Na poczatek przepraszam za dlugosc tego postu ,jest to moje podsumowanie przemyslen z ostatnich dni.Nic nowego juz nie wymysle
Rozni sie troche od przemyslen Smoka W ,ale mnie pozwolilo dostrzec potege Zywego Boga dzialajacego poprzez historie.
Zapraszam cierpliwych
Lis napisal:
Cytuj:
Można by powiedzieć, że chrześcijanin posiada w sobie Prawo miłości i ulegając w posłuszeństwie temu Prawu, człowiek doświadcza prawdziwej wolności.
Uwazam ,ze kazdy czlowiek ma takie "prawo moralne" wpisane w jego serce.
Mysle,ze na skutek duchowej mocy wladcy(wladcow)grzechu dzialanie naturalnego prawa moralnego zostalo
bedz uspione ,badz
zniszczone w starozytnosci biblijnej.
Zniszczenie natury ludzkiej mozna rozpatrywac i tak i tak.
Badz natura zostala zniszczona w calosci ,badz czesciowo.
Ze w calosci OD RAZU twierdzi np Kalwin ,ze czesciowo np kosciol ortodoksyjny i za nim KRK.
Ja sadze ,ze obydwie opcje sa mozliwe.
Adam doprowadzil do smierci czlowieka ,ale hebrajski zwrot z 1M 2:17:
mot tamut doslownie znaczy
smiercia umrzesz-
bedziesz istnial w umieraniu.
Adam nie umarl od razu ,ale jego status wobec smierci ulegl zmianie-starcil kontakt z Bogiem i zaczal inaczej postrzegac swiat wokol siebie.
Potomkowie Adama ,jak widac po historii Kaina i Abla w roznym stopniu dziedziczyli zniszczenie ludzkiej natury(U Kaina jest to juz wieksze zniszczenie).
Mamy wreszcie opis wtracania sie Synow Boga w rozwoj ludzkosci ,w wyniku czego ludzkosc
staje sie cialem(1M6:3) ,oraz pojawiaja sie nowe istoty ludzkie nazwane po raz pierwszy slowem:
ANASZIM,CO DOSLOWNIE OZNACZA SMIERTELNIKOW,CHORYCH ,ZNISZCZONYCH(1M 6:4).
Mozna wiec wywnioskowac ,ze stopien zniszczenia wsrod ludzkich narodow moze byc rozny.
Odbudowa ludzkosci po potopie jest zogniskowana na potomstwie jednego syna Noego nazwanego
Szem-IMIE.
Miano to oznacza moim zdaniem ,ze Szem nosi w sercu jeszcze resztke Imienia JHWH dajacego mozliwosc zbawienia .
Imienia tego braklo za czasow
Enosza-doslownie chorego,smiertelnika,zniszczonego-(
anaszim to lmn od
enosz).
Za zycia Enosza zaczeto wzywac Imienia JHWH(1 M 4:6),aby byc uratowanym ,zbawionym(Jl 3, 5a)
Jego potomkiem jest Abram.
Stan Abrahama(Abrama) jest juz ,moim zdaniem juz b.zly!Inny niz jego przodka Szema!
Abaram byl to prosty czlowiek potrafiacy zaufac nadzwyczajnym objawieniom ,ktore dostawal.
On jednakze nie bardzo wiedzial ,przez dlugi czas,kto go wezwal ,kto mu sie objawil!
Mojzesz piszac swoja Pierwsza Ksiege Tory wklada w jego usta takie slowa:
"
Gdy więc Bóg wyprawił mnie (w oryg:
hitu oti Elohim )
na wędrówkę z domu ojca mego, rzekłem do niej: Tę przysługę będziesz mi wyświadczała: Wszędzie, gdzie przyjdziemy, powiesz o mnie: On jest bratem moim."1M 20,13
Fragment "Bóg wyprawił mnie "-
hitu oti Elohim - zawiera czasownik w lmn:
hitu co znaczy dosłownie
"oni wyprawili mnie na wedrowke" Literalnie moglibyśmy tłumaczyć ten zwrot:
"BOGOWIE WYPRAWILI MNIE NA WEDROWKE-SPOWODOWALI ZE JA TULALEM SIE"!A wiec jeszcze podczas spotkania z Abimelechem , gdy oklamywal go ,ze Sara jest jego siostra uwazal ,ze zostal wezwany przez jednego z
Elohim(Bogow)- moze
Eleljona (Najwyzszego Boga)- ale jednak jednego z wielu
Elohim!
