www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Pt cze 20, 2025 9:42 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 520 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 35  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: So sty 27, 2007 10:12 pm 

a ja mam więcej szacunku do katolików..im się przynajmniej tak przymierza nie mieszają...

byłem katolkiem i omało nie zostałem adwentystą

odstąpiłem od zainteresowań KADS gdy przeczytałem tekst KCHDS o Ellence jako o fałszywej prorokini-długo płakałem :(

a do KCHDS ni mogłegm przystapic bo wierze w Trójce całym sercem

potem zrozumiałem, m.in dzieki www.bible.ca, ze sabat nie obowiązuje chrzescijan

jaki jest korzen herezji ads?

rozroznanie prawa na ,,moralne" i ceremonialne, przy czym utrzymuje sie, ze dekalog zawiera samo moralne, pytam GDZIE TAK PISZE?

NIGDZIE, i to jest pierwszy krok w rozmowie z adwentystą

trzeba mu pokazac, ze ,,przykazania Boze" w NT nie musza oznaczac dekalogu

Herkulesie, chyba jestes w identyczej sytuacji jak ja kiedys, jezeli masz skype to chetnie pogadam z Toba

ja tez przez długi czas byłem katolikiem ijednoczesnie wierzyłem w to co ads

a obecnie jestem chrzescijaninem ponadwyznaniowym i nie potrzebuj jedynozbawczych organizacji, dobrych matek niebiańskich, któe otrzymuja nowe swiatło (coraz to inne) od Boga

szukam chrzescijan, którzy chcieliby tworzyc ze mna biblijny Kosciół

którzy tak jak ja nie ograniczają sie do samych doktryn, ale takze nienawidza wojen , boksu, przemocy i nie chcą miec z tym swiatem nic wspolnego

mam dosyc Kosciołow chwalacych ,pieknie" Pana a których członkowie idą do wojska i cieszą sie z przemocy :?

jestem pacyfista i feministą

zapraszam do rozmowy, na pewno owocnej

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N sty 28, 2007 11:03 pm 

lis napisał(a):
Odtrutka na propagandę adwentystów. Jest tego tyle, że nie ma obawy o szybkie wyczerpanie źródełka, Herkulesie.

Czemu tak powtarzasz, co wklejasz cytaty EGW? Czy to jest odwet za wytykanie Tobie i innym Czytelnikom błędów poglądu o sekretnym pochwyceniu? Co do wielkiego rozczarowania z roku 1844, ja to już wytłumaczyłem. A nie będę Ci to powtarzał i nie ustosunkuję się do mnóstwa innych cytatów z powodu marnowania czasu.

Cytuj:
Cytat 9: Wkrótce usłyszymy jak szum wielu wód głos Boga, który obwieści nam dzień i godzinę przyjścia Jezusa.
Wydarzenia czasów końca, s. 183.

Cytat 10: Głos Boży dobiegający z nieba obwieszcza dzień i godzinę przyjścia Chrystusa (...)
Wielki bój, s. 442.

A jak się to ma do wypowiedzi samego Jezusa? Swoje przyjście przyrównuje On do złodzieja. Czy złodziej zapowiada, że przyjdzie kogoś okraść? Przychodzi nagle i niespodziewanie, często w nocy.

Lud Boży spodziewa się przyjścia Chrystusa i zawsze czuwa, aby nie zaskoczył go złodziej w nocy. A teraz jeszcze nie wie, o którym dniu i o której godzinie przyjdzie Chrystus, ale On obwieści tylko im to dopiero tuż przed Jego przyjściem.

Natomiast upadłych chrześcijan, którzy będą mówić: "pokój i bezpieczeństwo", zaskoczy złodziej w nocy, ponieważ nie oczekują przyjścia Chrystusa ani nie wiedzą, o którym dniu i o której godzinie On przyjdzie.

"Jeśliby zaś ów zły sługa rzekł w sercu swoim: Pan mój zwleka z przyjściem, i zacząłby bić współsługi swoje, jeść i pić z pijakami, przyjdzie pan sługi owego w dniu, w którym tego nie oczekuje, i o godzinie, której nie zna. (...) Czuwajcie więc, bo nie znacie dnia ani godziny, o której Syn Człowieczy przyjdzie." (Ewangelia Mateusza 24:48-50; 25:13, BW)

Neocharyzmatycy dziś głoszą, że wszyscy ludzie muszą najpierw zaprowadzić Królestwo Boże na ziemi, a potem przywitać przychodzącego nań Chrystusa jako Króla królów. Czy to będzie prawdziwy Chrystus? Nie. Według mnie diabeł, który poda się za prawdziwego Chrystusa, będzie zwodzicielem ludzkości jako Antychryst. To on nie będzie w stanie podrobić przyjście Chrystusa jako globalne widzialne zjawisko (Obj.1:7; Mt.24:27.30).

Cytuj:
Cytat 11: Słyszałam, jak obwieszczona została godzina, ale nie pamiętałam jej, gdy widzenie się skończyło.
Wydarzenia czasów końca, s. 183.

Bóg tak sprawił, że Ellen White zapomniała o tej godzinie, w celu zabezpieczenia (gdyby w wypadku) przed zaufałymi jej powiernikami.

Co do picia herbaty i jedzenia mięsa.

Coraz więcej dowiedziałem się z wielu publikacji adwentystycznych, że oba pokarmy faktycznie szkodzą zdrowiu człowieka. Jestem i będę gotów przyznać wiele racji wybitnym światowym autorytetom medycznym. Tragedią jest to, że zakorzenione aż do XXI wieku (z uwagi na rozwój chorób cywilizacyjnych) zwyczaje takiego picia i jedzenia, ponieważ umysł każdego człowieka jest wypaczony. Z medycznego punktu widzenia nie posiada on zdrowego rozsądku, jeżeli uparcie spożywa szkodliwe pokarmy.

Na przykład: Gdy rozpoznawałem smak mięsa wieprzowego, który jest zwyczajnie gotowany w wodzie lub duszony, zawsze budziłem odrazę, co skłania mnie do tego, bym pragnął zostać wegetarianinem.

Nie mogę patrzyć na ugotowaną nóżkę wieprza (np. przeznaczoną na bigos). To jest straszna odraza!

Rozumiesz co napisałem powyżej?

Serdecznie pozdrawiam :-)
Herkules

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N sty 28, 2007 11:11 pm 

Cytuj:
Na przykład: Gdy rozpoznawałem smak mięsa wieprzowego, który jest zwyczajnie gotowany w wodzie lub duszony, zawsze budziłem odrazę, co skłania mnie do tego, bym pragnął zostać wegetarianinem.

Ja na przykład nie rozumiem :D . Ze zdania wynika bowiem, że gotowany lub duszony w wodzie jest smak :) . W dodatku nie wiem zupełnie, dlaczego budziłeś odrazę gdy rozpoznawałeś ów gotowany smak :) . A już zupełnie nie pojmuję, dlaczego to, że budziłeś odrazę, skłania Cię do zostania wegetarianinem 8) . No ale przecież nie muszę wszystkiego wiedzieć ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N sty 28, 2007 11:22 pm 

arielxv napisał(a):
Ja na przykład nie rozumiem :D. Ze zdania wynika bowiem, że gotowany lub duszony w wodzie jest smak :).

