Cytuj:
Literalne zrozumienie w tej kwestii nie jest wymuszone . Wynika po prostu z tekstu Biblii .
Jak widzisz nie dla wszystkich.
Cytuj:
Czytam , co jest napisane .
Ja również.
Cytuj:
To co dla ciebie jest niemozliwe i to czego nie rozumiesz dla Boga jest mozliwe i jasne . Ja wierzę we wszechmoc Boga . On wszystko stworzył . Bóg sam jest światłością To On w swojej mocy sprawia , że wszystko żyje . On jest źródłem życia dla wszystkiego co stworzył .
Dla mnie jest wszystkim we wszystkim.
Ja również w to wszystko wierzę. Jednak wolę stanąć w obronie Biblii, podczas gdy śmieją się z niej naukowcy i astronomowie, pokazując że BIBLIA NIE NAUCZA PRAWDY, skoro ICH argumenty przeciw Jej natchnieniu są po prostu CHYBIONE.W tej sprawie nie widzę potrzeby uciekać się do argumentu w rodzaju: "bo tak jest napisane", ponieważ wystarczy odrobina wyobraźni by uzmysłowić sobie CO TO ZNACZY że Bóg uczynił światła na sklepieniu niebios.
Cytuj:
Biore jak jest napisane
Jak chcesz, tylko nie zgorsz się gdy przypadkiem przeczytasz że Bóg pożałował że uczynił człowieka na ziemi:
Cytuj:
1 Moj. 6:6
6. Żałował Pan, że uczynił człowieka na ziemi i bolał nad tym w sercu swoim.
skoro:
Cytuj:
4 Moj. 23:19
19. Bóg nie jest człowiekiem, aby nie dotrzymał słowa Ani synem człowieczym, aby żałował. Czy On powiada, a nie czyni, I mówi, a nie spełnia?
(BW)
Czy pozwolisz że będę w kwestiach problematycznych nieco bardziej....elastyczny ?
Cytuj:
Po prostu czytam Pismo i nie nie szukam symbolu tam gdzie go nie ma .
...i rozumiem to.
A ja po prostu widzę symbol tam gdzie Ty go nie widzisz. Tym się różnimy
Cytuj:
Dlatego że przyjmujesz po prostu błędne założenie i dlatego MUSISZ przesunąć NOWE NIEBIOSA poza Tysiąclecie.
Po prostu czytam Pismo
To przeczytaj też to:
Cytuj:
Izaj. 65:17-20
17. Oto Ja stworzę nowe niebo i nową ziemię i nie będzie się wspominało rzeczy dawnych, i nie przyjdą one na myśl nikomu.
18. A raczej będą się radować i weselić po wszystkie czasy z tego, co Ja stworzę, bo oto Ja stworzę z Jeruzalemu wesele, a z jego ludu radość!
19. I będę się radował z Jeruzalemu i weselił z mojego ludu, i już nigdy nie usłyszy się w nim głosu płaczu i głosu skargi.
20. Nie będzie już tam niemowlęcia, które by żyło tylko kilka dni, ani starca, który by nie dożył swojego wieku, gdyż za młodzieńca będzie uchodził, kto umrze jako stuletni, a kto grzeszy, dopiero mając sto lat będzie dotknięty klątwą.
(BW)
...i przyjmij jak napisane, porównując ten tekst z wersetami mówiącymi o Tysiącleciu
Cytuj:
A gdzie tu czytasz ,że przez wode powstały niebiosa ? W tekście tego nie ma .
Możesz kombinować, twierdząc że to nie dotyczy NIEBIOS. Jakbyś tego nie czytał to i tak pozostało POWSTANIE ZIEMI przez wodę. To pokaż mi wprost, gdzie jest napisane że STARE NIEBIOSA i STARA ZIEMIA przemijają po Tysiącleciu.
Cytuj:
Nie widzisz tu analogii ?
NIE
Trudno. Czy pozwolisz jednak na to dla mnie i innym, bo obawiam się jednak że w swoim poglądzie nie jestem osamotniony ?
Cytuj:
tak jak ziemia zalana woda nie przestała istniec tylko była po prostu zalana .
Dokładnie ! To samo dotyczy OBECNEJ ZIEMI, z tą różnicą że NIE ZOSTANIE zalana, tylko oczyszczona ogniem.
Cytuj:
a to prowadzi do takich własnie dziwnych wniosków które sam nazywasz bigosem i słusznie .Ale to bigos który sam ugotowałeś
.
Viceversa brateńku.
Zatem Bogu coś nie wyszło z tą naszą Ziemią i kosmosem, skoro postanowił wszystko zniszczyć ? Przecież powiedział że to "wszystko było bardzo dobre" ?
Cytuj:
1 Kor. 3:13
13. To wyjdzie na jaw w jego dziele; dzień sądny bowiem to pokaże, gdyż w ogniu się objawi, a jakie jest dzieło każdego, wypróbuje ogień.