www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Pt cze 20, 2025 8:14 am

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 520 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 35  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: N paź 07, 2007 8:11 am 

Cytuj:
A mozesz mi wkleić jakiś tekst?

Grochem o ścianę. :lol:
Dostaleś link, mało?

No, to, może coś jeszcze.
Współcześni mędrcy adwentyzmu wydali książeczkę pt:
"Wydarzenia czasów końca"
Tam jest miszmasz wypowiedzi Ellen White z różnych żródeł.
Na str 26 znajdziesz ciekawy rozdział zatytuowany: Ellen White oczekiwała, że Chrystus przyjdzie za jej życia.
A w nim parę rodzynków demaskujacych fałszywego proroka. Aż dziw bierze, że to umieścili. To mniej więcej taka kompromitacja, jak liczne publikacje ŚJ, którymi ukręciłi bicz na własną głupotę i zaślepienie.
Oczywiście, Ellen White powtarzała często, że nikt nie zna dnia, ani godziny przyjścia Pana - i to też znajdziesz w tej książeczce - niemniej, to nie przeszkadzało wygłaszać jej twierdzeń zupełnie sprzecznych ze słowami Jezusa. W ogóle jej bibliografia kipi od sprzecznych twierdzeń. Postudiuj sobie artykuł, który dałem w linku. Miłej lektury.

"Niniejsza ksiązka, to owoc ponad 3-letniego studium tematu. Widać w niej wnikliwe i bardzo uważne podejście do zagadnienia. Autor, jako członek Kościoła Adwentystów Dnia Siódmego, zestawia w tej pracy nie tylko sprzeczności w dziełach Ellen White, ale także jej sprzeczne z Biblia twierdzenia. Interesujące są również sprzeczności w publikacjach Kościoła Adwentystów Dnia Siódmego na temat twórczości Ellen White, na które autor zwraca uwagę czytelnika.

Owocem upublicznienia tej pracy jest wyłączenie Wiktora Kotulskiego z Kościoła Adwentystów Dnia Siódmego. Autorowi dano propozycję "nie do odrzucenia": milczenie, albo członkostwo, z której nie skorzystał."

http://ellenwhite.dekalog.pl/przeciw/szkice/index.htm

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N paź 07, 2007 12:19 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
Czyli Twoim zdaniem Paweł prorokował, że za jego zycia nastąpi Pochwycenie Kościoła? No to właśnie zarzuciłeś mu fałszywe proroctwo, a Duchowi Świetemu kłamstwo.

Hola hola.Nie tak daleko.
Dobrze wiesz,ze ani Jezus ,ani Paweł ani żaden z proroków nie znali daty przyścia.Skoro nie znali ,to nie mogli prorokować błędnie co do czasu,a Jezus przy Swoim odejściu dał jasno to do zrozumienia DzAp1,7
Musisz rozumieć sens proroctwa.
Paweł prorokował o :
1. przyjściu Pana.Nie mówiąc kiedy.
2. sposobie przyjścia

Właśnie dlatego ,że nie znał dnia wierzył,ze może to nastąpić w czasie jego życia ,ale nie musi.Nie mógłby mówić o oczekiwaniu gdyby swoją postawą nie dowodził tego,że sam czeka.

Nie tyle ,że sam gorąco wierzył w to ,ale nawet pisał o tym Tymoteuszowi;
" abyś zachował przykazanie bez skazy i bez nagany aż do przyjścia Pana naszego Jezusa Chrystusa,"1 Tym 6,14
Widzicie Tymoteusz miał doczekać przyjścia w mniemaniu Pawła.
Taka była wiara w Kościele Apostolskim.
Inaczej było jednak z Piotrem ,który choć wierzył ,że wylanie Ducha poprzedzało bezpośredio przyjście (wg.Joela) -Dz 2,17.20;3,19-20
chociaż był swiadomy krótkiego czasu 2P3,9-10
wiedział ,że nie dotrwa 1P1,14-15

Jednak rozumienie Pawła było inne:
"Bo jeszcze tylko mała chwila, a przyjdzie Ten, który ma przyjść, i nie będzie zwlekał"Hebr 10,37

Czyżby 2000 lat to dla niego mała chwila?

