Tunia03 napisał(a):
Niesądze, żeby szatan w tym wypadku skłamał Jezusa wiedząc, że jest synem Bożym i wie takie rzeczy. Gdyby skłamał Jezus zaraz by to wyłapał i powiedział mu - jak chcesz mi dać coś, co nie należy do ciebie? Jezus wiedząc że świat i wszystkie jego bogactwa należą do szatana odpowiedział, że nie odda mu pokłonu nawet dla tych bogactw, bo tylko Bogu należy oddawać pokłon.
Tuniu, a z jakiego przekładu wzięłaś słowa Jezusa, które wytłuściłem w Twojej wypowiedzi?
Gdybyś mi jeszcze zacytowała jakieś słowa Pana Boga, w których oddaje diabłu władzę nad światem, byłbym Ci wdzięczny. To jest na tyle wazny moment, że gdzieś w Biblii powinien być zanotowany...
Cytuj:
Tak władzę i świat wraz z bogactwami szatan otrzymał w prezencie od Boga, bo Bóg czyni na ziemi to co chce. Czyli zostawił nas z wygłodniałą bestią.
Tuniu, na tym forum trzeba mieć
argumenty. Powinny one pochodzić
z Biblii. Mantrowanie mnie nie interesuje, bo nie jestem ani buddystą, ani hinduistą.
Władza zawsze należała do Boga i nie oddał jej ani na chwilę:
"A po upływie dni ja, Nebukadnesar, podniosłem oczy ku niebu; a gdy znowu rozum mi powrócił, wtedy
błogosławiłem Najwyższego, a Żyjącego wiecznie chwaliłem i wysławiałem, gdyż jego władza jest władzą wieczną, a jego królestwo z pokolenia w pokolenie. A wszyscy mieszkańcy ziemi uważani są za nic, według swojej woli postępuje z wojskiem niebieskim i z mieszkańcami ziemi. Nie ma takiego, kto by powstrzymał jego rękę i powiedział mu: Co czynisz?" [Dan. 4:31-32]
Po Zmartwychwstaniu Jezusa Ojciec oddał Mu wszelką władzę na niebie i na ziemi:
"A Jezus przystąpiwszy, rzekł do nich te słowa: Dana mi jest wszelka moc na niebie i na ziemi. Idźcie tedy i czyńcie uczniami wszystkie narody, chrzcząc je w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego" [Mat. 28:18-19]
Gdy diabeł chciał zrobić krzywdę Jobowi, musiał poprosić Boga o zgodę na zakres swoich działań:
"Lecz wyciągnij tylko rękę i dotknij tego, co ma; czy nie będzie ci w oczy złorzeczył? Na to rzekł Pan do szatana: Oto wszystko, co ma, jest w twojej mocy, tylko jego nie dotykaj! I odszedł szatan sprzed oblicza Pana" [Job 1:11-12]
Bóg jest suwerenny i wszechmocny. Fakt, że posiada wpływ na zbuntowanych ludzi, nie oznacza, że ma władzę nad całym światem i dyktuje warunki. Wręcz przeciwnie. Warunki dyktuje Bóg, a szatan może zrobić tylko tyle, na ile Bóg mu pozwoli.
A eśli chodzi o to, kto jest posiadaczem całej Ziemi wraz z jej bogactwami:
"Pańska jest ziemia i to, co ją napełnia, Świat i ci, którzy na nim mieszkają" [Ps. 24:1]