www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Pn cze 16, 2025 11:44 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 24  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: N lip 23, 2006 8:26 pm 

przyjaciel napisał(a):
Abba i Parakletos(Inne Osoby Jedynego Boga) w Tanach sa niewidoczne ,ukryte w JHWH_Synu Boga.

Skąd to wiadomo ? Gdzie tak napisano ?
Cytuj:
Odsloniecie drugiego JHWH " z Nieba"-Ojca

To ile jest J-H dwóch ? To gdzie jest Jedność Boga ?
Cytuj:
Wpierw JHWH zsyla Swojego Ducha ,ktory ma zamieszkac w Ziemi Obiecanej-tzw Szechina.
Szechina zwie sie Szem JHWH lub Kebod JHWH.

Ale w innym miejcu piszeszesz, że to jest Duch Jezusa ? ! Jezus będący Duchem J-H sam siebie zsyła ?
Cytuj:
Wpierw JHWH zsyla Swojego Ducha ...
Szem JHWH to specjalny rodzaj mocy JHWH

To według ciebie w końcu Duch jest osobą czy mocą ?
Cytuj:
Jezus jako Chrystus(na ziemii) jest mniejszy od Ojca-ABBY- bo dziala poprzez swojego ludzkiego ducha chrystusowego ,ktory jest mniejszy od ducha Boga.

Ale linijkę wcześniej piszesz, że
Cytuj:
Jako w pierwszym czlowieku duchowym zamieszkuje w Nim Duch Swiety/Parakletos .

To jak może być mniejszy mając DŚ ?
Cytuj:
(Mysle ,ze zrozumiala jest analogia o "plazmie" i "polu magnetycznym " z postu do "wujcia")

Myślę, że najlepiej jak powołasz się po prostu na wersety z Pism dla uzasadnienia swoich tweirdzeń !
Cytuj:
To co napisalem pokazuje sens posiadania przez Jezusa dwoch natur-mniejszej ,ale swietej ,doskonalej ,natury LUDZKIEJ ORAZ wiekszej ,doskonalej boskiej natury Boga JHWH

Z tego co piszesz to wynika, że Jezus składa się z 4 osób : człowiek, jako Duch J-H, jako Pierwszy Parkletos i jako Drugi Parakletos.

Cytuj:
Powinienem napisac:
NOWONARODZENI MAJA LUDZKIEGO DUCHA SWIETEGO -DUCHA CHRYSTUSOWEGO-INACZEJ DUCHA LUDZKIEGO PIERWSZEGO PARAKLETOSA-POMOCNIKA (1) ,A POTRZEBUJA SWIETEGO DUCHA BOGA-DUCHA SWIETEGO/INNEGO PARAKLETOSA-POMOCNIKA/DUCHA PRAWDY(2)

a napisałeś
Cytuj:
NOWONARODZENI MAJA LUDZKIEGO DUCHA SWIETEGO -DUCHA CHRYSTUSOWEGO-INACZEJ PIERWSZEGO PARAKLETOSA-POMOCNIKA (1) ,A POTRZEBUJA SWIETEGO DUCHA BOGA-DUCHA SWIETEGO/INNEGO PARAKLETOSA-POMOCNIKA/DUCHA PRAWDY(2)

Co nic nie zmienia ! Dlatego wracamy do pytania - Czy Pierwszy Parakletos jest Osobą i inny Parkletos też jest Osobą ? Rozumiem, że nie bo nam się rachunki nie zgodzą ? Z ilu osób "składa się" Jezus ?
Cytuj:
Jak przychodzil w Tanach Ruach JHWH to znaczy ,ze w DUCHU SYNA BYLI ZAWSZE OBECNI OJCIEC I PARAKLETOS-CHOC WTEDY UKRYCI.

Skąd to wiesz ?
Cytuj:
Tak dopiero po tym doswiadczeniu uczniowie Jezusa pojeli JEDNOSC I ZLOZONOSC TROJEDYNEGO BOGA ,POJELI ZALEZNOSCI MIEDZY OJCEM I SYNEM ,DLATEGO ,ZE ZAMIESZKAL W NICH DS ,KTORY IM TO OBJAWIL-TAKZE OBJAWIL IM KIM SAM JEST.

Skąd to wiesz ?
Cytuj:
Co praktycznie oznacza ,ze nawet cielesni zostali zwiazani i "zmuszeni" do uznania Trojjedynego Boga-zmuszeni poprzez Boga ,ktory w ten sposob zwiazal duchy narodow w ciagu ostatnich 2000 lat.

Zawsze myślałem, że B-g stawia przed nami wybór bo dał nam wolną wolę ale jak widzę teraz wychodzi, ze B-g związuje narody do uznania Trójjedynego ? Tylko po co związywać do uznania Trójjedynego, a do innych rzeczy nie związuje ?
Cytuj:
Duchy to narzedzia Jezusa!To jego moc BOSKA I LUDZKA!
Nie sa osobami ,ale naleza do JEDNEJ OSOBY SYNA BOGA.

Raz uznajesz Ducha za osobę inny raz za moc ? Od czego to zależy ?
Cytuj:
Poznac osobiscie i doswiadczyc Jego boskosci w pelni MOZEMY TYLKO WTEDY!

Czyli Apostołowie nie doświadczali Boskości Jezusa jak on przebywał wśród nich !

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 24, 2006 11:17 am 

Wujcio:
Cytuj:

Oczywiscie z NT,
Ktory jest pelnia objawienia.
Tresc NT-jako objawiona przez Ducha Prawdy/Parakletosa(Osobe!)- pozwala na nowo odczytac Tanach.
Cytuj:
To ile jest J-H dwóch ? To gdzie jest Jedność Boga ?

