Macie własny sposób by wyjasnic Żydom dlaczego wierzycie w trójce
bo ST nie mówi o trójcy NT objawia .
A dlaczego nie można przyjac Szechinach , o której Biblia Jawnie nie mówi ,a moze mówi tylko nie widac .
jesli jest to Widzialna Obecność Elohim a Elohim UNOSIŁA sie nad WODAMI ,co to za WODY ?
><><
zechina (hebr. szachan - mieszkanie, przebywanie;
Matrona) - w Talmudzie
żeńska manifestacja Boga w człowieku,
boskie zamieszkiwanie, obecność Boża; także
„oblubienica Pana”, porównywana z Szakti. Wyrażenie „Szechina jest obecna” znaczy:
„Bóg zamieszkuje”. [”Określenia tego (Szechina) często używa się po prostu jako synonimu Boga, lecz niektórzy filozofowie żydowscy postrzegali ją jako odrębny,
powołany do życia byt, istotę świetlistą, z którą człowiek może nawiązać kontakt”
><><
Jesli Szechina jest Mieszkaniem dla Elohim jesli jest Oblubienica to dlaczego tak sie burzycie?
><><
Cytuj:
Ruach Elohim: Hebrajszczyzna dla 'Dodają "Duch Boga."
Personifikowany przez kobiecą figurę Shekinah.
><><
Gdy to następuje, SZECHINA odłącza się od swego prawowitego małżonka TIFERET –
><><
><><><
Pojęcie
Szechina oznacza objawianie się Boga na scenie świata, chociaż pozostaje On w najdalszym niebie. „Podobnie jak słońce oświetla promieniami każdy zakątek ziemi,
Szechina, rozbłysk boskości, powoduje, że wszędzie czuje się jej obecność”. Dlatego też
Szechinę przedstawiano często
pod postacią światła.
W tym miejscu mogą nasunąć się na pamięć słowa sekwencji na Zesłanie
Ducha Świętego: „Przybądź,
Duchu Święty, ześlij z nieba wzięty światła Twego strumień”.
Tekst Pisma „A ziemia jaśniała od Jego chwały” (Ez 43,2) komentowano: „to jest
oblicze Szechiny”*********
. Z kolei błogosławieństwo kapłańskie: „Niech Pan rozpromieni oblicze swe nad tobą” (Lb 6,25) interpretowano:
„Oby raczył ci dać światło Szechiny”.
Obecność Boża ustanawia w pewien sposób bardzo ścisły kontakt między Bogiem a ludźmi, tak że podziela On nawet ich strapienia. „Kiedy człowiek wpada w tarapaty,
cóż rzecze Szechina? Mówi ona: «Głowa mi zaciążyła, ręce Mi opadły»”.
Chociaż
*Szechina
jest wszechobecna, lepiej odczuwa się ją w pewnych miejscach i okolicznościach, które przez swój sakralny charakter przygotowują duchowo człowieka na spotkanie z Bogiem. Namiot Spotkania był uważany za miejsce, gdzie
Szechina
objawia się intensywniej niż gdziekolwiek indziej
http://apologetyka.katolik.net.pl/content/view/654/54/
><><
Od pierwszego dnia, kiedy Święty Jedyny (niech będzie błogosławiony!) stworzył wszechświat, pragnął zamieszkać pośród swoich stworzeń, w niższych regionach, lecz nie uczynił tego. Jednak później, gdy wzniesiono Przybytek, a Święty Jedyny (niech będzie błogosławiony!) sprawił, że zamieszkała w nim
Szechina,
rzekł: «Niechaj zostanie napisane, że świat został stworzony tego dnia»”. Jak się wydaje, należy przez to rozumieć, że dopóki
Szechina nie
zamieszkała wśród ludzi dzięki wzniesieniu Przybytku, nie można było uznać świata za istniejący w ścisłym tego słowa znaczeniu
><><
http://biblia.phorum.pl/index.php