Dopiero stary Abraham mial zrozumiec, ze dostapil laski spotkania z Jedynym Prawdziwym Elohim Niebios -z Jahwe!
U kresu zycia wypowiada bardzo podobne slowa jak do Abimelecha:
"Jahwe ,Bog niebios, Ten, ktory mnie wywiodl (lekachani)z domu mojego ojca i z mojego rodzinnego kraju, Ten ,ktory mnie doswiadczyl (diber) i poprzysiagl (nishba) , ze mojemu potomstwu da ten kraj na wlasnosc, posle przed toba swojego aniola i tak sprowadzisz mi stamtad zone dla mojego syna."(1M 24:7)
W tym fragmencie obok rzeczownikow Jahwe-Elohim wystepuja trzy czasowniki
juz w lp:
wywiodł mnie (lekachani ) , oswiadczył -mowil (diber) , poprzysiagl-przysiegal:(nishba)Taki byl Abraham czlowiek ktory zawierzyl Nieznanemu.
Zagubiony ,ale jednak posluszny!
Wiecej!
Ten ktory dla Nieznanego robil rzeczy niespotykane!
Chcial ofiarowac Mu swego syna zabijajac go OSOBISCIE!
Dlatego zostal zywym wzorcem wiary i uczynkow!
Moim zdaniem ON NIE MIAL JUZ W SOBIE IMIENIA JHWH ,
GDY BYL ABRAMEM-TYLKO
MIESZKALY W NIM IMIONA(DUCHY) INNYCH BOGOW- JEGO NATURA JUZ OBUMARLA I
DLATEGO OTRZYMAL SPECJALNE PRZYKAZANIA OD BOGA ,ABY OZYLY W NIM WEWNETRZNE PRAWA MORALNE
OTRZYMAL TEZ
NOWE IMIE ABRAHAM .POCHODZACE OD BOGA JHWH ,KTORE
BYLO JEGO NOWYM DUCHEM - ZAWIERAJACYM IMIE SAMEGO JHWH!Dlatego zostal zbawiony przez wiare!,bo
uratowany spod wladzy imion falszywych bogow ,poddany, w sercu ,wladzy Imienia JHWH.ABRAHAM BYL KONIECZNYM "HAMULCEM" NA DRODZE POSTEPUJACEGO DUCHOWEGO ZNISZCZENIA POTOMKOW SZEMA-ON
JEDYNY Z JEGO POTOMKOW OZYL ,DZIEKI LASCE BOGA I DLATEGO ON I JEGO NAJBLIZSI POTOMKOWIE MOGLI DAC POCZATEK NOWEMU NARODOWI ,GDYZ MIELI IMIE JHWH W SWOICH SERCACH-DLATEGO TEZ BBOG IZRAELA NAZWANY JEST BOGIEM ABRAHAMA IZAAKA I JAKUBA ,GDYZ W TYCH TRZECH MEZACH BOZYCH DUCH JHWH BYL NA TYLE SILNY ,ZE ICH SERCA NIE OBUMARLY JESZCZE CALKOWICIE-
CZULY ZYWEGO BOGA ,PRAWO NATURALNE DZIALALO W NICH !
"Egipski Izrael" PRZEZ 400 LAT utracil juz IMIE JHWH Z WNETRZA SERC.
MOJZESZ TEZ NIE MA JUZ TEGO IMIENIA PRZODKOW (DUCHA JHWH) W SOBIE .
DLATEGO BOG OBJAWIA MU SIE OD NOWA-JAK JEGO PRZODKOM- I JEMU DAJE SWOJE IMIE (SZECHINA WPIERW SPOCZYWA NA MOJZESZU) A POZNIEJ TO IMIE ZAMIESZKUJE POMIEDZY IZRAELITAMI-JEST ONO POTEZNIEJSZE ,JEST GO WIECEJ BO MA POZOSTAC NA ZIEMI I JEST PRZEZNACZONE DLA WIELU POKOLEN I DLA SAMEGO MESJASZA.
Odtad Izraelowi juz nie zabraknie IMIENIA JHWH DO WZYWANIA ,ABY MIEC ZYCIE-ABY OZYWIAC W NICH WEWNETRZNE PRAWO MORALNE!