JHWH to imie Boga a nie Bog!
Znaczy ono mniej wiecej tyle:TEN ,KTORY JEST,BEDACY.
JHWH (Ha-Arec) to w tym momencie :BEDACY NA ZIEMI,JHWH HA-SZAMAJIM TO :BEDACY W NIEBIE

Hebr:"Va'Adonay(JHWH) himtir al-Sedom ve'al-Amorah gofrit va'esh me'et Adonay(JHWH) min-hashamayim."
"Tedy Pan(JHWH) spuścił jako deszcz na Sodomę i na Gomorrę siarkę i ogień, od Pana(JHWH) z nieba." (Rdz 19:24 Bg )

Masz tutaj dwie OSOBY OBYDWIE NOSZA IMIE JHWH ,JEDNA JEST NA ZIEMI(PRZED CHWILA DYSKUTOWAL Z NIA ABRAHAM)DRUGA JEST W NIEBIE.
JEDNOSC BOGA JEST W ISTOCIE ,A NIE W IMIENIU-ALE NAWET GDYBY BYLA W IMIENIU TO I JEDNA I DRUGA OSOBA MAJA TO SAMO IMIE-JHWH!
Cytuj:
Ale w innym miejcu piszeszesz, że to jest Duch Jezusa ? ! Jezus będący Duchem J-H sam siebie zsyła ?

Przeciez Jezusa-czlowieka- wtedy jeszcze nie ma!
Jest Syn Boga-Bog Izraela JHWH ,ktory zsyla na ziemie czastke Swojego ducha(Swojej mocy) jako Szem JHWH i Kebod JHWH,
Czesc tego ducha jest przeznaczona dla Izraela(Szem-Imie),a czesc dla MESJASZA -CZLOWIEKA-KEBOD JHWH,
Kebod ma zamieszkac w Mesjaszu ,ale poniewaz jest napisane ,ZE JHWH NIE ODDA SWOJEGO KEBODU NIKOMU ,A KEBOD ZAMIESZKAL W JEZUSIE(JEZUS TO KEBOD-pisze Jakub w swoim liscie)TO KEBOD POWROCIL DO JHWH WCHODZAC W SERCE MESJASZA ,ZATEM CZLOWIEK JEZUS TO TEZ STAROZYTNY ,WIECZNY JHWH-SYN BOGA.
JHWH ,KTORY W MOMENCIE ZAMIESZKANIA W MIRIAM ZMIENIL IMIE NA JESZUA-"JHWH ZBAWIAJACY"
Cytuj:
To według ciebie w końcu Duch jest osobą czy mocą ?

Jest JEDNA OSOBA ,KTORA JEST NAZWANA W NT PARAKLETOS /DUCH PRAWDY/DUCH SWIETY,ONA JEST OSOBA .
JEST TO NOWA OSOBA OBJAWIONA PRZEZ NT ,DZIEKI SLUZBIE JEZUSA.
RUACH JHWH TO JEST BOSKA MOC JHWH-DUCH BOSKI OSOBY SYNA BOGA-JEGO BOSKIE NARZEDZIE.
DUCH CHRYSTUSOWY TO JEST LUDZKA MOC JEZUSA-CZLOWIEKA-LUDZKI DUCH OSOBY SYNA BOGA-JEGO NARZEDZIE.PONIEWAZ BOG JHWH ZAMIESZKAL NA ZIEMI NA "SPOSOB CIALA" TO ZNACZY STAL SIE PRAWDZIWYM CZLOWIEKIEM- JEZUSEM
OBYDWA TE DUCHY OD 2000 LAT SA DWOMA NARZEDZIAMI- DWIEMA MOCAMI-LUDZKA I BOSKA-JEDNEJ OSOBY SYNA BOGA ,KTORY PRZYJMUJAC NATURE LUDZKA PRZYJAL TEZ NOWE IMIE
Cytuj:
To jak może być mniejszy mając DŚ

Tak jak mam i Syna i Ojca w swoim duchu ludzkim.
Bog jest istota i transcendentna (zewnetrzana) i immanentna(wewnetrzna) wobec nas.
Gdybym zapytal czy CALY BOG JEST WE MNIE I ODPOWIEDZIAL TAK CALY TO BYLBYM BOGIEM.
Po ludzku pisze!
Gdybym zapytal czy CZASTKA BOGA JEST WE MNIE I ODPOWIEDZIAL TAK TO PODZIELILBYM BOGA.
Poniewaz Go nie dziele mysle ,ze to jest tak:
ON JEST NA ZEWNATRZ MNIE I ROWNOCZESNIE MNIE PRZENIKA ,ALE NA TYLE SKUTECZNIE ZE MOJE SERCE UWAZA ZA SWOJE MIESZKANIE -NA WIECZNOSC-ROWNIE DOBRE JAK "SWIATLOSC NIEDOSTEPNA" I "NIEBIOSA NIEBIOS"
WE MNIE POSZERZYL SWOJE MIESZKANIE JAKO W CZLOWIEKU DUCHOWYM ,JAKO W CIELESNYM GO NIE MIAL!
Cytuj:
Myślę, że najlepiej jak powołasz się po prostu na wersety z Pism dla uzasadnienia swoich tweirdzeń !

Wroc do wczesniejszego tekstu w tym temacie!
Mam na mysli ten z Pią Lip 21, 2006 4:05 :
http://ulicaprosta.lap.pl/forum/viewtop ... c&start=30
Chyba czytasz nie dokladnie :D ?
Cytuj:
Z tego co piszesz to wynika, że Jezus składa się z 4 osób : człowiek, jako Duch J-H, jako Pierwszy Parkletos i jako Drugi Parakletos.

JEZUS JEST JEDNA OSOBA.
MA DWIE NATURY NIEZMIESZANE-po ludzku mowiac :
JEST ZAROWNO PRAWDZIWYM BOGIEM-MA SWEGO BOSKIEGO DUCHA-RUACH JHWH- JAK I PRAWDZIWYM CZLOWIEKIEM(MA CIALO ,DUSZE I DUCHA LUDZKIEGO-CHRYSTUSOWEGO)
Dziala OD 2000 LAT przez obydwa swoje narzedzia(duchy ,ktore U NIEGO nie sa OSOBAMI!)
Cytuj:
Czy Pierwszy Parakletos jest Osobą i inny Parkletos też jest Osobą ? Rozumiem, że nie bo nam się rachunki nie zgodzą ? Z ilu osób "składa się" Jezus ?

