Witaj bracie!
Zauważ , że sam napisałem , że nie chcę odbiegać od tematu i niescho dzić na inny. Jakbym się rozpisywał to znaleźliby się tacy , co by mi to wytknęli. Z uwagi na to , że zapytałeś się mnie wprost , więc odpowiem , starając się za bardzo nie rozwlekać.
Jarek napisał:
[quote]Czytając twoje wypowiedzi w sumie nie wiem jakie masz faktyczne zdanie na dany temat, poniewaz pokazujesz je w wiekszości przypadków jedynie przez spór z innymi osobami. Wolałbym abyś napisał w miarę krótko co uwazasz, jak widzisz ewentualnie dlaczego.
Czy wyjście z krainy umarłych oznacza zmartwychwstanie do życia?
Biblia opisuje przypadki ludzi , którzy tam byli , a jednak wrócili z powrotem i żyli (2 Król.13:21 , 1 Król.17:22 , Mat. 11:5 , Łuk. 7:15 , 8:55 , Jana 11:44 , Dz. Ap. 20:9-12).
Niektóre z przypadków powstania z martwych wprost opisują wrócenie się duszy zmarłego do ciała , jak na przykład chłopca w Sarepcie sydońskiej lub córki Jaira. W przypadku zmarłego Łazarza możemy nawet przypuszczać , iż otrzymał nowe ciało , gdyż był już martwy od kilku dni , a wiemy , że z biologicznego punktu widzenia jego ciało uległo już w pewnym stopniu rozkładowi.
Dusze tych wszystkich ludzi musiały zatem przez jakiś okres czasu gdzieś przebywać. Większość badaczy Biblii zgodzi się chyba ze mną , że był to Szeol – Hades. Wszyscy ci ludzie , a wszystko na to wskazuje , żyli przez jakiś okres czasu , lecz w końcu znowu musieli umrzeć , czy to ze starości , choroby lub w skutek jakiegoś nieszczęśliwego wypadku.
Niewątpliwie wszystkie te przypadki powstania z martwych można nazwać zwartwychwstaniem , jednak rozważając wszystkie fragmenty Biblii dające nadzieję przyszłego zmartwychwstania , dojdziemy do wniosku , że mowa będzie o czymś zupełnie innym. Pisarz listu do Hebrajczyków bardzo jasno sprecyzował i oddzielił od siebie te dwa różne tematy:
List do Hebrajczyków 11:35
„35. Kobiety otrzymały z powrotem swoich zmarłych przez
wskrzeszenie; inni zaś zostali zamęczeni na śmierć, nie przyjąwszy uwolnienia, aby
dostąpić lepszego zmartwychwstania.”
Stąd jest właśnie ta wyraźna różnica , która oddziela wskrzeszenie kogoś od jego zmartwychwstania. To właśnie Pan Jezus zmartwychwstał jako pierwszy i jak do tej pory nikt z ludzi jeszcze tego nie dostąpił.
Dzieje Apostolskie 26:23
„23. To jest, że Chrystus musi cierpieć, że On jako pierwszy, który powstał z martwych, będzie zwiastował światłość ludowi i poganom.”
Objawienie Św. Jana 1:5
„5. I od Jezusa Chrystusa, który jest świadkiem wiernym, pierworodnym z umarłych i władcą nad królami ziemskimi. Jemu, który miłuje nas i który wyzwolił nas z grzechów naszych przez krew swoją,”
Objawienie Św. Jana 1:17-18
„17. Toteż gdy go ujrzałem, padłem do nóg jego jakby umarły. On zaś położył na mnie swoją prawicę i rzekł: Nie lękaj się, Jam jest pierwszy i ostatni,
18. I żyjący. Byłem umarły, lecz oto żyję na wieki wieków i mam klucze śmierci i piekła.”