To jest moment STAREGO PRZYMIERZA ZAWARTEGO NA SETKI LAT -
OZYWIAJACEGO DUCHOWE PRAWO ZYCIA W LUDZIACH W KTORYCH ONO UMARLO -W NARODZIE
NAJBARDZIEJ ZNISZCZONYM SPOSROD INNYCH!Plan Boga byl taki;
ON CHCIAL ULITOWAC SIE NAD
NAJGORSZYM I NAJMNIEJSZYM NAJSLABSZYM NARODEM NA ZIEMI!
JEMU CHCIAL OKAZAC LASKE-DLATEGO GO WYBRAL!TEN NAROD BYL CALKOWICIE DUCHOWO UMARLY -POZA WYJATKOWYMI OSOBOWOSCIAMI ,POWOLANYMI DO ZYCIA W NIM ,PRZEZ LASKE BOGA!
W innych narodach zas prawo moralne ,zapisane sercach ludzi ,u zarania stworzenia ,moglo dzialac nadal bo bylo
tylko uspione-DLATEGO TE NARODY MOGLY CZEKAC NA OBJAWIENIE MOCY PRAWDZIWEGO BOGA -CZEKAC W NIEWOLI MOCY I ZWIERZCHNOSCI-BOG DAL IM SZANSE ,BO MOGLY SAME GO WYCZUC ,mimo czasow niewiedzy (Dz 17:26-30) .
STAD SLOWA PAWLA O ISTNIEJACYM PRAWIE WEWNETRZNYM U GOJOW(Rz 2:15)!
ZEBY ZAS PRAWO WEWNETRZNE SERCACH IZRAELITOW OZYLO ,IZRAELICI POTRZEBOWALI SPISANYCH PRAW ZEWNETRZNYCH ,KTORYCH PRZESTRZEGANIE SKUTKOWALO EFEKTEM WEWNETRZNYM.
PRZESTRZEGANIE PRAW SPISANYCH BYLO AKTEM WIARY NA KTORY TO AKT BOG ODPOWIADAL WEJSCIEM SZECHINY -DUCHA JHWH-DO ICH WIERZACYCH SERC.
TO SZECHINA PRZYNOSILA
ZAPISANE W NIEJ OD NOWA UMARLE U IZRAELITOW PRAWO NATURALNE-
WYWOLYWALA EFEKT WEWNETRZNY .
Pawel napisal cos takiego:
Rz 3:30 Bw "
albowiem jeden jest Bóg, który usprawiedliwi obrzezanych na podstawie wiary, a nieobrzezanych przez wiarę." Przetlumacze to troche inaczej,aby uwypuklic cel slow Pawla:
"usprawiedliwi obrzezanych z WIERNOSCI(ek pisteos) ,a nieobrzezanych przez wiare(tes pisteos)Tak o to dotarlem do czasow Nowego Przymierza:
Pawel napisal ze Izraelici otrzymali ,w przeszlosci, nastepujace dary:
Rz 9:4 Bg
"Którzy są Izraelczycy, których jest przysposobienie synowskie i chwała, i przymierza, i zakonu danie, i służba Boża, i obietnice;" Bog zawarl z nimi przymierza i dal im zakon oraz przekazal obietnice.
Oni MIELI BYC WIERNI JHWH KTORY IM SIE OBJAWIL.
Duch ,ktory byl dany prokom Izraela wskazywal na przyjscie Mesjasza-Chrystusa.
Wiernosc Izraela polegala na tym ,ze winni oni oczekiwac CZASU PRZYJSCIA MESJASZA na ktory wskazywal duch prorokow.
Mamy NT doskonaly przyklad tej wiernosci w Lk 2:25-38.
Symeon i Anna oczekuja Mesjasza na ktorego wskazuje duch chrystusowy i dzieki temu Duch Swiety pozwala im Go rozpoznac.
Beda zbawieni z WIERNOSCI duchowi Tanach-duchowi Chrystusa !
Kazdy Zyd W TAMTYCH CZASACH -2000 LAT TEMU-ktory byl WIERNY OTRZYMAL TAKA LASKE POZNANIA CHRYSTUSA.
Pawel napisal ze
SPRAWIEDLIWY Z WIERNOSCI ZYC BEDZIE-Rz 1:16-17 .
Zostalo to napisane w Tanach wpierw do Zydow i dotycza te slowa ,zacytowane przez Pawla, w pierwszej kolejnosci Zydow.
