Herkules napisał(a):
Smok Wawelski napisał(a):
Może Cię to zdziwi, ale JEDNA WIARA z Ef. 4:5 to jest "mia pistis" czyli jedna ufność (w Jezusa), a nie jedna doktryna.
Smoku, nie istnieje wyraz w liczbie mnogiej np.
pięć wiar. Gdybym zrozumiał odniesienie wiary do ufności, to po cóż Paweł napisałby przed rzeczownikiem
wiara liczebnik
jedna?
Bo chodzi o jedną wiarę, która zbawia, czyli wiarę [ufność] w jednego Pana Jezusa. Żadna inna wiara w nic i w nikogo innego nie zbawia. Tylko zbawcza (ta sama) wiara [ufność] w jednego (tego samego) Pana Jezusa jest potwierdzona jednym (tym samym) chrztem. Doktryna [didasko] to jest nauka lub inaczej wykład Słowa. I nie ma tutaj tego wyrazu. Przyjąć wiarę to znaczy uwierzyć w Jezusa:
Cytuj:
"A Słowo Boże rosło i poczet uczniów w Jerozolimie bardzo się pomnażał, także znaczna liczba kapłanów przyjmowała wiarę." (Dzieje Apostolskie 6:7, BW)
To znaczy zostawali zbawieni przez wiarę w Jezusa. Nie przez przyjęcie doktryny KADS.
Cytuj:
"A tylko niektórzy słyszeli, że ten, który niegdyś nas prześladował, teraz szerzy wiarę, którą dawniej zwalczał, i wysławiali Boga za mnie." (List do Galacjan 1:23-24, BW)
To znaczy, że ewangelizował i głosił wiarę [ufność] w Jezusa jako jedyny warunek zbawienia, co wcześniej zwalczał.
Cytuj:
"nauka ich szerzyć się będzie jak zgorzel; do nich należy Hymeneusz i Filetos, którzy z drogi prawdy zboczyli, powiadając, że zmartwychwstanie już się dokonało, przez co podważają wiarę niektórych." (2 List do Tymoteusza 2:17-18, BW)
Dosłownie słowo [logos] ich szerzyć się będzie jak zgorzel, a skutkiem będzie dosłownie przewrócenie zbawczej wiary [ufności] w Jezusa.
Cytuj:
"Umiłowani! Zabierając się z całą gorliwością do pisania do was o naszym wspólnym zbawieniu, uznałem za konieczne napisać do was i napomnieć was, abyście podjęli walkę o wiarę, która raz na zawsze została przekazana świętym." (List Judy 3, BW)
Wiara [ufność] w Jezusa jako warunek konieczny i wystarczający do zbawienia została raz przekazana świętym. Tymczsem ludzie, o których pisze Juda "łaskę Boga naszego obracają w rozpustę i zapierają się naszego jedynego Władcy i Pana, Jezusa Chrystusa" [Judy 4]. Czytaj to, co jest napisane.
Cytuj:
"Tu się okaże wytrwanie świętych, którzy przestrzegają przykazań Bożych i wiary Jezusa." (Objawienie 14:12, BW)
Czy to znaczy ufność Jezusa?
Oczywiście, że nie. Tylko to jest doktryna, czyli wiara chrześcijańska.
Nie. to nie jest doktryna chrześcijańska. To jest wiara [pistis] Jezusa i przykazania Boże. Nie ma tutaj mowy o nauce Jezusa, ponieważ przestrzeganie przykazań Bożych należało do nauki Jezusa, a jest wymienione osobno. Może chodzić o świętych narodowości żydowskiej, którzy podzielają wiarę Jezusa według ciała, który urodził się jako Żyd i umarł jako Król Żydowski.
Herkules napisał(a):
Smok napisał(a):
Więc sam przyznajesz, że NAJPIERW należy się narodzić na nowo, a dopiero POTEM można mówić o doktrynie czyli o nauczaniu już nowo narodzonych ludzi.
Gdyby zbadanie proroctw biblijnych i zapoznanie się z innymi naukami Pisma Świętego nastąpiły dopiero po nowym narodzeniu, to ktoś z nowonarodzonych podważyłby i odrzuciłby taką doktrynę jako niebiblijną. To jakież niebezpieczeństwo!
Niebezpieczeństwem jest zabieranie się do interpretacji proroctw biblijnych BEZ UPRZEDNIEGO NOWEGO NARODZENIA. A Ty jesteś tego najlepszym dowodem, Herku.