Podobnie wierzyli inni:

Koryntianie oczekiwali 1Kor1,7
Rzymianie nawet z tęsknotą Rzym 8,19;13,11
Filipianie Fil1,10;2,16;3,20
Hebrajczycy Hebr 9,28;10,25.37
Tytus tyt 2,13
Jakub jak5,7
Jan-1Jan 2,28 (kiedyś nawet Jezus to zasugerował)
Ap2,25;3,11;16,15;22,7.12.20
Niektórzy Tesaloniczanie wierzyli ,że już się dokonało-2Tes 2,1-2
Widzicie te same były problemy co wśród współczesnych Adwentystów.
Wynika z tego ,że Apostołowie byli ADWENTYSTAMI

...albo Ty błędnie interpretujesz jego słowa.

Jak widzisz "interpretacja" wynika z logiki języka polskiego.To ,że nie pasuje do twojej to nie moja sprawa.

A tak na marginesie nawet prorocy S.T.-u przepowiadający pierwsze przyjście nie wiedzieli do końca kiedo ono nastąpi.Hebr1,1-2;1Pio 1,10-11

Ostatnio edytowano N paź 07, 2007 12:52 pm przez adzient, łącznie edytowano 5 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N paź 07, 2007 12:25 pm 

lis napisał(a):
Cytuj:
A mozesz mi wkleić jakiś tekst?

Ellen White oczekiwała, że Chrystus przyjdzie za jej życia.

Sam widzisz ,że Apostołowie również.
Na tym polega oczekiwanie.
Powiedz mi jak możesz oczekiwac na kogoś kto w ogóle do ciebie nie przydzie?
Apostołowie często pisali,ze oczekują. przyjścia.
Słaby ten Twój argument.Popracuj jeszcze.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N paź 07, 2007 12:47 pm 

Cytuj:
Słaby ten Twój argument.Popracuj jeszcze.

Sam sobie popracuj.
Tylko wątpię, czy Cię na to stać na dzień dzisiejszy.
Tytuł rozdziału:
"Ellen White oczekiwała, że Chrystus przyjdzie za jej życia" -
nadali wydawcy.

Zaś co jest pod tytułem, jest już autorstwa Ellen White. Udajesz, że nie masz tej książki w domu, czy mam Ci tu wklepać całość bzdur waszego naczelnego proroka z tego rozdziału?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N paź 07, 2007 12:58 pm 

Czy Twoja odpowiedz jest odpowiedzią na mój wcześniejszy post?

Jeszcze raz Ci to napiszę:

adzient napisał(a):

Ellen White oczekiwała, że Chrystus przyjdzie za jej życia.
Sam widzisz ,że Apostołowie również.
Na tym polega oczekiwanie.
Powiedz mi jak możesz oczekiwac na kogoś kto w ogóle do ciebie nie przydzie?
Apostołowie często pisali,ze oczekują. przyjścia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N paź 07, 2007 1:03 pm 

Możesz tu wkleić wszystkie swoje dotychczasowe posty, jeśli to poprawi twoje samopoczucie.
Apostołowie nie prorokowali o przyjściu Jezusa za ich życia.
Czego nie można powiedzieć o Ellen White.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N paź 07, 2007 1:08 pm 

Więc zaprzeczasz Pismu
Zresztą nie zdążyłeś przeczytać jeszcze tekstów,które podałem.A napisałeś już odpowiedż.Błyskotliwy jesteś

Ja ci podałem wiele tekstów .Ty nie znasz ani jednego na poparcie Swego.
To się nazywa dyplomacja.
Zastanów się co jest dla Ciebie ważniejsze Pismo,czy widzimisię?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N paź 07, 2007 1:20 pm 

Już Ci Smok wyłuszczył, ale nie dotarło.
Gdyby apostołowie prorokowali o przyjściu Jezusa za ich życia, byliby fałszywymi prorokami.
To proste zdanie niestety nie dociera to Ciebie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N paź 07, 2007 1:24 pm 

Nie czytasz moich postów.I co się tak trzymasz Smoka?
Sam pomyśl.