Aby moc byc sprawiedliwym ZYD MIAL ZYC WIERNOSCIA JHWH ZAS JHWH ZE SWEJ STRONY ODPOWIADAL SWOJA WIERNOSCIA!
MECHANIZM ,MOIM ZDANIEM ,BYL TAKI:
1.ZYD WYPELNIA PRAWO -TO JEST JEGO AKT WIARY CZLOWIEKA CIELESNEGO .
2.JHWH ODPOWIADA DAJAC MU SZECHINE Z NOWYM ZAPISEM PRAWA MORALNEGO W NIEJ ,TEN ZAPIS ZOSTAJE "ZAKODOWANY" W CIELESNYM SERCU ZYDA PRZESTRZEGAJACEGO PRAWA.
TO SA DWA KROKI W STARYM PRZYMIERZU.TRZECI KROK STAREGO PRZYMIERZA:
3.ZYD ZYJE W WIERNOSCI WEWNETRZNEMU PRAWU OCZEKUJAC NA MESJASZA.
TUTAJ WKRACZA NOWE PRZYMIERZE W ZYCIE ZYDA:
Na wiernosc Izraelitow Chrystus ,gdy chodzil juz po ziemi ,odpowiedzial Swoja wiernoscia ,ktora spowodowala u WIERNEGO I SPRAWIEDLIWEGO ZYDA OTRZYMANIE DARU ZBAWIENIA.
W Rz 3:22;26 ,Ga 2:16;20 ,Ga 3:22 ,Flp 3:9 czytamy o TAKIEJ WIERNOSCI CHRYSTUSA DAJACEJ KAZDEMU WIERNEMU ZBAWIENIE-W PIERWSZEJ KOLEJNOSCI ZYDOWI ,JAKO DZIEDZICOWI PRAWD BOGA.
Szczegolnie widac to w Ga 3:22
„Lecz Pismo wyraźnie mówi, że cała ludzkość znajduje się pod władzą grzechu, aby obietnica objęła swym zasięgiem, dzięki WIERNOSCI Jezusa Chrystusa, wszystkich, którzy mają wiarę.”Zatem ,jezeli Zyd byl WIERNY I OCZEKIWAL MESJASZA Chrystus na to odpowiadal SWOJA WIERNOSCIA dajac WIERNEMU ZYDOWI
NOWA WIARE W NIEGO JAKO W MESJASZA IZRAELA NA KTOREGO CZEKAL.
Tak Zydzi mogli osiagnac zbawienie w Jezusie Chrystusie.
BYLA TO SPECYFICZNA-WIELOSTOPNIOWA- DROGA DOSTEPNA I PRZEZNACZONA
TYLKO JEDNEMU NARODOWI -TEMU NAJBARDZIEJ ZNISZCZONEMU-W KTOREGO SERCACH PRAWO WEWNETRZNE JUZ NIE ISTNIALO ,BO UMARLO!
STARE PRZYMIERZE DANE ZYDOW MIALO ODRODZIC PRAWO MORALNE W SERCU ZYDA PRZEZ ZAMIESZKANIE SZECHINY PRZYCHODZACEJ DZIEKI PRZESTRZEGANIU SPISANEGO PRAWA.
NASTEPNY STOPIEN W STARYM PRZYMIERZU TO WIERNOSC PRAWU SPISANEMU-DZIEKI TEMU PRAWO WEWNETRZNE ZYJE U ZYDA-PROWADZI GO DO MESJASZA.
I WTEDY TAKI WIERNY ZYD MOGL OTRZYMAC WIARE ZBAWCZA OD JEZUSA ,KTORA OZYWIALA I
UTRWALALA NA ZAWSZE W NIM WEWNETRZNE PRAWO DUCHOWE!
WTEDY MOGL DOPIERO WEJSC W NOWE PRZYMIERZE!
Goj nie musial przechodzic przez te "stopnie"-JEGO ZNISZCZENIE WEWNETRZNE BYLO ALBOWIEM
INNE I MNIEJSZE.W GOJU PRAWO MORALNE BYLO ZYWE ,NIE UMARLO ,BYLO USPIONE (NA PEWNO
W GREKU ,KTORY PIERWSZY MIAL SPOSROD GOJOW OTRZYMAC LASKE ZBAWIENIA!)DLATEGO WYMAGALO ONO TYLKO OZYWIENIA I UTRWALENIA PRZEZ WIARE ZBAWCZA!