Skoro Jezus mowi ,ze "przyjdzie inny Parakletos" ,ktorego On nazywa Duchem Prawdy i Duchem Swietym ,ktory MOZE BYC DANY DOPIERO PO JEGO SMIERCI(PIERWSZY RAZ W HISTORII!) to znaczy ,ze Jezus mysli o sobie tez jako o pierwszym parakletosie-co jest przeciez zrozumiale ,bo to On pomogl uczniom dojsc do wiary w Niego i czesciowego poznania Boga.
Drugi Parakletos tez jest Osoba i On doprowadzi dzielo JEZUSA DO PELNI !
DOPROWADZI DO PELNI POZNANIA BOGA!
JEZUS DAL SLOWO ,DUCH PRAWDY PRZYNIESIE PELNE ZROZUMIENIE TEGO SLOWA I TO ZROZUMIENIE ZOSTANIE ZAPISANE W KSIEGACH NT.
Cytuj:
Skąd to wiesz ?

Bo Jezus-CZLOWIEK- to ta sama OSOBA CO JHWH-BOG ,TERAZ BEDACY W CIELE ,ZATEM TO CO TERAZ JEST W NIM(OJCIEC I PARAKLETOS) MUSIALO BYC I W CZASACH TANACH-TYLKO DOPIERO TERAZ ZOSTALO ODSLONIETE NOWEMU PRZEMIENIONEMU RODZAJOWI LUDZKIEMU-LUDZIOM DUCHOWYM-MAJACYM JUZ DUCHA LUDZKIEGO JAKO CZASTKE LUDZKIEGO DUCHA CHRYSTUSA .PODAROWANEGO NAM W CHWILI JEGO SMIERCI ,KTOREGO TO DUCHA PRZYJMUJEMY Z LASKI PRZEZ WIARE!
Cytuj:
Zawsze myślałem, że B-g stawia przed nami wybór bo dał nam wolną wolę ale jak widzę teraz wychodzi, ze B-g związuje narody do uznania Trójjedynego ? Tylko po co związywać do uznania Trójjedynego, a do innych rzeczy nie związuje ?

Wladcami narodow nie sa ludzie ,ale moce i zwierzchnosci pod wladza szatana-W NARODACH ISTNIAL KULT ICH BOGOW ,A BOG JHWH-BOG IZRAELA- BYL UZNAWANY ,CO NAJWYZEJ .ZA ROWNORZEDNEGO IM .
Bog-przez Jezusa-zwiazal te moce nad narodami ,ZMUSIL JE -MOCE ,NIE LUDZI-DO UZNANIA JEGO WLADZY JAKO BOGA NAD NARODAMI-JAKO BOGA TROJJEDYNEGO!
To jest Krolestwo Boga-CZYLI WLADZTWO BOGA NAD SWIATEM!
Ludzie nadal maja prawo wyboru ,ALE OGRANICZONA ZOSTALA MOC FALSZYWEJ NAUKI ,ZATEM LUDZIOM BLIZEJ DO POZNANIA PRAWDY O BOGU-ZATEM NARODY(JAKO SPOLECZNOSCI )STALY SIE UCZNIAMI TO ZNACZY ,ZE LUDZIE ZYJACY W TYCH NARODACH-RODZACY SIE Z DUCHAMI WLADCOW NARODOW W SERCACH- MOGA BYC NAUCZANI PRAWDY O BOGU W SPOSOB MNIEJ SKREPOWANY NIZ W INNYCH NARODACH-DUCHY Z ICH SERC,DZIEDZICZNE PO PRZODKACH- MAJA WIEKSZY PROBLEM Z POZBAWIENIEM CZLOWIEKA WIARY W JEDNEGO BOGA.
Ale ten czas sie konczy !
Rz 1:5 Bw
"przez którego otrzymaliśmy łaskę i apostolstwo, abyśmy dla imienia jego przywiedli do posłuszeństwa wiary wszystkie narody,"

Apostolstwo ,urzad apostolow w tym sensie byl wyjatkowy ,ze apostolowie zostali poslani "w Imieniu Jezusa" aby przez walke z mocami i zwierzchnosciami(Ef 6:12) umozliwic zanurzenie narodow -WPIERW GREKIEGO ,A POZNIEJ INNYCH-w "Imieniu Trojjedynego" w ten sposob doprowadzajac je do posluszenstwa wiary TROJJEDYNEMU(Rz 16:6).TEN PROCES ZACZETY PRZEZ APOSTOLOW TRWAL PRZEZ WIEKI.

Rz 11:25 Bw
"A żebyście nie mieli zbyt wysokiego o sobie mniemania, chcę wam, bracia, odsłonić tę tajemnicę: zatwardziałość przyszła na część Izraela aż do czasu, gdy poganie(NARODY) w pełni wejdą,"

W PELNI WEJDA W ZANURZENIE W "IMIE TROJJEDYNEGO".
Znakiem konczacym proces wchodzenia stalo sie odzyskanie Jerozolimy dla Zydow.
ODZYSKANIE JEROZOLIMY JEST ZATEM "KONCEM CZASOW NARODOW' WYZNAJACYCH WIARE W TROJJEDYNEGO BOGA.
OZNACZA TO KONIEC OKRESU GROMADZENIA UCZNIOW SPOSROD NARODOW MOCY I ZWIERZCHNOSCI..
TERAZ NADSZEDL CZAS PODCZAS KTOREGO BOG BEDZIE WYKONYWAL JAKAS WIELKA PRACE WEWNATRZ NARODOW ZGROMADZONYCH W WIEZACH IMIENIA TROJJEDYNEGO
TAKA PRACE KTORA BEDZIE SLUZYLA POWSTANIU JEGO 1000 LETNIEGO KROLESTWA IZRAELA ,KTOREGO ZALAZKIEM JEST PANSTWO ZYDOWSKIE.

