Smok napisał: Cytuj:
grzech został odpuszczony na podstawie ofiary o ponadczasowej mocy i działaniu, która w historii zaistniała później .Moim zdaniem Abraham i wszyscy zbawieni ST dowiedzieli się o tym właśnie wtedy, gdy Jezus ogłosił im tę Dobrą Nowinę po swoim zejściu w duchu do szeolu [I Piotra 4:6].
To ja tak uwazam ,ale Ty-de facto- nie uwazasz w ten sposob !
Bowiem napisales:
Cytuj:
"(...) a jeśli Chrystus nie został wzbudzony, daremna jest wiara wasza; jesteście jeszcze w swoich grzechach. Zatem i ci, którzy zasnęli w Chrystusie, poginęli" [I Kor. 15:17-18]
Poginęli, to znaczy poumierali w swoich grzechach. Czyli zginęli, bo nie otrzymali życia wiecznego [Jan 3:16]. Bo skoro Chrystus nie zmartwychwstał, to nie był tym, za kogo się podawał. A wtedy nie byłoby w Nim zbawienia. Oni poumierali pokładając w Nim ufność, a jeśli On nie jest Mesjaszem i nie potwierdził tego swoim zmartwychwstaniem [Dz. Ap. 17:31], to poginęli na wieczność w sensie wiecznego potępienia.
Jezeli Ci ,ktorzy zasneli w Chrystusie pogineliby ,jezeli bylyby On falszywym mesjaszem ,to TYM BARDZIEJ POGINELIBY CI KTORZY ZASNELI PRZED JEGO URODZENIEM !
Proste i logiczne !
Ci z czasow Chrystusa pomarliby w swoich grzechach i ci za czasow "przedchrystusowych" tez pomarliby.
Zatem twierdzenie Pawla wprost odnosi sie do wspolczesnych Jezusowi ,zas tym bardziej (choc nie wprost) do wczesniej zyjacych!
Pawel stwierdza ,ze i jedni i drudzy pogineliby!
Musisz to wziac POD UWAGE!
Hipotetyczny brak zmartwychwstania Jezusa "zabija" wszystkich tych ,ktorzy zasneli w czasach Starego Przymierza-i to BEZ WZGLEDU NA ICH STAN SERCA I ZAWIERZENIA BOGU !
Zabija Abrahama ,Izaaka ,Jakuba i innych-jezeli ,jak twierdzisz ,oni tez zasneli !
Cytuj:
Wszyscy, którzy umarli zbawieni czyli zasnęli zanim przyszedł Mesjasz, poszli (a właściwie ich dusze) do raju czyli na "łono Abrahama".
Oni nie umarli zbawieni ,jezeli mesjasz bylby falszywy !Ich zbawienie ,ktore osiagneli dzieki Jezusowi ,PRAWDZIWEMU MESJASZOWI ,DOPELNI SIE W PRZYSZLOSCI -po zmartwychwstaniu -albowiem zbawienie to TAKZE NOWA NATURA LUDZKA OTRZYMYWANA OD MESJASZA -Abraham i inni beda ja mogli otrzymac DOPIERO w 1000 letnim Krolestwie !
Jezus o tym ich poinformowal ,gdy "zagladal do nich" po swojej smierci- TO BYLA TA DOBRA NOWINA !
Ale nie zabral wszystkich ich ze Soba do Nieba ,ale zabral TYLKO TYCH ,KTORZY ZMARTWYCHWSTALI -BO BYLI SWIECI I POTRZEBNI MU -JUZ W CIALACH PRZEMIENIONYCH-W NIEBIE-byl to
wyjatkowy akt laski dla wybranych-zapewne Mojzesza i czesci tych ,ktorzy takze spali "snem smierci" .
Mt 27:52].
Moim zdaniem ,gdyby mesjasz byl falszywy ,Abraham i inni NIGDY NIE WYSZLIBY Z "LONA ABRAHAMA" ,
nigdy nie znalezliby sie w Niebie ,ale ich los i tak bylby lepszy od tych ,ktorzy zasneli !
Albowiem oni nigdy nie obudziliby sie i faktycznie po smierci biologicznej staliby sie na zawsze UNICESTWIENI.
Gdyz nie byloby czlowieka ,ktorego Chwala jest Chwala Boga i ktory bedac na Ziemi(w Chwale) budzi ludzi ze "snu smierci"-TYLKO TAK MOZNA ICH PRZYWROCIC DO SWIADOMEGO ISTNIENIA !
Cytuj:
A jak Ci się wydaje? Czy ktoś, kto uwierzy w fałszywego mesjasza może być zbawiony? Jeśli tak, to po co Jezus ostrzegał przed fałszywymi mesjaszami? Nie ma tu mowy o żadnej odpowiedzialności zbiorowej. Każdy, kto położy ufność w kimkolwiek innym niż TEN Mesjasz Jezus, umrze w swoich grzechach. Kazdy, kto nie może słyszeć o Jezusie, może szukać Boga na podstawie dostępnego mu objawienia, a Bóg wyjdzie mu naprzeciw. Wystarczy, że nie będzie tłumił Bożego działania we własnym sercu przez nieprawość [Iz. 65:1; Rzym. 1:18].
Wniosek prosty :
Wszyscy Zydzi ,ktorzy poszli za Bar Kochba(vel bar Kosiba) w II wieku zostali potepieni !
Wszyscy Zydzi ,ktorzy wierzyli w mesjanizm ,pozniejszych mesjaszy zydowskich ,sa potepieni-BO OWI "MESJASZE" ZWARIOWALI ,A WIERZAC WARIATOM AUTOMATYCZNIE SKAZUJEMY SIE NA POTEPIENIE !
Super smocza Ewangelia !
Cytuj:
Jeśli ktoś uwierzy Tobie zamiast Bogu, to położy ufność w ciele, a to jest bardzo niebezpieczne i Biblia przed tym ostrzega [Jer. 17:5]. Każdy zda sprawę za samego siebie - dlatego właśnie ufanie ludziom, którzy twierdzą i zapewniają, że ODBIERAJĄ OSOBIŚCIE OD PANA, albo że POLEGAJĄ NA PANU, może być niebezpieczne. Lepiej sprawdzić ich zapewnienia w Piśmie. Dlatego ja sprawdzam Twoje
Sprawdzaj sprawdzaj byle tylko w Duchu Bozym ,a nie w duchu tradycji.
Byle tylko w modlitwie ,a nie poprzez wlasna wiedze.
Byle tylko nie w pysze "wyuczonej absolutnej prawdy" ,ale w pokorze sluchania Panskiego Slowa.
Zazwyczaj ludzie wierza Bogu sadzac ,ze ktos jest ich posrednikiem do Boga.
Kazdy z nas winien bronic sie przed jakimkolwiek posrednictwem miedzy ludzmi ,a Bogiem.
Zaden nauczyciel nie moze byc posrednikiem ,w poznaniu doktryny ,w stosunku do Ludu Boga.
Czym innym jest objawienie prywatne ,a czym innym czytanie Biblii w swietle Ducha Swietego i za Jego prowadzeniem.
Ja niczego od Pana osobiscie nie odbieram co nie opieraloby sie na Slowie Boga.
Zas roznimy sie w interpretacji Slowa ,gdyz Ty nie chcesz pozwolisz poddac ,Swojej tradycji biblijnej , osadowi Boga ,ja zas moje poznanie Slowa ,poddaje temu osadowi kazdego dnia zawsze gotow sie odwrocic ze zlej drogi-od zlego zrozumienia.
Mam nadzieje ,ze kiedys i taka postawe dostrzege u Ciebie.