Przepraszam za przejęzyczenie.

Chodzi mi o to, że mięso jest gotowane lub duszone, a nie smak.

Herkules

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 29, 2007 12:27 am 

Smok Wawelski napisał(a):
Herkules napisał(a):
- spadnięcie siedmiu plag Bożych (gniewu Bożego) na ziemię zalaną niewinną krwią w odwecie za wielkie prześladowanie ludu Bożego (interwencja Boga w celu wybawienia ludu Bożego z wielkiego ucisku) (Dn. 12:1-2; Obj. 16);

Tak, pod warunkiem, że tym ludem Bożym jest Izrael wedlug ciała.

Tylko Izrael według ciała? Nie. Jeden - lud Starego Testamentu i drugi - lud Nowego Testamentu tworzą całość ludu Bożego.

"W owym czasie powstanie Michał, wielki książę, który jest orędownikiem synów twojego ludu, a nastanie czas takiego ucisku, jakiego nigdy nie było, odkąd istnieją narody, aż do owego czasu. W owym to czasie wybawiony będzie twój lud, każdy, kto jest wpisany do księgi żywota. A wielu z tych, którzy śpią w prochu ziemi, obudzą się, jedni do żywota wiecznego, a drudzy na hańbę i wieczne potępienie." (Księga Daniela 12:1-2, BW)

Imię Michał (hebr. Mika'el znaczy któż jak Bóg) odnosi się do Chrystusa jako Boga, będzie On jedynym orędownikiem (wstawiennikiem) ludu Bożego czasów ostatecznych. Ten, kto ukazał się Danielowi, mówiąc mu: "synów twojego ludu" i "twój lud", miał na myśli obronę i wybawienie tego ludu - chrześcijan.

"gdyż sprawiedliwa to rzecz u Boga odpłacić uciskiem tym, którzy was uciskają, a wam, uciskanym, dać odpocznienie wespół z nami, gdy się objawi Pan Jezus z nieba ze zwiastunami mocy swojej, w ogniu płomienistym, wymierzając karę tym, którzy nie znają Boga, oraz tym, którzy nie są posłuszni ewangelii Pana naszego Jezusa." (2 List do Tesaloniczan 1:6-8, BW)

Twoje zdanie: "(...) zmartwychwstanie Kościoła podczas jego porwania przed Wielkim Uciskiem" stoi w sprzeczności z powyższym fragmentem listu, który apostoł Paweł napisał do chrześcijan w Tesalonikach. Prawdziwi chrześcijanie zawsze doznawali wielu ucisków (np. w dobie mrocznego średniowiecza). A czeka ich jeszcze jeden ostatni - wielki ucisk.

"utwierdzając dusze uczniów i zachęcając, aby trwali w wierze, i mówiąc, że musimy przejść przez wiele ucisków, aby wejść do Królestwa Bożego." (Dzieje Apostolskie 14:22, BW)

Ciekaw jestem, czy Kościół, do którego Ty należysz, nie będzie doznawał wielkiego ucisku, dopóki nie zostanie porwany w powietrze na spotkanie z Panem? Tragedią być może, iż szatan posługując się tekstami Pisma Świętego zwodzi chrześcijan będących zwolennikami futuryzmu, że nie będą uciskani przed porwaniem.

Widzę Twój problem z nowotestamentowym zrozumieniem co do różnicy między Izraelem według ciała a Kościołem chrześcijańskim. Proszę Cię, Smoku, nie zapomnij, że jak dawniej (za czasów apostołów), tak i dzisiaj, nieliczni członkowie narodu izraelskiego - nie z uwagi na etniczne pochodzenie - stali się także częścią Kościoła chrześcijańskiego, tj. ponadnarodowej wspólnoty wierzących. A cały Izrael według ciała nie będzie częścią tego Kościoła.

Wyobraź sobie, jak cały Izrael według ciała będzie nawrócony? Jeżeli będzie tak, to zrób podobnie z innym narodem np. amerykańskim, który by stał się narodem wybranym. Niestety, każdy z obydwóch narodów jest taki, jakiego Bóg nie potrafi zawrócić z błędnej drogi!

Rywal Twojego Kościoła - neocharyzmatycy bezustannie modlą się o nawrócenie Izraela. Jak można wierzyć w nawrócenie Arabów albo usunięcie ich z prastarej ziemi izraelskiej? Jak można wierzyć w zburzenie meczetów? Niech literalni fundamentaliści Biblii bardzo pragną, by Żydzi to zrobili. Ale niestety, to jakaż spekulacja!

Cytuj:
Herkules napisał(a):
- porwanie ludu Bożego Starego i Nowego Testamentu w powietrze na spotkanie z Panem w atmosferze ziemskiej, którego celem będzie kosmiczna podróż do mieszkania Ojca Niebieskiego - Nowego Jeruzalem (J. 14:2-3; 1 Tes.4:16-17);

Jeśli to porwanie nastąpi podczas Powtórnego Przyjścia Pana Jezusa na Ziemię, to gdzie i kiedy odbędzie wesele Baranka, które ma nastąpić w niebie?

W Domu Ojca, gdzie znajduje się Tron, i po powtórnym przyjściu Chrystusa.

"W domu Ojca mego wiele jest mieszkań; gdyby było inaczej, byłbym wam powiedział. Idę przygotować wam miejsce. A jeśli pójdę i przygotuję wam miejsce, przyjdę znowu i wezmę was do siebie, abyście, gdzie Ja jestem, i wy byli." (Ewangelia Jana 14:2-3, BW)

Jak przyjdzie czas na królowanie Pana, jaki będzie poprzedzony wydaniem przez Pana wyroku na "wielką wszetecznicę, która skaziła ziemię wszeteczeństwem swoim" i pomszczeniem "na niej krew sług swoich", to w niebie, w Domu Ojca, odbędzie się wesele Baranka.