Cytuj:
Raz uznajesz Ducha za osobę inny raz za moc ? Od czego to zależy ?

BOG NIE MA CIALA!
TAK BYLO JESZCZE 2000 LAT TEMU.
W NOWEJ ERZE BOG MA CIALO!
KONKRETNIE TO JEDNA OSOBA BOGA-SYN OJCA-ZYSKALA NOWE CIALO LUDZKIE I NOWA LUDZKA OSOBOWOSC.
JAKO BOG SYN JEST DUCHEM TAK JAK I OJCIEC I PARAKLETOS/DUCH PRAWDY.
JEDNAKZE KIEDYS -WCZESNIEJ NIZ 2000 LAT TEMU-SYN BYL TYLKO DUCHEM-TERAZ SYN JEST TEZ CIALEM-CZLOWIEKIEM
PONIEWAZ SYN MA GLOWNA MISJE POSROD ISTOT STWORZONYCH-TO ON JEST ICH PANEM OD STWORZENIA SWIATA-ABY PANOWAC NAD STWORZENIAMI SYN BOGA JHWH UCZYNIL SOBIE DWA NARZEDZIA DUCHOWE:RUACH JHWH -KTORY JEST JEGO BOSKA MOCA- I DUCHA CHRYSTUSOWEGO ,KTORY JEST JEGO LUDZKA MOCA.
Cytuj:
Czyli Apostołowie nie doświadczali Boskości Jezusa jak on przebywał wśród nich !

Przeczytaj tutaj:
http://ulicaprosta.lap.pl/forum/viewtop ... b%F3g#8498
(post Wysłany: Wto Lut 07, 2006 4:53 pm )

Pozdrawiam

Ostatnio edytowano Pn lip 24, 2006 12:15 pm przez przyjaciel, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 24, 2006 11:32 am 

SYN BOGA JHWH UCZYNIL SOBIE DWA NARZEDZIA DUCHOWE:RUACH JHWH -KTORY JEST JEGO BOSKA MOCA- I DUCHA CHRYSTUSOWEGO ,KTORY JEST JEGO LUDZKA MOCA.

Na ile Cię rozumiem, to twierdzisz, że "Duch Chrystusowy" to ludzki Duch Chrystusa, dany wierzącym po Jego zmartwychwstaniu.

Do tego mam dwa pytania:

1. Jak to możliwe, żeby jeden ludzki duch przebywał jednocześnie w milionach ludzi na świecie.

2. W Biblii czytamy:

Zbawienia tego poszukiwali i wywiadywali się o nie prorocy, którzy prorokowali o przeznaczonej dla was łasce,
Starając się wybadać, na który albo na jaki to czas wskazywał działający w nich Duch Chrystusowy
, który przepowiadał cierpienia, mające przyjść na Chrystusa, ale też mające potem nastać uwielbienie.
(1 Piotr. 1:10-11)

To jest oczywiście tekst o prorokach Starego Testamentu. Czy nie widzisz tu sprzeczności ze swoim stwierdzeniem, że "Duch Chrystusowy" został dany dopiero po zmartwychwstaniu?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 24, 2006 12:34 pm 

Paulos:

1
Cytuj:
. Jak to możliwe, żeby jeden ludzki duch przebywał jednocześnie w milionach ludzi na świecie.

BO JEST TO DUCH SWIETY - JEDYNY TAKI DUCH LUDZKI-WYDZIELONY SPOSROD INNYCH DUCHOW LUDZKICH.
Przebywa w nas jako czastka jego calosci w kazdym-jako kropla ,ktora z niego pijemy.
1J 4:13 Bw
"Po tym poznajemy, że w nim mieszkamy, a On w nas, że z Ducha swojego nam udzielił."-
J 7:37 Bw
"A w ostatnim, wielkim dniu święta stanął Jezus i głośno zawołał: Jeśli kto pragnie, niech przyjdzie do mnie i pije."

MOIM ZDANIEM:
CALY DUCH CHRYSTUSOWY OGARNIA WIERZACYCH Z ZEWNATRZ-SPOCZYWA NA NICH-ZAS JEGO CZASTKA W NAS ,STAJE SIE NASZYM DUCHOWYM ,NOWYM SERCEM -GDY PROSIMY O TO -Z LASKI PRZEZ WIARE .

Cytuj:
Czy nie widzisz tu sprzeczności ze swoim stwierdzeniem, że "Duch Chrystusowy" został dany dopiero po zmartwychwstaniu?

DUCH CHRYSTUSOWY LUDZKI ZOSTAL DANY LUDZIOM PO ZMARTWYCHWSTANIU!

TEN TEKST ZOSTAL JUZ NAPISANY PO SMIERCI JEZUSA I DOTYCZY TEGO DUCHA ,KTOREGO ON PRZYJAL DO SWEGO SERCA ZYJAC NA ZIEMI I ODCHODZAC Z NIEJ TZN TZW SZECHINY (SZEM JHWH I KEBOD JHWH)-SZECHINA ZNIKNELA Z IZRAELA BO ZNALAZLA NOWE MIEJSCE W LUDZKIM DUCHU CHRYSTUSA ,KTORY OGARNAL CALA ZIEMIE PO JEGO SMIERCI (SZEM JHWH STALO SIE IMIENIEM JEZUSA),
ZAS KEBOD JHWH WROCIL W JEZUSIE DO NIEBA.

TO POPRZEZ SZECHINE BOG OBJAWIAL PROROKOM PRAWDY O CHRYSTUSIE ,TO PRZEZ NIA PROWADZIL IZRAEL DO CHRYSTUSA -
SZECHINA BYLA JAK NAJBARDZIE DUCHEM CHRYSTUSOWYM BO PRZEZNACZONYM DLA CHRYSTUSA

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 24, 2006 7:28 pm 

wujco napisał(a):

przyjaciel napisał(a):
Oczywiscie z NT,

Że też ja na to nie wpadłem, no gapa ze mnie.
Cytuj:
JHWH to imie Boga a nie Bog!