Jeszcze raz Ci mówię :
Apostołowie nie głosili kiedy przyjdzie ,lecz,że przyjdzie niebawem.
W pojęciu słowa niebawem rozumie się dwa czasy:
przyszły i TERAŻNIEJSZY.
Teraz rozumiesz?
Nie prorokowali fałszywie o dniu bo go nie znali.
Kumasz?

Ostatnio edytowano N paź 07, 2007 1:28 pm przez adzient, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N paź 07, 2007 1:26 pm 

Cytuj:
Apostołowie nie głosili kiedy przyjdzie ,lecz,że przyjdzie niebawem.

Aha, spuszczamy z tonu.
To już nie twierdzisz, że apostołowie prorokowali o przyjściu Jezusa za ich życia.
Tak, czy nie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N paź 07, 2007 1:31 pm 

A czy ja coś takiego napisałem?
Cała dyskusja zaczęła się od moich słów:
adzient napisał(a):
Nie wiem czy wiesz ,ale Apostołowie (szczególnie Paweł) również gorąco wierzyli w przyjście Pana za dni ich życia.Czyżby również się mylili?

Co mała prowokacja?
Jak widzisz nie znali dnia ,ale wierzyli ,że może nastąpić za ich życia.Nie musi ,ale może.Dlatego pisali o tym ,że należy być JUŻ przygotowanym

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N paź 07, 2007 1:42 pm 

Cytuję za publikacją
"Wydarzenia czasów końca"
str. 26:

"pokazano mi zgromadzenie podczas Konferencji. Anioł powiedział: 'niektórzy są pokarmem dla robactwa, inni obiektem wylania siedmiu plag, a jeszcze inni pozostana przy życiu i zostaną przemienieni przy przyjściu Jezusa'"
[słowa Ellen z 1856]

"Nie jest rozsądne, aby decydować się teraz na dzieci. czas jest krótki, nieszczęścia czasów końca są przed nami, a małe dzieci w większości zostaną zabrane, zanim się to wszystko skończy"
[słowa Ellen z 1876]

"Godzina przyjścia nadchodzi, jest już blisko, a niektórzy z nas, wierzących, doczekają żywo tego czasu i zobaczą wypełnienie się przepowiedni, usłyszą głos archanioła i trąby Bożej rozbrzmiewający po górach oraz dolinach, po morzach, i w najdalszych nawet zakątkach ziemi."
[słowa Ellen z 1888]

Pozostałe rodzynki sam sobie doczytaj. Więcej nie chce mi się pisać.
Brooklynowcy mają Russella, wy macie swoją White.
:lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N paź 07, 2007 1:50 pm 

Adzient, ja wiem, że apostołowie oczekiwali Przyjścia Pana. Tego nie musisz mi tłumaczyć. Mówili o przyjściu Pana, które może nastąpić w każdej chwili. Ale nie mówili, że konkretne osoby żyjące za ich życia doczekają Przyjścia Pana. To byłoby fałszywe proroctwo, które się nie spełniło. Właśnie takie proroctwo wygłosiła Ellen White. I tym różni się od apostołów.

Zachowanie przykazania przez Tymoteusza to w oryginale nakaz, aby Tymoteusz "ustrzegł to przykazanie jako niesplamione, nienaganne". Czyli żeby Tymoteusz zadbał o prawidłowy przekaz nie przekręconego przykazania, a nie żeby sam przestrzegał przykazania, aż Pan go pochwyci, bo Paweł nie obiecywał Tymoteuszowi, że Pan go pochwyci za jego życia. Tymoteusz miał być gotowy na taką ewentualność (jak każdy z nas), ale nikt mu nie zapowiedział, że to się stanie. A przykazanie miał przekazać ludziom godnym zaufania, którzy będą zdolni innych nauczać [II Tym. 2:2].

adzient napisał(a):
Paweł napisał w Hebr 10,37:
"Bo jeszcze tylko mała chwila, a przyjdzie Ten, który ma przyjść, i nie będzie zwlekał" - Czyżby 2000 lat to dla niego mała chwila?