Herkules napisał(a):
Zrozumienie i przyjęcie prawidłowej (historycznej) wykładni proroctw biblijnych pozwalają wierzącym umacniać w wierze i zabezpieczać przed zamieszaniem w ich umysłach, jakie może w końcu prowadzić ich na manowce. Bóg stara się nie dopuścić do tego, aby ci, których zamierza wybrać na własny lud, byli zwiedzeni przez zwolenników innej jakiejkolwiek fałszywej wykładni proroctw biblijnych.
To jest bełkot adwentystyczny i propaganda, która zrobiła zamieszanie w Twoim umyśle. Bóg stara się wybić Ci to z głowy i dlatego znalazłeś się na Ulicy Prostej, bo jesteś na manowcach. Literalna interpretacja proroctw biblijnych istniała NA DŁUGO PRZEDTEM, zanim powstała wykładnia historyczna, co da się udowodnić, ale Ty boisz się nawet o tym pomyśleć. Pierwsi i bezpośredni uczniowie apostołów stosowali literalną i futurystyczną wykładnię. Miej trochę odwagi i zapoznaj się wreszcie z FAKTAMI:
http://www.jesusplusnothing.com/questions/Futurism.htmHerkules napisał(a):
Ewangelia (dobra nowina) to nauka Pana Jezusa. Ta nauka jest uzupełnieniem (rozwinięciem) Starego Testamentu Nowym Testamentem. Przekazicielami ewangelii byli apostołowie i ich towarzysze, którzy potem napisali Nowy Testament.
Czy można utożsamić ewangelię z nauką(ami) Pisma Świętego albo ewangelizację z nauczaniem Pisma Świętego albo ewangelistami z nauczycielami Pisma Świętego?
"Potem [Jezus] rzekł do nich [uczniów]: To są moje słowa, które mówiłem do was, będąc jeszcze z wami, że się musi spełnić wszystko, co jest napisane o mnie w zakonie Mojżesza i u proroków, i w Psalmach. Wtedy otworzył im umysły, aby mogli zrozumieć Pisma." (Ewangelia Łukasza 24:44-45, BW)
Jezus nie mówi tutaj o Dobrej Nowinie, która jest kierowana do grzeszników i której przyjęcie powoduje zbawienie, tylko o Jego słowach jako nauce, która była kierowana do uczniów.
Herkules napisał(a):
Apostoł Paweł, gdy brał udział w dyspucie z żydowskimi niedowiarkami, cytując różne fragmenty Pisma (ST) przekonywał ich, że Pan Jezus musiał umrzeć na krzyżu jako prawdziwy Mesjasz. Dlatego widzimy, że ukrzyżowanie i zmartwychwstanie Jezusa są wypełnieniem się proroctw Starego Testamentu. Częścią działalności ewangelizacyjnej wśród Żydów była także słynna argumentacja Pawła wynikająca z Pism Starego Testamentu.
Oto treść Ewangelii:
"
A przypominam wam, bracia, ewangelię, którą wam zwiastowałem, którą też przyjęliście i w której trwacie, i przez którą zbawieni jesteście, jeśli ją tylko zachowujecie tak, jak wam ją zwiastowałem, chyba że nadaremnie uwierzyliście.
Najpierw bowiem podałem wam to, co i ja przejąłem, że Chrystus umarł za grzechy nasze według Pism i że został pogrzebany, i że dnia trzeciego został z martwych wzbudzony według Pism" [I Kor. 15:1-4]
Czy widzisz tutaj prawidłową interpretację eschatologicznych proroctw biblijnych jako warunek konieczny i wystarczający do zbawienia? Odpowiedz "tak" lub "nie".
Herkules napisał(a):
Branham jako jeden z proroków wywarł znaczący wpływ na rozwój ruchu neocharyzmatycznego, który propaguje duchową jedność chrześcijan, czyli jedność odrodzonego serca.
Branham nie był fałszywym nauczycielem z tego powodu. Jedność odrodzonego serca jako warunek oglądania Królestwa Bożego jest podany przez Jezusa [Jan 3:1-21]
Oczywiście, Żydzi sprawdzali, czy rzeczywiście Ewangelia jest "według Pism". Ale nie sprawdzali proroctw eschatologicznych i nie zastanawiali się nad futurystyczną lub historyczną ich interpretacją (zresztą historycznej jeszcze wtedy nie było), tylko nad tym, co jest treścią Ewangelii.
Słowo Boże jest najlepszym lekarstwem na zwiedzenie. Dlaczego nie chcesz przyjąć lekarstwa?