego odjęta łaska Boża.
Życie Jezusa, s. 415.

Cytat 8: Wyróżniony niegdyś przez Boga, sam odszedł od Niego i stać się miał niedługo narodem wydziedziczonym przez Jahwe.
Życie Jezusa, s. 507.

:shock: :shock: :shock:
Śmiać się, czy płakać? Prorokini adwentyzmu antysemitką, do której nie docierają całe zastępy obietnic danych Izraelowi na kartach ST, ani Rzym 11?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 25, 2007 2:09 pm 

Cała prawda o ADS to to że ta Ellen White niby prorok,nie umiała nawet skończyć szkoły, zachowały się opinie lekarskie o jej przypadku klinicznym, uszkodzenie płatu czołowego mózgu gdy dostała kamieniem od koleżanki,(wynikiem takiego uszkodzenia mozgu sa czesto wizje tak jak u alkoholika tylko ze on slyszy głosy)
A książkę tak napisała bystro że nawet obrazki splagiatowała:)
http://www.bible.ca/7-WL-exhibits-image-Wylie.htm
czytałem jej książke wielki boj w ktorym przekazuje nakaz aby wyszczegac sie wszystkiego co nieczyste i plami czlowieka nawet kawy, herbaty o alkoholu nie waze sie wspomiec,Jezus do takiej wolnosci mnie wyswobodził???? A o Sabacie bylo juz wszystko chyba napisane
Ale i tak z tego wszystkiego bardziej szanuje Adwentystow niz Katolikow oni przynajmniej przed drewnem i Najswietsza sie nie klaniaja

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 520 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 35  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1