"Wiedzcie przede wszystkim to, że w dniach ostatecznych przyjdą szydercy z drwinami, którzy będą postępować według swych własnych pożądliwości i mówić: Gdzież jest przyobiecane przyjście jego? Odkąd bowiem zasnęli ojcowie, wszystko tak trwa, jak było od początku stworzenia. (...) Niech to jedno, umiłowani, nie uchodzi uwagi waszej, że u Pana jeden dzień jest jak tysiąc lat, a tysiąc lat jak jeden dzień" [II Piotra 3:8].

Paweł oczekuje przyjścia Pana po Kościół w każdej chwili, ale jednocześnie wie, że niedługo umrze i nie dożyje Pochwycenia:

"Albowiem już niebawem będę złożony w ofierze, a czas rozstania mego z życiem nadszedł" [II Tym. 4:6]

Piotr wiedział, że umrze zanim nastąpi Pochwycenie [Jan 21:17-19; II Piotra 1:14], a jednak pisze: "oczekujemy" nowego nieba i nowej ziemi. Bo wszyscy oczekujemy, ale nie wszyscy doczekamy.

Jeśli obaj apostołowie byli świadomi, że umrą przed Pochwyceniem (a tym bardziej przed stworzeniem nowego nieba i nowej ziemi), to określenia "my, którzy pozostaniemy przy życiu az do przyjścia Pana" oraz "oczekujemy nastania nowej ziemi i nowego nieba" dotyczą Kościoła jako całości, a nie osobiście Pawła i Piotra. Podobnie jak twierdzenie "za 500 lat będziemy latali na Marsa" nie oznacza, że osoba, która je wypowiada, dożyje 500 lat i osobiście poleci na Marsa. :)

Adzient napisał(a):
Wynika z tego ,że Apostołowie byli ADWENTYSTAMI

Apostołowie byli adwentystami w tym sensie, że oczekiwali przyjścia Pana, katolikami w tym sensie, że Kościół był wtedy powszechny, prawosławnymi w tym sensie, że trzymali się przykazań i protestantami w tym sensie, że protestowali przeciwko obrzezywaniu pogan. Ale nie mieli nic wspólnego z adwentyzmem, katolicyzmem, prawosławiem czy protestantyzmem w sensie denominacji. Nie uprawiaj prymitywnej propagandy - chyba, że to był żart. Wtedy zgoda. :lol:

Mam wrażenie, że usiłując uratować fałszywe proroctwo Ellen White, która nie tylko oczekiwała, ale zapowiedziała przyjście Chrystusa za jej życia, usiłujesz przekręcić znaczenie słów apostołów, którzy oczekiwali i kazali trwać w gotowości wszystim wierzącym, ale nie zapowiedzieli przyjścia Pana za ich życia.

Zauważam lekkie napięcie w tonie ostatnich postów. Czy można prosić o mniej emocji, a więcej uprzejmości?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 08, 2007 4:01 pm 

Zachowanie przykazania przez Tymoteusza to w oryginale nakaz, aby Tymoteusz "ustrzegł to przykazanie jako niesplamione, nienaganne". Czyli żeby Tymoteusz zadbał o prawidłowy przekaz nie przekręconego przykazania, a nie żeby sam przestrzegał przykazania, aż Pan go pochwyci,

Z kontekstu wynika,że przykazania są podane indywidualnie dla niego
"...Staczaj dobry bój wiary, uchwyć się żywota wiecznego, do którego też zostałeś powołany i złożyłeś dobre ..."
Wydaje mi się,ze Twoje tłumaczenie jest zbyt rozbudowane,ale każdy ma swoje zdanie.
Paweł oczekuje przyjścia Pana po Kościół w każdej chwili, ale jednocześnie wie, że niedługo umrze i nie dożyje Pochwycenia:

"Albowiem już niebawem będę złożony w ofierze, a czas rozstania mego z życiem nadszedł" [II Tym. 4:6]

O ile wiem listy do Tymoteusza były ostatnimi jego listami.