No znowu nie wpadłem na to. Mój nick " wujcio " to nie ja ! Szok.
Cytuj:
Masz tutaj dwie OSOBY OBYDWIE NOSZA IMIE JHWH ,JEDNA JEST NA ZIEMI(PRZED CHWILA DYSKUTOWAL Z NIA ABRAHAM)DRUGA JEST W NIEBIE.
JEDNOSC BOGA JEST W ISTOCIE ,A NIE W IMIENIU-ALE NAWET GDYBY BYLA W IMIENIU TO I JEDNA I DRUGA OSOBA MAJA TO SAMO IMIE-JHWH!

No czyli dobrze cię czytam mamy co najmniej dwie osoby o Imieniu J-H ! Rozumiem, że twoje twierdzenia według ciebie zgadzają się z doktryną Trójcy ? Za bardzo nie wiem jak to jest możliwe, ale na wszystko znajdzie się jakaś koncepcja.
Cytuj:
Jest Syn Boga-Bog Izraela JHWH ,ktory zsyla na ziemie czastke Swojego ducha(Swojej mocy) jako Szem JHWH i Kebod JHWH,

Raz Duch jest osoba raz jest mocą, jak w danej chwili potrzeba to tak się napisze.
Cytuj:
ZATEM CZLOWIEK JEZUS TO TEZ STAROZYTNY ,WIECZNY JHWH-SYN BOGA.

Nie no oczywiści doktryna Trójcy o tym wyraźnie mówi.
Cytuj:
DUCH CHRYSTUSOWY TO JEST LUDZKA MOC JEZUSA-CZLOWIEKA

Nie no, DŚ to nie osoba.
Cytuj:
Chyba czytasz nie dokladnie ?

Ależ oczywiście nie przewidujesz innej opcji !

Raz z tego co piszesz wynika, że
Cytuj:
Jezus składa się z 4 osób : człowiek, jako Duch J-H, jako Pierwszy Parkletos i jako Drugi Parakletos.

Ale to nie przeszkadza napisać poniżej
Cytuj:
JEZUS JEST JEDNA OSOBA

Jak ma być 4 to będzie 4 jak potrzeba 1 do będzie 1.
itd. itd. itd i tak możemy ciągnąć w nieskończoność
Twoje Tak jest Tak ale nie koniecznie może być też Nie jak trzeba, a twoje Nie jest Nie ale nie zawsze bo jak trzeba to będzie Tak.
PS. Jeżeli mozesz to nie odpisuj, bo ta dyskusja nie ma żadnego sensu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 24, 2006 7:30 pm 

przyjaciel napisał(a):
Ariel:
Cytuj:
Witaj Przyjacielu po przerwie ,

I ja serdecznie witam.
Cytuj:
Pragnę Ci jedynie zwrócić uwagę, że Twoje wewnętrzne doświadczenie może być calkiem podobne do doświadczenia unitarian. Przynajmniej niektórych.

Ja Ciebie rozumiem .
Zrozum mnie :
NIE BUDUJE MOJEGO CHRZESCJANSKIEGO ZYCIA TYLKO NA DOSWIADCZENIU TROJJEDYNOSCI BOGA.
Fundamentem mojego zycia jest slowo Boga .
Jednym z zalecen apostolow jest testowanie duchow wg zasad podanych w 1J.
Duchy unitarianskie testu na boskosc i ludzkosc Osoby Mesjasza nie przechodza.

Witaj Przyjacielu :). Poniżej fragment Twej wypowiedzi dotyczącej "testu":

Cytuj:
1J 4:6
"My z Boga jesteśmy. Kto zna Boga, słucha nas; kto nie jest z Boga, nie słucha nas. Przez to poznajemy ducha prawdy( pneuma tes aletheias )i ducha błędu/zwiedzenia(pneuma tes planes )

Jan nakzazuje ,aby testowac duchy.
Testowac duchy znaczy doprowadzic je do tego ,aby wyznaly,UZNALY(homologeo),potwierdzily ,czy "JHWH zbawiajacy" przyszedl w sarks ,a wiec czy Bog Izraela stal sie czlowiekiem-Zydem.
Duch "chrystopodobny" tego nie wyzna.
Duch "chrystopodobny" bedzie mial dwa problemy, albo z WYZNANIEM ,ze Mesjasz to JHWH-STAROZYTNY BOG IZRAELA-albo z tym czy JHWH BYL PRAWDZIWYM ZYDOWSKIM MEZCZYZNA(MIAL NATURE LUDZKA ,LUDZKIE CIALO-STAL SIE W PELNI CZLOWIEKIEM).

Problem jaki widzę z tym testem jest taki, iż nie zawiera on w sobie tego co próbujesz tam wstawić. Jest zaś tam napisane, iż każdy duch, który nie wyznaje, iż Jezus przyszedł w ciele nie jest z Boga. Mój duch wyznaje, iż Jezus przyszedł w ciele, stąd test podany przez Ciebie przechodzi. Ty rozumienie tego tekstu rozszerzasz i widzisz w nim nie tylko "Jezusa przychodzącego w ciele", ale "JHWH przychodzącego w ciele". Moim zdaniem jest to nadinterpretacja tego fragmentu. Zapewne jest on po prostu nawiązaniem do występujących już we wczesnym Kościele tendencji gnostyckich, które twierdziły, iż Jezus nie był realnym, rzeczywistym człowiekiem, lecz zjawą, duchem. Sądzę, że przeciwko temu Jan tak ostro występuje.

Cytuj:
DOSWIADCZENIE TROJJEDYNEGO BOGA ,ZGODNE ZE SLOWEM, JEST POTWIERZDENIEM SENSOWNOSCI ZYCIA DLA BOGA ,JEST KONIECZNYM WARUNKIEM DLA PRAGNACEGO MIEC PEWNOSC WYPELNIANIA WOLI BOGA -DLA CHCACEGO SLUZYC MU KAZDEGO DNIA.
Jest darem ,ktory pragne ,aby wszyscy posiadali.

