Wujcio:
Cytuj:
Skąd to wiadomo ? Gdzie tak napisano ?
Oczywiscie z NT,
Ktory jest pelnia objawienia.
Tresc NT-jako objawiona przez Ducha Prawdy/Parakletosa(Osobe!)- pozwala na nowo odczytac Tanach.
Cytuj:
To ile jest J-H dwóch ? To gdzie jest Jedność Boga ?
JHWH to imie Boga a nie Bog!
Znaczy ono mniej wiecej tyle:TEN ,KTORY JEST,BEDACY.
JHWH (Ha-Arec) to w tym momencie :
BEDACY NA ZIEMI,JHWH HA-SZAMAJIM TO :BEDACY W NIEBIE
Hebr:
"Va'Adonay(JHWH) himtir al-Sedom ve'al-Amorah gofrit va'esh me'et Adonay(JHWH) min-hashamayim." "Tedy Pan(JHWH) spuścił jako deszcz na Sodomę i na Gomorrę siarkę i ogień, od Pana(JHWH) z nieba." (Rdz 19:24 Bg )
Masz tutaj dwie OSOBY OBYDWIE NOSZA IMIE JHWH ,JEDNA JEST NA ZIEMI(PRZED CHWILA DYSKUTOWAL Z NIA ABRAHAM)DRUGA JEST W NIEBIE.
JEDNOSC BOGA
JEST W ISTOCIE ,A NIE W IMIENIU-ALE NAWET GDYBY BYLA W IMIENIU TO I JEDNA I DRUGA OSOBA MAJA TO SAMO IMIE-JHWH!Cytuj:
Ale w innym miejcu piszeszesz, że to jest Duch Jezusa ? ! Jezus będący Duchem J-H sam siebie zsyła ?
Przeciez Jezusa-czlowieka- wtedy jeszcze nie ma!
Jest Syn Boga-Bog Izraela JHWH ,ktory zsyla na ziemie czastke Swojego ducha(Swojej mocy) jako Szem JHWH i Kebod JHWH,
Czesc tego ducha jest przeznaczona dla Izraela(Szem-Imie),a czesc dla MESJASZA -CZLOWIEKA-KEBOD JHWH,
Kebod ma zamieszkac w Mesjaszu ,ale poniewaz jest napisane ,ZE
JHWH NIE ODDA SWOJEGO KEBODU NIKOMU ,A KEBOD ZAMIESZKAL W JEZUSIE(
JEZUS TO KEBOD-pisze Jakub w swoim liscie)TO KEBOD POWROCIL DO JHWH WCHODZAC W SERCE MESJASZA ,ZATEM CZLOWIEK JEZUS TO TEZ STAROZYTNY ,WIECZNY JHWH-SYN BOGA.
JHWH ,KTORY W MOMENCIE ZAMIESZKANIA W MIRIAM
ZMIENIL IMIE NA JESZUA-"JHWH ZBAWIAJACY"Cytuj:
To według ciebie w końcu Duch jest osobą czy mocą ?
Jest JEDNA OSOBA ,KTORA JEST NAZWANA W NT PARAKLETOS /DUCH PRAWDY/DUCH SWIETY,ONA JEST OSOBA .
JEST TO NOWA OSOBA OBJAWIONA PRZEZ NT ,DZIEKI SLUZBIE JEZUSA.
RUACH JHWH TO JEST BOSKA MOC JHWH-DUCH BOSKI OSOBY SYNA BOGA-JEGO BOSKIE NARZEDZIE.DUCH CHRYSTUSOWY TO JEST LUDZKA MOC JEZUSA-CZLOWIEKA-LUDZKI DUCH OSOBY SYNA BOGA-JEGO NARZEDZIE.PONIEWAZ BOG JHWH ZAMIESZKAL NA ZIEMI NA "SPOSOB CIALA" TO ZNACZY
STAL SIE PRAWDZIWYM CZLOWIEKIEM- JEZUSEM OBYDWA TE DUCHY OD 2000 LAT
SA DWOMA NARZEDZIAMI- DWIEMA MOCAMI-LUDZKA I BOSKA-
JEDNEJ OSOBY SYNA BOGA ,KTORY PRZYJMUJAC NATURE LUDZKA PRZYJAL TEZ NOWE IMIECytuj:
To jak może być mniejszy mając DŚ
Tak jak mam i Syna i Ojca w swoim duchu ludzkim.
Bog jest istota i transcendentna (zewnetrzana) i immanentna(wewnetrzna) wobec nas.
Gdybym zapytal czy CALY BOG JEST WE MNIE I ODPOWIEDZIAL TAK CALY TO BYLBYM BOGIEM.
Po ludzku pisze!
Gdybym zapytal czy CZASTKA BOGA JEST WE MNIE I ODPOWIEDZIAL TAK TO PODZIELILBYM BOGA.