STAD ZYD WPIERW BYL WYJMOWANY SPOD PRAWA ZEWNETRZNEGO I OTRZYMYWAL NOWE SERCE ,NOWA WOLNOSC I DAR MILOSCI ,KTORA TO MILOSC UTRWALALA NA ZAWSZE PRAWO WEWNETRZNE W NIM!
ZAS GOJ ,NIE MAJACY PRAWA SPISANEGO,OTRZYMYWAL OD RAZU NOWE SERCE ,NOWA WOLNOSC I NOWA MILOSC ,KTORA UTRWALALA I OZYWIALA PRAWO MORALNE -NATURALNE.
Zyd i goj juz zbawieni sa innym rodzajem ludzi-SA DUCHOWI ,MAJA NOWA NATURE ZAPISANA W NOWYM SERCU -PRAWO MORALNE ,WEWNETRZNE JUZ NIE MOZE W NICH UMRZEC ,ALE
MOZE ZOSTAC USPIONE!ABY TO PRAWO NIE USNELO POTRZEBNY JEST STRAZNIK I TWORCA TEGO PRAWA -TROJEDYNY BOG MIESZKAJACY W SERCU NOWEGO CZLOWIEKA!
DUCH SWIETY ROZLEWA MILOSC W NASZYCH SERCACH I TA MILOSC POWODUJE WZROST NATURALNEGO PRAWA MORALNEGO W NAS-
CORAZ BARDZIEJ MILUJEMY BOGA I MILUJEMY LUDZI.
Smok W.napisal:
Cytuj:
Paweł pisał do Tymoteusza, że "całe Pismo przez Boga jest natchnione i pożyteczne do nauki, do wykrywania błędów, do poprawy, do wychowywania w sprawiedliwości, aby człowiek Boży był doskonały, do wszelkiego dobrego dzieła przygotowany" [II Tym. 3:16-17] i miał na myśli Stary Testament, bo tylko te Pisma Święte Tymoteusz znał od dzieciństwa [II Tym. 3:15].
Dokladnie tak jest
Tanach ,miast byc zrodlem Prawa stalo sie nowym zrodlem zycia dla kazdej jednostki z osobna.
Zacytuje siebie:
Mesjasz odkryl w Zwojach Tanach(ST) swoja "role" przeznaczona Mu od Boga.
MY JAKO NOWONARODZENI W NIM ,TAKZE MOZEMY ODKRYC W NICH PROTOTYP NASZEJ OSOBOWOSCI I POZWOLIC SIE BOGU PROWADZIC WEDLUG TEGO PROTOTYPU.
BOG MIESZKAJACY W NAS BEDZIE NAS PROWADZIL POPRZEZ SWOJE KSIEGI POKAZUJAC NAM CO MAMY NASLADOWAC Z PISM ,A CZEGO NAM NIE WOLNO.
W CHRYSTUSIE ,PISMA STAJA SIE LISTEM ADRESOWANYM DO NAS ,POMAGAJACYM NAM ODKRYC NASZA LUDZKA OSOBOWOSC ,KTORA STWARZAJAC NAS ,WPISAL BOG W NASZE SERCA.
Czy Pisma sa potrzebne skoro mamy tak wielkiego BOGA w sobie-moze ktos zapytac?!
TAK!
PONIEWAZ MAMY BYC LUDZMI WOLNYMI I ODPOWIEDZIALNYMI I TO MY MAMY WSPOLPRACOWC Z BOGIEM ,JAKO ISTOTY WOLNE ,PRZY BUDOWANIU NASZEJ OSOBOWOSCI -TO MY MAMY MOZLIWOSC WSPOLDECYDOWANIA: CZY CHCEMY WZRASTAC CZY NIE CHCEMY ,W JAKIM TEMPIE.
CZY SZUKAC TYPU NASZEJ OSOBOWOSCI W BOZYCH SLOWACH CZY NIE SZUKAC ?
PISMA DAJA TAKA MOZLIWOSC POSZUKIWAN ,DAJA PRAWO WOLNEGO WYBORU WZORCA .
MOZEMY WZORCA SZUKAC W SLOWIE BOGA-WTEDY CZYTAMY KSIEGI I ZYJEMY NIMI -LUB POZA NIMI WTEDY KSIAG NIE CZYTAMY.
TO CZLOWIEK O TYM DECYDUJE -TAK UCZY SIE BYC WOLNA I ODPOWIEDZIALNA ZA SWOJ LOS ISTOTA.
Pozdrawiam