Z wewnętrznymi doświadczeniami nie sposób dyskutować :). Szanuję to co piszesz i wierzę, że faktycznie odczuwasz i przeżywasz Boga w sposób, który opisujesz. Chciałem Ci jedynie zwrócić uwagę, że doświadczać Boga mogą nie tylko trynitarianie. Nie wymyślono jeszcze kryterium, które pozwoliłoby porównywać tego rodzaju doświadczenia :). Jedyne co mi przychodzi na myśl to doświadczanie Boga osoby, która kiedyś była tryni-, a teraz jest uni-, albo na odwrót. Ona sama faktycznie może sobie odpowiedzieć na pytanie, kiedy była/jest bliżej Boga. Ale i tutaj mam przeczucie, że odpowiedzi będą padać różne. Na dzień dzisiejszy wydaje mi się, że doświadczenie Boga nie zależy od uni- i tryni-, choć może być z tym związane. Jednakże jestem przekonany, iż tam, gdzie nie ma wywyższania i uwielbiania Pana Jezusa, tam to doświadczenie wydaje się być coraz mniej pełne i coraz bardziej płytkie.

Cytuj:
Bog zna Twoje serce ,ja czytajac Twoje teksty od lat ,dostrzegam otwartosc i ewolucje Twoich pogladow.
Modle sie zatem o Ciebie "krolu Agryppo" slowami ap Pawla :
Dz 26:29 Bw
"A Paweł na to: Dziękowałbym Bogu, gdyby, niedługo czy długo, nie tylko ty ale i wszyscy, którzy mnie dziś słuchają, stali się takimi, jakim ja jestem, pominąwszy te więzy."
Pozdrawiam

Dziękuję Przyjacielu za te słowa. Wdzięczny jestem za każdą modlitwę płynącą z czystego serca i troski o moje zbawienie. To mnie rzeczywiście i prawdziwie wzrusza. Nie ukrywam, też dostrzegam, że ewoluuję :). Wokół mnie dzieją się ostatnio rzeczy dziwne i zastanawiające. W moim sercu również. Dziwne, ale piękne. Bez względu na to jak to się skończy - chwała Panu :) !

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 24, 2006 7:45 pm 

Cytuj:
PS. Jeżeli mozesz to nie odpisuj, bo ta dyskusja nie ma żadnego sensu.

Przyjmij prosze ,ze nie odpisuje tylko prostuje stwierdzenia ,ktorych czesc chyba wysmiales ,a na pewno wlozyles w moje usta(w moje palce :!: ) tez cos czego nie napisalem ,ale co chciales ,zebym napisal :shock: : :wink:
Cytuj:
Jak ma być 4 to będzie 4 jak potrzeba 1 do będzie 1.

TO NAPISAL "WUJCIO" NIE "PRZYJACIEL",CHOC WUJCIO CHCIAL ,ABY PRZYJACIEL TO NAPISAL :x
Cytuj:
Raz Duch jest osoba raz jest mocą, jak w danej chwili potrzeba to tak się napisze.

Duch ludzki NIGDY NIE JEST OSOBA ,ALE JEST WEWNETRZNA MOCA TEJ OSOBY!
DUCH PRAWDY ,DUCH SWIETY ,PARAKLETOS ,KTOREGO POSYLA JEZUS NIE JEST DUCHEM LUDZKIM ,ALE JEST OSOBA BOSKA.
Tako rzecze " przyjaciel"-nie wujcio
Cytuj:
Twoje Tak jest Tak ale nie koniecznie może być też Nie jak trzeba, a twoje Nie jest Nie ale nie zawsze bo jak trzeba to będzie Tak.

Tako rzecze 'wujcio" :idea:
W zadnym wypadku pod tym sie nie podpisuje.
A na zakonczenie dyskusji ,ktora obsmiales ,niech Pan bedzie z Toba w swoim ludzkim duchu ,a Duch Swiety Osoba niech kiedys zamieszka w Twoim sercu.
Amen

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 24, 2006 8:37 pm 

Szanowny Arielu:
Cytuj:
Jest zaś tam napisane, iż każdy duch, który nie wyznaje, iż Jezus przyszedł w ciele nie jest z Boga. Mój duch wyznaje, iż Jezus przyszedł w ciele, stąd test podany przez Ciebie przechodzi. Ty rozumienie tego tekstu rozszerzasz i widzisz w nim nie tylko "Jezusa przychodzącego w ciele", ale "JHWH przychodzącego w ciele". Moim zdaniem jest to nadinterpretacja tego fragmentu. Zapewne jest on po prostu nawiązaniem do występujących już we wczesnym Kościele tendencji gnostyckich, które twierdziły, iż Jezus nie był realnym, rzeczywistym człowiekiem, lecz zjawą, duchem. Sądzę, że przeciwko temu Jan tak ostro występuje.

Wedlug mojej wiedzy pod koniec I wieku nie istnialy jeszcze takie tendencje gnostyckie o ktorych piszesz-z prostego powodu-ZYLI JESZCZE CI KTORZY ZNALI I WIDYWALI JEZUSA.
Ale moge sie mylic-wskaz inne zrodla.

Jezeli pozwolisz napisze cos o biblijnym znaczeniu pojecia Szem/Imie-tak jak ja to rozumiem.

DUCHOWOSC LUDZKA I ZNACZENIE HEBRAJSKIEGO SZEM(IMIE)

Tworzenie duchowosci, jak sadze ,"czysto ludzkiej" zostalo opisane przy budowie wiezy Babel.
Uzyty tam jest zwrot : uczynmy sobie Szem (imie).

1 M 11,4
Potem rzekli: Nuże, zbudujmy sobie miasto i wieżę, której szczyt sięgałby aż do nieba, i uczyńmy sobie imię(Szem), abyśmy nie rozproszyli się po całej ziemi!