Poniewaz
Go nie dziele mysle ,ze to jest tak:
ON JEST NA ZEWNATRZ MNIE I ROWNOCZESNIE MNIE PRZENIKA ,ALE NA TYLE SKUTECZNIE ZE MOJE SERCE UWAZA ZA
SWOJE MIESZKANIE -NA WIECZNOSC-ROWNIE DOBRE JAK
"SWIATLOSC NIEDOSTEPNA" I "
NIEBIOSA NIEBIOS"WE MNIE POSZERZYL SWOJE MIESZKANIE JAKO W CZLOWIEKU DUCHOWYM ,JAKO W CIELESNYM GO NIE MIAL!
Cytuj:
Myślę, że najlepiej jak powołasz się po prostu na wersety z Pism dla uzasadnienia swoich tweirdzeń !
Wroc do wczesniejszego tekstu w tym temacie!
Mam na mysli ten z Pią Lip 21, 2006 4:05 :
http://ulicaprosta.lap.pl/forum/viewtop ... c&start=30 Chyba czytasz nie dokladnie

?
Cytuj:
Z tego co piszesz to wynika, że Jezus składa się z 4 osób : człowiek, jako Duch J-H, jako Pierwszy Parkletos i jako Drugi Parakletos.
JEZUS JEST JEDNA OSOBA.MA DWIE NATURY
NIEZMIESZANE-po ludzku mowiac :
JEST ZAROWNO PRAWDZIWYM BOGIEM-MA SWEGO BOSKIEGO DUCHA-RUACH JHWH- JAK I PRAWDZIWYM CZLOWIEKIEM(MA CIALO ,DUSZE I DUCHA LUDZKIEGO-CHRYSTUSOWEGO)
Dziala OD 2000 LAT przez obydwa swoje narzedzia(duchy ,ktore U NIEGO
nie sa OSOBAMI!)Cytuj:
Czy Pierwszy Parakletos jest Osobą i inny Parkletos też jest Osobą ? Rozumiem, że nie bo nam się rachunki nie zgodzą ? Z ilu osób "składa się" Jezus ?
Skoro Jezus mowi ,ze "przyjdzie inny Parakletos" ,ktorego On nazywa Duchem Prawdy i Duchem Swietym ,ktory MOZE BYC DANY DOPIERO PO JEGO SMIERCI(PIERWSZY RAZ W HISTORII!) to znaczy ,ze Jezus mysli o sobie tez jako o pierwszym parakletosie-co jest przeciez zrozumiale ,bo to On pomogl uczniom dojsc do wiary w Niego i czesciowego poznania Boga.
Drugi Parakletos tez jest Osoba i On doprowadzi dzielo JEZUSA DO PELNI !
DOPROWADZI DO PELNI POZNANIA BOGA!
JEZUS DAL SLOWO ,DUCH PRAWDY PRZYNIESIE PELNE ZROZUMIENIE TEGO SLOWA I TO ZROZUMIENIE ZOSTANIE ZAPISANE W KSIEGACH NT.
Cytuj:
Skąd to wiesz ?
Bo Jezus-CZLOWIEK- to ta sama OSOBA CO JHWH-BOG ,TERAZ BEDACY W CIELE ,ZATEM TO CO
TERAZ JEST W NIM(OJCIEC I PARAKLETOS) MUSIALO BYC I W CZASACH TANACH-TYLKO DOPIERO TERAZ ZOSTALO
ODSLONIETE NOWEMU PRZEMIENIONEMU RODZAJOWI LUDZKIEMU-LUDZIOM DUCHOWYM-MAJACYM JUZ DUCHA LUDZKIEGO JAKO CZASTKE LUDZKIEGO DUCHA CHRYSTUSA .PODAROWANEGO NAM W CHWILI JEGO SMIERCI ,KTOREGO TO DUCHA PRZYJMUJEMY Z LASKI PRZEZ WIARE!
Cytuj:
Zawsze myślałem, że B-g stawia przed nami wybór bo dał nam wolną wolę ale jak widzę teraz wychodzi, ze B-g związuje narody do uznania Trójjedynego ? Tylko po co związywać do uznania Trójjedynego, a do innych rzeczy nie związuje ?
Wladcami narodow nie sa ludzie ,ale moce i zwierzchnosci pod wladza szatana-W NARODACH ISTNIAL KULT ICH BOGOW ,A BOG JHWH-BOG IZRAELA- BYL UZNAWANY ,CO NAJWYZEJ .ZA ROWNORZEDNEGO IM .
Bog-przez Jezusa-zwiazal te moce nad narodami ,ZMUSIL JE -MOCE ,NIE LUDZI-DO UZNANIA JEGO WLADZY JAKO BOGA NAD NARODAMI-JAKO BOGA TROJJEDYNEGO!