"Potem usłyszałem jakby donośny głos licznego tłumu w niebie, który mówił: Alleluja! Zbawienie i chwała, i moc Bogu naszemu, gdyż prawdziwe i sprawiedliwe są sądy jego; osądził bowiem wielką wszetecznicę, która skaziła ziemię wszeteczeństwem swoim, i pomścił na niej krew sług swoich. I rzekli po wtóre: Alleluja! I dym jej unosi się w górę na wieki wieków. I upadło dwudziestu czterech starców, i cztery postacie, i oddały pokłon Bogu, siedzącemu na tronie, mówiąc: Amen, Alleluja! A od tronu rozległ się głos mówiący: Chwalcie Boga naszego, wszyscy słudzy jego, którzy się go boicie, mali i wielcy. I usłyszałem jakby głos licznego tłumu i jakby szum wielu wód, i jakby huk potężnych grzmotów, które mówiły: Alleluja! Oto Pan, Bóg nasz, Wszechmogący, objął panowanie. Weselmy się i radujmy się, i oddajmy mu chwałę, gdyż nastało wesele Baranka, i oblubienica jego przygotowała się; i dano jej przyoblec się w czysty, lśniący bisior, a bisior oznacza sprawiedliwe uczynki świętych. I rzecze do mnie: Napisz: Błogosławieni, którzy są zaproszeni na weselną ucztę Baranka. I rzecze do mnie: To są prawdziwe Słowa Boże." (Objawienie 19:1-9, BW)

Wielka wszetecznica skażąca ziemię wszeteczeństwem swoim - upadły Kościół powszechny zwodzi cały świat, lansując cztery najważniejsze idee: ekumenizm, pentekostalizm, spirytyzm i klerykalizm.

Znajdziesz przypowieść o zaproszeniu wybranych na wesele przez króla (Mt 22:1-14).

Niezależnie od zwyczajów nie orientalnych ludów przedstawiam trzy etapy integracji małżeńskiej: zaręczyny, zaślubiny i wesele:

Zaręczyny

Pan młody przychodził do panny młodej. Składał wobec niej i całej rodziny oświadczenie o zaręczeniu się, jednocześnie zostawiał posag (wiano), który stanowił zabezpieczenie dla panny młodej na wypadek rozwodu. Następnie udawał się do swojego domu, aby przygotować dla obojga mieszkanie i ucztę weselną. Panna młoda zaś przygotowywała się na ucztę weselną.

Metafora: Przybycie Chrystusa na ziemię było zaręczeniem się ze swoim ludem. Posagiem było ofiarowanie siebie na krzyżu Golgoty (1 P 1:18-19). Wniebowstąpienie Chrystusa było udaniem się do siebie, aby przygotować dla swego ludu mieszkanie i ucztę weselną (J 14:1-3).

Zaślubiny

Uroczystość zaślubin była bardzo skromna. Pan młody i panna młoda składali wobec rodziny narzeczonej oświadczenie o uznaniu jej za małżonkę.

Metafora: Podczas zawarcia uroczystego przymierza ze swoim ludem Chrystus składa oświadczenie o każdym z tego ludu; przy Ojcu Niebieskim potwierdza swoją wolę zaślubienia swego ludu na podstawie wcześniejszych zaręczyn (Mat 10:32-33).

Wesele (gody)

Była to najbardziej podniosła, uroczysta i radosna chwila w zawarciu związku małżeńskiego. Pan młody przychodził po pannę młodą, formował się orszak weselny, wszyscy zaproszeni udawali się na ucztę weselną do domu pana młodego.

Metafora: Wkrótce Chrystus przyjdzie po swój lud, uformuje z niego orszak weselny (1 Tes 4:15:18 ) i poprowadzi go na ucztę Baranka (Mat 26:29; Łuk 22:29-30), która odbędzie się w domu Ojca Niebieskiego.

UWAGA:
wiano - 'to, co składał w darze mąż żonie' (Słownik etymologiczny języka polskiego - Aleksander Brückner)
wyposażyć (dać posag) - 'przeznaczyć osobie zawierającej związek małżeński jakiś kapitał lub majątek' (Multimedialny słownik języka polskiego PWN)

Cytuj:
Czyżby Kościół miał zostać porwany na obłokach, żeby spotkać się z Panem [I Tes. 4:15-18], a następnie od razu zawrócił na Ziemię razem z Nim? Albo (co gorsza) miał się minąć z Panem Jezusem w powietrzu, kiedy Kosciół będzie porwany do nieba, a Pan Jezus w tym samym czasie bedzie zstępował na Ziemię?

Zstąpienie Pana z nieba, podczas którego lud Boży będzie porwany w powietrze, to samo co powtórne przyjście Chrystusa.

"biadać będą wszystkie plemiona ziemi, i ujrzą Syna Człowieczego, przychodzącego na obłokach nieba z wielką mocą i chwałą, i pośle aniołów swoich z wielką trąbą, i zgromadzą wybranych jego z czterech stron świata z jednego krańca nieba aż po drugi." (Ewangelia Mateusza 24:30-31, BW)

pośle aniołów swoich z wielką trąbą, i zgromadzą wybranych jego z czterech stron świata z jednego krańca nieba aż po drugi - podczas drugiego przyjścia Pan rozkaże swoim aniołom porwanie ludu Bożego, który zgromadzą ze wszystkich narodów naszej planety.

Porównaj ten werset z poniższym fragmentem listu Pawła i zwróć uwagę na wyrażenie trąba Boża:

"Albowiem jak wierzymy, że Jezus umarł i zmartwychwstał, tak też wierzymy, że Bóg przez Jezusa przywiedzie z nim tych, którzy zasnęli. A to wam mówimy na podstawie Słowa Pana, że my, którzy pozostaniemy przy życiu aż do przyjścia Pana, nie wyprzedzimy tych, którzy zasnęli. Gdyż sam Pan na dany rozkaz, na głos archanioła i trąby Bożej zstąpi z nieba; wtedy najpierw powstaną ci, którzy umarli w Chrystusie, potem my, którzy pozostaniemy przy życiu, razem z nimi porwani będziemy w obłokach w powietrze, na spotkanie Pana; i tak zawsze będziemy z Panem." (1 List do Tesaloniczan 4:14-17, BW)

wtedy - w tym czasie;

Ten powyższy tekst dowodzi, że chrześcijanie, którzy jedni oczekiwawszy drugiego adwentu umierają, a drudzy pozostają przy życiu, spodziewają się samego przyjścia Chrystusa, podczas którego On zstąpi z nieba na ziemię, nie dotykając jej, lecz zatrzymując się w atmosferze ziemskiej i porwie swój lud w objęcia, by na zawsze podążył za Nim, dokądkolwiek pójdzie.

"Nasza zaś ojczyzna jest w niebie, skąd też Zbawiciela oczekujemy, Pana Jezusa Chrystusa, który przemieni znikome ciało nasze w postać, podobną do uwielbionego ciała swego, tą mocą, którą też wszystko poddać sobie może." (List do Filipian 3:20-21, BW)

Jak cały lud Boży będzie porwany podczas powtórnego przyjścia Chrystusa, to nie będzie od razu On wraz z nimi zstępował na zniszczoną i wyludnioną Ziemię, lecz wyruszy w triumfalnym pochodzie do niebiańskiego miasta, Nowego Jeruzalem, tak jak podczas pierwszego przyjścia Chrystusa wielka rzesza Izraelitów podążyła za Nim i triumfalnie wjechała do ziemskiej Jerozolimy, wołając: Hosanna! Błogosławiony, który przychodzi w imieniu Pańskim, król Izraela!.

