podkreślenia moje
Cytuj:
6. Czy uznajesz Dziesięć Przykazań za wyraz charakteru Bożego i objawienie Jego woli? Czy jesteś przekonany, że twoją powinnością, dzięki mocy żyjącego w tobie Chrystusa, jest przestrzeganie tego prawa, a w tym także czwartego przykazania, które wymaga święcenia siódmego dnia tygodnia, jako Pańskiej soboty, będącej pamiątką aktu stworzenia?
Ten temat jest kontrowersyjny jak wiemy, ale szczerze mówiąc z tekstu widzę tylko myśl, że jeśli przystępujesz do ADŚ to zobowiązujesz sie do przestrzegania SABATU
Cytuj:
8. Czy wyznajesz biblijną naukę o darach Ducha Świętego i czy wierzysz, że dar proroctwa w Kościele „ostatków” jest ważnym wśród wyróżniających go znaków?
W 13 punkcie tym kościołem "ostatków" jest uznany ADS, czy tylko on, nie jest to powiedziane, wiec nie wiadomo, czy uznają sie tylko za ten kościół "ostatkowy", a innym to odbierają.
Cytuj:
9. Czy uznajesz organizację Kościoła i czy pragniesz wspierać Kościół dziesięciną i darami, aby swoim osobistym wkładem przyczyniać się do jego rozwoju?
Z tego tekstu też widzę tylko myśl, że jeśli przystępujesz do ADS to zobowiązujesz sie do przestrzegania zasad wewnątrz kościelnych.
Cytuj:
10. Czy wierzysz, że twoje ciało jest świątynią Ducha Świętego i że oddajesz chwałę Bogu prowadząc zdrowy tryb życia, wstrzymując się od wszystkiego, co szkodliwe, a mianowicie: od pokarmów nieczystych, od używania, produkowania i sprzedaży napojów alkoholowych, tytoniu w różnych postaciach, narkotyków i innych środków odurzających?
Nie wiem co mają na myśli pisząc o pokarmach nieczystych, przy czym ten zakaz odnoszący sie do tych pokarmów i do alkoholu jest według mnie przesadą. Po pierwsze, że Biblia mowi o takich co zabraniają spożywania pokarmów w sensie negatywnym, dwa - napoje alkoholowe były wytwarzane i spożywane za czasów Pana Jezusa gdy był na ziemi. Raczej postrzegam to jako skrajność
Cytuj:
11. Czy znając i rozumiejąc fundamentalne zasady Pisma Świętego, jakich naucza Kościół Adwentystów Dnia Siódmego, masz pragnienie żyć dzięki łasce Bożej zgodnie z tymi zasadami?
Po raz kolejny mamy do czynienia z tekstem mającym na myśli, że jeśli przystępujesz do ADŚ to zobowiązujesz sie do przestrzegania zasad tego kościoła
Cytuj:
13. Czy wierzysz, że zgodnie z proroctwem biblijnym Kościół Adwentystów Dnia Siódmego jest Kościołem „ostatków”, do którego przyjmowani są ludzie spośród wszystkich narodów, ras i języków? Czy pragniesz przyłączyć się do tego powszechnego Kościoła?
Tutaj najbardziej ADS zbliżaja sie do stwierdzenia o jednozbawczości, ale być może nie maja tego tutaj na myśli, chociaż tekst według mnie to sugeruje. Bo pytanie czy jest to jedyny kościół "ostatków"? Jeśli tak należy rozumieć to zdanie, to ten kościół naucza o jednozbawczości.
Ale tak w podsumowaniu mi to wygląda na deklaracje do podpisania przez kogoś kto sie przyłącza do ADS niż credo tego kościoła. Jeżeli jest to credo, to zwroty, które padają sugerują coś co nie powinno sie znaleźć w zapisie, bo mamy do czynienia z pewnymi zobowiązaniami wobec organizacji kościelnej a nie wobec Boga.
Owszem, nie jestem przeciwny idei regulaminów w kościołach i zborach, ale uważam że taki regulamin nie powinien powielać tego co pisze w Biblii, bo jeśli sie deklaruje przestrzegać Słowa Bożego nie potrzebuje wyszczególniania jakiś interpretacji lub zapisów biblijnych. W ten sposób mamy do czynienia z deklaracją wobec doktryn i nauczania kościoła, a nie wobec tylko Słowa Bożego.
Jeżeli jest to forma deklaracji przed chrztem, to Biblia nie daje podstaw to do takiego stawiania sprawy.
Generalnie oceniam to raczej negatywnie