To jest Krolestwo Boga-CZYLI WLADZTWO BOGA NAD SWIATEM!
Ludzie nadal maja prawo wyboru ,ALE OGRANICZONA ZOSTALA MOC FALSZYWEJ NAUKI ,ZATEM LUDZIOM BLIZEJ DO POZNANIA PRAWDY O BOGU-ZATEM NARODY(JAKO SPOLECZNOSCI )STALY SIE UCZNIAMI TO ZNACZY ,ZE LUDZIE ZYJACY W TYCH NARODACH-RODZACY SIE Z DUCHAMI WLADCOW NARODOW W SERCACH- MOGA BYC NAUCZANI PRAWDY O BOGU W SPOSOB MNIEJ SKREPOWANY NIZ W INNYCH NARODACH-DUCHY Z ICH SERC,DZIEDZICZNE PO PRZODKACH- MAJA WIEKSZY PROBLEM Z POZBAWIENIEM CZLOWIEKA WIARY W JEDNEGO BOGA.
Ale ten czas sie konczy !
Rz 1:5 Bw
"przez którego otrzymaliśmy łaskę i apostolstwo, abyśmy dla imienia jego przywiedli do posłuszeństwa wiary wszystkie narody," Apostolstwo ,urzad apostolow w tym sensie byl wyjatkowy ,ze apostolowie zostali poslani "w Imieniu Jezusa" aby przez walke z mocami i zwierzchnosciami(Ef 6:12) umozliwic zanurzenie narodow -WPIERW GREKIEGO ,A POZNIEJ INNYCH-w "Imieniu Trojjedynego" w ten sposob doprowadzajac je do posluszenstwa wiary TROJJEDYNEMU(Rz 16:6).TEN PROCES ZACZETY PRZEZ APOSTOLOW TRWAL PRZEZ WIEKI.
Rz 11:25 Bw
"A żebyście nie mieli zbyt wysokiego o sobie mniemania, chcę wam, bracia, odsłonić tę tajemnicę: zatwardziałość przyszła na część Izraela aż do czasu, gdy poganie(NARODY) w pełni wejdą," W PELNI WEJDA
W ZANURZENIE W "IMIE TROJJEDYNEGO".Znakiem konczacym proces wchodzenia stalo sie odzyskanie Jerozolimy dla Zydow.
ODZYSKANIE JEROZOLIMY JEST ZATEM "KONCEM CZASOW NARODOW' WYZNAJACYCH WIARE W TROJJEDYNEGO BOGA.
OZNACZA TO KONIEC OKRESU GROMADZENIA UCZNIOW SPOSROD NARODOW MOCY I ZWIERZCHNOSCI..
TERAZ NADSZEDL CZAS PODCZAS KTOREGO BOG BEDZIE WYKONYWAL JAKAS WIELKA PRACE
WEWNATRZ NARODOW ZGROMADZONYCH W WIEZACH IMIENIA TROJJEDYNEGO TAKA PRACE KTORA
BEDZIE SLUZYLA POWSTANIU JEGO 1000 LETNIEGO KROLESTWA IZRAELA ,KTOREGO ZALAZKIEM JEST PANSTWO ZYDOWSKIE.Cytuj:
Raz uznajesz Ducha za osobę inny raz za moc ? Od czego to zależy ?
BOG NIE MA CIALA!
TAK BYLO JESZCZE 2000 LAT TEMU.
W NOWEJ ERZE BOG MA CIALO!
KONKRETNIE TO
JEDNA OSOBA BOGA-SYN OJCA-ZYSKALA NOWE CIALO LUDZKIE I NOWA LUDZKA OSOBOWOSC.JAKO BOG SYN JEST DUCHEM TAK JAK I OJCIEC I PARAKLETOS/DUCH PRAWDY.
JEDNAKZE KIEDYS -WCZESNIEJ NIZ 2000 LAT TEMU-
SYN BYL TYLKO DUCHEM-TERAZ SYN JEST TEZ CIALEM-CZLOWIEKIEMPONIEWAZ SYN MA GLOWNA MISJE POSROD ISTOT STWORZONYCH-TO
ON JEST ICH PANEM OD STWORZENIA SWIATA-ABY PANOWAC NAD STWORZENIAMI
SYN BOGA JHWH UCZYNIL SOBIE DWA NARZEDZIA DUCHOWE:RUACH JHWH -KTORY JEST JEGO BOSKA MOCA- I DUCHA CHRYSTUSOWEGO ,KTORY JEST JEGO LUDZKA MOCA.Cytuj:
Czyli Apostołowie nie doświadczali Boskości Jezusa jak on przebywał wśród nich !
Przeczytaj tutaj:
http://ulicaprosta.lap.pl/forum/viewtop ... b%F3g#8498
(post Wysłany: Wto Lut 07, 2006 4:53 pm )
Pozdrawiam