"A jeśli pójdę i przygotuję wam miejsce, przyjdę znowu i wezmę was do siebie, abyście, gdzie Ja jestem, i wy byli." (J 14:3)

1. - A jeśli pójdę - Jezus odszedł do Ojca;
2. - przygotuję wam miejsce - u Ojca przygotowuje wielki prezent dla swojej Oblubienicy - Nowe Jeruzalem;
3. - przyjdę znowu (BT: przyjdę powtórnie) - powtórnie przyjdzie na Ziemię po swój lud;
4. - wezmę was do siebie, abyście, gdzie Ja jestem, i wy byli - zabierze swój lud z Ziemi do SIEBIE, aby zamieszkał u Boga, czyli w mieszkaniu Ojca Niebieskiego.

Tysiącletnie wakacje u Ojca w Niebie musi być poprzedzone powtórnym przyjściem Chrytusa.

Cytuj:
Herkules napisał(a):
- zniszczenie wszystkich narodów na kuli ziemskiej przez wojska niebieskie (tj. aniołów Bożych) pod wodzą Chrystusa - Pana Zastępów (Jer. 25:31-33; Obj.19: 11-21);

Odkąd to aniołowie są Oblubienicą i mają na sobie biały bisior oznaczający sprawiedliwe uczynki świętych [Obj. 19:8,14]?

Aniołowie są czystym i nieskalanym stworzeniem Boga, dlatego przyodziewają się w biały bisior.

Dziwię się, dlaczego niektórzy chrześcijanie przypisują miano wojsko niebieskie z 19 rozdziału Apokalipsy tylko triumfalnemu Kościołowi, który by miał zstąpić z nieba podczas powtórnego przyjścia Chrystusa.

Kiedy anioł Pański ukazał się pasterzom i obwieścił im radosne narodziny dzieciątka o imieniu Jezus:

"I zaraz z aniołem zjawiło się mnóstwo wojsk niebieskich, chwalących Boga i mówiących: Chwała na wysokościach Bogu, a na ziemi pokój ludziom, w których ma upodobanie." (Ewangelia Łukasza 2:13-14, BW)

Mam dla Ciebie pytania do przemyślenia:

Czy Chrystus przyjdzie na ziemię wraz ze swoim ludem BEZ ANIOŁÓW? Gdyby Pan bez aniołów prowadził wielki bój z demonami i ich podwładnymi - niegodziwymi mocarzami ziemi, poniósłby klęskę. Czy lud Boży, który jest podatny na wszelkie słabości, posiądzie moc niszczenia narodów? Czy lud Boży będzie równy aniołom pod względem bojowym albo przewyższy ich?

"(...) się objawi Pan Jezus z nieba ze zwiastunami mocy swojej [BT: z aniołami swojej potęgi], w ogniu płomienistym, wymierzając karę tym, którzy nie znają Boga, oraz tym, którzy nie są posłuszni ewangelii Pana naszego Jezusa." (2 List do Tesaloniczan 1:7-8, BW)

"A gdy przyjdzie Syn Człowieczy w chwale swojej i wszyscy aniołowie z nim, wtedy zasiądzie na tronie swej chwały." (Ewangelia Mateusza 25:31, BW)

Pomyśl, kto lub co jest obłokiem, który czyni cokolwiek Panu na oczach ludzi?

"I gdy to powiedział, a oni patrzyli, został uniesiony w górę i obłok wziął go sprzed ich oczu. I gdy tak patrzyli uważnie, jak On się oddalał ku niebu, oto dwaj mężowie w białych szatach stanęli przy nich i rzekli: Mężowie galilejscy, czemu stoicie, patrząc w niebo? Ten Jezus, który od was został wzięty w górę do nieba, tak przyjdzie, jak go widzieliście idącego do nieba." (Dzieje Apostolskie 1:9-11, BW)

"I wtedy ukaże się na niebie znak Syna Człowieczego, i wtedy biadać będą wszystkie plemiona ziemi, i ujrzą Syna Człowieczego, przychodzącego na obłokach nieba z wielką mocą i chwałą, i pośle aniołów swoich z wielką trąbą, i zgromadzą wybranych jego z czterech stron świata z jednego krańca nieba aż po drugi." (Ewangelia Mateusza 24:30-31, BW)

"potem my, którzy pozostaniemy przy życiu, razem z nimi porwani będziemy w obłokach w powietrze, na spotkanie Pana; i tak zawsze będziemy z Panem." (1 List do Tesaloniczan 4:17, BW)

"Rozkazał więc obłokom w górze I otworzył bramy niebios." (Księga Psalmów 78:23, BW)

"Czynisz obłoki rydwanem swoim, Suniesz na skrzydłach wiatru. Czynisz wiatry posłańcami swymi, Ogień płonący sługami swymi." (Księga Psalmów 104:3-4, BW)

"Wozy Boże [BT: rydwany Boże] niezliczone, mnóstwo tysięcy; Pan przybył z Synaju do świątyni." (Księga Psalmów 68:18, BW)

Cytuj:
Herkules napisał(a):
- uwięzienie szatana i jego aniołów na spustoszonej i wyludnionej ziemi jak w więzieniu, którzy zostaną skazani na tysiącletnią bezczynność, czyli pozbawieni możliwości kuszenia i zwodzenia żywych (Obj.20).

Herkulesie, ja Cię proszę, zacznij wreszcie czytać Biblię zamiast ksiązek E. White czy artykułów Dunkela! Przeczytaj sobie Obj. 20:1-3 i zobacz, gdzie zostanie wrzucony szatan na 1000 lat.

Smoku, Ty ciągle mi zarzucasz, że czytam dzieła J. Dünkela, E. G. White i innych zamiast Biblii. Wybacz, ale zawsze one zwracają moją uwagę na Pismo Święte i pomagają mi zrozumieć wszystko, co w nim napisano.

"I widziałem anioła zstępującego z nieba, który miał klucz od otchłani i wielki łańcuch w swojej ręce. I pochwycił smoka, węża starodawnego, którym jest diabeł i szatan, i związał go na tysiąc lat. I wrzucił go do otchłani, i zamknął ją, i położył nad nim pieczęć, aby już nie zwodził narodów, aż się dopełni owych tysiąc lat. Potem musi być wypuszczony na krótki czas." (Objawienie 20:1-3, BW)

Pomyśl, czy i gdzie rzeczywiście istnieje otchłań (gr. abyssos)? Co oznacza słowo otchłań?

Słownik języka polskiego (Wydawnictwo Wilga) definiuje ten wyraz:
1. ogromna głębia, odmęty
2. bezmiar, ogrom czegoś przykrego, groźnego.

"A ziemia była pustkowiem i chaosem; ciemność była nad otchłanią" (1 Księga Mojżeszowa 1:2, BW)

gr. cháos - 'pusta przestrzeń bez końca' (zobacz Słownik wyrazów obcych PWN);

Otchłań to bezmiar czegoś pustego. W pierwotnym stanie przed pierwszym aktem stworzenia nasza planeta była otchłanią jako pustkowie i bezład. A od czasu, gdy Bóg uczynił z otchłani mieszkanie dla tych, co stworzył, ziemia nie jest otchłanią, ale obróci się w nią wskutek wylania plag Bożych i zagłady wszystkich narodów, o czym prorokował prorok Izajasz:

"Oto nadchodzi dzień Pana, okrutny, pełen srogości i płonącego gniewu, aby obrócić ziemię w pustynię, a grzeszników z niej wytępić" (Księga Izajasza 13:9, BW).

