Smok Wawelski napisał(a):
1. Czy wiara (taka, w której nie ma uczynków) jest w stanie zbawić?
2. Człowiek więc zostaje usprawiedliwiony z uczynków (które są widzialnym dowodem wiary), a nie jedynie z wiary (takiej, w której nie ma uczynków). Proste, prawda? Nie trzeba żadnych zmian definicji pojęć.
Dlatego w tekście Jakub pisze "pokaż mi wiarę bez uczynków, a ja ci pokażę wiarę z uczynków". Wszystko się zgadza.
A w którym miejscu twierdziłem inaczej niż piszesz powyżej ? Mam ciągle wrażenie, że mówisz w moim kierunku, ale nie koniecznie do mnie. Przecież ja to właśnie wałkuje od samego początku. Proszę:
Czy wiara (w której nie ma uczynków ) jest w stanie zbawić ?
Wiara bez uczynków jest martwa...
Wiara bez uczynków jest bezpłodna...
Abraham ... z uczynków został usprawiedliwiony...
Rahab ... z uczynków została usprawiedliwiona...
Wiara współdziałała z ich uczynkami...
z uczynków wiara została uczyniona doskonałą...
Uwierzyli Bogu i to zaliczone zostało na poczet sprawiedliwości...
Człowiek więc zostaje usprawiedliwiony z uczynków, a nie jedynie z wiary.
Czy łotr na krzyżu dokonał jakiegoś uczynku, który to uczynek plus wiara dałby mu zbawienie? Gdzie jest napisane, że do przyjęcia zbawienia potrzebne są wiara i uczynki?
Skrucha jest uczynkiem, upamiętanie. Takie jest moje zdanie.
Jak na razie, to nasz "szablon" prowadzi do interpretacji zgodnych z całością nauczania Pisma.
Jak narazie to kręcisz się w kółko. Nie bardzo komentujesz sedno problemu o którym mówię.
A Twoje "nieszablonowe" interpretacje mnożą pytania na temat rzeczy oczywistych.
nie podałem narazie żadnej interpretacji, po za komentarzem Jakuba, co interpretacją nie jest. Bo mi ciągle chodzi o zgranie wszystkich fragmentów, tak aby wyciągnąć wnioski. A pytań też nie mnożę, tylko ciągle zadaje to samo, a ty SW szerokim łukiem je omijasz, odsyłając mnie do wypowiedzi Pawła. A ja wiem co powiedział Paweł. Ale chce zrozumieć Jakuba uwzględniając Pawła, a Pawła uwzględniając Jakuba.
I tak jeszcze:
Gdzie jest napisane, że do przyjęcia zbawienia potrzebne są wiara i uczynki?
nie wiem tak do końca czy piszesz o "przyjęciu zbawienia", czy zbawieniu, ale... Jakub coś takiego stwierdza, gdyż sam pisałeś:
1. Czy wiara (taka, w której nie ma uczynków) jest w stanie zbawić?
2. Człowiek więc zostaje usprawiedliwiony z uczynków (które są widzialnym dowodem wiary), a nie jedynie z wiary (takiej, w której nie ma uczynków).
Czy wiara (w której nie ma uczynków ) jest w stanie zbawić ?
Człowiek więc zostaje usprawiedliwiony z uczynków, a nie jedynie z wiary.