Powód dyskusji był taki:
adzient napisał(a):
Nie wiem czy wiesz ,ale Apostołowie (szczególnie Paweł) również (oprócz Ellen White) gorąco wierzyli w przyjście Pana za dni ich życia.Czyżby również się mylili?

Widocznie żle mnie zrozumiałeś Smoku ,gdyż odpowiedziałeś:
Adzient, ja wiem, że apostołowie oczekiwali Przyjścia Pana. Tego nie musisz mi tłumaczyć. Mówili o przyjściu Pana, które może nastąpić w każdej chwili.

I w tym sięzgadzamy.

Trochę to stało się nudne.Smoku jaką proponujesz rozmowę teraz?
Może prawo Boże -sobota?
Na temat pani White na razie nie chcę się wypowiadać .
1.chciałbym rozmawiać tylko o Biblii.Jedynie ona ma znaczenie
2.Póżniej zahaczymy o White .Muszę wpierw nabyć tę pozycję książkową ,gdyż z cytatów tych nic nie rozumię.Nie znam kontekstu.
Nie rozumiem nadal po co się nią zajmować?Skończymy to i zaczniemy sięzajmować Billy'm Graham'em ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 08, 2007 4:31 pm 

adzient napisał(a):
Zachowanie przykazania przez Tymoteusza to w oryginale nakaz, aby Tymoteusz "ustrzegł to przykazanie jako niesplamione, nienaganne". Czyli żeby Tymoteusz zadbał o prawidłowy przekaz nie przekręconego przykazania, a nie żeby sam przestrzegał przykazania, aż Pan go pochwyci,

Z kontekstu wynika,że przykazania są podane indywidualnie dla niego
"...Staczaj dobry bój wiary, uchwyć się żywota wiecznego, do którego też zostałeś powołany i złożyłeś dobre ..."
Wydaje mi się, ze Twoje tłumaczenie jest zbyt rozbudowane, ale każdy ma swoje zdanie.

Paweł kierował wiele przykazań do wielu ludzi. Kontekst omawianego fragmentu nie świadczy o tym, że Paweł zapowiedział Tymoteuszowi, że ten zostanie pochwycony za życia.

adzient napisał(a):
O ile wiem listy do Tymoteusza były ostatnimi jego listami.

Owszem. Ale to niczego nie zmienia. Wszystkie listy Pawła są natchnione jednym Duchem, który sobie sam nie przeczy. A Paweł po prostu nie zapowiadał, że zostanie pochwycony za życia on, Tymoteusz czy ktokolwiek z ich współczesnych. Natomiast Ellen White zapowiedziała, że niektóre osoby jej współczene zostaną pochwycone. Dlatego Ellen White jest fałszywym prorokiem.

adzient napisał(a):
Trochę to stało się nudne. Smoku jaką proponujesz rozmowę teraz? (...) Póżniej zahaczymy o White. Muszę wpierw nabyć tę pozycję książkową, gdyż z cytatów tych nic nie rozumię. Nie znam kontekstu. Nie rozumiem nadal po co się nią zajmować?

Proponuję, żebyś przyznał, że E. G. White jest fałszywym prorokiem. Dowody są niezbite, a Ty podobno nie jesteś do niej specjalnie przywiązany. No to pokaż, jak bardzo nie jesteś. Niech Herkules też sobie przeczyta. Jeśli chcesz, nabądź sobie tę pozycję książkową, zapoznaj się z kontekstem i wtedy się wypowiesz. Swoją drogą trochę to dziwne, że zacząłeś swoją argumentację od próby dopasowania nauki apostolskiej do słów Ellen White, a teraz dopiero chcesz sprawdzać jej słowa. Skończymy najpierw sprawę pani EW, zobaczmy, czy rzeczywiście oddzielasz ją od Biblii, a potem możemy porozmawiać o innych sprawach.

adzient napisał(a):
Skończymy to i zaczniemy sięzajmować Billy'm Graham'em?

A po co? Pisma Billy Grahama nie są dla nikogo z nas "uzupełnieniem Biblii", jak byłeś łaskaw się wyrazić o pismach EW, o ile sobie dobrze przypominam.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 520 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 35  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1