Smoku, wyobraź sobie, że ujrzymy jak powierzchnia Ziemi jest doszczętnie spustoszona i całkowicie wyludniona, jak pogrąża się w ciemności, tak dlatego wydałoby nam się, że to jest otchłań. Prorok Jeremiasz ujrzał stan ziemi po zagładzie wszystkich narodów:

"Wrzawa dochodzi aż do krańców ziemi, gdyż Pan ma spór z narodami, spiera się z wszelkim ciałem; bezbożnych podda pod miecz - mówi Pan. Tak mówi Pan Zastępów: Oto nieszczęście idzie od narodu do narodu i groźna burza zrywa się od krańców ziemi. Zabitych przez Pana będzie w owym dniu od krańca ziemi po kraniec; nie będzie się ich opłakiwać ani zbierać, ani grzebać, będą jako gnój na roli." (Księga Jeremiasza 25:31-33, BW)

"Spojrzałem na ziemię - a oto pustka i próżnia, ku niebu - a nie było na nim jego światła. Spojrzałem na góry - a oto się trzęsły, na wszystkie pagórki - a one się chwiały. Spojrzałem - a oto nie było człowieka, a wszystkie ptaki niebieskie odleciały. Spojrzałem - a oto pole urodzajne stało się pustynią, a wszystkie jego miasta zburzone przed Panem przez żar jego gniewu." (Księga Jeremiasza 4:23-26, BW)

Pamiętaj, że interpretacja proroctwa o otchłani nie jest dosłowna, lecz symboliczna:

"I widziałem anioła zstępującego z nieba, który miał klucz od otchłani i wielki łańcuch w swojej ręce. I pochwycił smoka, węża starodawnego, którym jest diabeł i szatan, i związał go na tysiąc lat. I wrzucił go do otchłani, i zamknął ją, i położył nad nim pieczęć, aby już nie zwodził narodów, aż się dopełni owych tysiąc lat. Potem musi być wypuszczony na krótki czas." (Objawienie 20:1-3, BW)

Ten, kto zstępuje z nieba, ma klucz od otchłani i wielki łańcuch w swojej ręce. Pochwyca i wrzuca diabła do otchłani, aby był związany na tysiąc lat. Zamyka otchłań i położy na nim pieczęć, aby już nie zwodził narodów, aż tysiąc lat się dopełni. Potem musi on zostać wypuszczony z więzienia.

Wyobraź sobie, że szatan, który jest istotą duchową, gdyby został dosłownie przykuty wielkim łańcuchem, niewidzialnie potrafiłby przeniknąć przez łańcuch i łatwo mu byłoby odpaść od niego, tak że jest wolny i ma prawo omamić narody. Pomyśl.

Otchłań, do której diabeł zostanie wtrącony, będzie symbolicznym więzieniem. Ziemia, gdy zostanie doszczętnie zniszczona plagami i zasłana ciałami zabitych przez Pana, stanie się otchłanią, jak przed pierwszym aktem stworzenia. Będzie zamkniętym więzieniem dla wszystkich demonów.

Przykucie (związanie) diabła wielkim łańcuchem do otchłani na tysiąc lat symbolizuje to, że szatan wraz ze swoimi aniołami zostanie przykuty do spustoszonej i bezludnej ziemi na tysiąc lat.

W Piśmie Świętym wspomniano o szatanie związanym "wielkim łańcuchem". Czy należy to rozumieć dosłownie? Nie, kontekst wyraźnie świadczy o tym, że chodzi tu o symboliczny łańcuch okoliczności. Przywodzi to na myśl wyrażenie, którego używamy, wymawiając się od wyświadczenia komuś przysługi: "Chciałbym ci pomóc, ale mam związane ręce".

Podczas tysiąclecia szatan bardzo chciałby zwodzić i gnębić ludzi, ale jego ręce związane będą łańcuchem okoliczności. Nie znajdzie żadnych sprawiedliwych, których mógłby kusić, ponieważ wszyscy będą w niebie. Nie znajdzie również bezbożnych, którym mógłby przewodzić, ponieważ wszyscy będą martwi, śpią w prochu ziemi. Szatan będzie się po prostu tułał po wyludnionej, spustoszonej ziemi, nie mając nikogo z ludzi pod swoją kontrolą. Okoliczności "zwiążą" go, "aby już nie zwodził narodów, aż się dopełni owych tysiąc lat" (Obj. 20,3).

Cytuj:
Proszę Cię, żebyś już nie propagował prac Dunkela. I proszę, żebyś zapoznał się z artykułem, ktory Ci podałem, a który obnaża brak kompetencji tego pana:

http://www.jesusplusnothing.com/questions/Futurism.htm

Jeśli tego nie zrobisz (a masz liczne możliwości), a zamiast tego nadal będziesz propagował jego fałszywe nauki, to będziesz mi dawał powody do zwątpienia w Twoją elementarną uczciwość. Dyskusję z propagandzistą będę musiał uznać za bezcelową.

Przepraszam, ale nie trzeba mi poprosić kogokolwiek o przetłumaczenie na polski artykułu, jaki mi podałeś, bo znajdują się w nim linki do stron, gdzie zamieszczono spore prorockie wykłady Ojców Kościoła. Wiem, że każdy z tych Ojców odstąpił od jednego z 10 przykazań biblijnego Dekalogu, tj. sabatu, i spodobał mu się niebiblijny zwyczaj - święcenie niedzieli, jakie rozpowszechniło się wśród pierwotnych chrześcijan.

Przykro mi, że nie muszę się bawić w owe wykłady. Nikt z Polaków władających językiem angielskim, którzy zakładali strony internetowe, jako opieszały nie ma ochoty przełożyć obcojęzycznych takich artykułów.

Smoku, na pewno dobrze wiesz o pochodzeniu jezuickiego futuryzmu, którego integralną częścią jest sekretne pochwycenie, o czym podyskutowano między wami w wątku pt. "Porwanie". Ten pogląd jest od dwóch stuleci zakorzeniony w wielu Kościołach ewangelicznych i zielonoświątkowych.

http://jezus.pl/wortal/article.php?sid=29

Mam nadzieję, że artykuł pt. "Skryte porwanie Kościoła - czy jest ono biblijne?" (The Secret Rapture - Is It Scriptural?), jaki podałem w powyższym linku i Ty tak przeczytałeś, pomoże chrześcijanom ewangelicznym zrozumieć prawdziwy rodowód jezuickiego futuryzmu i spore sprzeczności w tej wykładni. Autorem tego artykułu jest Twój brat, pastor zielonoświątkowy Alan Campbell. Myślę, że on jest jedną z "innych owiec" poza jedyną prawdziwą owczarnią i może znajdzie coraz więcej swoich zwolenników w środowiskach ewangelicznych i zielonoświątkowych, którzy dzięki niemu stawają się "innymi owcami". W wypadku rozczarowania z powodu nie wypełnienia się proroctw opartych na futurystycznej metodzie interpretacji mogą oni w przyszłości stworzyć proadwentystyczny obóz ewangeliczny.