Wynika z niego ,ze wielkie i zaszczytne (bo pragnace "dotknac nieba") dziela "zjednoczonych spolecznosci ludzi" pochodzacych z jakiejs jednej kultury(jednego jezyka) tworza SZEM dla nich
Jest to zagrozenie dla planow Boga !

Ciekawy jest komentarz Boga do powyzszego wydarzenia:

I rzekł Pan: Oto lud jeden, i język jeden tych wszystkich; a toć jest zaczęcie dzieła ich, a teraz nie zabroni im nikt wszystkiego, co zamyślili uczynić.

Mieszajac jezyki Bog uniemozliwil powstanie konkurencyjnego w swojej potedze (bo dotyczacego wszystkich ludzi) Szem w stosunku do Jego Szem.

Rdz 4:26 Bg
"Setowi też urodził się syn, i nazwał imię jego Enos(znaczy smiertelnik-ktos oslabiony).Na ten czas poczęto wzywać imienia(Szem) Pańskiego(JHWH)."

Moim zdaniem zaczeto Szem JHWH wtedy wzywac BO GO ZACZELO BRAKOWAC-Z POWODU GRZECHU !

ZNAMIENNE JEST nazwanie SYNA NOEGO SZEM-CZYLI IMIE.
BOG OZNAJMIA ,ZE TEN SYN NOEGO I JEGO ROD ZOSTAJA WYBRANI PRZEZ NIEGO ,GDYZ TO W NIM POZOSTALY RESZTKI IMIENIA JHWH-SZEM JHWH

IMIE JHWH POWROCILO NA ZIEMIE(W "WIEKSZEJ ILOSCI")DOPIERO W CZASACH MOJZESZA.
Wj 34:5 Bg
"I zstąpił Pan w obłoku, i stanął tam z nim, i zawołał imieniem(Szem) Pan(JHWH)."
Pwt 12:11 Bg
"Tedy na miejsce, które obierze sobie Pan, Bóg wasz, aby tam mieszkało imię jego"
Odtad SZEM JHWH zaczelo zamieszkiwac posrod ludzi
Wj 23:21 Bg
"Ostrożnym bądź przed oblicznością jego; a słuchaj głosu jego(Aniola); nie drażnij go, boć nie przepuści przestępstwu waszemu, gdyż imię moje w nim jest."
IMIE -SZEM JHWH BYLO OBECNE W ISTOCIE ZYWEJ ,ZOSTALO JEJ DANE!
Pwt 32:3 Bg
"Albowiem imienia Pańskiego będę wzywał; dajcież wielmożność Bogu naszemu,"
Imie JHWH jest po to ,aby go wzywac!

Szem zatem oznacza MISYJNEGO DUCHA ,KTORY JEST PRZEZNACZONY DO ZAMIESZKIWANIA W INNYCH ISTOTACH ZYWYCH, NIE TYLKO W OSOBIE KTORA JE POSIADA-moze byc przekazywany DUCH SZEM innym ISTOTOM ZYWYM.
Iz 43:7
Każdego, który się nazywa imieniem mojem, i któregom ku chwale swojej stworzył, któregom ukształtował, i któregom uczynił.”

SZEM JHWH BEDACE CZESCIA SZECHINY JHWH PRZEZNACZONE BYLO DLA SERC/wnetrz IZRAELITOW(DRUGA CZESCIA SZECHINY BYL KEBOD-CHWALA, POTEGA-DUCH CHRYSTUSOWY-PRZEZNACZONY DLA SAMEGO CHRYSTUSA).

Imie JHWH oznaczalo ,ze TEN KTORY JEST CHCE MIESZKAC POSROD SWOJEGO LUDU CHCE WCHODZIC DO WNETRZ TEGO LUDU.

W NT czytamy ,ze Logos ,ktory stal sie cialem-ZRODZONY SYN OJCA-otrzymal z woli Ojca imie Jeszua ,ktre to imie MIALO BYC PONAD WSZELKIE IMIE -TAKZE PONAD IMIE JHWH!
TYLKO W TYM IMIENIU JESZUA ODTAD MIALO BYC ZBAWIENIE-NIE W IMIENIU JHWH.
Z prostego powodu :
Jeszua ,jako Izraelita dojrzewajac przyjmowal w aktach posluszenstwa Torze do swego serca ducha Imienia JHWH i ten duch JEMU JAKO JEDYNEMU POZWOLIL STWORZYC W NIM NOWE DUCHOWE SERCE MAJACE ZYCIE WIECZNE SAMO W SOBIE I MOGACE TWORZYC DUCHA NOWEGO IMIENIA JESZUA POTRZEBNEGO DO ZBAWIENIA INNYCH LUDZI PRZEZ UCZYNIENIE ICH ISTOTAMI DUCHOWYMI.
Imie JHWH to byl ten duch uswiecenia Jeszui z czlowieka cielesnego -kata sarka-w czlowieka duchowego -kata pneuma:
Rz 1:4 Bw
"który według ducha uświęcenia został ustanowiony Synem Bożym w mocy przez zmartwychwstanie, o Jezusie Chrystusie, Panu naszym,"
Imie JHWH uswiecajac Jeszue -czlowieka-zniknelo jako Szechina.
Pojawic sie miala nowa Szechina-NOWE IMIE TO ZNACZY : IMIE JESZUA.
IMIE JHWH MOWILO O BOGU TO ,ZE ON JEST Z NAMI.
IMIE JESZUA MOWILO O BOGU-JHWH ZE ON TERAZ NIE TYLKO JEST ,ALE ZE ZBAWIA!
A po tym rozwazaniu spojrz na test Janowy:

Jan ,swiadek Jezusa ,mowi ze duch ma homologeo-wyznac,ze "JHWH zbawiajacy" -bo takie jest rozwiniecie Imienia Jeszua-przychodzi w ciele!
Ty mowisz ,ze chodzi o cialo ,JA MOWIE ZE CHODZI O SZEM-NOWA SZECHINE - ZE ONA PRZYSZLA W CIELE LUDZKIM CZLOWIEKA SYNA MIRIAM
JAN MOWI ,ZE IMIE-CZYLI SZECHINA-CZYLI DUCH OD BOGA JHWH-JEST ODTAD W LUDZKIM CIELE-POCHODZI OD CZLOWIEKA.
I DALEJ:
TAK JAK KIEDYS JHWH (ZA CZASOW MOJZESZA)PRZYSZEDL W POSTACI OGNIA W OBLOKU ,TAK TERAZ JHWH PRZYSZEDL JAKO MESJASZ CZLOWIEK I ZOSTAWIL NAM JAKO SZECHINE SWOJEGO DUCHA-NOWE IMIE :JESZUA.
Mysle ,ze dla Zyda bylo to jasne-Jan objawial nowa Szechine TEGO SAMEGO BOGA IZRAELA !
Oczywiscie nie wiem ,czy Cie to rozwazanie przekona ,ale przemysl to jako alternatywe. :D
Cytuj:
Wdzięczny jestem za każdą modlitwę płynącą z czystego serca i troski o moje zbawienie.

Nie moge inaczej myslec o tych ,ktorzy szukaja Boga bez wzgledu na to w co teraz wierza.
Ja jestem otwarty na prowadzenie Boga -On jest najwazniejszy ,a nie to jak Go postrzegam.
Pozdrowienia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 25, 2006 2:30 pm 

Ja na początek mam tylko jedno pytanie:
Jak należy rozumieć słowa z 1 listu Piotra 1:3?

p.s w następnym poście postaram się nieco rozwinąć temat?

Przyp.9:10

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 25, 2006 3:58 pm 

Przebudzony75, maglowaliśmy ten temat już kilka razy i proszę, nie każ nam robić kolejnej runkdki. Ostatnio nawet w tym wątku:

Smok Wawelski napisał(a):
Artur Olczykowski napisał(a):
Znana tego ilustracja jest pozycja Mojzesza, ktory "dany zostal Bogiem dla Faraona" 1 M 7:1.

Bardzo ciekawy przykład. Mojżesz posiadający tę samą naturę (ludzką) co faraon został uczyniony bogiem dla faraona. Czyli nie był od niego wyższy w sensie natury, ale w sensie autorytetu. Ponieważ Ojciec jest wyższy od Syna w sensie autorytetu, ale nie w sensie natury, Syn nazywa Ojca swoim Bogiem. Sędziowie z psalmu 82 również są nazwani bogami w sensie autorytetu wobec ludzi, którzy są im równi w sensie natury.

Przeczytaj może inne wpisy w sprawie, którą chcesz poruszyć na podstawie I Piotra 1:3, bo szkoda czasu i serwera na powtórki. Te wpisy są dostępne w kilu różnych wątkach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 25, 2006 6:10 pm 

Cytuj:
Smok Wawelski:
Ponieważ Ojciec jest wyższy od Syna w sensie autorytetu...

No, no... Pięknie ;).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 25, 2006 6:16 pm 

A czy były również omawiane wersety z Listu do Hebrajczyków 1:5-12?
Zastanawia mnie dlaczego w tej wypowiedzi, Chrystus, który jest nazwany Bogiem sam ma również Boga nad sobą?
Wybaczcie jeżeli się powtarzam z wersetami, ale interesuje mnie wyjaśnienie tych wersetów.
Proszę podajcie może jakiś odnośnik omawiający tą kwestię. :)

p.s Poza tym odnośnie wypowiedźi Smoka Wawelskiego dotyczącej tłumaczenia wyższości Boga Ojca nad Boga Syna. Jeżeli Ojciec jest w czymkolwiek większy od syna to czy nie wyklucza to równości Boga Trójosobowego?

Przyp.9:10

Ostatnio edytowano Wt lip 25, 2006 6:32 pm przez Przebudzony75, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 25, 2006 6:26 pm 

Były. O ile pamiętam, to w tym wątku i w wątku "Objawienie Trójjedynego". Tam już chyba wyczerpaliśmy temat i w końcu został zamknięty. Jeśli mimo wszystko chcesz pogadać, to pisz na priva, bo wpisów na forum jest już cała masa. Serwer już chyba nie wytrzyma kolejnych dysput na ten sam temat. :wink:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 25, 2006 9:30 pm 

Jezeli cie iteresuje wyjasnienie Hebr 1:5-12, a znasz angielski to moge ci polecic artykul Uriego Mrcusa, mesjanskiego Zyda z Jerozolimy, ktory na ten temat pisze w swoim kursie internetowym Adonai Echad. Adres tu:

http://www.torahofmessiah.com/echad4.htm

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 25, 2006 11:15 pm 

Przebudzony75 napisał(a):
odnośnie wypowiedźi Smoka Wawelskiego dotyczącej tłumaczenia wyższości Boga Ojca nad Boga Syna. Jeżeli Ojciec jest w czymkolwiek większy od syna to czy nie wyklucza to równości Boga Trójosobowego?

Nie. Tak jak autorytet męża nad żoną nie wyklucza ich równości w sensie natury i statusu (oboje są ludźmi i są równi przed Bogiem) - równość statusu nie zaprzecza porządkowi funkcji [I Kor. 11:3,11]. Ale o tym też już pisaliśmy. O dobrowolnym uniżeniu Syna też. Naprawdę wolałbym pytania do mnie na priva, bo znowu pociągniemy lawinę postów powtarzanych bez końca. A to byłoby już męczące. :roll:

Spróbuj cierpliwie przebrnąć przez wątek "Objawienie Trójjedynego" i biężący od początku. Trudno, żeby każdy nowy forumowicz uruchamiał tę samą karuzelę - ja osobiście widzę jeszcze inne ciekawe tematy.

Natomiast Uri Marcus ściemnia totalnie - zamiast czytać prosty tekst, próbuje udowodnić, że tekst nie mówi o tym, o czym mówi. Pomija zupełnie niewygodne frazy i wmawia Duchowi Świętemu, że błędnie cytuje teksty Starego Testamentu. Szkoda gadać. :roll:

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1