Ty ciągle mi zarzucasz, że propaguję adwentystyczną wykładnię proroctw. Czy przytoczenie przeze mnie tekstów Pisma Świętego jest adwentystyczną propagandą? Jeżeli nie chcesz, żebym to zrobił, to mogę zaniechać dalszej dyskusji. Widzę bowiem, że masz problem z obstawaniem przy jezuickiej futurystycznej metodzie interpretacji proroctw, dlatego że uparcie zatrzymujesz niektóre domniemane dowody Pisma Świętego w zakamarkach Twojego umysłu jako bastion sfermentowanej doktryny, gdy zawsze zaczynasz wątpić w to, co wierzysz.

Drogi Smoku, a co do zagadnienia antychrysta, mogę odpisać Ci później, tylko inaczej nie chcesz, żebym propagował adwentystyczną wykładnię proroctw, czyli przytoczył teksty Pisma Świętego i zinterpretował je .

Herkules

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 29, 2007 11:18 am 

Cytuj:
Herkules: Lud Boży spodziewa się przyjścia Chrystusa i zawsze czuwa, aby nie zaskoczył go złodziej w nocy. A teraz jeszcze nie wie, o którym dniu i o której godzinie przyjdzie Chrystus, ale On obwieści tylko im to dopiero tuż przed Jego przyjściem.

Kochany, propagujesz adwentystyczne kłamstwa i zwiedzenia, w sposób bezwstydny i uparty. Gdzie wyczytałeś, że Chrystus obwieści chrześcijanom godzinę swego przyjścia - proszę o tekst biblijny, a nie 'Wielki bój' znanej plagiatorki. [której śladami chętnie podążasz - gołym okiem widać, co wkleiłeś, a co zmęczyłes własnoręcznie]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 29, 2007 11:36 am 

Ja nawet nie wierze, ze Herkules wlasnorecznie plodzi te ogromniaste, "madre" teksty. Jak na osobe, ktora ma problemy z pisaniem i wyslawianiem sie, idzie mu to calkiem zrecznie... :roll: Chyba komus to zleca... Albo ma takie "madre" sciagawki i je zywcem przepisuje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 29, 2007 1:52 pm 

Składam propozycję uhonorowania Herka nagrodą "Zwinnej Myszki". Na "Złotą" musi jeszcze popracować, ale spodziewam się, że nie powiedział jeszcze swojego ostatniego słowa. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 29, 2007 3:57 pm 

Cytuj:
Herkules: Co do wielkiego rozczarowania z roku 1844, ja to już wytłumaczyłem. A nie będę Ci to powtarzał i nie ustosunkuję się do mnóstwa innych cytatów z powodu marnowania czasu.

Gdzież bym śmiał marnować twój cenny czas i energię pożeraną przez twój komputer.
Zaś co do 1844 roku, to nic nie wytłumaczyłeś, bo tego zwiedzenia nie da się obronić. Możesz jedynie dukać za swoją prorokinią, jak niżej:

"Od czasów apostolskich żaden ruch religijny nie był tak wolny od ludzkich błędów i podstępów szatana, jak ten mający miejsce jesienią 1844 roku."
Wielki bój, s. 275.
:lol: :shock: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 29, 2007 4:14 pm 

Cytuj:
Herkules: Nie mogę patrzyć na ugotowaną nóżkę wieprza (np. przeznaczoną na bigos). To jest straszna odraza!

Nie rozumiem. A Ty rozumiesz, co apostoł napisał poniżej:

"A Duch wyraźnie mówi [bynajmniej nie duch proroctwa z KADS], że w późniejszych czasach odstąpią niektórzy od wiary i przystaną do duchów zwodniczych i będą słuchać nauk szatańskich, uwiedzeni obłudą kłamców, naznaczonych w sumieniu piętnem występku, którzy zabraniają zawierania związków małżeńskich, przyjmowania pokarmów [o, to coś na temat twojej nóżki w bigosie], które stworzył Bóg, aby wierzący oraz ci, którzy poznali prawdę, pożywali je z dziękczynieniem. Bo wszystko, co stworzył Bóg, jest dobre, i nie należy odrzucać niczego, co się przyjmuje z dziękczynieniem; albowiem zostają one poświęcone przez Słowo Boże i modlitwę."

To było słowo Boże, a teraz słowo Ellen:

"Jedzenie mięsa zostanie w końcu zaniechane przez tych, którzy oczekują na przyjście Pana; mięsa nie będzie w ich jadłospisie."
Wydarzenia czasów końca, s. 56.

Wybieraj.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 29, 2007 6:06 pm 

Herkules napisał(a):
Imię Michał (hebr. Mika'el znaczy któż jak Bóg) odnosi się do Chrystusa jako Boga, będzie On jedynym orędownikiem (wstawiennikiem) ludu Bożego czasów ostatecznych. Ten, kto ukazał się Danielowi, mówiąc mu: "synów twojego ludu" i "twój lud", miał na myśli obronę i wybawienie tego ludu - chrześcijan.

Herkulesie, przepraszam Cię bardzo, ale to, co piszesz, jest kompletnie bez sensu, a to z kilku powodów:

1. Archanioł Michał jest wspominany w Biblii wielokrotnie i nigdy nie jest Jezusem. Jest "księciem anielskim" [Dan. 10:13].
2. Ludem Daniela, o który Daniel się modlił, był Izrael według ciała. Daniel nie wiedział jeszcze nic o chrześcijanach, więc anioł nie mówił mu o nich. Nie czytaj Bblii od końca do początku, tylko od początku do końca.
3. Orędownikiem Izraela jest archanioł Michał, i dlatego to on układał się z diabłem o ciało Mojżesza [Judy 1:9]
4. Michał i jego aniołowie stoczą bój ze smokiem i strącą go na Ziemię w czasach ostatecznych. Nie czytamy, żeby Jezus miał zrobić coś takiego.

Cytuj:
Twoje zdanie: "(...) zmartwychwstanie Kościoła podczas jego porwania przed Wielkim Uciskiem" stoi w sprzeczności z powyższym fragmentem listu, który apostoł Paweł napisał do chrześcijan w Tesalonikach. Prawdziwi chrześcijanie zawsze doznawali wielu ucisków (np. w dobie mrocznego średniowiecza). A czeka ich jeszcze jeden ostatni - wielki ucisk.

Pomyliłeś sobie Wielki Ucisk z Dniem Pańskim czyli dniem gniewu Boga i Baranka [Obj. 6:19]. Objawienie nie mówi o ucisku Kościoła, tylko o wylaniu gniewu na mieszkańców Ziemi i na ucisku Izraela i osób nawróconych w czasie tego okresu ze strony Antychrysta. Przytoczony przez Ciebie fragment mówi o odpocznieniu Kościoła od wszystkich ucisków na Ziemi (bo Kościół był, jest i będzie uciskany) po Powtórnym Przyjściu Pana, gdy się objawi w mocy.

Cytuj:
Ciekaw jestem, czy Kościół, do którego Ty należysz, nie będzie doznawał wielkiego ucisku, dopóki nie zostanie porwany w powietrze na spotkanie z Panem? Tragedią być może, iż szatan posługując się tekstami Pisma Świętego zwodzi chrześcijan będących zwolennikami futuryzmu, że nie będą uciskani przed porwaniem.

Patrz wyżej. Krytycy "futuryzmu" nie odróżniają ucisków od Dnia Pańskiego. Sami są winni własnej ignorancji i sami popadają w zwiedzenie, niestety. Kościół był, jest i będzie uciskany, ale nie jest przeznaczony na gniew, jaki spadnie na tych, których Dzień Pański zaskoczy i przyjdzie na nich nagła zagłada [I Tes. 5:1-9].

Cytuj:
Wyobraź sobie, jak cały Izrael według ciała będzie nawrócony? Jeżeli będzie tak, to zrób podobnie z innym narodem np. amerykańskim, który by stał się narodem wybranym. Niestety, każdy z obydwóch narodów jest taki, jakiego Bóg nie potrafi zawrócić z błędnej drogi!

Herkulesie, JEST NAPISANE, ŻE CAŁY IZRAEL SIĘ NAWRÓCI:

"A żebyście nie mieli zbyt wysokiego o sobie mniemania, chcę wam, bracia, odsłonić tę tajemnicę: zatwardziałość przyszła na część Izraela aż do czasu, gdy poganie w pełni wejdą, i w ten sposób będzie zbawiony cały Izrael, jak napisano: Przyjdzie z Syjonu wybawiciel i odwróci bezbożność od Jakuba. A to będzie przymierze moje z nimi, gdy zgładzę grzechy ich" [Rzym. 11:25-27]

Przestań stosować tak dziecinną argumentację, bo ona przypomina przekomarzanie się w piaskownicy, a nie poważną dyskusję. :)

Herkules napisał(a):
Zstąpienie Pana z nieba, podczas którego lud Boży będzie porwany w powietrze, to samo co powtórne przyjście Chrystusa.

Nie, kolego. W swoim całym wypracowaniu zapomniałeś własnie o tradycyjnym porwaniu Oblubienicy. Odbywało się ono niespodziewanie i nagle (często w nocy). Pan młody wraz z drużbami przybywał do rodzonnej wioski oblubienicy i "porywał ją" do przygotowanego domu Ojca. Najlepiej sprawdź na stronach hebrajskich, a nie na adwentystycznych, bo ktoś Cię znowu oszukał. A poza tym, przyjście Pana Jezusa na Ziemię w mocy i chwale to jest przyjście z Kościołem, a nie po Kościół [Zach. 14:5; Judy 14]. I odbędzie się ono po weselu Baranka. Takie jest napisane w Obj. 19:11-21. Wojska idące z Panem Panów są ubrane w bisior Oblubienicy czyli sprawiedliwe uczynki świętych [Obj. 19:7-8].

Na temat trąby poczytaj w wątku "Porwanie" - w mojej dyskusji z Mariuszem.:

http://ulicaprosta.lap.pl/forum/viewtop ... 1&start=45

Cytuj:
Tysiącletnie wakacje u Ojca w Niebie musi być poprzedzone powtórnym przyjściem Chrytusa.

:shock: W niebie? To Era Mesjańska odbędzie się w niebie? Niesamowite! To już są jakieś totalne herezje!

Cytuj:
Czy Chrystus przyjdzie na ziemię wraz ze swoim ludem BEZ ANIOŁÓW? Gdyby Pan bez aniołów prowadził wielki bój z demonami i ich podwładnymi - niegodziwymi mocarzami ziemi, poniósłby klęskę. Czy lud Boży, który jest podatny na wszelkie słabości, posiądzie moc niszczenia narodów? Czy lud Boży będzie równy aniołom pod względem bojowym albo przewyższy ich?

Herkulesie, nie kombinuj, tylko czytaj to, co jest napisane. Wojska towarzyszące Jezusowi w Obj. 19:14 są ubrane w bisior Oblubienicy, która została ubrana w ten bisior tuż przed weselem Baranka, które odbyło się wcześniej w niebie [Obj. 19:7-8]. Gdybyś mi nie wierzył, że to jest Kościół, to spójrz tutaj:

"Ci są jednej myśli, i oddadzą moc i władzę swoją zwierzęciu. Będą oni walczyć z Barankiem, lecz Baranek zwycięży ich, bo jest Panem panów i Królem królów, a z nim ci, którzy są powołani i wybrani, oraz wierni" [Obj. 17:13-14]

Jeśli chodzi o zwiastuny mocy, to wcale nie musi to oznaczać aniołów, lecz określone wydarzenia, zwiastujące przyjście Pańskie w mocy i chwale, a opisane w Mat. 24:29-31. Owszem, jest napisane, że Syn Człowieczy przyjdzie z aniołami, ale różne fragmenty Pisma się uzupełniają, więc przyjście Paskie z aniołami i świętymi jest wielce prawdopodobne. Po prostu, Biblia w jednych miejscach mówi o przyjściu Pana ze wszystkimi świętymi [Zach. 14:5], z tysiącami świętych [Judy 14], z wojskami ubranymi w strój Oblubienicy [Obj. 19:14] i z aniołami [Mat. 16:27; 25:31]. Jedno nie wyklucza drugiego.

Niestety, to co piszesz o obłokach i otchłani też mija się z biblijną prawdą. Podczas pochwycenia Kościoła zostaniemy porwani w obłokach w powietrze na spotkanie Pana [I Tes. 4:17]. Podczas Powtórnego Przyjścia Pana z Kościołem Pan przyjdzie na obłokach w mocy i chwale. Dz. Ap. 1:9-11 mówi po prostu o tym, że Jezus zstąpi z nieba na ziemię tak jak wstąpił do nieba z ziemi.

Cytuj:
Mam nadzieję, że artykuł pt. "Skryte porwanie Kościoła - czy jest ono biblijne?" (The Secret Rapture - Is It Scriptural?), jaki podałem w powyższym linku i Ty tak przeczytałeś, pomoże chrześcijanom ewangelicznym zrozumieć prawdziwy rodowód jezuickiego futuryzmu i spore sprzeczności w tej wykładni. Autorem tego artykułu jest Twój brat, pastor zielonoświątkowy Alan Campbell. Myślę, że on jest jedną z "innych owiec" poza jedyną prawdziwą owczarnią i może znajdzie coraz więcej swoich zwolenników w środowiskach ewangelicznych i zielonoświątkowych, którzy dzięki niemu stawają się "innymi owcami". W wypadku rozczarowania z powodu nie wypełnienia się proroctw opartych na futurystycznej metodzie interpretacji mogą oni w przyszłości stworzyć proadwentystyczny obóz ewangeliczny.

Alan Campbell cytuje fakty, które dowodzą, że Dunkel się myli, i to bardzo. Jeśli chcesz zaprzeczyć faktom, to już jest Twój problem. Fakty pozostają faktami, bez względu na to, kto je cytuje. Jeśli tego nie możesz albo nie chcesz rozumieć, to znaczy że dyskusja z Tobą nie ma sensu po prostu.

Cytuj:
Ty ciągle mi zarzucasz, że propaguję adwentystyczną wykładnię proroctw. Czy przytoczenie przeze mnie tekstów Pisma Świętego jest adwentystyczną propagandą? Jeżeli nie chcesz, żebym to zrobił, to mogę zaniechać dalszej dyskusji. Widzę bowiem, że masz problem z obstawaniem przy jezuickiej futurystycznej metodzie interpretacji proroctw, dlatego że uparcie zatrzymujesz niektóre domniemane dowody Pisma Świętego w zakamarkach Twojego umysłu jako bastion sfermentowanej doktryny, gdy zawsze zaczynasz wątpić w to, co wierzysz.

"Jezuicka" futurystyczna metoda interpretacji proroctw była stosowana już przez samego Pana Jezusa, przez apostołów i przez ich pierwszych uczniów. Dowody przedstawiłem Ci w artykule, którego nie chcesz przeczytać, ponieważ napisal go "mój brat zielonoświątkowiec". Rozumiem, że jeśli zielonośiątkowieć powie, że Ziemia jest okrągła, nie zgodzisz się z nim. Twój problem.

Ziemia jako otchłań to jest wymysł E.W. White czyli adwentystyczna propaganda a nie Twój cytat z Biblii. Szatan zostanie związany i wrzucony do czeluści [gr. abyss] ("otchłani" według tłumaczenia BW). Następnie czeluść zostanie za nim zamknięta i opieczętowana [Obj. 20:1-3]. Żeby nie było wątpliwości: czeluść [abyss] to jest po grecku bezdenna przepaść lub niezmierzona głębokość lub miejsce w szeolu, przeznaczone dla potepionych lub demonów. Defninicja znajduje się pod adresem:

http://www.studylight.org/lex/grk/view.cgi?number=12

Legion demonów prosił Jezusa, żeby nie posyłał ich do czeluści [abyss] [Łuk. 8:31]. Jezus zstąpił do czeluści [abyss] [Rzym. 10:7]. Czeluść [abyss] można otworzyć [Obj. 9:1] a jest ona jak studnia [Obj. 9:2]. Królem aniołów mieszkających w czeluści [abyss] jest Abbadon czyli Niszczyciel. Wyjdzie on z czeluści [abyss] na ziemię wraz z innymi istotami, żeby w ramach Bożej kary dręczyć ludzi przez 5 mesięcy [Obj. 9:1-11]. Z czeluści wyjdzie po swoim zmartwychwstaniu zwierzę czyli Antychryst [Obj. 17:8].

Mam nadzieję, że sposób użycia określenia "czeluść" w Nowym Testamencie, a szczególnie w Księdze Objawienia, przekona wszystkich rozsądnie myślących, że czeluść nie może być Ziemią, skoro jest szeolem lub częścią szeolu. Adwentystyczni "nauczyciele" jak zwykle próbóją nagiąć Pismo do własnej tezy. Nawet w I Mojż. 1:1-2 nie jest napisane, że Ziemia jest czeluścią (otchłaną), tylko że była pustkowiem. Ciemność była nad otchłanią prawdopodobnie w sensie głębin wód, nad których powierzchnią unosił się Duch Boży. Ani pustka, ani pustynia , ani wyludnienie nie jest tym samym, co bezdenna czeluść w szeolu. Fakt, że czeluść (otchłań) będzie więzieniem dla szatana na 1000 lat nie oznacza, że czeluść to jest Ziemia. Sposób związania szatana należy traktować symbolicznie, ponieważ dosłowna interpretacja byłaby bez sensu. Natomiast miejsce przebywania szatana absolutnie nie powinno być traktowane symbolicznie, ponieważ literalny szeol ma sens. Widzisz, jak proste zasady interpretacji Pism wyjaśniają sprawę? Spróbuj je zastosować, to może przejrzysz na oczy, zaczniesz myśleć samodzielnie i nie będziesz już nominowany do "złotej myszki". :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 29, 2007 6:42 pm 

Cytuj:
Herkules:
Podczas tysiąclecia szatan bardzo chciałby zwodzić i gnębić ludzi, ale jego ręce związane będą łańcuchem okoliczności. Nie znajdzie żadnych sprawiedliwych, których mógłby kusić, ponieważ wszyscy będą w niebie. Nie znajdzie również bezbożnych, którym mógłby przewodzić, ponieważ wszyscy będą martwi, śpią w prochu ziemi. Szatan będzie się po prostu tułał po wyludnionej, spustoszonej ziemi, nie mając nikogo z ludzi pod swoją kontrolą.

Ciekawe historie powymyślali nauczyciele KADS, bo przecież nie Herkules:
1. era masjańska w niebie, zamiast na ziemi
2. szatan związany na ziemi podczas tysiąclecia
3. ziemia wyludniona podczas tysiąclecia

Proszę zatem Herkulesa o odpowiedź, skąd wzięły się na ziemi narody o których mówi Jan?

"I widziałem anioła zstępującego z nieba, który miał klucz od otchłani i wielki łańcuch w swojej ręce. I pochwycił smoka, węża starodawnego, którym jest diabeł i szatan, i związał go na tysiąc lat. I wrzucił go do otchłani, i zamknął ją, i położył nad nim pieczęć, aby już nie zwodził narodów, aż się dopełni owych tysiąc lat. Potem musi być wypuszczony na krótki czas.
(...)
A gdy się dopełni tysiąc lat, wypuszczony zostanie szatan z więzienia swego i wyjdzie, by zwieść narody, które są na czterech krańcach ziemi, Goga i Magoga, i zgromadzić je do boju; a liczba ich jak piasek morski."

Nie myśl sobie, że nie znam adwentystycznej odpowiedzi. Ale jest tak beznadziejnie głupia, że rad ją jeszcze raz przeczytam, po twojej wklejce.
:lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 29, 2007 9:52 pm 
Lisie,co to jest ten KADS?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 29, 2007 10:15 pm 

Cytuj:
Lisie,co to jest ten KADS?

:shock:
kościół adwentystów dnia siódmego

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 01, 2007 3:58 pm 
No jasne.Coś mnie musiało zamroczyć że się nie zorientowałem.Cóż,starość nie radość :)

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 520 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 35  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1